Kamene su vyrobené zmiešaním hrubozrnného korundu (oxid hlinitý, tvrdosť 9) s ílovitým pojivom za mokra. Zo zmesi sa vylisujú kamene, nechajú sa pomaly vysušiť a potom sa vypália pri teplote, keď sa už íl začne taviť (korund nie), a spojí to pevne dokopy. V pojive ostanú po vypálení mikropóry, do ktorých keď sa nasiakne voda, tak je problém ju odtiaľ dostať, lebo čiastočne reaguje s pojivom- pojivo stráca pevnosť (ako navlhnutý betón), a pri zmenách teploty (pri mletí) sa začnú vydroľovať častice korundu. Samozrejme sa to nerozsype hneď, ale znižuje to životnosť.
Inak tie kamene majú slušnú životnosť- už som pomlel tak 120kg pšenice, a sú ako nové- môžem porovnať, mám náhradné+ náhradný mlynček. A mlynček nekupujte hneď- bývajú v akcii po cca 75 eur.