Ano, i mým nepřítelem je stát se svými nohsledy a úřady.
Užitečnost pěstovaných plodin nelze zjednodušit, protože vše chce svoje. Brambory do nového roku sklep, do nových krecht. Obilí chce mlat, tedy stodolu, bez stodoly to půjde těžko. Pohanka chce totéž, jenže, kdo pěstoval pohanku, jako já, dobře ví, že pohanka dozrává postupně, odspoda nahoru.Takže, posekat v určitém stupni zralosti a nechat den dva doschnout a potom opatrně převést do stodoly a tam po dosušení vymlátit na plachtě, ovšem potom musíte mít čím to odslupkovat, páč pohanka má nepojídatelné slupky.
Obilí bez stodoly či mlatu taky těžko vymlátíte...Takže boží dar budeme všichni sklonovat s mnohem větší úctou , než si umíme představit.
Ergo, zelenina a ovoce.Ovoce vydrží do prvního května, to už se budem dva měsíce ládovat kopřivama, takže nutričně a chronologicky v pohodě,...
Dýně, mrkev, tuřín, celer, porek, k tomu cibule, česnek, koření, brambory a fazole.
Sušené ovoce a zelenina bude jádrem dobře uložených potravin.
Nepočítám saláty a rajčata, marihuanu a léčivky.
Ostatní bude okrajová záležitost.
Sám si na tyto účely připravuju žernov, žrnu s přesným vedením v ložiscích, axiálně přesně seřiditelným na 0.Bude na kliku nebo šlapání a bude umět odslupkovat pohanku, proso na jáhly, ječmen na kroupy, a tak vůbec, zrní na mouku.
Základem přežití v malém budou fazole, jako významný a jediný spolehlivý zdroj bílkovin.
Takže, návod....
Po sklizni většinu zeleniny nasuším na nudličky, prosolené solí. V suchém stavu použiju jako kořenitý základ polévky, tedy mrkev, celer, porek, petržel, česnek i cibule. S vodou uvařím, šoupnu do toho brambor a fazole, zahustím rozvařenou dýní. Nutričně korektně bude, když do toho kápnu olej, nebo přepouštěné máslo, které vydrží věky. Varianty jsou s bylinkama, řepama, houbama,vajíčkem, obilím masem s bůhvíčeho....
Takhle se dá žít věky, bez ztráty kytičky a zdravotního stavu. Je to perfektně uložitelné, na několik let.
Průběžně budeme přidávat sušený, v soli naložený medvědí česnej, hadí kořen, nebo cokoli, co nás napadne. Vitaminy a minerály nám pomohou vybalancovat bylinkové čaje a sušené ovoce,marmelády, povidla.
Samostatnou kapitolu bude tvořit mysterium, KVAŠENÁ ZELENINA.
kysané zelí a směsi budou naprosto jedinečný zdroj potravy kypící zdravím. Nic na tom není.