Autor Téma: Různé způsoby stavby obydlí  (Přečteno 3164 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Různé způsoby stavby obydlí
« kdy: Březen 24, 2014, 08:15:55 dopoledne »
http://www.offgridquest.com/homes-dwellings/building-methods/524-various-building-methods-and-their-advantages
15 různých způsobů, jak postavit domek, přičemž řada z nich vede k pasivním konstrukcím. Zaujaly mě zejména "papírové tvárnice"...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #1 kdy: Březen 24, 2014, 01:44:04 odpoledne »
Pěkný přehled. Do našich podmínek se ale nehodí každá z uvedených metod. Některé se používají v našich krajích po staletí, jiné si teprve cestu úspěšně razí. U některých ekologie dostává na zadek.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #2 kdy: Březen 24, 2014, 06:32:48 odpoledne »
Prosim prosim, odborníci, vyjadřujte se konkrétněji, budu vděčná za každou připomínku - stavařina je dost složitá záležitost. Mým snem je domeček zčásti zanořený ve svahu, pokud možno pasivní a nenápadný... Už jsem si ale splnila skoro všechny ostatní sny, takže tenhle je něco jako "bonus":)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #3 kdy: Březen 26, 2014, 01:04:50 dopoledne »
Určitě ne nepálené cihly.. Zateče ti trocha vody do baráku a jsi po kolena v blátě.. Barák zapuštěný do svahu je i můj sen.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #4 kdy: Březen 26, 2014, 10:22:02 odpoledne »
Ormien, Saladin: Domy kryté zemí a dokonce v pasivním standartu byly postaveny i u nás. Mají své stránky, kde se lze dočíst více: http://www.zelenebydleni.eu/jak-funguji-zelene-domy.html. Stojí v Chlumu u Zlína: http://mapy.cz/#!x=17.610503&y=49.228941&z=16&l=15.
Saladin: Nepálené cihly, a proč ne? Nevím, kde bydlíš a jaké domy znáš, ale já dost často jezdím na Slovácko. Na první pohled to není poznat, ale domů z kotovic je tam stále dost. Předpokládám, že i v jiných krajích, kde byla hlína původním stavebním materiálem je tomu podobně. Samozřejmě, na první pohled není materiál domů poznat, protože stavby jsou zpravidla omítnuté. Hlína má své výhody, řekl bych, že zažívá v posledních letech renesanci. K plusům patří schopnost hlíny vytvářet zdravé vnitřní prostředí. Má schopnost pohlcovat a v případě potřeby zase vydávat vlhkost, dá se bez problémů vrátit do přírody. Ano, voda, to je ovšem problém nejen hliněných staveb, ale jakýchkoliv staveb, kde voda může zničit použitý materiál - např. když voda zateče do tepelné izolace. Dobrá střecha, dobrá izolace odspodu ... a není problém. Tedy pokud nepřijdou záplavy jako v devadesátém sedmém. To je pak průser.
Ormien: Papírové tvárnice, konopobeton, možná pilnobeton atd. atd. (viz Vámi odkazovaný text). Různé kompozity, kde se  spojují vlastnosti nějakého izolačního materiálu a betonu. Myslím, že je to dost nešikovné a pracné. Přece jen v ČR, ač se řadíme  k mírnému pásu jsou dosti tuhé zimy. Existuje koncept pasivního domu, který jistě znáte. V tomto konceptu se používejí tloušťky tepelně izolačních materiálů od 30cm výše.  Obvykle používané materiály jsou pěnový polystyren, minerální nebo skelné vlákno, buď v deskách, rohožích nebo foukané (celulóza, min. vlákno). A taky slaměné balíky. Tepelně izolační vlastnosti uvedených materiálů jsou zhruba stejné, u balíků je to trochu horší. Jakákoliv směs s pojivem (cement) dost výrazně tyto vlastnosti zhorší. Což vede ke zvětšování tlouštěk zdí, nebo obětování izolačních vlastností domu. Jaký by mělo smysl nadrtit papír a dělat z něj tvárnice, když lze tentýž nafoukat do stěn přímo?
Ještě k hlíně. Je pravda, že hlína je všude, hlína vhodná jako stavební materiál je na mnoha místech. Ale z mého pohledu stavebníka je potíž se zpracováním. Udělat vápennou maltu nebo beton umí v míchačce za cenu, která nikoho nezruinuje, každý Jouda. Ale udělat dobrou směs k dusání do bednění - je to jeden ze způsobů ve Vašem přehledu 15 metod - už tak jednoduché není. Běžná spádová míchačka je nepoužitelná. Směs musí být spíš jako plastelina než jako betonová kaše. Dusání je namáhavé a zdlouhavé. Též hliněné omítky, alespň co jsem viděl, se dělají rukama (dlaněmi).  Bez použití nadšenců, kteří jsou ochotni přiložit ruku k dílu a ještě za to tzv. workshop zaplatit, nevím, nevím.
Více o hlíně na stavbě např. zde: http://www.prirodnistavba.cz/,
http://www.hlina.info/cs.html,
ukázky toho, jak kouzelné mohou interiéry hlíno-slaměných staveb být např. tady:
http://www.picas.cz/pro-designery/l.
Takže hlínu ano, nutno dotáhnout technologii tak, aby byla dostupná pro individuálního stavebníka.
Ještě poznámka k tomu, co jsem myslel ekologickými poklesky v "15 metodách". Každý dům nakonec dožije a je nutno jej zlikvidovat. Nechtěl bych být u toho, když se bude likvidovat polystyrenová "krabice" vylitá železobetonem. Co s tím? Fakt je, že i takováto hrůza se u nás staví (systém Medmax). Lituji vnuky a pravnuky.
A Reynoldsovo dílo (Earthship) to je už úplně mimo. Z odpadu, který by se dal víceméně dobře recyklovat (nápojové hliníkové plechovky, PETky, sklenice, ojeté pneu) vytvořil pomocí betonu kompozit, který se snad ani nijak zrecyklovat po skončení životnosti nedá. Snad jedině zahrnout jako celek...  Earthsips začal stavět Raynolds v Taosu (Nové Mexiko), což je dost suchá krajina. Dá se odhadnout, že možnosti využívání Slunce jsou tam v zimě lepší, než u nás. Vzpomeňme na naše zimy, kdy nevidíme Slunce díky inverzi celé týdny. I beton, dělaný ručně na stavbě vydrží tam nejspíš déle. Další důvod, proč brát earthships pro ČR s rezervou.


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #5 kdy: Březen 27, 2014, 12:01:06 dopoledne »
Díky moc, CyPro, kotovic bych se taky nebála a Reynoldsův způsob "zakládání" odpadu mi taky moc sympatický není. Ale líbí se mi to dispoziční pojetí - dům zčásti zanořený pod úroveň terénu využívající izolační vlastnosti půdy. Podvědomě s tou představou spojuju iluzi bezpečnosti, nenápadnosti. Ale železobetonová konstrukce ani polystyrén a minerální vata se mi k tomu koncepčně nehodí, možná kvůli své těžkopádnosti, nepružnosti v případě potřeby dispoziční změny nebo právě pro tu obtížnou likvidovatelnost.

K aspektu vhodnosti toho či onoho postupu dlužno říct, že dřív se dům postavil jednou za sto let a makala na něm celá rodina široko daleko. Myslím, že dnešní potřeba minimálně jednou za 25 let dům přestavět není zcela optimální.

Kombinace celulózového materiálu s betonem je podle mého názoru přínosná právě schopností pohlcovat vlhkost a dýchat, vytvářet lehčí stavební materiál, který je v případě potřeby rozebíratelný, a eliminovat mezery, ve kterých se mohou zabydlovat nežádoucí hosté. Ale je to pohled laika.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #6 kdy: Březen 27, 2014, 03:40:33 odpoledne »
Kombinovat materiály - ano, ale ne míchat. Vhodné je dát těžký materiál dovnitř a obalit jej izolací. Tak těžký materiál akumuluje teplo, pohlcuje vlhkost, zvláště, použijí-li se alespoň hliněné omítky, zatímce vnější izolační obálka udržuje teplo uvnitř. Přidávám odkaz (http://kps.fsv.cvut.cz/file_download.php?fid=1149) na tabulku součinitelů tepelné vodivosti různých materiálů. Lze snadno vidět, že i vylehčené betony mají několikrát horší tepelné vlastnosti, než běžné izolační materiály (polystyren, min. vlny).  V tabulce není foukaná celulóza (např. Climatizer), ale ta je na tom dost podobně, jako např. min. vlna. Zatím neexistuje jeden materiál, který by splňoval často protichůdné požadavky. Cesta je v použití jakéhosi "sendviče".
Hlodavci a jiní živočichové. Zde (http://www.tepelnaizolace.cz/caste-otazky/nezerou-climatizer-mysi) se tvrdí, že to není problém. Na jiné diskusi, jsem ovšem četl vyjádření stavře, který tvrdil, že do slaměných balíků, použitých jako izolace myši lezou. Hledají tam úkryt. Nicméně, tomu se dá zabránit natažením hustého pozinkovaného pletiva v místech, kudy by mohli hlodavci vniknout do konstrukce. Ovšem čistá sláma bude pro hlodavce zřejmě přitažlivější, než impregnovaná izolace na jiné bázi. Mě kdysi jakýsi živočich "vyházel" kus minerální vlny z nezakrytého místa ve stavbě (kuna? - nevím). Nevím, co si od toho sliboval, možná byla šelmička jenom hravá. Nyní se mu to už nepovede, neboť jsem na provětrávanou mezeru dal děrovanou pásku z plastu.
K životnosti stavby. V jednom domě je více rovin životnosti. Např. vlastní základy a zdivo bude mít jinou životnost, než třeba střešní krytina, podlahy, okna, odpady, otopný systém. Jsem s Vámi zajedno, že životnost jednotlivých komponent by měla být pokud možno vysoká. Současný ropný mejdan určtě skončí a výměna čehokoliv drahá....
Co rozumíte "dýcháním" stavby? Často tento pojem lidé (novináři) používají, ale jakou si pod tím představit fyzikální podstatu? Osobně jsem přesvědčen, že nic takového není.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #7 kdy: Březen 27, 2014, 04:13:12 odpoledne »
Myslím, že pod dýcháním stavby by mělo být zařazeno to, že se v místnosti musí s nějakou intenzitou vyměňovat vzduch. To asi je nejčastěji prováděno provětráváním (tím, že jednou za čas otevřete okno) a také tím, že nám vzduch do místnosti infiltruje (když máme netěsná okna což nemusí být zcela nežádoucí). Celkově by to mělo sloužit k odvádění vlhkosti (dýchání + děravá střecha) a přivádění více okysličeného vzduchu z venku a odvádění toho méně okysličeného (vydýchaného) vzduchu ven.

 ;) :D
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #8 kdy: Březen 27, 2014, 11:55:37 odpoledne »
Nejprve další zajímavý odkaz, než ho ztratím:
http://www.fastcoexist.com/3026177/this-crazy-brick-structure-is-grown-from-mushrooms-and-can-keep-itself-cool-all-summer#3

Pod pojmem "dýchání" stavby chápu schopnost konstrukce vytvářet a udržovat zdravé vnitřní prostředí eliminací nadměrné vlhkosti, oxidu uhličitého a nežádoucích součástí vzduchu - čili prakticky totéž, co u živého organismu. Fyzikální princip spočívá v tom, že celulóza je materiál s extrémně velkým povrchem (podobně jako aktivní uhlí) a adsorpcí dokáže ze vzduchu vyvázat nejen vodu (bobtnání), ale i spoustu dalších látek.
O cihlách s obsahem konopí se tvrdí, že absorbují vlhkost a oxid uhličitý a tím se dále vytvrzují. Nevím, jak by se na odumřelé části rostliny měl oxid uhličitý dále vázat, ale to je možná jen moje neznalost. Možná jsou buněčné stěny konopí bohaté na vápník a ten s vodou a CO2 vytváří CaCO3...

Když se izolace použije jako vnitřní vrstva sendviče (třeba cihly s minerální vatou v dutinách), nedochází na ní ke kondenzaci? Je-li oddělená od vnitřní části domu, uplatní se jen její izolační vlastnost, ne však vlastnosti regulační (adsorpce). Ale chápu, že od jedného stavebního materiálu nelze chtít zázraky.

Mimochodem, vzpomínám si, že děda kdysi dělal cihly z jílu a přidával do nich drť z vnitřku kukuřičných klasů a nadrobno nasekané šustí. Použil je pak na opravu chlívku, na který spadl strom zasažený bleskem. Staré cihly z rozbité části namočil do staré vaničky a přimíchával takto rozmáčený materiál do nových cihel. Cihly ze směsí organického materiálu s betonem se údajně ve vlhku rozloží snáze než samotný beton...

Za odkazy děkuji, bohužel se na ně teď nestihnu podívat, zákazníci se mi zase postarali o bojové podmínky, ale pokusím se k tomu dostat příští týden.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #9 kdy: Duben 05, 2014, 10:04:12 odpoledne »
stepan-hawk, Ormien: K dýchání stavby. Oba tím vlastně chápete zajišťování čerstvého a přiměřeně vlhkého vzduchu uvnitř domu, odstraňování oxidu uhličitého a jiných zplodin a pachů (např. z vaření, z použitých materiálů uvnitř domu). To se ovšem neděje, respektive nemělo by se dít, prostřednictvím stěn, ale větráním. Článků a odstavců, vyvracejících stále dokola omílaný pojem "dýchání" domu je na netu mnoho, dobře je problematika laicky vysvětlena např. tady: http://www.intesta.cz/index.php/drevostavby-nejcastejsi-dotazy.

Ormien: Že by nějaký materiál dokázal trvale zachytávat oxid uhličitý a tím zlepšovat prostředí uvnitř domu je nesmysl. I kdyby nějak dokázal rozpoznávat mezi oxidem, který ve vzduchu přirozeně je (cca 400 ppm) a tím, který dodají lidé (v interiérech se připouští až 1000 ppm), jak dlouho to jakýkoliv materiál může dělat? Člověk vyloučí za minutu 0,7 - 14 g oxidu uhličitého (dle vykonávané činnosti). S použitím chemie ze střední školy lze spočítat, kolik je to uhlíku. Vynásobme počtem lidí v domě a počtem minut, po kterou bude stavba existovat. Opravdu myslíte, že toto množství uhlíku mohou absorpovat stěny, byť sebevíce tlusté?  Možná, že na kvalitativní úrovni Vámi popsaný princip zachytávání oxidu uhličitého konopím existuje (nevím), ale, když se to převede do čísel, tak je to trochu jinak. Mimochodem, vápenná omítka také pohlcuje oxid uhličitý, ale po svém vytvrzení s touto činností končí. A to je jí na stěnách běžného domu desítky tun. Nezbývá, než větrat. Větrat řízeně a podle potřeby, nikoliv nedobrovolně různými netěsnostmi.
   Izolace v sendviči. Právě z důvodu omezení kondenzace vody uvnitř stěn je lepší dát izolaci na vnější strany obálky domu. Pak rosný bod leží až někde ve vrstvě izolace, kdežto těžká vnitřní vrstva (ať už hlína nebo cihla) je v teple a ke kondenzaci v ní nedochází. Zde je důvod, proč bránit pronikání vlhkosti do stěn ze strany interiéru. Aby se omezilo pronikání nežádoucí vlhkosti do stěn. Ve skutečnosti je to trochu složitější. Vlhkost se vždy snaží do stěny proniknout, je-li vnitřní relativní vlhkost větší, než venku (není to úplně přesně řečeno), pak je třeba zajistit, aby se takto absorbovaná vlhkost mohla dostat zase ven. Pokud ne hned, tedy alespoň v rámci ročního období. Zde odkazuji na pojem "difuzně otevřená stěna" nebo "difuzně otevřená konstrukce", je na internetu populárně vysvětlen na mnoha serverech (i firemních), věnující se nízkoenergetické a pasivní výstavbě.
   Použití organického materiálu v nepálených cihlách (kotovicích). Nejen rostlinného (podrcená sláma, plevy, hmůj), ale i živočišného (prasečí chlupy - odtud někde používaný název vepřovice). Smísením hlíny s výše jmenovanými vzniká jakýsi kompozitní materiál, který má lepší mechanické vlastnosti, než samotná hlína. Je to jako když např. stavíte laminátovou kanoi. Skelné vlákno zajistí pevnost a houževnatost, epoxid to celé spojí. Nebo železobeton, který má lepší mechanické vlastnosti, než prostý beton.

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #10 kdy: Duben 05, 2014, 10:09:19 odpoledne »
Ještě jsem si vzpoměl na jednu zajímavou koncepci podzemního domu, který se obejde bez přívodu energie k vytápění z venku.
Dům pod deštníkem: http://www.norishouse.com/PAHS/UmbrellaHouse.html
Ale laciné to asi nebude.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #11 kdy: Duben 06, 2014, 08:59:12 odpoledne »
Já teda ale o stěnách vážně nemluvil. Stěny se na tomhle koloběhu účastní pouze tím, že si s místností vyměňují vodu. Záleží dle mne na teplotě, vlhkosti vzduchu vevnitř a teplotním rozdílu.
Větrání myslím zajišťují aerační otvory, okna otevřená, netěsnosti v oknech a venkovních dveřích a klimatizace.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #12 kdy: Duben 06, 2014, 11:06:26 odpoledne »
stepan-hawk: Já vím, že jsi o stěnách nemluvil. Trochu jsem to domotal tím, že jsem se pokoušel o odpověď dvěma lidem najednou a nepovedlo se mi to přesně. Za nepřesné vyjádření a následné nedorozumění se omlouvám.
S tím větráním máš plnou pravdu, stěny se na něm podílejí u reálných staveb minimálně, což je správně. Žádoucí je eliminovat "nedobrovolné " větrání netěsnostmi, misto toho větrat řízeně pomocí vzduchotechniky a jen tolik, kolik je potřeba.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #13 kdy: Duben 06, 2014, 11:12:46 odpoledne »
A pokud nechci používat vzduchotechniku, tak si uvědomit, že určitá netěsnost oken je žádoucí. A že pokud nechci fičení větru ve škvírách u oken a nechi pravidělně hlídat to, že pětkrát denně větrám, tak si mohu nahoru nad okno přidělat větrací mřížku, která je tišší a větrání mi zaručí.

Není za co se omlouvat. Jen jsem upřesňoval své vyjádření.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #14 kdy: Duben 07, 2014, 12:17:37 odpoledne »
Štěpáne, mám nová těsnící kastlová okna, nevětrám (zatím-v létě může být horko) ,vlhkost nemám,, jen když svítí sluníčko do chodby, když je tam chladněji než venku, tak otevřu. :)

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #15 kdy: Říjen 26, 2014, 05:16:24 odpoledne »
Rád bych upozornil na akci "dny pasivních domů 2014", která se koná 7. - 9. 11. 2014 v reálných pasivních domech po celé ČR. Co je pasivní dům se můžete dočíst zde: http://www.pasivnidomy.cz/. Tady bych se omezil jen na stručnou charakteristiku. Jde o koncept, kdy je  technickými opatřeními - dobrá izolace, pečlivé odstranění možných netěsností, zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu atd. - rasantně snížena potřeba tepla na vytápění. Nikoliv o něco, ale několikanásobně. Koncept PD není vázán na žádnou technologii, může to být dřevostavba, těžká stavba (cihly, beton), slamák... . PD mohou vypadat úplně "normálně", nebo už svojí architekturou prozrazovat svoji avantgardnost. Za určitých okolností lze i starší dům "povýšit" na pasivní standard.
Řekl bych, že zvlášť dnes, kdy vidíme, že pravidelný přísun plynu za přijatelnou cenu vůbec v budoucnu není jistý, se jedná o dobré téma k úvaze pro budoucí stavebníky.
Seznam domů, které jejich majitelé nabízejí zájemcům k prohlídce je tady: http://www.pasivnidomy.cz/katalog-dne-pasivnich-domu/?paginator-page=6

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #16 kdy: Říjen 26, 2014, 07:00:56 odpoledne »
Ano, pasivní a aktivní domy jsou skvělé a ekonomicky i ekologicky šetrné. Nešetří však liský organismus, díky nízké vzdušné vlhkosti. I když je zvlhčování vzduchu běžné, děje se tak vždy vodovodní vodou, kde je chlor a jiné dobroty, které do vzduchu nepatří. Navíc je potřeba projít modelovou situaci, kdy nepůjde elektřina. Tehdy se z bydlení stává nebydlení.
Ale jinak jsem příznivce dobře izolovaných stavení, nejlépe tlustými zdmi.

CyPro

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #17 kdy: Říjen 26, 2014, 08:58:47 odpoledne »
Měl by sis zopakovat základy fyziky - jak vzniká suchý vzduch.
Pokud se dostane vzduch s jistou absolutní vlhkostí do teplejšího prostředí, kde se ohřeje, jeho relativní vlhkost klesne. V zimě venkovní vzduch obsahuje zpravidla méně vody než v létě. Což má za následek nižší relativní vlhkost v interiéru než v létě. Čím větší mrazy, tím bývá vzduch uvnitř sušší, neboť mrazivý zvenku obsahuje málo vody.
To je ovšem problém nejen pasivních domů, ale jakéhokoliv interiéru. Známé je sucho v bytech, zvl. když se přetápí. Větrat se musí z hygienických důvodů.
Např. http://www.tzb-info.cz/3153-vetrani-a-vlhkost-vzduchu-jaka-je-nejlepsi-vlhkost-a-jak-ji-docilit
Nepřetápět. Pokud např. v místnosti je vzduch o 30% vlhkosti a teplotě 24°C, tak pouhým snížením teploty na 20°C vzroste vlhkost na cca 38%. V PD je v tomto směru větší prostor pro snižování vnitřní teploty, neboť díky silné izolaci jsou vnitřní povrchy obvodových stěn teplejší, což člověk příznivěji pociťuje, než u běžného domu. Stěny nevydávají tzv. "studené sálání" známé u slabých venkovních zdí. 
Vzpomínám si na scénu z Kristána, kdy Nataša Gollová říká Oldřichovi Novému, ktrému je "horko " v bytě z prekérní situace, do níž se dostal: "Ale vždyť je tu 16 stupňů, jako vždycky". Myslím, že to vychází z reálné situace. Lidé bývali otužilejší. Příliš jsme si zvykli na vysoké teploty v našich domech a bytech. Zbytečně vysoké teploty. Z vlastní zkušenosti vím, že 18 až 19°C je docela pohodlná teplota. V běžné domě. V PD lze jít jistě níž, neboť dobrá obálka eliminuje chlad stěn, rovněž chlad a průvan u oken a dveří (u PD se dávají alespoň trojskla).
Pro stabilizaci vlhkosti je dobré udělat těžké vnitřní příčky. V tomto směru je dobrá hlína. Nemám po ruce čísla, jak moc je vliv hliněných stěn, nebo alespoň omítek, na vlhkost významný. Musel bych popátrat. Pokud se někdo dostane na návštěvu PD s hlínou v interiéru, může se poinformovat a dát to sem.

A elektřina? Kde je problém? Pokud majitel neudělá tu blbost a nedá si neotvíratelná okna, pak se při výpadku elektřiny stane z PD "pouze" běžný, dobře izolovaný dům s manuálním větráním.  Mám za to, že už jsem to tu někde psal.

Silné stěny, dejme tomu z cihel, kamene, kotovic neizolují dobře samy o sobě. Ideální by byl sendvič, složený z tlustého těžkého materiálu na straně interiéru a tlusté izolace zvenku. Což se prakticky také někdy dělá. Ovšem stavební materiály něco stojí, takže stavebník obvykle hledá nějaký kompromis. Nad jistou mez ovšem nemá zvyšování tloušťky izolace stěn význam, neboť roste podíl tepelných ztrát jinými cestami. I ta nejlepší okna mají mnohem větší prostup tepla (myšleno na jednotku plochy), než dobrá zeď. Dále ztráty větráním, infiltrací (netěsnosti), tepelnými mosty....

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #18 kdy: Listopad 04, 2014, 06:56:07 odpoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #19 kdy: Listopad 04, 2014, 07:24:13 odpoledne »
Určite lepšia varianta je postaviť novostavbu ako svobodnydomek.cz  ako prerábať nejakú starú barabizňu.  Zaujímavá inšpirácia a zvlášť stanovené kritériá ;)
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

štika

  • Host
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #20 kdy: Listopad 05, 2014, 11:25:20 dopoledne »
Plenty, moc s tím nesouhlasím. Záleží ovšem, jak tu tvoji starou barabiznu vidíš. Možná je na demolici a možná na rekonstrukci.
Záleží také, kde je postavená. Pokud na horách v chráněné oblasti, budeš mít problém.  Neschválí ti jakýkoliv návrh na stavbu. Budeš se muset podřídit. Základ musí být stejný, střecha také.
Mě také radili starou chalupu shodit a postavit novou. Po propočtech jsem zvolila rekonstrukci, nepotřebovala jsem stavební povolení a dnes jsem tomu ráda. :)

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #21 kdy: Listopad 09, 2014, 10:18:17 odpoledne »
Šťuka nikde som nepísal, že JA mám starú barabizňu :D   
Dom čo mám je postavený 1965 a momentálne kompletne zrekonštruovaný, zateplený, plne funkčný ;) 
V chránenej oblasti u nás nepostavíš nič.  (nie obyčajný človek)
Keby som staval novú stavbu tak buď hrazdená konštrukcia a slamené balíky s hlinenou omietkou  alebo presné tvárnice.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #22 kdy: Listopad 11, 2014, 08:21:41 dopoledne »
Pri použití moderných stavebných materiálov - napríklad zmienených presných tvárnic je životnosť stavby niekoľko 100 rokov.
Aká slama a hlina? Je to prácnejšie a finančne to bude narovnako.
To je pre hipíkov.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #23 kdy: Listopad 11, 2014, 08:42:15 dopoledne »
Odhaduji, že by to Plenty dělal jako zkoušku/trénink na dobu po VP.  ;)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #24 kdy: Listopad 11, 2014, 09:34:53 dopoledne »
Tak mám trochu skúsenosti aj zo stavbou zo slamy, a hlinenými omietkami. Tu s kamarátom občas chodím na fušky http://www.prirodnestavitelstvo.sk/
Ak si človek sám zoženie a urobí, tak je to zlomok ceny bežného murovaného domu. Ale je to niekolko krát pracnejšie. Z preperského pohladu je tam ale slabá balistická ochrana, a taktiež aj protipožiarna odolnosť.  ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #25 kdy: Listopad 11, 2014, 09:44:01 dopoledne »
Já jen jestli můžu k tomu tématu rekonstrukce staré barabizny proti novostavbě. Záleží ještě na jednom kritériu, teda podle mě.

U baráku, který někde koupíte je to celkem asi jedno, ale pokud se jedná o třeba staré rodinné sídlo, kde Vaše rodina žila po mnoho generací, přichází tady ještě hledisko citové hodnoty. Já bych třeba mohl svůj statek srovnat se zemí buldozerem, kamení ze kterého je to většinou postaveno dát do základů a zbytek slušně prodat a postavit novostavbu za míň, než na kolik mám vyčíslenou celkovou rekonstrukci a to nepočítámto,co už to sežralo. Nebo ho prodat a kousek vedle si najiném pozemku postavit za utržené peníze novostavbu, což by mi plus minus vyšlo (prodej - novostavba). Je tu ale jedno ALE - je to číslo popisné jedna a moji předci tam bydlí od nepaměti. A má to pro mě citovou hodnotu, které senehodlám vzdát.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Různé způsoby stavby obydlí
« Odpověď #26 kdy: Únor 06, 2021, 08:26:15 odpoledne »
Malé úsporné řešení z kontejneru, ale cena 1 mega za poloviční kontejner je moc.

Postavil si obydlí z vyřazeného kontejneru, je napájeno jen solární a větrnou energií

https://www.novinky.cz/bydleni/clanek/postavil-si-obydli-z-vyrazeneho-kontejneru-je-napajeno-jen-solarni-a-vetrnou-energii-40349815#seq_no=8&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=mjFbcknyG88-202102061838&source=article-detail

Už delší dobu přemýšlím o něčem podobném, ale z velkého (dlouhého) kontejneru.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)