Autor Téma: Strieborne a Zlate mince  (Přečteno 19111 krát)

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
Re:Strieborne a Zlate mince
« Odpověď #50 kdy: Duben 22, 2015, 07:15:53 dopoledne »
pokial to budu iba skupinky hladnych ludi ako pises,tak tym sa dedina dokaze ubranit.
votroubek vsak pisal ze bude skupovat za zlato okolitu podu pre rodinu a znamych.s toho usudzujem ze on sam bude dlho iba skupinka a nie sucast dediny.v tom pripade je v poriadku branit sa,ale ak zistim ze sa nedokazem ubranit tak radsej ustupim.ak sa necham pri obrane zabit nepomozem tym ani sebe ani svojim zvieratam ani zasadenej potrave ktoru v konecnom dosledku aj tak skupinka utocnikov zozerie.
naopak ak sa budem efektivne branit,tak niekoho s utocnikov urcite zabijem.pokial sa nezlaknu tak ustupim a prejdem napriklad na nocny partizansky boj kde ich budem s ukrytu strielat jedneho po druhom.mozno dostanu strach a odidu.ak mi dom a urodu znicia,tak mam stale moznost pokusit sa pripojit k najblizsej skupinke usadlikov alebo zacat od nuly.
chapete co tym chcem povedat?ak sa necham zabit pri obrane iba kvoli tomu ze som prilis citovo zainteresovany k svojmu majetku hned v prvej bitke,tak je to moja totalna prehra este pred koncom vojny.ak taka oslabena skupinka utocnikov po mojej obrane natrafi este na dvoch-troch takychto usadlikov tak ju bud znicia,alebo sa pre nedostatok ludi sama rozpadne
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

nacelnik Seattle 1854

Offline stepan-hawk

• Teoretik prepper
« Odpověď #51 kdy: Duben 22, 2015, 08:20:17 dopoledne »
Chápu co se snažíš říci. Alespoň myslím. A chápeš co se snažím říci já? Že když každý před problémy uteče, tak nebude žádná nejbližší komunita ke které by jsi se připojil. (A i tak každá komunita bude určitě s nadšením přijímat nováčky, kteří budou tvrdit, že jim někdo vyraboval dům.)

Samozřejmě vše je o míře. Nelze ani jednu z možností absolutizovat, ale jednou zapnutý zdrhací mód se bude těžko vypínat.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #52 kdy: Duben 22, 2015, 04:52:26 odpoledne »
... jednou zapnutý zdrhací mód se bude těžko vypínat. ...
zdrhnut,zacat od nuly a vychovat potomstvo mozes nespocetne vela krat,ale zomries iba raz!
lepsie je byt zivy zbabelec ako mrtvy hrdina!toto sa asi nebude kazdemu pacit,ale pravda je taka ze 90% ludi ujde pred presilou bez jedineho vystrelu ale to neznamena ze kazdy s nich je zbabelec.
a stepan ja pisem o uteku jednotlivca a nie o uteku celej dediny.takze nehovorim aby kazdy utekal.okrem ineho utek celej dediny by sposobil zbytocny masaker,avsak utek jednotlivca sa da vykonat nepozorovane
viem co mi vysvetlujes ty,ale co tvrdis nieje rozumne a s taktickou obranou to nema absolutne nic spolocne.da sa to nazvat samovrazda.ak na mna zautoci povedzme 20 clenna skupina a este napriklad vyuziju moment prekvapenia,tak mna aj moj dom zmetu ako rozvodnena rieka a moja obrana a smrt nebude mat ziadny zmysel.naopak moj utek mi namiesto uzavretej pasci v mojom dome poskytne vyhodu otvoreneho priestoru a s koristi sa stanem lovcom.byvali utocnici ostanu uvezneny v mojom dome kde ich budem mat pekne pohromade a naopak oni nebudu mat tušenie odkial na nich zautocim
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

nacelnik Seattle 1854

Offline kaludan

« Odpověď #53 kdy: Duben 22, 2015, 06:49:13 odpoledne »
tnt vis ze nejlepsi obrana je utok kdibi to slo as tak daleko hodne  bi sis zvisil sance pouzivani navnad a pasti , to se me na pasti libi pracujiou j kdis tam nejsi :D a ja bich nerek ze utecu ale ustupujiu tak bi ostatni ze skupini nerekli ze sem se po...al strachi :D a porad bi meli nadejie j kdis falesna
Doufej v nejlepší a očekávej nejhorší
Stephen King
sorry za moje cestinu ale sem rumun a lepsi zatim to nebude

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #54 kdy: Duben 22, 2015, 08:34:03 odpoledne »
ano ty si to nazval spravnym menom :D
nieje to vlastne utek,ale ustup :D
mne saprave to na pasciach a nastrahach nepaci ze pracuju aj ked tam ja niesom.mozu tam vsak byt moje alebo ine deti,domace zvierata,ludia s komunity ktory o nich nevedia...preto by som tieto nastrazne systemi instaloval az v pripade ocakavaneho utoku

nacelnik Seattle 1854

Offline sahaw

• Minimalista
    • Forum Chedrbí
Re: Strieborne a Zlate mince
« Odpověď #55 kdy: Červenec 14, 2015, 08:19:09 dopoledne »
Jsou vhodné pamětní stříbrné mince 100 Kčs z roku 1948 vhodné na dno sudu s vodou?
http://aukro.cz/listing/listing.php?string=100+kcs+1948

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #56 kdy: Červenec 14, 2015, 08:53:29 dopoledne »
Lepší je Šuňgit. Mám jo asi 2 kila, bude ti stačit.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
« Odpověď #57 kdy: Červenec 14, 2015, 08:55:23 dopoledne »
Ještě lepší budou kuřince, mám jich pár metráků.......

Offline sahaw

• Minimalista
    • Forum Chedrbí
« Odpověď #58 kdy: Červenec 14, 2015, 09:02:11 dopoledne »
Ještě lepší budou kuřince, mám jich pár metráků.......
Na to jsem zatím moc velký srab to pít.:)

Offline Prof

• Moderátor
  • člověk
« Odpověď #59 kdy: Červenec 14, 2015, 11:49:55 dopoledne »
Jsou vhodné pamětní stříbrné mince 100 Kčs z roku 1948 vhodné na dno sudu s vodou?
http://aukro.cz/listing/listing.php?string=100+kcs+1948
Nechci moc házet ramena, protože o tom zas tak moc nevím, ale jste si jistí, že dávat kusové stříbro do sudu s vodou má nějaký smysl ?

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #60 kdy: Červenec 14, 2015, 01:29:01 odpoledne »
Saša Veliký při svém tažení do Indie taky používal stříbro. Pili ze stříbrných lahví, mince házeli do amfory s vodou.
Lepší je samozřejmě tekuté koloidní stříbro přidávané do vody.

Offline Prof

• Moderátor
  • člověk
« Odpověď #61 kdy: Červenec 14, 2015, 02:48:29 odpoledne »
mluvím právě o koloidním stříbru. dle mého povědomí je to jediný prokázaný způsob jak se stříbro může ve vodě rozpustit (nějak ji desinfikovat). Kusové stříbro, (když už nic tak kvůli velikosti styčné plochy) nemůže mít žádný výrazný vliv.  Ne že bych neměl rád staré rady, ale pokud si dobře pamatuji i pokusy s mincí a mlékem žádné zlepšení (trvanlivosti) neprokázaly.

Offline miki

« Odpověď #62 kdy: Červenec 16, 2015, 12:00:56 dopoledne »
Zdravím.
Moc nevím o tzv. koloidním stříbře (i když jeho výrobu jsem studoval v literatuře).
Jsem napolovic přesvědčen, že může fungovat, ale co vím stoprocentně je to, že například polní láhev potažená vevnitř silnou vrstvou stříbra (nebo příme ze stříbra), a naplněná závadnou vodou (stafylokoky a koliformní bakterie) Byla pitná již po 1 hodině. Prosím ověřeno v laboratoři, kde se zabývají kontrolou pitelnosti vody (tzv. rozbor vody).
Tak si vyberte pánové.
Navíc vím o filtračním materiálu (doma zhotovitelném) který se běžně používá ve filtrech na vodu.
Je to tzv. atomární stříbro nanešené na dřevěném uhlí. A tam je to stoprocentní.
Mikii 

Offline Gloch

• Moderátor
« Odpověď #63 kdy: Červenec 16, 2015, 05:05:17 dopoledne »
Při pokusech s naklíčováním batátů se stříbro projevilo minimálně jako dobrý prostředek v zabránění hnití. Zkusil jsem ledacos a stříbro nakonec se projevilo jako nejlepší:

"Možnosti ochrany před zahníváním, které jsem vyzkoušel: hypermangan, Acylpyrin, komerčně vyráběný prostředek proti zahnívání vody ve váze s řezanými květinami a stříbro.
1.   Hypermangan - byl použit k periodické desinfekci hlíz a jako přídavek do vody s hlízami k naklíčení - pro krátkodobou desinfekci vhodný, ale po cca 48 hodinách jeho účinek pominul a voda za dalších 24 h již začala zapáchat.
2.   přípravek FLORALIFE 300 CLEAR ROZTOK DO VÁZY (PRÁŠEK):
(Složení/údaje o jednotlivých složkách: Kvartérní amoniová sloučenina, kyselina citrónová, glukóza Neobsahuje nebezpečné komponenty 67/548/EU).
Po 48 hodinách bylo nutno vodu vyměnit. Urychluje ale tvorbu kořenů (glukóza?)
3.   Acylpyrin - použito 100 mg na ½ litru vody - voda se nekazila ani po 5 dnech
4.   Stříbro - použil jsem prvorepublikové stříbrné mince 10 Kčs a 20 Kčs - voda se nekazila ani po 5 dnech, pak jsem pokus ukončil a hlízy zasadil. "

Proč to stříbro funguje nevím, ale empiricky vyšlo jako dobrý prostředek k desinfekci.

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
« Odpověď #64 kdy: Červenec 16, 2015, 07:21:47 dopoledne »
Ano, stříbro musí jako  kov korespondovat plochou kovu s objemem vody.
Pokud hodíte do sudu 220l minci, nestane se nic. Pokud jeho stěny potáhnete stříbrem, tehdy ano.
Nic není až tak snadné, nebo zadarmo.Lahev potažená uvnitř stříbrem bude jistě funfovat, ovšem její cena nebude lidová.Navíc bude nutno speciálního postupu, k eliminaci oxidů stříbra.....
Koloidní stříbro jsem vyráběl před deseti lety, je obtížné vyrábět opravdu malé částice, aby fungovaly tak, jak jest deklarováno.
Dnes, po letech se hodlám zabývat výrobou koloidu stříbra chemickou cestou,z dusičnanu stříbrného. Je to jediná cesta, kterak do sáhnout kýžených koncentrací a velikostí částic.
Používat stříbra k agrotechnickým pokusům mi připadá veselé a hravé....

Offline Gloch

• Moderátor
« Odpověď #65 kdy: Červenec 16, 2015, 04:47:16 odpoledne »
Mě šlo o to, udržet nějakým způsobem ty hlízy živé, dokud z nich neodeberu řízky na sázení. Pochopitelně na "velkovýrobu" to není. To byl jen opravdu hravý pokus. Nicméně to stříbro fungovalo lépe než to, co se prodává k tomu účelu. A funguje i ve váze s kytkami.

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #66 kdy: Červenec 28, 2015, 12:25:28 odpoledne »
Nadhodím zpátky k mincím ... dneska mi přistál mail ze zlataky.cz, že Vídenští filharmonici jsou pod 500 za unci ... asi je zase čas něco nakoupit.

Třeba se ta informace bude někomu hodit ...

Offline Sumo.cz

• Teoretik prepper
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
« Odpověď #67 kdy: Červenec 28, 2015, 12:49:43 odpoledne »
Není lepší kupovat mince mé úplně podle ceny, ale podle možnosti jejich odkupu? Z tohoto hlediska je lepší kupovat profláknuté USA Gold/Silver Eagly než jiné. Ono pro lidi co je znají a mají doma se bude snáze odhalovat padělek a co si budeme povídat pokud hodně lidí věří nějaké věci tak se tato víra udrží dlouho.

Nebo je můj odhad/závěr totálně mimo a vaše zkušenosti s udáním mincí je pro jakoukoliv"značku" vesměs stejný. Já chci minci jak vlastnit tak v případě nedostatku mít možnost ji udat a pokud bude nedostatek mimo VP tak ji udat i v reálném světě co co nejlepší cenu.

Nevím zda bych po VP někomu něco prodal, kdyby přines pro mě neznámou minci a tvrdil že je to srříbrňák z roku 1940. Jako může to bejt pravda, ale jak to ověřím? Mít u sebe sadu pro zjištění ryzosti mince? Asi by spíš u mě nic nekoupil.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #68 kdy: Červenec 28, 2015, 12:55:43 odpoledne »
Sumo, v zásadě máš pravdu. Ikdyž já si myslím, že filharmonici už jsou v našich končinách také dost profláknutí. Ale to je v celku ne zase tak podstatné. Podstatné je to, že cena je právě teď velice příznivá (a to platí jak pro ty filharmoniky, tak i pro tebou uváděné Eagly, i když tam se platí trochu víc za značku).

U všech mincí se to ale odvíjí od ceny kovu, takže co platí pro filharmoniky, platí analogicky pro všechny mince, jejichž hodnotu tvoří kov a nikoli umělecká nebo sběratelská hodnota.

Offline Sumo.cz

• Teoretik prepper
« Odpověď #69 kdy: Červenec 28, 2015, 12:58:45 odpoledne »
Doplnil jsem text výše. Lidi prostě vymění zboží za něco co znají a čím známěnší mince budeš vlastnit tak tím lépe je prodáš. Radši si pár % připlatím, když už obětuji to DPH a budu mít větší šanci na uplatnění mince. Než doufat, že někdo bude minci znát. To platí i pro ty staré mince s nižší ryzostí nakupované na aukru a tak.

Cena je opravdu výhodná to jsem nechtěl nijak znevažovat.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #70 kdy: Červenec 28, 2015, 07:28:31 odpoledne »
filharmonikeri ktore vlastnite sa podla mojho nazoru budu v pripade potreby tazsie predavat,pretoze rakusko je tuto za rohom a prakticky kazdy si ich tam moze ist aj osobne kupit za lacny peniaz a tym padom ich vlastni vela ludi cize niekedy v buducnosti o nich bude nizsi zaujem.beriem to tak ze ak sa nestane ziadny pruser,tak si mincami niekedy v buducnosti prilepsim k dochodku a v tom pripde bude podstatne ake mince vlastnim.ak sa stane pruser,tak hodnota bude čiste v kove a nie v zberatelskej hodnote(ako pise k.vancura) a v tom pripade je jedno ake mince vlastnite.

nacelnik Seattle 1854

Offline štika

« Odpověď #71 kdy: Červenec 28, 2015, 07:32:36 odpoledne »
Ano, jsem pro Eagle a Maple leaf. Tak to už dávno doporučoval Miki.
Jen nevím, kolik mám mít nasysleno. Stejně to nikdo neprozradí. :)

Offline rrrr

« Odpověď #72 kdy: Červenec 28, 2015, 07:52:43 odpoledne »
Ja som tiež za  Maple leaf, spracované su podla mna naozaj pekne s dobrou lupou je vidiet al laserovu ochrannú znamku a cena je super momentálne cca 16,5e za uncovú mincu..

Offline štika

« Odpověď #73 kdy: Červenec 28, 2015, 07:55:52 odpoledne »
Maple leaf je dnes u nás 515-528,- Kč, podle prodejce. Já raději beru od Silverum.
Ta vaše cena je levná, u nás je to bez DPH ,nákup v Německu.

Offline rrrr

« Odpověď #74 kdy: Červenec 28, 2015, 08:11:16 odpoledne »
jj objenával som z nemecka doprava 13eur, maximalna spokojnost.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #75 kdy: Červenec 28, 2015, 10:04:57 odpoledne »
Investície do bronzu, mosadze a olova sú pre dobu po PA oveľa zmysluplnejšie  :bee:
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline Sumo.cz

• Teoretik prepper
« Odpověď #76 kdy: Červenec 28, 2015, 10:43:08 odpoledne »
A co s tím olovem? Tuny ho máš v autech. Když ho budeš chtít vybartruješ ho či si ho "nasbíráš". Využití bronzu a mosazi ve velkém moc nevidím.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #77 kdy: Červenec 28, 2015, 11:22:56 odpoledne »
Nie je olovo ako olovo, bronz ako bronz a mosadz ako mosadz. Nebudem tu písať konkrétke. Prepper pochopí aj náznak či súvislosti :)  Bežnému čitateľovi je aj tak zbytočná snaha písať čo je zaujímavé na týchto kovoch.

V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline vjpm

« Odpověď #78 kdy: Červenec 28, 2015, 11:25:47 odpoledne »
philharmoniker za 501kč meaple leaf za 508kč na step finance.

Offline štika

« Odpověď #79 kdy: Červenec 29, 2015, 11:55:29 dopoledne »
Dnes je mi vše jasné. Nebudu mít na to, chovat křepelky, perličky, pěstovat boby apod.¨
Na maso budou jehňata, a nějaká zelenina bude také.
Jen si zatím nedovedu představit budoucí cenu stříbrňáků a popř. zlaťáku.
Jak se nastaví kupní cena.

Ano mám výhodu. Mám co nabídnout. Zdravotnictví. Ale co budu za to chtít, nevím.
Takže budu mít stříbrňáky a práci na výměnu.

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #80 kdy: Červenec 29, 2015, 12:44:42 odpoledne »
Štiko, můj názor je takový, že se jejich hodnota bude odvíjet od toho, jaký bude průšvih a jak dlouho bude trvat. Od toho se bude odvíjet vlastně všechno.

Stříbrňák bude mít pořád cenu stříbrňáku, to je jasné, jen se za něj koupí trochu jinak. Stejně jako inflace dneska nebo dříve kdekoli na světě s jakoukoli měnou. Jde o to, jakou hodnotu budou lidi přikládat stříbrňáku a jakou komoditě, kterou za něj budeš chtět koupit. Třeba dneska, ať nechodímedo nějakých utopistických modelů, si oředstav situaci, že jsi na poušti, jsi tam dejme tomu na výletě, jedete tam dva a klekne Vám auto. Nikomu jste neřekli, kam jedete, auto bylo z půjčovny na 5 dní a tak vás před uplynutím těch 5 dní nejspíš nikdo nebude hledat. Daleko od civilizace, od záchrany. Jste oba výletníci, kteří se neznají a tak k sobě nemáte žádný vztah. Prostě jsi si s někým z hotelu pronajala auto. No a ty máš deset stříbrňáků a on má petku vody. Ty bys mu je po jednom dni bez vody v té poušti dala ne za tu láhev, ale za pár doušků a on ti na takovýhle obchod zřejmě nepřistoupí, protože ta voda bude v tu chvíli mít daleko větší cenu než těch 10 uncí stříbra. Bude mít cenu života.

A teď si představ, že Vám auto nekleklo, dojeli jste zpátky z výletu z pouště do hotelu, kde máte zajištěnou all inclusive ... a on ti nabídne tu petflašku a bude za ní chtít těch 10 stříbrných. No, nejspíš ho pošleš kamsi, protože v tento ikamžik ta voda nemá hodnotu ani zlumku jedné unce. A přitom je to časově přibližně ve stejnou dobu a + / - pár set kilometrů je to i místně stejná destinace.

Z toho plyne, že určit hodnotu uncové stříbrné mince teď, jakou bude mít v PA době je nemožné. Lze říct jedno, z kraje VP bude mít přád ještě svoji cenu, kterou má dnes prohnaná bez komoditní burzu a následně přes regál supermarketu, pak nejspíš (pokud to bude skutečně hardcore scénář) bude mít hodnotu blížící se nule a podle toho, jak se bude situace zlepšovat, bude její cena zase stoupat, jak budou pomíjet bezprostřední situace ohrožující smrt.

Jinak řečeno, svojí hodnotu, teda podle mě, začnoumít zase až v okamžiku,kdy se situace tak nějak bude dostávat do "normálu" a lidi budou potřebovat začít nějak zase fungovat, neboli sedlák bude mít přebytky, které bude potřebovat prodat, řemeslník začně zase vyrábět svoje výrobky a jiní, třeba lehké děvy, zase nabízet svoje služby. Pak bude potřeba mít platidlo, kterým se to dá zrealiovat. Pak zase přijdou mince do módy. Předtím se budou hlavně komodity schovávat a nebo za neocenitelné služby a komodity jako léky, lékařské služby, jídlo a podobně(pokud uvažujeme v rámci slušných lidí, tedy povětšinou členech tohoto fóra) bude platit zase jinými komoditami - předpokládám že hlavně jídlem, nástroji a protislužbou - jinak dobytek si s placením hlavu dělat nebude, o tom asi nikdo nemá tak ideální představy.

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #81 kdy: Červenec 29, 2015, 02:30:31 odpoledne »
suhlasim
zo zaciatku PA budu mat mince rovnaku cenu ako dnes,cize za 1 uncovu mincu bude chciet druha strana protihodnotu za zhruba 500kč a je jedno ci v potravinach,zvieratach alebo nastrojoch.ked sa budu tieto komodity minat,hlavne jedlo a zvierata,tak bude ich cena rast az kym nebude nikto ochotny zamenit ich za mince.po zlepseni situacie sa zacne zasa platit mincami,pretoze sa v nich lepsie uchovava hodnota a bezpecnejsie sa uskladnuju.vzdy schovam bezpecnejsie par minci,ako tony obilia ktore mi mozu zožrat myši,zhnit....

nacelnik Seattle 1854

Offline Goof

• Praktikující prepper
    • Goofy's vintage workshop
« Odpověď #82 kdy: Červenec 29, 2015, 02:55:10 odpoledne »
Také jde především o dobu kdy se zase nastartuje ekonomika (nějaký větší druh obchodování). V případě, že to bude trvat několik let tak do 5 let myslím, že peníze jak je známe dnes budou mít stále relativně nějakou hodnotu. Pokud bude doba delší a jde také především o to co se stane, tak dnešní peníze (mince a především bankovky) ztratí zcela svou hodnotu a lidé se budou vracet ke komoditám jako tomu bylo dříve (směnný obchod, zlato, stříbro, drahé kamení).

Z archeologických průzkumů se na našem území našli různé druhy mincí z různých koutů Evropy a Asie. už dříve se zde platilo všemi možnými mincemi. Vždy bylo na kupujícím a prodávajícím jak si "váží" svého zboží.
Jak je psáno výše (ten příběh s vodou), jde o situaci a jak moc něco potřebujeme a kolik jsme schopni za to zaplatit a zase na druhou stranu jak si prodávající cenní svého zboží (nabídka X poptávka).
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #83 kdy: Červenec 29, 2015, 05:12:30 odpoledne »
systém kúpa- platba môže mať rôzne podoby od výmeny tovar- služba  tovar- tovar  služba - služba kde môže byť
equivalentom platobného prostriedku kov v podobe zlatých, strieborných, prípadne medených mincí. Inak neviem si dosť dobre predstaviť ísť na nákup dvoch chlebov a desať rožkov s wiener philhalmoniker :D  Ono totiž  nejak sa zabúda, že všetky tie zlaté a strieborné kolieska sú INVESTIČNÉ mince a nie platidlo ;)  A to je dosť podstatný detail. Aby tie mince spĺňali bezproblémovo funkciu platidla tak museli by byť aj malé nominálne hodnoty (alebo hodnoty váhové, čo by sa dalo napríklad použiť už dnes kedy by sa dali raziť napr.  prepperské mince bez udaného nominálu čím by nemohli byť považované za platidlo čo je inak trestný čin ale len za medaily alebo žetóny s udaním váhy) V stredoveku a čiastočne až do 19-tého storočia sa počas nedostatku malých peňažných nominálnych hodnôt zvykli deliť napríklad toliare na menšie diely a podobne.

Na bežné prežitie po prípadnom PA alebo takej hyperinflácii je dá sa povedať vhodné mať niekoľko strieborných či zlatých koliesok ale vždy to bude len okrajová záležitosť. Ako to tu vyššie naznačila šťuka, bude sa dať platiť aj remeselnými zručnosťami kde počítam aj lekárske a lekárnicke znalosti. Potraviny, phm, palivo, lieky, alkohol, budú rozhodne viac žiadané ako kovy.

Offline TNT1973

• Praktikující prepper
« Odpověď #84 kdy: Červenec 29, 2015, 09:08:28 odpoledne »
s wiener philharmonikerom si nepojdes kupit chlieb a dva rožky,ale mozes si nim u pekara vo svojej komunite predpltit chlieb trebars na dva tyzdne.ale to by kazdemu dosli mince dost rychlo.ja osobne si vsak myslim ze pri takychto beznych "nakupoch" sa mince nebudu pouzivt a uprednostni sa barter tovar za tovar alebo za protisluzbu ako pise plenty.mince budu na tovar ktory bude tazko premiestnitelny na velku vzdialenost,alebo vynimocny tazko ziskatelny tovar alebo sluzbu(napriklad doktorovi za liečenie tažkej choroby atd.)

nacelnik Seattle 1854

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #85 kdy: Červenec 29, 2015, 11:15:24 odpoledne »
Mince, hlavně ty stříbrné a malé, mají smysl před PA uvnitř větší komunity jako komunitní měna.

To, že je na stříbře DPH je obrovská výhoda, nebude docházet ke spekulativnímu prodeji při změnách kursu parity stříbro / CZK (EUR). Mince se tak udrží uvnitř komunity.

Budou je používat lidé, kteří v komunitě budou bydlet a nebudou jezdit do města a ti, kteří budou vozit oficiální prachy z města budou ty mince naopak vykupovat, aby jimi mohli platit. Mezi přáteli můžou fungovat dlužní úpisy denominované v hodnotě drahého kovu. Alibaba, než jsme ho vykopali, přece psal, že stříbro si drží svou hodnotu už 2 -3 tisíce let - pořád za něj lze koupit +- stejné množství práce či základních potravin. To samé platí i u zlata.

Zlato je ale k uchování hodnoty a pro velké transakce.

Každý, kdo bude v osadě něco umět si bude držet skladem to, co ho bude živit. Já například kabely, vypínače, jističe, dráty, trubky, rozvaděče, a další elektrikážské prkotiny. Osada bude mít elektřinu i po PA, takže to bude mít smysl, a do té doby se přece něčím taky musím živit, ne?!

Po PA nám budou mince v podstatě k ničemu. Jejich funkce prostředku směny se vrátí až v době, kdy začne znovu fungovat obchod mezi obcemi. Uvnitř obce se vždycky nějak dohodneme.

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #86 kdy: Červenec 30, 2015, 07:58:56 dopoledne »
Plenty, nemohu s tebou souhlasit v jedné věci a to je, že razit mince s nominálem je trestný čin. Ano, trestný čin by to byl, pokud bys razil / nechal razit mince s nominálem třeba 100 korun českých (ta jako fyzická osoba nemaje nic společného s ČNB) nebo nějakou jinou oficiální světovou měnu.

Na druhou stranu, existuje jakési mezinárodní právo, podle kterého máš teoreticky právo založit si stát. Jasný, nedojdeš mezinárodního uznání státu, ale takových mikrostátů i bez území jsou dneska stovky, možná tisíce. Po právní stránce směrem navenek je to svým způsobem nesmysl, na stranu druhou ti to umožní zcela beztrestně a svým způsobem i oficiálně vydávat třeba platidlo (že ho nikdo jako mezinárodně uznávané a volně směnitelné platidlo nebude uznávat je druhá věc), poštovní známky (se kterými stejně nikam dopis nepošleš) a podobně.

Na stranu druhou, pokud by tato platidla měla platit jen v rámci komunity navázané na tento mikrostát, proč ne? Zrovna tak třeba ty poštovní známky v rámci třeba dvou třech komunit, proč ne? Několik komunit se domluví, nechá natisknout známky a mezi sebou bude mít jednoho člověka, který ty známky bude prodávat (to bude jeho zisk v rámci komunity) a bude za to zajišťovat třeba svojí dodávkou převoz pošty a balíků mezi těma několika komunitami, se kterými se dohodne.

Zrovna tak mince, pokud by teoreticky třeba Saladin založil ve své nové prepperské kolonii mikrostát, mohl by razit například mince o hmotnosti 1/10 unce stříbra s názvem padesátka Saladinovská a mohlo by to být v rámci osady, případně několika okolních osad považováno za prepperské platidlo, které by díky obsahu drahého kovu ale bylo uplatnitelné i mimo komunitu a to klidně i před PA.

Jinak, pokud se vrátím zpátky k dnes oficiálně nabízemím mincím, měl bych otázku týkající se DPH. Investiční zlato, pokud vím, je od DPH osvobozeno. U medailí byl (nebo možná ještě je, to právě nevím) problém s DPH a obcházelo se to tak, že se třeba Česká Mincovka domluvila s Novým Zélandem a byť to byla medaile ve své podstatě, tak se to vydalo jako oficiální mince Nového Zélandu a bylo to od DPH osvobozeno, protože to bylo oficiální platidlo. To samé platilo pro mince vydávané přes tuto mincovnu naší ČNB - mince ČNB jsu oficiálním platidlem ČR, i když se to všeobecně neví a prada, jejich nominál je hluboko pod cenou mincí a dokonce i hluboko pod cenou samotného kovu.

Jak je to u stříbra? Na stříbro jako takové DPH je. Pokud je ale vydána mince jako oficiální platidlo (je -li tomu tak), nemělo by se na něj vztahovat DPH. Neví někdo něco o této problematice?

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #87 kdy: Červenec 30, 2015, 09:41:10 dopoledne »
To je zajímavá otázka, s tím stříbrným platidlem..

Rozhodně jsem neuvažoval o žádné měnové jednotce, ale jen a pouze o váze čistého kovu.

Určitě bych dělal repliky stříbrných platidel které se na našem území v historii vyskytovaly,

Určitě bych udělal nějakou kolekci třeba všech českých králů, případně významných osobností.

Tedy, mince by byly svým způsobem sběratelská záležitost a jejich oběh v komunitě by byl v době do PA ryzím sběratelstvím. Všichni se staneme vášnivými numismatiky. Myslím, že s tím nikdo nemá problém. Děti si budou pamatovat od kdy do kdy který král v Čechách vládnul, jak vypadal, kdy byla jaká bitva, a.t.d..

Offline Goof

• Praktikující prepper
    • Goofy's vintage workshop
« Odpověď #88 kdy: Červenec 30, 2015, 11:22:08 dopoledne »
Pokud se nepletu, zlaté mince jsou osvobozeny od dph. A mince které platí by se měly "prodávat" za hodnotu nominálu mince. Když jsem si objednával ročníkovou sadu mincí tak na faktuře bylo zvlášť cena odpovídající hodnotě mincí bez dph a pak zvlášť bal cena obalu + žetonu který byl k tomu přiložen a  tato položka už byla zdaněna.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #89 kdy: Červenec 30, 2015, 12:07:51 odpoledne »
 :rose:   :rose:   :rose:  Miluju tohle fórum.. Ať se zeptám na co chci, vždycky mi někdo odpoví..  :rose:  :rose:  :rose:

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #90 kdy: Srpen 02, 2015, 01:08:17 odpoledne »
Na žetóne - minci nemusí byť napísaná nejaká stupína menová jednotka. Stačí  hodnota buď v unciach alebo v gramoch. Všeobecne prijateľné a zrozumiteľné.

chpslst

• Host
« Odpověď #91 kdy: Srpen 02, 2015, 06:26:06 odpoledne »
To je zajímavá otázka, s tím stříbrným platidlem..

Rozhodně jsem neuvažoval o žádné měnové jednotce, ale jen a pouze o váze čistého kovu.

Určitě bych dělal repliky stříbrných platidel které se na našem území v historii vyskytovaly,

Určitě bych udělal nějakou kolekci třeba všech českých králů, případně významných osobností.

Tedy, mince by byly svým způsobem sběratelská záležitost a jejich oběh v komunitě by byl v době do PA ryzím sběratelstvím. Všichni se staneme vášnivými numismatiky. Myslím, že s tím nikdo nemá problém. Děti si budou pamatovat od kdy do kdy který král v Čechách vládnul, jak vypadal, kdy byla jaká bitva, a.t.d..
na druhú stranu, taká minca chlasta prvého by pre potomkov osady mohla mať tiež zberatelskú hodnotu...

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #92 kdy: Srpen 02, 2015, 07:44:43 odpoledne »
My si budeme vždy 2.8. připomínat datum počátku kolonizace TerraNovy..

Sahawa přejmenujeme na velitele Nathaniela Taylora a vydáme stříbrnou minci s jeho portrétem..

Offline milo1944

« Odpověď #93 kdy: Září 05, 2015, 05:25:07 odpoledne »
Nebo tak . . .
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline štika

« Odpověď #94 kdy: Září 15, 2015, 01:20:21 odpoledne »
Acailo, tak ten článek mi nic nedal, nepochopila jsem a nevím, proč patří do mincí. ;D ;D
Psal jsi jen o zlaté cihličce a zlatých prstýncích. Co tím chtěl básník říci ???

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #95 kdy: Září 15, 2015, 01:57:50 odpoledne »
Dovolil bych si maličké shrnutí týkající se mincí / slitků. Shrnutí podle mého názoru, tudíž žádné dogma.

V minulosti (a v některých částech světa i a nebo ještě dnes) jsou mince raženy ze 3 kovů. Měď (případně jiný obecný kov) pro nejmenší transakce, v podstatě drobné a historicky pro plebs. Pro větší obchody stříbro. K tomu se plebs v minulosti už nedostával tak snadno. A potom zlato, což bývalo výsadou šlechty, plebs se k němu prakticky nikdy nedostal (pokud to nebyli lapkové, co kápli na šlechtice) a je pro velké obchody, neboli čím vzácnější kov mince, tím větší hodnota v malém objemu. Tedy z toho vyplývá, že se jedná o koncentraci hodnoty. Mnoho měďáků za jeden stříbrný a mnoho stříbrných za jeden zlaťák. A ta koncentrace platí i dnes a bude platit vždycky.

Záleží, na co se připravujete. Každámá jinou strategii. Někdo s kovem počítá hodně, jiný vůbec a hodně něco mezi tím. Kov (hodně kovu) bych viděl jako ideální v případě, že se bude "jen" lokální průser, třeba válečný konflikt. Tady se bude hodit vysoká koncentrace hodnoty, tedy zlato (případně investiční diamanty, tady je ta koncentrace hodnoty do malého rozměru ještě větší). Prostě, pokud je vašim plánem nacpat kapsy a utíkat, je potřeba zlata (hlavně zlata, kvůli koncentraci hodnoty a malého rozměru) esenciální. Kolik uncových  mincí stříbra potřebujete na hodnotu jednoho kolečka zlata, aby to mělo stejnou hodnotu? Každopádně, obrovská výhodaje práve v mobilitě tohoto ajetku. Statek jaksi na záda nenaložím a nepřenesu. To proste z fyzikálního pohledu není možné. Zlato (stříbro, diamanty) do kapes nacpu a jdu.

Z pohledu na rozložení hodnoty mincí (kovů a velikosti mincí / slitků) je potřeba diverzfikovat také a to i s ohledem na možné plánvané použití. Se stříbrňákem klidně půžu jít pro chleba a koupím si dejme tomu 4 - 5 bochníků, protože bude drahota, dejme tomu, a jde to. S uncovou mincí zlata to jaksi nebude moc proveditelné (nehledě nato, že by mě někdo mohl bacit po hlavě a nemám ani zlato ani chleba). Pokud ale chci sebrat svůj majetek, zdrhnout za moře a tam si v klidných podmínkách koupit statek a začít tam žít, je zlato daleko lepší alternativa, protože budu investovat do velké hodnoty. Takže tady zase záleží na scénáři, na který se člověk připravuje.

Každopádně je asi rozumné se zásobit množstvím dejme tomu uncových stříbrných mincí (pro případ, že nebduete mizet za kopečky) a pak zlato rozdělené od maličkých mincí dejme tomu 1/10 unce a pak větších a větších, až, pokud má člověk možnosti, třeba i do kilových slitků, kdeje vysoká koncentrace hodnoty. No, a pokud si to člověk mže skutečně dovolit, je super investovat i do investičních diamantů. To je koncentrovaná esence hodnoty do miniaturního rozměru. Přece jen, pokud by někdo měl skutečně hodně velký majetek, utíkat třeba s 25 kg zlatých cihel na zádech není nic ideálního. V diamantech to ovšem odpovídá malému pytlíčku v kapse. S tím se běhat dá.

Bohužel, u mě je to zatím jen v říši snů ... třeba alejednou...

Offline Sumo.cz

• Teoretik prepper
« Odpověď #96 kdy: Září 15, 2015, 02:29:34 odpoledne »
Diamant má nevýhodu, že jeho kvalitu prostě normální člověk nepozná. Zlato, stříbro si otestuješ, ale diamant to jsi v kelu.

Druhá věc je, že po požáru se ti zlato a stříbro v sejfu rozteče, ale diamant se ti promění v uhlík zase jsi v kelu. Nebo ti do něj někdo prdne kladivem a taky jsi v kelu:)

Offline k.vancura

• Praktikující prepper
« Odpověď #97 kdy: Září 15, 2015, 03:06:13 odpoledne »
Sumo, jasný, souhlasím, že poznat hodnotu diamantu je trochu problém. Proto mluvím o investičním diamantu. Tedy zataveném šutru s certifikátem, obsahujícím jeh popis.

Jasný, poněkud to je z tohoto pohledu nepraktické, ale na druhou stranu, můžeš si to zařídit tak, že diamanty budeš mít uloženy tak a s takovými bezpečnostními zajištěními, že jim prostě oheň neublíží (např. trezor hluboko pod podlahou ve sklepě ...)

Nic, tohle je asi debata o ničem, nepředpokládám, že by tady někdo mohl šibovat desítkami milionů (Když jsem zmínil to zlato ve hmotnosti 25 kg, což je cca 850 tisíc x 25, tedy nějakých přes palec 21 milionů).

Prostě jsem chtěl říct, že pro případný plán typu útěk hodně daleko je potřeba hodnotu koncentrovat. Těch uvedenách 21 milionů, které ve zlatě představují 25 kg, je ve stříbře cca 1.950 kg a v investičních diamantech, dejme tomu vysoká kvalita, kámen spíš z tpho dražšího konce spektra, má hodnotu klidně kolem 0,5 milionu a hmotnost někde kolen 1 ct. Tedy potřenuju cca 40 těchto kamínků abych byl zase někde kolem těch 20 milionů. A to je cca 8 gramů ... a to už je sakra rozdíl v hmotnosti, když bych s tím chtěl utíkat a kličkovat mezi svištícími kulkami...

Každopádně, moje strategie tak daleko nepočítá, třeba i jen proto, že pro mě je těch 20 milionů něco jako 200 miliard ... taky nedostižné. Ale asi všichni to tady tak máme. Nebo alespoň většina.

Offline milo1944

« Odpověď #98 kdy: Září 15, 2015, 05:01:57 odpoledne »
Zatím je cena 1 gramu zlata +- 1000 Kč (asi).
To je dost malá hodnota, abych se memusel bát jít nakupovat s jednogramovým slitkem.
Ten je vyzdobenej podobně jako mince, a je směnitelnej prakticky po celým světě, a to ať kulturním nebo barbarským. 
Narozdíl od mince, u který ne každej pozná, o jakou hodnotu jde.
navíc - zlatej slitek se dnes u nás prodává bez DPH.

http://www.zlatak.cz/prodej-investicniho-zlata
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline štika

« Odpověď #99 kdy: Září 15, 2015, 05:15:12 odpoledne »
Nevím proč, ale stále věřím Mikimu, který tu už dávno psal o zlatu a stříbru.
A také od něho doporučované mince. :) Nebudu na tom nic měnit. :) :bee: