Zdravím.
Poslal: Iridium
Přidávám dotaz. Jde udělat přístroj s věcmi z kuchyně?
Poslal: Grifin
Můžete mi poradit jak destilovat?
Tak to můžu. Vezměte papiňák (nejlépe aspoň 5 litrů obsah, nebo konev na mléko s kovovým víkem) na vývod z tlakového ventilu namontujte hadičku ze silikonu. Lepší je přetlakový ventil vymontovat a zašroubovat do otvoru fitinku buď z mědi nebo alespoň z masazi a na ni připevnit přes závit a nebo holendr měděnou tubku tak o průměru 8 mm. Pokud bude otvor po tl. ventilu malý tak se převrtá na potřebný průměr. Do víka se navrtájí ještě dvě díry pro zátky jedna jako pojištění proti ucpání vývodu z papíňáku (ta by měla být většího průměru tak 2 cm) a druhá pro teploměr. Zátky jsou do otvorů vloženy velmi malým tlakem ne na fest ale s citem (musejí sice těsnit ale nesmí být zatlačené silou). Trubičku ohněte směrem ke chladičí ale pozor měla by mít asi tak v délce 50 cm sklon vzhůru, ten kus trubky působí jako deflegmátor, chlazením vzduchem se v něm sráží méně těkavé páry a stékají směrem do papiňáku. Teprve po tom se trubka ohýbá směrem dolů ke chladiči. Chladič se dá stočit z kusu měděného plechu do tvaru trubky tak o průměru 10 cm a délky 25 cm. Může být i z pozinku na střechy. Každý klempíř vám to zhotoví bez problémů. V té trubce je svinutá měděná trubička vnitřní pr. 8 mm (spirála musí být z mědi)) tak aby se nedotýkala stěn. Konce jsou vyvedeny z větší trubky ven nejlépe v ose. Může se také udělat spojená přímo s papiňákem potom se při smontování a demontáži šroubuje pouze jeden holendr na papiňáku. Do větší trubky se musejí ještě zaletovat vývody pro přívod chladící vody z vodovodu a dna na obou koncích.
Trubička může mít délku tak 3 - 3,5m.... 20 cm směrem vzhůru nad papiňák 0,5 m na deflegmátor, dalších 20-50 cm na sestupnou část ke chladiči a 2 m ve spirále chladiče Všechny spoje musejí být sletovány pájkou aby byly vodotěsné. No a teď stačí papiňák naplnit vykvašenou máčí. Spojím s chladičem, napojím trubky na vodu z vodovodu a začít zahřívat. Sledujeme teplotu a celý proces velmi pečlivě, nelze odejít od toho na cigaretu.
Materiály :
-Varná nádoba (papiňák nebo konev) hliník, může být i nerez.
-Spojky mezi papiňákem a chladičem nejlepší jsou šroubované spoje ale může být i hadička ze silikonu, nepoužívat pryž (gumu). Ta se vyluhuje do par a líh potom příšerně smrdí.
-Ostatní jako třeba chladič ( chladící spirála) musí být z mědi.
-Obal chladiče stačí i z pozinkovaného plechu.
-Teploměr může být i ten na zavařování nejlepší je rtuťový ale pozor při rozbití vyhodíte vše co máte v kotli, proto preferuji lihový.
-Zátky (pojištovací a ta ve které je teploměr) pouze korkové ne gumové, vyvařit ve vosku.
- deflegmátor se také dělá z měděné trubky podstatně silnější než jsou ostatní, tak 3-5 cm průměr je to ale složitější, musí tam být redukce a je to další práce a pájení,
-Těsnění v holendru a spojky musí být buď z klingeritu a nebo silikonu.
Já poslední dobou kvasím buď staré zavařeniny a povidla. Když manželka určí, že se to má vyhodit. Rozvařím ve vodě s přídavkem cukru na obsah těch 15-20 dkg na litr a používám kvasinky od Simansky.
www.schimansky.cz/navody/cl.kvasinky.htm Dodává ty co zkvasí i na 15-16 %.
Zároveň dávám i živnou sůl (fosforečnan amonný a trochu dusičnanu draselného).
Směs:
Fosforečnam amonný 100 g + 20g dusičnanu draselného ne sodného. Této směsi dávám tak 2 gramy na 10 litrů kvasu.
Nebo kvasím cukrový roztok 10 litrů vody 2 kg cukru (kupuji vždy v akci co nejlevnější). Roztok svařím a nechám vychladnout. 0,5 litru rozkvasu, kvasících kvasinek Simansky a živnou sůl. U čistého cukrového roztoku jsem ještě zapoměl na kyselinku, kvasinkám se daří v mírně kyselém prostředí stačí půlka citrónu na těch 10 l. V ovocné břečce to nejni potřeba ovoce má kyselin dost.
Rozkvas : Rozřeďte štávu z jablek a nebo koupeného džusu (nesmí mít konzervační látky) 1 : 1 s převařenou vodou, přidejte lžíci cukru, dejte kvasinky, přidejte živnou sůl (špetku, ne ty dva gramy) přikrýt igelitem, stáhněte okolo hrdla gumičkou a dejte na teplé místo, můžete také použít Twist-off sklenici, tady pozor víčko neutahujte ale nechte volně. Po dvou dnech již bouřlivě kvasí. Do čistého cukrového roztoku (10 l) dávám té živné soli 4 gramy.
Nepoužívám pekařské kvasnice ten odér co z nich v lihu zůstane mě vadí.
Tak za 14 dní až měsíc, záleží na teplotě, destiluji. Vrstvu kvasnic nedávám destilovat, je z nich též cítit odér (ty destiluji zvlášť a líh dávám k předku se zadkem). Destiluji na dvakrát až třikrát, poprvé destiluji vše včetně předku středu i dokapu (získám tzv. lutr). Podruhé již odděluji střed a po třetí to dolaďuji. Předek a zadek (dokap) dávám zvlášť a po destilaci na 80 % ho používám k pálení
Když si žádám velmi kvalitní a čisťounký líh tak ho ještě přeženu přes aktivní uhlí. Potom je to již k nerozeznání od lékařského lihu. Dělám tak koncentraci okolo 60-70 %.
Je to sice velmi stručné ale když tak se ptejte.
Miki.
P.S.
Stejně si myslím, že by se to mělo probrat podrobně a napsat o tom článek.