Samotáři, med klidně můžeš dát i do horkého čaje.. Teplo ho samozřejmě nutričně ochuzuje, ale čaj zchladne dříve, než by se med nutričně výrazně znehodnotil.. Medu nejvíce škodí skladování ve zvýšené teplotě a rychlé ztekucování teplotou hodně nad 42°C.. Když si na to dáš pozor, tak se brzo naučíš míchat med do čaje až před prvním douškem.. to je ještě dostatečně teplý na rozpuštění i hodně zkrystalizovaného medu, a zároveň už ho lze labužnicky usrkávat.. Čaj s medem si zkrátka vychutnej, je to pokrm bohů..
Jinak platí, že teplota 42°C je ultimátní pro vše, co žije a je založeno na kyslíku a uhlíku.
Já si například v případě chřipajzny uvařím vodu, zaleju šípkový čaj v 0,7 litrovém hrnku vzor "eto ně čáška a vedró".. Nechám ho 15 minut louhovat. Během té doby umyju nádobí, které se mi tak nějak mimoděk a samo záhadně množí ve dřezu a vymačkám si citron ve skleněném mačkadle. Po těch 15-ti minutách (čas potřebný k umytí nádobí, vynešení koše na jednoho kompost nebo druhého do popelnice či drobnému úklidu kuchyně) už mohu vyhodit šípek a čistou polévkovou lžící naberu (většinou spíše udloubnu) med, vložím ho do čaje (med na slazení kávy a čaje zásadně předem neztekucuji), když se med ze lžíce rozpustí, tak do čaje přidám vymačkanou šťávu z citronu, druhým koncem polévkové lžíce odpreparuji citronová semínka a vyhodím, pak polévkovou lžící a čajem opláchnu mačkadlo od citronové dužiny (spláchlu ji do čaje) opláchnu lžíci i mačkadlo pod horkou vodou a uložím na příští použití. Zásadně se nehrabu v medu lžící, kterou jsem už měl v puse..
Kafe sladím stylem turka zalít a nechat trochu místa v hrnku, počkat minutu - dvě, dolít buď mléko, nebo trošku šuňgitové vody z karafy a šup tam s vrchovatou lžičkou medu..
Když ztekucuji med, zpravidla pro děti na chleba s máslem a medem, či na mlsání, tak jen do kastrolu natočím horkou vodu z kohoutku, postavím do toho sklenici s medem a vše zabalím do chlupoatého velikého ručníku (spíše osušky), do křesla dám vespod polštář, hrnec zabalený v osušce, navrch přeloženou peřinu a vše překryju ještě dekou.. Za pár hodin (zpravidla druhý den ráno) je med krásně ztekucený a lahodný. Stejně nechávám dojít po vaření rýži nebo pohanku, akorát že ty tam nenechávám tak dlouho
Bílý cukr jsem nepožil už dlouho, asi jen v TerraNově, když si u Sahawa uvařím kafe.. Ten tam má sudy a balíky cukru pro naše včeličky, ale med zatím žádný