Autor Téma: Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát  (Přečteno 867 krát)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« kdy: Únor 08, 2014, 10:39:47 odpoledne »
ingredience: 2 okurky hadovky, 4-6 rajčat, 2-3 jablka, jedna lžíce jablečného octa 4-6 polévkových lžic lněného oleje.

Okurky hadovky: kupované oškrábu, ze zahrádky omeju a postrouhám i se šlupkou na HRUBÉM struhadle.
Rajčata: domácí rozsekám v mixéru, kupovaná rozkrojím na polovinu a vnitřek vystrouhám na HRUBÉM struhadle.
Jablka oloupám, vyjádřím a postrouhám na JEMNÉM struhadle.

Vše důkladně promíchám, přidám jablečný ocet pro kyselou chuť. občas maličko posolím. Sladkou chuť místo cukru zajišťují právě ta na JEMNÉM struhadle postrouhaná jablka. Vmíchám 4 polévkové lžíce lněného oleje, polovinu až  dvě třetiny salátu odeberu a naservíruji ženě a dětem, do zbytku si přidám ještě dvě lžíce lněného oleje, znbaštím a mísu nakonec labužnicky vytřu chlebem..

Mňam!

Ten lněný olej v tom salátu prakticky není cítit
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2720
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #1 kdy: Únor 08, 2014, 10:44:27 odpoledne »
Hmmm...to zní moc zdravě a moc dobře...přesně dle mého gusta... ;)

Často kombinuji s jablkem saláty...právě pro jeho sladkost a zjemnění...
Miluji celerový nebo z kysaného zelí v kombinaci s jablkem...přidávám i jemně nastrouhanou mrkev do obou...a trochu rostlinné majonézy...

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #2 kdy: Únor 08, 2014, 10:50:42 odpoledne »
Jedna z mých bývalých manželek mi poradila dobrý fígl. Když postrouháme dvě ingredience, jednu na hrubo a druhou na jemno, tak převáží chuť toho, co je nastrouhané na jemno. Jablka dávám místo rafinovaného cukru.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #3 kdy: Únor 08, 2014, 10:53:55 odpoledne »
No a ten lněný olej kupuji od Agro-El ze Znojma. Sbírají objednávky, pak vylisují a rovnou expedují. Mám v lednici 5-l kanystr a přelévám do lahve od Vincentky. Je hnědá a má šroubovací víčko. Od té doby, co tenhle salát dělám, prakticky nemám chuť na makrelové filety či tuňáka.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2720
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #4 kdy: Únor 08, 2014, 10:55:25 odpoledne »
Rafinovaný cukr téměř nepoužívám...sladím výhradně medem...a do pečení a vaření používám bud třtinový cukr nebo med nebo obilné sirupy...rýžový, ječmenný...občas javorový sirup...někdy stévii, ale ta mi moc nechutná...

To je dobrý fígl s těmi jablky... ;)


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2720
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #5 kdy: Únor 08, 2014, 11:00:44 odpoledne »
Rajčata ted nekupuji jen občas cherry...v zimě mi moc nechutnají...okurku jen občas i papriku.
V zimě dělám hodně saláty z kořenové zeleniny, přidávám červenou řepu...nebo zelné - z hlávkového, pekingského nebo kysaného...
Také přidávám pórek...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Saladínův životabudivý sladko-kyselý salát
« Odpověď #6 kdy: Únor 09, 2014, 08:47:46 dopoledne »
Souhlas s Retti - taky se v zimě snažím spíš využívat to, co je - celer, pastinák, velké bílé ředkve (daikony - přežívají na zahradě pod hromadou slámy), červenou řepu a černé ředkve a do salátů přidávám topinambury, dýně, jablka, listovou kapustu a zelí. Rajčata prodávaná v zimě mi nápadně vzhledem i chutí připomínají ty umělé ozdoby používané za výklady.

Mimochodem, Saladine, rajčatové slupky "přežívají" v zažívacím traktu úplně stejně jako jablečné, takže navrhuju to s tím loupáním nepřehánět.

Degradace cenných složek lněného oleje po vylisování je údajně (netuším, kde jsem to četla) otázkou několika málo dnů bez ohledu na způsob skladování (i když je v chladu a temnu zpomalená), takže pětilitrový kanystr asi taky nebude optimální řešení...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman