Autor Téma: Ukrajina  (Přečteno 93803 krát)

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Ukrajina
« Odpověď #800 kdy: Květen 04, 2022, 10:56:38 dopoledne »
Tak ono ty revoluce, které se proměnily v občanskou válku měly trochu jiný původ, že.

Třeba taková Libye a Sýrie o tom ví své.......

Tak někdo musel rebely vyzbrojit, ale spouštěčem bylo právě sucho a neúroda. Každé nepokoje jdou lehce přiživit...

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #801 kdy: Květen 04, 2022, 11:16:16 dopoledne »
Americký ekonom Jeffrey Sachs a jeho pohled.

Velkou chybou USA je víra, že NATO porazí Rusko, typická americká arogance a krátkozrakost .

https://echo24.cz/a/Sngx4/sachs-velkou-chybou-usa-je-vira-ze-nato-porazi-rusko-typicka-americka-arogance-a-kratkozrakost

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #802 kdy: Květen 04, 2022, 12:29:20 odpoledne »
Jeffrey Sachs je vlivný politický vědec a ekonom. K jeho výstupům je třeba přistupovat extrémně obezřetně.

Sachs si udělal jméno jako "ekonomický poradce postkomunistických zemí". Tváří se jako konzervativní ekonom, ale reálně si s několika kamarády z Harwardu a MIT udělal skvělý byznys, kdy v 90. letech z americké státní poklady tahal peníze na "ekonomické reformy a podporu demokracie" v postkomunistických zemích. V podstatě "vytvářel penězovody".

Dva roky pracoval přímo pro Rusy na "transformačních reformách". Samozřejmě bez jakéhokoli výsledku. Nakonec ho zařízli a dva jeho kamarádi, zapojení do stejného kšeftu byli dokonce odsouzeni za "nezákonné podnikání". Dnes je extrémně angažovaný například v OSN a samozřejmě i byznysu kolem "uhlíkové neutrality". Je podezříván z toho, že aktuálně pracuje pro Číňany.

Proč?

Dá se říci, že Sachs je oportunista a současně globalista. Tvrdí, že nevstupujeme do nového, tripolárního světa, jemuž dominují USA, Rusko a Čína, ale do takzvaného "světového století", v němž díky rychlému šíření technologie a suverenitě národních států nebude světu dominovat jediná země nebo region.

V překladu to znamená, že prosazuje "Nový světový řád", včetě "Velkého resetu".

To je ale podmíněno úpadkem (a následnou "reformou") USA. Když pak zvážíme, že "nepřítel mého nepřítele je můj přítel" - a ještě si u toho můžete slušně vydělat na živobytí... Lze předpokládat, že tato podezření nemusí být úplně bezpředmětná. Zvláště, když Sachs ve svých výstupech opakovaně citoval prezidenta Xi.

Pokud si vzpomenete na frázi: "Nebudete nic vlastnit a budete šťastní", kterým nás nedávno oblažilo Světové ekonomické forum (a po extrémně negativní reakci celý mediální výstup bleskově stáhli), tak tohle stojí na základech jeho knihy "Konec chudoby" - kdy to globalisté "vykoumali tak, že když nikdo nemá nic, tak nejsou ani chudí".

Video je k nalezení například tady:

https://knowyourmeme.com/memes/youll-own-nothing-and-be-happy

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #803 kdy: Květen 05, 2022, 06:22:43 odpoledne »
Dílčí korekce, respektive doplnění informací:

Podle posledního vývoje se snižuje hrozba jaderného útoku, zato strmě roste dříve málo pravděpodobná varianta: hrozba EMP útoku. Naplnila by se ona výhrůžka: "[...] blesková odpověď zbraněmi, které protivník nemá k dispozici" a současně se Rusko vyhne stigmatu z použití jaderných zbraní. Přitom by z hlediska ničivosti dosáhli ještě vyšší efektivity.

Zatím co u jaderného útoku by šlo o "jistotu", u EMP je značné riziko ze samé podstaty "zatím ještě experimentální zbraně". Jako "vrchol vojenské přehlídky", která má zá úkol potvrdit superioritu Ruska, by ale shození EMP, respektive použití raket s nejadernými EMP hlavicemi, nebylo nelogické.

Pokud bych měl zvolit "favorita", tak tohle je myslím černý kůň. Tedy za předpokladu, že neleží mrtvý ve stáji a peníze na vývoj nebyly rozkradeny.

K věci se dají dohledat různé zdroje, jeden je například zde: https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD1124730.pdf

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Ukrajina
« Odpověď #804 kdy: Květen 06, 2022, 12:10:42 odpoledne »
Loki:
Zajímavá úvaha.


Tedy za předpokladu, že neleží mrtvý ve stáji a peníze na vývoj nebyly rozkradeny.


Ale tohle vidím jako dost pravděpodobnou variantu. Dovedu si představit, že v Rusku takovou zbraň zkonstruovali, pravděpodobně funkční (?) prototyp, ale se všemi těmi informacemi, které vycházejí najevo o stavu ostatních zbraní, výstroje a celkového šlendriánu, se mi nezdá úplně pravděpodobné, že by zrovna tohle bylo k dispozici v počtech a stavu, jaký je někde na papíře. Nicméně i pár takových funkčních zbraní by mohlo nadělat pořádnou paseku.

Když tedy ve Tvých zdrojích prosakuje možná změna zbraně, jak je to s pravděpodobnými cíli? Nějaká změna?


Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #805 kdy: Květen 09, 2022, 01:10:06 odpoledne »

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #806 kdy: Květen 09, 2022, 05:20:54 odpoledne »
Také zajímavý článek
https://www.reformy.cz/co-nam-muze-zajaty-kanadsky-general-rici/

přitom reformy.cz není označován za dezinformační a proruský web...

a reakce jednoho českého Q elfa na jiném rozpadlickém fóru na dotaz, co si myslí o Trevor John Cadieu, kde odpovídá, že si nemyslí nic a toto téma by se raději rozebírat nemělo, aby si kremloboti nemohli honit ego, tak tomu paradoxně dává za pravdu  ;)

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #807 kdy: Květen 09, 2022, 07:00:59 odpoledne »
@Tom82

jsi ostudou všech prepperů. Na článku není zajímavého naprosto nic. Jde o jednu z několika variací, již vyvrácené falešné zprávy, která koluje na internetu

Trevor John Cadieu je bývalý kanadský generál, který rezignoval poté, co byl obviněn ze sexuálního zneužívání sahající až do poloviny 90. let, které se provalilo na konci 2021. Rezignoval 5. dubna a pár dní na to uprchl ze země před policejním vyšetřováním. Dost se to řešilo, protože šlo o populárního generála, který se měl stát sučástí nejvyššího velení kanadské armády. Prohlásil, že se pokusí být užitečný někde jinde (když ho armáda "po 30 letech hodila přes palubu").

O celé věci je toho na internetu dost, podrobně se to řeší třeba tady: https://ottawacitizen.com/news/politics/retired-canadian-general-under-police-investigation-for-alleged-sexual-misconduct-is-now-in-ukraine


K tomu si vemte časovou osu obležení Mariuporu, například zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Mariupol

Srovnáním obou časových os zjistíte, že příběh, který nám tu vykládají dezinformátoři, je naprostý blábol.




Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #808 kdy: Květen 09, 2022, 07:41:51 odpoledne »
Tvá naprosto zbytečně přehnaná osobní reakce na postovaný článek....Jako bych četl Quida... ;D Ale jo, tvůj názor ti neberu a ani tě nijak osobně neurážím (na rozdíl od tebe), časem se uvidí, kde je/byla pravda.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #809 kdy: Květen 09, 2022, 08:36:42 odpoledne »
Deja Vu?  :-\

A tohle je čí ostuda?  ;D

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/05/08/flash-wali-opravdu-dovalil-na-ukrajine-a-valil-rad-ze-je-zivy-zpatky-do-kanady/

Měl jsem vždycky za to, že správný prepper by si v první řadě neměl lhát do vlastní kapsy. Protože když si bude neustále říkat, jak společnost, do které patří, drtí nepřítele, ale skutečnost je trochu jiná, tak by to mohlo mít pro něj fatální následky při krizovém rozhodování.....
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #810 kdy: Květen 09, 2022, 09:10:43 odpoledne »
@Tom82

Nevím, kdo nebo co je Quido, ani proč by jeho nebo to měl někdo číst. Znám Quora, ale to je marketingový nástroj a nepředpokládám, že jde o totéž.

Vložil jsi sem odkaz na českou verzi prokremelského narativu, který, poté, co se konečně dočkal překladu, aktuálně koluje v našem prostředí - a jehož víc než 4 dny stará, z ruska převzatá čínská verze, už dávno vychladla. Udělal jsi to, aniž jsi ověřil byť jen základní fakta. Nejen, že jsi sdílel naprostý nesmysl, ale ještě jsi ho opatřil pseudoargumentací, která ho měla podpořit.

Jinak řečeno, místo toho, aby jsi ten čas a práci věnoval ověření zprávy, věnoval jsi tento čas úsilí spojeným s šíření dezinformace. Je to hloupé.

V tom, že jsi ostudou všech prepperů není vůbec nic osobního. Je to jen prosté konstatování a opravdu je pouze a jen zcela na tobě, jestli si z toho něco vezmeš, nebo ne.

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #811 kdy: Květen 09, 2022, 09:17:43 odpoledne »
loki: No, já myslím, že mám jasno, s kým mám tu čest  ;) Každý se živí a žije něčím jiným...

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #812 kdy: Květen 09, 2022, 09:33:40 odpoledne »
K tomu bych dodal dvě věci:

1) Stejně jako ruští vojáci jeli na východ Ukrajiny před x léty na dovolenou, tak tam teď jezdí ve stejném duchu spousta dobrodruhů ze západu. Oficiální nasazení svých lidí nikdo veřejně nepřizná. Takže argumentovat tím, že tam jel jako civil na vlastní pěst vůbec nic nemění na tom, že tam jel.

2) Proč už dávno sám nepopřel tuhle dezinformaci tím, že by se objevil v živém vysílání na CNN Prima hnus v rozhovoru s nějakou reportérkou? Vždyť je to nejjednodušší způsob, jak Rusy zesměšnit. Když už U2 můžou vystupovat ve válkou zmítané zemi, tak tohle by byla brnkačka  ;D
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #813 kdy: Květen 09, 2022, 09:37:48 odpoledne »
@DeadMan

Správný prepper by spíše neměl jako zdroj používat něco, co se jmenuje "vlkovo bloguje", kde dotyčný autor textu, poté, co popíše prazvláštní anabází s "pátráním po informacích" a následně tyto interpretuje (pomocí google translatoru), zcela ignoruje skutečnost, že celá věc se už řeší několik dní, včetně toho, že je už druhý den venku video od Crux, které má přes půl miliónu shlédnutí (a obsahuje i tu část, kterou pan bloger vynechal).

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=qgWYBfrhTls" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=qgWYBfrhTls</a>

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #814 kdy: Květen 09, 2022, 09:45:13 odpoledne »
loki: No, já myslím, že mám jasno, s kým mám tu čest  ;) Každý se živí a žije něčím jiným...

Tomu lze jen závidět. Kéž bychom všichni na tom byli také tak - a měli taky tak jasno.

Je tu sice ještě nějaký ten Bertrand Russell, matematik a nositel Nobelovy ceny - ale tím, co řekl se myslím nemusíš trápit.
Hodně štěstí.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #815 kdy: Květen 09, 2022, 09:56:19 odpoledne »
A proč by správný prepper neměl jako jeden ze zdrojů informací používat vlkovo bloguje? Na seznamu dezinfornačních webů očividně není a věřím tomu, že nějaký politicky uvědomělý občan ho už jistě nahlásil těm správným úřadům.

To, že se něco řeší už pár dní a pak se k tomu vlk vyjádří, přece není nic neobvyklého. Je to standardní věc, sledovat, co se děje a pak to okomentovat. Dělají to tak všichni.

No to video od Crux je taky dobrá PR slátanina. A to by jako měl být ten správný zdroj informací? Hmm, zajímavé
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #816 kdy: Květen 09, 2022, 09:59:20 odpoledne »
loki: jen na závěr: správný prepper především netráví svůj denní čas hodinami strávených na internetu dohledáváním těch správných protiruských informací, ověřováním a kategorizováním, zda jde o dezinformaci, překládáním z cizojazyčných webů a nepoužívá ve svém vyjadřování pojem "prokremelský narativ". Má na pořadu dne jiné starosti...
Pokud to ovšem nemá jako placenou "brigádku"  ;)
Příspěvky elfů jsou si ve své struktuře velmi podobné, stejně tak jako jejich styl vedení "diskuze" s těmi, co nejsou toho správného názoru, a hodně lidí si toho již začíná všímat. Urazit, zpochybnit, pokusit se "vytočit", a počkat, zda se daný chytne a napíše v nasranosti něco echt závadného, co by šlo nahlásit...
Zakončím to tedy jako Dago: Sláva Ukrajině Loki!  :-*

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ukrajina
« Odpověď #817 kdy: Květen 09, 2022, 10:03:54 odpoledne »
Ale no tak hoši, dejte si pivečko a přesuňte se do soukromých zpráv.
Nejsme tu od toho, abychom se navzájem obviňovali z propagandy z té nebo oné strany.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #818 kdy: Květen 09, 2022, 10:07:40 odpoledne »
Došly argumenty, tak brzy? No čekal jsem to delší....
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #819 kdy: Květen 09, 2022, 10:13:07 odpoledne »
@DeadMan

Omlouvám se, ale tvoje otázky nedávají smysl.

Západní důstojníci trénují Ukrajince už od roku 2014. Byla to reakce na obsazení Krymu Ruskem a rapidně zvýšené praděpodobnosti další eskalace konfliktu, včetně jeho přelití do Pobaltí. Tyto aktivity byly a jsou pod hlavičkou NATO. Nalilo se tam obrovské mhožství peněz, které rostly s tím, jak Rusko pumpovalo separatistické republiky. Ten rozdíl je v tom, "že se o tom ví a je to oficiální", včetně hlasování a přidělených rozpočtů.

Svodku si přečti třebas zde (pokud nemáš předplatné, pořiď si ho, docela se to hodí):
https://www.wsj.com/articles/ukraine-military-success-years-of-nato-training-11649861339

Druhá otázka je také problematická.

Když se objevila zpráva o smrti snipera Waliho, tak trvalo velmi dlouho, než sám na ni zareagoval a zprávu dementoval. Z prostého důvodu, že neměl prostředky sledovat informační válku. Dotyčný generál je navíc na útěku a zřejmě poslední, co potřebuje, je prozradit svoji lokaci. Zvláště, když Kanada požádala Spojené krílovství, které má na Ukrajinské straně vazby o asistenci s jeho extrakcí a doručením do Kanady. Což je mimochodem jedna z překroucených skutečností, která je součástí narativu. Kanada se snaží uprchlíka dostat před soud a prokremelský narativ to překrucuje tak, že se NATO snaží evakuovat generála, který plníl misi na Ukrajině.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #820 kdy: Květen 09, 2022, 10:18:15 odpoledne »
A proč by správný prepper neměl jako jeden ze zdrojů informací používat vlkovo bloguje?

To, že se něco řeší už pár dní a pak se k tomu vlk vyjádří, přece není nic neobvyklého. Je to standardní věc, sledovat, co se děje a pak to okomentovat. Dělají to tak všichni.

Odpověděl jsi si sám. Tento postup znamená značné zpoždění.
Pokud ti nevadí být až o několik dní pozadu a ještě pracovat s informacemi, které ti jsou předkládány tímto způsobem - tak samozřejmě v tom dál pokračuj.

Prepper by ale měl spíše být o krok napřed.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #821 kdy: Květen 09, 2022, 10:46:42 odpoledne »
loki: jen na závěr:

Tvůj závěr je zcela chybný.
Pokud se podíváš lépe na moje příspěvky, tak tyto se týkají primárně predikcím vývoje.
Stejně, jako myslím většina návštěvníků fóra, chci tady nacházet kvalitní obsah spojený s preppingem.
Nechte si příspěvky s podobným obsahem někam do "Hospody", nebo si založte téma "Pravda pravdoucí", kde klidně sdílejte co chcete.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #822 kdy: Květen 10, 2022, 07:10:06 dopoledne »
Moje otázky smysl dávají, protože jsou přímo odvozené od tvých rad, takže v tom případě by nedávalo smysl ani to, co ty sám píšeš  ;)

Výcvik na území Ukrajiny a i mimo ní západními zeměmi od roku 2014 je všeobecně znám. To bylo jen připomenutí a reakce na toho Kanaďana, protože to chvíli vypadalo, že by někdo chtěl jeho přítomnost snad i zpochybňovat (a nejsou tam jen oficiálně vyslaní "instruktoři", ale i jiní žoldáci ve stylu Black Water atd.). Mimochodem tady se jasně ukazují zájmy USA a jejich spojenců. Je to jen pokračování mejdanu, který tam tenkrát rozjeli a nyní nejde o nic jiného, než uškodit Rusku co to jde až do posledního Ukrajince. Pro mne za mne, je to jejich věc, ale v okamžiku, kdy se to začíná týkat i mé rodiny, tak mi to začíná tak trochu vadit. Amík ten je vysmátý......

To, že se ten sniper ozval až s takovým zpožděním mělo spíše ten důvod, že utíkal co mu nohy stačily a vyjádřil se k tomu, až když byl pěkně v bezpečí u maminky. Nemusí ani nějak bedlivě a s pečlivostí sledovat informační válku, aby se tato informace k němu dostala. Navíc jak sám uvedl, tak byl v kontaktu s manželkou a ta (když už ne někdo jiný), ho jistě o aktuálním dění informovala. Ale obojí jsou jen moje a tvoje domněnky, protože pravdu a skutečné důvody zná jedině on  ;)

Informaci, že by se ho (toho generála) Kanada snažila aktivně dostat zpět, jsem nikde potvrzenou nenašel, ale pokud vyšetřování pokračuje, tak smysl to dává. Každopádně tam jistě nefunguje samostatně, ale s největší pravděpodobností spolupracuje s oficiální ukrajinskou armádou. Protože jako zkušený důstojník tam může být platný pouze jako velitel. A v tom případě by pro Kanadu neměl být problém ho vypátrat a dostat zpět. Pokud tam odjel pouze s tím, že se tam bude vyloženě jen skrývat, tak se klidně může pohybovat v oblastech, kde se neválčí a snaží se být prostě neviditelný. Každopádně pokud by skutečně padl do ruského zajetí, tak jeho vytěžení by dávalo smysl tak či tak. Jistě nosí v hlavě informace, které by se Rusům hodily. Pravda možná časem vyjde najevo, ale s přibývajícím časem se ta pravděpodobnost jeho zajetí samozřejmě snižuje.

Každopádně někoho nazývat tak, jak ty jsi nazval Toma svědčí jen o tvé nabubřelosti, protože třeba takový Ghost of Kyiv byl asi největší fail všech mainstream mediích (a takových je víc) a oháněla se tím spousta lidí. Co jsou pak oni? Proč si nejdříve neověřily informace a nenastudovali možnosti bojového pilota, aby pochopili, že doby Red barona jsou dávno pryč  ;)

A co je to za blábol, že prepper by měl být o krok na před? Přece co se týče informací, tak ty může začít přijímat a vyhodnocovat až v okamžiku, kdy vzniknou, tady žádné napřed platit nemůže. Může se na něco předem připravit, může se domnívat, že se něco stane na základě vývoje a daných událostí, ale mít samotnou informaci dříve, než vůbec vznikne, je přece blbost. A pokud se nebavíme o informaci typu, že na nás letí balistické střely, nebo že někde došlo k chemickému či biologickému útoku, případně vpádu cizích vojsk na naše území, tak ano, zpoždění dva tři dny mi opravdu nevadí. Tady přece nejde o systém včasného varováni, ale o dáni několika informací dohromady a jejich zhodnocení. To obvykle ty dva tři dny zabere, pokud člověk není fanatik a nejede bomby 24h denně. Takže to je z tvé strany argument naprosto mimo mísu ........

PS: predikce jakože věštírna? nechceš si na to založit vlákno? tady by to mělo být o faktech ne (které se můžou časem vyvrátit jako ten duch)  ;)
You cannot kill me as I am already dead!

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #823 kdy: Květen 10, 2022, 09:25:32 dopoledne »
Tady něco ke čtení mimo maistream bublinu, ve které by prepper rozhodně neměl být uvězněn:

https://www.facebook.com/MUdrIDavid/posts/1621653568275148

https://www.welt.de/politik/ausland/plus238504219/Putin-kann-den-Krieg-gewinnen-sagt-Oesterreichs-Top-Militaerstratege.html

A tím bych to chtěl ze své strany ukončit, protože jsem se zařekl, že už to nebudu nikde s nikým řešit (reagoval jsem jen proto, že tu byl naprosto zbytečný útok na Toma).
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #824 kdy: Květen 10, 2022, 09:56:26 dopoledne »
@Žabka

Včera Putin řekl, že Rusko nemá jiné možnost, čelí nepříteli na svém (historickém) území a popřál Ukrajincům hodně štěstí - aniž by se zmínil o Ukrajině.
Média vzápětí zveřejnila články komentátorů, že Putin neřekl nic důležitého a jaderná bába Drábová přispěchala s tím, že výbuch taktické jaderné bomby na Ukrajině nás nijak neohrožuje.

Mne osobně Putinův projev extrémně znepokojil. Po jeho vystoupení považuji eskalaci za prakticky neodvratnou, s tím, že "Rusko použije jadernou zbraň na svém území".

Vystoupení Putina podle všeho stejně interpretovali i Číňané, vzhledem k aktuálnímu vyjádření prezidenta Xi.

Eskalace by se v takovém případě dala očekávat ve chvíli připojení okupovaných území k Rusku a útok by zřejmě proběhl na administrativním území, které má pod kontrolou Ukrajina.

@Chinalady
Můžeš prosím zkontrolovat moji interpretaci vyjádření Číny?


Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2313
Re: Ukrajina
« Odpověď #825 kdy: Květen 10, 2022, 10:26:27 dopoledne »
@Tom82

jsi ostudou všech prepperů...
Loki, vravel som si že na teba nebudem reagovat, ale zrejme to potrebujes...
Viac krat som si všimol že tu ludi častujes za ich nazor a pripadnu " neschopnosť" dohladať iba tie najspravnejšie informacie. Napriek tomu že obdivujem ludi čo vedia ziskavat a manipulovať s informaciami, toto od teba považujem za slabošske.
Čo ked je pravda taka že si nejaky uzdisráč čo si nevie ani chleba odkrojit či oheň rozložiť. To že ťa niekto platí za tvoju evidentnu geniálnu schopnost ešte neznamená že si práve Ty a hlavne Ty ten ideál preppera...
Nebudem ti to tu písať ako moderátor, ale poprosím ťa vyvaruj sa takýmto vyjadreniam. Za kompom pri myši su všetci najvačší prepperi na svete...
P.s. kto ti varí kávu? Zvládaš takú činnosť?...

Offline Guliver

  • ***
  • Příspěvků: 38
Re: Ukrajina
« Odpověď #826 kdy: Květen 10, 2022, 10:44:09 dopoledne »
Chalani klud, to co tu predvadzate nie je normalne. Loki ty nemozes niekomu pisat ze je ostuda, len preto ze ma iny nazor.
Kazdy ma svoj pohlad na situaciu a pridava sem to, co povazuje za dolezite zo svojho pohladu. Ked nesuhlasim, napisem mu to ale neponizujem ho.
Vsetci tu davaju nejake info/odkazy, ci uz cierne alebo biele a to nie je podstatne, kazdy si zoberie a precita to, co ho zaujima.
Tiez ti nepisem, ze tvoje prispevky su zle a dost domyslene bez "dokazov" ale rad si to precitam a beriem si z toho len to, co si myslim, ze je pre mna podstatne a zaver si urobim sa pre seba.
Z pohladu preppera, neprezijes dlho, nakolko komunitne to so svojim aroganstvom daleko nepotiahnes. Mozes byt dobry a pripraveny prepper, ale pokial nebudes respektovat nazory inych ludi, tak dlho nevydrzis.
Myslim, ze tato komunita tu nie je na to aby sa urazala, aspon ja vidim zmysel v tom, sa posuvat na zaklade skusenosti inych ludi (na chybach druhy ludi sa lepsie uci ako na vlastnych).
Aj tak sme vsetci len teoretici, s trochou praktickej skusenosti, ktora nam pomoze len do urciteho bodu a dalej bude zalezat viac na stasti ako na nasich dovednostiach, kedze poloha nas vsetkych v strede europy je uplne na p1cu.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #827 kdy: Květen 10, 2022, 10:46:54 dopoledne »
@Deadman

Výcvik ukrajinské armády nijak nelze spojovat s aktivitou soukromé osoby a pseudocelebrity "snipera Waliho". Dotyčný se podle všeho už nějakou dobu s manželkou a svým agentem snaží prodat práva na "svůj příběh" a celý jeho výlet na Ukrajinu byla pouze reklamní kapaní, kdy rozesílali tiskové zprávy na všechny strany. Ale klidně na této bizardnosti můžeš stavět konspirační teorie. Jsou lidé, kteří si myslí, že reality show survivor je o přežití.

Neexistuje žádná indicie, že by uprchlý kanadský generál "spolupracoval s Ukrajinskou armádou". Dotyčný není žádný superman a navíc jsou jeho zkušenosti z naprosto jiného prostředí. Ukrajinci mají vlastních kádrů dostatek a jediné, co potřebují jsou podpora v získávání zpravodajských informací a zbraně. Narativ, že Ukrajinci jsou "bezduché loutky v rukou Západu", je pak součástí informační války a samozřejmě naprostý nesmysl.

Ghost of Kiev nebyl žádný fail. Byla to zbraň použitá v informační válce a použita velmi efektivně. Mainstream média se nejen informační války aktivně účasní, ale současně potřebují vydělávat.

Blog, který sleduješ je názorovým blogem "experta" a jeho "komentářů". To je zcela legitimní formát, ale je současně velmi riskantní na základě tohoto zdroje dělat nějaké závěry. Jde totiž o striktně jednosměrnou komunikaci. Konzumuješ to, co dotyčný "v bezpečí svého blogu" vyvařil.

Srovnej to s tímto fórem. Tady, když něco napíšeš, nebo to udělám já, nebo kdokoli jiný, tak jdeme s kůží na trh, protože ostatní mohou náš výstup doslova rozcupovat. Neboli jednotlivé teze musí svoji legitimitu obhájit. To pan vlk nemusí. U něj stačí, aby dodal obsah své cílové skupině a následně z toho profitoval.

Predikce (z lat. prae-, před, a dicere, říkat) - znamená předpověď či prognózu, tvrzení o tom, co se stane nebo nestane v budoucnosti. Na rozdíl od věštění nebo hádání se slovo predikce obvykle užívá pro odhady, opřené o vědeckou hypotézu nebo teorii. Prakticky s jistotou se predikovalo, že se objeví "hrinové války". To, že mají podobu Ghost of Kiev, nebo, na ruské straně Černého medvěda, nesouvisí s tím, jestli tito hrdinové byli smyšlení nebo ne a nejsou pro sledování konfliktu relevantní.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #828 kdy: Květen 10, 2022, 11:26:12 dopoledne »
@Akutol, @Guliver

Promiňte pánové, ale tohle fórum je jedno z mála míst, které se ještě neproměnilo v exibiční plochu produktů informační války, kde se příznivci té, které strany mezi sebou přou o "pravdivosti" reálně zcela bezpředmětných narativů.

Dal jsem si tu práci a zjistil že dotyčný Quido je člověk, který přispívá na fóru rozpad.cz a razí neoliberární perspektivu a "fandí Ukrajině". Prošel jsem tam celé vlákno o daném tématu, které je neuvěřitelně zaplevelené výše uvedenými žabo-myšími válkami. Tyto nakonec vedly k tomu, že se tam začali banovat i dlouholetí přispěvovatelé a celé fórum je značně polarizované. Jen hrstka lidí tam přispívá obsahem, který stojí mimo tuto polarizaci. Snad se to tamní komunitě podaří ustát.

Tomovi jsem jasně řekl, co se mi nelébí. Není v tom nic osobního. Ve světle vývoje na rozpadu pak apeluji na to, aby se tohle fórum nevydalo stejnou cestou.

Jsme preppers. Mentalitu fotbalových fanoušků nechte jiným.


Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Ukrajina
« Odpověď #829 kdy: Květen 17, 2022, 07:27:38 odpoledne »
Dnes bylo ve večerních Událostech ČT že ukrajinští Romové
byli odvezení do Bělé pod Bezdězem. My co víme že je tam detenční tábor pro uprchlíky, tak se smějeme. Kam je odvezli, radši zamlčeli, ať nevypadáme zas jak největší rasisti   ;D

Offline Cajgalamo

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Ukrajina
« Odpověď #830 kdy: Květen 18, 2022, 07:56:34 odpoledne »

......
Tomovi jsem jasně řekl, co se mi nelébí. Není v tom nic osobního. Ve světle vývoje na rozpadu pak apeluji na to, aby se tohle fórum nevydalo stejnou cestou.

Jsme preppers. Mentalitu fotbalových fanoušků nechte jiným.

Jo a preto do budúcna nebudeme Toma nazývať ostudou prepperov, lebo to osobne vyznie.
A ostatní sa hneď do Lokiho nepustia ako kŕdeľ havranov. Sme tu predsa pacifisti a máme spoločný záujem :)
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #831 kdy: Květen 26, 2022, 07:51:20 dopoledne »
Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Ruské síly na východě Ukrajiny razantně postupují, přiznal prezident Volodymyr Zelenskyj. Západ žádá o další dodávky těžkých zbraní, napsal server deníku Ukrajinska pravda. Úspěchy nové taktiky, kterou ruská armáda zvolila na východě Ukrajiny potvrzuje i německý brigádní generál ve výslužbě Klaus Wittmann. Podle jeho slov 90 procent Luhanské oblasti je v ruských rukou, píše server týdeníku Focus.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zelenskyj-rusko-razantne-postupuje-na-vychode-potrebujeme-zbrane-40398164#source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Nevzdáme se svého území, toto není Mnichov v roce 1938, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl názor některých západních politiků a komentátorů, kteří Kyjevu doporučili postoupit území okupované Ruskem výměnou za mírovou dohodu. Zelenskyj to řekl ve svém nočním videu. Srovnal to se snahami politiků, kteří v roce 1938 schválili připojení části československého pohraničí k Německu v naději, že to zabrání nové válce.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/volodymyr-zelenskyj-nocni-projev-mnichovska-dohoda-postoupeni-uzemi-rusko.A220526_061056_zahranicni_dape


Z těchto dvou článků si lze odvodit, že víra ve vítězství Ukrajiny už začíná asi v některých kruzích mírně slábnout. Jednak samotná Ukrajina přiznává úspěchy Ruské federace a pak se začínají objevovat hlasy západních politiků, které navrhují vzdání se části území, což tomu dost nasvědčuje. Navíc se tyto informace objevují v mainsteamových médiích, která mají tendenci si realitu ohýbat k obrazu svému, nicméně tady je to asi tak markantní, že už to prostě jinak nejde. Teď bude záležet hlavně na USA, jak rychle a jaké zbraně Ukrajině dodá a zda to přinese na bojišti nějaký zvrat. V jiném vlákně bylo řečeno, že se spojenci pokusí dodat obrovské množství zbraní Ukrajině po moři pod zástěrkou vývozu obilí. Tohle bude bezesporu velice nebezpečný manévr, který může být oním spouštěčem WW III.
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #832 kdy: Květen 26, 2022, 06:21:48 odpoledne »
Rétorika Ukrajinců je pořád stejná. Vždy řeknou, Rusko postupuje a že potřebují zbraně. Pak jsou zbraně dodány tak, aby to nedalo Rusku záminku. Pomáhá se totiž "spravedlivě a neagresivně tomu, co leží na zemi a padouch do něj kope".

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/horsi-uz-jsou-jen-atomovky-ukrajinci-zverejnili-zabery-utoku-termobarickymi-zbranemi-40398270

Reálný postup Ruska je aktuálně sotva čtvrtinový, oproti postupu ze severu, přičemž ruská logistika se opět dostává na svůj limit efektivního dosahu. Například palivo pořád vozí cisternami a nemají vybudované potrubí. Na jihu se zakopávají a s výjimkou Vágerovců, kteří podnikají výpady, jde v podstatě o souboj dělostřelectva v zákopové válce.

S velkou pravděpodobností jde o mediálni předehru k připravené dodávce MLRS a další techniky, ve které si střihl roličku i (němec) Kissinger, který, jako dostatečně známý, ale především velmi dlouho ex-politik zcela mimo struktury západních vlád, jen přihrával na smeč jak Zelinskému a jeho poradci, tak především Sholzovi (který poslouchal Schrodera a v únoru říkal totéž, včetně odmítání dodávek zbraní) a teď se snaží získat ztracené pozice. Celé je to šaškárna bandy prominentních němčourů, co převlíkají kabáty - a o postoji západu to vypovídá jen to, že ty těžké zbraně dodány budou. Scholz se určitě brzy sejde se Zelinskim.


https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/byvaly-nemecky-kancler-schroder-opousti-ruskou-firmu-rosneft-40397686

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-valku-na-ukrajine-nevyhraje-a-nesmi-diktovat-podminky-primeri-rekl-scholz/2211565

Rusko s případnými dodávkami po moři určitě počitalo. Proto už na začátku stříleli i na civilní lodě, ikdyž pluly pod vlajkami ne nepřátelských zemí (a které budou určitě použity i v konvoji). Ovšem evidentně to nestačilo a budou tlačeni do toho, střílet znova a prohrát ekonomicky, nebo nestřílet a prohrát konvenční válku.

Určitě se blíží kritický okamžik.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #833 kdy: Květen 27, 2022, 08:16:35 dopoledne »
Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

Ruské jednotky v těžkých bojích na východě Ukrajiny stabilně postupují a získávají další území, uvedl ve čtvrtek americký Institut pro studium válek (ISW). Uvedl také, že Rusové chtějí na okupovaných územích vytvořit třetí obrannou linii proti případnému ukrajinskému protiútoku.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusove-kontinualne-postupuji-varuji-analytici-40398303#source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Osobně si nemyslím, že by Rusové postupovali nějak pomalu. Naopak postupují systematicky a změnou taktiky na buldozerovou (srovnání se zemí dělostřelectvem a raketami a pak až přesun) mají i mnohem menší ztráty, než ze začátku té jejich hurá akce s vidinou snadného vítezství, které jim očividně nevyšlo. Zatím to vypadá tak, že se snaží v tuto chvíli ovládnou a přivlastnit si kompletně Doňeck a Luhansk včetně jihu a pozemního spojení s Krymem. Jakmile toho dosáhnou, tak budou udržovat trvalý konflikt, který se může táhnou několik let. Budou se snažit rehabilitovat armádu a za rok možná dva (nebo bůh ví kdy) to znovu rozjedou a budou pokračovat dokud postupnými kroky (salámovou metodou) nezískají celou Ukrajinu. V tom se jim bude západ samozřejmě snažit zabráni a má k tomu spoustu prostředků a možností. Od vojenské a ekonomické pomoci po politické a ekonomické nástroje vůči Rusku se snahou ho co nejvíce poškodit. Je zde možnost přijetí Ukrajiny do nějakého spolku i v situaci, kdy není celistvá a v mírovém stavu (což bývají obvyklé podmínky pro vstup kamkoli), ale zákony se dají různě měnit, pokud je vůle. Hodně bude záležet na tom, zda dokáže být EU jednotná, nebo si každý pojede podle svých vlastních zájmů. Osobně to vidím na své vlastní zájmy, protože ačkoli se všichni tváří jednotně, je zde spousta států včetně Německa, které řeší hlavně sebe. V tom to bude mít Rusko asi jednodušší a jeho cílem bude jednoznačně snaha o co největší rozkol mezi členskými státy. Vypadá to opravdu na velice dlouho trvající konflikt s celosvětovým vlivem na ekonomiky všech států (některé to pocítí méně, některé více a některé na tom dokonce vydělají - tady si můžete tipnout, kdo to asi bude  ;) ).
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #834 kdy: Květen 27, 2022, 12:29:51 odpoledne »
Jestli možná nebude lepší si přečíst originál - a i tam je dobré vědět, na čem staví:
https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-may-26

Drtivá většina jejich zdrojů je GeneralStaffUA, sem tam Strelkov a TASS - neboli projdou média a twitter a pak z toho udělají mediální výstup, který média opět převezmou. Podobně fungují, jen na podstatně více amatérském levelu i provaření "experti" jako Šandor nebo Koller. Neboli nejde o nic jiného, než o kšeft v oblasti opinion makingu.

Podívejme se třeba sem:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=5_kUFI_TYiA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=5_kUFI_TYiA</a>

Tady je poměrně dobře vidět situace u Iziumu, kde je prakticky zamrzlá fronta. V podstatě tam na sebe dlouhé dny střílejí přes kopec - a morálka Ukrajinců je na překvapivě vysoké úrovni. Zvláštní je pak ten popis ruských jednotek. Ruské bombardování pak cílí především na vesnice za frontou, ne na zakopané obranné linie.

Ve druhé polovině je pak aktuální situace v okolí Krematorsku, kde Rusové dosáhli územních zisků a Ukrajinci přišli o Lyman. Reportér CNN to podává, za vážného kývání moderátor, jako "drama".

Co vidíme reálně?

Rychlost postupu není nijak závratná - a taktika se nijak zásadně nezměnila. Rusové i tady strílejí na civilní infrastrukturu a díky intenzivnímu bombardování je Sloviansk a Krematorsk v podstatě kompletně srovnávn se zemí. Připomeňme si, že u Mariuporu toto trvalo Rusům neuvěřitelné tři měsíce, přesto, že měli celé město kompletně obklíčené.

Liman  bránila v podstatě jen pěchota, která určovala ukrajinskému dělostřelectvu cíle. Ustoupili s minimálními ztrátami ve chvíli, kdy z Limanu nezůstalo prakticky nic, včetně toho, že evakuovali civilní obyvatelstvo, které si přálo odejít. Ruskové vjeli do městečka prakticky srovnaného se zemí - po několika dlouhých týdnech bombardování a dvou dnech intenzivního útoku - za cenu vysokých ztrát na technice a lidech. Ta pole kolem Lymanu jsou poseta mrtvými.

Rusko pravděpodobně nakonec získá i východní stranu města Sevierodoněck, kde aktuálně nezůstal kámen na kameni a kam hází všechno co mají, včetně termobarických bomb.

I tak ale vzápětí nastane situace, která nastala po získání Lymanu. Budou se muset zastavit. Při ústupu na jihozápad, Ukrajinci v Limanu odpálili poslední zbývající most v oblasti.

Hlavní linie ukrajinské obrany totiž leží nikoli v těchto obcích, ale několik kilometrů na východ, za řekou Severní Doněck, odkud ukrajinské dělostřelectvo "pohodlně" střílí na útočníky. Postoupit například z Limanu do Sloviansku je při aktuální situaci pro ruské jednotky, zvláště pak v nějaké krátké době, prakticky nemožné.

Rusko se ji už několikrát pokusilo překročit, ale oblast je plná bažin a lužních lesů a místa, kde alespoň trochu jde, jsou smrtícími pastmi. Je to neuvěřitelně obtížný manévr s pramalou šancí na úspěch, kdy ruské jednotky v podstatě představují cvičné cíle na střelnici.

Tak, jako je řeka důvodem "klidu u Iziumu" - a v podstatě zamrzlé fronty, kde se rusové začínají, stejně jako na jihu, zakopávat, lze podobný vývoj očekávat i k Slovjansku a dalších oblastech ohraničených vodním tokem.

Pravděpodobnost, že Rusko v následujících měsících ovládne celý Lohaňsk a Doněck je malá. Při množství času a ceny, kterou si dosavadní kampaň vyžádala, je ten aktuální a i očekávaný budoucí "zisk" reálně velmi malý, ne-li s negativní bilancí.

Získaná území pak představují spálenou zemi s kompletně zničenou infrastrukturou a jsou pro Rusy logistickou noční můrou - kdy největší problém, zvláště v nadcházejícím létu představuje dostatek pitnné vody.

Jsme svědky učebnicového opotřebování útočníka. Uvědomme si, že Ukrajinci drží už 93 dní, kdy se na počátku mluvilo o 3. Je naprosto neuvěřitelné, co ukrajinská armáda předvádí a cena, jakou Rusko platí. Z hlediska informační války, je pak ta synergie předváděná Ukrajinou (a Západem) na úrovni, jako jsme dosud neviděli.

Celý aktuální "postup Ruska" je především mediální kampaň. Západu nikoli Ruska.

V ruských médiích je mezi seznamem "zničených ukrajinských cílů"  a "evakuovanými dětmi z Mariuporu" vykřičníkem označená zpráva, že ode dneška nejde v Rusku Netflix a uživatelé musí začít používat VPN. Druhý narativ je ten, jak "Západ útočí na Rusko".

https://www.gazeta.ru/politics/2022/05/27/14910686.shtml

O "velkém ruském postupu" nepíše ani takový plátek, jako například profláklý moskevský komsomolec, který jinak publikuje články o tom, jak je Kijev připraven vzdát se Záporoží - a další perly.

Celé to mnohem víc působí jako protiváha ruskému narativu "o tom, že se brání útoku západu" - s cílem jim tento narativ rozbít (protože jak přeci všichni vidíme, Ukrajina je ta slabší, bitá a ta "co ztrácí území") - a nedostat se do pozice, kdy šikanovaný ztratí podporu ve chvíli, kdy jeho útok přeroste rámec akceptovatelné míry obrany - a veřejné mínění se obrátí.

Reálně se totiž z Ukrajinské armády stává jedna z nejsilnějších a nejdrsnějších armád světa, která v následujících měsících začne vrhat na bojiště odpočaté, západem vybavené a v použití západních zbrání vytrénované síly.

Ta hlavní bitva se odehrává jinde. Tato válka je zcela jiná a je strašná. V podstatě jde o generační konflikt ve smyslu toho, jak je z každé strany vedena - a "starý způsob" prohrává na celé čáře. Je potřeba se na to dívat novou optikou. Naposledy jsme něco podobného viděli u Izraele a jeho válek, ale to bylo ještě v době, kdy ty nůžky nebyly tak rozevřeny, jako dnes.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #835 kdy: Květen 27, 2022, 01:30:16 odpoledne »
v nasledujucich mesiacoch postupne upadne medialny a tym padom aj verejny zaujem o vojnu na ukrajine a tym padom postupne vyschnu toky penaznych poziciek aj zbrani na UA ked zapadny dodavatelia pochopia,ze UA im tieto peniaze a dodane zbrane nikdy nedokaze splatit.jediny dodavatel ktory im ostane bude USA ktora to bude robit kvoli vidine ekonomickeho zrujnovania ruska.ostatne EU sa uz hrdzaveho nepotrebneho vojenskeho materialu v prospech UA zbavilo a uz nema velmi co ponuknut.
rusi na ukrajine musia zvitazit za kazdu cenu,inak by stratili uz aj tak dost naštrbenu tvar svetovej velmoci.a to si nemozu dovolit,pretoze prehra na ukrajine by zaroven znamenala rozparcelovanie ruska cudzimi mocnostami.
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #836 kdy: Květen 27, 2022, 03:06:43 odpoledne »
TNT1973:

USA bude dodávat dokud bude moci a co bude moci, narozdíl od NATO, kde podle posledních zpráv se členské země neformálně dohodli na tom, že na Ukrajinu nebudou posílat určité zbraně a zbraňové systémy z důvodu obavy o přímém zatažení do války s Ruskem https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nato-nechce-ukrajine-dodavat-tezke-zbrane-obava-se-konfrontace-s-ruskem-40398174

Nicméně i USA začnou časem zřejmě narážet na své limity.
Např. v tomto článku
https://echo24.cz/a/imFDx/spatna-zprava-pro-ukrajinu-zapadu-se-tenci-zasoby-zbrani-ktere-muze-dodavat
jsou zmiňované výrobní kapacity Javelinů, cituji:

"Spojené státy nakupují rakety Javelin tempem asi 1 000 kusů ročně. Maximální tempo výroby je 6 480 kusů ročně. Dodací lhůta je 32 měsíců. Nahrazení dosud dodaných raket bude trvat přibližně tři až čtyři roky. Spojené státy nezveřejnily údaje o svém inventáři zbraní Javelin, takže tento údaj je podle expertů třeba odvodit. Podle armádních rozpočtových knih činila celková produkce od zahájení výroby v roce 1994 37 739 kusů. Každoročně americké síly používají některé střely k výcviku a testování. Ve skladech tedy může zbývat 20 000 až 25 000 kusů. Těchto 7 000 systémů představuje přibližně třetinu celkových zásob USA."

Podle francouzských expertů lze obecně odhadnout, že tři měsíce války na Ukrajině spotřebovaly na ukrajinské straně ekvivalent nejméně dvouleté produkce celého západního zbrojního průmyslu. Lze se podle nich oprávněně domnívat, že Západ postupně může ztrácet vůli pokračovat v dodávkách zbraní na Ukrajinu v takovém množství, když by to mělo znamenat oslabení vlastního vojenského potenciálu ve chvíli, kdy průmysl není schopen držet krok.


Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #837 kdy: Květen 27, 2022, 04:08:57 odpoledne »
Tom82
ano a preto som napisal ze zbrane bude dodavat jedine USA,pretoze to je ich zastupna vojna.
svojim prispevkom som reagoval na Lokiho ktory vo svojom prispevku sice vymenil BBC za CNN,ale je to stale rovnaka fekalia.
podla Lokiho CNN pri Izjume ukrajinci strielaju na ruske zakopy,ale rusi palbu na tie ukrajinske neopetuju.oni radsej ostreluju okolite dediny.ak je to tak,tak co brani UA vojakom zautocit na nekrytych rusov a obsadit ich pozicie?nie je to nahodou tak ze UA armada sa zasa schovava zakopana v dedinach a civilov pouzivaju ako stity?

potom je tu Liman ktory podla CNN ukrajinci opustili az po jeho zniceni.cize s toho mi zasa vypliva ze mali pozicie priamo v meste a utiekli az ked im ich rusi rozstrielali.ak by ich mali v okoli mesta,tak by im po jeho zniceni nic nebranilo zastat v tych poziciach aj nadalej.bojuje sa predsa o obsadenie uzemia.
dalsia vec podla Lokiho je,ze za nejaku dobu zacnu prudit na frontu dobre vycviceny a oddychnuty ukrajinci vyzbrojeny zapadnymi zbranami.ja citam ze na UA strane sa objavuje kazdy den ina technika dodana zapadom.naposledy do boli česke raketomaty.to znamena ze ukrajinci vrhaju proti rusom hned vsetko co stihnu vyvagonovat a nieje znicene presnou ruskou raketovou strelbou.
podobne je to aj z ludskou silou.ukrajinci uz maju za sebou niekolko odvodovych vln a ich vojaci su vycerpany.niektore jednotky maju na fronte od zaciatku ruskeho vpadu.samozrejme este maju rezervu,ale urcite to nebudu dobre vycviceny vojaci,ale cerstvy odvedenci po zakladnom vycviku.
naproti tomu su ruske rezervy 160 milionov rusov proti 50 milionom ukrajincov.rusi este oficialne mobilizaciu nevyhlasili.dalsia vec je technika.UA su odkazany na dodavky zo zapadu.rusi mozu v pohode vyrabat vojensky material dalej aj v mierovom rezime.a ak prejdu na vojnovy stav,tak sa vsetka vyroba zamera na vojnovu produkciu.
takze Loki tu zasa iba papagajuje prozapadne dezinformacie ako ma zvykom.
co ma na tom vsak najviac zaráža je fakt,ze vsetko cim sem prispeje ma precitane a nastudovane z medii.vlastny nazor u neho v podstate absentuje
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #838 kdy: Květen 27, 2022, 05:57:25 odpoledne »
Pánové, v těch úvahách máte bohužel chyby. Napřiklad aplikujete měsíc starou kalkulaci manpods v době, kdy už "to jsou invalidni ukazatele" (viz to video, vidite kolik tam toho mají a ještě si z toho dělají legraci) a UA armáda dávno cvičí na těžké technice. Takovým příkladem je třeba FH70, dodaná Itálii v desítkách kusů, kolem které v plné kadenci operuje 8 mužů. Intenzivní výcvik na to trvá minimálně 6 týdnů, na dosažení úrovně posádky 4 mužů. V médiích na to prošla v podstatě okrajově zpráva kolem 15.-17. května, aby se před pár dny objevila tato technika na twitteru, kde z toho UA posádka střílí někde na území UA. To znamená, že tahle legrace reálně běží na dva měsíce, v podstatě od doby, kdy se ukázalo, ze UA je schopná to s Ruskem vybojovat.

Než média, nebo výstupy politiků a expertů, je lepší jako zdroj využívat burokracii v EU, která v rámci e-govermentu eviduje neuvěřitelné množství věci, hlavně toky peněz a třeba i konání jednání v utajeném režimu. Nevíte sice o čem takové jednání bylo, ale vite že proběhlo například v gesci obranných rezortů či komisí atd. Pak se podíváte třeba na registr smluv a zjistíte že o pár dní se nasmlouvá vlak. Není tam všechno, ale je tam většinou cena, od které můžete třeba odvodit vagóny a možné destinace. Registry smluv jsou celkem výbirná věc, když vite co hledáte. A když si dáte trochu práci, získáte sice rozmazaný, ale v konturách dost výmluvný obrazek o skutečném stavu věci.

Druhá věc je, že podle všeho věříte, že Rusko s reálným výkonem sotva na úrovni Itálie, je dnes schopno někoho uzbrojit, stejně jako věříte, že konflikt na ukrajině začne "nudit".

Je to naprostý nesmysl. Podívejte se na to, jak se pozornosti domáhá Kim. Rusko bude dělat to samé, ale "na steroidech, "protože ve chvíli, kdy by se konflikt dostal mimo mediální prostor, znamená to pro ně konec.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #839 kdy: Květen 27, 2022, 06:23:01 odpoledne »
su veci ktore vydedukujes so spravania politikov,vycitas s medii atd. ale su aj take ktore sa nedozvies a musis pouzit vlastny rozum.ked sa do kyjeva hrnuli cesky,slovinsky,polsky,slovensky a dalsi politici,hned som vedel ze nejde len o vyjadrenie podpori ako to bolo mediami prezentovane ale ze sa ide dohodnut dodavka zbrani.napriklad nasa S300.
potom sa mainstreamove media odbavovali škodoradostou ako si putin sam zavaril tym ze kvoli napadnutiu ukrajiny sa prida do nato aj svedsko a finsko.a zrazu to vetovalo turecko a je po multiorgazme.iste to stalo rusov nejaku tu S400,ale prekvapili a udolanie ruska sa zasa odklada.
urcite uz maju podobny scenar aj pre ten mierovy lodny konvoj akoze pre psenicu.
a nechapem preco by si rusi pohorsili tym ked sa na ukrajinu medialne zabudne?prave ze si polepsia.europa si stiahne z oči ukrajinsku vlajku.postupne prestane prudit humanitarna a vojenska pomoc a ukrajinci v tom ostanu sami.akurat velitelia im ostanu americky.a to bude ich koniec.
Loki odpovedz mi prosim ta na otazku:veris mediam aj to ze denne ukrajinske straty su 50-100 vojakov?alebo si myslis ze je to iba dezinformacia?
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #840 kdy: Květen 27, 2022, 07:01:50 odpoledne »
Lokiho komentovat již nebudu, názory na sebe navzájem jsme si tady již řekli a není dobré cokoli kolem současného dění vést v osobní rovině.

Ale když zopakuji to, že tři měsíce války na Ukrajině spotřebovaly na ukrajinské straně ekvivalent nejméně dvouleté produkce celého západního zbrojního průmyslu., a stav je nyní takový jaký je, tak bych RF prostě nerad naivně podceňoval jako bandu dementů a naopak sílu a ochotu západu héroicky nepřeceňoval. Ta nejhorší chyba v jakémkoliv konfliktu je, když v průběhu zápasu se začneš sám sebe přesvědčovat o tom, že vyhraješ, všichni okolo ti fandí, přesvědčují tě o tom samém a už stačí jen toho soupeře, o kterém všichni tvrdí, že je slabší, vykopat z ringu se slovy idi nachuj!

Obecně sleduji, že zájem o konflikt na UA ve společnosti upadá. Ano, dočkáme se ještě několika mediálních HLP (hlubokých lidských příběhů) v médiích, ale v komentářích pod články a v debatách na soc. sítích je vidět, že UA nadšení ve společnosti upadá. A nejedná se o případy, které by jistí lidé označili jako "kremloboty" a "ruSSáky". Jsou to běžní lidé, kteří soucítí se ztrátami Ukrajinců. Lidé se totiž dokáží "semknout" jen na omezeně dlouhou dobu. "Šiju roušky", nyní "Sláva Ukrajině" časem v lidech prostě vyčpí a začnou se řešit skutečné, existenční problémy, kterých bude ještě dost a spoustě lidem změní život (viz současná ekonomická situace). Snad to s imigranty z Ukrajiny nedopadne ve vnímání společnosti stejně jako s rouškami/vakcínou, kdy je po prvotním nadšení a jakémsi symbolu stmelení společnosti; je v konečné fázi lidé nakonec nenáviděli a vnímali je jako symbol omezení vlastní svobody, podnikání, finančního příjmu a útlaku či protěžování ze strany státu...

Mimochodem, v našem městě z budovy radnice na náměstí již vlajku Ukrajiny sundali, je tam zpět symbol města, což si vysloužilo kvitování velkého počtu lidí na FB. Náhled na náladu ve společnosti v ČR si Loki neuděláš čtením odborných článků na krystalicky čistých zahraničních webech a jejich podrobnou analýzou.

Zelenyskyj promluví k naší vládě 15.6. Je jasné, že to nebude emotivní žádost o dodávku dvou tun Znojemských okurek. Jen doufám, že vláda neslíbí něco, čím si nasereme do vlastního hnízda, ať už ekonomicky či energeticky.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zelenskyj-promluvi-v-cervnu-k-ceskym-zakonodarcum-40398158

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #841 kdy: Květen 27, 2022, 07:38:30 odpoledne »
@Tom82
Máš tam chybu v úvaze, Tome. Ten udaj o vydajích na válku neni jednostranný. Když na jednu stranu rovnice daš 2 roky produkce západu, a víš, ze Rusko má proti tomu sotva desetinový výkon (prostě porovnáš rozpočty na zbrojení), tak i kdyby měli "stejnou spotřebu" jako UA, což jako útočník do zakopaného obránce rozhodně nemají, tak za tři měsíce spotřebovali to, co jim vyprodzkovat trvalo 20 let.

To není o tom, jestli jsou Rusové blbci nebo ne. Je to o té rovnici.

I kdyby teď hned válka skončila, tak, pomineme li lidské zdroje, tak materiálně je to pro Rusko naprostá katastrofa - a ne, neobnoví to "za dva tři roky", ani kdyby přešli kompletně na válečnou ekonomiku. Tak velký je tahle válka pro Rusko průšvih.

Co do "zájmu o Ukrajinu"... Už i v mainstreamu se dočteš, ze tato válka je zcela bezprecedentní, co do mediálního pokrytí. Že by tenhle její segment byl utlumen, je málo pravděpodobné.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #842 kdy: Květen 27, 2022, 07:50:52 odpoledne »
@TNT1973

Když neni téma, nemůžeš kolem něho budovat narativ. Lidem se zhoršuje život, protože "nemají Netflix" a "nezaplatí telefonem" nebo nemohou na dovolenou do Španělska atd. - a neví proč. Nemůžeš taky žádat "spojence o pomoc" atd., protože "o čem se nemluví, to není". Stane se, v přeneseném slova smyslu, to samé, co s "celebritou o které nepíše bulvár" - skonči na propadlišti dějin.

Kolik umírá vojáků nevíme a asi se to nikdy nedovíme. Ztráty UA budou urcitě velké, ale UA je populačně tak velká a má tak velké lidské zdroje, že v tuto chvíli a ještě velmi dlouho nepůjde o to, komu "dojdou dřív lidi".

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 960
Re: Ukrajina
« Odpověď #843 kdy: Květen 27, 2022, 08:25:05 odpoledne »
vvitty: souhlas, 60let staré funkční uloženky T-62, můžeme se tomu divit a divím se i já. Jenže, další Javeliny nějakou dobu nebudou a v boji se každý funkční tank počítá...Fakt tady nikdo nekoketuje s myšlenkou, že na Ukrajinu Rus účelově neposílá zatím jen "odpad" a "kanonenfutter" zatímco Západ tam valí co zrovna může včetně Javelin v ceně 4 mio Kč/kus? Oficiálním informacím o roční produkci zbrojního průmyslu Ruska věříme tak vehemtně, jako když tvrdíme, že když Rus otevře hubu, tak lže? Kde je tedy pravda? Ruská armáda chcípa, nemá vybavení a techniku, nebo UA armáda chcípá a bez dotací západu v řádech miliard dolarů a přísunu zbraní podlehne? Nebo obojí? Kdo na to zná odpověď?

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2353
Re: Ukrajina
« Odpověď #844 kdy: Květen 27, 2022, 08:28:24 odpoledne »
Nad těmi tanky jsem přemýšlel a vyšlo mi z toho to, že se Rusko prostě zbavuje šrotu, tak jako teď my. Jim na lidech nezáleží a pokud ty tanky budou jenom bránit pozice, kde se teď zakopávají, tak proč né. Zapadalo by to do celkového obrazu, který tam vytváří. Podle mě jsou v tomhle hodně opatrní a pořád počítají s tím, že by na ně mohl někdo někde zaútočit a proto nenasadili vše, čím by se eventuálně mohli v budoucnu bránit. Určitě nejsou tak hloupí, aby si nenechali to nejlepší v záloze.
You cannot kill me as I am already dead!

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #845 kdy: Květen 27, 2022, 09:25:22 odpoledne »
Deadman

presne tak.uz od zaciatku vojny tam vidim iba staru techniku ktora je na odpis.vynimku tvoria moderne rakety.okrem toho ukrajinci hlasili ze tam boli znicene dva kusy najnovsich tankov T90 Armata a jeden mobilny minomet Tulipan.ale to tam podla mna neposlali rusi kvoli nudzi o techniku.ta technika tam bola na testovani v bojovych podmienkach.
suhlasim ze uz od zaciatku si uvedomovali ze reakcia zapadu na ich utok moze byt otvorena vojna vsetci proti rusku.

Loki

ano rusi urcite minuli niekolko nasobne viac ako ukrajinci,ale ukrajinci od rozpadu ZSSR prakticky nezbrojili.to co mali uz islo v chuj vdaka rusom a teraz su odkazany cisto na milodari zo zapadu.a tie sa uz tiez minaju.okrem toho su dodavky techniky sporadicke a v malich poctoch. co je uplne nedostatocné na niekolko stoviek kilometrovej fronte.rusi zbrojili celi cas kolko mohli,pretoze ich do toho nuti rozsirovanie NATO smerom k ich hraniciam.okrem toho maju rusi celkom slusnu siet skladov NZ.niektore snad este z prvej svetovej.ano aj to su smrtiace zbrane.dalej maju zisky z predaja nerastnych surovin a v neposlednom rade za posledne desatrocie poskupovali desiatky ton zlata za ktore im nejedna krajina rada preda co im bude chybat.

okrem toho si myslim ze najväcsie skody na technike rusom neurobilo tazke delostrelectvo a raketove systemi,ale javeliny.preto sa ukrajinci opevnuju prave v mestach,pretoze tam rusom pocetna technicka prevaha vobec nepomoze.a uz si to uvedomili aj rusi a zacali aplikovat americky model dobyvania.to znamena zbombardovat,znicit,rozstrielat vsetko co stoji a co sa hybe a az potom postupit s pechotou.teraz uz budu mat väcsie straty ukrajinci




az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #846 kdy: Květen 27, 2022, 11:17:12 odpoledne »
@TNT1973

Zdá se, že o Ukrajinském zbrojním průmyslu nemáš úplně přesné informace.

Ve skutečnosti se Ukrajina v roce 2000 stala jedním z největších exportérů zbraní na světě a její zbrojní průmysl přímo zaměstnával přes 120 000 lidí. Mají samozřejmě i vlastní vývoj. Vyrábí i tanky, letadla, vznášedla. Těžkou techniku i rakety. Neptun například. Ty západní protitankové pěchotní zbraně samozřejmě pomohly, ale hlavní byla jejich role jako symbolu západní pomoci. Jinak mají Ukrajinci samozřejmě i vlastní, velmi účinný a dálkově řízený systém.

Po okupaci Krymu se zcela oprostili od zbývajících vazeb na Rusko a začali zbrojit tak, že překonali všechny rekordy. Zbrojařský průmysl se vlastně, po ztrátě průmyslového východu v roce 2014, postavil na nohy jako první. Plno techniky, co je vidíš používat a byla zaplacena a určena pro zákazníky ve světě, tuto neodebrali (čti: jim tuto darovali). Na monitorech zbraní proto vidíš mnohdy arabštinu a jiné jazyky.

Část toho najdeš třeba tady: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-patri-do-desitky-nejvetsich-exporteru-zbrani-na-svete.A170105_135637_zahranicni_jol

Neboli. Co si myslíš je jedna věc, druhá jsou fakta. Škody na technice působí nejvíc dělostřelectvo, pak drony, pak těžká technika a nakonec manpods.

Opět si můžeš přečíst i v češtině o jejich vlastním Gis Arta systému dělostřelecké podpory:
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/rika-se-mu-delostrelecky-uber-tento-system-pomaha-porazet-rusy/daniel/


Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #847 kdy: Květen 28, 2022, 12:39:02 odpoledne »
Loki

zasa musim skonstatovat ze iba citaš a postujes cudzie prace a vlastny rozum nepouzivas.a krasne vidiet ako si udaje prisposobujes podla svojich potrieb.
tak napriklad v tom poslednom clanku ospevujes ako ukrajinske zbrojovky trhali rekordy atd. a ja citam ze v roku 2014 ked prebehla anexia krymu a problemi v DLR tak boli ukrajinci prakticky bez zbrani.dalej citam ze sa ich zbrojny priemysel sice postvil na nohy,ale bol orientovany prevazne na export.to znamena ze vsetko co vyrobili aj vyviazli do zahranicia.a ako je zname,ukrajina je najviac skorumpovany stat v europe a zbrojny priemysel patri statu,takze vsetky zisky za predaj zbrani boli okamzite rozkradnute.a to malo co im ostalo doma bolo dodane Kolomojskeho sukromnej armade azovu a spotrebovali to v bojoch na donbase.ked pozeram videa z bojov tak vidim na oboch stranach iba staru rusku techniku mozno trochu zmodernizovanu.
a ta raketa neptun co vyvinuli a ktora trafila kriznik moskva bola jedna z mala ktorymi ukrajina disponuje

p.s. pre overenie mojho tvrdenia sa opytaj napriklad u vas vo firme sellier a bellot kam smeruje ich skoro 100% produkcie.to znamena ze ukrajinci za mesiac vojny vystrielali vsetko co za 8 rokov svojej vlkolepej produkcie vyrobili.a to pisem iba o strelive do rucnych zbrani.
cize mozes postovat aj 200 clankov a presvidcat ma o svojej pravde,ale skutocnost je taka,ze produkcia ukrajinskeho zbrojneho priemyslu ktory trhal rekordy vo vyrobe a podla teba bohate zasoboval ukrajinsku armadu bola vycerpana v priebehu mesiaca a keby na ukrajinu nezvažala cela europa zbrane a municiu,tak by uz ukrajinci nemali ani tie bodaky ktorymi by sa mohli branit.este som zabudol na USA.ty tam uz naliali nehorazne miliardy
neboli reči sa hovoria(v tomto pripde pišu) a chlieb sa je!pekne slovenske porekadlo
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #848 kdy: Květen 28, 2022, 02:35:50 odpoledne »
@TNT1973

Jedna věc jsou tvé dojmy, druhá fakta. V reakci na anexi Krymu od 2014 proběhla na UA dost zásadní reforma obrany. Celé to běží pod konglomeratem Ukroboronprom, který jede pod extra zákonem o zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany a zavedení standardů NATO. Ano, i přes reformy tam je stále korupce, ale její míra je na zlomku předchozích čísel. Dneska jsou na Ukrajině korupce a lobing v obranném průmyslu v podstatě srovnatelné s tím, co máme v polovině Evropy. A z toho, co vidíme, na zlomku korupce v Rusku.

Nevím, jaká videa sleduješ, ale jednodušší je se podívat na nákupy, které UA armáda dělala a dělá. Rozpočet na reformy a nákupy měli ročně, v přepočtu, kolem 110 miliard korun, kdy 1/3 výdajů byla předražena.

UA samozřejmě používá i velmi moderní techniku. Dnes už světoznámé Turecké drony Bayraktar, což tě asi dost překvapí, pohánějí motory vyráběné Ukrajinou. Turecko jim aktualně dodává šasí, ale dron se montuje je Ukrajině.

Ano, UA mají obrovskou spotřebu - ostatně i tom je moderní konvrnční konflikt - ale jejich zbrojní průmysl má přes 130 firem s obrovskou škálou záběru a počet lidí narostl vysoce přes 150.000. Například díky smlouvám na opravu těžké techniky, které uzavřeli i s námi, jednou primárně její produkci a nikoli údržbu.

Aktualní situace je taková, že vedle svých, velmi solidních zdrojů, dostávají západní pomoc. Pokud myslíš, že UA, v podstatě zbrojařská velmoc, je zcela závislá na zbraních západu, tak jsi úplně vedle.

To, co se děje, je synergie UA obranného průmyslu a západní pomoci. Stejně jako by UA sama dlouhodobě neodolala Ruské invazi, stejně tak by nepomohly jen samotné západní dodávky.

Ostatně, sám dobře víš, že západ začal dodávat až ve chvíli, kdy UA "ukázala, že na to má" - a její armáda a obrana není jen potěmkinova vesnice.



Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ukrajina
« Odpověď #849 kdy: Květen 28, 2022, 06:50:43 odpoledne »
to som fakt nevedel ze sa bayraktar montuje na ukrajine.
vsetko co ohladne UA zbrojneho priemyslu popisujes znie ako mali zazrak.ak by si vynechal nazov krajiny o ktorej pises domnieval by som sa ze popisujes USA.ale vratme sa k povodu tejto diskusie a to ze UA armada spotrebovala za 3 mesiace dvojrocnu zbrojnu produkciu zapadu.a rec tu bola o ich sucastnej logistickej situacii a ta je taka,ze rusi im uz vsetky zname municne sklady znicili.tak isto zbrojny priemysel.cize ak este nejaku municiu vyrabaju,tak to budu zanedbatelne mnozstva.techniku sice maju,ale nemaju z nej co strielat.EU a USA zacali dodavat az cca po meciaci bojov.za ten mesiac vystrielali velku vecsinu toho co im rusi neznicili.
ako iste vies,tak niektoru municiu nemaju vobec.spomeniem napriklad 120mm municiu do kanonov.slovensko im dodalo 12 tisic kusov.sam iste uznas ze toto mnozstvo je na stovky kilometrov dlhu frontu spotreba cca na niekolko hodin ak budu strielat extra presne a na isto.podla tvojho tvrdenia najvecsie skody robi tazke delostrelectvo.ak by nedostali nasu municiu,nemecke a USA kanony tak by potom skody na ruskej strane neboli vobec velke a cela fronty by uz mozno bola pri dnepri
pokial ide o vojenske strelivo 7,62X39 neda sa zohnat skoro nikde.dovod?vsetka produkcia ide na UA.a nejde len o vojensku municiu.neda sa kupit ani cela škála civilneho streliva do kratkych zbrani.hadaj dovod.
este k tej technike.v tom clanku co si pridal vyssie sa pise ze dodali 500 kusov obrnencov vlastnej vyroby thajsku. a dalsie kusy inym krajinam.cize otazka znie:kolko kusov im z 8 rocnej produkcie ostalo doma ked iba do thajska dodali 500 kusov?
v tom tvojom clanku sa pise ze v roku 2014 sa prakticky nemali cim branit.na zaciatku vojny sa branili celkom efektivne co sa dalo vidiet v okoli kyjeva ked sa rusi museli stiahnut,takze ja netvrdim ze ich armada je na urovni roku 2014,ale to bol asi ich limit,pretoze po dvoch tyzdnoch bojov sa zacal zelensky dozadovat zbrani a municie.a staci sledovat ake zbrane a municiu konkretne si od jednotlivych statov pytal a budes mat celkom presny obraz toho co uz na skladoch davno nemaju.
armada je efektivna vtedy,ked je dodrzana efektivna sucinnost kazdej techniky a zivej sily.kazdy stroj je dobry na nieco ine a funguju ako maju iba ked sa vzajomne v bojoch podporuju.ak v tej sucinnosti vzniknu medzeri z dovodu absencie niektorej techniky alebo municie stava sa tato armada menej efektivna a lahsie zranitelna.a UA armada by uz bola davno v koncoch ak by dodavky z celeho sveta neprudili do ich skladov.
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854