Autor Téma: Ukrajina  (Přečteno 93761 krát)

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #450 kdy: Září 23, 2021, 05:45:43 odpoledne »
Tohle vypadá celkem dobře!

Ukrajinský parlament schválil zákon prezidenta Vladimíra Zelenského o deoligarchizaci.

https://espreso.tv/rada-ukhvalila-zakon-pro-deoligarkhizatsiyu

Ve zkratce oligarchové zařazení do registru nebudou moci sponzorovat politické strany a nebudou se moci účastnit velkých privatizací velkých podniků. Kontakty mezi státními úředníky a oligarchy podléhají oznamovací povinnosti.

Pro zařazení do registru musí splňovat tři ze čtyř kritérií:
- účast na politickém životě
- významný vliv na média
- kontrola nebo držení monopolu
- dostupnost aktiv v hodnotě přibližně 2,3 miliardy UAH (cca 90 mil. USD)

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #451 kdy: Listopad 22, 2021, 10:09:11 dopoledne »
Podrobný článek o současných pohybech ruských vojsk v okolí Voroněže a o tom, co to může znamenat.

https://www.forum24.cz/ruska-vojska-u-ukrajinskych-hranic-co-je-vlastne-politicko-strategickym-zamerem-kremlu/

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #452 kdy: Listopad 24, 2021, 02:52:10 odpoledne »
Ukrajina spustila akci "Polesí". Má zabránit průniku migrantů z Běloruska a účastní se jí 8500 vojáků s drony a další technikou. Jedná se především o silniční kontroly a kontroly autobusů a vlaků. Název odkazuje k souhrnému názvu oblasti na pomezí obou států (severní část Volyňské, Rovenské, Žytomyrské, Kyjevské a Černihovské oblasti).

https://dpsu.gov.ua/ua/news/U-ramkah-posilennya-ohoroni-kordonu-z-Bilorussyu-rozpochalasya-specialna-prikordonna-operaciya/

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #453 kdy: Prosinec 07, 2021, 09:45:00 odpoledne »
Podle prvních ne moc nadšených zpráv z TASSu to vypadá, že Biden s Putinem moc nediskutoval a prostě mu oznámil, že vztah mezi Ukrajinou a NATO není věcí Ruska. A pokud bude Ukrajina napadena, USA jí podpoří (nejspíš materiálně) a USA zvýší svou přítomnost ve východní Evropě.

A k tomu můžeme připočíst dřívější varovaní odstřihnutím od SWIFTu. Nejspíš by nám byla od února docela dost zima, ale Putina by mezitím doma oligarchové sežrali.

SoňaR

  • Host
Re: Ukrajina
« Odpověď #454 kdy: Prosinec 08, 2021, 11:38:23 dopoledne »
Bezva...

USA vyvíjejí tlak na Německo, aby zablokovalo ruský plynovod Nord Stream 2 v rámci balíčku sankcí, které by byly zavedeny v případě invaze Vladimira Putina na Ukrajinu.

https://www.ft.com/content/d1ed75b0-338f-42f8-836b-f94cb00670ca

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #455 kdy: Prosinec 09, 2021, 08:18:08 dopoledne »
Biden by se dnes měl telefonicky spojit s vedoucími představiteli ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Bulharska a Rumunska (tzv. Bukurešťské devítky - východní skupiny států NATO) a objasnit jim obsah předchozího hovoru s Putinem. Ještě předtím si bude volat se Zelenským (Ukrajina).

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Ukrajina
« Odpověď #456 kdy: Prosinec 16, 2021, 11:54:21 odpoledne »
S láskavým dovolením autora tu uvádzam veľmi zaujímavú úvahu...

zdroj textu:  https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/nezbyva-nez-cekat

Nezbývá než čekat

Dneska bych se chtěl na delší dobu vypořádat se situací na Ukrajině. Ideálně do chvíle, kdy se ukáže, že jsem měl a nebo neměl pravdu, nebo kdy dojde k nějakému průlomu v jednáních nebo konáních a kdy bude možné začít přemýšlet o tom, jak jsou karty vlastně rozdány. Nejprve krátce shrnu situaci:

Ukrajinská armáda z té větší poloviny v současné chvíli leží před Doněckou a Luhanskou republikou. Přes hranice se docela slušně střílí, na obou stranách jsou mrtví, obě strany se obviňují z eskalace konfliktu. Hned za hranicemi má Rusko staženou pořádnou bojovou sílu. Tamní divize mají bojovou pohotovost, nahoře lítají letadla s radary, na orbitě nakukují špionážní družice a v Donbasu už dávno převzali faktické velení ruští instruktoři na dovolené.

Hned v zázemí ukrajinské armády pěkně cvičí spřátelení kamarádi z NATO. Američané, Britové a další. Ne, nemají tam nějaké obrovské síly, ale prostě tam jsou. Jejich instruktoři samozřejmě mají volný přístup do ukrajinských štábů a dělají tam zhruba to, co dělají ruští instruktoři na Donbasu.

Ukrajinská armáda je nově přezbrojená. Především na úrovni elektronického boje, získávání informací o bojišti v reálném čase, má k dispozici protiletadlové (protidronové) střely a všeobecně je na vyšší taktické úrovni než v minulosti. Nemám informace o jejich bojové morálce, ale soudím, že minimálně část útvarů ji bude mít docela vysokou.

Zelenský v poslední době vypadá jako zfetovaný šílenec.

Všude v Evropě se o válce mluví jako o hotové věci. Putin rozhodně na Ukrajinu zaútočí, protože je to svinskej agresor. A pokud nezaútočí, tak jen díky tomu, že se bojí amerických sankcí. I u nás se pravdomluvní novináři přehánějí články, komentáři i analýzami, kdo lépe vysvětlí národu, že Putin je diktátorský hajzl. I nám tady na Kydech vylezlo pár nových trolíků, kteří nám sem vnášejí ten správný protiruský narativ. Četnost těchto střídačů IP adres je zatím nejvyšší za dobu existence Kydů. Podle tohoto ukazatele se vlastně divím, že válka ještě nezačala. 

Když jsem před deseti dny napsal článek o tom, že letos by ta válka na Ukrajině mohla fakt vypuknout, tak to v diskusi spíše vzbudilo odpor. Zazněla celá řada velmi dobrých argumentů, proč se tak nestane. Většina důvodů směřovala k tomu, že Putin Ukrajinu nepotřebuje a nemá peníze na její okupaci ani na její přestavbu. Ale od té doby si Putin pokecal s Bidenem... a válečné bubny jedou dál. Biden si pokecal s B9 a válečné bubny jedou dál. Prosakují různé střípky o tom, jak se naše armáda připravuje na spřátelenou pomoc amerických vojsk - jak prověřují letiště, přistávací dráhy, zásoby, koridory... Nevím jestli je to pravda, přišel s tím Aeronet... ale pochybuju, že by si nějaký elfík dal práci s vyvrácením této informace. Takže válečné bubny jedou dál.

Podle mě tlačí Biden Ukrajinu do střetu. Tlačí na Zelenského, aby vydal rozkaz k útoku na Donbas. A Zelenskému se do toho moc nechce, protože si dovede představit, jak to dopadne. Ale také ví, že když se bude příliš vzpouzet, mohl by být odejít a na jeho místo přijde nějaký výkonnější ukronácek, který s tím žádný problém mít nebude. 

Já myslím, že účelem celé této akce má být přiblížení základen NATO blíž k Moskvě. Ne na Ukrajinu, to je Putinova červená čára. Putin bude mít Ukrajinu buďto přátelskou a nebo zničenou. Ale nikdy tam nebude žádná základna NATO. Nicméně taková základna v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku... Je to zase o něco blíž než Ramštajn.

Podle mě se schyluje ke gruzínskému scénáři. Ještě pár dní se bude zvyšovat napětí, pak Zelenský vyhlásí, že je připraven jednat s Putinem a pak v tichosti a za nezájmu našich médií ukrajinská armáda vyrazí dobývat Donbas. To samozřejmě bude podle pravdomluvných novinářů zcela v pořádku, podle zákona, i podle všeobecné deklarace lidských práv, protože jde přece o ukrajinské území a nějaké mrtvoly nikoho netrápí, stejně jako nikoho netrápí poněkud odlišné názory tamních obyvatel.

Putin bude nucen Donbas bránit, protože je to pro něj příliš velký symbol než aby si ho nechal vzít. Nejde o tamní ekonomiku nebo tamní nerostné suroviny. Ty má v Rusku také. Ale kdyby dopustil pád Donbasu, mohl by si třeba Asad pomyslet, že ruské záruky neskýtají dostatečnou jistotu a mohl by to začít řešit jinak.  Putin může nechat Donbas rozstřílet na hadry. Může tam dopustit apokalypsu, může tam dopustit genocidu, může dopustit milion uprchlíků. Ale nemůže dopustit, aby ukrajinská armáda došla až na ruské hranice. 

Putin bude dříve nebo později muset reagovat a bude muset udělat nějaký útok směrem na Ukrajinu, protože soustředění ukrajinské armády je příliš veliké na to, aby mu čelil jen z Donbasu. A jakmile ruské divize vstoupí na ukrajinské území, okamžitě se spustí mediální řev, že je Putin agresor a je nutné se proti Rusku bránit nejlépe tak, že se tu postaví nová základna NATO.  Zároveň ty americké a britské jednotky na Ukrajině budou ruské armádě překážet, protože tam prostě jsou, ale střílet na ně Rusové nemohou. Tím pádem budeme zásobeni dostatečnými obrázky válečných hrůz a budeme mít k dispozici nepřeberné množství důkazů o tom, že Rusové nejsou lidi a budou to říkat různí američtí důstojníci přímo v terénu a budou mluvit pravdu asi tak stejně jako Colin Powell o iráckých zbraních hromadného ničení.   

Takhle si to podle mě představují kolem Bidena. Ukrajna zaútočí na Donbas, Putin zaútočí na Ukrajinu, NATO převezme naší ochranu a postaví si tu nový camp Bondsteel s raketkami a možná i atomovkami. Obyvatelstvo bude rádo souhlasit, protože Putin je zlý a je nutné se mu postavit.  Pokud mám pravdu, tak se bude dál eskalovat napětí, dál se bude mluvit o jistém ruském útoku na Ukrajinu, pak to jakoby utichne a pak začne ukrajinský útok na Donbas.

Výsledkem budou ruské problémy na Ukrajině, protože Putin sice má na to, aby Ukrajinu obsadil a zničil ukrajinskou armádu, ale nemá na to, aby ji ekonomicky udržel. Na druhou stranu může Putin použít svojí taktiku Čečensko, dosadit si na Ukrajinu nějakého místního Ramzana Kadyrova, dát mu volnou ruku a přimhouřit oči nad jeho praktikami. V Čečně mu to funguje.

Putin tohle všechno samozřejmě ví a jestli ruský prezident v něčem vyniká, tak je to v tom, že dokáže i se silnějším nepřítelem řádně vyjebat. Tenkrát si také všichni na západě mysleli, jak si sevřou Ukrajinu do své západní náruče, vypudí ruské loďstvo z Krymu a postaví si nějakou pěknou základničku co nejblíž Moskvě. A ejhle, ono to pak bylo jinak a zcela nečekaně jinak.

Proto bych si myslel, že Putin může překvapit. Že se to nemusí odehrát podle scénáře, do kterého ho tlačí. Popíšu teď pár možností, které si umím představit, ale samozřejmě vařím z vody. Ruskému šachistovi do hlavy nevidím.

Dovedu si třeba představit, že Donbas je opevněný tak moc, že ukrajinská armáda prostě neuspěje. Nebude žádné ruské angažmá na Ukrajině a žádná velká ruská jednotka hranice nepřekročí. Postačí instruktoři a štábní zázemí. Možná postačí řádný defétismus ukrajinských branců jejichž bojové nadšení bude zamrzat s klesající teplotou a rostoucími ztrátami.

Stejně tak si dovedu představit, že po pár dnech bojů se ukrajinské jednotky otočí a půjdou si to vyřídit se Zelenským. Jiné jednotky zase půjdou Zelenského bránit a Ukrajina bude mít regulérní občanskou válku,  EU z toho bude mít pořádnou migrační vlnu a tím pádem jiné starosti než americké základny.

Dovedu si představit i to, že se Putinova vojska nezastaví u Kyjeva, ale půjdou dál a nezastaví se ani na ukrajinských hranicích. Tohle je podle mě sice čirá utopie, ale nikdy nevíte, kdy Rusa naserete příliš. Oni pak mají tendenci zapomínat na lidská práva, na životy, na ekonomiku, na cokoliv a v hlavě mají jen Matku Vlast v ohrožení. Takže sice tomu moc nevěřím, ale nepodceňoval bych ruský sentiment.

Dovedu si představit, že než dojde na ukrajinský útok na Donbas, dojde k převratu v Kyjevě. Že by se to na Ukrajině do sebe pustilo bez přímého vlivu Ruska. Kdo ví, kterému oligarchovi už Putin slíbil prezidentský palác v Kyjevě a faktickou beztrestnost při vypořádávání se s opozicí.

Stejně tak nevíme, o čem jednal Putin s Orbánem během podepisování nových smluv na distribuci plynu. A nevíme, jestli někde na izraelském velvyslanectví v Polsku nejednají o podrobnostech nového plánu Ribbentrop - Molotov. Jako že nejen Rusko zaútočí na Ukrajinu, ale i Maďaři, Poláci a Rumuni... To by také poněkud měnilo situaci.

Podle mě nás od války dělí Zelenského neochota k politické a zřejmě i faktické sebevraždě. Tlak na něj je obrovský, ale Ukrajina jako země v pár bodech odolala. Neupravila podle amerického přání svoje soudnictví a zatím stále ještě neprodává půdu do cizích rukou. Třeba odolají i v tomhle.

Druhé co nás dělí od války, je Putinova schopnost hrát šachy a přemýšlet dopředu. Naděje, že v Rusku mají sice připravenou armádu proti Ukrajině kdyby se nedalo nic dělat, ale že mají i jiné plány o kterých nic neví ani Biden ani Zelenský. Že sice Putin senilovi z Bílého domu něco říkal, ale ve skutečnosti ho sváděl ze stopy. Mezi námi a základnou NATO na našem území je Putinova schopnost vyjebat s Američany.

Ale je také možné, že se nic jiného udělat nedá. Že Rusko prostě bude nuceno zaplatit ty šílené náklady na ukrajinské dobrodružství, protože přesně tolik stojí jistota, že případná raketa poletí na Moskvu nikoliv pět minut, ale patnáct.

Včera probleskly zprávy, že Putin jedná s Amíky ohledně záruk, že se NATO nikdy nerozšíří o Ukrajinu. Řekl bych, že je to takový poslední pokus o odvrácení pokračování politiky jinými prostředky.  Ale já osobně si myslím, že základny NATO na východě nikdy neprojdou (kromě Polska) bez pořádné protiruské hysterie a té je možné dosáhnout jenom ukrajinskou krví.

Tímto považuji ukrajinské téma za vyčerpané. Buď se ukáže, že mám pravdu a nebo budu mít radost, že jsem pravdu neměl.


článok je zo stránky https://www.vidlakovykydy.cz/index.php/
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #457 kdy: Prosinec 17, 2021, 09:31:00 dopoledne »
Rusko-ukrajinský konflikt se nedá vyloučit. Putinovi by ale kromě slávy nic nepřinesl, říká Romancov

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rusko-ukrajina-konflikt-vojska-hranice-michael-romancov-politicky-geograf_2112152341_btk

Doporučuji poslechnout celý rozhovor

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #458 kdy: Prosinec 17, 2021, 09:57:15 dopoledne »
Poslanec Milan Uhrík.

https://youtu.be/V4qN7QNzrts

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #459 kdy: Prosinec 17, 2021, 11:45:45 dopoledne »
Kyjevský mezinárodní institut sociologie provedl průzkum, zda by se občané bránili případnému ruskému vpádu.

V průměru za celou zemi by se bránilo 50,2% Ukrajinců, 33,3% by kladlo ozbrojený odpor, 21,7% bude klást odpor jiným způsobem, jako jsou demonstrace, pochody, bojkoty atd., 14% by odešlo do vnitrozemí Ukrajiny, 9,3 % by emigrovalo. Pro odpovědi dle regionů se můžete podívat do tabulky v článku. Pokud by vám bylo divné, že součty jsou více než 100 %, tak je to proto, že bylo možné zvolit více možností.

https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1079&page=1

Zajímavé je, že i 25 % voličů proruské Opoziční platformy by se stavělo na odpor.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #460 kdy: Prosinec 17, 2021, 12:13:50 odpoledne »

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #461 kdy: Prosinec 17, 2021, 01:08:51 odpoledne »
Skoro 3 roky starý článek a furt Amíci tu základnu v Okačivu nepostavili...lenoši  :"no":

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7532
Re: Ukrajina
« Odpověď #462 kdy: Prosinec 17, 2021, 03:36:29 odpoledne »
Podla všetkého, je Putin na ukrajine.  ;D

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2306
Re: Ukrajina
« Odpověď #463 kdy: Prosinec 17, 2021, 06:43:37 odpoledne »
Len aby mali kde tych 100 000 bicyklov odparkovať...
Či len s ochrankou?

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #464 kdy: Prosinec 17, 2021, 11:12:38 odpoledne »
Skoro 3 roky starý článek a furt Amíci tu základnu v Okačivu nepostavili...lenoši  :"no":
Takže až na tu základnu to jinak ve skoro tři roky starém článku sedí?

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Ukrajina
« Odpověď #465 kdy: Prosinec 17, 2021, 11:21:04 odpoledne »
Jak sa Ruská armáda pohne na západ, zastaví sa až v Berlíne a Paríži...
Zatiaľ prebieha v EU priestore propaganda dosť podobná tej akú používali nemci v časoch keď boli fašistami.
Nejak sa zabúda že na východe od riek Neman a Bug sa bojuje veľmi ťažko. Samozrejme natovci budú bojovať do posledného vojaka či už v poľskej, českej či nejakej inej slovanskej uniforme...  Zdroje na západne prudko dochádzajú, rabovať nieto kde, jedine v Rusku a Číne. Po nociach sa slovenskom a východným poľskom presúvajú kadejaké vozidlá či vlaky naložené vojenskou technikou a materiálom. Už sa tak dialo v 1812, 1941...
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #466 kdy: Prosinec 21, 2021, 01:37:22 odpoledne »

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2306
Re: Ukrajina
« Odpověď #467 kdy: Prosinec 21, 2021, 05:37:40 odpoledne »

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #468 kdy: Prosinec 22, 2021, 01:56:21 odpoledne »
Rusko požaduje od západu návrat k hranicím NATO z roku 1997 - tedy faktické vyloučení všech států střední a východní Evropy. V případě nesplnění vyhrožuje Rusko blíže nespecifikovanými „kontra-hrozbami, které budou mít vojensko-technickou podstatu“.

https://denikn.cz/773162/chceme-navrat-k-evrope-pred-rokem-1997-oznamilo-rusko-a-jestli-ne-tak-si-nas-neprejte/?cst=1fcce870e407c61f52d19a20f1057356e7c7c9f1#

______
A v Rusku (mimo Ukrajinu) a na okupovaných územích, probíhá nábor "povstalců" pro Ukrajinský konflikt. Nejdříve sice slibují vyslání do Afriky v rámci Wagnerovců, ale následné umístění je jinde...

https://meduza.io/feature/2021/12/22/kak-vyyasnila-meduza-verbovschiki-sobirayut-v-rossii-gruppy-naemnikov-dlya-komandirovki-v-donbass-chto-oni-tam-budut-delat-neizvestno

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #469 kdy: Prosinec 22, 2021, 04:30:24 odpoledne »
Ale hovno. Zase šíří paniku.


Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo strategický návrh Ruska Spojeným státům a NATO o vzájemných bezpečnostních zárukách
Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo strategický návrh Ruska pro USA a NATO týkající se vzájemných bezpečnostních záruk. Obsahuje 12 bodů, včetně vyloučení dalšího rozšiřování aliance a vstupu Ukrajiny do ní.

Tisková služba ruského ministerstva zahraničí uvedla, že návrh dokumentu byl předán americké straně.

Návrh smlouvy vypracovaný Ruskem, obsahuje následující ustanovení:
Rusko navrhuje, aby se NATO zavázalo vyloučit další rozšiřování a vstup Ukrajiny do aliance
Rusko a NATO se zavazují, že nebudou rozmísťovat rakety středního a kratšího doletu v oblastech, odkud by mohly zasáhnout území druhé strany, uvádí se v ruském návrhu
Rusko navrhuje, aby NATO zakotvilo dohodu o mírovém řešení všech sporů a zdržení se použití síly
Rusko a USA nevyužívají území jiných zemí k přípravě nebo provádění vzájemných útoků
Rusko a NATO by se měly zavázat, že nebudou vytvářet podmínky, které by mohly být chápány jako hrozba, uvádí se v ruském návrhu
Rusko a USA se zavazují, že nebudou provádět vojenská cvičení se scénáři zahrnujícími použití jaderných zbraní
Rusko a USA se zavazují, že nebudou cvičit armády států, které nemají jaderné zbraně, k použití jaderných zbraní
Rusko vyzývá NATO, aby potvrdilo, že se navzájem nepovažují za protivníky
Rusko a USA se zavazují, že nebudou rozmisťovat jaderné zbraně v zahraničí, že navrátí již rozmístěné jaderné zbraně a že zruší infrastrukturu pro rozmístění jaderných zbraní mimo své území
Rusko navrhuje, aby se NATO zdrželo jakýchkoli vojenských aktivit na Ukrajině, ve východní Evropě, v Zakavkazsku a ve střední Asii
Rusko a USA se zavazují, že nebudou rozmísťovat rakety středního a kratšího doletu v zahraničí nebo v oblastech, odkud by mohly zasáhnout cíle na území druhé strany
Rusko navrhuje, aby NATO nerozmisťovalo další vojenský personál a výzbroj mimo země, kde byly přítomny v květnu 1997 (před vstupem východoevropských zemí do aliance) - s výjimkou výjimečných případů se souhlasem Ruska a členů NATO.

https://strana.news/news/367536-predlozhenija-rossii-k-ssha-i-nato-o-harantijakh-vzaimnoj-bezopasnosti-opublikoval-mid-rf.html
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #470 kdy: Prosinec 22, 2021, 04:39:05 odpoledne »
Tady k tomu ještě kvalitní video od Tomáše


https://youtu.be/zP8KbQWhjNI
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #471 kdy: Prosinec 23, 2021, 04:18:43 odpoledne »
Rusko navrhuje, aby se NATO zdrželo jakýchkoli vojenských aktivit na Ukrajině, ve východní Evropě, v Zakavkazsku a ve střední Asii
Rusko navrhuje, aby NATO nerozmisťovalo další vojenský personál a výzbroj mimo země, kde byly přítomny v květnu 1997 (před vstupem východoevropských zemí do aliance) - s výjimkou výjimečných případů se souhlasem Ruska a členů NATO.

A co jiného to znamená, než nechání východní Evropy (kam Rusové počítají i nás, Maďarsko a Polsko) mimo ochranu NATO! Rusové by museli svolit s tím, aby západní státy mohli ty východní vojensky podpořit. Pro východní státy by členství v NATO pozbylo smysl a to je to, o co Rusku jde.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #472 kdy: Prosinec 24, 2021, 09:47:37 dopoledne »
Nemyslím si. Chtějí jen zabránit výstavbě základen na východě.
Ten návrh není smlouva. Je tam nástin toho o co by mělo Rusko zájem. Nikdo nepočítá s tím že se dohodnou na všem.
V té smlouvě vidím skutečnou možnost deeskalace nato - Rusko.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Cajgalamo

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Ukrajina
« Odpověď #473 kdy: Prosinec 27, 2021, 11:21:05 dopoledne »
Áno, je to nástin toho, o čo by malo Rusko záujem.
Mám však za to, že žiadny štát (v tomto prípade Rusko) nemôže diktovať iným štátom, či sa môžu alebo nemôžu pridať k nejakému spoločenstvu.
Alebo či si vytvoria nejaké spoločenstvo. Alebo s kým uzatvoria spojenectvo.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #474 kdy: Prosinec 27, 2021, 02:54:13 odpoledne »
Když to společenstvo jasně označuje Rusko jako nepřítele...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #475 kdy: Leden 03, 2022, 11:56:01 dopoledne »
I Finové se staví proti ruským požadavkům a deklarovali, že v případě ohrožení vstoupí do NATO.

https://zahranicni.hn.cz/c1-67017880-finove-se-postavili-ruskym-pozadavkum-pokud-to-uzname-za-vhodne-vstoupime-do-nato

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #476 kdy: Leden 03, 2022, 07:57:47 odpoledne »
To už tady párkrát bylo. Naposledy v roce 2017. Realita je jinde  ;D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ukrajina
« Odpověď #477 kdy: Leden 03, 2022, 10:17:53 odpoledne »
Realita je taková, že Finsko zbrojí, Švédsko zbrojí, Ukrajina zbrojí, Polsko zbrojí, pobaltské státy zbrojí a mírumilovné ruské jednotky si zatím pouze klidně cvičí na svém území. Sakra, mají ti Rusové vůbec nějaké přátele? Ale jo, mají, Bělorusko...
Ještě má kamaráda jménem Arménie, ale to je takový chudý umělec co jim ve válce k ničemu nebude.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ukrajina
« Odpověď #478 kdy: Leden 03, 2022, 10:33:11 odpoledne »
Tím si nejsem tak úplně jistá, mají dost neblahou zkušenost z rozpadu SSSR, kdy byly krvavě potlačovány snahy o nezávislost Ázerbajdžánu, viz. černý leden.

https://www.securitymagazin.cz/historie/cerny-leden-krvave-udalosti-vbaku-byly-zacatkem-konce-sovetskeho-svazu-1404058745.html

Navíc se bytostně nesnáší s Armény, které Rusko podporuje.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #479 kdy: Leden 03, 2022, 10:46:46 odpoledne »
Arménie je pro západní a s Ruskem má smlouvu o kolektivní obraně.
Ve Finsku je podpora pro nato 25%, což přiznává i samotné nato. Mi to přijde že u nás je okurková sezóna celoročně...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #480 kdy: Leden 04, 2022, 01:13:52 dopoledne »
Jasně, ale už ne všichni si pamatují, že rok 39 byl hlavně z důvodu znovu obsadit ruské území o které přišli při občanské válce.

Karabach je produkt Arménie. Navíc ani Arménie ho oficiálně neuznává. Úvahy o tom, že tam Rusko nechalo někoho krvácet jsou liché. Rusko má smlouvu o obraně s Armenií ne s Karabachem.
Je potřeba se na věci dívat trochu zeširoka, ne tunelově, navíc s klapkama.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #481 kdy: Leden 04, 2022, 07:52:40 dopoledne »
Jasně, ale už ne všichni si pamatují, že rok 39 byl hlavně z důvodu znovu obsadit ruské území o které přišli při občanské válce.

Ano, Finské velkovévodství, ale nakonec se spokojili s Karélií a několika dalšími oblastmi. A pak už měli, naštěstí pro Finy, úplně jiné starosti.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #482 kdy: Leden 04, 2022, 11:53:33 dopoledne »
Drony toho moc nerozhodly. Ale u toho tě klidně nechám.
Vojáky do Karabachu samozřejmě poslali po jednání s oběma účastníky sporu a po ukončení bojů. Nějak nechápu co je na tom špatně?
Prodej zbraní, a? Rusko není ani s jednou z těch zemí ve sporu, není důvod neprodávat zboží.

Arménie se již před lety odklonila od Ruska na západ. Lekce kterou Arménie dostala Rusku vyhovuje. Západ se na Arménii vybodl, a Rusko je tam jako zachránce a záruka míru.

Sem rád že tleskáš tomu, že Ukrajina dostala další nástroj jak vraždit civilní obyvatelstvo. Nic jiného totiž v posledních letech nedělají.  !::
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #483 kdy: Leden 04, 2022, 01:44:31 odpoledne »
Že jsou drony účinné dokazují Rusové sami, když si nad věže tanků, kde nemají aktivní pancíř, navařují přídavné střechy. A to i přes fakt, že jim to limituje použití nahoře lafetovaného kulometu v roli PVO...jinak by to nedělali.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #484 kdy: Leden 04, 2022, 04:13:22 odpoledne »
Ty "střechy" jsou proti jawelinu apod.

Arménie nebyla ve válce. Ve válce byl náhorní Karabach a dobrovolníci z Arménie.
Drony proti pastevcům jsou ok. Proti vševojskové armádě už nejsou tak výkonné.

Mužici z Ruska nebo Ameriky, odsírají to akorát civilisti.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Ukrajina
« Odpověď #485 kdy: Leden 04, 2022, 10:34:51 odpoledne »
Na drony sú dávno vyvinuté rušičky ktoré rušia signál potrebný na ovládanie alebo dokážu také veci ako je "upraženie" elektroniky ktorú dron obsahuje.

https://techpedia.ta3.com/technologie-pre-biznis/novinky/profi-technika/7241/dronesentry-x-rusi-signal-neziaducich-dronov-zo-strechy-auta

https://texindianzi.tradeslovak.com/drone-gun-jammer
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #486 kdy: Leden 14, 2022, 08:41:46 dopoledne »
Ukrajina hlásí napadení vládních serverů

https://twitter.com/AFP/status/1481871032860684288

_________
Doporučuji si poslechnout včerejší komentář Martina Svarovského na Radiožurnálu - minuty 18:16:20 až 18:25
https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus/51/2022-01-13

Samotář

  • Host
Re: Ukrajina
« Odpověď #487 kdy: Leden 14, 2022, 07:42:29 odpoledne »
Nemám o Ukrajině celkový přehled, mohu srovnávat jen vývoj v justici a tam se to každým rokem zlepšuje.

Před pár lety jsem se soudil s ukrajinským městem o dva miliony dolarů, s ohledem na jejich rozpočet pakatel. A místní soud mi normálně odmítl vydat exekuční rozsudek a soudce mi otevřeně řekl, že si to nemůže kvůli tlaku místních politiků dovolit. Dnes ukrajinské soudy fungují úplně bezproblémově a nezávisle, snad dokonce stíhají i minulé zvoleného prezidenta.

Překvapily mě místní silnice, něco jako naše okresky. Jsou v lepším stavu než stejné silnice u nás. U silnic stojí velké cedule, kde je napsáno, komu silnice patří a platí opravy a údržbu a pod tím je napsáno jméno/název toho, kdo silnici opravuje.

Na ukrajinském venkově jsou opravdu lidé chudí, žije se jim špatně, mají obtížný přístup k základním službám, hlavně k zdravotnictví.

Samotář

  • Host
Re: Ukrajina
« Odpověď #488 kdy: Leden 14, 2022, 07:54:12 odpoledne »
Osobně mám podezření, že současná hrozba vojenského útoku na Ukrajinu je spíš vyvolaná strachem, že se to na Ukrajině postupně a pomalu zlepšuje a že když je svoboda, že se lze vyhrabat i z toho rusácké postsovětského bordelu. To se Putinovi a spol. nemůže hodit.

A vždycky mi přijde směšná jejich argumentace, že nemohou připustit, aby NATO mělo na Ukrajině rakety, které mohou ohrozit Moskvu. Ale rusáci můžou stejné rakety mít v zabraném Východním Prusku (Kaliningradská oblast), které mají na stejný (možná ještě kratší) dostřel Varšavu a Berlín. To nevadí.

Inu rusácká logika :-)

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #489 kdy: Leden 15, 2022, 06:59:03 dopoledne »
Rozmístění raket v Kaliningradu je reakcí na plánovaný protiraketový štít Severoatlantické aliance v Evropě, který Rusko chápe jako ohrožení vlastní bezpečnosti.
NATO se pokouší Moskvu ujistit, že jeho protiraketový systém je namířen proti blízkovýchodním zemím, jako je například Írán. Rusko ale požaduje písemné záruky, a k tomu naopak není ochotna aliance.

https://www.e15.cz/zahranicni/rusko-rozmisti-protiraketovy-system-v-kaliningradu-jeste-letos-737616

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ukrajina
« Odpověď #490 kdy: Leden 15, 2022, 09:32:53 dopoledne »
Hlavně o Evropu vůbec nejde.
Rusko chce s Evropou obchodovat. Amerika žene Evropu proti Rusku.
Rusko nechce americké rakety u hranic, úplně stejně jako amerika tam nechce ty ruské.
Jenže to by člověk musel vytáhnout hlavu z prdele aby to viděl.
P. S. : nato je jen pátá složka americké armády...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #491 kdy: Leden 16, 2022, 07:29:20 dopoledne »
Rozhovor z roku 2018 s M. Kollerem.
Hrozí dvě nebezpečí: jaderná válka mezi NATO a Ruskem – a afro-islámská invaze
Čas 9.25 - největší nebezpečí vnímám možnost války mezi NATO a Ruskem.
https://youtu.be/redpWXNjby8

A jeden rozhovor s M. Kollerem ze současnosti.
Rusko je obklíčeno obloukem nepřátelských zemí.
https://youtu.be/wrtG126LcU4

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #492 kdy: Leden 17, 2022, 08:47:34 dopoledne »
Rusko má hranice dlouhé cca 20000 km, z toho jen přibližně 1/16 (jedna šestnáctina - 6.25 %) připadá na hranice se státy NATO. Tolik k tomu obkličování.

Myslím, že Ukrajina se může cítit mnohem obklíčeněji...40 % hranice sousedí s Ruskem, Běloruskem a Podněstřím.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #493 kdy: Leden 17, 2022, 09:22:02 dopoledne »
Ale pan Koller nemluví jenom o státech NATO, které sousedí s Ruskem. Zkus si ještě jednou poslechnout v " O čem se mluví" od času 3.50.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #494 kdy: Leden 17, 2022, 10:15:06 dopoledne »
Dobře, tak tam připočti i hranice Finska a Gruzie. Turecko je přes moře, ale když ti to udělá dobře. Pořád mi to však na nějaké obklíčení nestačí...

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #495 kdy: Leden 17, 2022, 10:18:41 dopoledne »
To bude tím trámem v oku.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ukrajina
« Odpověď #496 kdy: Leden 18, 2022, 10:19:59 dopoledne »
Lepší je se na věc podívat třeba sem (pokud neumíte rusky, tak si dejte odkaz do google překladače).

https://lenta.ru/articles/2021/12/03/sushentsov/

Lenta.ru je původně ruské svobodné médium založené v roce 1999, které bylo v roce 2014 kompletně "personálně vyčištěno". Dnes jde o jeden z hlavních nástrojů prokremelské propagandy s významným dosahem.

Článek je děsivý a každý, kdo i něco málo ví o mediálním pokrytí přípravy pro anexi Sudet, dospěje k závěru, který silně inklinuje k tomu, že Rusko chysté podobný scénář. Nahraďte slovo Ukrajina slovem Čechy a ruskou menšinu německou a už po pár řádcích textu vám začne být silně nevolno. Nejedná se o ojedinělý mediální výstup a ve spojení s aktivitami ruských vojsk u hranice Ukrajiny je prakticky jen otázkou času, kdy k invazi dojde. Východní Ukrajina oproti západní části je něco jako severní itálie oproti té jižní a pro současné Rusko prakticky není jiná varianta, než se ji pokusit anektovat.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Ukrajina
« Odpověď #497 kdy: Leden 23, 2022, 05:42:26 odpoledne »
Ukrajina, jakožto země s jednou z nejúrodnějších půd na světě, je už po staletí známá jako „obilnice Evropy“. Na jejím zemědělském vývozu závisí výživa velké části obyvatel Afriky a Asie. Málokdo si to uvědomuje, ale pokud by ruská vojska opravdu vtrhla na Ukrajinu, v rozvojových zemích to způsobí hladomor, politickou nestabilitu a migraci.

Ukrajina je předním vývozcem kukuřice, ječmene a žita, ale největší vliv na potravinovou bezpečnost ve světě má její pšenice. Za rok 2020 vyvezla zhruba 18 milionů tun pšenice z celkové sklizně 24 milionů tun, což z ní činí pátého největšího vývozce na světě.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/valka-na-ukrajine-by-mela-fatalni-dopad-na-afriku-a-asii-40384842#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=D2fHG9gbKHg-202201231631&dop_id=40384842&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Ukrajina
« Odpověď #498 kdy: Leden 27, 2022, 09:00:20 dopoledne »
Velmi zajímavý rozhovor zabírající více pohledů.

https://denikn.cz/795125/studio-n-schyluje-se-k-valce-na-ukrajine/?ref=list

(Můj osobní závěr z toho je, že ať už se stane cokoli, Čína bude profitovat vždy - buď na úkor Rusů nebo USA a Evropy.)

_________
Ještě jeden ze Slovenska.

https://www.aktuality.sk/clanok/c0kcq65/na-bielorusku-hranicu-mali-dorazit-aj-ruske-armadne-kremacne-auta-tvrdi-reporter-forro-je-vojna-na-spadnutie-podcast/

Jedna zajímavost, kterou jsem nevěděl, že Rusko už nebude posílat mrtvé rodičům v cínových rakvích - do Běloruska měly dorazit mobilní kremační vozy...

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Ukrajina
« Odpověď #499 kdy: Únor 11, 2022, 09:40:44 odpoledne »
Týká se to stahování i amerických vojáků?