Autor Téma: Ekonomický kolaps / hospodářská krize  (Přečteno 15601 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #300 kdy: Prosinec 03, 2019, 02:57:57 odpoledne »
I to množství zahraničních kupujících je výsledkem růstu ekonomiky a tudíž toho, že na nákup nemovitostí např. v Praze mají peníze. Tentokrát je to stav té "jejich" ekonomiky. Ale vzhledem ke globalizaci a provázanosti ekonomik se lze setkat už i s termínem globální ekonomika. Ale můžeme to i zúžit - je velmi pravděpodobné, že státy v našem regionu, zejména pokud jsou hospodářsky provázané, budou mít podobný trend ekonomiky. A je jisté, že velcí hráči mohou určovat celosvětový trend ekonomiky. Naopak my, jakožto malá a závislá země, kopírujeme vývoj těch větších hráčů.

Růst ekonomiky má na svědomí i to, že lidé nejen "chtějí bydlet", ale každý chce (u nás) bydlet ve svém a navíc poměrně komfortně. To, co dnes lidé požadují od svého bydlení, by dřív lidi ani nenapadlo. Jedna rodina se vešla do jednoho pokoje s kuchyňkou. Dnes chce i jednotlivec velký byt, rodina potom, aby měl každý svůj pokoj. V pořádku, proč nebydlet pohodlně, když na to mám.

Problém nastane, až se cena za ty levné peníze zvedne a ty hypotéky nebudou splacené...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #301 kdy: Prosinec 03, 2019, 04:50:09 odpoledne »
Možná se zdá, že byty v Praze jdou na dračku a cena roste....Ale když tem movitý Rus šáhl do šrajtofle a koupil 50 bytů....asi v nich nebude bydlet sám, že...takže je to spekulace na pronájem, či případný další prodej - ten člověk se snažil uložit nekryté peníze do hmoty, která by mu je ochránila. OK, ale najde 50 zájemců, kteří mu budou ten nájem platit? Mladí lidé, kteří se dříve do Prahy hrnuli za prací se začínají zamýšlet....Víc vydělám víc utratím, dojíždění jsou náklady a čas navíc, bydlení drahé nebo hooodně nekomfortní, protože někteří Pražáci se nestydí pronájímat i sklepní byty s okny do ulice, kde vidíte tak nohy kolemjdoucích chodců....Podle mého soudu to vytváří i tlak na zaměstnavatele, protože proč jít do Prahy, když se mi to nevyplatí...kvůli dopravním zácpám hluku a smogu to asi nebude. Dále hrozí, že fabriky začnou zkracovat pracovní dobu i platy...už nyní znám pár fabrik, kde se v pátek prakticky nedělá a lidé sedí doma....to se může prohloubit. Velkou krizi způsobí několik navzájem se stimulujících faktorů....třeba poklesne odbyt aut dojde k omezení výroby a dodavatele začnou propouštět...roste nezaměstnanost, klesá prodej aut, roste cena energií a potravin, roste tlak na sociální systém, mzdy stagnují, klesá spotřeba domácností HDP se propadá, nezaměstnanost roste, platební morálka firem klesá a s tím roste druhotná platební neschopnost malých firem a živnostníků,  přibývá neplatičů úvěrů a hypoték, bankám klesá profit (ani fabriky si nepůjčují nemají kam investovat, když spotřeba klesá)...potřebovaly by pokles úrokové sazby, aby spotřeba vzrostla ale úroky není kam spouštět....záporné úroky by znamenaly ran na banku ze strany střadatelů, kdo by chtěl za peníze v bance ještě doplácet a proč by někdo chtěl mít záporný výnos dluhopisů....z nich se financuje to penzijní i stavebko....a když se přidá pokles akciových trhů, je vymalováno....ty totiž dosud kryjí tu hromadu potištěného papíru-peněz. Nastává hromadný výprodej, pokles důvěry, útěk ke zlatu, ropě, obilí-jistotám....jejich cena vyletí, ale nabídka je omezená (nedají se neomezeně natisknout), a zde se podle mě objevuje nebezpečí hyperinflačních peněz....jsou ukryty za tím zdánlivým několikaletým růstem akcií a derivátů, který byl ale tažen pouhopouhým přáním, nikoliv reálným výkonem...no a vyletí ceny všeho...možná škrtneme pár nul a naše banka devalvuje měnu, protože si to díky koruně může dosud dovolit....Co udělají Italové a Řekové nemám tucha...asi jim nezbude, než opustit EU a vrátit se k vlastní měně....protože zachraňovat tyto státy...na to EU prostě nemá, ani kdyby Britové zůstali....

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #302 kdy: Prosinec 13, 2019, 07:23:10 dopoledne »
No tak uvidíme...

Inflace výrazně zrychluje

Růst spotřebitelských cen v listopadu překonal očekávání. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,3 %, a to především v důsledku rychlého zdražování potravin. Ty si jen v tomto měsíci připsaly 1,2 % a oproti stejnému měsíci loňského roku byly dražší o více než pět procent. Na hranici pěti procentního růstu se zatím zastavily i náklady na bydlení, v rámci kterých nejrychleji rostly ceny elektrické energie (+11,5 %) reagující na dřívější zdražení silové energie v Německu. Více si ovšem lidé připlácejí i za plyn, vodu a nájmy.

....

Možnost, že ČNB příští týden zvýší sazby je nyní vyšší, nicméně stále zůstává ve světle negativních zpráv z domácí a zahraniční ekonomiky o něco pravděpodobnější jejich stabilita.


https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4292230/inflace-vyrazne-zrychluje.html

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #303 kdy: Prosinec 13, 2019, 06:19:12 odpoledne »
Na zvyšování sazeb už je asi pozdě....ekonomika zpomaluje a začíná se i propouštět. Myslím, že nás asi žádný velků růst úrokových sazeb nečeká a peníze zůstanou stále levné...i když inflace nám tedy roste to ano....Uvidíme, jak odvážní jsou makroekonomové v ČNB...

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #304 kdy: Prosinec 13, 2019, 06:25:57 odpoledne »
No jsme teď v situaci "a teď, babo, raď"  :)

Ta rostoucí inflace si přímo říká o zvýšení úrokových sazeb, ale zpomalující ekonomika by zase potřebovala snížení úrokových sazeb. Prostě prekérka. Kdyby se pořád všichni tak zuřivě nebránili přirozenému ekonomickému cyklu, tak už máme pravděpodobně za sebou nějakou poklidnou recesi. Takhle se vesele blížíme k méně poklidné budoucnosti. Ale třeba se pletu  ::)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #305 kdy: Prosinec 13, 2019, 06:37:52 odpoledne »
Když on ani stát příliš regulativně nefunguje....Babišuv Agrofer vykyzuje zisk vlastně jen díky dotacím a přitom je to konglonerát cca 200 firem, kterými proteče ročně cca 160-180 miliard....o čem to svědčí? Mě to zajímá hlavně z důvodů, že v tom konglomerátu je i mnoho chemických firem...jen petrolejáři si jedou na vlastní triko...Podle mě by stát uděla dobře, kdyby měl řekněme na 5-10 let připravené plány na zásadní investice do infrastruktury, školství, zdravotnictví a pod. A kdyby se ekonomice dařilo, stát by mohl šetřit a dělat přebytkový rozpočet a do těchto investic pouštět soukromé investory....a kdyby se ekonomice nedařilo, pak by hold rozpočet byl ztrátový a stát by oživoval ekonomiku přílivem peněz do státních zakázek....profit a motivace pro investory by se už nějakým způsobem jistě našel....úlevy na daních, podíl na zisku, zajištění podílu na státní zakázce pokud by firma investovala do veřejného sektoru...nejsem právník ani ekonom, ale sliboval bych si od toho "vyhlazení" ekonomického cyklu. Jenže naši státní rozpočtáři plánují politicky a sypou z veřejného rozpočtu bez ohledu na to, zda se daří či nikoliv...asi podle růstu či pádu preferencí...doma si, když se nedaří odpustíme dovolenou a stát přidává na platech státním zaměstnancům, takže soukromý sektor bude mít problém se tomu při oslabené ekonomice vyrovnat...nyní by se mělo spíše začít šetřit.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #306 kdy: Prosinec 15, 2019, 01:26:39 odpoledne »
OK. To naznačuje, že movití kupují půdu, byty, zlato....neboli investují do hmotných statků jsouc si vědomy, že víra v potištěný papír je dočasná a pomíjivá :-[ :-\. Toto bude fungovat a je dále obohacovat, dokud bude fungovat společenská smlouva a s ní právní stát. Jakmile by ovšem vypukly revoluce, státní aparát se položí a majetek dojde úhony a ani zkrachovalé pojišťovny nic nevyplatí....na majetkové škody z válek a společenských převratů se pojištění jaksi nevztahuje. Mě by spíše zajímalo, jak dopadně ČR oddělena od Eurozony vlastní měnou, ale spojena pupeční exportní šňůrou hlavně s Německem....Pokud nastane globální eknomická krize máme šanci ji přestát díky devalvaci koruny a celkem nízkému zadlužení okolo 45% HDP? Anebo nás makroekonomické vlivy stáhnou do propasti společně s předluženou Eurozonou, která nemá jak se zbavit dluhů než přes měnouvou reformu či hyperinflaci....Je li někdo schopen a ochoten, nechť mě poučí. Já totiž jiné východisko z této globální šlamatiky nevidím, dříve byly řešením i válečné konflikty, ale dnes by to byla cesta do doby kamenné :(.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #307 kdy: Prosinec 15, 2019, 05:48:45 odpoledne »
A přestože "každý druhý byt ve velkých městech koupí lidé z vlastních peněz" a hyptéku nepotřebují, tak od r. 2016 zadlužení domácností vytrvale stoupá až k současným 1,74 bilionu korun, z čehož údajně 3 čtvrtiny dlouhodobě tvoří úvěry na bydlení. Nicméně prý se pomalu zvětšuje objem spotřebních úvěrů,

Zajímalo by mě, jaké druhy bytů lidé kupují z vlastních peněz. Jestli to je napříč celým spektrem, nebo jestli to jsou převážně třeba malé levnější byty, nebo ....? Asi by se to dalo najít, ale momentálně mám lepší věci "na práci"  :) .

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #308 kdy: Prosinec 16, 2019, 09:57:11 dopoledne »
Neříkám, že se to vylučuje, jen mi to přišlo zajímavé. Tolik lidí má na nákup bytu ze svých prostředků a přesto je tak obrovské zadlužení domácností. A s tím, jak roste i objem spotřebitelských úvěrů mi to dává nepěkný obrázek - lidé se pod vlivem dlouhodobého "působení" levných peněz nechovají racionálně. Ekonomika je pokřivená.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #309 kdy: Prosinec 16, 2019, 11:55:10 dopoledne »
Nebezpečné je právě to rozvírání nůžek v přijmech lidí. Je to očividné i dohledatelmé....údajně 26 nejbohatších jedinců vlastní tolik jako 1/2 nejchudších obyvatel planety....takže i u nás bohatí skoupí byty a chudí se hypotékami zadlužují do důchodu. Pokud se ale hospodářská situace zhorší respektive pokud nová generace uvidí, že dostupnost bydlení je v ČR prachbídná bude to mít nepochybně nějaký dopad na další vývoj v zemi a to dopad dlouhodobý. Je tu obrovský prostor pro politické strany a je nevyužitý...je tu prostor pro odchod lidí, kteří budou schopni se o sebe někde postarat snáze, je to i demotivace se o něco poctivě snažit, když vidina dosažení cíle se reálně vzdaluje a naopak se otevírá prostor pro spekulace, překupničení a obchod s chudobou...to ale ke stabilitě společnosti nepřispívá.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #310 kdy: Únor 14, 2020, 09:24:54 odpoledne »
Meziroční růst inflace v lednu zrychlil na 3,6 %, ceny rostou nejrychleji za posledních 8 let. Očekává se v prvním čtvrtlení nárůst ještě o jednu desetinu procenta, na což bude mít vliv růst spotřebitelských daní.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #311 kdy: Únor 19, 2020, 10:43:15 dopoledne »

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #312 kdy: Říjen 23, 2020, 09:06:04 dopoledne »
Krizovou situaci s reálnou zkušeností tady máme teď všichni. Je to Covid-19, ale to není to co chci psát. Na to je tu vlastní vlákno. Že zmírají lidi je špatný, ale až přestanou, přijde něco horšího. Až lidi přestanou myslet na Covid, uvědomí si ekonomickou krizi, kterou ta epidemie už vyvolala a s každým dnem, kdy tady bude epidemie bude ta následná ekonomická krize horší. Už teď máme propad (přiznaný) kolem 8-9% (pokud se nepletu) po jarní krizi a predikce byla v létě, pokud bude další vlna (jako že je) kolem 13% a to nikdo netušil, že to bude takhle velké. Dovolím si odhadnout, že se budeme pohybovat kolem 20% propadu.

20% zjednodušeně znamená, že vyrobíme o 20% méně (v hodnotě) a pokud nastane to, před čím varují někteří ekonomové, tak se může roztočit nejprve spirála inflace těsně následovaná deflací. A to by tu krizi prohloubilo ještě daleko víc. O kolik si nedovolím ani odhadovat. Ve spojitosti s tím, že většinu světa řídí postarší pánové s ekonomickým vzděláním pocházejícím od ještě starších pánů, tak se dá předpokládat, že se nastartují obchodní války a cla a kvóty a další ochranářské opatření, což ve svém důsledku bude mít za následek další zpomalení a propad. A jelikož EU poněkud hlavně technologicky zaspala, tak nám sice v rámci EU bude lépe než samotným, ale celkově EU bude úzko. Budeme (míněno EU) rádi, pokud budeme soběstační v potravinách.

Takže se dá reálně předpokládat, že do dejme tomu 2 let (předpoklad, může to být méně i více) můžeme klesnout proti dnešnímu stavu o dejme tomu 25%-30%. Jedním z důvodů proč tolik je to, že v posledních X letech se tady minimálně investovalo do budoucnosti. Chybí infrastruktura, podfinancované školství (bez ohledu na to zda základní, učňovské nebo vysokoškolské a všechno mezi tím), zdravotnictví (to vidíme teď v přímém přenosu), výzkum a vývoj všeho druhu...prostě co se tady zcela správně za minulé krize zastavilo, aby se ta krize přečkala, tak se po jejím odeznění neobnovilo a zisky z celkem obrovské ekonomické konjunktury se prožraly a rozházely. Takže se nevytvořil polštář pro krizi novou.

Co to znamená v praxi? Padneme na hubu. Pokud o čtvrtinu klesne HDP, tak se budeme mít zjednodušeně o čtvrtinu hůř (je to hodně zjednodušené, ale v podstatě ano). O čtvrtku budou nižší daně, tedy nebude tolik na provoz státu, nebude na ty už umiňované investice, ale ani na školství a pod, kde to dopadne hodně budou sociální služby, domovy důchodců a podobně. Sociální dávky a podpory se budou muset osekat a podobně. Nebo drasticky zvýšit daňovou zátěž. A nebo dál brutálně zadlužit stát. Pravděpodobně to bude kombinace všeho.

Samozřejmě ty dopady nebudou na všechny skupiny obyvatel rovnoměrné. Miliardáři sice absolutně ztratí alespoň v první fázi nejvíc, ale většinou to historicky je tak, že bohatí a schopní umí krize využít ve svůj prospěch a ve finále z krize vyjdou bohatí lidé v průměru bez výraznějších ztrát, někteří dokonce bohatší a silnější. To je dáno tím, že mají zkušenosti, rozhled a finanční sílu. To většinou nemá střední a "chudá" vrstva společnosti. O tu "nejzranitelnější a nejchudší" se nějak postará stát, i když samozřejmě ty podpory půjdou dramaticky dolů, ale něco dostanou. Ale pravděpodobně nejhůře to odnese střední třída, tedy pokud připustíme, že ještě vůbec existuje. Ta přijde o své pozice a  majetek a nebude mít žádnou nebo pouze minimální podporu.

Horní vrstva většinou nebývá závislá na práci. Míněno svojí práci pro někoho. Má kapitálové příjmy, příjmy pasivní třeba z nemovitostí, z podnikání (bavíme se o vlastnictví továrny se stovkami zaměstnanců, nikoli dílny s deseti lidmi) a podobně. Sociálně slabá vrstva je sice závislá na práci, ale do znační míry se jedná o práci chráněnou, dotovanou nebo jinak podporovanou (např. minimální mzda) a mnohdy je příjem dorovnáván dávkami z rozpočtu. Takže lidé z této vrstvy jsou na tom sice blbě, ale jsou a budou na tom do značné míry stále stejně blbě. Prostě kdo je teď na minimální mzdě nebo kousek nad ní, asi těžko přestane zvládat splácet hypotéku, protože stejně mu nikdo žádnou nedá. Prostě do značné míry na tom budou tito lidé stejně blbě jako nyní.

Nejhůř dopadne krize na to, co velkoryse považujeme za střední vrstvu. Ona u nás vlastně v pravém slova smyslu žádná střední vrstva není, ale dejme tomu. Do střední vrstvy se u nás počítá i dělník (operátor), ale i mistr, úředník (třeba já), zdravotníci všeho druhu, učitelé..., který se živí prací, má někde kolem průměrného příjmu a bydlí buď v domku nebo bytě na hypotéku, případně v něčem starším co už buď splatil nebo zdědil, jezdí starší Fábií nebo Oktávkou, případně Dácií (a mnohdy to auto je na leasing nebo úvěr) a myslí si, jak se nemá dobře. Na investice a zajištění většinou finance nezbývají. Špičku této třídy tvoří lepší právníci, někteří špičkoví lékaři a top manažeři. Ti jsou na horní hranici střední třídy, ale stále se jich dotýkají její rizika (možná o to palčivěji). Protože čím víc vyděláváš, tím víc musíš investovat do toho, aby sis to dobře placené zaměstnání udržel…nemůžeš mít oblek od Vietnamců, ale kvalitní značkový, starou Felicií nemůžeš přijet na jednání, v starém 3+1 v paneláku na předměstí v levné čtvrti nemůžeš bydlet a podobně. To si pak to zaměstnání a výplatu prostě neudržíš…nebe svoje více méně one man show podnikání.

Má se dobře pouze do té doby, dokud má zaměstnání. Pokud ho ztratí, málokdy má „střední třída“ takový polštář, aby výpadek třeba půl roku bez problémů překlenula. A pokud bude krize trvat dlouho, jako že nejspíš bude, tím bude propad horší a tvrdší. Hypotéka se splácet musí, jinak jdeš po nějakém čase pod most. Leasing na auto se platit musí, nebo budeš holt jezdit MHD (pokud jezdí) a nebo chodit pěšky. Prostě na střední třídu dopadne krize nejvíc ve smyslu % snížení příjmů, tedy i snížení životní úrovně. Na druhou stranu, střední třída jsou z pracujících ti, kteří do státní kasy odvádí nejvíc daní. Korporát umí využít daňové optimalizace, mít sídla firem v daňových rájích a další legální finty, jak minimalizovat daňovou zátěž. Nízkopříjmové skupiny obyvatel platí z příjmu minimální daně (při minimální mzdě 14.600 měsíčně a 1 dítěti na daních nezaplatí člověk nic, ještě dostane něco nazpátek). Takže to bude mít i nemalá dopad na státní kasu, takže zase bude míň na rozdávání až už investice, nebo sociální služby a podpory a nebo vzdělávání…Samozřejmě, že ta sociálně slabá vrstva na tom bude co do absolutních čísel nejhůře, ale faktický propad nejvíce postihne právě tu „střední“ vrstvu. A z ní hodně lidí spadne do té „sociálně slabé“ vrstvy.

To bude mít za následek další pád, a to na realitním trhu. Dnešní už tak předražené nemovitosti nebude mít kdo kupovat. Prostě na to nebudou peníze. Ceny klesnou a otázka je o kolik. Protože důvod nebude pouze výrazné snížení poptávky z důvodu nedostatku financí u lidí, kteří hledají nemovitosti na uspokojení vlastního bydlení, ale řada lidí nebude zvládat splácet své závazky, hlavně tedy hypotéky, což bude mít za následek další přetlak na straně nabídky na trhu nemovitostí. Samozřejmě bude zde řada kupujících z řad bohaté vrstvy, kde se budou nemovitosti skupovat za účelem investic, ale jednak si tito kupující budou vybírat pouze z lukrativních nabídek slibující do budoucna opětovná růst nebo zajímavé zhodnocení ve formě pronájmů a jednak se dle mého názoru na trhu objeví daleko víc nemovitostí, než budou tito lidé ochotní koupit. A to dále bude srážet ceny nemovitostí na jedná straně a na druhé to nažene další lidi do dluhové pasti. Pokud někdo dal za dům v satelitu 5 milionů, dejme tomu že si 4 půjčil na 20 let, splatil na hypotéce dejme tomu milion  (a umořil třeba jen 750 tisíc díky úrokům) a kvůli ztrátě práce není schopen splácet těch cca 20.000-22.000 měsíčně, tak o ten dům ve finále přijde. A reálně se ten dům prodá v dražbě třeba za dejme tomu 2,5 a to jsem ještě optimista, tak: zaplatil na začátku 1 milion v kupní ceně nad hypotéku. Pak 1 milion splátku bance. Bance dluží 3.25 milionu a za dům dostane 2,5 milionu, tak nemá nic, stálo ho to už 2 miliony a stále dluží 0,75 milionu, která ale díky tomu, že nemá práci nejspíš nezaplatí a bude muset do osobního bankrotu (bez práce to je asi dost nereálné) a nebo se na něj sesypou exekutoři a přijde o zbytek toho, co mu zůstalo a jde i s rodinou pod most (pokud tedy ty mosty už nebudou obsazené.

Samozřejmě v této situaci budou horší i vyhlídky do budoucna. Most byl samozřejmě trochu nadsázka, ale i to se může stát. Reálnější je nějaká ubytovna nebo azylový dům. Pro děti super prostředí pro budoucí vývoj, hlavně pro školu a celkově další vzdělávání, takže do budoucna snížená možnost dobrého uplatnění a hezkých výdělků i až odezní krize. Což zase dál roztáčí spirálu úpadku z makro-pohledu – do budoucna nižší útraty a nižší odvody státu ať už na přímých daních, nebo třeba DPH a zdravotní a sociální.

A to pak následně roztočí další spirálu. Protože lidi nebudou moct utrácet, bude se omezovat výroba, a bude bez práce ještě víc lidí. A to se vůbec nebavím o službách, které dneska tvoří víc než polovinu HDP. Cestovní ruch a na něj navázané služby restaurací, hotelů a dalších provázaných služeb, hlavně v zábavním průmyslu, ale i průmysl s módou budou trpět (a už trpí). Desetitisíce lidí možná už teď jsou bez práce a další desítky spíš stovky tisíc bez práce budou. Ne protože by něco, ale prostě úplně vymizí poptávka po jejich službách a práci. Úplně. Nebudou nahrazení někým nebo něčím jiným. A připojí se k těm, o kterých jsem psal nahoře. Ale tihle lidi nebudou utrácet. Nebudou kupovat nábytek, nebudou kupovat elektroniku, nebudou kupovat auta, sníží spotřebu potravin a drogerie, respektive budou nakupovat základní a levnější výrobky, mnohde z levného odvozu, protože na lepší nebudou mít. A to zase sníží poptávku po domácích produktech (jsou většinou dražší než brak k Číny). A zase další lidi budou bez práce, protože nebude pro koho vyrábět.

A ideální způsob jak se z toho dostat, tedy mýt technologicky a logisticky dál (prostě mít za sebou celkově vyspělou infrastrukturu) jsme už s prominutím prosrali, proinvestovat se z toho, což by byl taky možná směr, asi nemáme z čeho, protože zisky let minulých jsme rozfofrovali…
To je jen takové malé velké zamyšlení nad tím

Samotář

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #313 kdy: Říjen 23, 2020, 09:47:55 dopoledne »
Velice pěkně napsané, díky.

Vidím to stejně. Snažil jsem se na to již upozornit, ale takto výstižně popsat jsem to nedokázal.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #314 kdy: Leden 08, 2021, 06:09:38 odpoledne »
Doporučuji, zajímavý pohled na dnešní situaci v ekonomice:

https://www.youtube.com/watch?v=CstQdoPmG6w&t=1446s

"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #315 kdy: Únor 23, 2021, 02:38:25 odpoledne »
"Evropské banky zatím pandemii ustály dobře, na rozdíl od finanční krize z roku 2008 mají teď silnější kapitálovou pozici. Přesto bankovní sektor čelí dvěma problémům, které jím mohou otřást. Pokud vlády přestanou podporovat firmy zasažené pandemií, mohlo by přibývat nesplácených úvěrů. Druhou komplikací může být výrazné zvyšování úrokových sazeb, napsal dnes server CNBC."
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4613103/cnbc-evropske-banky-pandemii-zvladaji-ale-cekaji-je-tezke-ukoly.html

... jenom připomenu, že ČNB už avízovala plánované "svižné" navyšování úrokových sazeb, které by mělo začít v polovině roku a pokračovat i v roce příštím.

... celkově to je v podstatě scénář, který jsme tu už v minulosti (dávno před covidem) zmiňovali, jako možný počátek vážných problémů a hospodářské krize.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #316 kdy: Březen 04, 2021, 01:39:15 odpoledne »
No a je to tady:

Národní rozpočtová rada: Kvůli růstu schodku narazí ČR na dluhovou brzdu už v roce 2024 (dříve, než byl původní odhad), daně se budou muset významně zvýšit.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #317 kdy: Březen 09, 2021, 01:02:11 odpoledne »
Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 procenta a meziročně se snížila o 4,9 procenta. Oznámil to dnes unijní statistický úřad Eurostat. Zpřesnil tak svůj únorový odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) v zemích platících eurem v mezičtvrtletním vyjádření snížil o 0,6 procenta a meziročně o pět procent. Na vině byla především nižší spotřeba v důsledku protipandemických opatření.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4624177/ekonomika-eurozony-klesla-ve-ctvrtleti-vice-nez-se-odhadovalo.html

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #318 kdy: Březen 10, 2021, 11:29:40 odpoledne »
Držte si klobouky, jedeme z kopce!  ;D

Bidenův krizový balíček dostal definitivní zelenou v Kongresu

 Sadu opatření v celkovém objemu 1,9 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů korun) po úpravách v Senátu opět schválila Sněmovna reprezentantů...
...
Pro Bidenův "záchranný plán" v Kongresu nehlasoval jediný republikán. Senátem po úpravách prošel poměrem 50 hlasů ku 49, ve sněmovně jej dnes podpořilo 220 demokratů, zatímco proti bylo všech 210 republikánů a jediný demokrat. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že iniciativa má podporu velké většiny veřejnosti včetně značné části republikánských voličů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bidenuv-krizovy-balicek-dostal-definitivni-zelenou-v-kongresu/2007200

...USA už mají dluh téměř 28 bilionů dolarů a díky řadě krizových pandemických balíčků se už tak strmý růst ještě zrychlil.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #319 kdy: Březen 11, 2021, 09:18:08 dopoledne »
Dlouho přemýšlím nad tím, proč velmoc jako USA systematicky oslabuje a doslova drolí dolar a chrlí další a další biliony dluhu....EU nemá moc na výběr, ale USA? A pak....proč stále vznikají nové kryptoměny a další a další algoritmy pro jejich tvorbu. A proč to vlády tolerují,když jim tak unikají daně a spekulace na krypto je mimo kontrolu centrální banky....mám z toho sílící pocit, že USA respektive nadnárodní oligarchie zamýšlé přechod na celoplanetární cryptoměnový systém,který nahradí klasické peníze a bude pouze virtuální....A pak jsem dostal toto video:

https://rumble.com/embed/v9thm2/?pub=4&fbclid=IwAR33Qb10Sw7QybnboqckX6eILkBg

Ono to opravdu do sebe zapadá.....když máte dluhy a jste malý...jste v háji jako Řecko. Ale když jste hegemon, zadlužený a Čína se vás chystá vystřídat....inu pak změníte pravidla hry. A kde budou vaše dluhy a úspory a pohledávky vašich věřitelů? A jak toho dosáhnete, aby se rozumný střadatel připravil o úspory a věřil, že to bylo nezbytné...no v globální ekonomice musíte vyvolat globální událost,která srazí globální ekonomiku na kolena....klasická válka je drahá,ale hlavně poničí infrastrukturu...za to ta virová...jak identifikujete agresora, jak se chcete proti tomu bránit, když jste vždy o krok pozadu....a kdo se odváží vás označit za původce a účinně zasáhnout? Ano jsou to z mé strany pouze doměnky, ale když se chcete udržet v sedle uděláte pro to cokoliv...a možná jsme právě svědky globální nevyhlášené změny ekonomického paradigmatu....kdybyste to vyhlásili veřejně před covidem,kdo by nato přistoupil? Ale ještě rok covidové masáže a budou se dít věci....už nyní nerezová ocel zdražila na 200kč asi ze 130kč, ropa letí nahoru, potraviny budou následovat.... ty biliony potištěného papíru začínají prosakovat z burzy do běžné ekonomiky....začíná průser jménem celosvětová inflace. Ale třeba přeháním a ty biliony eur a dolarů v kyberprostoru třeba jediným elektromagnetickýmpulzem zmizí....Mám o světovou ekonomikuobavy,protože experiment v takovém rozsahu ve mě tají dech.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #320 kdy: Březen 11, 2021, 10:13:36 dopoledne »
Dlouho přemýšlím nad tím, proč velmoc jako USA systematicky oslabuje a doslova drolí dolar a chrlí další a další biliony dluhu....EU nemá moc na výběr, ale USA? A pak....proč stále vznikají nové kryptoměny a další a další algoritmy pro jejich tvorbu. A proč to vlády tolerují,když jim tak unikají daně a spekulace na krypto je mimo kontrolu centrální banky

Myslím, že USA to dělají čistě proto, že peníze, ekonomika a prosperita jsou u nich na prvním místě. Přičemž "na prvním místě" je opravdu zatraceně a nepochybně na prvním místě. Mají i vyčíslenou hodnotu lidského života, podle které zvažují, zda se vyplatí investovat do záchrany člověka či nikoliv (myšleno ve zdravotnictví).  Takže vytváří iluzi prosperity a bohatství pro běžné lidi, pro které je mnohabilionový dluh něco tak vzdáleného, že je to vůbec nezajímá, a tím si zajišťují i to, že udržují lidi v klidu. Samozřejmě hrnutí peněz lidem může za určitých podmínek vést k navýšení spotřeby a podpoře ekonomiky a s tím zřejmě také USA tak trochu kalkulují. Problém je, že by měli ten dluh začít aspoň kontrolovat a zpomalovat jeho růst, což se ale už (tuším že) od 2009 neděje.

Kryptoměny jsou vůbec šílenost. Vůbec nechápu, že to lidi kupují a kšeftují s tím. Nicméně mimo daňový řád už nejsou a co se centrálních bank týče - tam je to různé. Naše ČNB to jako měnu neuznává, takže kryptoměny u nás mají formu nehmotného movitého majetku.

Samotář

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #321 kdy: Únor 22, 2022, 03:52:49 odpoledne »
Když se zde na fóru psalo o lidech v exekuci, vždy jsem jako nejlepší (nikoliv bezbolestné) řešení doporučoval oddlužení. A mám pocit, že jsem to psal nebo říkal jiným prepperům, že soudci jsou v těchto řízeních neobyčejně vstřícní a mírní a povolují oddlužení téměř každému.

Ale asi už tato doba (konečně) končí. Dnes se mi dostalo do ruky rozhodnutí soudu, kdy soud nepovolil oddlužení člověku, který splnil všechny základní zákonné podmínky, a to z důvodu, že: "V daném případě soud shledal přístup dlužníka k plnění jeho povinností nedbalý a lehkomyslný, neboť (i.) nevyvinul veškeré po něm spravedlivě požadovatelné úsilí, aby si zajistil adekvátní příjem na uspokojení pohledávek insolvenčních věřitelů, a protože (ii.) v této zásadní otázce nekomunikuje s insolvenčním správcem."

Jednoduše: dlužník pracoval za malý plat a přes výzvu si nesehnal lépe placené zaměstnání, které se nabízelo v okolí jeho bydliště.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #322 kdy: Únor 22, 2022, 06:40:35 odpoledne »
Spousta jich nemělo peníze ani na zaplacení toho původního dluhu. Taky se v tom ne každý zorientoval, nebylo na to úplně moc času, exekuce většinou mají lidé, kteří si s úředním šimlem moc nerozumějí.
Hodně to záleželo na tom, komu někdo pomohl - zabýval se tím třeba Člověk v tísni a například u nás jsou aktivní úřednice na ÚP, sami kontaktovaly lidi, kterých se to mohlo týkat a pomohly jim všechno vyřídit, ale obávám se, že to jsou spíš bílé vrány

Offline Bivoj

  • ***
  • Příspěvků: 238
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #323 kdy: Květen 17, 2022, 05:24:59 odpoledne »
V současné době to vypadá tak, že tvrdý ekonomický kolaps i s hospodářskou krizí začíná opravdu vážně hrozit na Srí Lance.
Viz např.: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sri-lanka-palivo-benzin-ekonomicka-krize.A220517_125455_eko-zahranicni_ven a i jinde.
Jak se začnou "tisknout peníze", tak už je to hodně špatné...

Blíže i v tomto vlákně: http://preppers.cz/forum/index.php/topic,15662.msg253634.html#msg253634
Si vis pacem, para bellum.

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2352
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #324 kdy: Květen 17, 2022, 06:28:27 odpoledne »
No, my k tomu máme bohužel taky slušně nakročeno.....
You cannot kill me as I am already dead!

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #325 kdy: Květen 17, 2022, 09:10:15 odpoledne »
Když sleduju uvažování ovcí ohledně zhoršující se situace u nás tak mi to strašně připomíná nedávnou CoVidiocii a jejich hloupé argumenty tupě papouškované z televize. Moc nechápu, jak můžou souhlasit se sankcema, když to evidentně potápí nás všechny. Na druhou stranu bych docela bral, aby Putler zavřel kohouty. Chtěl bych vidět ten šrumec.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #327 kdy: Prosinec 10, 2022, 10:46:53 odpoledne »
Počul už niekto o "zesplatnení úveru"?

Kedy banka môže požadovať okamžité splatenie úveru?

Občanský zákoník, odstavec sedum, v § 2399

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #328 kdy: Prosinec 11, 2022, 01:26:53 odpoledne »
moja znalost je taká,ze ak by sa banka napriklad dostala do krachu,tak može pozadovat okamzite splatenie celeho zostatku uveru,pozicky...
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline mart0

  • ***
  • Příspěvků: 50
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #329 kdy: Prosinec 11, 2022, 10:22:53 odpoledne »
Asi to nepatří do tohoto vlákna, ale:

Dag Björndal:
Jde o oddíl 7, nikoli odstavec
§ 2399 odstavec 1) jen říká, že buď je dohodnutá doba, kdy je třeba vrátit (mohou být i splátky, složitější podmínky, nebo nějaká výpovědní lhůta) a nebo 1 měsíc po výzvě.
Pokud se tedy ptáš, kdy banka může chtít okamžité splacení, tak s tím ti zákon neporadí. Je potřeba se podívat do smlouvy (případně její součásti - Všeobecných obchodních podmínek). A tam může být uvedené, že třeba v případě prodlení s několika splátkami, nebo když neplníš nějaké dohodnuté podmínky (například použiješ peníze na něco jiného než bylo domluveno, nedodáváš dokumenty), nebo když se výrazně zhorší tvá příjmová/majetková situace atd.

TNT1973:
Tohle se sice běžně chybně říká, ale neplatí to. Krach banky ze zákona není nárokem na zesplatnění a ani ve svých smlouvách a podmínkách to banky nemívají. V případě krachu banky prostě někdo odkoupí její úvěrové portfolio a ty splácíš normálně dál.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #330 kdy: Prosinec 12, 2022, 12:28:43 odpoledne »
Obecně "normální" banky, než k tomuto přistoupí, tak "to s klientem řeší" dobře 1/2 roku. Jejich primární zájem je mít aktivum, tedy klienta, co splácí úrok (banka tedy "vydělává"). Mnohem dříve příjde na řadu "refinancování půjčky", než "zesplatnění" samotné atd.

U bankovních půjček (zvláště u hypoték), pokud se nepletu, hraje ještě roli pojištění neschopnosti splácet. Ten požadavek na "zesplatnění úvěru" se týká, pokud se nepletu, jen samotné jistiny, nikoli úroků.

Nebankovní instituce (různé pochybné firmy pujčující peníze) pak zpravidla toto "použijí mnohem dříve", zvláště, když na tomto "mají založen svůj model podnikání" (vydělají na exekuci, nejlépe nemovitostech, kterými se ručí).

Nejlepší je nemít dluhy  @-->