Autor Téma: Ekonomický kolaps / hospodářská krize  (Přečteno 15600 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #250 kdy: Srpen 27, 2019, 07:17:07 odpoledne »
Nooo... trochu se nám to přiostřuje... doufám, že se Takada mýlí

"Podle makroekonomického a kvantitativního stratéga Masanariho Takady z banky Nomura hrozí tento týden obří výprodeje podobné éře Lehman Brothers. „Zejména americký akciový trh čelí doposud největšímu testu tohoto roku,“ uvedl Takada v pondělní zprávě pro klienty. Takadův názor, který je nejpesimističtější na Wall Street, je založený na makroekonomických a kvantitativních datech, včetně toků z hedgeových fondů a od dalších hráčů na trhu. Investoři opírající se o technickou analýzu „rostoucím tempem“ osekávají své dlouhé pozice, což by mohlo výprodeje ještě zhoršit, řekl Takada.

Tento pohyb kapitálu z hedgeových fondů ukazuje, že sentiment se blíží nejnižším úrovním současného cyklu. Nízký sentiment by mohl uspíšit „panické výprodeje investorů orientovaných na fundament a zároveň systematické výprodeje technických investorů sledujících trendy,“ doplnil Takada."


https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4207185/takada-tento-tyden-hrozi-nejvetsi-vyprodeje-za-posledni-rok.html

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #251 kdy: Září 05, 2019, 09:06:15 dopoledne »
Tak vypadá to, že Británie se propadne do recese ještě před Brexitem. Sektor služeb prý minulý měsíc zeslábl víc, než se čekalo a předpovídá tak pokles britského HDP ve 3. čtvrtletí o 0.1 procenta.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #252 kdy: Září 05, 2019, 12:42:03 odpoledne »
Obecně nyní podle kamarádky, která tam dlouhá léta žije, panuje v Británii velká nervozita. Domorodci se předzásobují potravinami a léky, protože se čekají fronty na celnicích a kolabování zásobování. I velkosklady se snaží předzásobit a najímají další skladníky....Lidé, co tam pracují, zase netuší, zda jim bude prodloužena pracovní smlouva...je to takové páka na EU...pokud k nám budete tvrdí a poškodíte nás, vyhostíme vaši pomocnou sílu...paradoxně imigrantům z problémových oblastí toto nehrozí, i když některé čtvrti Londýna nebo Birminghamu přípomínají zcela jinou krajinu než Británii. Mnoho lidí prý i odsuzuje krok královny, která vyšla vstříc návrhu současného premiéra...i když je to podle zákona a nic neporušila.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #253 kdy: Září 06, 2019, 10:23:38 odpoledne »
https://youtu.be/-2JBSoICSuM

Předpověď krize na rok 21.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #254 kdy: Září 23, 2019, 02:03:48 odpoledne »
Nejnovější zprávy - recese v Německu se prohlubuje víc, než se čekalo. Důsledky už dopadají i na ostatní evropské státy. Narostlo riziko recese v celé eurozóně. Nejhorší jsou čísla z německé výroby - místo očekávaného růstu nastal propad na nejnižší úroveň od roku 2009. Špatná čísla ale vykazují i německé služby a výrobní sektor ve Francii. Euro se díky tomu vůči dolaru propadá.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #255 kdy: Září 27, 2019, 10:20:40 odpoledne »
Důvěra v ekonomiku eurozóny klesá na čtyřleté minimum
27.09.2019 12:16
Autor: Redakce, Patria.cz


Výhled ekonomiky eurozóny vypadá ještě černěji. Dílčí důvěra v průmyslu klesá na nejnižší úrovně za šest let, což značí, že dopad nejistoty z obchodního napětí a brexitu se zhoršuje.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4232828/duvera-v-ekonomiku-eurozony-klesa-na-ctyrlete-minimum.html

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #256 kdy: Září 30, 2019, 07:15:16 odpoledne »
Přední německé hospodářské instituty snížily svůj společný odhad letošního růstu německého hospodářství na 0,5 z 0,8 %. S odkazem na své dva zdroje o tom informuje agentura Reuters. Svůj odhad přitom instituty upravily už v dubnu, kdy jej na hodnotu 0,8 % snížily z dříve předpokládaných 1,9 % (ČTK)

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #257 kdy: Září 30, 2019, 08:08:07 odpoledne »
Spojené státy se zdají být v celkem dobré kondici, ale chicagský region vykazuje poněkud jiná čísla - výroba klesla na desetileté minimum (částečně i kvůli stávce v GM), přičemž odhad byl mnohem optimističtější.
Významně poklesl objem objednávek a zásob. Situace v tomto regionu prý odráží celonárodní trend. Ekonomika zpomaluje, poptávka po zboží vyrobeném v USA klesá z důvodu obchodní války USA-Čína.

Analytici teď s napětím sledují, zda se chicagské problémy ve výrobě rozšíří i do ostatních regionů.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #258 kdy: Říjen 01, 2019, 11:30:34 dopoledne »
Jen taková perlička - jak zkrachovala ta cestovka Thomas Cook, tak už se objevují první vážnější následky - jen ve Španělsku bude muset okamžitě zavřít minimálně 500 hotelů.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #259 kdy: Říjen 01, 2019, 02:01:42 odpoledne »
Kolaps Thomas Cooku se nás naštěstí moc netýká (s výjimkou pár hotelů a zákazníků Neckermann)  ale bude mít dost špatný vliv na regiony, které jsou ekonomicky zcela závislé na turismu- španělské, italské a řecké pobřeží, Bali, karibské ostrovy, Hurghada, Zanzibar, Maledivy....

Se zhroucením Thomas Cooku navíc hrozí dominový efekt. Thomas Cook má totiž spoustu velkých společných podniků a dceřiných společností - např. Neckermann (jedna z největších německých cestovek), Intourist (velká ruská cestovka), Ving (severní Evropa) ...  Brzo se uvidí, jestli půjdou k zemi i tyhle.

Víc informací zde:
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/thomas-cook-cestovni-kancelar-krach-hotel-spanelsko-vlada.A191001_072820_eko-zahranicni_rko
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Cook_Group
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/thomas-cook-strach-obavy-turismus-cestovni-ruch.A190930_151152_eko-zahranicni_svob

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #260 kdy: Říjen 01, 2019, 03:40:21 odpoledne »
Týká se nás jakožto evropského regionu. Může to být ono pověstné mávnutí motýlích křídel, jak jsi sama naznačila. Proto jsem sem tu zmínku dala :)

Offline Thor

  • ***
  • Příspěvků: 47
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #261 kdy: Říjen 02, 2019, 10:00:49 odpoledne »
kolaps Thomase cooka se nás možná přímo netíká ale mohlo by se nás tykat právě dopad na regiony jako je právě Španělsko Řecko Italie

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #262 kdy: Říjen 02, 2019, 11:07:56 odpoledne »
Ono se to promítne i nepřímo....přes dopravce, hotely, pojišťovny, turistické průvodce, reklamní kanceláře....A na ty malé to dopadne často i likvidačně, protože se okolo nich vytvoří najednou prakticky vakum....nemají nadnárodní přesah. Je to podobné, jako když automobilka přesune svou pobočku do jiné země a lokální subdodavatelé jsou najednou bezpráce....

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #263 kdy: Říjen 03, 2019, 12:07:23 odpoledne »
Eurozóna zaznamenává pokles poptávky a to zejména ve výrobním sektoru, ale v některých regionech už i v sektoru služeb. PMI index (zjednodušeně - který o stavu poptávky ve výrobě vypovídá) za celou eurozónu klesnul ke kritické hranici 50, čímž se dostal na nejnižší hodnotu za více než 6 let. Některé státy už vykazují hodnoty po 50, např. Německo a Velká Británie.  Riziko recese je velmi reálné.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4237409/eurozona-se-blizi-kontrakci-ukazuje-revize-dat-pmi.html

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #264 kdy: Říjen 03, 2019, 12:33:58 odpoledne »
Mám info z pár firem kde jim poklesly odvolávky pro díly v automotive zhruba na 20% oproti loňsku. Integrátoři zatím jak kteří se zakázkami, někteří nemají "do čeho píchnout" jiní nestíhají dotahovat rozpracované jak jsou vytíženi. Ale je to jen malý vzorek, nedělal bych dle toho nějaké zásadní soudy. Textilní průmysl, co má naše firma zkušenost, většinou recesi zaznamená s předstihem oproti viditelnému automotive. Pokles tam je, ale jeden česko-švýcarský výrobce přitom celkem dává finance do vývoje nové generace strojů, sic i ten vývoj je ve skluzu (časovém)
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #265 kdy: Říjen 03, 2019, 10:41:53 odpoledne »
Reálný dopad připravovaných amerických cel na vybrané zboží z EU by pro české firmy neměl překročit miliardu Kč, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. Tato ochranářská opatření na ně dolehnou zprostředkovaně, přes vývoz komponentů z ČR do jiných zemí EU, které dále vyváží finální produkt do USA. Hrozbou je ovšem další vyostření sporů mezi EU a Spojenými státy, varují (ČTK),Patria

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #266 kdy: Říjen 05, 2019, 08:27:49 dopoledne »
Celkem zajímavý rozhovor...

Globalismus sice vede k vyššímu růstu, ale případné krize se pak šíří rychleji, vysvětluje ekonomka
https://plus.rozhlas.cz/globalismus-sice-vede-k-vyssimu-rustu-ale-pripadne-krize-se-pak-siri-rychleji-8082903

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #267 kdy: Říjen 14, 2019, 01:15:53 odpoledne »
Světová obchodní organizace dnes Spojeným státům oficiálně povolila uvalit cla na dovoz zboží z EU v hodnotě 7,5 miliardy usd ročně. Mělo by to platit od 18. října.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/wto-formalne-schvalila-americka-cla-na-zbozi-z-eu/1808934

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #268 kdy: Říjen 16, 2019, 12:19:23 odpoledne »
Tohle mě baví  :D ... "chápejte, nejsme na tom tak špatně, čísla je jen potřeba trochu upravit a všecho je ok"  ;)

Fed v St. Louis: Spotřebitelé v USA jsou rekordně zadlužení. Ale jen na první pohled
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4245367/fed-v-st-louis-spotrebitele-v-usa-jsou-rekordne-zadluzeni-ale-jen-na-prvni-pohled.html

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #269 kdy: Říjen 16, 2019, 02:29:01 odpoledne »
Ale vůbec nic, je to naprosto v pořádku.
Baví mě akorát ta neutuchající prezentace různých americký činitelů, snažící se přesvědčit asi i sebe a okolí, že situace není zdaleka tak špatná. Ale ono to je špatné. To zadlužení je obrovské a stále roste. USA se podílí na celosvětovém zadlužení významnou měrou. Takže v souvislosti s tím ve mně podobné články či podobá sdělení vyvolávají pobavený úsměv.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #270 kdy: Říjen 21, 2019, 07:26:58 dopoledne »
Tuhle jsem vedla debatu, proč je dobrý nápad část svého portfolia vložit i do šperků, i když jejich hodnotnota je značně navýšena o práci zlatníka a uměleckou hodnotu. Jelikož se mi to nechce vypisovat, tak jsem k tomu našla článek, který to popisuje dosti výstižně  :)

https://www.investicni-zlato.eu/konfiskace-zlata


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #272 kdy: Listopad 04, 2019, 07:53:20 odpoledne »
Je zajímavé si představit, jak by se asi vymáhání takového zákona odehrávalo....Když berete lidem zlaté šperky, berete jim i jejich emoce a symboly...prstýnek po prababičce může mít sice zlomek ceny zlata, ale symbolická hodnota je těžko vyčíslitelná...podobně jako třeba zlatá mince, kterou vám dal Váš prapředek do kolébky. Investiční zlato je však důvěryhodnou formou. Takže pokud se omezí nebo zakáže jeho soukromé vlastnictví a lidé budou ukládat majetek do šperků rychle naroste množství padělků. Já sám jsem kdysi málem naletěl na masivní "zlatý" prsten, nabízený tureckým obchodníkem kdesi na tržišti...přišel mi lehký na objem kovu, ale nevíte zda není dutý, zda jde o 9,14,18 karátové zlato....takže pokud už by člověk uvažoval, že bude směňovat chleb za zlato, má smysl kupovat spíše "9 karátový šmejd"...kolik lidí se vyzná v puncech, které se navíc země od země liší...Jiná věc je pokud tím chcete někomu udělat radost, pak to ale zase za chleba nebudete chtít směnit...anebo to bude vázáno na citovou újmu...raději se vzdáte toho symbolu, než pomřete hlady, ale újma i tak nastane....Takže ani ty šperky nejsou moc výhodnou investicí...platíte DPH, umělecké zpracování, a směnárník vás očeše na hodnotu kovu a ještě víc....takže můžete klidně dostat 1/10-1/5 pořizovací ceny, což mi moc fajn nepřipadá. To už raději navýším zásobu potravin, protože ty pokud budu živ budu potřebovat s jistotou a pro případný nelegální útěk asi raději zlato čisté než ředěné mědí....pobertové z vás sundají i ty šperky a navíc vás prošacují...zloději se objevilii na potápějící Estonii, předpokládali, že se oběti utopí nebo budou mít jiné starosti, než hlásit krádež řetízku strženého z krku někým z davu deroucích se na palubu....Takže bych podobný zákon bral jako absolutní selhání vlády a taková vláda si žádný respekt a úctu nezaslouží...je to stejné, jako by vás oloupil někdo, kdo vám předtím říkal, abyste si šetřili na stáří a pak vás o to okradl...prostě lupič a parchant. Ve středověku se lidi starali o to, aby měli co do úst, aby měli přijatelného partnera pro život a pokud pánbůhdal měli s ním i děti a ty uživili a nějak vychovali...tím jejich pozemský úděl byl naplněný a nějaký panovník jim mohl být ukradený...a církev, která špatně zprostředkovávala jejich spojeni s Bohem rovněž....A ono s ezase tak moc nezměnilo. Pro mladé lidi je opět problém najít důvěryhodného partnera, pořídit si střechu nad hlavou a nějak zplotit a vychovat děti....mnozí ani tento pozemský osud nenaplní....A to žijeme v míru. Při válečném běsnění nebo opradvu velké katastrofě bude mít většina obyvatel uplně jiné starosti. Objeví se spekulanti s lidskou bídou, budou se nabízet falešné léky, průkazy....prostituce se bude provozovat za jídlo, rozhodující budou reálné dovednosti a ty již kupa lidí nemá....to že umíte hrát výborně hokej či tenis vám moc nepomůže, stejně jako že jste výborný právník v rozpadlém právním státě....A abych se vrátil z tomu zlatu...bude mít stát, který jeho vlastnictví zakáže také sílu tento zákon vymáhat? Kdepak policisté měří nedovolenou rychlost...tak kde je to opravdu nebezpečné? Ne. Tam kde je to snadné a rychle získají své body za zákroky...a naplní statistiky a případně městské pokladny. Vysoká úspěšnost objasněnosti je pouze u nejzávažnějších trestních případů. Jaká je úspěšnost objasnění krádeže jízdního kola, nebo auta? Takže to systému neusnadňujme. Málokdo má ve zlatě miliony a systému se prostě nevyplatí masově prohledávat obyčejné lidi. Ono to také něco stojí a ten, kdo se k tomu propujčí, dobře ví, že mu to lidé v těžkých časech nezapomenou. A rychle si spočítá, že systém, kterému slouží jej neochrání, a že i on má co ztratit. Takže se k tomu propůjčí zase pár udavačů a hajzlíků, kterých nebude škoda. To že něco koupím, ještě neznamená, že to musím vlastnit....To, že něco leží v mém šupleti ještě neznamená, že to je mé...prostě je to zapečetěný balíček v úschově od kamaráda a slíbil jsem, že to předám jeho....sestře? Prostě když se vláda bude chovat jako gauner a zloděj, zaslouží si, aby byla vypovězena její smlouva....já jsem řádný občan, chodím do práce a platím daně a ona mě chrání, abych tak mohl činit. Ona mě okrade a já se již necítím vázán touto smlouvou. ČSSD si nadělala do gatí už zrušením důchodového pylíře a znesnadnila to jakékoliv vládě po ní....když říkám lidem, aby si šetřili na stáří a pak jim zabavím peníze na penzijním připojištění, říkám si o to, aby mě dav pověsil na první větvi za spronevěru...a to se již v Maďarsku prakticky stalo. A dokonce pravicovou vládou....Proto se domnívám, že by to byl ze stran vlády dost zoufalý pokus podobně jako vyvlastňování zbraní, zabavování aut apod. Protože to pak vám mohou zkonfiskovat vilu a udělat z ní lazaret nebo domov důchodců....je to popírání práva na soukromé vlastnictví a to nikomu na důvěře nepřidá. A my máme jinou mentalitu než britové nebo amíci...tady se i za protektorátu maso ukládalo pod uhlí, šidili se odvody, jak to šlo a to se dělo pod trestem smrti zastřelením nebo odsunem do koncentráku....A kdo by chtěl vládnou bandě ožebračených nedůvěřivých lidí? A v jakém společenském systému? Takže bych to řešil jako ve středověku a na vrchnost se vykašlal. Je třeba si uvědomit, že lid v nějaké podobě přežije vždy....to panovnické rody vymíraly ;) a vymírají. Takže třeba někdo z vašich potomků váš balíček vykope a až se bouře za pár let přežene započne s ním  v pokračování vašeho díla. A když ne on, tak třeba náhodný nálezce....i tomu bych to přál více za daných okolností....šance, že to bude obyčejný slušný člověk je docela velká.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #273 kdy: Listopad 04, 2019, 11:15:57 odpoledne »
Právě proto jsem to psal. Politici stejně jako ti policajti jdou po snadných úspěších. Takže i když je mezi lidmi asi více investičního zlata než drží ČNB, jeho vymáhání byť pod nějakým zákonem vidím taky problematicky. Ty daně a poplatky jsou skryté a vždy postihnou Nevím kdo by třeba věřil vládě s dalším výmyslem důchodového spoření po té frašce. Pro mě jsou problém již komunisté ve vládě....jsem v tomto asi netolerantní....ale to oni znárodňovali a ničili fungující hospodářství a prvorepublikový průmysl diletanským plánováním a přerozdělováním....šperky jsou možná anonymní, ale pokud nejsou pořizovány jak klenoty nebo sběratelské šperky s historickou a uměleckou hodnotou jsou jako investice problematické....Ale beru, že pokud si pořídíte jako chlap laciný 9 karátový snubák a ten stáhnete z prstu a dáte rabujícímu nebo obchodníkovi za jídlo, řekne si, že víc asi nemáte, když se ho vzdáváte a dá vám pokoj....jinak tratíte a pokud by to člověk nosil při sobě, koleduje si akorát o přepadení. Asi bych spíš investoval do něčeho, co mi pomůže v těžkých dobách něco produkovat na základě mých dovedností....třeba vybavení dílny, laboratoře, kuchyně, knihovny nebo zásob....Pro chemika je ještě možnost držet drahé kovy jako katalyzátory reakcí, což mi připadá také užitečné....stává se z toho podobný prostředek jako měděné kabely pro elektrikáře.....

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #274 kdy: Listopad 05, 2019, 07:23:42 dopoledne »
Mauno, ty ses zase rozjel, bacha na pravidla  ;)

Jinak k tomu asi nemám moc, co dodat. Pro mě vše potřebné bylo sdělené v tom článku - kdy, proč, jak a za jakých okolností k zabavování investičních kovů došlo a že mnozí lidé neměli jinou možnost. Oni za to většinou něco málo obdrželi jako protihodnotu - aby měli na jídlo (na které jinak neměli, protože jejich příjmy v penězích jsou minimální, a úspory už dávno došly). Na druhou stranu, pokud si to nechali, hrozili vysoké tresty. Jistě si můžeš ten investiční kov schovat, nejspíš na to nepřijdou. Ale taky si za něj mnoho let nic nekoupíš. Můžeš utéct do jiné země, kde je líp. Ale ten investiční kov neprovezeš, ani to vybavení dílny či zásoby potravin. Šperky ano. Že je můžou ukrást? Můžou. Ale to můžou úplně všechno. Důležité je, že ty šperky zvyšují šance.

Myslím, že podobně se dá zpochybnit jakýkoliv druh zásob, potravinami počínaje, šperky, léky či zbraněmi konče, všechno může někdo ukrást či zabavit. Čili pro mě to má jasný závěr - diverzifikované portfolio to jistí ze všech stran. Zabaví / ukradnou ti zlato? Máš potraviny. / Vykradou ti zásoby potravin? No třeba zůstane to zlato / šperky. Ty šperky je třeba brát jako jednu z pojistek. Jsme preppeři, tak je dobré být připravený na různé varianty. Navíc varianta zabavování drahých kovů není tak nereálná, jak ukazuje historie (a to poměrně nedávná historie).

A abych si teda taky šťouchla do pravidel - nemusí se vůbec jednat o selhání naší vlády. Jsme silně provázáni se svým okolím a když se zbytek eurozóny sesype, tak nám ani nejlepší a nejdokonalejší vláda nepomůže. Tak a nadále už do pravidel šťouchat nebudeme, prosím  :rose:

edit: jen poslední drobná poznámka: u zabavování drahých kovů nejde o to, dostat z lidí peníze, ale stáhnout do státní "pokladny" drahé kovy

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #275 kdy: Listopad 05, 2019, 09:33:59 dopoledne »
Tak to bude chtít nějakou samodoma sestavenou tavící pec  :), třeba tuto:

https://www.lovecpokladu.cz/home/home-5596

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #276 kdy: Listopad 05, 2019, 09:48:36 dopoledne »
Mno jo, ale kdo by si to "pro případ zabavování investičních kovů" dopředu kupoval?

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #277 kdy: Listopad 07, 2019, 12:48:59 odpoledne »
Keď sme pri tom pretavovaní. Bežné šperky obsahujú 14 karátové zlato kde sa v  1000 g zliatiny nachádza 585 g zlata  (58,8 % Au) Napadla ma otázka ako zo 14 karátového zlata spravíme 24 karátové ? Ako sa dá odstrániť zvyšných 410g medi ? 
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #278 kdy: Listopad 13, 2019, 11:02:17 dopoledne »
Souvislosti.... a tak mě napadlo, jak se v Kecání bavíme o možném výbuchu sopky Askje, že takový výbuch byť relativně malé sopky by mohl pěkně zamávat s ekonomickou situací v eurozóně a možná i urychlit nástup recese, zejména ve fázi, v jaké se nacházíme. Nebo myslíte, že by ty případné ekonomické ztráty vzniklé zastavenou leteckou dopravou a dalšími faktory Evropa momentálně ustála?

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #279 kdy: Listopad 13, 2019, 11:13:43 dopoledne »
Možná by to urychlilo, když by zastavila leteckou dopravu třeba na půl roku, bude to znát, obchod a turismus by čekal trochu útlum. Ale může foukat i na druhou stranu. Pokud to nebude jako Laki, která byla součinitelem Francouzské revoluce.
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #280 kdy: Listopad 13, 2019, 11:20:24 dopoledne »
Někde psali, že jak tenkrát výbuch islandské sopky zastavil leteckou dopravu na 6 dní, tak Evropa zaznamenala "značné ekonomické ztráty"... jenže  jsou to "značné ekonomické ztráty" i v měřítku ekonomiky eurozóny a případné hrozící recese?  ???

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #281 kdy: Listopad 13, 2019, 02:05:27 odpoledne »
Pro většinu Evropy by askja znamenala uzemnění letecké  dopravy a s tím silné ekonomické ztráty leteckých dopravců a turistického průmyslu - k tomu si připočtěte kolaps Thomas Cook a německého Neckermanna (položil se včera).
Navíc pokud bouchne v hlavní sezónně exotických destinací, tak to bude hodně špatné pro Thajsko, Bali, Dominikánskou republiku a spol.
Jinak ztráty z mezinárodního obchodu (manažeři nebudou moct letět podepsat smlouvy), dále problémy s letecky dopravovaným zbožím- a to včetně vzácných léků a vědeckého materiálu!, leteckou poštou...

Navíc Askja je mnohem větší než Eyjafyallayokull, takže by vydržela soptit o dost déle a kromě obrovských ekonomických škod způsobit i humanitární katastrofu na Islandu...

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #282 kdy: Listopad 13, 2019, 03:14:19 odpoledne »
No ono bude hodně záležet i na počasí (zjednodušeně - kam bude zrovna foukat vítr). Takže uvidíme. Každopádně má tato sopka potenciál zhoršit ekonomickou situaci v celé Evropě. Nezbývá než doufat, že se jednalo pouze o zmiňovaný "pohyb magmatu" a ne o přípravu na erupci.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #283 kdy: Listopad 13, 2019, 04:00:28 odpoledne »
Pro většinu Evropy by askja znamenala uzemnění letecké  dopravy a s tím silné ekonomické ztráty leteckých dopravců a turistického průmyslu - k tomu si připočtěte kolaps Thomas Cook a německého Neckermanna (položil se včera).
Navíc pokud bouchne v hlavní sezónně exotických destinací, tak to bude hodně špatné pro Thajsko, Bali, Dominikánskou republiku a spol.
Jinak ztráty z mezinárodního obchodu (manažeři nebudou moct letět podepsat smlouvy), dále problémy s letecky dopravovaným zbožím- a to včetně vzácných léků a vědeckého materiálu!, leteckou poštou...

Navíc Askja je mnohem větší než Eyjafyallayokull, takže by vydržela soptit o dost déle a kromě obrovských ekonomických škod způsobit i humanitární katastrofu na Islandu...

Ono je třeba brát v potaz že jak Askja tak Laki, Eyjafyallayokull, Katla, Krafla a další to vše leží na zlomu mezi euroasijsou deskou a severomarickou deskou a jdou cca 2cm od sebe co rok... na velikosti zas tak nezáleží, otevřít víc se může cokoliv
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #284 kdy: Listopad 19, 2019, 02:10:45 odpoledne »
Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici
19. listopadu 2019  12:05
Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude podle ní ještě horší než během finanční krize z let 2008 a 2009. Důvodem je překotný nárůst počtu společností, které agentura hodnotí jako rizikové.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/moody-s-rating-krize-recese-dluh-vyhled-dluhy-splaceni.A191119_110322_eko-zahranicni_mato

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #285 kdy: Listopad 19, 2019, 07:08:41 odpoledne »
Tak nevím, podíval jsem se několik let zpátky ve vláknu a nějak ty předpovědi pořád nevycházejí. Krize jistě přijde, ale dokud se daří, tak se na ní připravujme.
Můj názor je: v téhle době spořit, v krizi investovat.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #286 kdy: Listopad 19, 2019, 08:21:58 odpoledne »
No je to hodně složitý "organismus", tahle ekonomika. Já se pořád přikláním k tomu termínu 2020 plus mínus. A jestli bude jen mírná recese, bude to fajn. Ale vzhledem k množství bublin na různých trzích a vzhledem k dalším problémům nějaké mírné recesi  moc nevěřím.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #287 kdy: Listopad 19, 2019, 09:51:35 odpoledne »
Dokud se o tom nezačne psát v novinách a děsit tím lidi, tak to zas tak zlý nebude, faktorů co do toho sahají je mnoho, jedním je i masáž lidí z médií. Co do bydlení mi přijde že to celkem zdivočelo (pořízení i nájmy), ale pokles cen nemovitostí je v podstatě nereálný, netuším co by se muselo stát. Zároveň vidím jednu časovanou záležitost s cizinci - agenturní pracovníci z východu. Jakmile nebudou potřeba delší dobu, neočekávám že by se jim chtělo zpět do jejich vlastí a zatíží systém u nás a to hned z několika úhlů pohledu. Ohledně předlužení společností, do toho nevidím, někde je dluh v investicích, někde nezdravá politika společnosti nebo i něco jiného... Chce to podpořit víc vznik menších hodnotných/vývojových/technologických firem. Sám za sebe netuším jak tomuto přispět, vyjma snahy kupovat místní výrobky... No a stát v době hojnosti hojně rozhazuje, to dobrý hospodář nedělá...
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #288 kdy: Listopad 20, 2019, 06:50:16 odpoledne »
Pravdu díš, nejhorší je panika.Jak se rozjede, nejde zastavit. Takže, jak píšeš, zachovat klid, podporovat místní a rozumně hospodařit s tím, co máš. A ono to nějak dopadne - ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo :).

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #289 kdy: Listopad 25, 2019, 03:17:04 odpoledne »
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #290 kdy: Listopad 30, 2019, 07:32:18 odpoledne »
To je cesta do pekel...

Praha - Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v říjnu meziměsíčně stouply zhruba o 9,6 miliardy korun na více než 1,731 bilionu Kč. Ve srovnání s loňským říjnem byly vyšší o 97,1 miliardy korun. Zadlužení nefinančních podniků vzrostlo proti září asi o 3,7 miliardy korun na 1,157 bilionu korun, meziročně bylo vyšší o 25 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/dluhy-ceskych-domacnosti-u-bank-v-rijnu-stouply-na-1-731-bilionu/1826638

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #291 kdy: Prosinec 02, 2019, 09:40:10 odpoledne »
Popravdě jsem se zamýšlel nad tím, kde se kumulují ty dluhy a u normálních lidí vidím hlavně ty hypotéky, jejichž průměrná výše rok od roku roste, stejně jako cena stavebních prací a ceny nemovitostí a stavebních i jiných pozemků...spotřební úvěry si běžně rozumný člověk asi moc nebere, jejich úročení není právě přívětivé....A pak je tu tajuplný trh finančních derivátů, kterému sice vůbec nerozumím, ale o to více mě přitahuje....je to ráj spekulantů, kteří se domnívají, že když na páku vsadí dolar, pod růstem akciového trhu vydělají dfesetinásobek a poud možno přes noc....jenže akcie nám rostou již pár let a stále netuším, čim je to způsobeno...rozhodně nám takto nestoupla produktivita práce, ani objem užitečných reálných investic...ani inflace nekoresponduje s množstvím oběživa napumpovaného do systému....takže ačkoliv se nám úrokové sazby potácí okolo 0 a v zahraničí mají občas u té 0 i nějakou tu desetinku a znaménko mínus....máme tu akciovou bublinu, nemovitostní bublinu, bublinu burzovních derivátu, ceny nemovitostí se obávám mohou klesnou dost významě....co dělá cenu nemovitosti, kolik je reálných vlastníků a kolik je má na hypotéky. Pokud by došlo na těžkou podobu krize, klidně se jednotlivé bubliny přes globální finanční sektor spojí a přelijí. Naše banky mají zahraniční centrály, které to postihne, naše ekonomika je spojená přes export s trhy, které to postihne, sposta investičních projektů je rentabilních jen díky tomu, že žijí z dotací....na které EU ale při několikaleté krizi nemusí mít anebo to povede ještě ke zběsilejšímu tištění nekrytého oběživa....což ale vede dříve či později k totálnímu zhroucení finančního sektoru, hyperinflaci a vynucené měnové reformě eurozony....opravdu nechci přijímat euro v době, kdy si už nikdo nevzpomene na nějaká Mastrichtská kritéria....to by se Itálie, Řecko, Španělsko, Francie nejspíš musely se členstvím v EU rozloučit a Němci se nad svým rozpočtem hluboce zamyslet.

U nás si mnoho lidí napůjčovali na investiční byty....za 1,5%...OK, ale co když se banky dostanou do úzkých...normálně by nyní měly úrokové sazby růst, aby se vytvořil prostor pro jejich uvolnění až nastane krize a bude třeba ekonomiku oživit, poskytnutím levných peněz....no a my nyní těsně za vrcholem ekonomického cyklu máme úrokové sazby na 0-1% a manipulační prostor je mizivý. Toto nemá v historii obdobu. Přitom úroková sazba je hlavním nástrojem banky....jenže co se stane, když ji zvedne v období krize? Lidi začnou šetřit ještě více, ceny vyletí, spotřeba klesne, tok oběživa zpomalí....kdo by si chtěl kupovat dům, kdo bude mít na pronájem, který by splatil spekulantovu hypotéku a jeho profit....hold se raději sestěhuji s rodiči, nebo jinak a vlastní byt bude luxus. Otevře se prostor pro levicovou politiku, ale jednak je toto zakázané téma a jednak tu již nemáme stranu, která by ji uměla dělat pominuli ty které se podíli na vladě....každopádně dím že dluhy rostou se dostáváme do ještě hlubší nerovnováhy než v roce 2008. A tehdy byli politici zbabělí a dluhy se svezly na domácnosti, nejenom že se nesplatily, ale ještě narostly.....A kdo bude volit prostředky k nápravě "nové" krize? Inu opět ekonomové a politici...proč by měli volit prostředky lepší, vhodnější než v roce 2008? Takže bych se ani moc nedivil, kdyby se pod tíhou krize a Brexitu nejprve nastolila 2. rychlostní Evropa a pak následně rozpadla celá EU zona. Státy by se bolestivě vrátily ke svým měnám. Ty by stejně tak bolestivě postupně podle výkonu místní ekonomiky devalvovaly podle potřeby, po pár letech by se ustavila nová rovnováha a koncept společné Evropy by se mohl začít budovat konečně na reálných datech místo na vlhkých snech....A jen připomínám, že vklady na účtech, termínovaných vkladech, stavebkách jsou pojištěny na 90% do 100t Euro, ale rezervní fond tyto prostředky nemá ani z 10%.....jak je to s penzijním připojištěním nechci příliš domýšlet, občas přemýšlím, co je menší zlo, zda jej zrušit za cenu sankcí, nebo čekat zda mi jej nějaké moudré vládní nařízení nesebere úplně....trávu na rozdíl od koní trávit neumím, takže efektivita mého pasení nebud epříliš velká...leda že bych šel do panského žita ;) 8).

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #292 kdy: Prosinec 03, 2019, 08:49:27 dopoledne »
Nevím na čem to založit ale u nemovitostí hodnota půjde dolů, ale spíš díky inflaci se domnívám než kvůli bublině. Nějak se mi nezdá že dům za N milionu by třeba za dva roky stál N*0,75 milionu. Pokud tedy "cena" číselně nezůstane "sedět" a inflace po oba dva zmíněné roky nebude 15-16%/rok. Pak je taky otázka k čemu tu inflaci vztahovat, každý má ten spotřební koš a náklady trochu jiné a jinak to mají i firmy.

*edit ikdyž mi známý tvrdil že ceny nemovitostí na internetu jsou nějaké ale reálné prodejní bývají i o např. 200-400 k nižší. Ověřeno to nemám
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #293 kdy: Prosinec 03, 2019, 10:09:55 dopoledne »
Tvůj známý má pravdu jenom částečně. Před pár lety jsem měla brigádu v realitní kanceláři.
U některých nemovitostí není problém si sjednat 50 000 - 100 000 a občas i 200 000 slevu (počítej cca 5 procent z ceny), zvláště pokud jsou starší nebo už nějakou dobu sedí na prodejním serveru.
U starších a ošklivějších bytů není problém uhádat slevu na nájemném.(cca 1000 - 2000)
Akorát že se musíte na konci prohlídky zeptat. Pokud neotevřete pusu, tak vám nikdo žádnou slevu nedá 8) 8) 8)

A ještě jedna věc: Občas někteří lidé prodávají nemovitosti hluboce pod cenou, protože jsou v těžké finanční nouzi a potřebují okamžitě prachy. Takže pokud pečlivě sledujete stránky realit tak dříve či později narazíte na nemovitost s pořádnou slevou.  Akorát, že bývají během pár dní prodány.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #294 kdy: Prosinec 03, 2019, 10:34:35 dopoledne »
Nevím na čem to založit ale u nemovitostí hodnota půjde dolů, ale spíš díky inflaci se domnívám než kvůli bublině. Nějak se mi nezdá že dům za N milionu by třeba za dva roky stál N*0,75 milionu. Pokud tedy "cena" číselně nezůstane "sedět" a inflace po oba dva zmíněné roky nebude 15-16%/rok. Pak je taky otázka k čemu tu inflaci vztahovat, každý má ten spotřební koš a náklady trochu jiné a jinak to mají i firmy.

*edit ikdyž mi známý tvrdil že ceny nemovitostí na internetu jsou nějaké ale reálné prodejní bývají i o např. 200-400 k nižší. Ověřeno to nemám

Ten pokles cen nemovitostí a jeho provázanost na ekonomický cyklus jsme tu už někde diskutovali, nicméně si dovolím sem nakopírovat  moji sz, kterou jsem posílala jednomu diskutérovi, který se o toto téma zajímal, zejména o to, proč příchod recese či krize často předznamenává pokles cen nemovitostí:

Realitní sektor je tak obrovskou součástí ekonomiky, že jakýkoliv výkyv ovlivní (výrazně) celou ekonomiku. Navíc je velmi citlivý na "nálady a události". Proto je považován za poměrně spolehlivý předstihový indikátor hospodářského cyklu, od 2. světové války předpověděl 2/3 hospodářských recesí

Ceny všech komodit, nemovitosti nevyjímaje, se pohybují ve vlnách - průběžně stoupají a klesají. Není možné, aby něco trvale a navždy stoupalo, byť si to v minulosti na chvíli někteří mysleli (a pak za to zaplatili pořádnou krizí). I kdyby nepůsobily jiné faktory, trh se prostě v určitý okamžik nasytí, poptávka stagnuje, nebo i poklesne. Na poptávku začnou okamžitě reagovat ceny. A pokud dojde k takové aktivitě na jedné ze tří nejvějších "komodit" v ekonomice, ovlivní to i veškeré ostatní dění. Nicméně v takové situaci bývá už i zbytek ekonomiky "na spadnutí" do očistné recese, která postupně uvede vše tak nějak do normálu. Proto ono "předpovídání". Ten trh s nemovitostmi to tak nějak zasáhne nejdřív. Problém nastává, když se přidají i další faktory, jako levné peníze a vysoká zadluženost, následný nárůst úrokových sazeb, nebo třeba jen očekávání růstu úrokových sazeb...

Situace je horší a může působit dokonce jako spouštěč hospodářské recese (prostě dostane ekonomiku do problémů), pokud na realitním trhu existuje realitní bublina (ceny nemovitostí rostou rychleji než ekonomika, což je současný případ) a pokud jsou ony nemovitosti hrazeny zejména z dluhů, což je také současný případ.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #295 kdy: Prosinec 03, 2019, 12:09:31 odpoledne »
Podle většiny prognóz zatím v Česku moc realitních bublin není, výjimkou jsou některé lokality s AIRBNB v centru Prahy a turistických měst (karlovy Vary, Český Krumlov) a taky Špindl, který pomalu vychází z módy a bublina splaskává.
 
Záleží na tom u jaký druh lokality, pokud je lokalita pouze "krutopřísně cool" tak tam hrozí pořádná bublina, ale pokud je v dobré lokalitě - například kousíček od stanice metra nebo historickém krajském centru s určitou uměleckou hodnotou, tak na nich majitelé málokdy prodělají kalhoty.

Pochopitelně nemovitost musí mít i nějaké kvality. Barabizny 1+KK, které naposledy viděly rekonstrukci v 60. letech, 20 minut od zastávky autobusu, pravděpodobně klesnou  o dost víc než moderní kvalitní byt dvě minuty od metra.
 
Ale například vkusně opravené historické domy v hezkém prostředí příliš klesat nebudou. Pro ty se najde kupec vždycky.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #296 kdy: Prosinec 03, 2019, 12:20:26 odpoledne »
Problémem je nedostatek soudnosti některých "investorů" -  Divili byste se, kolik lidí si myslí, že je dobrý nápad investovat peníze do absolutně zničeného bytu v mizerné lokalitě :"no": ideálně 20 minut parkem od nejbližší zastávky a 6. patře bez výtahu.
Někteří lidi si myslí, že jim taková zřícenina vydělá několik stovek tisíc, když ji nechají několik let chátrat aniž by tam poslali aspoň Ukrajinku s mopem  ::) ::) ::) ::) ::) A pak se diví, že musí prodat o dost levněji než koupili.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #297 kdy: Prosinec 03, 2019, 12:42:40 odpoledne »
Úplně nerozumím termínu, že tady není "moc realitních bublin", mohla bych vidět některou z těch prognóz? Realitní bublina (z makroekonomického hlediska) je identifikovatelná a není otázkou prognóz, ale vyhodnocení minulých výsledků. Takže když od roku 2014 do 2018 vzrostly ceny bytů mimo Prahu cca o 40 % a v Praze pak ještě o 10 % víc, tak aby to bylo ok, musela by stejným tempem růst ekonomika. A jelikož ekonomika rostla mnohem pomaleji, máme tady realitní bublinu logicky podporovanou nárůstem zadluženosti.

Prognóza se nám může pokusit předpovědět, jak to s tou bublinou bude dál, což může být klidně jeden z tisícu scénářů, protože ekonomika i politika i další jevy jsou doslova živé organismy, kdy jeden nikdy neví. Trump se špatně vyspí, zavelí uvalení velkých cen na Čínu a EU a už to jede...

edit: mimochodem - Špindl - tam se teď chystá velký projekt

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #298 kdy: Prosinec 03, 2019, 01:06:34 odpoledne »
Já hodně beru z Hospodářských Novin, po zkušenosti z brigády se o to celkem zajímám
V Česku se růst cen nemovitostí výrazně zpomaluje, a růst je hodně tažen nahoru nedostatečnou výstavbou (v Praze má ještě určitý vliv AIRBNB)
Na druhou stranu při prognózách pozor na hospodářské cykly, jeden z důvodů prudkého nárůstu cen nemovitostí byla hospodářská krize - ceny nemovitostí poklesly, což  za pár let v kombinaci s levnými hypotékami  vyvolalo nákupní horečku u českých i zahraničních zákazníků. Teď už dochází k pomalému ochlazování trhu a riziko bubliny se zmenšuje.

Z globálního hlediska je rychlejší růst cen nemovitostí než ekonomiky celosvětovým trendem, od Prahy po Berlín,  Lisabon, Šanghaj, New York, San Francisco až po Nový Zéland. V tomhle ohledu ČR pouze kopíruje světové trendy.

SoňaR

  • Host
Re: Ekonomický kolaps / hospodářská krize
« Odpověď #299 kdy: Prosinec 03, 2019, 01:22:26 odpoledne »
Ano, nízká výstavba je jedním z důvodů nárůstu cen nemovitostí. I to je ale pouze důsledek toho, že v ekonomice je hodně levných peněz a lidé ty peníze chtějí utratit za nemovitosti. Kdyby nebyly volné levné peníze, tak by lidé nepoptávali tolik nemovitostí a tudíž by nebyl ani takový tlak na výstavbu nových bytů.

Riziko realitní bubliny se nezmenšuje, realitní bublina už existuje (ano, i na zahraničních trzích, bohužel, to je ta daň za globalizaci... a že se to děje i v zahraničí neznamená, že je to jev prospěšný) a zpomalení nebo stagnace růstu cen bytů právě pěkně odráží stav (tedy zpomalení) ekonomiky. Zohlednění toho, v jakém bodě se nachází hospodářský cyklus, je tedy při prognózách vývoje cen nemovitostí velmi důležitý, ale o tom a o levných penězích v ekonomice a o hospodářských krizích tažených realitní či hypoteční bublinou a následcích tady už nějakou dobu hovoříme :) . Problém je, že jsme se dostali do horší situace, než jsme byli před krizí.