Složení zásob u každého jedince je rozdílná. Doporučuje se vlastnit na 14 dní potraviny, které se nemusí tepelně upravovat. Konzervy, zelenina, kompoty, sušenky, suchary, atd. Na 2-6 měsíců se doporučují potraviny, které běžně jíte. Seznam sestavíte tak, že měsíc si zapisujete do sešitku vše co sníte. Jednoduše vynásobíte třeba šesti. Pro více než 6 měsíční se zásoby dělají pomocí čtyř základních složek. Je to pšenice, med/cukr, luštěniny, sádlo. Udává se trvanlivost 3 roky, ale při dobrém skladování vydrží 20 let. Pšenici a cukr můžete prodat dál bez větší námahy. Včelařů a chovatelů drůbeže je dost. Dlouhodobé zásoby nemají sloužit k běžnému stravování, ale jen překonání nějaké krize. Z pšenice upečete chleba, který natřete třeba medem nebo sádlem.
Je zbytečné kupovat zásoby na dlouhodobé skladování, které budou pestré. Musíte do 6 měsíců zajistit částečnou potravinovou soběstačnost, která Vám umožní jíst pestrou stravu.
Místo kvalitních konzerv koupit PB vařič, který umožní uvařit potraviny a nebudou potřeba konzervy. Snažit se mít místo, kde budete moc bezpečí skladovat větší množství potravin. Denní spotřeba je přibližně 800g pšenice. Člověk může fungovat na 500g a existuji výjimky, že někteří fungují na menším množství. Radši počítejte s 800g, protože je lepší mít víc než míň. Kupovat potraviny do zásoby, které nejíte běžně je nevýhodné. Budete se muset nutit je jíst a Váš partner bude mít argument při hádkách. Zkuste se přeorientovat na zdravou stravu. Hlavní faktor hraje, kde bydlíte. Velký rozdíl bude, když žijete na vesnici anebo ve městě.