Autor Téma: Dá se žít bez mouky a cukru?  (Přečteno 3537 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Dá se žít bez mouky a cukru?
« kdy: Říjen 21, 2013, 09:13:20 dopoledne »
Postupně narážím na články, které podporují mou snahu o přeuspořádání jídelníčku, např. ve smyslu eliminace mouky (a cukru):
http://www.resilientcommunities.com/these-are-purposely-missing-from-your-garden/
Článek je bohužel anglicky a místy uvádí poněkud zkreslené údaje (tvrzení, že mouka a (třtinový) cukr nemají "absolutně žádnou výživnou hodnotu" bohužel není správné), ale pro mě je překvapivé např. zjištění, že v Americe je zakázáno pěstovat vlastní pšenici... I informace, že se při pěstování a zpracování pšenice a cukrové třtiny používají nešetrné postupy (mouka) a spousty chemikálií (cukr) a že hnědý cukr je komerční podvod, jsou zajímavé.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1045
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #1 kdy: Říjen 21, 2013, 09:40:55 dopoledne »
Oni USAci jsou na jídlo prasata. I jatka jsou u nich hnus a co hamburgr to pár miligramů bobků. Monsanto či jak se ta monopolní firma na GMO plodiny jmenuje ničí jednoho farmáře jenž nechce používat GMO za druhým. Ono stačí když jeho plodiny "oplodní" GMO polodina a najednou je zrno Monsanta. No a pokud si z něj něco vypěstuješ končíš. Proto si to tam už skoro nikdo vlastní zrno nevyrábí.

Díky mouce a cukru vyrostla tato společnost, asi bych u toho zůstal:) Hnědý cukr pokud to je ten nerafinovaný(neproceděnej přes vápno) tak je "zdravější jak rafinovanej, ale zas žádný terno to není.

I fotosyntéza je chemickej proces a nikomu nevadí. Já bych se té chemie zas tolik nebál.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #2 kdy: Říjen 21, 2013, 08:04:29 odpoledne »
Ohledně cukru jsem si celkem jistá, že na něm základy této společnosti nestojí. Co se pšenice týče, jistá si nejsem. Vím, že kdysi bylo spíš zelí, luštěniny, pohanka, tuřín a jedly se hlavně kaše, i ten chleba přišel myslím později, ale s mými znalostmi historie je to dost špatné... Rozhodně mě složitost vydobytí zrna z klasu a dalšího zpracování vede k dojmu, že mouka nebyla zcela původní potravina. Ale samozřejmě se mohu mýlit.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5119
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #3 kdy: Říjen 22, 2013, 06:37:25 dopoledne »
Co presne myslis moukou?

Ptas se jestli se da zit bez obilovin nebo jen bez mouky?

Pokud zrno upravi clovek na kasi, vlocky, srot, tak po vareni a po case traveni se z ni stane neco jako mouka.

Pokud clovek zni cele zrno, tak bez poradneho kousani vyjde casto neporusene nebo castene stravene, i kdyz je uvareno.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #4 kdy: Říjen 22, 2013, 07:14:45 dopoledne »
Otázka na historii to je moje:

cca 12 000 - 10 000 př. n. l. se začíná zpracovávat divoce rostoucí zrno. (pšenice a ječmen) Používají se srpy s kamennou čepelí a ruční kamenné třecí mlýnky.

9 000 - 7 000 př. n. l. začíná se se zemědělstvím - tj zrno se sází, sklízí a uchovává v nádobách či prostorách k tomu určených. Začínalo se s jednozrnou pšenicí a ječmenem.
Nedlouho poté se začíná s pěstováním i dalších plodin - mezi nimi byla i čočka a hrách a také dvouřadý ječmen a pšenice dvouzrnka.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9371
  • I' ll be back!
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #5 kdy: Říjen 22, 2013, 08:29:11 dopoledne »
Stačilo týden důsledně odmítat rafinovaný a přešla mne rýma - tedy zahleněný nos. Jak jsem začal znovu jíst, sice střídmě, ale přesto, výrobky s rafinovaným cukrem, jsem opět zahleněný.. Takže bílý cukr znovu, tentokráte definitivně vyřazuji ze svého jídelníčku.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Redot

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #6 kdy: Říjen 22, 2013, 10:58:48 dopoledne »
Tak přátelé k tomuto mohu jen říct kupte si tuto knihu a neprohloupíte, já ji koupil a změnilo mi to komplet pohled na bílý cukr, mouku a dokonce i rýži

http://knihy.abz.cz/prodej/cukrove-trapeni

je tam i popsána historie cukru a otroctví s tím spojeno, je to masakr co byl a pořád je cukr...

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2214
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #7 kdy: Říjen 22, 2013, 12:13:58 odpoledne »
cukor je biely jed pre človeka
normálne sladidlo na ktoré sme od prírody stavaný je včelí med. 
a cukry v ovocí, zelenine.....
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1045
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #8 kdy: Říjen 22, 2013, 12:33:07 odpoledne »
Já bych zas tak radikální nebyl. "Jed" je i kyslík a při správné koncentraci ho k životu člověk potřebuje. Pokud se jí s mírou neměl by být pro zdravého člověka problémem.

Medu je tak málo že s ním může sladit jen pár desítek procent populace.

Hodně masa je též nezdravé jako hodně čehokoli i vitamínů či minerálů.

Připadá mi to jako boj proti máslu a prosazování margarínu a z poslední doby třeba oslavování olivového oleje na všechno.

Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #9 kdy: Říjen 22, 2013, 04:13:01 odpoledne »
Někteří lidé kouří, někteří pijí alkohol, někteří se přecpávají masem a já zase cukruju. :-) A to nejenom s manželkou. Nevím jak bych fungoval bez cukru. Možná lépe, ale na druhou stranu.... přiznám se, že sladké mám rád. Pokud k něčemu dojde, tak se stejně budu muset naučit fungovat bez něj.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #10 kdy: Říjen 25, 2013, 07:17:16 odpoledne »
Zdravím.
Nesouhlasím s tvrzením, že medem nemůže, každý člověk sladit. Když jsem ještě neměl včely tak jsme domu kupovali
tak 10-15 kg medu ročně. Cukr téměř žádný, tak jedno dvě kila ročně.
Myslím si, že koupit med na celý rok za 1 000 - 1500 kč nejni až taková drahota, prostě za dobré zdraví se musí platit.
Dnes když jsem soběstačný tak se dělá dokonce i medovina, buchty a šťavy slazené medem, takové cukroví na vánoce pouze z medu no to je balada.
Miki.

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1045
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #11 kdy: Říjen 25, 2013, 07:44:54 odpoledne »
Jenže pokud by med kupoval každý byla by jeho spotřeba klidně i tisícinásobná a to by se projevilo na ceně. Ta by raketově vzrostla a bylo by to minimálně za 20 000 ročně za sladidlo a to je už hodně i za zdravé slazení.

Pokud by jsi tedy chtěl kupovat skutečný český med a né nějakou směsku z EU a neEU( blivajz z dopovanech včel z Číny a cukr)

A to je jen skromný odhad.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5119
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #12 kdy: Říjen 25, 2013, 08:21:58 odpoledne »
Nemluvi se o tom, ze by kazdy ...

Nikdy nebudou vsichni delat jednu vec.


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #13 kdy: Říjen 25, 2013, 09:39:41 odpoledne »
Myslím, že omezit spotřebu cukru není až tak těžké. Takže poptávka po medu by určitě nedosáhla rozsahu poptávky po cukru, i kvůli rozdílné ceně. A předpokládám, že by včelaři obratem rozšířili včelstva.

Jen tak na okraj, včelaři, uvažuju o tom, že si na zahradu postavím pár úlů - ne proto, abych jim med brala, ale prostě proto, aby tam bylo dost včel. Je třeba se o taková včelstva nějak výrazněji starat kromě toho, že jim člověk udělá úly a občas na ně hodí očkem, jestli jim něco neubližuje? Má vylétlý roj tendenci opustit revír nebo je šance, že se nastěhuje do prázdného nachystaného úlu opodál? Myslím si totiž, že tím, že včelám bereme na zimu med, je připravujeme o potravu, která výrazně zvyšuje jejich imunitu vůči chorobám - a po cukru přes zimu podlehnou kdejaké nákaze.

Kromě toho jsem se kdesi nedávno dočetla, že jsou to jednoduché cukry, co může za zvýšený "špatný" cholesterol, a že nasycené tuky (např. mé milované máslo), proti kterým se tak brojilo, mají naopak blahodárný účinek, nejí-li se po kilech. Takže by omezení spotřeby cukru v prvé řadě mělo za následek alespoň částečné ozdravění populace.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2214
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #14 kdy: Říjen 26, 2013, 12:16:21 dopoledne »
Každý nemôže byť včelárom rovnako ako každý nemôže byť lekárom, zváračom, učiteľom ....  Cena medu v tuzemsku nie je až taká horibilná aby si ju nemohli dovoliť aj tí najchudobnejší.  Odporúčam konzumentom medu,ktorý neplánujú včeláriť v budúcnosti nech si nájdu toho svojho včelára a od neho nech si kupujú med. Med priamo zo zdroja a nie nejakú zmesku, ktorej pôvod by dokázal len molekulový rozbor.  Med nie je drahý, ani náhodou. Je to zároveň potravina a zároveň liek.  Kvetové medy sú pocitovo sladšie ako cukor (sacharóza).  Medovicové medy sú chuťovo menej sladké ale zas obsahujú viac stopových prvkov a minerálov.  Nuž komu je med drahý nech si kúpi nejaký multivitamín alebo podobnú chemikáliu v lekárni.  Ako píše miki 1000-1500 CZK  (50 €)  nie je až taká drahota.  1 kg včelieho medu mal od čias Márie Terézie hodnotu 1kg normálneho kravského masla.

Vyšší dopyt po mede by automaticky neznamenal jeho vyššiu cenu, aspoň v krajinách česko-moravsko-slovenských.  Minimálne 80% našej domácej produkcie sa vyváža na západné trhy. Malá časť ide do vnútornej obchodnej siete a povedzme 15 % predajú včelári v okruhu svojej rodiny a známych. V obchodoch sú najbežnejšie zmeskové medy a medy čo majú len honosný názov med. 
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #15 kdy: Říjen 26, 2013, 08:58:21 dopoledne »
Podumám o tom, jak tu směsku nějak jednoduše v domácích podmínkách analyzovat...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #16 kdy: Březen 05, 2014, 12:35:21 odpoledne »
Slíbený možný postup kvalitativní analýzy medu vychází z papírové chromatografie - asi 2 cm od začátku filtračního papíru se nanese malá kapka vodou zředěného medu a vedle ní stejně velká kapka roztoku čistého cukru (sacharóza) a kapka roztoku glukózy (hroznového cukru). Filtrační papír se zavěsí tak, aby jeho spodní okraj zasahoval do vhodné kapaliny (nebude to voda, tady musím podumat) tak, že tato kapalina začne vzlínat po filtračním papíru vzhůru. Při tomto vzlínání unáší s sebou i molekuly cukrů obsažené ve vzorku medu a ve srovnávacích vzorcích. Glukóza jako menší molekula "běží" ochotněji a rychleji než sacharóza jeko molekula zhruba dvojnásobně velká. Než nosná kapalina dosáhne horního okraje papíru, filtrační papír se vyjme a v zavěšené poloze se usuší. Pak už stačí jen postříkat detekčním činidlem (i to musím ještě dohledat), které zviditelní skvrny jednotlivých cukrů. Toto činidlo nemusí být specifické pro konkrétní cukr - jestliže byly srovnávací vzorky dost čisté, je v jejich dráze jediná skvrna příslušného cukru. Je-li tatáž skvrna v dráze medového vzorku, je v medu obsažen týž cukr jako ve srovnávacím vzorku. Je-li tedy ve vzorku medu skvrna ve stejné výši jako ve vzorku cukru, obsahuje med sacharózu. Plocha skvrny a intenzita jejího zbarvení přibližně odpovídají množství cukru obsaženého ve vzorku.

K pšeničné mouce:
http://rawforbeauty.com/blog/why-80-percent-of-people-worldwide-will-soon-stop-eating-wheat.html
Autorka článku říká, že dnešní pšenice už zdaleka není to, co bývala pšenice kdysi - díky přešlechtění se stala potravinou naopak ohrožující lidské zdraví. Počet osob, u kterých byla zjištěna nesnášenlivost vůči lepku, rok od roku roste. Objevuje se stále více studií naznačujících, že eliminace pšenice z potravy usnadní nebo navodí vyléčení řady onemocnění - a autorka článku předpokládá, že spotřeba pšenice bude postupně klesat...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline I1ilan

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #17 kdy: Červenec 12, 2016, 09:15:01 odpoledne »
Ano da sa zit bez muky a cukru.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4340
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #18 kdy: Červenec 12, 2016, 09:31:29 odpoledne »
Zde by stálo za to specifikovat, o jakou mouku jde. Jen pšeničná? Nebo i žitná, ovesná, špaldová, rýžová, kukuřičná, pohanková, amarantová, hrachová?  ;)

Offline I1ilan

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #19 kdy: Červenec 13, 2016, 08:14:20 dopoledne »
Mam na mysli komercnu psenicnu muku z ktorej je vyrobene u plne vsetko co sa dnes predava. Dokonca aj "celozrnne" pecivo.
Ale su alternativy celozrnne- razna,spaldova. A takisto aj amarantova, kokosova, kukuricna atd.
A ked uz pecivo tak domace kvaskove. Nie je to tak tazke.
Ale pokial si clovek odvykne od peciva, uz ti chybat vobec nebude.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4471
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #20 kdy: Červenec 13, 2016, 09:15:36 dopoledne »
A viete aj prečo a ktorá múka nie je pre nás najlepšia? Je divné, keď niekto niečo zakazuje, odsudzuje, a nepovie dôvod :D
Mne sa páči, ako keď sa roznieslo, že biela múka je fuj, tak v pekárňach začali múku farbiť a pripekať. A čím tmavšia, tým zdravšia.  A dnes môžete kúpiť "celozrnný" chlieb či pečivo černé ako uhel... 8)

Myslím, že podstata je vystihnutá v tomto článku /aj keď je to už trochu prehnané/, ale základ bol ten, že na moderných mlynoch sa nedalo pomlieť celé zrno, lebo im klíčok zalepoval valce:

Citace
Po celé veky tvorilo celé obilné zrno základ výživy širokých vrstiev obyvateľstva. Bola to pšenica, ovos, jačmeň, žito, pohánka, pšeno, kukurica a ryža. Ešte v minulom storočí sa obilie mlelo medzi kameňmi a len toľko, koľko sa spotrebovalo.
Celé storočia žili Škóti na kaši z ovsa, Čínski dervišovia prežívali výlučne na "hŕstke ryže", samozrejme nelúpanej, Indiáni piekli kukuričné placky tortillas, himalájski vysokohorskí nosiči jedli len placky zo pšeničného šrotu, starí Bulhari vďačili za svoje zdravie a dlhovekosť ražnému chlebu, kyslému mlieku a zelenine, Rusi a Ukrajinci, povestní svojou fyzickou zdatnosťou vyrástli na pohánke, základom výživy našich slovanských predkov bol jačmeň a proso, americkí olympionici vďačia za svoje vynikajúce športové výkony ovsenným vločkách.
Celé stáročia dávalo celé obilné zrno ľuďom zdravie, vytrvalosť a silu.
Zlozvyk
Biela múka a výrobky z nej sú pre ľudský organizmus škodlivé. Prečo?
Nejde o komplexný prírodný produkt, ale o nevyváženú zložku potravy.
Na strávenie a metabolizáciu škrobu vnútri zrnka sú totiž potrebné látky, ktoré sú obsiahnuté v povrchovej vrstve zrnka - v otrubách.

Kde sa to pokazilo

Biela múka sa začala používať až v r. 1870 zavedením kovových valcových mlynov. Tie z múky odstránili otruby, ktoré sa dávali prasatám. Prasatá zostali zdravé, ale chlebom z bielej múky sa u ľudí masovo sa rozšírili choroby spojené so zápchou. Biely chlieb sa začal piecť najprv vo Francúzsku, kde bol výsadou privilegovaných vrstiev. Vidiecke obyvateľstvo ho ešte dlho odmietalo a nazývalo ho "chlebom smrti".
Neskôr i jednoduchý a meštiacky ľud chcel napodobniť šľachtické stravovanie výrobkami z jemnej bielej múky a tak sa na čas celozrnná múka zavrhla i napriek varovaniu Silvestra Grahama. Ten už v tom čase založil široké reformné hnutie a zdôrazňoval potrebu celozrnného chleba.
Švédski sedliaci, ktorí až do začiatku 20.stor. Žili hlavne na hrubom celozrnnom chlebe, mlieku a zelenine, mali po celý život zdravý chrup..........

....Bielej múke chýba to, čo je na obilnom zrne najcennejšie:

    -obilný klíčok
    -a šupka s aleuónovou vrstvou

Jemná vymletá biela múka je ochudobnená o veľkú časť týchto látok. Ich nedostatok je i príčinou mnohých civilizačných ochorení, napríklad i chybného chrupu.
Mýtus o nestráviteľnosti otrúb
Až do 30 rokov nášho storočia pokladala lekárska veda otruby ha nestráviteľné a pre ľudský organizmus škodlivé.
Dnes je všeobecne známe, že otruby sú pre zdravie nevyhnutné a prehnané obavy z "nestráviteľnej stravy" spôsobujú mnohé ochorenia:

    -oslabujú svalstvo zažívacieho traktu
    -spomaľujú tráviaci proces
    -vedú k hnilobe
    .a autointoxikácii (sebaotrave)


Biela múka je v porovnaní s celozrnnou ochudobnená o:

    85 % vitamínu B1
    70 % vitamínu B2
    50 % vitamínu B6
    85 % kyseliny nikotínovej
    19 % bielkovín
    36 % tukov
    63 % solí
    54 % vápnika
    72 % horčíku
    50 % fosforu
    70 % železa
    86 % medi
    77 % zinku
    100 % karoténov
    98 % vlákniny

A už viem, prečo je graham grahamom :)

http://bylinkablog.blog.cz/0912/biela-muka-med-ci-jed


S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4340
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #21 kdy: Červenec 13, 2016, 09:24:54 dopoledne »
Já bych se teda pečiva či chleba nerada vzdávala. Je to dobrý zdroj sacharidů, který by se mohl těžko nahrazovat. Zejména pokud by přišly nějaké potíže. Obilí má rozhodně lepší skladovatelnost než třeba brambory a (na rozdíl od brambor) např. samožitný kváskový chleba si ukrojíš i za studena a je zdraví prospěšný.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4471
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #22 kdy: Červenec 13, 2016, 09:32:50 dopoledne »
Soňo, veď v článku hore je vysvetlené, že nie je múka, ako múka. Tak sa nevzdávaj.

Inak, ludia čo kedysi jedli celozrnnú múku a nepoznali repný rafinovaný cukor sa aj tak nedožívali 300 rokov. Zaujímavé, že vtedy /stredovek/ bol priemerný vek 30-40 rokov, a ludia vraj najčastejšie zomierali na zápal okostnice. Takže sa z toho netreba posrať. Zabíja nás skôr stres a zhon.....  :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1815
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #23 kdy: Červenec 13, 2016, 09:35:52 dopoledne »
Nemám zrovna rád odborný diskuze, zejména mezi odborníky a laiky. Z toho vyjdou závěry, který udiví jak toho laika, a odborníka přímo šokujou  ::)
Proto jen velmi zjednodušeně :
Někdy koncem devatenáctýho století se největší skupina přírodních látek neobsahující dusík začala nazývat uhlohydráty. Dneska se jim říká taky sacharidy
Nejzákladnější z nich je hroznový cukr. Vzorec má C6H12O6.
Pokud v přírodě najdu dvě "molekuly" hroznového cukru, stojící za sebou, bude to ovocný cukr, fruktóza. Jestli ale budou ty dva hroznový cukry spojené malinko jinak, bude to sladový cukr, maltóza. Z toho se vyrábá pivo, anebo whisky.
Jestliže budou tři, bude to sacharoza, řepnej cukr.
A nynčko bacha  ;)  Jestli těch "moleklul" bude hromada, oklo stovky,  bude to škrob.
Když těch set bude několik, bude to dextrin = lepidlo na tapety. Pokud bude těch molekul několik tisíc, bude to dřevo.

Je to divný ? Ale není  ;D
Hovězí dobytek - díky svejm několika žaludkům dokáže strávit a využít slámu bez problémů.
Dříve narození, kteří ve škole dávali pozor si pamatují, že uvědomělí občané v obleženém Leningradě vařili polívku z lepidla na tapety. A jak jim chutnala  ;)
Někdy v polovině osmdesátých let jsem byl na jakýmsi školení CO. Tam jsem se dozvěděl, že od konce sedmdesátejch let je přísně dbá, aby barva pro tisk novin byla zdravotně nezávazná. Předpokládalo se, v případě atomový války, kterou jistojistě zlý kapitalisti spustěj, budou krávy v zabezpečených kravínech žrát novinovej papír, co pionýři v době míru nasbírají.

Cukr je všude, kam se podíváš. Celkem s malinkým problémem je možný vyměnit jeden za jinej.
A nech si chutnat :P
Pro moji maličkost tím tahle diskuze skončila  :pa: 

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4340
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #24 kdy: Červenec 13, 2016, 10:03:01 dopoledne »
Jo jo, máš pravdu, trochu jsem si to usnadnila a vynechala slovo "složené" sacharidy.
Díky za odborný rozbor  :)

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #25 kdy: Září 27, 2016, 01:01:27 dopoledne »
Zajímavé video ohledně cukru pana Chlíbka
https://www.youtube.com/watch?v=TAV-1YgQZa0

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1470
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #26 kdy: Září 27, 2016, 09:24:40 dopoledne »
Plha se hlasi!
Praktikující cynik

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5119
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #27 kdy: Září 27, 2016, 10:55:26 dopoledne »
Dodíval jsem do do 4 minuty. Budu přemýšlet jako běžný člověk a určitě cukr bude hned vykoupen, protože hodně lidí si myslí, že cukr dá člověku potřebnou energii. Tak pokud krámy jsou způlky vykoupené, tak cukr tam určitě nebude.

Myslím si, že jsem psal s Ormien o jednoduchých cukrech a psala, že tělo přebytečný  je neutralizuje inzulínem. Myslím si, že člověk spotřebuje o více cukr jež je udával. Nemyslím si, že člověk může přežívat desítky dní. Ale to je jen můj názor. Zkoušel jsem jen pár dní.

Myslím, že nejlevnější potravinou je voda. Lidé mají běžně na sobě zásobu na pár týdnů, ale psychicky vydrží jen pár minut. A pokud člověk nedokáže vydržet půst, tak nejlepší je začít pít vodu a zaplnit žaludek, abyste mohli najet na půst.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5119
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #28 kdy: Září 28, 2016, 11:12:20 dopoledne »
-------------------
Sahaw, nejlevnější potravinou nebude voda protože to není potravina. Je to voda.
Komentoval jsem 4 minuty videa. ;)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4471
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #29 kdy: Září 28, 2016, 01:05:57 odpoledne »
Nemám zrovna rád odborný diskuze, zejména mezi odborníky a laiky. Z toho vyjdou závěry, který udiví jak toho laika, a odborníka přímo šokujou  ::)
Proto jen velmi zjednodušeně :
Někdy koncem devatenáctýho století se největší skupina přírodních látek neobsahující dusík začala nazývat uhlohydráty. Dneska se jim říká taky sacharidy
Nejzákladnější z nich je hroznový cukr. Vzorec má C6H12O6.
Pokud v přírodě najdu dvě "molekuly" hroznového cukru, stojící za sebou, bude to ovocný cukr, fruktóza. Jestli ale budou ty dva hroznový cukry spojené malinko jinak, bude to sladový cukr, maltóza. Z toho se vyrábá pivo, anebo whisky.
Jestliže budou tři, bude to sacharoza, řepnej cukr.
A nynčko bacha  ;)  Jestli těch "moleklul" bude hromada, oklo stovky,  bude to škrob.
Když těch set bude několik, bude to dextrin = lepidlo na tapety. Pokud bude těch molekul několik tisíc, bude to dřevo.........

A nech si chutnat :PPro moji maličkost tím tahle diskuze skončila  :pa:

K tomuto ešte chýba jeden podstatný dodatok, ktorý v týchto dňoch študírujem: Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie škrobu na jednoduchšie cukry a patrí medzi hydrolázy. Amyláza je prvý enzým, ktorý bol nájdený a izolovaný pod menom diastáza Anselmom Payenom roku 1833. Existujú tri typy amylázy : α-amyláza, β-amyláza a γ-amyláza.

α-amyláza produkovaná slinnými žľazami sa nazýva ptyalín. Ptyalín obsiahnutý v slinách pri styku s potravou začne štiepiť škrob a zložené cukry. Amylázu produkuje tiež pankreas (slinivka brušná), ktorá sa nezastupiteľne podieľa na rozklade cukrov, tukov a bielkovín. Pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov.

Amylázy (α-amyláza a β-amyláza) sú rovnako obsiahnuté v slade, kedy počas rmutovania sladiny (približne v rozmedzí 60–70 °C) rozkládajú obilný škrob na dextrín a jednoduchšie cukry (hlavne maltózu), ktoré budú môcť neskôr skvasiť na alkohol; podobne pôsobia sladové amylázy pri výrobe whisky.

α-amyláza pracuje pri teplotnom optime 70°C, pri 80°C sa inaktivuje. Optimum β-amylázy nastáva pri 62°C; inaktivuje sa pri 75°C. Preto sa často pri rmutovaní sladina postupne zahrieva na rôzne teploty.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1815
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #30 kdy: Září 28, 2016, 01:35:48 odpoledne »
Dagu, až se jednou dostanš do situace, že z pytlíku vysypeš poslední zrnko cukru, z truhly vymeteš poslední hrstičku mouky, takm jistě nebudeš řešit kterej enzym kde co mění.
Když si chlapi lejou pivo do hlavy, určitě neřeší, že bez enzymu zimaza by se nenapil.

Vrátím se k tématu :
Ano, dá se přežít bez mouky a bez cukru.
Otázka je, jak dlouho ! 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4471
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #31 kdy: Září 28, 2016, 02:13:04 odpoledne »
Milo, čo si s tým chcel akože povedať? Toto fórum je snáď na to, aby sme sa 1. do takej situácie nedostali, 2. vedeli, ako sa z nej dostať.

Ja len tolko, že každý máme v sebe zariadenie, ktoré nám dokáže ten cukor vyrobiť....
A keď človek prekročí hranicu bežného konzumenta, tak dokáže ovela viac.... ale to si už radšej nechám pre  seba. Tu je to škoda času.  ;)


S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4967
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #32 kdy: Září 28, 2016, 02:46:59 odpoledne »
Dá se žít bez mouky a cukru na věky věků amen.
To je naprosto jasný fakt. Ani mouku, ani  cukr tělo nepotřebuje.
Stačí jíst něco jiného, než mouku a cukr a je to. Nevidím v tom nic divotvorného, navíc se budete cítit lépe, jako bonus.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1483
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #33 kdy: Září 28, 2016, 02:53:10 odpoledne »
votroubek ma predbehol s komentom,ale aj tak sa zapojim aj ked som to doteraz nepovazoval za potrebne.
neviem co to tu stale riesite ci sa da-neda zit bez muky a cukru.
bez muky zil homo sapiens cele veky a nechybala mu.
cukor nieje iba ten rafinovany.existuje aj prirodny napriklad fruktoza v ovoci.nachadza sa v nom dostatatocne mnozstvo pre zdravy vyvoj cloveka.a pre extra maškrtnikov tu su aj divoke včely a ich med.pralesne kmene po celom svete si obohacuju svoj jedalniček medom divych včiel lebo nepoznaju ziadne rafinovane a priemyselne cukry.
zhrniem to-ano,bez cukru aj bez muky sa da plnohodnotne zit.staci ich iba vynechat zo stravy
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Marav

  • ***
  • Příspěvků: 1046
Re: Dá se žít bez mouky a cukru? Co se stalo s pšenicí ..... ?
« Odpověď #34 kdy: Leden 21, 2017, 05:43:17 odpoledne »
Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme?!

 
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla základem jídelníčku naší civilizace, začala škodit?

Docela dobře by se pšenice mohla označit za plodinu, která vyvedla naší civilizaci z jeskyní až do nákupních center: snadno se obdělává, její semeno lze bez zvláštních podmínek skladovat po celé roky a má velkou nutriční hodnotu.

Pšenice, lepek, alergie Pšenice nás živí nějakých deset tisíc let. Za tu dobu samozřejmě prošly způsoby jejího pěstování a zpracování obrovskou proměnou, kterou můžeme zjednodušeně roztřídit do dvou velkých technologických revolucí: mletí a šlechtění. Obě transformace měly na nutriční hodnotu pšenice tak drastický vliv, že část populace už nemůže pšenici pozřít a rostoucí množství lidí trpí kvůli konzumaci pšeničné mouky vleklými zdravotními problémy.

První mlecí revoluce byla odstartována v roce 1870 s vynálezem moderních ocelových šneků používaných v mlecích ústrojích. Oproti původním kameným technikám šlo o mnohem rychlejší a efektivnější metodu. Namísto jednoduchého rozmašírování celého obilného semene jsme najednou mohli při mletí separovat jednotlivé části a levně produkovat tu krásnou bílou mouku. Všechny společenské vrstvy si najednou mohly dovolit koupit tu "mouku bohatých" zbavenou bordelu a slupek.

Bílá mouka měla mnoho dalších výhod. Bylo možné jí mnohem déle skladovat a z velké části zmizely problemy s hmyzem a hlodavci, kteří semeno napadají a současně roznášejí řadu chorob. To umožnilo koncentrovat výrobu pšenice do vzdálenějších míst, obřích farem a spoléhat na to, že ji někdo levně dopraví až do obchodu. Trvalo nám několik desítek let, než jsme si začali klást otázky proč že to vlastně hmyz nechce žrát a co v té mouce chybí, když se to vůbec nekazí.

Během pouhých 10 let tak vytlačil kovový mlýn všechny velké kamené mlýny na starém kontinentu. S bílou moukou se zrodilo historicky první "processed food" - potravina, u které byly nahrazeny její původní nutriční vlastnosti výměnou za možnost dlouhého skladování, snadné distribuce a nízkých výrobních nákladů. Drtivá většina položek v regálech hypermarketu dnes splňuje tyto podmínky navzdory nápisům na obalech. Proto byste si měli zapamatovat toto:

"Každá potravina, která vás ohromí dobou trvanlivostí, je podezřelá."

Anglická Wikipedia na toto téma uvádí: "Je ironií, že z pohledu nutriční hodnoty zbavujeme moderním mletím semeno těch částí, které mají nejvyšší obsah bílkovin, vitamínů, lipidů a minerálů." Není se čemu divit, že na přelomu 19. století si nikdo nelámal hlavu nutriční hodnotou. Za mnohem větší ironii tak považuju fakt, že ačkoliv jsme si toho několik desítek let dobře vědomi, tak ten suchý prášek stále tvoří základ jídelníčku západní civilizace.

Druhý problém moderní pšenice se datuje do roku 1950 a souvisí s intenzivní hybridizací, která dala vzniknout plodině, která sice nese stejné jméno, ale její genetická konfirgurace je natolik odlišná, že už nemá s pšenicí, jakou jedly vaše babičky prakticky nic společného.

Nejde přitom jen o rozšířenou intoleranci na lepek. Moderní pšeničný terminátor je celá desetiletí šlechtěný pro rezistence na pesticidy, schopnost přijímat umělá hnojiva, odolávat plísním a hlavně produkovat maximální podíl semene na čtvereční metr. Za tu dobu se v semenech objevila zcela nová bílkovina gliadin, která se váže v mozku na opiátové receptory, vyvolává seriózní závislost a stimuluje chuť k jídlu. Ročně na planetě produkujeme a konzumujeme přes 700 milónu tun této substance.

Začalo to přitom velmi vznešeně. Iniciátor této zemědělské transformace Norman Borlaug dokonce obdržel Nobelovu cenu za záchranu miliardy životů před smrtí hladem. Závislost naší populace na pšenici totiž není jen opiátová, ale také materiální. Zvýšená produkce potravin vedla k další populační explozi a zemědělství už se dnes bez hladomoru nemůže vrátit k původním odrůdám, protože jejich produkce na akr nedokáže lidstvo uživit.

Posledních 10 000 let jsme pšenici pěstovali, skladovali, mleli a spokojeně jedli. Díky jejím vlastnostem nemusel každý jednotlivec shánět oběd na druhý den a mohli jsme se věnovat výzkumu, kultuře a jiným vědním oborům. Během průmyslové revoluce jsme pod tlakem rostoucího hladu všechno změnili. Začalo to stroji, které ze semena separují suchý bílý prášek, pokračovalo šlechtěním s cílem zvýšit obsah lepku. Pak přišla na řadu biochemie, genetické manipulace a další vlna transformací pšenice, která vedla ke zvyšování odolnosti proti škůdcům, plísním, postřikům, hnojivům i výkyvům počasí. Tak se stalo, že myši ani brouci ten dnešní bílý prášek nechtějí žrát.

Už nikdy nemůžete věřit jídlu, které si nevypěstujete sami.

Převzato z webu: http://farmafutura.blogspot.cz/2014/05/co-se-stalo-s-psenici-ze-ji-tolik-lidi.html
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4967
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #35 kdy: Leden 21, 2017, 06:52:50 odpoledne »
Problém je podle mého velmi okleštěný a nekompletní, ani nekomplexní.
Jedna strana mince je výběr odrůd, těch výnosných, rychle a spolehlivě plodících, dobře reagující na hnojení na list, pokud možno roundap ready....Pak to semínko , které má rodokmen jako ferari a bylo stvořeno stejně složitou technologií se namoří nějakou mořící technologií , aby.... pěkně klíčilo, aby lépe odolávalo škůdcům a plícním, aby nechutnalo jedlíkům a aby více odnožovalo a vyvinulo lepší kořenový systém.Pak se to zasije do pečlivě chemicky upraveného secího lože, zejména totální herbicid je to nejnutnější.
Pak nějaké syntetické postřiky proti plísni sněžné u ozimů, pak dáme DAM, a ke konci života rostliny to ještě jednou postříkáme roundapem, aby nám to všechhno pěkně uschlo, i s plevelem, tím si zregulujem sklizeň, abysme tam neměli zelený fleky, páč počasí je vždy nejisté.
Samozřejmě, že všechny postřiky jsou zcela neškodné a biologicky odbouratelné, přesně tak, jak to tvrdí jejich majitel, monsanto.A my jim budem věřit, proč by nám lhali.A tak zrno, kterému jsme dali jen tři prvky, jmenovitě NPK, vyrostlé výhradně kvůli svému oběmu a váze a ceně vztažené k tomuto.A protože se to opakuje již mnoho let, půda je nasycena tím, co po ní rozlíváme a stačí nám opravdu to málo, co se do potravin dostene. K tomuto uletému zrní pekař důvtipně přidá molotovů koktejl veselých ingrediencí a nebohý konzument si odříhne s dobrým pocitem z obarveného rohlíku, který svojí barvou má evokovat černé, dobré a zdravé pečivo.
Ekonomika je to hlavní a tak se stejným způsobem chová chovatel drůbeže, prasat i brouků.Vyhýbat se mouce patří k dobrému pravidlu, pokud tedy nemáme na mysli žitnou, celozrnnou , bez chemie pěstovanou.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2216
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #36 kdy: Leden 24, 2017, 06:20:17 odpoledne »
No ještě před 1/2 rokem vydala naše 4 členná rodina za různé pečivo okolo 250-400 kč týdně...a pak jsme si řekli, že to zkusíme omezit...No a já místo chlepa a rohlíku začal baštit k snídani různé kombinace luštěninových salátů a směsek...A ejhle co se nestalo, no nic. Chutná mi to, namusím několikrát týdně běhat pro "čerstvé" pečivo z rozmražených polotovarů a jsem pocitově méně hladový....A cukr se snažím nahrazovat medem. Jistě v zásobách nějaký mám, ale ten se nezkazí ani za 50 let....stejně jako med. Jinak místo cukrů a dětských sladkůstek jsme začali s dětmi vyrábět různě ochucené křížaly a to jak z jablek, tak i sušenou zeleninu a ejhle děti si také zvykly...No tatranka se taky hodí a lízátko jakbysmet, ale jedí toho méně...

Jinak toho lepku v pšenici asi opravdu dost přibylo, ale mám plán zkoušet péct žito pšeničný chleba z mokrého předklíčeného obilí. Hydrolýza by měla lepek naštěpit a pak už by neměl škodit. Navíc pokud to dokážu, tak mohu skladovat pouze zrní a mletím si vyrobím přímo těsto na chleba (pokud při mletí přidám sůl a kmín  apřípadně nějakou bylinku vznikne homogenní ochucené těsto přímo při mletí). Pokud to už někdo zkoušel a má praktické poznámky a rady, budu rád, když se podělí o nabyté vědomosti. Já dosud jen vyzkoušel pečení chleba ve vyhasýnajících Jotulkách nad zhavými oharky ;D, a ono to funguje...(Ale napřed jsem si termočlánkem změřil teplotu, protože mi chybí ten správný pekařský grif...). Ovšem rodina z toho měla dobrý zážitek....Výsledek byl upečený a poživatelný, ale ještě to není na chlubení.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4340
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #37 kdy: Leden 24, 2017, 06:54:10 odpoledne »
Aha, já jsem si myslela, že můj komentář někdo smazal, ale ono to bylo tak nějak částečně přesunuto... trošku to ztratilo návaznost  ;)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9371
  • I' ll be back!
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #38 kdy: Leden 24, 2017, 07:31:30 odpoledne »
Tady se nemaže.. Tedy, jen Anakin promazal veliké fotografie, které zabíraly mnoho místa na webhostingu, ale texty si mažou sami jen autoři, zvláště pověstný je tím Setik..  ::!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

fiasko

  • Host
Re: Dá se žít bez mouky a cukru?
« Odpověď #39 kdy: Březen 09, 2017, 06:13:59 odpoledne »
Cukr a mouka jsou jedy. Dá se bez nich žít a to mnohem lépe než s nimi... Cukr je navýkovější než kokain! A zabíjí víc než kokain...