Autor Téma: Zpracování kopřivy na vlákno  (Přečteno 1514 krát)

derek

  • Host
Zpracování kopřivy na vlákno
« kdy: Říjen 14, 2013, 10:56:13 odpoledne »
Práce známého.

Získání vláken z kopřivy, surová vlákna, vyčesaná příze a spředené vlákno.

Celé je to velice jednoduché, rychlé a když si dá člověk záležet a udělá si pár pokusů, může za půl dne získat nějaký ten metr docela obstojného provázku. Není to žádný zázrak, nejspíš se to nedá použít na nějaké velké zátěže, ale jako provizorium na svázání něčeho s něčím to bohatě stačí.

Jinak taky docela pěkně chytá jiskru od křesadla.


foto1 :Suché stonky kopřivy; rozdrcené a ve dlaních chvíli mnuté stonky - oddělují se vlákna; vlákna zbavená nečistot a kousků stonků - de facto příze.

foto2: Detailnější záběr.

foto3: Pro vyčesání nečistot jsem použil obyčejnou vidličku. Při příštím pokusu použiji jemný hřeben.

foto4: Spředené vlákno - základ pro uvázání provázku, tkaní, šití.

foto5: Detailnější záběr.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4904
Re:Zpracování kopřivy na vlákno
« Odpověď #1 kdy: Říjen 14, 2013, 11:09:40 odpoledne »
btw - kopřivy se používaly i pro výrobu bankovek, protože byly odolné.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3552
Re:Zpracování kopřivy na vlákno
« Odpověď #2 kdy: Říjen 15, 2013, 08:35:40 dopoledne »
Taky už jsem uvažovala, jak kopřivy škubu, že by se daly využít... Díky za sepsání postupu:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5207
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Zpracování kopřivy na vlákno
« Odpověď #3 kdy: Květen 17, 2014, 06:39:23 dopoledne »
Já bych jen dodal, že kopřiva je velmi všestranná rostlina a jistojistě má tu moc udržet vás na živu.
Její listy se nacpou do hrnce, krátce povaří,osolí, ochutí třebas česnekem a smíchá s vajíčkem a špekem a upeče jako sekaná, nebo usmaží jako karbenátek, nebo s bramborem zbaští jako špenát....
Kopřiva do konce května má stejné parametry, jako maso. Nebo do začátku května....zapoměl jsem.
Každopádně sklizené kopřivy obráží a lze tak zvládnout i 3 sklizně....Blanžírované se posolí a naducají do zavařovaček a v zimě použijí jako elixír života, nebo běžná potravina, podle uchovaného množství.
Obdobně funguje i sušená kopřiva, Do nálevů k vnitřnímu použití i jako potravina.
I když pěstuju špenát a mangold, kopřivou nepohrdám. Kdyby lidi tušili, jak je užitečná....