Autor Téma: Pšeničné klíčky.  (Přečteno 1502 krát)

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 189
Pšeničné klíčky.
« kdy: Říjen 13, 2013, 12:00:32 odpoledne »
Dle mého názoru je to jedna nejekonomičtějších potravin pro PA dobu. Kilo pšenice stojí 4kč, takže zásoby nestojí mnoho.  Pšenice má prakticky neomezenou trvalivost. Nemusí se nijak teplně upravovat. Stací pšenici vhodně připravit a naklíči sama, takže se o všechno postrá přiroda.  Mám však pár otázek.

-Jak nechat správně naklíčit pšenici, aby nechytala plísně, bakterie a další nezbedníky
-Dá se na tom z dlouhobého hlediska žít, nebo to způsobí nějaké vážnejší zdravotní problémy?
-Jaké látky potřebné k životu tomu chybí?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6325
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #1 kdy: Říjen 13, 2013, 02:01:54 odpoledne »
Prvni den ji namocenou ve vode, aby nabodtnala. Pry staci jen 8 hodin. Pak dat do sklenice s vickem. Pravidelne ji vyprat alespon 3 krat denne, aby nezasmradla. A delat to tolik dni dokud nebudou velke klicky podle vasi predstavy. Nezavyrat vicko. Je velice dulezite menit tu vodu jinak to zacne smrdet. Klicky mi pripadaji sladce.

Klici i okolo 5 stupnu.

Pokud bude tvorit maximalne 80 procent jidelnicku psenice, tak clovek bude zit podle mne v pohode. Ono je to ted bezne, ze to u nekterych lidi tolik tvori kvuli chlebu a testovinam, Casem se objevi zdravotni problemy, protoze kazda potravina ve vetsim mnozstvi je pro nase telo jedovata. Vetsinou se to projevi nejakou nemoci za par let.

Zadna potravina nepokryje vsechny latky, ktere potrebuje telo. Proto se musi kombinovat.



Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #2 kdy: Říjen 13, 2013, 06:37:16 odpoledne »
Klíčky mám po máčení v teplé vodě (přes noc) potom v miskách posazených do sebe. Běžně stačí proplachovat dvakrát denně, když se dá na naklíčení jen množství, které se spotřebuje dřív, než se začnou z prvního klíčku tvořit listy - nikdy mi nic nezplesnivělo. Chci-li naklíčit třeba ječmen nebo hrášek do stadia 10cm rostlinky, dávám je do samozavlažovacích truhlíků v zimní zahradě, kde do této výšky dorostou během max. 2 týdnů.
I dlouhodobě (např. celou zimu) stačí k hrsti klíčků denně jíst nejchudší stravu (brambory, zelí, řepa, luštěniny), klíčky pokryjí převážnou většinu potřeby vitamínů a pomocných látek (ne živin jako sacharidy, tuky, bílkoviny), zejména když se bere širší škála semínek (čočka, hrách, vojtěška, ředkvička, cizrna, kamut, řeřicha...). Vydržet o pšenici celou zimu mi připadá příliš jednostranné, přežít se to bezpochyby dá, ale dokud nejde o život, neriskovala bych to - hrozí nedostatek některých minerálů, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin (doplněno pro úplnost).
Chystám se vyzkoušet lněné, konopné a kukuřičné klíčky...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

visla

  • Host
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #3 kdy: Říjen 13, 2013, 06:51:43 odpoledne »
Má to určitě háček. Kdyby  to byla nejekonomičtější potravina, tak by ji jedla chudina v ČR.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #4 kdy: Říjen 13, 2013, 07:25:33 odpoledne »
Chudina v ČR popíjí krabicové víno a nakupuje v LIDL-u. Klíčky baští lidé, co chtějí být zdraví.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6325
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #5 kdy: Říjen 13, 2013, 07:34:36 odpoledne »
Má to určitě háček. Kdyby  to byla nejekonomičtější potravina, tak by ji jedla chudina v ČR.
Je to strasne a strasne citlive tema pro chudinu. Chudina nechce byt chudinou. Chce zit jako bohata vrstva, tak odmitaji logicke reseni, ktere dokaze lidi dostat z chudiny do bohate vrstvy. Proto i PA doba bude dost kruta, protoze nebudou chtit spolupracovat. Vyhoda pripravenych bude, ze kdyz chudina bude rabovat kramy(nejspis umirat), tak pripraveny budou zit nekde v klidu a louskat klicky. ;D

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #6 kdy: Říjen 13, 2013, 09:09:53 odpoledne »
Vzpomínám na jednoho člověka, kterému jsem před lety dal práci na jednom svém kšeftu. Když dostal peníze, koupil 5 l benzínu a celá rodina frr do Lidlu. Pak 2 dny nepřišel do práce, Lovec - Sběrač :D

To co přitáhnuli z Lidlu byla hrůza. Laciné a nezdravé šunty.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #7 kdy: Říjen 14, 2013, 04:12:34 odpoledne »
Velmi hezký přehled:
http://clanky.ezofit.sk/2013/10/naklicovanie-semien/
Ještě dodám, že jsem zkoušela naklíčit i dýni, ale její klíčky jsou hořké - čím větší, tím víc hořké...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6325
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #8 kdy: Říjen 14, 2013, 04:21:19 odpoledne »
Chystám se vyzkoušet lněné, konopné a kukuřičné klíčky...
Konopna seminka jsi koupila ve zdrave vyzive, zverimexu nebo nekde jinde?


U slunecnicovych klicku je vyhoda, ze slupka jde snadno oddelit nez od nenakliceneho.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Pšeničné klíčky.
« Odpověď #9 kdy: Říjen 14, 2013, 05:56:28 odpoledne »
Konopná semínka jsem si vlastnoručně nebo spíš vlastnozahradně vypěstovala...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2444
    • Blog Prepper.cz
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #10 kdy: Srpen 24, 2016, 10:29:55 dopoledne »
Uvažuji o doma naklíčené pšenici, ale nevím jak to mám jíst. Samotný se mi nechce. Syrové jsou nejzdravější, ale nevím jak to chutná v jídle...
Máte nějaké tipy?

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #11 kdy: Srpen 24, 2016, 12:11:02 odpoledne »
Nemám zkušenosti s pšenicí.

Nějakej čas jsem se živil v pivovaře na sladovně.
Slad - jedna ze základních surovin pro výrobu piva - se připravuje z ječmene jeho naklíčením.
Ječmen je nutno máčet ve vodě, ale nesmí se "utopit". Teda ječmen se zaleje vodou, a za 6 hodin se voda vypustí. Po 6ti hodinách "nasuchu" se voda znovu napustí, a tak celkem 3x.
Mokrej ječmen se rozprostře na podlaze "humna", přehazuje se po asi 5 dní (podle počasí a teploty). Pokud by zrno leželo v klidu, začne krom "kořínku" růst i lodyha (střelka) - ale to je nežádoucí. Proto to přehazování.
Dokud roste kořínek - "sladový květ", mění enzym zimaza škrob na maltozu, tedy "sladový cukr". Zato lodyha - "střelka" maltozu spotřebovává ke svýmu růstu, tedy zrno ochuzuje.

Po konci sladování se vše usuší, ale při maximální teplotě 72°C. Následuje "odklíčení". Mechanicky se v bubnu klíčky omelou, a protože jsou lehké, odsají se vzduchem.
Sladový květ - klíčky se přidávají do krmných směsí, pro svůj vysokej obsah vitamínů řady B.
Slad se uloží na půdách, a po půlročním zrání se sešrotuje, a používá se k výrobě piva nebo whisky    :pa:
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #12 kdy: Srpen 24, 2016, 06:32:41 odpoledne »
Mám štěstí, že mám zcela nenormální přátele a jeden z nich hledal způsob, jak se uživit tím nejekonomičtějším a nutričně dobrým způsobem.
Je to pučálka.
Pučálka je jídlo, tvořené z naklíčených semen. V dnešní době se opisuje navzájem, že semena luštěnin, v dobové literatuře se pučálkovalo cokoliv, co bylo.
Totiž, mezi jídlem a hladem je obrovský rozdíl a mít v žaludku něco, nebo nic, je obrovský rozdíl.
Ergo, kámoš, vegetarián se celý rok živil monotematicky klíčenou pšenicí a čistou vodou.NIC JINÉHO NEJEDL.
Jasně, občas si přikápnul sojovou omáčku, pár kapek olivového oleje, trocha soli, ale jinak vůbec nic. A protože jeho bratr byl primářem na interně, udělali vstupní kontrolní vyšetření a tak činili každý boží měsíc.
Dá se s nadsázkou říct, že je schopen takto člověk při nevalné energetické práci přežít bez jakýchkoli zdravotních rizik, naopak, kamarádovi zmizely alergie i krohnova nemoc.
Takže si myslím, že pytel pšenice je, a bude první volbou při úvaze o přežití. Ono totiž zrno pšenice je opravdu boží dar. AA my z něj omeleme otruby, klíček, a z toho bílého, vyrobíme mouku, přisypeme hrsti chemie a mlaskáme, až se nám dělají bole za ušima. Celé, naklíčené zrno je totiž věc napěchovaná vším, co potřebujeme.
Při delším používání bych přikousnul šruchu zelnou a tykev hokkaido, nebo tmavě oranžovou dýni...tetsukabuto, nebo tak něco.
Jasně že můžete naklíčit i řepku, která je běžně k dostání za mizernej peníz, hrách a vlastně cokoli.
Pokud kupujete pšenici, kupte si v potravinářské kvalitě, krmná už je jiná liga, i když.... hlad je nejlepší kuchař.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1469
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #13 kdy: Srpen 24, 2016, 06:36:52 odpoledne »
Osobne znam pouziti psenicnych klicku do salatu a do chleboveho testa. Urcite bude receptu daleko vic.
Praktikující cynik

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #14 kdy: Srpen 24, 2016, 08:10:15 odpoledne »
Naklíčené a opražená pšenice se nazývala pražma...

Klíčky pšenice přidávám do polévky při podávání do talíře, do rizota...dá se všude možně....

Máš pravdu Votroubku, pytel pšenice je základ... @-->

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #15 kdy: Srpen 24, 2016, 09:00:54 odpoledne »
No, já myslel, že pražma byla nedozrálé, opražené klásky pšenice, ještě v mléčné zralosti. Dělalo se to běžně, když nebylo před žněma, co jíst.
Jináč se s tím neprděli. Nechali naklíčit a uvařili z toho kaši. Kaše totiž byl nejčastější pokrm našich předků.
A dá se to jíst syrové, to je jisté.Enem to chce zuby.....

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Pšeničné klíčky.
« Odpověď #16 kdy: Srpen 24, 2016, 10:22:54 odpoledne »
Pučálka je jídlo, tvořené z naklíčených
zrn hrachu.
Naklíčenej hrách se pražil, a v době, když ještě nevynalezli hambááče ani hotdógy pučálku prodávaly po Práglu "baby pučálnice" spolu s pečenejma kaštanama.

https://www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D