Výroba sirupu je velmi snadná. Jen očistíte řepu, aby byla čístá od zeminy. Nakrájíte nebo nastrouháte. Dáte ji vařit dokud nezměkne. Potom přecedíte a mačkáte z řepy všechnu tekutinu co se dá. Voda řepy je plná cukru, kterou vaříte dokud není hustá jako sirup.
Jak jsem to dělal:
13:10 Dal jsem vařit 1,5kg nastrouhane řepy s 1l vody.
14:15 - Vypnul jsem sporák a nechal jsem vychladnout
15:05 - Vymačkal jsem co se dalo přes utěrku a dal jsem zas vařit tekutinu.
15:30 - Vypnul jsem sporák. Tekutina se proměnila na sirup. Získal jsem přibližně 130g. Sirup je tekutý jako med.A dost sladký.
Trochu historie:
Sirup se často vyráběl v chudších rodinách. Využili vše. Nastrouhanou řepu po uvaření a zcezení dávali drůbeži nebo kozách smíchanými kopřivami.
Sirup se používal třeba k bramborovým plackám. Sirup skladováním ve skleničkách vydrží roky. Musí se dát pozor na správnou hustotu. Málo husté má nižší trvanlivost. Díky obsahu minerálů je sirup hodnotnější než bílý cukr.
Jak se zpracovavá cukr v továrně:
http://www.hps.cz/vyroba-cukru/