Autor Téma: Výroba sirupu z cukrové řepy  (Přečteno 1255 krát)


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4443
Re:Výroba sirupu z cukrové řepy
« Odpověď #1 kdy: Listopad 27, 2014, 03:45:45 odpoledne »
Výroba sirupu je velmi snadná. Jen očistíte řepu, aby byla čístá od zeminy. Nakrájíte nebo nastrouháte. Dáte ji vařit dokud nezměkne. Potom přecedíte a mačkáte z řepy všechnu tekutinu co se dá. Voda řepy je plná cukru, kterou vaříte dokud není hustá jako sirup.

Jak jsem to dělal:
13:10  Dal jsem vařit 1,5kg nastrouhane řepy s 1l vody.
14:15 - Vypnul jsem sporák a nechal jsem vychladnout
15:05 - Vymačkal jsem co se dalo přes utěrku a dal jsem zas vařit tekutinu.
15:30 - Vypnul jsem sporák. Tekutina se proměnila na sirup.  Získal jsem přibližně 130g. Sirup je tekutý jako med.A dost sladký.

Trochu historie:
Sirup se často vyráběl v chudších rodinách. Využili vše. Nastrouhanou řepu po uvaření a zcezení dávali drůbeži nebo kozách smíchanými kopřivami.
Sirup se používal třeba k bramborovým plackám. Sirup skladováním ve skleničkách vydrží roky. Musí se dát pozor na správnou hustotu. Málo husté má nižší trvanlivost. Díky obsahu minerálů je sirup hodnotnější než bílý cukr.

Jak se zpracovavá cukr v továrně:
http://www.hps.cz/vyroba-cukru/

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4418
Re:Výroba sirupu z cukrové řepy
« Odpověď #2 kdy: Listopad 27, 2014, 07:07:07 odpoledne »
Jak se da pouzit sirup jako krmivo pro vcely? A da se to pouzit? A k zavařování?

Samozrejme, že sa dá takýto sirup použiť na prikrmovanie včiel. Pre jednu rodinu po letnom vytočení potrebuješ dať včelám tak okolo 12 až 20 kg cukru /cukrového roztoku/. Množstvo záleží od velkosti rodiny a od podnebia-aké silné a dlhé zimy v tom kraji bývajú. Tak to už by bola pekné pole.... ::)

A určite aj na zaváranie kompótov by sa dal použiť.  ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2205
Re:Výroba sirupu z cukrové řepy
« Odpověď #3 kdy: Listopad 27, 2014, 07:35:57 odpoledne »
sirup vyrobený vyššie uvedeným spôsobom je vhodný pre včely tak na jar alebo v lete keď nie je znáška a hrozí im hlad.
Obsahuje veľa balastných látok, ktoré sa inak v procese výroby odstraňujú. Včely tieto látky nedokážu počas invertovania sirupu odstrániť a v zime by im tieto nestráviteľné látky zbytočne preplňovali výkalový vačok podobne ako pri medovicovom mede. Preplnenie zväčša prichádza na koniec zimného obdobia a keď sa včely nemôžu ísť von z úľa vyčistiť na čo potrebujú teplotu vyššiu ako 10°C  a slnečno tak nastane situácia, že včely to začnú robiť v úli čo je hygienická pohroma a takmer istá záhuba včelstva.Včelám na zimu najlepšie kvetový med alebo čistá sacharóza.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3744
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Výroba sirupu z cukrové řepy
« Odpověď #4 kdy: Listopad 09, 2018, 01:14:00 odpoledne »
K tomuto bych chtěla doplnit, že tento sirup můžete v mnoha starých receptech najít pod názvem "syrob" nebo "sirob". Správně uvařený syrob je hustý a tmavý a přidával se do různých sladkých jídel jako náhražka dražšího medu. Např. perník díky němu získal svoji tmavou barvu, původní (a dražší) perník byl slazený jen medem a byl světlý.

Vyvařenou řepou se plnily buchty - řepánky  :)