Autor Téma: Kompost ve sdílené zahrádce  (Přečteno 1214 krát)

PavelKadera

  • Host
Kompost ve sdílené zahrádce
« kdy: Srpen 12, 2013, 12:41:20 odpoledne »
Dobrý den,
s přáteli studenty sdílíme jednu zahrádku v Brně a mým úkolem je vybrat vhodný kompost. Jde o zahrádku o velikosti cca 30x20m. Dva menší komposty jsou již v provozu a nyní chceme koupit nějaký plastový. Našel jsem si tyto kompostery na kterých mě láká především blízkost Uherského Hradiště (mám zde trvalé bydliště) a jejich výroba z recyklovaných PET lahví.

Mou otázkou je, kolik takovýchto kompostérů bychom si měli pořídit a zdali takovéto kompostéry vyžadují nějaké speciální zacházení oproti dřevěným, zbitým svépomocí z latěk.

Předem děkuji

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kompost ve sdílené zahrádce
« Odpověď #1 kdy: Listopad 12, 2013, 02:02:13 odpoledne »
Mrzí mě, že Ti nikdo z místních odborníků neodpověděl. Uvažuju o možné odpovědi od chvíle, kdy jsi sem dotaz postavil, protože se k odborníkům nepočítám, ale nakonec mi to nedalo.
V prvé řadě nechápu, proč nutně chcete plastové kompostéry. Kdekoliv ve sběrném dvoře lze za dobré slovo, příp. pár korun získat staré dřevěné desky a kovové trubky, ze kterých lze kompostéry vyrobit v libovolném množství a objemu - podobně, jako už máte, jak sám uvádíš.
Na dotaz, kolik jich máte pořídit, není snadné odpovědět. Navrhuji pořizovat je postupně, jak bude narůstat objem kompostovatelného odpadu - postavit jeden, až se zaplní, postavit druhý, přeházet první do druhého a první prázdný používat na další organický odpad. Nebudou-li stačit dva, lze kdykoliv dobudovat další.
Plastové kompostéry nevyžadují žádné speciální zacházení, jen vlivem mrazu a času křehnou, čili se mohou začít lámat - nejsou tedy věčné. Mají sklon nedržet pravé úhly, takže na ně nemusí vždy pasovat víko. Tmavé mají tu výhodu, že akumulují za slunečního svitu teplo, stejného efektu ale dosáhnete, když vnitřek, příp. i vnějšek laťkových kompostéru pobijete černou fólií, nejlépe jezírkovou/rybniční, která je odolná vůči UV a nerozpadne se za pár týdnů. Stejnou službu udělá i starý koberec, rovněž ze sběrného dvora.
Jinak je mi Vaše činnost velmi sympatická a držím palce, ať se daří. Jsem taky z Brna (Zábrdovice), takže jsem připravená ke spolupráci jako je výměna sadby apod.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ptakopysk

  • ***
  • Příspěvků: 21
Re:Kompost ve sdílené zahrádce
« Odpověď #2 kdy: Únor 03, 2014, 03:12:08 odpoledne »
Z vaší odpovědi mi přijde, že jste dost zásadně proti kupovaným kompostérům. Z mé zkušenosti zase plastové kompostéry rychleji tvoří humus než, když si je zbijete z latí nebo uděláte z pletiva.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Kompost ve sdílené zahrádce
« Odpověď #3 kdy: Únor 03, 2014, 08:14:53 odpoledne »
Nejsem proti plastovým kompostérům - mám tři kusy vedle čtyř laťových kompostů, takže s nimi mám i zkušenosti i ve smyslu ve srovnání. Na můj vkus jsou plastové kompostéry: malé, zbytečně drahé a plastové... Kdybych je ještě měla pořizovat, tak výhradně z recyklovaného plastu.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman