Autor Téma: Šneci a jiná zvláštní jídla  (Přečteno 2741 krát)

Offline Mobile

  • Komunitní zahrada Chedrbí
  • *****
  • Příspěvků: 0
    • http://minimalisti.tym.cz/
Šneci a jiná zvláštní jídla
« kdy: Květen 26, 2012, 10:57:40 odpoledne »
Sem piše své zkušenosti zvláštnich jídel.

Offline spynfo

  • ***
  • Příspěvků: 38
Re:Sneci a jine zvlastni jidla
« Odpověď #1 kdy: Červen 08, 2012, 06:40:45 dopoledne »
zkousel jsem sneky, ale malo jsem odsliznil, nestaci par minut ve slane vode, dal bych i na nekolik hodin. Stejne nevim, jestli sliz nezustane. Mate vyzkouseny Francouzsky recept?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Sneci a jine zvlastni jidla
« Odpověď #2 kdy: Červen 09, 2012, 09:22:14 odpoledne »
Spařit, vytahat z ulit, očistit  a dále upravovat. Dá se vařit i škeble říční či rybniční viz http://forum.postapo.cz/subdom/forum/post3636.html?hilit=škeble#p3636

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1445
Re:Sneci a jine zvlastni jidla
« Odpověď #3 kdy: Červen 30, 2012, 11:42:23 odpoledne »
Spařit, vytahat z ulit, očistit  a dále upravovat. Dá se vařit i škeble říční či rybniční viz http://forum.postapo.cz/subdom/forum/post3636.html?hilit=škeble#p3636

 :D :D :D
Škeble sme bežne v rámci rybačky, keď nič nebralo a už sme sa nudili, buď vyrezávali a opekali, alebo sme ich dali na phrrebu aj s ulitou a krásne sa otvorili. K tomu chleba a horčica - klasika.  :D

To sme mali tak 10-12 rokov... Ach jo.
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

štika

  • Host
HLEMÝŽĎ
« Odpověď #4 kdy: Únor 05, 2013, 11:02:46 odpoledne »
Hlemýždě nejprve musíme podrobit půstu.Nejprve je uložíme do koše nebo hrnce uzavřené pokličkou,zatíženou kamenem-ale musí mít dostatek vzduchu.Po dvou dnech otevřete nádobu-není to hezká podívaná-hlemýždi i s výkaly.
Hlemýždě přendáme do druhé nádoby s vodou.Tu první vyčistíme.Hlemýždě ve vodě protřepeme,vylovíme a dáme do první nádoby s vodou.Hlemýždi musí tak 3x putovat z vody do vody,než jsou čistí.
Na oheň se dá nádoba do poloviny plná slanou vodou,hodně opepřená+cibule,petržel,tymián,bobkové listy a fenykl.
Do vřící vody hodíme hlemýždě.Začne vystupovat sliz,voda pění.Přidáme 3 skleničky octa,sliz se srazí a voda přestane pěnit.Nádoba se přikryje a vaříme 3 hodiny.
Po třech hodinách hlemýždě vyjmeme,necháme vychladnout.Tenkým zahroceným nástrojem je vyjmeme z ulit,které vymyjeme studenou vodou.
A co dál? Jsou 2 možnosti.
PŘÍŠTĚ.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #5 kdy: Únor 05, 2013, 11:13:44 odpoledne »
Zdravím,
štika : nejni to ten nejlepší postup, až to zplodíš tak ti sem napíši jak je to lepšejjššíí. 
Teď čekám na zbytek receptu.
Miki.

štika

  • Host
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #6 kdy: Únor 05, 2013, 11:30:29 odpoledne »
Tak teď ˇuž
1) Hlemýždi v ulitě.Rozetřeme máslo+petrželka+česnek+sůl a pepř.Z hlemýžďů odstraníme zatočený koneček,v němž jsou vnitřnosti.Nacpeme do do ulity-po dvou-a zacpeme máslem.Některé použijeme k jídlu,zbytek do mrazáku.
Jinak dáme do trouby otvorem ulity nahoru-na 10 minut,zakápnout pálenkou+ještě 3 minuty.Jí se tenkou zahnutou vidličkou(přidržují se speciálními kleštěmi).My můžeme držet rukou..
2) Hlemýždi bez ulit.Z hlemýžďů odstraníme vnitřnosti,pridáme stejné máslo+ hrst rozdrobené střídky a dáme na 10 minut do trouby.Přilejeme panáka pálenky,promícháme a do trouby ještě na 3 minuty.
Podáváme na nahřátých talířcích a jíme lžičkou.
Popíjíme bílé víno.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #7 kdy: Únor 05, 2013, 11:47:34 odpoledne »
Maminka je dělala v těch ulitách - v podstatě stejně, akorát je mlela - jednak se nemuseli tak dlouho vařit a druhak - dětem to tak nevadilo na to koukat.

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #8 kdy: Únor 06, 2013, 01:04:37 dopoledne »
Zdravím,
I když jsou vyčištění (vylačnění) tak stejně je lepší je po 10-15 minutách varu vyndat ceďákem a na prkýnku je vydličkou a nebo nějakým bodcem vypíchnout z ulit jde to krásně. Ulity se hodí nazpět do hrnce s vodu a octem. Vyndají se když zesvětlají a mají krásnou kresbu na ulitách.  Octa by nemělo být moc jednou se nám stalo, že jsme to přehnali a ulity se proděravěly. Skořápky jsou vlastně něco jako vápenec a ten ocet ho dost žere, takže pozor.
Tělíčka se dříznou od ocásků (takové to zatočené černé fujtajblové blee). Tělíčka vymneme ještě v soli a vaříme do změknutí již samostatně v hrnci společně s demi Glass nebo hovězím vývarem, nebo s kostkou masoxu. Vody co nejméně. Trvá to jak již bylo psáno tak 2,5-3 hod. No a další jak psáno od Štiky.

S těmi ocásky jsme dělali pokusy a když to bylo vařené s nimi tak ta chuť byla horší.
Jestiže použijete tento způsob, tak je nemusíte dávat ani lačnit a rovnou je naházet do vody s octem. Ušetříte jednu operaci. Doba ve vařící vodě ale může být max. těch 15 minut jinak to má šmak od střev.

Chuťově nejlepší kombinace : Nechat vylačnit, propláchnout vodou a dát do vařící vody na 15 min. Vyndat z ulit uříznout ocásky a dát tělíčka vařit do bujónu.
Miki. 

alwarez

  • Host
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #9 kdy: Únor 06, 2013, 12:11:22 odpoledne »
Az se na zivocichy zacnete divat jako na sekundarni prenositele potravin jako my sezereme slepice co sezerou chrousty z ty zerou travu  my treba kraliky a jine bylozravce......

alwarez

  • Host
Re:HLEMÝŽĎ
« Odpověď #10 kdy: Únor 06, 2013, 12:19:23 odpoledne »
Jak vsude rikam jak zraloka sezeru prvni to same z jedovatym hadem, nektere kmeny v pousti tady zily jen na jedovatych hadech......