Hlemýždě nejprve musíme podrobit půstu.Nejprve je uložíme do koše nebo hrnce uzavřené pokličkou,zatíženou kamenem-ale musí mít dostatek vzduchu.Po dvou dnech otevřete nádobu-není to hezká podívaná-hlemýždi i s výkaly.
Hlemýždě přendáme do druhé nádoby s vodou.Tu první vyčistíme.Hlemýždě ve vodě protřepeme,vylovíme a dáme do první nádoby s vodou.Hlemýždi musí tak 3x putovat z vody do vody,než jsou čistí.
Na oheň se dá nádoba do poloviny plná slanou vodou,hodně opepřená+cibule,petržel,tymián,bobkové listy a fenykl.
Do vřící vody hodíme hlemýždě.Začne vystupovat sliz,voda pění.Přidáme 3 skleničky octa,sliz se srazí a voda přestane pěnit.Nádoba se přikryje a vaříme 3 hodiny.
Po třech hodinách hlemýždě vyjmeme,necháme vychladnout.Tenkým zahroceným nástrojem je vyjmeme z ulit,které vymyjeme studenou vodou.
A co dál? Jsou 2 možnosti.
PŘÍŠTĚ.