Autor Téma: Ječné kroupy  (Přečteno 2696 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Ječné kroupy
« kdy: Červenec 28, 2013, 10:35:16 odpoledne »
Nemáte někdo informace na čem by se daly doma loupat kroupy? Sklidil jsem letos tak pěkný a voňavý ječmen, že jsem na něj měl úplně chuť - napadlo mě tedy naloupat si trochu krup. Co jsem našel jsou holendry na několi tun, nic na ruční práci.

štika

  • Host
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #1 kdy: Červenec 28, 2013, 10:40:29 odpoledne »
Když jsi psal, že jsi sklidil ječmen, tak jsem přemýšlela, co s ním budeš dělat. Aha a je to tu.
Já mám ječné kroupy (různé velikosti) nakoupené do zásoby ale není to na časté užití.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #2 kdy: Červenec 28, 2013, 10:50:00 odpoledne »
Já to šrotuji pro zvířata, ale tak nějak mě napadlo, jak by se to dalo zpracovat na stravu pro lidi.  už jsem něco našel. Prý se to po domácku dělalo ve stoupách, tak teď zjistit jak taková stoupa vypadala a fungovala.

štika

  • Host
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #3 kdy: Červenec 28, 2013, 10:56:37 odpoledne »
Jinak mám několik receptů s kroupami a mám je ráda.
I ta prdelačka je super.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #4 kdy: Červenec 28, 2013, 11:03:20 odpoledne »
Zatím asi nejlepší informace o stoupě by mohly být v knize "Jařmo, parkán, trdlice aneb Výkladový slovník historických pojmů, které upadají v zapomnění - Alena Vondrušková" takže první cesta bude do Universitní knihovny UP Olomouc :D

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #5 kdy: Červenec 28, 2013, 11:07:24 odpoledne »
Mám také kroupy ráda...a kuba či šoulet se objevuje v naší kuchyni...

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #6 kdy: Červenec 29, 2013, 05:32:11 odpoledne »
Zdraví.
Gloch : Tak obdivuji, ale nezávidím....stoupa..... no vím přesně jak to vypadá i jak to funguje když mě bylo tak 14-15 u babičky to poháněli  volem, který chodil v kruhu (žernov ??), přes převod to šlo hřídelem do stodoly a tam byly tři stoupy. U nich byla na kostrukci z trámů dřevěná hřídel a ta měla palce na obvodu a ty se při otáčení vždy zaklesly za "klacek" ve stoupě ten se nadzdvihl a po opuštění palce vlastní vahou dopadl do stoupy na ječměn. Ale trvalo to dost dlouho tak dva tři dny, již nevím přesně. Dnes se prý dělají mezi kotouči, které jsou rýhované a otáčejí se proti sobě. Mezera mezi nimi je  tak na sílu zrna. To je asi tak co si pamatuji, jo ještě, že když se to přesilo tak ta drť byl šrot, kterým se krmily husy (dělali se šišky, když se sušily na kamnech tak tak zvláštně voněly) na výkrm a babička dokázala mět husu i 12 kg. A to co zbylo na sítu byly kroupy.
Miki.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #7 kdy: Červenec 29, 2013, 11:41:27 odpoledne »
Ona prý je i malá - kde se tluče tloukem - něco jako když ženy v Africe tlučou. Takovou tu s těma kamenama (holendr) měl můj pradědeček - byla poháněná transmisí ze stabiláku. Viděl jsem ji někdy kolem roku 1960.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #8 kdy: Březen 20, 2014, 10:52:01 dopoledne »
Nevite jaky je rozdil v pivovarskeho jecmene od jecneme? Je to nejaky specialni druh? Bylo mi receno, ze maji pivovarsky jecmen.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #9 kdy: Březen 20, 2014, 04:20:26 odpoledne »
Dle anglické wikipedie:
One species, H. vulgare (barley), is of major commercial importance as a cereal grain, used as fodder crop and for malting in beer and whiskey production. Some species are nuisance weeds introduced worldwide by human activities others endangered due to habitat loss.

neboli se jedná o jeden z druhů ječmene.
Hordeum vulgare dle české wikipedie:
Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jediným kulturním zástupcem rodu ječmen (Hordeum). Ječmeny jsou jednoleté či víceleté rostliny. Květenstvím je klas, plodem obilka.[1]

což mě vrátilo zpět k české wikipedii a ještě jednou jsem si přečetl popis pro ječmen:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C4%8Dmen
Ječmen (Hordeum L., 1753) je rod čeledi lipnicovitých. Zahrnuje 25 druhů planého ječmene a jeden druh kulturní: ječmen setý (Hordeum vulgare L..), který patří k hospodářsky nejvýznamnějším rostlinám.

A ejhle: pěstuje se jen jeden druh ječmene. Takže pokud nabízí pivovarský nebo setý nebo běžný ječmen, tak by to (minimálně teoreticky) nemělo být rozdíl. Možná se s tím názvem pivovarský ječmen jedná buď o snahu zaujmout zákazníka nebo o přímý (A ne zcela dokonalý) překlad z jiného jazyku. (například v ruštině se zdá, že se ječmen setý občas označuje jako pivovarský.)
http://sptjihlava.wz.cz/novinky_soubory/SLOVNIK.htm
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #10 kdy: Březen 20, 2014, 07:20:37 odpoledne »
Ječmen setý - podle pěstování jarní a nebo ozimý. Ozimý u nás nemá příliš velkou tradici - vyhovují mu spíše přímořské podmínky. Pivovarský (sladovnický) ječmen je označení pro kvalitu. Požadavkem je vysoký obsah škrobu a nízký obsah bílkovin. Bílkoviny (amynokyseliny) zhoršují kvalitu sladu a tedy i piva. Některé odrůdy mají dán vyšší obsah toho či onoho geneticky, ale jde to ovlivnít i při pěstování - např. hnojením dusíkem. Krmné ječmeny naopak mají vyšší obsah aminokyselin v zrnu jako výhodu. Takže po sklizní se dělá kontrolní rozbor, jestli ta či ona partie ječmene vyhovuje účelu. Takže pivovarský (sladovnický) ječmen není označení druhu či odrůdy, ale vhodnosti pro výrobu sladu.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #11 kdy: Březen 20, 2014, 07:54:33 odpoledne »
Díky Glochu za objasnění.
Ti lidi co se umí rýpat v hlíně jsou chytří ve věcech o kterých člověk městský ani neví, že existují. :)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #12 kdy: Červen 10, 2014, 09:52:39 odpoledne »
Tak jsem zjistil, ze existuje nahy jecmen. Tak by podle mne by melo byt snadno stravitelne. Vite o tom vice?

Googl pise, ze je to jarni jecmen nahy.

Potrebuji jaky je rozdil mezi jecmenem nahy a jecmenem sety. Pokud se bude lisit ve stravitelnosti(pluh, slupka), tak si ho dokazu sehnat. Jen potrebuji sehnat podrobnosti. diky

Offline Neon

  • ***
  • Příspěvků: 107
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #13 kdy: Červen 10, 2014, 10:01:00 odpoledne »
Já to chápu takto - nahý = bezpluchý = celozrnný ječmen, který se dá jíst, mlít na mouku. Ten s pluchama, plevama nikdo jíst nebude. Plevy se nejí, ty se fukarem, kombajnem odstraňují.

Běžná úprava ječmene je ale nějaké to broušení, takže vznikají kroupy.
Chuťově jsou ale kroupy a bezpluchý ječmen (nahý) po uvaření velice podobné.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #14 kdy: Červen 10, 2014, 10:18:59 odpoledne »

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #15 kdy: Červen 10, 2014, 10:24:46 odpoledne »
Zkusim sehnat jecmen nahy. Odhaduji, ze bude stat nebio asi 6-12kc/kg.

Pak budu mit sestaveny perfektne jidelnicek na cely tyden, kde nebude ani jedna opakujici obilovina. A vse chutove skvele a levne a k tomu nebezpecne zdrave.:)

Skoda, ze prechazim na klicená semena.:)

Offline Neon

  • ***
  • Příspěvků: 107
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #16 kdy: Červen 10, 2014, 10:33:34 odpoledne »
Ten ječmen nahý jsou pro mě prostě chutově kroupy.

Jak ty to vlastně jíš? Uvařené celé zrno? To ti chutná na celý den? :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #17 kdy: Červen 10, 2014, 11:20:20 odpoledne »
Jedl jsem jecmen sety, ktery jsem rozemlel. Chutove nic moc, ale daleko se jist.

Jen jednou jsem kupoval pred cca 2 lety ve zdrave vyzive jecmen, abych si to zkusil. Myslel jsem, ze je jen odstraneny pluh a je to stale jecmen sety. Dnes uz vim, ze jsou vice druhu. Tak ho sezenu.

Prechazim postupne na klicky. Chci zkusit jist 90 procent klicky obilnin a lustenin. Zbytek zelenina a ovoce. Tedy RAW.:)

Offline Neon

  • ***
  • Příspěvků: 107
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #18 kdy: Červen 11, 2014, 12:47:13 odpoledne »
Tak to dávej určitě vědět, jak se ti daří na klíčcích! :)

Málo raw foodistů jí vůbec obilí (byť i naklíčené).

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Ječné kroupy
« Odpověď #19 kdy: Červen 11, 2014, 12:58:46 odpoledne »
Raw lidi jsou spis na tropickem ovoci. Proto jich hodne cestuje na jih.

Kdyz jsem si delal pruzkum, tak moc vitarianu nejsou zamereni na lokalni potraviny. V CR je to tezke kvuli zime. Klicky se mi zdaji jako nejlepsi reseni.


Pochopitelne chci vytvorit nejaky funkcni model jidelnicku, ktery bude velmi levny, zdravy a pouzitelny.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Ječné kroupy
« Odpověď #20 kdy: Leden 15, 2016, 10:02:07 odpoledne »
Na výrobu krup se používala ruční nebo nožní stoupa. Obojí je k vidění ve skanzenu na Veselém kopci  ;) .
Dle mého názoru výroba nebude moc složitá... zvlášť ta ruční stoupa. Je to vlastně jen špalek ve kterém je vydlabaná díra, k tomu jeden nebo dva tlouky s rozšířeným koncem.
Nožní stoupa je na principu páky, jinak je princip podobný (špalek s dírou a tlouk), jen se to ovládá nohou.
Obojí jsem vyzkoušela a udělat na tom kroupy je práce docela zdlouhavá, ale kdyby nic jiného nebylo...