Autor Téma: Sirupy a šťávy  (Přečteno 1237 krát)

Offline korda

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 32
Sirupy a šťávy
« kdy: Červenec 24, 2013, 04:31:03 odpoledne »
... a vyrobila první várku mátového sirupu - 9 lahví...



Nějaký vyzkoušený recept?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Mátový sirup
« Odpověď #1 kdy: Červenec 24, 2013, 06:41:44 odpoledne »
MÁTOVÝ SIRUP

Mátu ostříháme, opláchneme a vložíme do hrnce (čím více, tím lépe). Zalijeme ji 2 litry převařené (ne vroucí) vody a přidáme 3 rozkrájené citrony na plátky ( chemicky neošetřené). Necháme stát 24 hodin, občas promícháme.
Po 24 hodinách scedíme mátový výluh přes plátýnko a vmícháme 1,5 kg cukru. Můžeme přidat ještě citronovou šťávu (v receptu je kyselina citronová).
Rozmícháme do úplného rozpuštění cukru.

Podáváme ředěný studenou vodou s ledem, lístkem máty a kolečkem citrónu.

Pokud chceme sirup uchovat, lze to dvěma způsoby (používám oba)
1. Klasicky ve skleničkách sterilizujeme (viz. foto).
2. Nalijeme do skleněných láhví a nahoru dolijeme trochou alkoholu (používám domácí hruškovici), stačí 1/2 cm .


Offline korda

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 32
Re:Mátový sirup
« Odpověď #2 kdy: Červenec 24, 2013, 08:26:27 odpoledne »
To vypadá luxusně. Vyzkouším , díky.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Mátový sirup
« Odpověď #3 kdy: Červenec 24, 2013, 08:33:20 odpoledne »
Není zač...stejně dělám i meduňkový...ale mátový nám chutná víc... ;)

SoňaR

  • Host
Sirupy a šťávy
« Odpověď #4 kdy: Srpen 11, 2019, 04:44:01 odpoledne »
Meruňkový sirup

Na 1 kg vypeckovaných přezrálých meruněk
1 kg cukru
0.5 l vody
šťáva z citronu nebo kyselina citronová dle chuti

Meruňky podlijeme vodou a důkladně rozvaříme. Potom rozmixujeme, svaříme s cukrem a dokyselíme. Přelijeme do sklenic, zavíčkujeme, sterilujeme 15 min na 85 stupňů.

SoňaR

  • Host
Re: Sirupy a šťávy
« Odpověď #5 kdy: Srpen 12, 2019, 09:22:29 odpoledne »
Ostružinový sirup (překopírováno z Kecání, aby to viděli i hosté  ;))

SonaR: on je to teda spis sirup :)

Klasika, ostruziny, citron, voda - rozmixovat, nechat 24-48 hodin v chladu a temnu, precedit a zbytek prepasirovat pres plinu nebo tak, svarit s cukrem a nasklenicovat.
Pomery Ti nereknu, teda krom 1.2l vody na 2kg suroviny, cukr dodavam dle ochutnani pri vareni, zalezi na kvalite vstupu.