MÁTOVÝ SIRUP
Mátu ostříháme, opláchneme a vložíme do hrnce (čím více, tím lépe). Zalijeme ji 2 litry převařené (ne vroucí) vody a přidáme 3 rozkrájené citrony na plátky ( chemicky neošetřené). Necháme stát 24 hodin, občas promícháme.
Po 24 hodinách scedíme mátový výluh přes plátýnko a vmícháme 1,5 kg cukru. Můžeme přidat ještě citronovou šťávu (v receptu je kyselina citronová).
Rozmícháme do úplného rozpuštění cukru.
Podáváme ředěný studenou vodou s ledem, lístkem máty a kolečkem citrónu.
Pokud chceme sirup uchovat, lze to dvěma způsoby (používám oba)
1. Klasicky ve skleničkách sterilizujeme (viz. foto).
2. Nalijeme do skleněných láhví a nahoru dolijeme trochou alkoholu (používám domácí hruškovici), stačí 1/2 cm .