Zdravím.
Mnoooo tak ten ocet beru jako desinfekci. Proti mikrobům, plísním a všeliké to havěti, výborný a doporučuji.
Třeba umýt v něm maso když chci aby se mě nezkazilo, třeba na naložení před uzením....Úplně bez konkurenční.... Ale, že by zlikvidoval právě ty voskové látky tak tomu nevěřím.
Proč tak soudím ?
Již před léty jsem toto řešil ! ! Proč mě nerostou třeba kořeny, mrkve, petržele, celeru, když je přinesu z krámu a chci mít na okně zelené lupení na usušení případně semena. Jednou jsem zkusil i brambory, byly krásné, moc dobré a nerozvářely se. Ani jedna nevzešla. To když se mě ta rostlina třeba líbí a chtěl bych ji mít na zahrádce. Dělal jsem s nimi pekelné pokusy namáčel jsem je do převařené vody, do vody s hypermanganem (slabý a i silný roztok) zeminu do sadbovače jsem steriloval v troubě při 150 st. C. Kořeny jsem namáčel do stimulátoru zakořeňování (a to vám zakoření i klacek od koštěte).....Nic a Nic a Nic.... maximálně mě shnily za delší dobu. Letos jsem udělal taky pár (již vylepšených pokusů) a zase Nic.
Resumé :
Musí to být vykoupané v nějakém svinstvu, které brání klíčení. A stejné je to i s těmi plody co koupíte v superhyper magořině.
Nakonec jsem na to vzal mikroskop a ejhle na všech plodech s tvrdou šlupkou jablka, hrušky, melouny, salátové okurky, kedlubny, prostě vše co se má loupat, na všem byla .......vosková vrstvička..... a pod tím nejspíše řádně nacucaná
slupka chemickým, svinstvem proti hnilobě, plísni a klíčení. Nakonec u brambor jsem zjistil že se dokonce prodává pro malospotřebitele přípravek proti klíčení brambor při skladování. Tak si říkám, že ty co kupuji v Superhyper jsou v těch svinstvech určitě přímo vykoupané.
Takže pro mě dnes, když kupované, tak při loupání hodně silná slupka.
Ó jak jsem měl rád salátovky nastrouhané i se slupkou-tak to je dnes již fantazie. Květák jen tak uloupnout růžičku a sníst za syrova dnes to nevemu do huby pokud to nejni ovařené a opláchnuté ve studené. A nebo na farmářské trhy.
Vůbec nejlepší zahrádka.
Ve specielních případech....např. strouhaná kůra z pomerančů a citrónů musím provést následující mytí :
Pomeranče a citróny dám do horké vody ve které je saponát (jar) vezmu si rukavice abych se nespálil a slupku kartáčem celou vykartáčuji. Opláchnu ve studené vodě. Následují pod horkou vodou nerezové drátky, kterými odřu celý povrch plodu Při těch drátkách vám začne pomeranč trochu vonět silicí. Důkaz, že jste sedřeli u vrchní vrstvu. Nesmíte ji odřít moc jen tak opatrně. Potom zase saponát a kartáček. Následuje oplach studenou vodou a naložení do hrnce s horkou vodou tak těch 60-70 st. C. No a tam je nechám tak aspoň hodinu. Teprve potom se dá nastrouhaná pomerančová (citronová) kůra upotřebit třeba na uskladnění ve sklenici s cukrem. Do každé dám šťávu z půl citronu a pár plátků. Jakmile pustí šťávu tak sterilizuji. Je sice pravdou, že ta kůra je méně aromatická ale zdraví je zdraví, tak ji dám prostě více. Omývám tímto stylem pomeranče a citróny co mají silnou šlupku se silným pěnovým podkladem (myslím, že se to nazývá albedo, prostě je to to, co je pod kůrou bílé). Dělám to z těchto protože tam je více materiálu. Ne z těch co mají slabou šlupku a napůl seschlou, ty ani již nekupuji.
Takže toto je výsledek mého snažení.
Takže Saladin ocet ano ale pouze na plody které nejdou omýt shora popsaným způsobem např. jahody.
Ale ..... u měkkých musí následovat stejně dlouhá doba v čisté vodě aby se ten ocet zase vyplavil.
No tak si to přeberte, bude-li zájem mohu tu moji kůru přivést na nějaké další setkání.
Miki.