Zakládám téma, které zní na první pohled zbytečně vědecky, považuji je ale za nutné z toho prostého důvodu, že:
- současné zemědělství je omezené na několik málo druhů rostlin
- z našich omezených znalostí rostlinné říše pramení snaha "zůstat u toho, co znám" - a toho je žalostně málo
- z našich omezených časoprostorových možností vychází úsilí zaměřit se na několik málo rostlin, protože menší počty snáze zvládáme
Je to ale cesta do pekel a včely (viz článek níže) na to doplácejí stejně jako všichni ostatní živočiši včetně nás lidí. Tady v Brně už včeličku prakticky nepotkáš...
http://www.lidovky.cz/vcely-vymiraji-kvuli-ubytku-rostlinnych-druhu-jsou-mene-odolne-p8y-/veda.aspx?c=A100124_125714_ln_veda_mprJednostrannost silně zvyšuje zranitelnost. Úroda je závislá na tom, aby povětrnostní a ekologické podmínky vyhovovaly pěstovanému druhu a aby ho nezničila choroba či škůdce (a v monokulturách se budou snáze šířit). Chronicky známé druhy budou častěji předmětem zájmu zlodějů. Monokultury oslabují imunitu strávníků a vyčerpávají půdu. Monokultury - jak ukazuje Monsanto - jsou snáze zneužitelné chamtivci.
Proto se snažím hledat co nejvíce druhů poživatelných rostlin nejrůznějších typů, nejlépe ty, které jsou tu doma - i když je tu třeba celá staletí už nikdo nepěstuje. Některé neopylují včely, ale motýli a různý jiný hmyz. Některé mají jedlé i květy. Některé podporují zpřístupnění hlubších vrstev půdy. Některé zvládají zimu a lze je nechat na záhoně bez nutnosti je konzervovat kvůli uskladnění. Jiné lze vysadit na podzim a na jaře pak rychle dorostou do stadia konzumní zralosti.
Proto je nutné hledat a experimentovat, nebát se ani pokusů a novinek, ani staletí zapadlých zkušeností, a nenechat se odradit omezenými (a často i duševně línými) konzervativci, kteří od toho odrazují. Jen to je cesta k opravdové a SPOLEHLIVÉ potravinové soběstačnosti.
Takže pro začátek zopakuju svá kritéria - jaké rostliny s jedlými částmi hledám:
- rostliny rostoucí v našich podmínkách alespoň přes léto a zejména rostliny zvládající sucho
- rostliny s co nejvíce jedlými částmi
- rostliny, jejichž části lze jíst zasyrova nebo po jednoduché tepelné úpravě
- rostliny, jejichž jedlé části lze snadno skladovat, příp. přežijí zimu bez uskladnění nebo aspoň bez konzervace
- rostliny schopné vegetativního rozmnožování, příp. samosprašné, příp. opylované jiným hmyzem než včelami
- rostliny odolné vůči chorobám