Autor Téma: Nutnost zachovat biologickou diverzitu  (Přečteno 963 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Nutnost zachovat biologickou diverzitu
« kdy: Květen 24, 2013, 08:34:35 dopoledne »
Zakládám téma, které zní na první pohled zbytečně vědecky, považuji je ale za nutné z toho prostého důvodu, že:
- současné zemědělství je omezené na několik málo druhů rostlin
- z našich omezených znalostí rostlinné říše pramení snaha "zůstat u toho, co znám" - a toho je žalostně málo
- z našich omezených časoprostorových možností vychází úsilí zaměřit se na několik málo rostlin, protože menší počty snáze zvládáme

Je to ale cesta do pekel a včely (viz článek níže) na to doplácejí stejně jako všichni ostatní živočiši včetně nás lidí. Tady v Brně už včeličku prakticky nepotkáš...
http://www.lidovky.cz/vcely-vymiraji-kvuli-ubytku-rostlinnych-druhu-jsou-mene-odolne-p8y-/veda.aspx?c=A100124_125714_ln_veda_mpr

Jednostrannost silně zvyšuje zranitelnost. Úroda je závislá na tom, aby povětrnostní a ekologické podmínky vyhovovaly pěstovanému druhu a aby ho nezničila choroba či škůdce (a v monokulturách se budou snáze šířit). Chronicky známé druhy budou častěji předmětem zájmu zlodějů. Monokultury oslabují imunitu strávníků a vyčerpávají půdu. Monokultury - jak ukazuje Monsanto - jsou snáze zneužitelné chamtivci.

Proto se snažím hledat co nejvíce druhů poživatelných rostlin nejrůznějších typů, nejlépe ty, které jsou tu doma - i když je tu třeba celá staletí už nikdo nepěstuje. Některé neopylují včely, ale motýli a různý jiný hmyz. Některé mají jedlé i květy. Některé podporují zpřístupnění hlubších vrstev půdy. Některé zvládají zimu a lze je nechat na záhoně bez nutnosti je konzervovat kvůli uskladnění. Jiné lze vysadit na podzim a na jaře pak rychle dorostou do stadia konzumní zralosti.

Proto je nutné hledat a experimentovat, nebát se ani pokusů a novinek, ani staletí zapadlých zkušeností, a nenechat se odradit omezenými (a často i duševně línými) konzervativci, kteří od toho odrazují. Jen to je cesta k opravdové a SPOLEHLIVÉ potravinové soběstačnosti.

Takže pro začátek zopakuju svá kritéria - jaké rostliny s jedlými částmi hledám:
- rostliny rostoucí v našich podmínkách alespoň přes léto a zejména rostliny zvládající sucho
- rostliny s co nejvíce jedlými částmi
- rostliny, jejichž části lze jíst zasyrova nebo po jednoduché tepelné úpravě
- rostliny, jejichž jedlé části lze snadno skladovat, příp. přežijí zimu bez uskladnění nebo aspoň bez konzervace
- rostliny schopné vegetativního rozmnožování, příp. samosprašné, příp. opylované jiným hmyzem než včelami
- rostliny odolné vůči chorobám
 
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Nutnost zachovat biologickou diverzitu
« Odpověď #1 kdy: Květen 24, 2013, 08:43:03 dopoledne »
Tak to je. Bohužel to nedokáže změnit ani člověk. Dnešní druhová rozmanitost je jen zlomek toho co tu bylo.  Nás se to sice netýka ale jednou dojdem do bodu kdy bude jen jeden druh obilí, jeden druh ovoce, jeden druh chovného dobytka a nakonec tu člověk zbyde úplně sám. Člověk nebude mít co pěstovat, ani co chovat až nakonec umře hlady. 

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Nutnost zachovat biologickou diverzitu
« Odpověď #2 kdy: Květen 24, 2013, 04:38:07 odpoledne »
Centurione, formuloval jsi to pěkně.. Liberalizace ve fázi monopolu se skutečně takto chová.

Vidím to například na cigaretách. Trafiky v honbě za udržením zisků postupně "optimalizují" zásoby. Už mnoho let kouřím značku Petra 100´. Polovina trafik je mezitím přestala vést proto, že u nich mají menší obrátku a že většina kuřáků ovčansky rezignuje a vezme si ty krátké.. Já samozřejmě vždy chci tři krabičky najednou a když je nemají, tak jdu demonstrativně jinam. A u všech pump při placení vždy říkám, že u nich přestanu tankovat v momentě, kdy nebudou mít mé oblíbené cigarety.

Samozřejmě že s Ormien ve všem souhlasím. Musíme zachovat biodiverzitu konzumovatelných rostlin a živočichů stůj co stůj.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)