Téma topinambur mě zajímá, Retti - měla jsem dosud dojem, že se u nás pěstuje jen jedna odrůda. Dorůstají (chrást) velikosti min. 2 metrů, kvetou až teď na podzim, hlízy jsou malé, bílé a mají růžové pupeny.
Odborníci, na které jsem se obrátila, tvrdí, že vzhledově prý ta naše topinambura nejvíc připomíná starou francouzskou odrůdu zvanou Bílý lanýž, která prý patří chuťově k nejlepším. Odrůdy s velkými, pravidelnými hlízami prý nejsou tak dobré. U těch prý lze dosáhnout výnosů i několik kilogramů hlíz na jednu rostlinu (myslím ale, že jen v prvním roce na témže stanovišti - v dalších letech už je úroda menší).
Máš ještě ty topinambury, cos měla dřív? Mohla bys prosím porovnat jejich chuť? Mám ty velké topinambury slíbené během 14 dnů, ale samozřejmě mi zase rok potrvá, než z toho vypěstuju něco, co budu moct jíst... Taky Ti mohu po Saladinovi poslat pár těch svých, abys to srovnala. Mimochodem, Miki by asi taky ocenil odrůdu rozumné velikosti, takže jestli Ti něco zbude a Saladin pojede domů přes Pardubice, určitě by měl radost, kdybys mu pár hlíz poslala na vyzkoušení.
Vzhledem k tomu, že topinambur je blbuvzdorná zelenina, mám pocit, že bych se jí měla držet... Pokud člověk nepropadá iluzi, že se to dá jíst jako hlavní pokrm, dá se to v malém množství cpát prakticky do všeho - už jsem ji zapekla do bábovky, do rohlíků, nacpala do salátů, pomazánek, omáček, ragú i francouzských brambor...
Dostala jsem od odborníků i radu - když prý někdo nějakou zeleninu nesnáší, má se mu začít přidávat do jídla ve velmi malém množství, které se postupně velmi opatrně zvyšuje, takže si dotyčný na příslušnou zeleninu zvykne. Musím to vyzkoušet na dceři, nesnáší celer...