Autor Téma: Uživí mne zahrada II - rok 2013?  (Přečteno 22824 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« kdy: Květen 24, 2013, 07:14:23 dopoledne »
Od 1. cervna zacinam byt potravinove sobestacny pomoci zahradky, ktera ma cca 300m2. Z toho je cca 100m2 travnik,okrasna zahrada, stavby. Zahrada je pripojena k rodinemu domku, ktery ma priblizne 100m2.

Na zahrade je velka hruska a merunka. Pak 2 male svestky a 1 jablon. Nekolik angrestu a rybizu. Maly placek malin a ostruzin.  Diky stromum je velka cast zahrady zastinena.

Velkou vyhodu pproti pokusus, ktery jsem zkousel predtim, kdyz jsem zil na zahradce je, ze muzu chovat slepice. Mam jich 6  a stali mne 1080kc. Kurnik je prestavena mala kulna a plot jsem sestavil ze zbytku, tak jsem nemel skoro zadne financni investice.

Muj rozpocet na semena je 400kc. Zatim jsem utratil cca 280kc. Z minuleho roku jsem mel nejake semena.

Chci tim dokazat, ze pokud clovek ma alespon 50-70tisic nebo nekoho, kdo ma zahradu, tak clovek muze byt potravinove sobecny. Chce to jen chtit a nerikat, ze to nejde.

Vyuziji KPZ - Komunitou podporované zemědělství. Spolupracuji s nekolika lidmi, kteri semnou vymeni moji zeleninu za obiloviny a lusteniny.

Zameril jsem se na lehce vypestovatelne rostliny, ktere da daji ziskat dalsi rok semena, tak uz nebudu muset kupovat nova, ale budu mit vlastni.

Z praxe vim, ze clovek sni 200kg obilovin a lustenin, kdyz bude mit jen svou zahradku, ktera produkuje jen rostlinou stravu. Budu pocitat, ze 1kg obilovin a lustenin stoji 13kc. Tak se dostaneme, ze clovek potrebuje k zivotu 2600kc na jidlo a 400kc na semena. Zeleninu ziska ze zahradky. Na zacatku mu staci jen listova zelenina, ktera se muze skladat z plevele co mu na zahrade roste.  Pokud vyuzije  potencial zahradky, tak se naklady na jidlo snizi jen na 2000kc. Pokud bude chodit na sber plodu, ovoce, ktere roste u cest,v lese a u poli, tak snizi naklady jen na 1000kc rocne, protoze spotreba obilovin a lustenin prudece klesnou. Pokud bude sberac, tak nepotrebuje skoro ani zahradku.

Nedelam nic extra. Jen popisu svuj zivot, tak se neobetuji atd. Mozna nekomu pomuzu se zacatky s potravinovou sobestacnosti a nekomu zas zrusit myty, ze neco nejde.

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #1 kdy: Květen 24, 2013, 11:42:30 dopoledne »
A co to vysázet komplet bramborama. Řekněme že bude neúroda a vzejdou jen 2kg na metr čtvereční. To máš 400kg brambor v nejhorsím případě. Kdyby si se zbavil okrasné zahrady tak máš 600kg. Budeš je prodávat za 10kč/kg. To se prodá lehce a místo 2000kč jsou 4000kč. Prodat můžeš třeba jen 90% a zbytek zasadit zase za rok.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #2 kdy: Květen 24, 2013, 04:02:18 odpoledne »
ty brambory by se hodily i na jedení a na zimní krmení slepic. Ony sice i ve sněhu ty potvory něco vyhrabou, ale je to zoufale málo. Nicméně brambory se jim musí vařit a je s tím práce u zrn máš krmení odbyté za minutu s bramborami si pár minut třeba až deset vyhraješ a spotřebuješ jisté množství paliva na uvaření brambor.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #3 kdy: Květen 24, 2013, 10:48:12 odpoledne »
Sahawe, Tvůj střemhlavý způsob asi nebude vyhovovat všem zájemcům o dosažení potravinové soběstačnosti, my občané se slabší vůlí, mlsní a ne tak cílevědomí asi budeme spíš volit postupnou cestu.
Např. v prvním roce zvládnout vlastní spotřebu brambor. Tím se současně připraví půda na pěstování v dalším roce a během zimy máš čas zjistit, kolik čeho vlastně spotřebuješ. V druhém roce zkusíš pokrýt vlastní spotřebu cibule, česneku a mrkve. K tomu postavit krecht. Třetí rok k tomu přidat hrách a fazole a červenou řepu. Čtvrtý rok janevimco. Tak má člověk čas zvyknout si postupně na změnu jídelníčku, naučit se v menších množstvích, co ta která plodina potřebuje, naučit se postupně uchovávat a konzervovat to, co chce začít pěstovat v množstvích pokrývajících jeho spotřebu, všímat si, co kdy dozrává atd.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #4 kdy: Květen 25, 2013, 08:48:04 dopoledne »
ty brambory by se hodily i na jedení a na zimní krmení slepic. Ony sice i ve sněhu ty potvory něco vyhrabou, ale je to zoufale málo. Nicméně brambory se jim musí vařit a je s tím práce u zrn máš krmení odbyté za minutu s bramborami si pár minut třeba až deset vyhraješ a spotřebuješ jisté množství paliva na uvaření brambor.

Zo zemiakmi na kŕmenie sliepok opatrne. Zemiaky sú predsa len ľuľkovitá rastlina a obsahujú pomerne veľa škrobu.  Maximálne ich primiešavať do zmesi šrotu, otrúb, zeleného kŕmena s primiešaním kuchynských zvyškov. . (zelený krm musí byť do kŕmnej zmesi posekaný).  Takáto zmes je vhodná na ráno.  Časté kŕmenie zemiakmi spôsobuje zredenie stolice alebo priamo hnačku čo zníži produkciu vajec. Pre sliepky je najvhodnejšie krmivo šrot, otruby, krmná múka, a hlavne PŠENICA, tú dávame sliepkam do večerného kŕmenia.  Občas do šrotu môžeme primiešať hrsť ľanového semena.
Sliepky kŕmime ráno a večer. Cez deň zelené kŕmivo prípadne zvyšky z kuchyne. Sliepkam nedávame zvyšky zo surového mäsa.  Žihľava, listy kŕmnej repy, lucerna, ďatelina sú najkvalitnejšie zelené krmivo pre sliepky. V zime podávame sušené seno z lucerny, ďateliny, nastrúhanú repu - tu pozor počas mrazov nastrúhať len toľko repy, ktorú sliepky v krátkom čase skonzumujú.  Krmivo, ktoré sliepky nechajú po rannom a večernom kŕmení zakryjeme aby k nemu nemali prístup hlodavce, vrabce, divé holuby a hrdličky (roznášajú choroby).
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #5 kdy: Květen 27, 2013, 09:08:47 odpoledne »
Neni to idealni jidelnicek a ani se o to nesnazim. Chci dokazat, ze jde dosahnout na male zahradce k realativni potravinove sobestacnosti. A pokud jeste dokazu neco na vic, tak to bude fajn, tak treba, ze v CR neni mozne hladovet a da se zit dustojne i mimo system nebo s minimem penez.

Muzu dat ruku do ohne, ze clovek neumre po 3 mesicich jezeni obilovin a lustenin s cibuli a zelim. Zkusil jsem to na sobe a stale ziji(tedy jedl jsem obcas polarkace a neco na zakousnuti). Ten, kdo zkusi vice, tak urcite umre. Netusim co se stane, protoze se mi zda nemozne, aby clovek se zivil jen timhle, kdyz okolo sebe nabizi priroda tolik moznosti. :)

Ono je tolik moznosti jak zmizet ze systemu, ze by to bylo na celou knizku. Ja mohu vyzkouset tento rok jen par. Urcil jsem si, ze si kazdou tou moznosti vydelam za 12 mesicu cca tech 3000kc. To je tolik, aby jsem mel na cely rok potraviny. Moc se zas nepretrhnu.:)

Jedna moznost, kterou nevyzkousim  je chodit na ryby. Rocne stoji cca 4000kc vse okolo. A clovek muze denne asi chytit az 3 ryby. Tak ma dost jidla a jeste ho muze prodat. A staci jen sedet u rybnika/reky. :)

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #6 kdy: Květen 28, 2013, 11:15:43 dopoledne »
Jako uživit by se dalo o tom žadná, ale problém je kde se chces uživit. Pořád musíš platit minimální pojištení 1080 měsíčně. Když to neuděláš tak přijde navštěva, která dům i zahradu sebere. Takže z těch 3000 na jídlo se najednou vyklube + 13000 za pojištění a to nepočítám dan z nemovitosti a další.

PS: Rady jak se odpojit od systému bych přivítal. Klidně piš do SZ at nejsme OT

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #7 kdy: Květen 28, 2013, 11:56:50 dopoledne »
Resim jen potravinovou sobestacnost, protoze ji povazuji za nejdulezitejsi ke stabilizaci okoli, kde clovek zije.

Pokud se nekdo rozhodne zmizet ze systemu, tak vetsinou nic nebude vlastnit, tak mu exekutor nic nezabavi. Lidi, kteri to delaji promyslene, tak prepisou majetek nebo si pronajmou od znameneho a ziji si v klidu. Ted si sehnat brigadu a vydelat si na dan z nemovitosti a jine poplatky, ktere dosahnou jen na par tisic rocne neni az tak velky problem.

V teto aktualni dobe, kde je vsude dost prace a nejak jeste funguje system neni problem ziskat penize. Kdyz to vezmu, tak treba nekdo bude mit na cerno zahradku v zahradkarske kolonii. Oficialne tedy nebude nic vlastnit, i kdyz bude mit domek se zahradkou. Pujde na urad prace a zaeviduje se a nemusi platit zdravotni. Pozada na socialce o existecni nimimum a hned ma 2020kc mesicne za nic.  Proto moc neresim jine sobestacnosti, kdyz syste funguje.

Zatim dan ze zahrady je maximalne 100kc z 500m2. To je zahrada, ktera da zeleninu a ovoce pro 5 clenou rodinu. Na nise da bydlet. Problem nastava s energii. Ale to je uz dalsi polozka sobestacnosti.

Odpojit se od systemu pokud nekdo ma deti neni mozne. Muze minimalizovat zavislost jako je treba potravinova sobestacnost nebo energeticka, ale deti potrebuji stabilitu a jistoty a to muze nabudnout jen system.

 Hrat si na potravinovou sobestacnost v kralikarne podle mne moc velky vyznam nema. Jedine dat na parapety bylinky a planne rostlinky. Myslim, ze by lidi, kteri ziji v bytech se meli snazit nejak vyrovnat vahy a napomoc lidem, kteri maji prostor pro potravinovu sobestacnost pro vice lidi. Je velmi snadne hromadit stary chleba a skorapky a pak je menit za vajicka od lidi, kteri se dobre staraji k slepicim. Menit/kupovat od lidi zeleninu a ovoce, ktere znate a vite, ze se nesnazi nejak osidit atd. Ono je vzdy lehke se podivat po okoli po nejake zahradce v zahradkarske kolonii. Tech moznosti jak se snazit byt potravinove sobestacny je docela dost,i kdyz clovek zije v kralikarne. Nestoji to skoro zadne penize, ale jen cas. A to je asi ten hlavni problem, ze lidi radi o necem mluvi, ale uz tomu nechteji venovat cas.

Prvotni ukol je minimalizovat zavislost. Tedy zbavit se zavislosti, ktere clovek nutne nepotrebuje. Pak dalsi krok je zamerit se na body, kde clovek muze bez vetsich investic byt sobestacny. Dalsi krok je snazit se byt i v ostatni vecech byt sobestacny, ktere jsou nakladnejsi, ale premyslet i o tom, ze by spolupracoval s nekym, ktery uz ma tu danou sobestacnost zvladnutou a provest vymenu s nejakou svou sobestacnosti(zbozi atd), ktere ma dost.

Libilo by se mi, kdyby kazdy byl potravinove sobestacny, protoze vidim stale v historii, ze lide se snadno dali manipulovat diky jidlu. A kdyz bylo dost jidla, tak kultury se rozvijeli.

Zmizet se systemu ted dobrovolne je podle mne hloupost, protoze se da ze systemu vytriskat hodne penez. Cim vic clovek pracuje, tak vydela dost penez, ktere si bude moc koupit pozemky a zasoby, ktere mu umozni pak zmizet ze systemu na hodne dlouho.

V teto chvili jsou pro cely narod nebezpecny lidi, kteri jsou zavisly na systemu. Nemyslim tim lidi na socialnich davkach, ale lidi v kralikarnach, protoze nemaji nic. Staci je trochu vystrasit a hned budou volit kdo se jim slibi stabilitu. Politici to vedi a hezky to zneuzivaji. Proto vymysleji nove zakony, ktere maji lidem jen brat svobodu a taky zavadi poplatky, ktere nudi byt zavisly na nich.

Odpojit se od systemu vede skrz dobrovolnou skromnost. :)

Oficialne je hodne veci co clovek nesmi, ale lidi to delaji, protoze se jim nelibi, ze nekdo prisel a vytvoril zakony a neptal se jich. Nejsem rybar, tak to nedelam, ale nekteri lovi vic a zivi je to. Mozna, kdyby nebyl takovy problem delat vsude rybniky a nadrze, tak by takovy lidi neexistovali.


štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #8 kdy: Červen 04, 2013, 05:06:34 odpoledne »
Jojoj. Tak to letos vypadá špatěně.
Nejlépe je na tom tráva-ovečky se mají dobře.
Pak už ze zeleniny na tom bude dobře kořenová zelenina, listová zelenina, byliny, kedlubny a ředkvičky.
Kvetoucí zelenina-okurky,rajčata,papriky,cukety,dýně,fazole apod.-kdoví. S deštěm, bez sluníčka a včelek z toho nic nebude.
Možná si do budoucna se změnou klimatu budeme muset na to zvyknout.

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #9 kdy: Červen 04, 2013, 05:25:28 odpoledne »
Nikdy jsem zeleninu a ovoce neprodávala a nesměňovala. Vždy jsem vše pro rodinu zpracovala.
Jsou to 4 roky, kdy byla nesmírně velká úroda rajčat a papriky a také lilku. Nadělala jsem a sterilovala lečo- asi 100 sklenic. Ještě jich pár mám a lečo je pořád dobré.
U marmelád se také divím, jak jsou dlouhodobě dobré.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #10 kdy: Červen 04, 2013, 05:35:31 odpoledne »
Já se letos těším na úrodu třešní...po třech letech, kdy nám pomrzly...snad letos konečně bude dost (pokud nám je pro změnu neoberou ptáci) ;)

Soběstačná bych chtěla s úrodou fazolí (stejně jako loni), dýní, rajčat a výrobků z nich (mám jich vysazených doma i na chalupě spousty).
Česnek vypadá také dobře...s cibulí a kořenovou zeleninou bych chtěla zase vydržet aspoň do prosince...
Díky fóliovníku budu mít i salát , kopr i špenát téměř celý rok (vysévám postupně několikrát i venku)...

Jenže jak píše štika...ty deště nám moc nepřejí... :(

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #11 kdy: Červen 04, 2013, 05:41:39 odpoledne »
Jen aby nám ty třešně bez sluníčka zčervenaly. Jahody jsou také krásné a zatím zelené, sousedka už otrhala kyblík zhnilých-nezčervenalých.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #12 kdy: Červen 04, 2013, 05:43:36 odpoledne »
Jahod mám málo...ale zatím kvetou...jen pár zelených jsem našla...přece jen na chalupě je chladněji a vše je tam opožděné...

Teprve kvete šeřík... :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #13 kdy: Červen 05, 2013, 09:04:44 dopoledne »
Jsem ted ve fazi, kdy mam pocit, ze zahrade mne tento rok neuzivi uz od 1.cervna. Tak to presouvam od 1.cervence. Docela diky tomu se prodrazi priprava, protoze je potreba mit vetsi zasoby nez clovek bude moc byt potravinove sobestacny. Minuly rok se vse krasne darilo, ale tento rok skoro nic poradne neroste.   :(

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #14 kdy: Červen 06, 2013, 11:48:44 dopoledne »
Sahaw:
Nižšiu úrodu ti vykompenzuje výnos sliepok, nie? Alebo je to až taká mizéria?
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #15 kdy: Červen 06, 2013, 03:36:53 odpoledne »
Nasel jsem druhe vajicko. ;D

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #16 kdy: Červen 06, 2013, 03:55:37 odpoledne »
Sahawe, gratuluji k tvému úspěchu se snášením vajec (od slepic).
Určitě moc chutnají. :)

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #17 kdy: Červen 06, 2013, 04:13:21 odpoledne »
Neodolám:
Štika, ako si na tom ty so znášaním vajec? Aj ty už si zniesla ?

 :D :D :D
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #18 kdy: Červen 06, 2013, 04:29:42 odpoledne »
Nenaznačuj, že je naše dáma slepice. :-)
Ona na to ještě nemá ty správné podřízené. (slepice) Pak to půjde.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #19 kdy: Červen 06, 2013, 04:59:43 odpoledne »
Já osobně vejce nesnáším. :) :D
Až budu mít chalupu opravenou a přestěhuji se, budu mít slepice , králíky a ovečky. Ale vypadá to na jaro příštího roku. I se zahrádkou a polem na brambory, zelí a řepu.
Ale už se na to těším.,
Jak ale každý pátek jezdím na chalupu, od sousedky kupuji vajíčka za 3,- Kč-domácí BIO.. :)

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #20 kdy: Červen 06, 2013, 05:07:45 odpoledne »
Jedna z těch sousedek má 19 slepic a neví co s vejci-všichni kolem mají slepice. A slépky nesou a nesou.  A tak vejce vozím do města a prodávám ji je. :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #21 kdy: Červen 06, 2013, 06:29:44 odpoledne »
Trochu OT: Mbank dava cloveku 500kc za to, ze si u nich udela doporuceny tim clovekem  bankovni ucet. Tak staci sehnat 4 lidi a hned ma clovek na rok jidlo. Vedeni uctu a transakce jsou u mbank zatim zadarmo.

Uvedl jsem dalsi priklad jak si clovek muze zajistit dostatek penez na jidlo na cely rok aniz by se nejak vice zapojil do systemu.

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #22 kdy: Červen 06, 2013, 07:19:59 odpoledne »
2000 ročne se dají sehnat i vybíráním kašny, žebráním, zběrem hliníkových plechovek a dalšími bezďáckými praktikami ;D.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #23 kdy: Červen 06, 2013, 07:30:48 odpoledne »
Obcházením lidí a somrováním bych čekal, že si přijdeš tak na 500 za den bez větších problémů. Akorát na to člověk musí mít žaludek. A musíš měnit lokace.  A samozřejmě to nesmí dělat příliš lidí pak výdělky začnou klesat i absolutně nikoli jen relativně.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #24 kdy: Červen 06, 2013, 07:39:30 odpoledne »
Ježíšmarjá, copak normální práce smrdí??
To budete žít jak somrák nebo bezdomovec ???
A 2000 Kč na rok na jídlo???

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #25 kdy: Červen 06, 2013, 08:23:11 odpoledne »
2000 ročne se dají sehnat i vybíráním kašny, žebráním, zběrem hliníkových plechovek a dalšími bezďáckými praktikami ;D.

Vybirani z kasny je myslim i jako zebrani nezakonne. Hlinikove plechovky uz nejsou moc hlinikove. 

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #26 kdy: Červen 06, 2013, 08:30:01 odpoledne »

Tak  ještě zbývá výroba a prodej  šperků z pecek vaší zahrady.

http://www.youtube.com/watch?v=UMbPWEMD7a8

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #27 kdy: Červen 06, 2013, 08:35:13 odpoledne »
Z jader zas olej. :)
http://www.olejesolio.cz/produkty/merunkovy-olej.html

Pokud to vyjde, tak bych mozna mel hodne jader ze svestek. Pry se pouzivali jako nahrazky do cukrovi misto mandli atd. Tak to zkusim.


Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #28 kdy: Červen 06, 2013, 08:47:28 odpoledne »
Takě si ještě můžete přivydělat pěstováním a prodejem hlívy, v obchodě jsou drahé, ale jinak moc chutná houba.

http://hobby.idnes.cz/stary-parez-nevypalujte-radsi-ho-odfrezujte-nebo-nechte-zapracovat-hlivu-15a-/hobby-zahrada.aspx?c=A090331_182804_hobby-zahrada_lud

Nebo sběrem hlemýždů. http://zvirata.megainzerce.cz/ostatni-zvirata/vykup-hlemyzdu-zahradnich-470549.htm

Další možnost je šnečí farma. http://www.lideazeme.cz/clanek/pochoutka-s-domem-na-zadech
Francie má stále nedostatek šneků.


Přeji hodně štěstí. :)  siedler


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #29 kdy: Červen 07, 2013, 07:32:00 dopoledne »
Vcera jsem do vybehu slepic dal divoke ostruziny, ktere jsem ziskal pred barakem pri ostranovani zelene. Tak mne napadlo, ze pokud zasadim do hromady zeminy ve vybehu, tak muzu sledovat jestli se do toho daji a zustanou jen vetvicky. Musim pockat jeste nejaky den a pak uvidim. Slibuji si od toho, ze ostruziny,maliny a nektere trvalky nepotrebuji velky zivotni prostor, ziviny a vodu. Hlavne rostou rychle, tak do kvetinacu presadit tyto rostliny a vzdy davat slepicim. Tak budou mit porad neco zeleneho a sami si to uthnou. Az zustanou jen vetvicky, tak vymenit a kvetinac presunout na misto, kde zas doroste. Zas je tohle zbytecne, kdyz clovek ma velky vybeh.
Vyhoda kvetinacu je, ze se muzou dat na misto, kde neprekazi a pokud zacnou, tak je premistit jinam. Nevyhoda je ta, ze se musi zalevat.

Taky jsem sehnal kusy tlusci folie, tak jsem udelal velkou podmisku.:) Kdyz jsem pestoval ve kvetinaci rostlinky a mel jsem polozeny na zem, tak jsem spotreboval hodne vody a korinky se zavrtali do zeme. Planoval jsem vysadit stovky redkvicek. Vzit semena, ktera jsem ziskal a vysadit do tech kelimku. Bohuzel zatim redkvicky mi nevyrostli na zahonku, tak nevim jestli jsou v poradku a tudiz mi daji bulvu a tak zatim sazim fazole. Z minuleho roku mam vyzkouseno, ze redkvicky dobre rostou v kelimkach, tak pro lidi, kteri maji malo mista se to muze hodit.



Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #30 kdy: Červen 07, 2013, 10:18:48 dopoledne »
A nebylo by jednodušší dvakrát denně je nechat půlhoďku popást na trávníku?
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #31 kdy: Červen 07, 2013, 10:36:03 dopoledne »
Slepice vydrží asi hodně, ruská policie objevila pod tržištěm v Moskvě tajné podzemní město. Žilo v něm více než 200 dělníků ze zahraničí, kteří tam byli ilegálně drženi, aby šili oblečení, Rovněž se tam nacházejí celé obytné čtvrti, kavárna, kino, kasino a kurník.

Ten kurní k je vidět na videu, zajímalo by mne, kde brali krmivo, určitě sami  toho moc neměli.

http://www.novinky.cz/zahranicni/303980-v-tajnem-meste-pod-zemi-zilo-pres-200-delniku-meli-tam-i-kavarnu-a-kasino.html

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #32 kdy: Červen 07, 2013, 11:49:24 dopoledne »
Vyhoda kvetinacu je, ze se muzou dat na misto, kde neprekazi a pokud zacnou, tak je premistit jinam. Nevyhoda je ta, ze se musi zalevat.
Mám osázené samozavlažovací truhlíky a ty vždycky jednou stranou přistavím k pletivu tak, aby na ně pipky dosáhly. Oholí to, pak truhlík otočím, a když je nakrátko, nechám ho zase nahoře na kurníku a na nádržích na dešťovou vodu dorůst - čínská pažitka, pětilistý ženšen, žabinec, trhací saláty, roketa... Ale chce to tak 30 truhlíků...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #33 kdy: Červen 07, 2013, 04:51:54 odpoledne »
Ormien mas to perfektne zmaknute. Ted jsem zkousel dat kvetinacky s rebrickem obecnym. Holky se toho pustili jako divy. Mel jsem v planu ho jist sam, ale udelam si vetsi zasobu do kvetinacku a budu jim je davat.

Travnik nemam moc velky. Rekl bych ze nemam skoro zadny. A pokud bych mel tam, kde mam ted veci, tak si nedokazu jak technicky je budu poustet na nej. Mam jen 300m2 zahrady, ktery patri k rodinemu domku a cela zahrada je oplocena velky cihlovym plotem a oblokena sousedy, tak je nemohu nechavat jit na louku. Zahradku mam vyuzitou na 90 procent, tak moc volneho prostoru neni.

Zda se mi lehci jit a dat jim kvetinac nez nekam jit a posekat zelenou hmotu. Nejvetsi problem asi bude jen s kvetinaci/truhlikami a pak s vodou.


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #34 kdy: Červen 07, 2013, 11:24:36 odpoledne »
No, má to rezervy. Jak se na to mí mazlíčci vrhnou, vyškubávají rostlinky i s kořeny, takže v další fázi zkusím pár truhlíků "oblíct" do sítěk od cibule, jestli to pomůže. Taky mají berušky rády šruchu, namenii a tatsoi, chryzantému a kalisii... Postupně budu zkoušet další druhy...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #35 kdy: Červen 08, 2013, 07:50:59 dopoledne »
Nepomohlo by dát ten truhlík do výšky, aby to trhaly rovnoběžně se zemí a nikoli kolmo? Pak bych řekl, že je menší šance, že budou rostlinky vytrhávat místo přetrhnutí.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #36 kdy: Červen 08, 2013, 08:37:36 dopoledne »
Dík za tip, vyzkouším:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #37 kdy: Červen 08, 2013, 10:27:15 dopoledne »
Byl jsem na lovu rostlinek a moc jetele lucniho jsem nenasel. Nasel jsem ale jetel ladni nebo zlaty. Musim ho lepe identifikovat. Zasadil jsem ho do kvetinace a uvidim jestli se na to slepice vrhnou.

Vcera jsem nasel uz treti vejce.

Napadlo mne, ze bych mohl zahonky na zimu prekryt PE folii, ktera stoji cca 7-11kc/m2 a dat na to drny travy,jetele atd, ktery nasbiram. A jak budu postupne osazovat zahony, tak drny a folii odstranovat. Teoreticky by mela voda stekat na cesticky a tak vsakovat. Vyhodu povazuji, ze by pod folii bylo docela zivo. Hlavne zizaly. Diky drnu by puda mozna castecne byla ziva neboli az tak nezmznula. Nemusel bych odstranovat plevel. A mel bych diky drnum zelene krmimov pro slepice a nepotrebne drny bych dal na kompost.  PE folii povazuji za skvelou, protoze az 12 let vydrzela jedna folie pod kterou byl cca 10 cm pisek nerozlozena. Diky tlousce se pres ni nedostanou korinky, tak ji nemuzou poskodit. Tak minimalne na 10 let ji mohu vyuzivat.

Napadla mne jeste jedna myslenka a to na kompost dat folii a na ni ty drny/kvetinace travy. Mozna by se kompost urychlil.I kdyz by se nejspis neskutecne zaparil.

Jahodniky, ktere mam v kelimkach od jogurtu(500g) my nejspis zajistit nejake jahody. Zatim to nechci zakriknout, ale vypada to zajimave. Cca 2 jahody na jahodnik.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #38 kdy: Červen 08, 2013, 10:47:18 dopoledne »
Tak mam 4 vajicko. Myslim si, ze to snasi jen jedna slepice. A podle odhadu snasi mezi 9:30-10:30.


Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #39 kdy: Červen 08, 2013, 02:15:08 odpoledne »
Nainstaluj si kamery, abys měl přehled a sledoval to v přímém přenosu. ;-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #40 kdy: Červen 08, 2013, 09:08:03 odpoledne »
Dnes jsem celý den strávila na chalupě a likvidovala jsem plevel...díky meteorologickým událostem posledních dní to letos moc soběstačně nevypadá... :(

Česnek je celkem ok, cibule taky...mrkev jsem dosela, moc nevzešla...hrášky jedou dobře oba druhy...ředkvičky jsem dnes sklidila už všechny a vysela další várku...tuřín roste také...kopr moc ne...

Rajčata na chalupě rostou pomalu...dýně také...

Uvidíme co bude z fazolí, které šly do země teprve minulý týden...

Začíná kvést pastinák i petržel...takže semínka snad budou... ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #41 kdy: Červen 08, 2013, 09:48:44 odpoledne »
Já půl dne sekala a hrabala trávu - ozobaná od komárů, všechno mě kouše:). Díky problémům se sekáním trávy jsem ztratila 3 týdny času a nestihla díky tomu připravit a oset další záhony...:( Ale na podzim si to vynahradím.
U nás všechno nadějně roste - měsíční jahody velké jak palec, okurky a cukety mají nasazeno na první plody, brambory po kolena (varovala sousedka před jakousi plísňovou nemocí a mandelinkou, musím na ně zítra kouknout), hrách a fazole se mají k světu (kudrnáček je o něco světlejší džungle než ostatní hrachy, takže příští rok začnu experimentovat s kombinacemi), červená řepa taky dobrá. Nechce se růst konopí, ale to potřebuje teplo, stejně jako dýně, rajčata, mochyně, papriky a ostatní exoti - a to už snad taky přijde.

Sahawe, vytvářením krytých záhonů na zimu se zabývá kniha Niki Jabbour (The Year Round Veggie Gardener - Celoroční pěstování zeleniny), na kterou už tu upozorňoval Kolaps. Taky to chci letos zkusit, podaří-li se mi kryté záhony vytvořit... Zatím shledávám druhy, které by mohly v zimě růst/přežít v takovém tunelu nebo i bez něj.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Redot

  • ***
  • Příspěvků: 131
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #42 kdy: Červen 09, 2013, 06:43:12 dopoledne »
ještě maičkost co se týče pletí záhonů na jaře, je ideální na zimu zakrýt záhon např kartonama a na jaro jsou záhonky připraveny bez plevele a ještě se ty kartony samy rozloží, je to část permakultury a chtěl bych to letos vyzkoušet, jinak já jsem si letos dal tu práci a postavil všechny záhony zvýšené a všechny chodníčky zamulčoval slámou, pletí se snížilo na třetinu a slimáků taky hodně ubylo a ještě jedno plus žena je šťastná že se nemusí tolik ohýbat, náhodou ještě včera se se mnou soused podělil o jejich brzo jarní výsev na záhon pod průhlednou fólii, zatímco nám kedlubny teprve začínají dělat bulvy oni již sklízejí takže tohle taky zkusím

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #43 kdy: Červen 09, 2013, 08:14:27 dopoledne »
Redot: Nemas fotky tvych vyvysenych zahonu? Kolik stalo atd. Podrobnejsi informace pro zacinajici jedince. Mas vyzkousene ty kartony? Mam totiz pocit, ze pokud jen zakryju zahon kartony a nic na nej nedam, tak to bude na jare rozmocena hmota, kterou clovek bude muset pracne odstranovat.

Nezatracuji kartony, protoze se daji sehnat lehce a je to vlastne nejlevnejsi reseni jak zakryt zahony. Jen premyslim jestli nenosim na zahon svinstvo ohledne tezkych kovu a jinych chemikalii, ktere jsou v papiru.

Vcera jsem sazel do kvetinace kaderavek. Mel jsem v planu mit hodne kaderabku na zahonech. Krome konzumace pro mne meli byt i pro slepice. Mel jsem v planu, ze az sklidim repy(redkvicky,vodnice,turin,..) v teto dobe, tak na nektera mista vysadim kaderavek a tak budu mit az do unora dostatek listove zeleniny. Mel jsem velke plany. Na nekterych zahonech jsem planoval mit az 3 urody do roka.

Jen fazole od Glocha mi poradne rostou. Moje male bile fazole mi uhynuli, tak jsem sazel vetsi pred par dny. Rust dyne se nejak zastavil. Ono vsechno se zastavilo.

Zkusil jsem dat slepicim prkno asi 70x120cm plne drnu poskladany jako koberec. Behem hodky tam zustalo jen to prkno a drhny vsude okolo rozhazene. Bud budu muset sehnat hodne prepravek nebo travit vic casu presouvani z prken a folii drny do prepravek. V prepravkach to moc nerozhrabou.

Davat jim kvetina k plotu jsem zatim odlozil na dobu nez sezenu pletivo s svetsimi oky.Nejspis lesni pletivo. Slepice hlavu se protahne aktualnim pletivem, ale kdyz se stahuje zpet k vybehu, tak peri ji dela problem s navracenim. Nevim jestli tak peri poskozuje. A taky pokud by se vylekala, tak si urcite muze ublizit.


Offline Redot

  • ***
  • Příspěvků: 131
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #44 kdy: Červen 09, 2013, 08:35:59 odpoledne »
Jsem úplně blbej na nahrávání obrázků sem na fórum, takže alespoň takhle, ještě mi chybí domulčování těch chodníků a bude to super, co se týče kartónů určitě bych vybíral čisté bez obrázků právě kvůli těm chemkám, nemám je ještě vyzkoušené ale je to základ permakultůry, mrkni na netu toho je zpousta.co se týče slepic kašli na drny patří do čeledi hrabavých a proto budou furt hrabat, nasekej jim trávu, poradí si i s řezankou ze sekaček a máš klid, já mám slepice na volno tak to neřeším a k zahrádce jsem dal tzv.uzlíkaté nebo oborové pletivo a tím mi neprojdou.






Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #45 kdy: Červen 11, 2013, 07:35:12 dopoledne »
Kartony v permakulture se pouzivaji tak, ze se na povrch daji kartony a pak se da zemina. Tak plevel nemuze rust a do zeminy se neco vysazi. Asi jsem to pochopil spatne. Myslel jsem, ze chces dat na zahradu jen tak kartony a pak udelat diry do nich a tam dat rostlinky. Asi jsi mel v planu dat kartony a v obdobi, kdy pujdes sazet das na ne zeminu z kompostu.

Mas nadherne zahony. A o dost vzrostlejsi zeleninu nez ja. Pouvam taky na cesticky mulc (posekanou travu). Myslel jsem, ze mas vetsi vyvysene zahony. Takovych 0,5m. Vypada to na 30cm. Kde jsi vzal zeminu? Nevznikl nekde krater nebo jsi mel tolik zeminy z kompostu? Nevypada to, zej si pod to daval drevo,slamu a jiny organicky odpad.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #46 kdy: Červen 11, 2013, 06:20:39 odpoledne »
Ty záhony jsou parádní...na vyvýšené záhony nedám dopustit... ;)

Líbí se mi ty desky...působí tak rustikálně... :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #47 kdy: Červen 11, 2013, 09:55:25 odpoledne »
Muj plan krmit slepice hodne sneky skoncil. Spocital jsem to jako ekonomicky nevyhodne. Dnes se mi podarilo primet snist sneky. Po tydnu hladoveni jsem na sneky vzal sekacek a sekal a sekal a zas sekal. Pak jsem je dal slepicim a oni to krasne papali. Kdyz jsem sekal, tak tam nebyl skoro zadny sliz, ale taky se docela zmenseli. Slepice vubec neotirali zobak, tak tam fakt asi nebyl sliz.

Po tom co jsem si spocital, ze chytit 60 sneku a dat jim by mi zabralo 120 minut. A podle toho, ze bych musel dat slepici asi tech 60 sneku, aby ji nakrmil denne, tak by bylo dost neefektivni jim davat sneky. Neprestanu jim davat sneky a slimaky, ale budu jim dat jen, ktere najdu prirozene.

Uvedomil jsem si, ze slepice hodne jedi. Ted jsem toho nazoru, ze jeden clovek svymi odpadky a odpadky na  zahradce cca 500m2 zajistit krmeni pro jednu slepici.

Mam uz 7 vajicko. Snasi je jedna vlaska. Dnes jsem si ji vsimnul.

Kdybych krmil slepice jen bramborami, tak kolik denne asi sni jedna slepice brambor. Vim, ze je to jen teoreticka otazka, protoze brambory nemaji jist pravidelne atd. Jen chci zkusit spocitat kolik potravy by bylo odhadem potreba pro uziveni jedne slepice.

Offline Redot

  • ***
  • Příspěvků: 131
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #48 kdy: Červen 11, 2013, 10:48:04 odpoledne »
Děkuji za pochvalu :-) rustikální věci to je moje, pro sahawa záhony jsem zakládal s větvemi co jsem ořezal ze stromů a keřů a potom různě plevel apod.co bylo okolo zahrádky, potom do každého rámku 4 kolečka proleželého koňského hnoje a nakonec jsem sebral 10 - 15 čísel hlíny okolo z chodníčku a bylo.šichta jak blázen ale myslím že to nějaký rok vydrží a ušetří to zpoustu práce s plením a ohýbání zad nad záhonem, ani těm slimákům se nechce takhle vysoko šplhat :-)) nic méně musím připustit že oproti loňsku jsem ve velkém skluzu, roste to všechno strašně pomalu, prostě málo sluníčka a hodně deště

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Uživí mne zahrada II - rok 2013?
« Odpověď #49 kdy: Červen 14, 2013, 11:10:55 dopoledne »
Tak mohu ric, ze se sberem uzivim uz od 1.cervna. Dnes jsem 3 hodky sbiral cca 9kg tresni. Byla to makacka. 7 kilo jsem vymenil za 7 kilo ovesnych vlocek.  To je pro mne na 14 dni jidlo. Tak do 14.cervna mam jidlo. Zitra jedu do Prahy na mensi sraz, tak rano jdu na dalsi tresne. Vezmu sebou i kren a par vajicek. Zatim jsem tedy dokazal, ze se uzivim jen sberem. Az od 1.cervence zacinam zkouset jestli se uzivim i zahradnicenim.