Autor Téma: Radioamatérský převaděč  (Přečteno 2838 krát)

Honzik

  • Host
Radioamatérský převaděč
« kdy: Květen 16, 2012, 04:55:57 odpoledne »
Jaký máte radioamatérský převaděč?

Offline monty

  • ***
  • Příspěvků: 246
Re: Radioamatérský převaděč
« Odpověď #1 kdy: Březen 20, 2013, 12:54:50 odpoledne »
nemam zadny, ale pouzivam dostupne, je jich spousta, napr. viz:
http://poupa.cz/mapa/seznam.php

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #2 kdy: Březen 23, 2013, 04:45:40 odpoledne »
Zdravím.
Mohl by mě někdo tady vysvětlit proč pořád se v diskuzi omílají ty převaděče. Zajímalo by mě jaké mají výhody jaké provozy se tam dají uskutečňovat. A jak je zajištěn provoz v případě výpadku napájení. (např v době PA). Já zatím co jsem slyšel tak tam vidím samé nevýhody.
Miki.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #3 kdy: Březen 23, 2013, 05:18:30 odpoledne »
Samozřejmě že provoz není zařízen proti výpadku napájení. Ale je to pásmo 144 MHz, tedy 2-metr, a funguje to spolehlivě, 2-3 šikovně umístěné převaděče pokryjí celou republiku, to stojí za to tam někde na kopci mít kamarády a tuto technologii zvládnout. Vysílaček na 144 MHz je možná více než těch vojenských a PA základna v horách je skousnutelná už dnes, když tam dáš radioamaterský převáděč, tak se nad tím nikdo nepozastaví. Máš páteřní síť jak když vyšije a nepotřebuješ nijak extrémní výkony  u stanic.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #4 kdy: Březen 23, 2013, 05:47:18 odpoledne »
Zdravím.
No tak budem psát.
-není zajištěné napájení (a stačí vypnout jedna stanice v síti a nejde celá).
-musí na to být spešl vysílače (myslím ten doma) jsou tam nějaké spínací a vypínací kmitočty,
-tyhle spešl vysílače jsou drahé
-jsou potřeba dva kmitočty jeden tam a druhý odcamcaď.
-zprávy můžou mít pouze striktní obsah (prý) jsou to data a pakety údajů,
-nejde tam kecat fone (prý), potom je to pro mě nepoužitelné
-kmitočet je příliš vysoký na 144 MHz potřebuješ již speciální anténu (Yagi)
-musí se o ten převaděč někdo a to dost intenzivně starat.
-v PA době přestane tato síť během měsíce vysílat.
Zesilovače výkonu na 144 MHz jsou již umělecké dílo tam se já neuplatním,
Miki.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #5 kdy: Duben 04, 2013, 02:21:11 odpoledne »
Co se převáděčů týče, Brno012 napsal:

"..jde o kmitocty.. bud amatersky provoz (koncese), komercni (nemale poplatky), pripadne nacerno..
ja preferuji, hlavne v soucasne dobe, amatersky provoz.. je treba koncese
najit vhodne misto, hlavne zalohovani (solar+aku)

v amaterskem prostredi to probiha tak, ze si najdes vhodny volny kmitocet, ktery posleze nechas schvalit jakousi radou, pokud se osvedci a nikoho nerusi..
jen nesmis nikoho diskriminovat (treba otvirani prevadece DTMF kodem apod.)

v pasmu 2m je to celkem problem, protoze na vetsine kopcu slysis nekolik prevadecu, nekdy i na stejnem kmitoctu.. na 70cm to zase nepokryje udoli a neohyba se vlna.. do mesta lepsi 70cm, do extravilanu 2m.."
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #6 kdy: Duben 04, 2013, 02:23:17 odpoledne »
Nechci nosit všechna vejce v jednom košíku, takže určitě Krátké vlny a ten dvoumetr se sítí tří zálohovaných převáděčů. Radioamatérské koncese do každé PA osady.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline monty

  • ***
  • Příspěvků: 246
Re: Radioamatérský převaděč
« Odpověď #7 kdy: Duben 05, 2013, 11:53:22 dopoledne »
Saladine, nevyslo by levneji se dohodnout s nejakym provozovatelem stavajiciho prevadece na jeho doplneni zalohovanym zdrojem?

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #8 kdy: Duben 05, 2013, 12:19:07 odpoledne »
Určitě! Třeba nakonec zjistíme, že jsme narazili na nadšeného preppera, který bude svůj převáděč hájit se zbraní v ruce, neboť ho zbouchal na svém ponku a má k němu citový vztah.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline monty

  • ***
  • Příspěvků: 246
Re: Radioamatérský převaděč
« Odpověď #9 kdy: Duben 07, 2013, 01:21:13 odpoledne »
Saladine, tady je seznam prevadecu v OK..

http://prevadece.cz/seznam.php

oslovit vsechny je asi nerealne, krome toho spousta urcite nebude mit zajem..

Offline navigator

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #10 kdy: Říjen 07, 2014, 10:44:46 odpoledne »
Dobrý den, jen si dovolím zaktualizovat odkaz na seznam převaděčů, nyní se nachází na adrese http://prevadece.smoce.net/seznam-prevadecu/cz/. Původní odkaz nefunguje, na www.prevadece.cz naleznete už jen převaděče české DMR sítě.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2220
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #11 kdy: Říjen 07, 2014, 11:39:26 odpoledne »
čisto teoreticky a amatérsky:   

Je možná prepperská sieť v rámci česko-slovenska ?

Je možné mať vlastnú frekvenciu alebo kmitočet  ?   

Koľko staníc by pokrylo trasu Praha -Žilina -Poprad  ?
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline navigator

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #12 kdy: Říjen 24, 2014, 07:21:25 odpoledne »
Soukromou síť si může vybudovat v podstatě kdokoliv. Jenom to stojí peníze, frekvenční pár pro převaděč na lokalitu velikosti kraje stojí dnes cca 25.000 Kč/ročně. K pokrytí většiny našeho velice členitého území by si těch převaděčů potřeboval desítky a samozřejmě i úměrný počet placených kmitočtových párů. Další investice počítej na technologii (převaděče, duplexery, antény, zdroje, záložní zdroje, kabeláž atd.), umístění převaděče na kótu (tzn. dohodnout se s někým kdo má nějakou nemovitost nebo stožár na vhodném kopci - to taky stojí slušný prachy),  účty za elektřinu, propojení jednotlivých převaděčů aby skutečně fungovaly jako jednotná síť (takže nějaké mikrovlné spoje nebo UHF linky mezi jednotlivými sajty)..........suma sumárum počítej na stavbu a zaplacení kmitočtů jen pro první rok provozu kolem 1,5-2 mil. Kč když budeš hodně šetřit. A potom každý rok zaplacení kmitočtů, spotřebovaná energie, pronájmy za umístění převaděče, nutnou údržbu, sem tam vyměnit zdroj, kabel atd. atd. ......drahá sranda.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #13 kdy: Říjen 24, 2014, 08:27:27 odpoledne »
Dovedu si tohle všechno představit na nekomerční bázi. Nemusel by to být zrovna systém radioreléových spojů, ale mohla by to být virtuální telefonní síť včetně privátní sítě LAN / internetu. Vše připraveno na EMP / raketojaderné napadení - tak aby do 14-ti dnů po dnu "D" základ sítě znovu fungoval.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2220
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #14 kdy: Říjen 24, 2014, 10:02:07 odpoledne »
Tak to už sa viac oplatí chov poštových holubov :)   A v prípade núdze sa dajú aj skonzumovať čo u vysielačky nehrozí :D
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #15 kdy: Říjen 24, 2014, 10:56:45 odpoledne »
S poštovními holuby se také počítá, dokonce jsme to tu i probírali.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline haekys

  • ***
  • Příspěvků: 17
Re:Radioamatérský převaděč
« Odpověď #16 kdy: Srpen 02, 2016, 04:17:46 odpoledne »
Zdravím.
No tak budem psát.
-není zajištěné napájení (a stačí vypnout jedna stanice v síti a nejde celá).
-musí na to být spešl vysílače (myslím ten doma) jsou tam nějaké spínací a vypínací kmitočty,
-tyhle spešl vysílače jsou drahé
-jsou potřeba dva kmitočty jeden tam a druhý odcamcaď.
-zprávy můžou mít pouze striktní obsah (prý) jsou to data a pakety údajů,
-nejde tam kecat fone (prý), potom je to pro mě nepoužitelné
-kmitočet je příliš vysoký na 144 MHz potřebuješ již speciální anténu (Yagi)
-musí se o ten převaděč někdo a to dost intenzivně starat.
-v PA době přestane tato síť během měsíce vysílat.
Zesilovače výkonu na 144 MHz jsou již umělecké dílo tam se já neuplatním,
Miki.

Zdar, takže jednuduše, máš to celé pomotané  :D. Řekl bych že si provoz na klasickém převaděči pleteš s nějakým druhem digitálního provozu.
V převaděčích neexustuje žádná propojená síť, komunikace vždy provádí vždy na jeden převaděč který přepošle tvojí informaci a opačně. 
Ano, s napájením to může být malinko horší. Nekteré převaděče májí nouzové zálohování, ale určitě to nebudou nějaké závratné časy, spíš opravdu nouzové.
Pokud chceš poslouchat, nebo i vysílat na převadeči (2m a 70cm) tak se pro tento účel nechá koupit rádio už od nějakých 1500 kč, možná i levněji. A uměji to všechny dualbanová rádia co jsou na trhu. Pokud chceš převaděč stavět, potřebuješ vědět jak funguje. Ale pokud nebudeš náročný a nebudeš mít nutně novou techniku, tak se třeba nedostaneš přes 10-15 tisíc kč.
Největší tvůj omyl, na převaděčích se komunikuje zásadně pomocí hlasu. Některé převaděče pak základní informace (technický stav, režim nastavení, atp.) vysílají pomocí morseovky. A vykecávat se můžu taky jak dlouho chci, jen záleží na tom jestly budu mít s kým.
Další velký omyl, na 144 mHz opravdu nepotřebuješ pouze Yagi. Yagi anténa je specifická hlavně tím že je směrová a pak jsou tam ještě další rozdíly oproti všesměrovne ale to nemá cenu teď řešit. Ale můžeš používat spousty jiných antén (všesměrový dualband, vesměrový širokopásmový discone, nebo nějaký naladěný dipól).
Nevím co podle tebe znamená intenzivně starat. Ale ano, vlastník se musí starat o svůj převaděč, když chce aby fungoval. A dle mě, pokud je převaděč v pořádu tak se přeci není o co intenzivě starat, kromě základní údržby a investování finančních prostedků na provoz zařízení v běžném světě.  :)