úryvek od MUDr. R. NOVOTNÝ
z knihy NAŠE LÉČIVÉ BYLINY V LÉKAŘSTVÍ
Allium cepa, Sommemvkbel, má lodyhu asi uprostřed břichatě nadutou, až I m vysokou, s listy sivě zelenými. Na konci stvolu ve 2. ruce je květní okolik kulovitý a uzavřený drojlistým toulcem. Okvětí je zelenavé, zvonkovité, lestilupenne, tyčinek 6 a semeník nadkvětý. Květy rozvíjejí se v červnu a v červenci. Plod je tobolka. Chuť a zápach cibule je zvláštní po obsaženém těkavém oleji. Cibule se sklizi v srpnu nebo v záři, kdy žloutne nať. Chutná a zdravá tato zelenina sloužila již za starověku proti nakažlivým nemocem i proti moru. Cibule čisti, desinťikuje, odhleňuje, tiší koliky střevní a vyhání červy. Zevně čisti rány, rozhání a změkčuje. Čerstvá cibule s máslem a česnekem dává se dětem proti škrkavkám a roupům. Šťáva vytlačená z cibule, se sirupem nebo s cukrem smíchaná, uživil se při plicním katarhu, proti kašli při rýně, při katarhech žaludečních a střevních, nadýmání. Zevně přikládá se cibule při píchnutí hmyzem, rozmačkaná nebo pečená cibule urychluje zhňisáni a provaleni nežitu, rozhání opuchliny a slouží v odvaru k výplachům střev (na klystéry).