Šťastná to žena... No, u nás nastala situace, jíž jsem se obávala - první známky plísně u stopek dvou hubbardů (jeden 5, druhý 8,6 kg i se slupkou) si vyžádaly jejich likvidaci. Výsledek? Dýňový džus, dýňový koktejl, dýňový chleba, dýňové máslo, dýňový med, dýňové pomazánky, dýně v salátech všeho druhu, dýňová polévka (resp. dýně v polévkách všeho druhu), dýňový krém (v kombinaci s různými druhy zelenin), maso na dýni, maso v dýni, dýňové závitky, dýňové omáčky všeho druhu, smažená dýně, dušená dýně se zeleninou, dýňové špagety, dýňová rýže, dýňová bramborová, jáhlová a rýžová kaše, dýňové rizoto, dýně zapečená s kdečím, dýňový koláč, dýňová bábovka, dýňový pudink. Do dýňového kompotu, čatní a marmelády jsme se radši vůbec nepouštěly. A to jsou dva hubbardi přibližně stejných rozměrů ještě v zahradní místnosti... Všechno plody jedné jediné rostliny, která sama dokázala pokrýt plochu asi 15 m2 a vyjít prakticky celé léto bez zalívání. Začínám chápat, jak vypadal život indiánů, kteří pěstovali kukuřici, dýně a fazole....
Dýňový pudink:
2 lžíce cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu se rozmíchá s trochou kapaliny vzniklé takto: šťáva z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče doplněná do 1/2 litru rozmixovanou rozpečenou dýní rozmíchanou ve vodě (musí to dobrovolně téct). Větší část této kapaliny se dá vařit, přidá se do ní vanilkové aroma a když to vaří, nalije se do toho rozmíchaný škrob s cukrem. Míchá se do zhoustnutí a ještě chvíli dál. Naleje se do misek, do polovychladlého se vmíchá bílý jogurt v libovolném množství. Chce-li někdo hubnout, přidá do kapaliny od začátku lžičku semen šalvěje chia a je na půl dne sytý.