Autor Téma: Recepty - zelenina z vlastního pěstování  (Přečteno 7320 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« kdy: Březen 31, 2013, 09:27:53 dopoledne »
Jak jsem slíbila, naskenovala jsem sešit s tykvovými recepty a přikládám:
soubor tykve.pdf je titulní strana = obálka sešitu zepředu
soubory 1cast.pdf, 2cast.pdf a 3cast.pdf obsahují postupně strany 1-9, 10-25 a 26-32.
Moc kvalitní sken to není, ale postupně to zoptimalizuju.

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #1 kdy: Březen 31, 2013, 09:45:49 dopoledne »
Ormien, díky za recepty...

Jelikož se chi stát letos pěstitelkou tykví :D , tak určitě recepty využiji...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #2 kdy: Březen 31, 2013, 10:48:19 dopoledne »
Přepíšu sem ještě další z předlohy, kterou nelze rozumně naskenovat (příliš "divoký" podklad). A postupně naskenuju i ty další moudra, co tu mám... Teď jsem koupila jednu butternut v Tescu za nekřesťanskou cenu 50 Kč, tak uvidím... Pořád se těším, že zapadneme, ale všechny ty kalamitky na začátku týdne jsou hned pryč:(
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline korda

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 32
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #3 kdy: Duben 03, 2013, 08:56:58 odpoledne »
Díky moc za recepty, také letos plánuji být pěstitelem tykví, letos zkusím hokajdo, mám strach z pěstování více druhů najednou, abych si nějak neponičil genofond semen, a bojím se, že bych asi nebyl schopen květy opylovat ručně a pak je zakrývat aby se to nezvrhlo...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #4 kdy: Duben 03, 2013, 09:47:43 odpoledne »
K tomu viz debata na:
http://preppers.cz/forum/index.php?topic=774.0
kde nám Gloch pomohl rozdělit dýně do tří skupin, aby se vzájemně nekřížily (vem to od konce:). V případě nejasností zkus přímo SZ na něj, věřím, že Ti rád poradí.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #5 kdy: Duben 04, 2013, 08:54:35 dopoledne »
Stávkují mi Windows, takže pár receptů z z Receptů zdravé kuchyně Lenky Rojíkové a Lucie Čapkové (vydavatelství Dýně na pařezu) - předloha je nenaskenovatelná, je moc barevná:
LASAGNE S DÝNÍ:
1. DÝŇOVÁ OMÁČKA K LASAGNÍM
Na oleji orestovat na drobno nakrájenou, lehce osolenou cibuli a přidat kusy dýně, příp. jinou sezónní zeleninu - cuketu, mrkev, petržel, kapustu, pórek apod. Zasypat provensálským kořením nebo dobromyslí (oregano), zalít zeleninovým vývarem a dusit do měkka. Nemixovat, jen rozmačkat a dochutit umeoctem. Omáčka je řádká, slanější a výraznější než obvykle, protože hodně tekutiny a chutě předá lasagním.
2. FALEŠNÁ BEŠAMELOVÁ OMÁČKA
Bílé tofu povařit s provens. kořením a trochou soli v zelen. vývaru, rozmixovat do hladka, omáčku zahustit škrobem kuzu nebo jiným, dochutit sójovou omáčkou. Objemově jí má být asi polovina dýňové omáčky.
3. Zapékací misku vytřít olejem, navrstvit lasagne (suché, v koupeném stavu), nalít dýňovou omáčku, falešný bešamel, další vrstva lasagní atd. Misku naplnit jen do 3/4 výšky, lasagne nabudou. Přiklopit/zakrýt alobalem, péct 1 h při 180°C.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #6 kdy: Duben 04, 2013, 09:44:05 dopoledne »
SVÍČKOVÁ OMÁČKA S DÝNĚMI
Na oleji osmahnout cibuli, celer, mrkev, petržel nebo pastinák a koření (nové koř., bobk. list, zázvor). Na zeleninu položit celou malou vydlabanou dýni, kusy seitanu a vše péct přiklopené v troubě asi 3/4 hodiny. Potom koření a seitan vyjmout, zeleninu rozmixovat, nejlépe i propasírovat, omáčku dochutit umeoctem a sójovou smetanou. podávat se seitanem, obilným knedlíkem (?), sterilovanými jeřabinami a kvašenou okurkou.
To je tak zdravý, že by to někoho mohlo zabít :) :) :) :)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #7 kdy: Duben 04, 2013, 10:44:51 dopoledne »
TŘESENEC
Hokkaido střední velikosti nastrouhat nahrubo a promíchat s olejem, zaprášit celozrnnou moukou tak, aby se proužky lehce obalily, osolit a nasypat na plech, nechat načechrané. Péct do křupava - 20 min/190°C. Dochutit lze drceným kmínem nebo směsí drceného hořčičného semínka, rozmarýnu a kmínu, příp. provens. kořením. Podávat s vařenými bílými fazolemi, dušenými kroupami a cuketou nebo s kváskovým chlebem (nejlépe pařeným) a luštěninovou pomazánkou.
JÁHLOVÁ KAŠE S DÝNÍ
1 hrnek jáhel proprat ve studené vodě a dát vařit do 4 hrnků vody. Když začne vřít, posbírat pěnu. Osolit špetkou soli, hrnec podložit rozptylkou a na malém plameni vařit 30-40 min.V polovině doby přidat na větší kusy nakrájenou dýni a dovařit, nemíchat. Přidat lžíci mandlového másla a promíchat šťouchadlem na barmbory.
Kaši lze dále vylepšovat osmahnutou cibulí, s dýní přidat celer/topinambury/pastinák apod., podávat s klíčky, ozdobit strouhanou mrkví apod.
Nastavovaná kaše: jáhel méně, vařit se sušenými houbami, přimíchat do hotové kaše vařené ječmenné krupky nebo pohanku (zbytek z jiného jídla), dochutit majoránkou, česnekem...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #8 kdy: Duben 04, 2013, 10:52:26 dopoledne »
FALEŠNÝ BRAMBORÁK
Hrnek na jemno nastrouhané dýně, 2 hrnky na jemno nastrouhané cukety, 1 hrnek kukuř./pšen. škrobu, majoránka, česnek, sůl, jemné oves. vločky. Vše smíchat, zahustit vločkami, nechat chvíli odležet, smažit na oleji do zlatova. Obměnit lze přidáním nastrouhaného tofu, nakrájeného pórku, příp. povařených a rozmixovaných lněných semínek.
Masožravci mohou vylepšit nakrájeným salámem, méně radikální strávníci pak vajíčkem, sýrem atd. apod.
FALEŠNÁ MÍCHANÁ VEJCE
Dýni uvařit se špetkou soli do měkka, vodu slít, na oleji vedle orestovat cibulku, příp. salám, smíchat s dýní a trochou kaše z ovesných vloček, dle potřeby dochutit, servírovat se zeleninou.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #9 kdy: Duben 04, 2013, 01:35:38 odpoledne »
Och Ormien,když já tu falešnost nemusím. :) :) :)
Já jsem spíš na zdravou poctivost. ;)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #10 kdy: Duben 04, 2013, 03:22:20 odpoledne »
Svíčkovou omáčku, kde součástí zeleniny je i kus dýně Hokaido, dělám už několik let...je výborná, má krásnou barvu...
Samozřejmě tam přidávám smetanu, ale nezahušťuji ničím...Je to u nás nejoblíbenější omáčka...dělám ji ke kuřecímu atd...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #11 kdy: Duben 04, 2013, 03:26:51 odpoledne »
Och Ormien,když já tu falešnost nemusím. :) :) :)
Já jsem spíš na zdravou poctivost. ;)
To jsou jen slova, Štiko. My tomu říkáme "dýňáčky" a "dýňový mozeček", ale to je lidová tvořivost mých dcer... Rozhodně je obojí dobré... Lasagne s dýní ani třesenec jsem nezkoušela, ale do svíčkové si přidání dýně beze všeho dokážu představit. Klidně bych ji nacpala i do špenátu:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #12 kdy: Duben 04, 2013, 04:21:32 odpoledne »
Milé dámy,já vám tu dýni neberu.Strkejte si ji kam chcete ale já se držím staré konzervativní(i když zdravé)staré české kuchyně.Proč bych dělala falešný bramborák bez brambor a falešná míchaná vejce bez vajec.Vejce i brambory jsou zdravé a navíc určitě chutnější než falešné.
Ani Dobromila Rettigová nepočítala stravu s dýněmi.
Dnes je moderní pěstovat dýně a kam potom s nimi? No holt je někam šupneme,něco nastavíme a budeme asi zdravější.
Přeji vám mnoho dobrých receptů ale mne to nenadchlo.(A nejen mne). :) :) :)
Nevím,proč bych třeba do svíčkové měla dávat dýni.Chuťi nedodá.
Omlouvám se,já jako gurmet mám asi omezené chuťové smysly a holt "náhražky a doplňky bez chuti"do jídla nedávám.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #13 kdy: Duben 04, 2013, 04:36:24 odpoledne »
Přeji vám mnoho dobrých receptů ale mne to nenadchlo.(A nejen mne). :) :) :)
Jestli sem recepty nemám psát, stačí říct, ušetřím čas na potřebnější práci:)
Mimochodem, kdybych měla ke všemu, co mě neoslovuje, psát, že mě to neoslovuje, asi bych se upsala k smrti a fórum by na základě podobné aktivity všech skončilo jak ta nafouknutá žába v jakési pohádce...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #14 kdy: Duben 04, 2013, 05:20:15 odpoledne »
Ormien,recepty určitě piš.Možná pro některé budou inspirativní. Já jen píši svůj názor ale to neznamená,že jiným nebude chutnat. :) :)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #15 kdy: Duben 04, 2013, 06:44:44 odpoledne »
Ormien, pro mě je určitě dej...dýni mám ráda, je zdravá a pro PA jedna ze stěžejních potravin, už jen z hlediska uskladnění...

Myslím si, že jsem také celkem labužník a často vařím tradiční českou kuchyni, ale ráda i experimentuji a klidně si bramboráky udělám z dýně, cuket, zelí nebo topinambur...

Kuchyně M.D. Rettigové není určitě určena pro PA...čili si ji můžeme užívat nyní, v době hojnosti...
Jsem sběratelkou starých kuchařek...a pro jednodušší a úspornější vaření bych doporučila spíše Anuši Kejřovou...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #16 kdy: Duben 22, 2013, 10:01:25 odpoledne »
Je jaro, jdem se pást. Vyzkoušela jsem:
Pampeliškový salát s vejcem
- uvařené brambory nakrájené na kostičky smícháme s nasekanými listy pampelišky a najemno nakrájenou cibulkou, nastrouhanou mrkví a na kostičky nakrájeným uvařeným vejcem, dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa, lze posypat nastrouhaným balkánským sýrem.

Pampeliškový salát se sýrem
- hrst pampeliškových listů, 1 tenčí pórek, 1 rajče, 1 stroužek česneku, 3 lžíce klíčků (čočka, pšenice, hrách, cizrna, ...), 3 lžíce jablečného octa, 1 lžíci kremžské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sýra (tofu nebo ovčího), 3 lístky libečku smíchat, nechat odležet v lednici.

Pampeliškový jarní koktejl
- mladé lístky pampelišky + jablko + pomeranč + šťáva z půlky citronu + med nebo melasa dle chuti + syrovátka/jogurt/kefír
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #17 kdy: Květen 01, 2013, 08:45:58 odpoledne »
Likviduji postupně ty pastináky, ať se mi moc nerozlistí...a nezabírají pak místo jiné zelenině...

Takže dnes opět pastinákovobramborové pyré...nasekala jsme do něj nať libečku, petrželky a zimní cibule...

Vařím pastináky zvlášť, protože potřebují delší dobu než brambory...přecejen jsou houževnatější...

Až vyryju topinambury...bude kaše-trojkombinace...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #18 kdy: Srpen 04, 2013, 10:19:58 odpoledne »
Právě vyrábím DOMÁCÍ VEGETU...

Množství surovin i složení je orientační...

1/2 kg mrkve, 3 menší tuříny, 1 menší celer, 2 cibule, 1/2 papriky - kapie, 1 menší hlavička česneku, zelená petrželka - hrst, libeček - 2 snítky, 2 vrchovaté lžíce mořské soli

Zeleninu pomeleme na mlýnku nebo rozsekáme v sekáčku, papriku vymačkáme (pouští hodně vody a je ve směsi pouze pro barvu),česnek prolisujeme a vše smícháme se solí. Klademe v tenké vrstvě na pečící papír do sušičky. Zvlášť usušíme natě.
Po usušení dáme vše na plech a necháme ještě alespoň jeden den pořádně dosušit na vzduchu. Promneme společně s usušenými natěmi a umeleme např. na starém mlýnku na kávu (já jsem mlela v mlýnku na obilí). Můžeme ještě přidat sůl.

Vegeta má krásnou barvu a je bez glutamátu a jiných přísad.

Můžeme mít pokaždé jinou, záleží jak nakombinujeme zeleninu...lze přidat i jiné koření...např papriku pro paprikovou vegetu, majoránku...atd...

Foto dodám zítra, až dosuším a pomelu...

štika

  • Host
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #19 kdy: Srpen 05, 2013, 09:55:30 dopoledne »
Díky za recept na vegetu, vyzkouším. :)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #20 kdy: Srpen 05, 2013, 10:11:40 dopoledne »
Přidávám foto...je opravdu bezvadná...


štika

  • Host
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #21 kdy: Srpen 05, 2013, 10:22:36 dopoledne »
Na fotce to vypadá super. Zítra na to asi vlítnu.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #22 kdy: Srpen 05, 2013, 10:27:10 dopoledne »
Není to nic složitého - jen trochu času a práce...ale zatím nám jde elektřina, tak zaměstnávám přístroje...půjde to samozřejmě i růčo...

Já zítra na chalupě seberu další várku...a udělám si ještě aspon 3 dávky...
Nakombinovat se dá vše...ale mrkev, celer a kousek té červené papriky dám pokaždé...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #23 kdy: Říjen 29, 2013, 10:44:17 odpoledne »
A sem šupnu recept na dýňovou houbovou polívku, rovněž vzniklý z Montyho bezlepkového popudu. A kromě toho je to naprosto soběstačná polívka:
1 velká cibule, dvojnásobný objem dýně hokaido, 1 lžíce oleje - osmahnout, podusit, rozmixovat
Zvlášť uvařit 2 hrsti nasušených a přes noc namočených hub (u nás to byly ryzce lososové, které nám rostou na zahradě a sběrem je chráním před rozjetím pneumatikami vozu), 3 střední brambory na malé kostičky. Po uvaření obě části smíchat, dosolit.
Lze vylepšit kostičkami osmahnutého chleba a bylinkami - pažitkou, čínskou pažitkou, petrželí, celerem, celeropetrželí, barborkou, zeleným ječmenem, nasekanou hráškovou natí, barborkou, libečkem, ...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #24 kdy: Říjen 29, 2013, 10:48:10 odpoledne »
Tedy s houbami by mě to nenapadlo...máme jich letos dost...také vyzkouším...díky za recepty...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #25 kdy: Listopad 02, 2013, 03:09:33 odpoledne »
Dnes jsem vyráběla jednoduché dýňové pyré (a pak z něj dělala ýborné muffiny - na to, že jsou zdravé, chutnají opravdu skvěle :))
A také zeleninový vývar z různých zbytků zeleniny...vývar pak slouží jako základ omáček a polévek...

A do včerejší dýňové polévky jsem dala trochu podušených hub na cibulce...polévku to zajímavě pozvedlo...Ormien, díky za inspiraci...




Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #26 kdy: Listopad 02, 2013, 03:24:32 odpoledne »
Tvoje bramkaše s pastinákem a topinambury zaujala zejména mou mladší dceru:)

Recept na dýňové pyré sem prosím šupni, zkusím, jak zbude aspoň jedna pacička volná.

Našla jsem v knize Resilient Gardener návod na sušení dýní, ale hodně to prý závisí na druhu (některé druhy chutnají prý výborně, jiné "shnile") a druhy, které autorka cituje, nepatří k nejběžnějším, takže asi seženu semínka a příští rok to budu zkoušet ze všeho, co se mi dostane do rukou. Přeložím, jen co se dostatečně upracuju, abych měla pocit, že mám právo si jít odpočinout k počítači:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #27 kdy: Listopad 02, 2013, 03:33:57 odpoledne »
Dýňové pyré je skvělá a jednoduchá záležitost...nakrájet na kusy dýni, vyjmout vnitřek se semínky a dát péct...cca 40 minut na 180 st. Pak sloupnout a rozmixovat ponorným mixerem...

Může to být základ do polévky, přesnídávky...já ted experiemntuju s pečením...dnes muffiny, zítra zkudím dát do pečiva nebo chleba...:D

Recept a foto muffin dám do sekce pečivo sladké i slané...




Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #28 kdy: Leden 26, 2014, 12:09:05 odpoledne »
Dýňový čokoládový krém:
kus čokolády na vaření rozpustit v kastrůlku, přidat jogurt, dýňový krém (já použila rozvařenou a rozmixovanou dýni Hubbard Winter Blue) a trochu hnědého cukru/medu. Rozmíchat. Krém netuhne ani v chladu - má-li ztuhnout, lze do něj zamíchat trochu želatiny.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #29 kdy: Leden 26, 2014, 03:04:37 odpoledne »
To musí být lahoda, ten krém...
Já jsem dnes dělala dýňový koláč...něco jako cheesecake...moooc zdravý  :D


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #30 kdy: Leden 26, 2014, 08:10:07 odpoledne »
Hm, to vypadá taky dobře. Chci ještě dnes zkusit dýňový čokoládový krém s kysanou smetanou, třeba ztuhne i bez želatiny. Tím ovšem vyčerpám své zásoby čokolády na vaření:( Takže další experimenty závisí na tom, jestli nezapomenu další koupit... S dýněma stejně musím pohnout, než mi hokkaida zplesniví...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #31 kdy: Leden 26, 2014, 08:30:32 odpoledne »
Už mi dýně docházejí... :-\
Mám tam 2 hokaida, 1 blue hubbard a 2 buttercup...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #32 kdy: Únor 01, 2014, 08:06:56 odpoledne »
Šťastná to žena... No, u nás nastala situace, jíž jsem se obávala - první známky plísně u stopek dvou hubbardů (jeden 5, druhý 8,6 kg i se slupkou) si vyžádaly jejich likvidaci. Výsledek? Dýňový džus, dýňový koktejl, dýňový chleba, dýňové máslo, dýňový med, dýňové pomazánky, dýně v salátech všeho druhu, dýňová polévka (resp. dýně v polévkách všeho druhu), dýňový krém (v kombinaci s různými druhy zelenin), maso na dýni, maso v dýni, dýňové závitky, dýňové omáčky všeho druhu, smažená dýně, dušená dýně se zeleninou, dýňové špagety, dýňová rýže, dýňová bramborová, jáhlová a rýžová kaše, dýňové rizoto, dýně zapečená s kdečím, dýňový koláč, dýňová bábovka, dýňový pudink. Do dýňového kompotu, čatní a marmelády jsme se radši vůbec nepouštěly. A to jsou dva hubbardi přibližně stejných rozměrů ještě v zahradní místnosti... Všechno plody jedné jediné rostliny, která sama dokázala pokrýt plochu asi 15 m2 a vyjít prakticky celé léto bez zalívání. Začínám chápat, jak vypadal život indiánů, kteří pěstovali kukuřici, dýně a fazole....
Dýňový pudink:
2 lžíce cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu se rozmíchá s trochou kapaliny vzniklé takto: šťáva z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče doplněná do 1/2 litru rozmixovanou rozpečenou dýní rozmíchanou ve vodě (musí to dobrovolně téct). Větší část této kapaliny se dá vařit, přidá se do ní vanilkové aroma a když to vaří, nalije se do toho rozmíchaný škrob s cukrem. Míchá se do zhoustnutí a ještě chvíli dál. Naleje se do misek, do polovychladlého se vmíchá bílý jogurt v libovolném množství. Chce-li někdo hubnout, přidá do kapaliny od začátku lžičku semen šalvěje chia a je na půl dne sytý.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #33 kdy: Únor 01, 2014, 08:16:14 odpoledne »
Tedy, to jste měli dýňové hody...mňam...co ten dýňový med? To neznám... ::)
Vše ostatní si dovedu představit...a většinu také dělám...i tu marmeládu a čatní...a kandovaná dýně vede v celé rodině...
Příští rok nasadím ještě více... ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #34 kdy: Únor 01, 2014, 10:12:43 odpoledne »
No, nebýt různého koření a potravinářských příchutí, už bych asi trochu zoufala... Ještě že se dá dýně použít jak do sladkých, tak do slaných pokrmů a že se moje mladší dcera v dýni shlídla.
Dýňový med je nastrouhaná syrová dýně naložená do medu. Nechá se to pár dní odstát, aby se sjednotila chuť. Med se tím zakalí, ale na chleba s máslem je skvělý. Nesmí se toho udělat moc, jinak to zkvasí (dýňovou medovinu jsme ještě nezkoušely:)) Lze to i smíchat s máslem a mazat všechno naráz. A teď mě místní medaři zbijou, že kazím med...
Ale dalších možností je pořád nepočítaně: dýňové knedlíky, dýňové bramboráky, dýňové karbanátky, dýňové zelí, žampiony v dýňovém kabátku, dýňový špíz, dýňová majonéza, ... Začíná se mi o dýních i zdát.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #35 kdy: Březen 13, 2014, 05:50:28 dopoledne »
Už roste medvědí česnek..,u nás jsem sice nenašla, ale chystám se na něj jinam...

Offline Ptakopysk

  • ***
  • Příspěvků: 21
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #36 kdy: Březen 13, 2014, 03:19:11 odpoledne »
V okolí Brna roste jak divej, právě jsem z něj dělal slaný koláč cuche...pecka. Jen jsem šel na procházku a hle, medvědí česnek, tak jsem ho hned pobral domů:-)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #37 kdy: Březen 14, 2014, 10:38:33 dopoledne »
Jestli jsi byl v Černovicích za celnicí, tak bacha, tam je chráněné území a medvědí česnek se tam skrmovat nesmí:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #38 kdy: Březen 22, 2014, 09:04:05 odpoledne »
Rychlá jarní pomazánka: rozmixujte kousek nivy se syrovými výhonky kopřiv a trochou mlíka (aby se to vůbec dalo mixovat). K zahuštění poslouží semínka chia (Salvia hispanica). Jak bobtnají, nacucnou nadbytečnou vodu. Pomazánku lze vylepšit ořechy, medvědím česnekem, avokádem, řadou různých jiných bylinek atd. atd. atd. Něco jako guacamole po česku:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #39 kdy: Březen 23, 2014, 01:16:57 odpoledne »
To by mi určitě chutnalo...pomazánky mám ráda...niva s kopřivami může být fajn kombinace...

K avokádu...moc tropické a subtropické druhy zeleniny a ovoce nekonzumuji, ale avokádo mám ráda...imponuje mi jeho konzistence, která každou pomazánku či krém povznese...i jeho "mdlá" chuť mi nevadí...

Mám nejraději naše ovoce a zeleninu, ale čas od času mě přepadne chuť na pomeranč, mango či banán...dám si to a mám zase na několik týdnů vystaráno...

Není nad křupavou ředkvičku, mrkev či tuřín ze záhonu nebo třešně, rybíz a vůbec jakékoliv ovoce z naší zahrady... ;)

A kopřivy, popenec, sedmikráskové lístky, ošlejch a jiné zelené dobroty už rostou...jarní pokrmy skvěle obohatí...

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 146
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #40 kdy: Březen 23, 2014, 01:54:30 odpoledne »
Jenom prosím zvažte ten medvědí česnek.
Je to teď tak populární, že nám asi za pár let žádný v lese nezbude! Díky, Stan. ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #41 kdy: Březen 23, 2014, 04:47:51 odpoledne »
Až někdy přijedeš na jaře do Brna, nech si ukázat černovický hájek (souřadnice GPS: 49°9'54.372"N, 16°38'45.561"E) - je to malý lužní lesík plný medvědího česneku a současně je to přírodní rezervace, takže tam se medvědí česnek vesele množí.
Já beru jen svůj ze zahrady - letos mám v plánu ho rozšířit i na chatu...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 146
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #42 kdy: Březen 23, 2014, 05:00:58 odpoledne »
Tady kolem mě (Moravský Kras) je ho taky "spousty"!
Jenomže všude čtu, vidím a slyším,.........medvědí česnek,medvědí česnek, medvědí česnek...........
Stačí rok téhle lidské pozornosti. A bude po česneku!

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #43 kdy: Březen 23, 2014, 05:18:01 odpoledne »
Stane, pokud sis pročítal pozorně diskuzi, tak víš, že většina z nás se tady snaží s přírodou existovat alespoň v jakémsi souladu...
Rozhodně na medvědí česnek nechodíme s přepravkami, natrháme si pár lístků pro vlastní spotřebu...
Také jsem si ho zasadila u chalupy (Ormien, ještě jednou, díky  ;) ), abych na něj nemusela do lesa...

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 146
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #44 kdy: Březen 23, 2014, 05:26:02 odpoledne »
Omlouvám se. Takhle jsem to vážně nemyslel.
Mám určitou zkušenost. Stačí upozornit, např. .."z tohoto místa je skvělá vyhlídka"! Za rok můžete odepsat nejen mikrolima, ale i okolní vegetaci, a možná celý ekosystém.
Prosím, neberte to osobně. Jelikož je Medvědí česnek jaksi "in", rozhodně mu tahle popularizace neprospěje. Ale máte pravdu, že tady, na tomto fóru, asi bude v bezpečí.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #45 kdy: Březen 23, 2014, 09:30:58 odpoledne »
Máš pravdu, že se z medvědího česneku stala moderní bylina - na trhu jí nabízejí celé náruče a co by ovčan neudělal pro snadný zisk, že... A navíc to ti barbaři rvou i s cibulkami, které pak odtrhnou a odhodí. Nedivila bych se, kdyby na to někteří šli se srpem (i když to by bylo možná o něco šetrnější...)

Možná by se v zájmu zachování medvědího česneku pro příští generace hodilo dát do oběhu něco jako "je zdravý, ALE JIŽ STAŘÍ ŘÍMANÉ/GERMÁNI/SLOVANÉ/ETRUSKOVÉ (apod.) věděli, že nadměrně zatěžuje žlučník/játra/ledviny unavené po zimě, takže to s konzumací není radno přehánět...":)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #46 kdy: Březen 23, 2014, 10:10:39 odpoledne »
No, ale abycheme nezaháleli, než nás to jaro převálcuje: v literatuře jsem i přečetla, že kopřivy je třeba spařit, aby strávníkovi nepopálily jazyk. Používám je nespařené a nemám problém. Skoro jsem v pokušení říct, že "kopřiva kopřivu nespálí":)

Nicméně recept na kopřivové pesto:
kopřivové výhonky, olivový olej, šťáva z citrónu nebo limetky, česnek, sůl, pepř, opražené mandle, odvážnější přidají chilli papričky - vše zmasakrovat dohromady v mixéru. S medvědím česnekem by to mohlo fungovat obdobně.
Původní recept:
http://rosemarried.com/2013/04/30/foraged-nettle-pesto/

Už když jsem to dělala, napadlo mě zkusit narvat kopřivy a medvědí česnek do domácí majonézy. Recept:
3/4 šálku oleje z hroznových semínek, 1/4 šálku panenského olivového oleje, jedno vejce a jeden žloutek, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky soli, 1 lžička dijonské hořčice. Údajně vydrží déle, když se do ní dá lžička syrovátky z jogurtu překapaného přes plachetku. Syrovátka z českého jogurtu bohužel v tomto ohledu zklamala...
Kopřivy ale moudře stačily akorát na pesto na dva krajíce chleba, jinak bych se zase přejedla. Tak příště...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #47 kdy: Listopad 01, 2014, 11:14:39 odpoledne »
Letos jsem část sušené zeleniny nechala jen tak a nemlela na polévkové koření - vegetu...zanáší mi to mlýnek a musím ho pak rozebírat a čistit.
I tato zelenina najde uplatnění v kuchyni...je to směs mrkve, celeru, tuřínu, cibule, česneku, červené papriky, natě libečku a petržele...

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #48 kdy: Listopad 01, 2014, 11:25:23 odpoledne »
Milé dámy,já vám tu dýni neberu.Strkejte si ji kam chcete ale já se držím staré konzervativní(i když zdravé)staré české kuchyně.Proč bych dělala falešný bramborák bez brambor a falešná míchaná vejce bez vajec.Vejce i brambory jsou zdravé a navíc určitě chutnější než falešné.

Tiež som bol tohoto názoru.
Ale chvílku už priam zbožnujeme zemiakový tatarák, i keď aj pravý je fajn, ale ono to jesť s deckami nie je najzdravšie a rozdiel keď to stojí 1 euro, a 30 eur :)
Taktiež mám rád zemiakové placky bez zemiakov aj klobásy bez chleba :)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Recepty - zelenina z vlastního pěstování
« Odpověď #49 kdy: Listopad 02, 2014, 06:21:03 dopoledne »
Česká kuchyně je konzervativní sama o sobě a již od počátku, tedy dob magdaleny rettigové s dýní či turkem pracuje, takže o klasice můžeme diskutovat.I dýně, i erteple přijely z nového světa.
Zítra jdu zavařovat dýně do jablečného moštu. Dýní máme letos jen 100, takže neprodáváme a vydrží nám do příští sklizně, jako každý rok.
K tomu kořeníčku. My dáváme ještě porek a domáci majoránku a pak to proženem mixérem, aby to bylo jemnější.
A taky je dobré použít poupata česneku i s krkem, má to super chuť.Jako medvědí česnek.