Tak som si práve doúdil 15 kilo klobás, a 12kg slaninky. Údim radšej na teplo. Je to chunejšie, a aj tak vyúdené dávam po krátkom obschnutí do mrazáku. Slaninu pred nasolením krátko ovárame. Je potom o dosť lahodnejšia.
Údiareň nie je ťažké vyrobiť. Dobrá je murovaná, a potom drevená. Plechové sa u nás moc neosvedčili.
Ja mám drevenú, na nožičkách cca 1m vysokých je z dosák zbuchnutá budka. Aby som nemal moc haraburdov a bola prenosná. Pod nu podstavím kotlinu, čo sa používa na 50litrový kotlík. Nad kotlinou je sito, proti prípadným ochutnávačom, ale aj kvôli tomu, že ak padne údenina do ohniska, tak je doúdené-všetko zhorí. A taktiež treba medzi kotlinu, a údiacu búdku dáku prekážku, aby z údeného nekvapkalo do ohniska-karcinogény.
Drevo mi vychádza najlepšie bukové, bez kôry.
Údenie studeným dymom bol na dlhodobú konzerváciu, a šlo skôr už o sušenie...moc som takýmto výrobkom neprišiel na chuť...