Autor Téma: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně  (Přečteno 5237 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« kdy: Březen 21, 2013, 08:19:58 dopoledne »


Mít na zahrádce zeleninu, kterou lze sklízet i během zimy, se hodí za všech okolností. Oceníme ji zejména koncem zimy, kdy je zelenina nejdražší a skleníkové výpěstky připomínají voskové figuríny - budou ji vyhledávat vitariáni, kteří chtějí jít "živou" potravu, ale i všichni ostatní, kdo si uvědomují, že jakoukoliv konzervací se ničí cenné živiny obsažené v zelenině; pro všechny, kdo nemají čas si hrát s konzervací nebo peníze na energii, která se přitom spotřebuje.

Byla bych ráda, kdyby se v tomto vláknu sešly popisy jednotlivých plodin nebo aspoň odkazy na vlákna, kde k nim lze najít vhodné informace - za nějaký čas je shrnem a výsledek přesuneme do přehledů včetně přehledné tabulky parametrů. Aby bylo zimě co říct, až se zeptá:)

Začnu tím, co jsem vloni zanedbala:

Pastinák
- kořenová zelenina nápadně podobná petrželi, snadno pěstuje. Seje se začátkem dubna, do půdy, která byla rok předtím hnojená. Klíčí poměrně pomalu (proto se hodí jako "značkovač" řádků třeba salát) a vzcházejí do měsíce. Záhony s pastinákem je třeba pravidelně odplevelit. Kořen  má nasládlou chuť a upravuje se podobně jako petržel, mrkev či celer. První podzimní mrazíky zničí nadzemní část rostliny, ale kořenu neublíží - pastinák sežehnutý prvními mrazy je prý nejchutnější. Nespotřebované kořeny necháme na záhoně i během zimy, na jaře ho však co nejdříve vybereme, aby nevyběhl do květu a jeho kořen nezdřevnatěl.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #1 kdy: Březen 21, 2013, 09:55:07 odpoledne »
Pastináku jsem si nechala na chalupě celý řádek...

Skvělé jsou i topinambury...už se těším, až sleze sníh...doufám, že tam nějaké hlízy najdu...:D

Cibule zimní se dá sklízet hned jak sleze sníh...na zahrádce už je pěkný trs... :)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #2 kdy: Březen 21, 2013, 09:58:06 odpoledne »
A jestli mohu jeden skvělý recept z těchto přezimujících zelenin...povařit brambory, pastinák, později přidat topinambury...vše rozmačkat na hladkou kaši...přidávám trochu másla a smetany...je to delikatesa...lepší než obyč brkaše... ;)

Posypat čerstvou cibulkou zimní - natí...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #3 kdy: Březen 21, 2013, 10:02:19 odpoledne »
Bezva - nemáš nějaký fígl, jak se snáze dobýt na topinambury, když je zamrzlo? Nezkoušela jsi je nějak na zimu zakrýt, aby se k nim člověk mohl prokopat? Mám je venku na chatě, takže je prakticky nepoužívám, ale vedu je v patrnosti, kdyby bylo hůř. Topinambury jsou také dobré do základu krémových polívek spolu s dýní a celerem.
Ale Tvůj recept vyzkouším, díky moc:) Já přidávám do bramborové kaše pár kousků dýně nebo kousek jablka.
Máš nějaké zkušenosti s kadeřávkem, černým kořenem, růžičkovou kapustou? Ani jednu z těchto zelenin nemám moc ráda, ale všechny dokážou přezimovat venku, takže je mám taky "na seznamu"...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #4 kdy: Březen 21, 2013, 10:09:21 odpoledne »
Topinambury vyrývám až jak rozmrzne...nepřikrývám je...mám je také na místě, kde si tak nějak rostou divoce a samy...za pozemkem u lesa...

Kadeřávek jsem loni na jaře měla...listy byly tužší...krájela jsem je nadrobno do polévek...to mám ráda...letos mi ho sklidily srnky...

Růžičkovou kapustu jsme mívali kdysi doma...mamka sklízela na jaře...pamatuji si, že byla jemně nahořklá...ale chuťově dobrá...chutnaly nám povařené růžičky pokapané máslem a posypané osmaženou strouhankou...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #5 kdy: Březen 21, 2013, 10:14:52 odpoledne »
To zní inspirativně - postupně zase vyzkouším všechno, co mi před časem nechutnalo. Dorostla jsem do kopřiv, oliv (ty žere i moje kočka) i grapefruitů, proč bych nedorostla do růžičkové kapusty, že:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #6 kdy: Březen 21, 2013, 10:19:34 odpoledne »
Kopřivy miluju...ty mladé jarní...do nádivky, polévky, špenát, slaný koláč se sýrovou nádivkou a kopřivami...mňam...už se na ně těším...

Z kadeřávku jsou výborné i karbanátky...jako kapustové...


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #7 kdy: Březen 21, 2013, 10:21:15 odpoledne »
Sehnala jsem si letos semínka tuřínu...ten také může přezimovat...nechám si pár bulviček...pokud mi to nezkonzumují kamarádi hryzci, zajíci nebo srny... :-\

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #8 kdy: Březen 21, 2013, 10:25:42 odpoledne »
Taky ho chci letos vyzkoušet - a vodnici.
Mimochodem, jak jsem v neděli už netrpělivě rejpala v záhonech, našla jsem tam hrst zdravých mrkví - hodila jsem na ně na podzim balík slámy a zapomněla na ně a teď jsem je tam objevila. Příští rok to zkusím s vícero druhy zeleniny. Kamarády hryzce řeší mí dva kocouři, ti se mě týkají jen ve chvíli, kdy mi mí chlupáčci donesou čerstvě ulovené ukázat pyšně do postele:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #9 kdy: Březen 21, 2013, 10:28:04 odpoledne »
Tak to se máš...s těmi kocoury...my tam nic takového nemáme...možná nějakou divokou kočku a občas kuny a lasice...ty si ale hledí svého...:D

Takže hryzci mají pré...také mi sklidili velkou část úrody červené řepy...naštěstí nám ještě dost zbylo...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #10 kdy: Březen 21, 2013, 10:29:05 odpoledne »
I pórek se dá sklízet brzy na jaře...má se nakopčit na podzim, aby byla dost dlouhá ta bílá část...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #11 kdy: Březen 21, 2013, 10:29:57 odpoledne »
Z internetu...

Nejrannější hlávkový salát

I mezi saláty byly vyšlechtěni zimní otužilci, například odrůda Humil. Sadbu je však vhodné vysadit již do poloviny října, aby rostlinky dobře zakořenily a začaly růst. V zimě rostliny vegetační období přeruší a v růstu pokračují až na jaře. Pak se však vyvíjejí rychle a předstihnou i nejranější jarní salát.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #12 kdy: Březen 21, 2013, 10:35:45 odpoledne »
A nerozdrtí je sníh, když třeba zmrzne a ztěžkne? No, máme do podzimku čas to sehnat, abychom to mohly vyzkoušet. A nějaký podobný špenát by nebyl? Mě kočky už spásly v zimní zahradě výhonky kukuřice a mladé tykve (jak jsem zkoušela klíčivost), pár kousků rokety i pár sazeniček kedluben - taky mají spadeno na zeleninu po té zimě...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #13 kdy: Březen 21, 2013, 10:41:14 odpoledne »
S tím salátem nemám zkušenost...to jsem jen našla na internetu...kadeřávek má listy dostatečně tuhé, sníh ho nepoškodí...

Špenát je také nějaký druh, který se dá brzy na jaře sklízet...ale špenát má celkem krátkou dobu od výsevu do sklizně...takže, když ho vyseju v březnu...za 4 týdny mladé lístečky sklízím...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #14 kdy: Březen 21, 2013, 10:53:13 odpoledne »
Mám špenát na chatě vysetý už 14 dní a tuším, že ještě aspoň týden bude hrát mrtvého brouka v téhle zimě.
U salátu bych měla obavy, že ho ten sníh zamorduje. No, seženem, vyzkoušíme. Už to vidím, jak bude příští zimu na potvoru nouze o každou sněhovou vločku...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #15 kdy: Březen 21, 2013, 10:54:32 odpoledne »
Až se zem prohřeje a bude slunka dostatek, špenát vyleze cobydup...

CyPro

  • Host
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #16 kdy: Březen 22, 2013, 08:16:28 dopoledne »
Odkaz na přezimující zeleninu:
http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/zelenina-pod-snehem-pestujte-a-sklizejte-i-v-zime/.

Růžičkovou kapustu pěstujeme pravidelně a pokaždé jí necháváme několik rostlin přezimovat. Vydrží mnohem nižší teploty, než výše uvedený odkaz uvádí. Letošní zima byla dost mírná a růžičky přežily do jara všechny  (tedy ty, co se během zimy nesnědly). Když jsou velké mrazy, odhadem pod -20, tak růžičky namrznou a začnou zevnitř hnít. Ale i když je hlavní část rostliny s růžičkami znehodnocena, nelikviduji celou rostlinu, ale odříznu na zdravou část. Z báze hlavního košťálu se vyvinou nové růžičky. Už sice nejsou tak pěkné a uzavřené jako ty, co vyrostly na podzim, a je jich méně, ale je to brzo na jaře, což se počítá.

Brzo zjara je k dispozici kerblík. U nás se množí samovýsevem, zimu přežije bez problémů a lze ho sklízet  hned po sejití sněhu. Je to ovšem spíš čerstvé koření než zelenina. Vůně trochu připomíná anýz. Na brambory nebo do zeleninových salátů na bázi pekingského zelí je skvělý. Výhoda oproti pěstovaným bylinkám (např bazalce) je ta, že se množí sám, nevyžaduje péči a když se nechá být, jsou ho čtvereční metry (nikoliv jen jednotlivé rostliny).

Topinambury vyrývám až jak rozmrzne...nepřikrývám je...mám je také na místě, kde si tak nějak rostou divoce a samy...za pozemkem u lesa...

Kadeřávek jsem loni na jaře měla...listy byly tužší...krájela jsem je nadrobno do polévek...to mám ráda...letos mi ho sklidily srnky...

Růžičkovou kapustu jsme mívali kdysi doma...mamka sklízela na jaře...pamatuji si, že byla jemně nahořklá...ale chuťově dobrá...chutnaly nám povařené růžičky pokapané máslem a posypané osmaženou strouhankou...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #17 kdy: Březen 22, 2013, 10:48:41 odpoledne »
Další z druhů zeleniny, který přežívá v zimě venku, je tzv. čínská pažitka. Koupila jsem ji v zahradnictví, ale jsou k dostání i semena, jenže dost dlouho klíčí. Proti naší klasické pažitce mi připadá méně výrazná, ale v zimě musí být člověk rád, že je rád...

Dlouho do zimy přežívá i roketa - vloni mi zmrzla až někdy koncem ledna, spolu s kerblíkem. Teoreticky by měl v zimě vydržet i kozlíček, barborka a serina - ty chci letos vyzkoušet.

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #18 kdy: Březen 24, 2013, 12:25:37 odpoledne »
Dobrá a čerstvá listová zelenina, kterou lze mít kdykoliv v zimě, je čekanka k rychlení. Popis pěstování je zde:
http://www.telereceptar.cz/zimni-rychleni-cekanky-s596CZ

K tomu několik poznámek:
- k rychlení lze použít i kořeny podstatně tenčí, než je uvedených 3,5 až 4,5 cm. Rostliny při sklizni jsou dost nevyrovnané a bylo by škoda se zbavovat těch méně vyvinutých. Akorát při zakládání na puky by kořeny měly být v jedné nádobě přibližně stejné. Puky jsou pak, přirozeně, menší.
- neosvědčilo se mi zakrývání folií, jak se píše v článku. Listy pod folií mají tendenci hnědnout a hnít. Daleko lepší je nechat je volně v kyblu a dát do temné místnosti. V té rychlicí místnosti musí být opravdu úplná tma.
- Po sklizení první dávky puků lze kořeny nechat a počkat na vypučení nových puků. Ty sice nejsou tak fotogenické jako první generace, ale v salátech je to jedno.
- puky jsou (podle celé naší rodiny) lahodné a jen mírně nahořklé. Někteří lidé, kteří je ochutnali je však ani nemohli sníst, zdály se jim až odporně hořké. Je to individuální. Hořkost se velice zvyšuje, pokud jsou rostliny vystaveny světlu.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #19 kdy: Duben 21, 2013, 08:18:49 odpoledne »
Tak jsem se dnes ujistila, že pastinák je opravdu skvělá zelenina pro PA...jednak přezimuje na záhonu...jednak se mi zdá, že ještě narostl (tak velké kořeny jsem na podzim nesklidila)...a jeho mladá křupavá nať výborně ochutí polévku i salát...

Dnes jsem vidlemi vyryla 4 velké kořeny (nahoře měly průměr 5-7 cm a délka největšího byla 33 cm...2 jsem už použila na bramborovopastinákové pyré...

Také jsem dnes našla několik přezimujících petrželí a cibulí, přesadila jsem je a nechám je na semínka...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #20 kdy: Duben 21, 2013, 08:27:59 odpoledne »
A já se dočetla, že se bob má sázet na podzim, takže vzejde a během zimy nejen že nezmrzne, ale roste dál (stejně jako pastinák). A údajně už existuje i takový hrášek, jen ještě u nás není k dostání. Narazila jsem i na stopy té mizuny Golden Streaks, o které se zmiňuje ta americká zahradnice...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #21 kdy: Duben 21, 2013, 08:39:26 odpoledne »
To jsou zajímavé informace...s bobem zatím zkušenosti nemám, ale pokud je to tak, tak to je bezva, protože záhony jsou prázdné na podzim a bob by tím pádem nezabíral místo během sezony

Mizuna - to je ten salát?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #22 kdy: Duben 21, 2013, 09:33:49 odpoledne »
Mizuna je to střapaté zelené, co paní sázela na podzim, aby to měla přes zimu po ruce. Je to druh hořčice. Ještě musím zjistit. jestli ten přezimující bob není nějaký zvláštní - jako "zimní" označují Aquadulce Claudia. Píšou - sázet koncem října, začátkem listopadu, nejpozději však koncem ledna, do 5cm hloubky. Uvidím, jak se bude dařit bobům, co mám od Glocha. Na podzim to s nimi mohu zkusit. Ten "zimní" hrách prý je dozrálý koncem května. Asi záleží na roku, ten letošní je vzhůru nohama - konečně rozkvetly mandloně i meruňky a zdá se, že letos bude opravdu úroda jak se patří:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #23 kdy: Duben 28, 2014, 09:09:33 odpoledne »
Z jiného vlákna malý souhrn čerstvých zkušeností:
- bob Aquadulce, který doporučují sázet na podzim, se musí nasadit natolik včas, aby vyrostl do stadia min. pěti až šesti listů, jinak zmrzne, a to i při -1°C. Jak už je trochu větší, vydrží bez problémů zimu jako letos. Lepší zimu jsem bohužel jako pokusného králíka k dispozici letos neměla:( Ten, který přezimoval, vykvetl asi o 14 dní dřív než ten, který jsem zasadila teď na jaře
- zimní salát Humil, zimní hrách Sima totéž - objevila jsem i cukrový hrášek, který se vysazuje na podzim, tj. nejpozději začátkem září. Vzešlá rostlinka vydrží hodně a samotné semínko v zemi taky. Ale za chladu to prostě neklíčí a neroste. Teď, na konci dubna, je rozdíl mezi letos nasazeným hráškem a tím podzimním rovný výšce toho jarního
- nestihla jsem vyzkoušet zasadit na podzim mrkev Nantes 2. Zato jsem zasadila starou odrůdu Pariser Markt a ta tuto zimu bez problémů a bez zakrytí přežíla
- do krytého záhonu lze vysázet hořčice všeho druhu, špenát, roketu, kozlíček, různé druhy salátů aj. A nechat v něm řapíkatý celer a mangold...
- bez problémů vydrží zimy to, čemu Američani říkají "kale" - nevím, jak to správně nazvat česky, snad listové zelí. Odrůdy jako Red Russian, Nero di Toscana apod. jsou jedlé celou zimu a sibiřské zelí dokonce i na jaře, když je v plném květu. Podobají se kadeřávku, ale mají jinou chuť
- brambory zasazené na podzim se všechny bez problémů zvetily - ty ranější vyrazily ještě pod koberci, ty pozdní se ukazují až teď
- přes zimu vydrží venku v pohodě zelené rostliny jako je čínská pažitka, barborka, serina, lžičník, jitrocel vraní nožka (Plantago coronopus) - nahradí pažitku
- zakryté vydrží mírnou zimu v zemi kromě obligátních pastináků, černého kořene, cibule, pórku, topinambur a černých ředkví i červené řepy, mrkev, petržel, celer a ředkve. Daikony (dlouhé bílé ředkve) je třeba přihrnout hlínou a zakrýt něčím pevnějším, klidně i kusem kartonu, který stačí hlídat a nahradit dalším, když rozmokne na kusy
- brzy na jaře vyráží batolka, která se vysemenila vloni na jaře
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #24 kdy: Květen 02, 2014, 09:20:12 dopoledne »
Další zajímavá položka:
"Chřestový salát" (Yu Mai Tsai, Lactuca sativa) lze zasadit v srpnu do krytého záhonu. Do zimy vytvoří nízkou růžici listů, které lze celou zimu používat jako zelený salát. Na jaře vyroste do výšky asi půl metru, listy lze dál používat jako zelený salát a po "oškubání" se oloupe z řapíku dřevnatý obal a vnitřek se sbaští syrový nebo vařený jako chřest.
Přikládám obrázky.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #25 kdy: Květen 29, 2014, 10:35:29 odpoledne »
Čerstvé poznatky k "zimnímu" hrachu:
- zimní luskový hrách Sima vysázený na podzim přežil v pohodě, na jaře se rozšoupl a oproti témuž hrášku sázenému 25.2 kvete asi o 14 dní dřív a je mohutnější
- úplně stejně se chová zimní cukrový hrách Schweizer Marmorerbse (švýcarský mramorovaný) - z podzimní sadby je mohutné křoví, zatímco z jarní sadby je rostlina poloviční velikosti
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #26 kdy: Červenec 11, 2014, 01:36:00 odpoledne »
Po sklizni a vyloupání tzv. cukrového hrachu Schweizer Marmorerbse konstatuju, že nejenže není ani dobrý, ani cukrový, ale pravděpodobně se jedná o odrůdu pelušky a nikoliv cukrového hrachu. Zatímco prodejce deklaruje výšku 40 cm, tohleto vygenerovalo šlahouny dlouhé až 2 metry a plody jsou nic moc.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

chpslst

  • Host
Re:Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #27 kdy: Listopad 25, 2014, 07:38:05 odpoledne »
ormien, praktické vedomosti prevelké... /popravde je vás tu viac čo máte môj obdiv/
o niektorej zelenine čo tu popisujete nemám ani ztucha. :(

CyPro

  • Host
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #28 kdy: Květen 15, 2017, 11:18:07 odpoledne »
Letošní zima byla docela studená a mrazy dlouho.
Z přezimující zeleniny přežily zimní póry všechny zasázené minulý rok (zimní odrůda),
z cca 20 růžičkových kapust (odrůdy Rosela a Long Island žádná),
cibule sečka přežila docela dobře (asi všechna, ale nepočítal jsem je),
z 10 kadeřávků 4 ks. Na Tišnovsku.
Ještě ke kadeřávkům. Pokud se na jaře nestačí sklidit listy, doporučuji ještě ponechat nějaký čas na záhonu. Kadeřávek začne vybíhat do květu. Lze sklízet hrozny nerozvitých květů včetně stopek. Poněkud připomínají brokolici typu "Calabrese" která místo jedné velké růžice vytváří množství malých. Zatímco u brokolice s postupujícím podzimem výnosnost klesá a kvalita také, u kadeřávku zjara je tomu naopak. S oteplováním nasazuje kadeřávek květenství stále více, lze sklízet dokud se rostlina nevyčerpá, nebo dokud nepotřebujete záhon na něco jiného.
Přeživší růžičková kapusta vytváří zjara podobné hrozny poupat jako kadeřávek, ale sklizeň nemohu doporučit. Stopky s poupaty jsou příliš vláknité.

CyPro

  • Host
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 31, 2019, 07:57:54 dopoledne »
Dnes je 31. 12. 2019. Na záhonech vesele přežívá pór, odrůda "Starozagorski Kamuš". Je veden jako letní pór. Letošní zimu u nás teploty neklesly pod -7 a Kamuš drží. Výhodou této odrůdy je velmi, velmi dlouhá nadzemní vybělená kulatá část, dříve, než se "rozpadne" na jednotlivé listy. 50 cm - není problém. Celková výška rostliny s nataženými listy může být klidně 100 - 120 cm. Jsou lidé, kteří z póru uznávají jen to bílé (žlutobílé) a zelené listy zahazují. V tom jim Kamuš velmi vychází vstříc. Zimní odrůdy (Elefant, Zwitserse Reuzen) se takovou kvalitou konzumní části pochlubit nemohou. Co udělá Kamuš dále, budem vidět. Je možné, že s oteplením se rozlišení zimní - letní odůdy poněkud pozmění.
Odrůda Zwitserse Reuzen je jinak dobrá. Tlustější než Elefant. Naše zimy v pohodě přežije. Koncem tužší žimy vypadá poněkud zbědovaně, ale při oteplení to rychle to napraví.
Při pochůzkách krajem často vidím na zahrádkách pór příliš hustý. A malý, mnohem menší, než ty naše. Přímý výsev? Nevím. V takovém případě se nemohou rostliny dostatečně rozvinout. Pór doporučuji vyset do vaničky, přepikýrovat a až jsou dost velké (listy cca 0,5 cm široké) sázet na záhon cca 15 cm od sebe.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #30 kdy: Prosinec 31, 2019, 03:15:23 odpoledne »
Přečetl jsem si, že mangold je trvalka a nechal jsem ho jeden řádek na podzim na stanovišti. Jen jsem ho ostříhal. Teď má 20 cm listy a je nádherně zelený.
Zima zatím sice pořádná nebyla, ale několik mrazivých dnů už bylo. Sklízet ho nebudu, tak nevím, zda je dobrý k jídlu. Ale kdyby bylo nejhůř.....

CyPro

  • Host
Re: Zelenina přezimující v použitelném stavu na záhoně
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 31, 2019, 06:59:59 odpoledne »
Pokud nebude extrémě tuhá zima, měl by vydržet. Letos jsou určitě větším nebezpečím pro přežití mangoldu hraboši.
K listům: Sklízíme a jíme je kdykoliv a bez problémů. Jako špenát. Více o magoldu tady: http://preppers.cz/forum/index.php/topic,3145.0.html
Zkoušel jsem i kořen (dušený), jíst se dá, ale chuť nic moc. Hodně "řepovité".