Moje dcery se narodily v roce 1971 a 1973.
Teda rozhodně v tý době plný obchody nebyly, ale do mixeru jsem nasypal oloupanou hrušku, nebo jablko, přidal jsem kedlubnu (nejčastěji), a když to bylo hodně řídký, klidně i pokrájenej včerejší rohlík.
Nanadal jsem to do obyčejnejch sklenic, tenkrát byly na hořčici takový umělohmotný víčka, a nastrkal do ledničky. Dělal jsem to tak na dva, nejvýš tři dny.
Občas jsem dal domácí marmeládu nebo kompotovaný ovoce - ale bez nálevu - do obyčejnýho tvarohu, po projetí mixerem to byl pribináček jako noha
Ještě maličkost -- mastičky na opruzeniny, a spoustu kosmetiky je možný nahradit olivovým olejem.
V sedmdesátejch letech jsme doma používali i škvařený NESOLENÝ vepřový sádlo, teda doma škvařený. Je vynikající, a občas po něm doma sáhneme i dnes. Kam se hrabe jelení lůj
To jsou sice vzpomínky, ale jsou osvědčené, a tak věřím, že nežli škatule kosmetiky, je fakt lepší pár lahví olivovýho oleje.
V naprostý nouzi se dá použít i do jídla, i třeba na svícení. To potom sebelepší a dražší kosmetikou nenahradíš !
A trvanlivost oleje je několik let.