Autor Téma: Tvorba špeciálnych zásob pre mimino  (Přečteno 1503 krát)

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1445
Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« kdy: Březen 15, 2013, 07:43:15 odpoledne »
Keďže čakáme dieťa (prvé)  :) začal som sa intenzívne zaoberať myšlienkami o strategických zásobách pre dieťa.

Zatiaľ mám vymyslené
-ovocné pyré (jablko, banán, hruška, a podobne)
-zeleninové pretlaky (mrkva, petržlen, dyňa)

Ako je to so skladovaním sušených mliek?
Má niekto skúsenosť? Vydrží to viac, ako je predpísaná doba?

Prípadne aká strava je ešte do zásob pre dieťa vhodná? Čo som zabudol?

Vďaka za rady.
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #1 kdy: Březen 15, 2013, 07:47:24 odpoledne »
Pleny, oblečení a z těch protlaků bych si udělal i zeleninové s pomalinku přidávaným množstvím masa. To by mělo jít snad zavařit taky.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #2 kdy: Březen 15, 2013, 07:48:43 odpoledne »
Budeš-li sušené mléko skladovat v chladu (ne v mrazu) a v suchu, mimo dosah slunečního záření (nejlépe zatavené s vysátím vzduchu), mělo by vydržet řádově roky. Hodí se použít silikagel a co nejdříve po zakoupení založit do optimálního skladovacího prostředí.
Zeleninové protlaky: dobře se hodí i pastiňák, batáty, topinambury, postupně navykat na brambory. Bez problémů by měla být rýže (na kaši), rozpustná pohanková kaše, med.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #3 kdy: Březen 15, 2013, 07:49:42 odpoledne »
Od jakeho mesice chcete delat prikrmovani?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #4 kdy: Březen 15, 2013, 07:55:46 odpoledne »
Také kroupy...kroupová kaše je velmi výživná...a s medem i výborná...


Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1045
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #5 kdy: Březen 15, 2013, 08:55:34 odpoledne »
Nutrilon ti vydrží normálně 1.5 roku.

Příkrmy bych asi vyráběz ze skladovaní zeleniny než skladovat přímo je. Kořenová zelenina vydrží déle a zabere méně místa. Rozmixovat můžeš skoro všechno co jíš sám.

Asi bych se soustředil na léky, mastičky na opruzeniny, vitamíny, kosmetiku atd.... prostě to co ničím nenahradíš.

Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9381
  • I' ll be back!
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #6 kdy: Březen 15, 2013, 09:00:17 odpoledne »
Hlavně by měli prckové co nejdéle pít mateřské mléko, pro případ indispozice matky tak bude vždy k dispozici nějaká kojná.. I to je jedna z velikých výhod osady proti samotě u lesa..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #7 kdy: Březen 17, 2013, 02:49:18 odpoledne »
Zdravím.
Já Vám povím můj příběh :
Pil jsem mateřské mléko do svých 3 let. Jsme tři kluci jako buci, já jsem nejstarší když se narodil brácha tak mě bylo 1,5 roku. Maminka měla pořád dost mlíčka takže co nevypil Míra (brácha) tak jsem docucal já. Za další 2 roky se narodil Jirka, a zase bylo mlíčko.
To už mě maminka vyháněla, že si mám dát něco jiného na zub. Tak nějak jsem si to pamatoval samozřejmě matně "maminko bude mlíčko". Když mě bylo asi tak 15 tak jsem se na to maminky zeptal. Potvrdila mě to a řekla, že si to pamatuji dost dobře.
Takže pánové nemám strach ona si to příroda zařídí sama.  A ta kojná je vždy na blízku. Nebojte se.
Miki.

štika

  • Host
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #8 kdy: Březen 17, 2013, 08:23:11 odpoledne »
Miki,souhlasím s tebou,že příroda si vše zařídí.Já vlastně o tom tak trochu dokola kecám k různým příspěvkům.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1815
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #9 kdy: Květen 12, 2015, 10:15:01 odpoledne »
Moje dcery se narodily v roce 1971 a 1973.
Teda rozhodně v tý době plný obchody nebyly, ale do mixeru jsem nasypal oloupanou hrušku, nebo jablko, přidal jsem kedlubnu (nejčastěji), a když to bylo hodně řídký, klidně i pokrájenej včerejší rohlík.
Nanadal jsem to do obyčejnejch sklenic, tenkrát byly na hořčici takový umělohmotný víčka, a nastrkal do ledničky.  Dělal jsem to tak na dva, nejvýš tři dny.
Občas jsem  dal domácí marmeládu nebo kompotovaný ovoce - ale bez nálevu -  do obyčejnýho tvarohu, po projetí mixerem to byl pribináček jako noha  ;)

Ještě maličkost  --  mastičky na opruzeniny, a spoustu kosmetiky je možný nahradit olivovým olejem.
V sedmdesátejch letech jsme doma používali i škvařený NESOLENÝ vepřový sádlo, teda doma škvařený.  Je vynikající, a občas po něm doma sáhneme i dnes. Kam se hrabe jelení lůj  :)

To jsou sice vzpomínky, ale jsou osvědčené, a tak věřím, že nežli škatule kosmetiky, je fakt lepší pár lahví olivovýho oleje.
V naprostý nouzi se dá použít i do jídla, i třeba na svícení.  To potom sebelepší a dražší kosmetikou nenahradíš !
A trvanlivost oleje je několik let.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Tvorba špeciálnych zásob pre mimino
« Odpověď #10 kdy: Květen 12, 2015, 11:07:10 odpoledne »
Pro všechny děcka , první v roce 88 jsem dělal přesnídávky z jablek, hrušek a dýně. Do sklenic a sterilovat, říká se jim půllitrovky, ale mají méně.Později jsem přidával i švestky, ale až po roce věku, prděli po tom. Prokazatelně to vydrží 5 let , zapomenuté sklenice a chutná to dobře, děckám jsem to dělával každý rok čerstvé, až nyní, poslední kloučci vyrostli a ve školním věku už ohrnujou pysk.Dával jsem do toho někdy piškoty, jak se to otevřelo. Když bylo dost mrkve, přidal jsem i mrkev.
Byla to hra.