Autor Téma: Syrovátka  (Přečteno 5316 krát)

štika

  • Host
Syrovátka
« kdy: Březen 01, 2013, 02:49:34 odpoledne »
Prosím o nápady,co se syrovátkou.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #1 kdy: Březen 01, 2013, 02:51:57 odpoledne »
Takže dávám do pléna...zadělávám syrovátkou chleba místo vody...

Také lívance jsem dělala ze syrovátky a byly moc dobré...

A zkusím pohledat recept na ricottu...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #2 kdy: Březen 01, 2013, 02:53:51 odpoledne »
Ještě, že máme ten google...

Sýr Ricotta


Ricotta se vyrábí z z převařené syrovátky. Ricotta vlastně znamená "převařené". Vytváří se když se proteiny ze syrovátky oddělí a srazí se. Existují tři různé varianty ricotty: ze syrovátky z ovčího mléka, ze syrovátky z kravského mléka+10% mléka, a římská varianta. V tomto receptu přidáme trochu mléka, přesto získáme jen asi hrnek ricotty.

SUROVINY
Syrovátka z výroby sýra ze 4 l mléka .
1l mléka
1/3 šálku bílého octa
POSTUP
Smíchejte mléko se syrovátkou.
Zahřejte směs na 38°C. Udržujte při této teplotě asi hodinu. Mléko se nejspíš srazí, to je v pořádku.
Po hodině zvyšte teplotu na 95°C. Nenechte vařit.
Za stálého míchání metlou přidejte ocet.
Míchejte dalších 5 minut a odstavte ze sporáku.
Chlaďte v lednici alespoň 8-10 hodin.
Dvojitě vyložte cedník velmi jemným plátýnkem nebo mušelínem na máslo.
Nalijte směs do cedníku.
Nechte odkapat po několik hodin.
Osolte sýr dle chuti.
Uložte do uzavíratelné nádoby do ledničky.

Ale nevím, co je bílý ocet...

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #3 kdy: Březen 01, 2013, 02:54:37 odpoledne »
Tak tu syrovátku do chleba zkusím.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #4 kdy: Březen 01, 2013, 02:56:44 odpoledne »
Zkus...to mám opravdu mnohokrát vyzkoušeno...i různé dalamánky, kornšpitze a jiné pečivo...

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #5 kdy: Březen 01, 2013, 03:01:19 odpoledne »
Já co vím,tak bílý ocet je vinný ocet z bílých hroznů.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #6 kdy: Březen 01, 2013, 03:02:20 odpoledne »
Aha, tak ten neznám...znám jen jablečný a ume-ocet...a balsamicový...

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #7 kdy: Březen 01, 2013, 03:03:05 odpoledne »
Zkus...to mám opravdu mnohokrát vyzkoušeno...i různé dalamánky, kornšpitze a jiné pečivo...
Udělej si vlákno třeba pečivo a napiš recepty na dalamánky,kornspitze apod.Já budu zkoušet bagety.

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #8 kdy: Březen 01, 2013, 03:24:49 odpoledne »
Tak syrovátku použiji pozítří do chleba.Jsem jen zvědavá,jakou bude mít chuť,když ta syrovátka má příchuť chilli po mém tvarohu. :D :D :D

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #9 kdy: Březen 01, 2013, 04:13:26 odpoledne »
Tak tentokrát syrovátka nepůjde do chleba. Použila jsem ji do polévky.
Osmahla jsem dohromady cibuli+česnek+ pokrájená kořen.zelenina+zelená petrželka,ke konci trochu majoránky a červené papriky.Zalila jsem syrovátkou+ brambory+brokolici+sůl.
Ještě není dovařená ale chutná dobře.
P.S.tak už je dovařená,tím,že je syrovátka nasládlá,šupla jsem tam trochu zakysané smetany.
Polévku ze syrovátky mohu doporučit.

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #10 kdy: Březen 01, 2013, 04:50:48 odpoledne »
Tak jsem získala pocit,že syrovátku můžu dát místo vody k zelenin.polévkám,svíčkové a různým omáčkám místo vody.
Nemyslím,že si schválně musíte dělat syrovátku.Jen pokud ji vám hodně zbude po výrobě tvarohu.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #11 kdy: Březen 01, 2013, 05:01:54 odpoledne »
Polévka - bezva recept...vyzkouším...díky za nápad...

Na Slovensku se vařila nějaká přímo syrovátková polévka...

štika

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #12 kdy: Březen 01, 2013, 05:33:46 odpoledne »

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #13 kdy: Duben 06, 2013, 10:21:01 odpoledne »
O syrovátce praví www.srecepty.cz toto:

Žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Jde vlastně o mléčné sérum, získané po odstranění kaseinu z mléka. Poté, co se mléko úmyslně srazí, vznikne tuhá část kasein, vpodstatě tvaroh, a tekutá část, jakési mléčné sérum, syrovátka.

Sušená syrovátka pak vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu.

Našemu tělu syrovátka prospívá zevnitř i zvenčí. Odvádí toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolismus, zlepšuje látkovou výměnu, snižuje cholesterol, působí proti zánětům žaludku a střev, obsahuje důležité minerály.Je nízkokalorickým nápojem či potravinou, vhodnou při redukci váhy nebo v těhotenství. Protože má syrovátka protizánětlivé účinky, je výborna na citlivou pleť, při léčbě akné a různých dermatóz.
*****
Tolik moudří. Nicméně syrovátka vypadá zvláštně a chuť taky nic moc. Na druhé straně je mi líto ji vyhodit... Vím, že se syrovátka skrmovala zvířatům, přidávala do polívek a do chleba. Zvířata nemám (kočky litr a čtvrt nezvládnou), chleba momentálně nepeču a do polívky je jí moc. Asi budu muset něco vymyslet...

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #14 kdy: Duben 06, 2013, 10:22:52 odpoledne »
Zadělávám s ní chleba i třeba buchty na plech, dělám polévku...anebo třeba do koupele... :)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #15 kdy: Duben 06, 2013, 10:38:54 odpoledne »
Pokus č. 1:
banán, půl kelímku jogurtu, 1/2 většího oloupaného a vykrájeného jablka, 400 ml syrovátky, 1 vrchovatá lžička lecitinu (nebo 1 žloutek) - rozmixovat tyčovým mixérem. Skvělý večerní koktejl.

Na zítřejší pokus č. 2 si vytahuju krabku zamraženejch jahod. Zřejmě se to musí dát použít v kuchyni prakticky místo jakékoliv vody - na podlévání masa, ředění jíšky, k dušení zeleniny... I když kafe bych z toho asi nevařila...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #16 kdy: Duben 06, 2013, 10:46:42 odpoledne »

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #17 kdy: Duben 06, 2013, 10:50:51 odpoledne »
www.bioamalka.cz praví:
V mnohých případech může být syrovátka prostředkem k léčbě nebo alespoň součástí a pomocníkem při řešení mnoha neduhů a prevencí mnoha chorob jako jsou:
-   redukce váhy, neboť napomáhá spalování tuků
-   efektivně působí v boji proti celulitidě
-   přirozeně upravuje metabolismus organismu, napomáhá k jejímu pročištění a detoxikaci organismu
-   pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
-   nezanedbatelně ovlivňuje střevní mikroflóru a tím přispívá kezvýšení imunity organismu
-   díky vysokému podílu vitamínu D a vápníku má syrovátka pozitivní vliv na stavbu kostí a zubů
-   je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě ekzémů a lupenky
-   podpora funkci ledvin a s tím spojený čistý a přirozeně zdravý vzhled kůže
-   přirozeně napomáhá peristaltice střev a tím může účinně řešit potíže se zácpou
-   preventivně působí proti rakovině, stresu a zánětům žaludku a střev

To zní děsivě. Aby nás pak nemuseli zabít, aby se nás ke stáru zbavili:(
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #18 kdy: Duben 06, 2013, 10:54:33 odpoledne »
Spousta lidí si kupuje sušenou syrovátku v lékárně ... přitom je tak jednoduché ji získat...

Každopádně je velmi prospěšná...to dokládá ten výčet, cos tady dala... ;)

Když dělám sýry, tak část syroátky osolím a sýry v ní namáčím...ta už se ale moc použít nedá...je dost slaná, takže jedině pak rozředit a třeba na chleba už nepřidávat sůl...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #19 kdy: Duben 06, 2013, 10:55:56 odpoledne »
A nebo třeba sýr ricotta
http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-vyroba-syra-ricotta-fotorecept/22382-recept.html
Tak to vypadá nadějně, to zkusím, jen co nasyslím dostatek syrovátky. Z 2,5 l mlíka jí mám 1,5 litrů, část vyžahl kocour, část jsem vypila v koktejlu, zbývá litr. Pravda, mohlo by to jít i v menším množství. Ale srážet to octem? Nezkusíme radši citronovou šťávu? Jenže kyselina citronová vyvazuje nevyužitelně vápník... No dobře, tak ocet. Ale až zítra, jo? ;)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #20 kdy: Duben 06, 2013, 10:56:45 odpoledne »
A zkoušela jsi v té osolené třeba uvařit brambory nebo předvařit třeba květák na obalování?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #21 kdy: Duben 06, 2013, 10:59:02 odpoledne »
Já ani zítra...tento víkend mléko nemám...:(...takže není ani syrovátka...

Ty brambory mě nenapadly...ani květák...bezva nápad... ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #22 kdy: Duben 06, 2013, 11:14:04 odpoledne »
Spousta lidí si kupuje sušenou syrovátku v lékárně ... přitom je tak jednoduché ji získat...
Akorát budu muset vymyslet něco, v čem ten sýr nechat odkapávat. Zatím používám babiččiny staré damaškové ubrousky, ale je to asi zbytečně silná tkanina a je to relativně velký. Nestačila by na to třeba fáčovina, třeba ve 2 - 3 vrstvách? V čem to necháváš odkapávat?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #23 kdy: Duben 06, 2013, 11:21:10 odpoledne »
Mám na to plátno...objednávala jsem ho na www.ekokoza.cz ...

Dávám ho do cedníku, ten na hrnec a do plátna sýřeninu...syrovátku pak postupně odebírám, protože jí je moc...
Dělám tvaroh nejčastěji ze 4 -5 l mléka...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #24 kdy: Duben 06, 2013, 11:34:44 odpoledne »
To vypadá na docela zajímavý obchůdek, odhlédnu-li od toho názvu:)
Výroba domácí čokolády, hmmmm... Zvážím to...
Hele, a mají tam i zubní pasty bez fluoridů, Monty, dokonce pět různých druhů!
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1041
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #25 kdy: Duben 07, 2013, 01:50:06 dopoledne »
Zdravím,
Tak dámy, já vám prozradím rodinný recept jak zůstat mladé, krásné a nemít vrásky.

Tak asi litr syrovátky si ohřejete na teplotu těla ne moc,
max do 40 st. C. Přidáte asi 0,1 l  dnes řepkového oleje (obsahuje Omega 3 MK) v minulosti maminka používala lněný, lisovaný ve vesnici kde jsem se narodil. Obsahuje stejné MK jako řepkový ale v podstatně větším množství. Je zdravější. Dnes je to vše převrácené. Tenkrát zdravý lněný byl v dostatečném množství a levný. Lisoval se v každé druhé vesnici. Dnes je drahý a musíte pro něj do bio. No ale zaplať pánbůh, dá se nahradit řepkovým ten má sice méně Omega 3 MK ale je (pro někoho překvapení) přesto kvalitnější než třeba olivový.

Olej se v syrovátce rozšlehá metlou, ale nejlepčí je mixer, dnes s výhodou použijeme ponorný mixer. Budete se divit jak syrovátka získá mléčnou barvu od vznikající emulze. Podle toho jak ji našleháte tak má dobu trvanlivosti. Pokud si pamatuji tak mamince vydržela i 3 dny v ledničce. Pokud ji měla tak ráno se s ní mazala na obličeji a dekoltu vždy před mytím. Trochu to také zhoustne asi jako v začátku když vzniká majonéza.
Stoupnete (sednete) si nahá do vany sprchy a začnete s natíráním těla emulzí. Začínáme na hlavě, vetřete 2x (vmasírujete) do vlasové pokožky a na vlasy, na obličej také 2x, necháte chvilku působit zaschnout (ona se vám vsákne a odpaří spíše ta syrovátka,
olej bude na pokožce  i nadále a zopakujete, pokračujeme na krku kde se také natírá dvakrát. Maminka v receptu píše, že klidně i 3-4x. Kůže na obličeji a v dekoltu si zaslouží obzvláště dokonalou péči neboť :
"tam se již od pohledu zračí stáří ženy a matky".
Pokračuje se po celém těle a nechá se pokud možno vsáknout a zaschnout. Ta doba je různá od typu pleti a od teploty a proudění vzduchu v koupelně. 15-20 min. stačí, celá procedůra nemusí trvat ani hodinu. No a potom se to umyje. Doporučuje se mýdlo s přebytkem oleje, vyrobené za použití lanolínu, pryskyřice a dobře, alespoň 1/2 roku vyzrálé. Teprve potom se člobrďa naloží již umytý do čisté vody a relaxuje.
Všechny ženy v Němcově rodě byly vždy krasavice a "stáří na nich nebylo tak jako na jiných vidět". Moje maminka byla krasavice ještě ve svých 50 ti letech.  A v 60 ti ji hádali tak 45. Byl jsem svědkem.
"Vrásek nevidno a pľeť hlaďounká jak prdelinka neviňátka".

V receptu se píše, že tato kůra stačí jednou týdně. Doporučuje se tam syrovátka z mléka :
1) koz,
2) ovčí
3) a teprve potom kravské.

Výslovně se tam píše, že to musí být mléko zvířat, která se přirozeně pasou a čerstvě nadojené. V receptu je zakázáno i krmení siláží nebo cukrovarnickými řízky.
Naposled je tam rada pro selky, jejichž krávy se většinou již tehdy chovaly ve chlévě a zelené krmení se jim dováželo nasekané z pole, byly krmeny i siláží a řízky z cukrovaru.
Ta rada zněla :
"Dojdi si pro mléko k chalupníkovi neb domkáři, který své kozy, ovce, krávy pase na obecním a na úhoru. Upotřebíš nejen kvalitu ale dáš i vydělat drobný peníz potřebnému"...... "Jen to zvíře samo ví, kterou bylinku a travičku si má utrhnout a která ji dělá dobře".

Ty dnešní chudinky, uvázané u žlabu celý život, které jsou ládovány průmyslově vyráběnými krmivy to zajisté nejsou. Od těch mléko ne.

V uvozovkách jsou doslova opsané části vět z receptu.

Tak jsem vám prozradil jeden recept z rodiného pokladu. Věřte nebo ne funguje to, byl jsem sám svědkem, je to pro vaše dobro.
Miki.   

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #26 kdy: Duben 07, 2013, 10:00:23 dopoledne »
Díky, Miki:), že na nás myslíš. Já jsme si sice naivně myslela, že jsem krásná dost (a na Štice jsem taky žádnou vrásku neshledala), ale vždy je třeba se snažit o dokonalost, a hlavně neplýtvat surovinami, takže recept určitě vyzkoušíme. Vyhazování je až poslední volba.
Jen je otázka, jak kontrolovat krávy zásobující náš mlékomat, zda se řádně pasou na pastvě a neflákají se v chlívě, že... Retti to má asi snazší, protože bere mlíko někde od sedláka.

Pokus č. 2:
150 g rozmixovaných, zmražených a před použitím přes noc rozmražených jahod, 1/2 lžičky lecitinu (nebo půl žloutku), 200 ml syrovátky, 1/2 nakrájeného oloupaného jablka, 1/2 lžičky melasy - rozmixovat tyčovým mixérem.
Jo, tak takhle syrovátku můžu v jakýchkoliv množstvích:)

Na další pokus chystám kiwi. Nevím, jak Vám, ale mě kiwi v mlíku vždycky zhořklo. Uvidíme, co poví se syrovátkou...

Koukám, že jsem včera tohle téma umístila lehce mimo, patřilo do potravin - moderátoři, prosím prosím, že ho přesunete tam?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9508
  • I' ll be back!
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #27 kdy: Duben 07, 2013, 12:50:52 odpoledne »
Miki, už jsem tento návod přeposlal ženě, tohle se jí bude zamlouvat.

Jen tak mimochodem, ví někdo, jak se vede plemenná kniha u koz? A co takhle v horizontu tří let zavést pravidelnou rotaci plemenných kozlů? Jsem ochoten na ně udělat spešl přívěs, který bude zaparkován hodně daleko od obce a jednou ročně se zúčastním stěhování těch smraďochů.. (nechceme přeci mít blbá kůzlátka, že?!)

Kozí mléko z pastvy a lisování lněného oleje pro kosmetické účely je něco, co by mohlo některé z naši drahých poloviček konečně přesvědčit o tom, že PA osada je opravdu důležitá..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #28 kdy: Duben 07, 2013, 01:03:11 odpoledne »
Miki, také se mi to zamlouvá...také chci být nejen zdravá, ale i věčně mladá a krásná prepperka... :D

Ormien, ty koktejly se mi také líbí...nesnáším mléko (ne, že bych měla nějakou alergii, ale nechutná mi samotné)...dělám si z něj jen pudink, krupici nebo do kafe...zato kyšky klidně vypiji i půl litru...syrovátku také můžu, ale ne ve větším množství...
A protože nepiji ani kakao ani ty koktejly mléčné, tak v syrovátce mi to chutnat bude...myslím, že amerikánci něčemu takovému říkají smoothie...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #29 kdy: Duben 07, 2013, 01:37:14 odpoledne »
Americké tendence k masochismu jsou i zcela cizí, ty jejich "smoothie" bývají pěkně odporné dryáky a o syrovátce snad ani neví, co to je. Mám-li něco pít, musí mi to CHUTNAT - proto ten lecitin.
Mimochodem, poslední náznak mlíka lze ze syrovátky dostat tak, že ji přeženeš přes kávový filtr.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #30 kdy: Duben 07, 2013, 01:44:22 odpoledne »
Ten náznak mlíka mi tam nevadí...vadí mi čerstvé (i když v těch krabicích se tedy o čerstvém nedá mluvit) mléko jako takové...

Amerikánské recepty jdou také mimo mě...jen jsem si na to slovo vzpomněla, že mi to připomnělo ten koktejl...

Když už jsme u té Ameriky, dlouho se tady neukázal kritik alwarez...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #31 kdy: Duben 07, 2013, 03:31:55 odpoledne »
Srážedlo na ricottu (kilovka za 100 Kč, spotřeba 12 g na 4 l syrovátky - děláte-li sýr jednou týdně, bude vám to stačit na 3 roky - při nižší frekvenci patřičně déle):
http://www.ekokoza.cz/eshop/Vyroba-syru-chov-potreby/Srazeni-mleka-syridla/Srazedlo-na-ricottu.html
A tam se praví, že ta věc obsahuje min. 15 hmotnostních % hydrátu síranu hořečnatého a min. 28 hmotnostních % oxidu sírového. Učili mě, že oxid sírový je jedovatý plyn, který se ve vodě rozpouští na kyselinu sírovou. Pravda, síran hořečnatý se možná dá vyrobit i tak, že se emulze oxidu hořečnatého sytí oxidem siřičitým, ale připadá mi to děsně krkolomné, asi bych vzala nadrzo uhličitan hořečnatý a přesrážela ho kyselinou sírovou...
Na www.fichema.cz kilovka za 79 Kč - obyčejná hořká sůl v potravinářské verzi... Retti, jestli budeš chtít ricottu vyzkoušet, navrhuju koupit tu kilovku společně a rozdělit vejpůl, protože jinak to máme obě na doživotí...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #32 kdy: Duben 07, 2013, 04:16:36 odpoledne »

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #33 kdy: Duben 07, 2013, 08:15:09 odpoledne »
To je síran hořečnatý - to, co deklaruju na www.ekokoza.cz jako prostředek na výrobu ricotty. Ale v tom původním receptu, co jsi posílala, se to sráží octem, což je možná o kus jednodušší, člověk nemusí doma přechovávat další pixlu... Tak odvolám síran hořečnatý:)))) Asi dělá ricottu každý jinak, tak nejdřív zkusíme ten nejjednodušší recept.

Já v poledne vařila polívku, ale nějak jsem pro samé úvahy nad zeleninou zapomněla, že do ní chci dát syrovánku - ostatně, takový klenot nebudu lít do polívky, že...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #34 kdy: Duben 07, 2013, 08:27:25 odpoledne »
Kdybys jí měla 5 litrů...jak já posledně...tak bys ji vesele lila do polívky... :)

A ted jsem zjistila, že téma syrovátka už tu je...a dávala jsem tam i ten recept na ricottu...s bílým octem - vinným

http://preppers.cz/forum/index.php?topic=2190.msg18044#msg18044

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re:Syrovátka a co s ní...
« Odpověď #35 kdy: Duben 07, 2013, 10:12:34 odpoledne »
Pravda, jsem slepá, hledala jsem ji, ale asi ve špatném vlákně.
Moderátoři, PROSÍM - můžete tato vlákna sloučit (Syrovátka ve Stravě a Syrovátka v Pěstování)???? Ď....
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Kates

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #36 kdy: Červen 21, 2013, 12:59:17 odpoledne »

benet

  • Host
Re:Syrovátka
« Odpověď #37 kdy: Září 30, 2013, 09:50:40 dopoledne »

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #38 kdy: Únor 07, 2015, 07:31:10 odpoledne »
Syrovátku nevylívejte...udělejte si z ní ricottu a z ricotty tuhle dobrotu...

Ricottu vyrobíte jednoduchým způsobem:
Syrovátku zahřejeme na 85 -95 °C - nesmí vařit, jinak je pak výsledná ricotta příliš jemná a proteče plátýnkem. Sporák vypneme a přimícháme ocet. Na litr syrovátky počítáme tak 6 ml octa - používám vinný nebo jablečný. Rychle a důkladně zamícháme - jedním směrem, ať jí nepotrháme. Necháme vystydnout. Bílkovina se srazí na hladině.
Ricottu zcedíme přes cedník vyložený plátnem nebo utěrkou.Necháme vykapat  podle toho, jak ji chceme mít hustou.

Vím, že to není typický dezert pro PA...ale dovedu si představit její variantu v době nedostatku... ;)
PANNA COTTA Z RICOTTY A SMETANY





Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2444
    • Blog Prepper.cz
Re:Syrovátka
« Odpověď #39 kdy: Březen 01, 2015, 01:40:38 odpoledne »
Z dvou litrů mléka je při výrobě čerstvého sýra asi 230 g sýra. Nedělám něco blbě, že ne?
Ze syrovátky se mi asi dál už nic nepovedlo vyrobit, nebo nevím. Zahřál jsem ji skoro k varu, přidal ocet a nic to neudělalo, zatím to vypadá stejně a chladne to...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re:Syrovátka
« Odpověď #40 kdy: Březen 01, 2015, 02:10:46 odpoledne »
Ano, je to tak nějak...a té syrovátky musí být aspoň 4 litry, aby bylo tak 100 g riccoty...přidávala jsem do ní ještě mléko.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re: Syrovátka
« Odpověď #41 kdy: Březen 01, 2015, 07:52:27 odpoledne »
Taky se mi svého času už ze syrovátky nepodařilo nic vydobýt - resp. vygenerovala bílou vrstvičku na plachetce, která nestála ani za seškrábnutí:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline yperit

  • ***
  • Příspěvků: 53
Re:Syrovátka
« Odpověď #42 kdy: Duben 13, 2015, 09:36:34 odpoledne »
 A zkoušeli jste tu syrovátku jednoduše vypít? :) U nás se o to doslova porvou.
To že si paranoidní, neznamená že tě nesledujou. ;-)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3568
Re: Syrovátka
« Odpověď #43 kdy: Duben 13, 2015, 09:42:21 odpoledne »
Budeš se divit, ale zkoušeli - u nás se běžně používala jako základ různých ovocných koktejlů a pila se jako osvěžující nápoj - dokud mlíko bylo ochotné normálně zkysnout, což už je dávno... Ale když se dělá tvaroh a sýr, bývá jí už docela dost...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline yperit

  • ***
  • Příspěvků: 53
Re:Syrovátka
« Odpověď #44 kdy: Duben 14, 2015, 09:52:24 odpoledne »
 Nebudu se divit sám jí vychlastám. ;)
To že si paranoidní, neznamená že tě nesledujou. ;-)