Autor Téma: Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)  (Přečteno 2677 krát)

jezevec

  • Host
Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)
« kdy: Únor 26, 2013, 07:53:52 dopoledne »
Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)

Biosvejl je forma úpravy půdy sloužící k zadržování povrchové vody za účelem zvýšené filtrace a snížení nárazového povrchového odtoku. Biosvejly filtrují znečištění povrchové vody, zabraňují erozím a lokálním záplavám z přívalových dešťů.

Biosvejly jsou tvořeny v místech s mírným spádem (obvykle 1-5% klesání), mohou být pokryty trávou, mulčovací kůrou, běžnou vegetací či hrabankou. Styl biosvejlu se přizpůsobuje okolní krajině či architektuře. Samotný biosvejl je svažitý (5-33%), dno je v průřezu 60 cm až 2,4 m široké, simuluje přirozený vodní tok. Do podloží umísťujeme min. 20 cm štěrku, nízkou vrstvu písku, dále 20 cm zeminy (popř. kompostu). Pokud je osázen správnou vegetací, může se stát obnovou mokřadů jako původních součástí krajiny.

V zemědělství zachycují biosvejly bahno, pesticidy i užitečné živiny. Ve městech slouží především k filtraci škodlin a jejich průniku do vodních zdrojů. Velmi užitečné jsou v okolí parkovišť, vozovek, střech rozsáhlejších budov, průmyslových parků, obchodních a kancelářských center, atd.
Průtok dešťové vody skrze biosvejl umožňuje rozklad některých patogenů a zachycení znečišťujících látek, které se běžně dostávají do vodních toků.

Správně postavený biosvejl zadrží vodu od 60 do 120 hodin po přívalovém dešti. Dno je třeba vybudovat širší a mělké, aby se maximalizoval poměr vsakované vody, současně dosahujeme efektivnější filtrace nežádoucích prvků. I tam, kde má půda nízkou hydraulickou vodivost, může 4 m biosvejl vybudovaný vedle vozovky absorbovat až 25% srážek.
Při výpočtu velikosti svejlu je třeba brát v úvahu srážkové údaje, ideální je stavět svejly na desetiletou povodňovou hranici. Vždy je třeba brát v úvahu, kam bude odtékat voda, kterou svejl neabsorbuje.

Zdroje:
http://www.popularmechanics.com/how-to/blog/nano-sponge-cleans-up-water-runoff-15016242
http://www.dukefarms.org/en/Programs/Staff_Blog/Recent-Posts/8302012---Bioswales/
http://northcurrybioswales.blogspot.de/
http://sustainablewatermgt.com/?page_id=64
http://www.mlive.com/news/muskegon/index.ssf/2012/07/construction_on_whitehalls_fir.html
http://www.drakedesignassoc.com/WATER-CONSERVATION.html
http://www.polytechnic.edu.na/academics/schools/engine_infotech/civil/libraries/hydrology/docus/Basic%20Biofiltration%20Swale.pdf
http://www.crd.bc.ca/watersheds/lid/swales.htm
http://www.eoearth.org/article/Bioswale?topic=58075

odkud jsem to vzal : https://www.facebook.com/Budoucnost.jsi.Ty


Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re:Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)
« Odpověď #1 kdy: Březen 12, 2013, 09:20:39 odpoledne »
Šikovne a prakticky vymyslené.  Vyswejlované pozemky k dokonalosti  má napríklad Sepp Holzer v Rakúsku

http://www.krameterhof.at/

fotky z jeho horskej farmy si môžete aj zo skvelým komentárom v českom jazyku pozrieť tu:

http://www.rodovystatek.cz/sepp_holzer.htm
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)
« Odpověď #2 kdy: Březen 13, 2013, 12:09:37 dopoledne »
Zdravím.
Ty svejly jsou dobré, ale jako vše, tak se nesmí přehánět jinak dojdete k tomu na obrázku. svejl ve vesnici vedle cesty no to je pěkná blbost první přívalový déšt a nebo povedeň ten materiál odnesou a promíchají. A co potom. Svejly jsou, a patří tam, součástí polí. Tam mají v první fázi deště, zadržet vodu, která se do dnešní vypráskané a bez humusu půdy nevsákne.
Takže je to v první řadě rygól, bez štěrku s vyhrnutou ornicí na stranu kde je menší výška terénu. Tam se zadrží voda i s ornicí, nemá sklon s odtokem, naopak má zadržet vodu na poli až do doby něž se vsákne. A dávat tam štěrk a písek může jen chorý (myslím tím toho kdo je fanatik a nepoužívá rozum) permakulturista. A Sepa Holzera sem nedávejte ten má pokud jsem informován největší příjem z prodeje kurzů a vstupenek za návštěvy těch jeho 40 Ha a další 200 pronajatých.
Máte ovšem pravdu já bych se taky uživil na 240 ha a nevadilo by mě ani, že jsem v horách.
Jen bych chtěl vidět jak se brání proti najezdům hladových band z okolí v PA době.   
Takže svejl ano, ale na pole, to co je na obrázcích vedle silnice a ve městečku není svejl ale rigol plný štěrku. To naši předci nazývali trativodem, jen tady je místo trubek v zemi ten štěrk. V obou případech to má stejný účel, zadržet odpadní vodu v krajině, aby rychle neodtekla a vsákla se.
Miki.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re:Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)
« Odpověď #3 kdy: Březen 13, 2013, 06:57:59 odpoledne »
Ten štrk alebo skôr väčšie kamene na spodku swejlu sú  na to aby prívalová voda nevymývala hlbší a hlbší swejl (priekopu - rigol).  Rovnako nechať zarásť swejl rastlinstvom má podobný účinok a naviac ak sú tam kvety pre včely je to bonus.
Je viac druhov a tipov týchto viacúčelových priekop. Dajú sa použiť na chov rýb, ako vodná plocha pre domácu vodnú hydinu, ako súčasť koreňovej čističky .... Vo svahoch vedia zadržať vodu pre rastliny a kry ....

Sepp Holzer je vychcaný típek, klobúk dolu pred ním ako si poriešil živobytie. Ale zarába na type ľudí čo sa ohnáňajú brožúrkami permakultúry, anastasie tak to je gut.  Nás normálnych gazdov v niečom inšpiruje a v niečom nie ;)
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

CyPro

  • Host
Re:Bioswale – Biosvejl (svejl, filtrační svejl)
« Odpověď #4 kdy: Listopad 24, 2013, 07:45:22 dopoledne »
Český název pro svejl je "průleh".  Jeho funkcí je zadržení vody v krajině. A vzhledem k této funkci musí být veden pokud možno po vrstevnici. Takže, je-li správně veden, jeho vymílání nehrozí. Vrstva štěrku na jeho dně nemá žádný smysl. Pouze komplikuje pozdější údržbu průlehu. Každý příkop, který je veden víceméně po vrstevnici, má tendenci zarůstat vegetací, zanášet se zeminou, zanikat. Je nutno počítat s jeho pravidelným prohlubováním. Při nedostatku fosilní energie, s jakým lze v budoucnu počítat se bude muset dělat ručně, což by ztěžovalo práci.  A navíc, co s by se tak asi dalo dělat s vytěženou směsí zeminy a štěrku? Zpět na pole se nehodí. Zanášení příkopů je dobře vidět podél silnic. Silníčáři příkopy spíše prohlubují a čistí, než aby je zaváželi novým materiálem, který by měl nahradit  vymletý a odnesený.