Autor Téma: Ruská kuchyně  (Přečteno 1076 krát)

štika

  • Host
Ruská kuchyně
« kdy: Únor 11, 2013, 05:05:46 odpoledne »
Dávno před první světovou válkou cestoval autor francouzské kuchyně(kerou popisuji jinde) po Rusku a byl překvapen dvěma tamními kuchařskými obyčeji,panujícími na venkově.Za prvé po celý týden lidé jedli totéž-boršč a za druhé v neděli všichni jedli totéž-kulibjak.
O boršči se budu zmiňovat jindy.
KULIBJAK-cosi jako velepirožek obrovský-se jí buď se zelím nebo s kapustou,nebo s masem a nebo s rybou.V době půstu se jedl s rybou.
Komik Jacques Tati,jako vnuk někdejšího carova velvyslanece v Paříži,byl vždy kulibjakem dojat k slzám.
Recept se skládá z těsta a náplně.Tak zase příště.

štika

  • Host
Re:Ruská kuchyně
« Odpověď #1 kdy: Únor 11, 2013, 05:31:07 odpoledne »
KULIBJAK
A) těsto:300g mouky,150g másla,půl sklenice vody a tři špetky soli.
Do mísy dáme mouku,máslo,sůl a polovičku vody.Promícháme prsty.Jelikož je to suché,přidáváme postupně zbytek vody.Obalíme a necháme odpočívat 1 hodinu.
Poté posypeme vál moukou,těsto rozválíme na 2 mm plát  a složíme natřikrát jako ubrousek,takže vytvoří obdélník.Složíme ještě natřikrát,aky vznikl čtverec.Zase přikrejeme ubrouskem a čekáme 15 minut.A znovu rozválíme a stejně skládáme.A čekáme 10 minut.
Během čekání si nachystáme nádivku.(můžete si vymyslet i vlastní) ale toto je orginální.
B)Jsou tu 3 náplně a všechny se používají na 1 velkopiroh.
1.rybí náplň-nejlepší je uvařit 750g mníka v osolené a okořeněné vodě(ale kde ho sehnat,že?)-rozkrájíme na řízky
2.žampionová náplň-osmažit na másle žampiony
3.vajíčková náplň-uvařit 2 vejce 11 minut a pak rozsekat.
C)příprava Kulibjaku:
Čtverec těsta rozvález na obdélník 30x20cm
Doprostřed dáme žampiony,osolíme,silně opepříme,na ně rybí řízky,osolíme,popepříme.Na obě vrstvy přidáme 70g husté smetany a přidáme vajíčka a osolíme a opepříme.
Nádivku těstem uzavřeme.Tuto kapsu trochu poplácáme.
Na plech dáme pečící papír,spojem dolů kapsu položíme,potřeme žloutkem s vodou,na několika místech propícháme a uprostřed vytvoříme špičkou nože otvot o průměru 1cm.
Pečeme v horké troubě půl hodiny.Poté vyjmeme z trouby a do otvoru po troškách nalejeme rozpuštěné máslo.
Je zajímavé,že boršč známe ale kulibjak ne.
Trvá to déle než náš štrůdl ale nezapomeňme,že to bylo jejich nedělní jídlo.

štika

  • Host
Re:Ruská kuchyně
« Odpověď #2 kdy: Únor 11, 2013, 05:52:06 odpoledne »
Tak už jsem někde psala.Máme boršč ruský-ten je s hovězím masem,borčš ukrajinský-s vepřovým masem a polský bez masa-nejmenuje se boršč ale baršč.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re:Ruská kuchyně
« Odpověď #3 kdy: Únor 11, 2013, 06:47:20 odpoledne »
Trvá to déle než náš štrůdl ale nezapomeňme,že to bylo jejich nedělní jídlo.

Oni Rusové jsou zvyklí na pomalejší tempo od přírody. Vždy jsem si dělal legraci, že když něco táhnou Češi, říkají do taktu "Hej!-Rup!, Hej!-Rup!" zatímco když něco tahají Rusové, říkají u toho do taktu: "éééj-úúúchněm!, éééj-úúúchněm!"

Kdysi dávno jsem zvláštnosti ruské povahy probíral s svou jednou ze svých bývalých přítelkyň, majorkou Milice z druhé strany Uralu, a ona mi vysvětlila, že ruskou povahu formovala příroda a především kontinentální ráz počasí.. Dlouhá, krutá zima a letní vedra.. V zimě se prakticky nic nedalo dělat, ale jakmile roztál sníh a vyschla země, bylo nutno hrozně rychle zvládnout všechny polní práce, nechcípnout v letních vedrech, pak rychle a včas vše sklidit a pak se zase skoro půl roku sedělo v baně a pilo vodku.. Proto Rusové nikdy nikam nepospíchají, ale když přijde čas, jedou jako čerti a nakonec všechno zvládnou.. A v mezičase odpočívají s butylkou vodočky..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)