KULIBJAK
A) těsto:300g mouky,150g másla,půl sklenice vody a tři špetky soli.
Do mísy dáme mouku,máslo,sůl a polovičku vody.Promícháme prsty.Jelikož je to suché,přidáváme postupně zbytek vody.Obalíme a necháme odpočívat 1 hodinu.
Poté posypeme vál moukou,těsto rozválíme na 2 mm plát a složíme natřikrát jako ubrousek,takže vytvoří obdélník.Složíme ještě natřikrát,aky vznikl čtverec.Zase přikrejeme ubrouskem a čekáme 15 minut.A znovu rozválíme a stejně skládáme.A čekáme 10 minut.
Během čekání si nachystáme nádivku.(můžete si vymyslet i vlastní) ale toto je orginální.
B)Jsou tu 3 náplně a všechny se používají na 1 velkopiroh.
1.rybí náplň-nejlepší je uvařit 750g mníka v osolené a okořeněné vodě(ale kde ho sehnat,že?)-rozkrájíme na řízky
2.žampionová náplň-osmažit na másle žampiony
3.vajíčková náplň-uvařit 2 vejce 11 minut a pak rozsekat.
C)příprava Kulibjaku:
Čtverec těsta rozvález na obdélník 30x20cm
Doprostřed dáme žampiony,osolíme,silně opepříme,na ně rybí řízky,osolíme,popepříme.Na obě vrstvy přidáme 70g husté smetany a přidáme vajíčka a osolíme a opepříme.
Nádivku těstem uzavřeme.Tuto kapsu trochu poplácáme.
Na plech dáme pečící papír,spojem dolů kapsu položíme,potřeme žloutkem s vodou,na několika místech propícháme a uprostřed vytvoříme špičkou nože otvot o průměru 1cm.
Pečeme v horké troubě půl hodiny.Poté vyjmeme z trouby a do otvoru po troškách nalejeme rozpuštěné máslo.
Je zajímavé,že boršč známe ale kulibjak ne.
Trvá to déle než náš štrůdl ale nezapomeňme,že to bylo jejich nedělní jídlo.