Autor Téma: Mléko + mléčné výrobky  (Přečteno 21463 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1037
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #50 kdy: Březen 04, 2013, 07:36:23 dopoledne »
taky záleží na čem to člověk ohřívá asi nejzrádnější je podle mne plyn.
ohřívám na plynu - proto ta litinová plotýnka - rozloží teplo na větší plochu

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #51 kdy: Březen 04, 2013, 08:19:02 dopoledne »
Ty zdvojené hrnce byly hliníkové (co pamatuji) a lila se mezi stěny voda, která pak jako pára hezky hvízdala přes píšťalu. (říkalo to "stlum plamen") čili bych to zkusil napodobit a dal mléko ohřívat ve vodní lázni... (tedy dát menší hrnec s mlíkem do většího s trochou vody tak, aby se nedotýkal dna((třeba visel za ucha)))
Tenhle mlékovar doma mám ale je jen na 1 litr.Tak při větším množství asi zkusím ten nerez při pomalém ohřívání.
Já myslela,jest-li není nějaký trik,jako jsem četla,že když se potře okraj hrnce máslem,tak nepřeteče.Ale nezkoušela jsem.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4928
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #52 kdy: Březen 04, 2013, 08:35:48 dopoledne »
Zkus ty dva hrnce do sebe. Podle mne to je nejlepší a limitované jen velikostí hrnce.
(akorát ten mlékohrnec je lepší v tom, že pod tou píšťalou je lehký přetlak. A tudíš o trošku vyšší teplota.)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Miro69

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #53 kdy: Březen 04, 2013, 09:10:19 dopoledne »
Mlieko by nemalo pretiecť ani keď sa dá cez hrniec npr. vareška. Tvrdil to Gordon Ramsay v jednom z jeho programov.

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 189
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #54 kdy: Březen 11, 2013, 08:16:43 dopoledne »
Nedávno jsem byl v chamu v mlíkárně a koukal jsem jak blázen. Vozí se tam mlíko z česka, tam se zpracuje na mlečné výrobky a výrobky se vozí spátky do česka. Co mě ale zarazilo, že i ten nejpodřadnější dělník bere minimálně 1500éček. Vysvětlí mi někdo proč se to tak děje? 

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #55 kdy: Březen 21, 2013, 09:36:00 odpoledne »
Hlásím výsledky prvního pokusu - domácí jogurt:
1 l mléka z mlékomatu rozleju do 5 skleněných lahviček se šroubovacími víčky po 200 ml. Lahvičky předtím vypláchnuté vroucí vodou tak, aby z nich horká voda přetekla, analogicky umytá víčka. Do každé lahvičky přimíchány 2 lžičky Biojogurtu. Lahvičky jsem zavřela víčkem, ale nedotáhla. Vysázela jsem je na plech a strčila i s plechem do trouby vyhřívané na 40°C. Tam hajaly v klidu cca 8 hodin. Možná by chtěly o něco déle. Výsledek mě mile překvapil.

Kalkulace: 20 Kč mlíko (+ dejme tomu 1 Kč amortizace plastové lahve), 7 Kč biojogurt 150 ml, čas přípravy 10 minut, energie trouba a teplá voda na vymytí (střelím od voka = 1 Kč) - celkem 29 Kč. Výsledkem je 1000 ml dobrého jogurtu (což odpovídá 6,5 x 7 Kč = 46,5 Kč). Náklady se ale ještě sníží, protože poslední lahvičku použiju zase jako zdroj jogurtové kultury (čili příště budu mít vstupy jen 22 Kč), takže ještě dám vědět, kolikrát to jedna kultura ustojí.

Mlíko na začátku nezahřívám, jak to doporučují recepty na webu. Myslím, že by to na výsledku nic moc nezměnilo. Proč nezahřívám? Jsem přesvědčená, že se salmonelóza uchytí jen v překyseleném, oslabeném organismu.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #56 kdy: Březen 21, 2013, 09:54:41 odpoledne »
Nedávno jsem byl v chamu v mlíkárně a koukal jsem jak blázen. Vozí se tam mlíko z česka, tam se zpracuje na mlečné výrobky a výrobky se vozí spátky do česka. Co mě ale zarazilo, že i ten nejpodřadnější dělník bere minimálně 1500éček. Vysvětlí mi někdo proč se to tak děje?

Je to jednoduché: Mají vyšší produktivitu práce a méně nenažrané akcionáře.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1037
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #57 kdy: Březen 21, 2013, 10:03:22 odpoledne »
Proč nezahřívám? Jsem přesvědčená, že se salmonelóza uchytí jen v překyseleném, oslabeném organismu.
Salmoneloza nesnáší kyselé - v jogurtu se až tak nemnoží - proto jsou trvanlivé saláty tak kyselé. V organismu se uchytí pokud není dostatečná kyselost - např. díky gastritidě. V jogurtu by neměla být také problémem.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #58 kdy: Březen 21, 2013, 10:05:23 odpoledne »
.. domácí jogurt:

.. poslední lahvičku použiju zase jako zdroj jogurtové kultury (čili příště budu mít vstupy jen 22 Kč), takže ještě dám vědět, kolikrát to jedna kultura ustojí.

Mlíko na začátku nezahřívám, jak to doporučují recepty na webu. Myslím, že by to na výsledku nic moc nezměnilo. Proč nezahřívám? Jsem přesvědčená, že se salmonelóza uchytí jen v překyseleném, oslabeném organismu.

Existují jogurtovače, které mají zlomek spotřeby horkovzdušné trouby, což by mělo dále snížit cenu produktu. Dala by se použít krabice z pěnového plystyrenu s termostatem, mělo by to dvojí využití -  jogurtovač a kynárna (a třeba také jako improvizovaná líheň na vajíčka :)  )

Také se domnívám, že při dodržení hygienických zásad by salmonela neměla hrozit. Mléko z mlékomatu bych pasterizoval jen v létě, a to jen kvůli typicky slovanskému zvyku odfláknout co se dá..

Kolik použití zvládne jogurtová kultura mne také velice zajímá. Kam asi chodí pro čerstvé jogurtové kultury mlékárna?! Určitě musí existovat způsob dlouhodobého udržení kvality a čistoty těchto kultur..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #59 kdy: Březen 21, 2013, 10:11:58 odpoledne »
Salmoneloza nesnáší kyselé - v jogurtu se až tak nemnoží - proto jsou trvanlivé saláty tak kyselé. V organismu se uchytí pokud není dostatečná kyselost - např. díky gastritidě. V jogurtu by neměla být také problémem.
Fakt? Tak proč ji nezlikviduje žaludeční kyselina, potvoru? Když jsme brali v mikrobiologii salmonelu, asi jsem zrovna studium flákala... Musím na to kouknout podrobněji:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #60 kdy: Březen 21, 2013, 10:50:48 odpoledne »
Existují jogurtovače, které mají zlomek spotřeby horkovzdušné trouby, což by mělo dále snížit cenu produktu. Dala by se použít krabice z pěnového plystyrenu s termostatem, mělo by to dvojí využití -  jogurtovač a kynárna (a třeba také jako improvizovaná líheň na vajíčka :)  )
Určitě to půjde nějak efektivněji. Sáhla jsem po nejspolehlivější variantě. Teď mohu zkoušet, jak moc polní podmínky ti jogurtoví skřítci vlastně snesou... Krabka z polystyrénu by se hodila i na výchovu kvásku, můj studený odchov moc neprožívá...

Kolik použití zvládne jogurtová kultura mne také velice zajímá. Kam asi chodí pro čerstvé jogurtové kultury mlékárna?! Určitě musí existovat způsob dlouhodobého udržení kvality a čistoty těchto kultur..
Sterilní mikrobiologická laboratoř s bankou mikroorganismů. Jogurtové kultury se prodávají tuším i lyofilizované, čili v prášku - např. http://www.zbozi.cz/?q=jogurtova kultura&typ=nabidky... Ty se hodí do zásob pro PA dobu. Na moji dnešní mikrospotřebu mi připadne levnější koupit jeden ten biojogurt.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1046
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #61 kdy: Březen 22, 2013, 12:50:44 dopoledne »
Zdravím.
Ormi nerozčiluj se přeci nejseš pes. Pouze ten má v žaludku tak silnou kyselinu, že stráví i kosti. Jen dva živočichové jsou na tom lépe a tím je hyena skvrnitá a sup. Jak vidíš jsou to mrchožrouti, ti to potřebují pro své přežití tam nemá ta Salmonela šanci.
Miki.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #62 kdy: Březen 22, 2013, 09:41:43 dopoledne »
Díky za útěchu, Miki - taky si (na rozdíl od svých dětí) myslím, že nejsem pes, aspoň většinou:) Ale otázka rozpouštění kostí kyselinou solnou v žaludku je zajímavé téma, k tomu se ještě někdy v rámci pokusů vrátím. Teď bohužel musím předstírat nějakou pracovní aktivitu:-[
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4390
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #63 kdy: Březen 29, 2013, 03:55:39 odpoledne »
Dostal jsem zajimavy link na cast oskenovane knihy.
Prirucka  mlekarstvi z roku 1909.
http://www.ekokoza.cz/wp-content/themes/floral-green-10/photos/2011/02/ml%C3%A9ka%C5%99stv%C3%AD-1909.pdf

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #64 kdy: Březen 31, 2013, 09:20:43 dopoledne »
Pokračování mého jogurtového experimentování:

Domácí jogurt bohužel dlouho nevydrží, po 2-3 dnech chytne takový lehce alkoholický nádech a hořkne. Takže když jsem na spotřebu sama, nemá smysl dělat jogurtíků víc do zásoby. Ze zkaženého jogurtu už těžko vzít bacouchy do dalšího kola výroby jogurtu... V prvé řadě tedy musím odexperimentovat, jak dlouho takový jogurt v jakém prostředí vydrží, a z toho odvodit, kolik udělat, aby mi poslední lahvička zbyla v použitelném stavu.

Zato naše kravička, totiž mlékomat, začal prodávat i sušenou jogurtovou kulturu a sýřidlo. Takže dnes zkouším, co udělá to sýřidlo. Zdroj je www.tmleko.cz (doufám, že mě někdo nezbije, že dělám nepovolenou reklamu:)., produkt se jmenuje Syřidlo a chlorid vápenatý, údajně stačí až na 150 l mléka (při přesném odměřování) a je určený na výrobu tvarohu a sýrů všech tvrdostí. Od kravičky stál 80 Kč.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1037
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #65 kdy: Březen 31, 2013, 01:27:14 odpoledne »
Salmoneloza nesnáší kyselé - v jogurtu se až tak nemnoží - proto jsou trvanlivé saláty tak kyselé. V organismu se uchytí pokud není dostatečná kyselost - např. díky gastritidě. V jogurtu by neměla být také problémem.
Fakt? Tak proč ji nezlikviduje žaludeční kyselina, potvoru? Když jsme brali v mikrobiologii salmonelu, asi jsem zrovna studium flákala... Musím na to kouknout podrobněji:)
Zlikviduje většinu - pokud je infekce masivní, nějaká z potvor přežije a v střevě se začne množit. I tak jich tam musí být hodně, aby to tělo nezvládlo. Asi tak milion v gramu potravy.
Cit.: Snížení pH potravin organickými kyselinami je vhodným prostředkem k zamezení přežívání salmonel u potravin jako jsou například kysané mléčné výrobky nebo fermentované masné výrobky. Koncentrace soli nad 9 % působí při optimální teplotě 37 °C baktericidně."
http://cit.vfu.cz/alimentarni-onemocneni/sal/index.html

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #66 kdy: Březen 31, 2013, 01:46:02 odpoledne »
Pokračování mého jogurtového experimentování:

Zato naše kravička, totiž mlékomat, začal prodávat i sušenou jogurtovou kulturu a sýřidlo. Takže dnes zkouším, co udělá to sýřidlo. Zdroj je www.tmleko.cz (doufám, že mě někdo nezbije, že dělám nepovolenou reklamu:)., produkt se jmenuje Syřidlo a chlorid vápenatý, údajně stačí až na 150 l mléka (při přesném odměřování) a je určený na výrobu tvarohu a sýrů všech tvrdostí. Od kravičky stál 80 Kč.

Tak koukám, že jednu takovou "mechanickou kravičku" máme i u nás u Tesca.. Ormien, za takovéto odkazy tě nikdo peskovat nebude. Tvé odkazy a odkazy dalších VIP diskutérů (s výjimkou Alibaby, jasně) prohlížím všechny, na které narazím a vždy jsem se dozvěděl něco zajímavého.

Takže můj názor je, že to není reklama, ale dobrá rada.

Stálí diskutéři samozřejmě mají právo takovéto užitečné odkazy na web dávat, protože to patří k věci.

Pro ty, kdož se na náš web přihlásí jen proto, aby ze 7 příspěvků bylo 7 reklamních máme samozřejmě i nadále v případě potřeby malý a útulný, ale přesto koš..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #67 kdy: Březen 31, 2013, 02:02:06 odpoledne »
Já si počkám,až se dočkám.Myslím si ,že Retti má zkušenosti.Experimentování jako s jogurty přenechám zkušeným.I jako se sířením.Zkusila jsem ten rychlý tvaroh-já to beru spíše jako čerstvý sýr-tak se tomu u nás říká-s citronovou šˇtávou a bylo to super. ;)
Retti,ty máš určitě zkušenosti se sířením,tak napiš. :) :) :)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #68 kdy: Březen 31, 2013, 02:06:53 odpoledne »
A co ta pasterizace mléka, která je v každém z těch receptů na tom Čerstvo-mléčném webu? Je fakt nutné všechno, co v tom mléce je, pozabíjet?

Má někdo zkušenosti se sýry a jogurty z nepasterizovaného mléka?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #69 kdy: Březen 31, 2013, 02:12:16 odpoledne »
A co ta pasterizace mléka, která je v každém z těch receptů na tom Čerstvo-mléčném webu? Je fakt nutné všechno, co v tom mléce je, pozabíjet?

Má někdo zkušenosti se sýry a jogurty z nepasterizovaného mléka?
Doufám,že nám odpoví Retti.

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #70 kdy: Březen 31, 2013, 02:23:54 odpoledne »
Ale na webu automaty na pravé mléko-je popsán čerstvý sýr bez pasterizace,já už jsem kdysi odkaz poslala.Tak se na to znovu podívám.

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #71 kdy: Březen 31, 2013, 02:27:35 odpoledne »
Tak jsem to našla a je tu i výroba jogurtu-má vydržet 2 týdny.
http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.132.receptar/2.133.cerstvy-syr-z-praveho-mleka/

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2694
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #72 kdy: Březen 31, 2013, 02:37:19 odpoledne »
Já jsem zatím vždy pasterovala...tedy ohřála na teplotu cca 65 st. Z nepasterovaného jsem jen sesbírala smetanu a tu používám do omáček...

Po pasteraci zchladím na cca 35 st...pak přidám kulturu...po hodině zasýřím a přidám chlorid vápenatý (maličko, po kapkách).Po další hodině sýřeninu nakrájím na cca 2x2 cm nebo menší...po 10 minutách dávám do forem a nechám odtékat syrovátku do dalšího dne...

Zatím jsem neměla odvahu dělat z nepasterovaného...ale asi ji časem najdu ;)

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #73 kdy: Březen 31, 2013, 02:49:29 odpoledne »
Ale jako standartní pasteraci máš sice 65-75 stupňů,ale trvá 30-120 minut.
Pokud je doba kratší,už nemůžeme mluvit o pasteraci.

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #74 kdy: Březen 31, 2013, 02:53:43 odpoledne »
Jsou 3 typy pasterace mléka.
1)vysoká teplota,krátký čas(standartní)  65-75 stupňů-30-120 minut
2)nízká teplota,dlouhý čas
3)ultravysoká teplota-UHT(mléko v krabici.)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2694
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #75 kdy: Březen 31, 2013, 02:54:46 odpoledne »
Aha...tak to nemůžeme...já to nechávám jen zhruba do té teploty...a pak vypínám...

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #76 kdy: Březen 31, 2013, 03:06:00 odpoledne »
No tak vidíš,že asi ta pasterace není nutná a je to přitom skvělé. :) ;)
Už tu odvahu nemusíš sbírat. :)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2694
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #77 kdy: Březen 31, 2013, 03:08:22 odpoledne »
Tady foto přírodního klasického sýru...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #78 kdy: Březen 31, 2013, 06:33:46 odpoledne »
Mlíko nepasterizuju - ani na jogurt, ani na sýr, ani na tvaroh. Mlíko převařím jen tehdy, když ho musím dlouho skladovat, což zatím nehrozí.
Ráno vyrobený sýr už okapal a byl spolu s prvními bylinkami ze zimní zahrady a kedlubnou sbaštěn (budu muset kouknout po starším vybavení laboratoře, takové věci jako stojany a svorky mi v kuchyni prostě chybí). Doba, kdy přestanu chodit do těch blbejch supermarketů, se blíží...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #79 kdy: Březen 31, 2013, 07:34:27 odpoledne »
Ještě černého kocoura za krk a bude z Vás High-Tech čarodějnice :D

Však se říká, že dostatečně pokročilá technologie je k nerozpoznání od magie..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #80 kdy: Březen 31, 2013, 07:41:08 odpoledne »
Jako správná čarodějnice mám černou kočku:) Spí na polštářku na okenním parapetu...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #81 kdy: Březen 31, 2013, 11:45:01 odpoledne »
Mimochodem, našla jsem zajímavý e-shop - mají tam mj. ruční soupravu na výrobu másla, dřevěné formy na máslo, hobby soupravu na výrobu sýrů, lyofilizované kultury (usušené vymražením) - čili dlouho skladovatelné - a taky krásné smaltované konvičky na mlíko s obrázkem kravičky. Já vím, že jsem hračička, ale ty plastové flašky mě prostě nechytají...
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #82 kdy: Duben 07, 2013, 10:19:10 dopoledne »
Pokusy pokračují:
Pasterizace mlíka mi připadá jako nutná spíše z hlediska zachování čisté jogurtové kultury. Když to dělám tak, že při spotřebě jogurt ze skleničky vyleju a hned k němu naliju další, studené mlíko, kultura se zvrhne již po 2-3 použití. Výsledek je cítit kysele a začíná slizovatět, takže letí pohnojit zahradu. Konkurenční bacily prostě přerostou ty dobré.

Stejně tak napomáhá pasterizace delší skladovatelnosti jogurtu - povraždím-li vyšší teplotou konkurenční bacily, jogurt může vydržet třeba týden i víc. Komerčně se to dělá zřejmě tak, že se hotový jogurt po naplnění do kelímků zřejmě ještě nějak "ošetří", aby ani ty jogurtové bacily po vytvoření jogurtu nebyly moc životaschopné (čili aby se prodloužila trvanlivost jogurtu). To vyvozuju ze skutečnosti, že než se bacily ze lžičky biojogurtu zmátoří v čerstvém mléku, trvá jim to dobře 4 - 6 hodin (a pak dalších 8 hodin potřebují na udělání jogurtu).

Z tohoto dilematu jsou dvě cesty:
- buď si človek vytvoří nějaké malé udělátko, ve kterém vždycky před zalitím prázdné skleničky od právě spotřebovaného jogurtu mlíko nahřeje na těch potřebných xy°C a nechá je schladnout
- nebo si pořídí lyofilizovanou jogurtovou kulturu a každou dávku bude nasazovat "z čerstvého". Zde je nebezpečí, že než se jogurtová kultura obnoví z lyofilizátu, mohou v mléce přerůst konkurenční bacily. Čili by to chtělo mít v lednici lahvičku obnovené jogurtové kultury (matečná kultura) v pasterizovaném mléce a z ní brát, dokud bude funkční. Poslední otázka - jak poznám, že je ještě funkční - to asi bude třeba pokusně zjistit.
Kritéria funkčnosti:
1. vůně a vzhled beze změny,
2. nefunkční matečná kultura už neumí udělat jogurt (i když třeba voní a vypadá ještě schopně).

Poznámka pod čarou:
Lyofilizace je vymražení - kapalina se namrazí v tenké vrstvě na vnitřní povrch baňky a ta se vystaví za nízkých teplot podtlaku. Voda se vypařuju a páry se odsávají, takže na stěně baňky zbude vysušený načechraný obsah té původní kapaliny (laboratorní postup). Jinou variantou je rozprašovat kapalinu do podchlazeného podtlaku (průmyslový postup).

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #83 kdy: Duben 07, 2013, 12:42:52 odpoledne »
Ormien, díky. Po takto vyčerpávajícím vysvětlení jsem ochoten i tak odpudivou (z pohledu začínajícího Vitariána) a vražednou techniku zařadit na seznam, řekněme, doporučených terapeutických postupů..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #84 kdy: Duben 07, 2013, 10:26:52 odpoledne »
3. pokus:
ani nebudu popisovat, kiwi je kyselé jak šťovík a ta černá semínka nejsou nic moc. K zpacifikování kyselé chutí by to chtělo něco mdlého - banán, meruňky apod. Kiwi omezit tak na polovinu...

Láhve na mlíko jsou další téma, které sem patří (omlouvám se za tento elementární příspěvek, ale některé věci je dobré slyšet/číst opakovaně). Když se v plastu nechá mlíko déle, láhev načichne - nemluvě o tom, že se z plastu pravděpodobně vyplavují nepříliš zdravá svinstva (http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1940-6-odstrasujicich-dopadu-toxicke-chemikalie-bpa-v-plastech). Na čištění nejlépe horkou vodu (NE vařící), trocha saponátu a trocha sody. Vypláchnout, nechat na topení uschnout. Roztok sody se saponátem schovávám v jedné z plastových lahví, dokud ho nenaleju do další, kterou je třeba vymejt. Takto si předávají "štafetu", po 5-10 použitích roztok vylejt a spáchat nový.
Na delší skladování mléka je lepší pořídit si skleněnou láhev, kterou je samozřejmě taky třeba důsledně mejt, nebo smaltovanou konev.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #85 kdy: Duben 07, 2013, 10:50:56 odpoledne »
Návod na výrobu domácích korbáčiků:
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/kultura-delta-termofilni-na-mozzarellu-korbaciky-parenicu/d-80793/
viz video na konci stránky - výroba korbáčiků bez speciální sýrařské kultury:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2200
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #86 kdy: Duben 11, 2013, 11:08:39 odpoledne »
Prepáčte ale skladovať mlieko v plastových fľašiach ....   to vám nevadí ftalát, dioxín, nonifenol, bifenol,acetylaldehyd....?

Napríklad v rámci kontroly vody v plastových fľašiach, sa zvyčajne prehodnocuje len 50 až 60 chemických látok, kým fľaša môže obsahovať 700 až 800 rôznych látok! Dodatočný dôvod k vyhýbaniu sa opätovnému použitiu PET fliaš na prenos vody je možná prítomnosť baktérii. Pri prvom plnení bakteriologickú čistotu väčšinou zabezpečia UV -žiarením. Pri opätovnom použití môže byť plastová fľaša zdrojom mikroorganizmov. Ani vyčistenie savom, demirom nie je absolútne účinné (a to nevravím o chemických pochodoch čo sa dejú počas kontaktu chemikálii s plastom)

Na skladovanie mlieka sú najvhodnejšie sklenené, hlinené alebo keramické nádoby. V nereze a smalte by som mlieko neskladoval. Ako najlacnejšie, najvhodnejšie, najdostupnejšie, najekologickejšie a najlepšie dezinfikovateľné nádoby sú 3,5 litrové sklenené tzv. uhorkáče čo bežne zoženiete v školských jedálňach alebo reštauráciách. Väčšinou v cene odvozu :)

Sterilizácia týchto fliaš stačí aj horúcou vodou a ponechaním na slnku niekoľko hodín....nemusia byť ani saponáty...  Dokonca som skúšal zohriať fľaše na 110 °C v elektrickej rúre na pečenie a bez problémov to vydržali.

V týchto fľašiach skladujeme doma okrem mlieka aj med, hrach, mak, šošovicu, fazuľu, orechové jadrá, byliny, cukor, masť, soľ, sušený chlieb, semená...
Niekoľko ich máme vyčlenených na skladovanie koreňovej zeleniny v pivnici.
Fľaše označujeme farebnou nálepkou podľa toho čo sa v nich skladuje aby sme napríklad neskladovali mlieko vo fľaši kde bol poslednú zimu uskladnený petržlen....

Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #87 kdy: Duben 12, 2013, 08:43:33 dopoledne »
Prepáčim, Plenty, hoci som napísala, že:
- nemluvě o tom, že se z plastu pravděpodobně vyplavují nepříliš zdravá svinstva –
a
- Na delší skladování mléka je lepší si pořídit skleněnou láhev... –
Nevadí mi, keď niekto nečíta staršie príspevky, lebo zahŕňajú veľa zbytočných rečí, ale mrzí ma, keď si niekto neprečíta poriadne ani príspevok, na ktorý reaguje. To je potom zdrojom nedorozumení a zbytočných debát.
Keď dovolíš, moje pokusy s mliekom sú iba v začiatkoch. Pretože som nevedela, či budú úspešné a či budem takto kupovať mlieko každý týždeň, najprv som to skúsila a teraz, keď viem, že to funguje, kúpila som sklenené fľaše a na prevoz mlieka domov smaltovanú kanvu, v ktorej mlieko iba doveziem domov a obratom spracujem.
Kupovať a voziť mlieko v aute vo fľaši od uhoriek alebo v keramickej nádobe spravidla vedie k rozliatiu mlieka – a skúseností so zapáchajúcim vozom už mám priveľa. Na tu polhodinu smaltovaná kanva urobí dobré služby a je ľahšia. Keď nakúpim mlieko, musím tých 10 litrov aj odvliecť domov...

Zas sa netreba urážať po prečítaní prvého riadku  ;)
Čítal som všetky príspevky v tejto téme od začiatku až po tento - VRÁTANE tvojich,ktoré si veľmi vážim !  No aj ja môžem mať svoj aj keď svojský názor na túto tému a mimochodom teba som nikde ani len nespomenul  :)  V prvom rade som písal o skladovaní mlieka a nie o jeho preprave. Tú smaltovanú konvicu na prevoz mlieka považujem za vhodnú.  Tiež píšeš ako ja, že: "Na delší skladování mléka je lepší pořídit si skleněnou láhev, kterou je samozřejmě taky třeba důsledně mejt, nebo smaltovanou konev."  Ku vozeniu mlieka vo fľaši od uhoriek....  tie fľaše sú buď z twist-of uzáverom t.j. viečko na závit alebo na také gumové zatláčacie viečko.  Tie na šraubovanie keď si zoženieš originál celoplastový vrchnák ti nikdy ani kvapka nepresiakne tobôž nevytečie. Aj klasické kovové viečko sa dá poistiť napríklad sáčkom pod uzáverom na zlepšenie tesnosti.  Otázne či vojdu do otvoru bankomatu na mlieko. Môj postoj je vyhýbať sa plastom čím viac tým lepšie.


Veď ja sa neurážam, len sa hlásim:) (a využívam príležitosť k oprášeniu svojej slovenčiny:) )
K veľkým fľašiam od uhoriek: skúsila som to, ale manipulácia s nimi nie je ľahká. Kĺžu z rúk, nie je za čo ich zobrať (deti majú sklon chytať ich za vrchnák – keď nie je spoľahlivo upevnený, je to nebezpečné), do mliekomatu sa nevojdú (ale ani smaltovaná kanva sa tam nevopchá) a sú krehké. Aj keď ich nesiem v košíku (a to už mám špeciálny s rovným dnom). Už sa stalo, že fľaša vykĺzla mojej mladšej z ruky, rozbila sa jej o nohu (má peknú jazvu) a na dlážkach sa rozskočila na milión kúskov. Dieťa ošetríš, mlieko pozotieraš, ale tie malé ostré črepiny sú všade – najmä v tlapkách našich miláčikov... Preto nemám veľké fľaše v obľube.
No súhlasím ohľadne nutnosti minimalizácie používania plastov - najviac ma teší radosť predavačov keramiky na trhu, keď prídem pre ďalší džbánok, lebo sa ten predošlý už zase rozbil. Na druhej strane – jednolitrová fľaša stojí 75 Kč oproti plastovej za 10 Kč a keď v nej studené mlieko iba donesieš a čoraz ho preleješ do džbánu alebo do hrnca, aj plastová fľaša urobí dobrú službu. Veď nádrž v mliekomatu je tiež z plastu...

Čo už keď plasty sú nas..té asi všade : :(
Doma skladujeme mlieko od gazdu v 3,5 litrových sklenených fľašiach,  pekne vidieť vrstvu smotany keď sa "sadne" mlieko a dá sa ľahko vareškou pozbierať.   Mliekomat ma fakt malé dvierka na to aby tam vošiel uhorkáč...  tak jedine preliať doma mlieko po donesení v plastovej fľaši.... Alebo chovať kravku či kozu a neriešiť prevoz mlieka len jeho skladovanie  :)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #88 kdy: Duben 12, 2013, 08:51:56 dopoledne »
Ormien: Palec hore! Naozaj pekne si to napísala! Hej?! ;D ;D ;D


No pekne takou krásnou ľúbozvučnou slovenčinou až srdce zaplesá  :P

A kdo se tu zapomenul podepsat? já jen aby to zase nebylo na Saladina

Jasné za všetkým je tu Saladin   ;)  Ale samozrejme plne priznávam ja som sa zabudol podpísať pod tú slovenčinu.

plenty wolfs
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #89 kdy: Duben 12, 2013, 10:40:43 dopoledne »
Mám jen obavy, že to bude víc než 10 litrů - moje starší právě ochutnala moji "lučinu" a "objednala" si 300 g na týden, což je další litr mlíka...

No, pokračování pokusů:
Recept http://www.toprecepty.cz/recept/30389-bezkonkurencni-lucina-delana-doma/ mě zaujal z toho prostého důvodu, že jogurt z nepasteurizovaného mléka není příliš trvanlivý. Pokus s obnovením drahé lyofilizované kultury se mi moc nepovedl, mlíko nezjogurtovalo ani po 24 hodinách, takže jsem začala uvažovat o tom, jak využít větší množství jogurtu, aby se vyplatilo ke každému odběru mlíka jednou týdně koupit malý kelímek biojogurtu.

Tento postup (na plachetce se nechá okapat jogurt) sice zabere delší dobu, protože jogurt neokapává tak ochotně jako sýr, ale výsledek je z 1 l mlíka (bez přidání smetany, jak doporučují v receptu, protože si myslím, že plachetkou bez zábran odteče) 300 g vynikající pomazánky lučinového typu, která se jen dosladí/dosolí, příp. jinak dochutí, nacpe do krabiček a zaparkuje v lednici - jak dlouho vydrží, to si zatím netroufám odhadnout, ale tuším, že brzy skončí v mlsných čumáčcích a své pokusné vzorky budu jen těžko bránit...

"Syrovátka", která takto vznikla, je sice kyselejší, ale do mých banánových koktejlů snad bude použitelná i tak.

Kalkulace: netuším, kolik stojí 62,5g balení Lučiny, jen matně tuším, že snad okolo 15 Kč. Z jednoho litru mlíka (20 Kč) + 1 kelímku nejlevnějšího biojogurtu (7 Kč) vyrobíte více než čtyřnásobek, okolo 300 g.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2200
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #90 kdy: Duben 12, 2013, 01:27:41 odpoledne »
Ormien z akého materiálu používaš "plachetku"  ?
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #91 kdy: Duben 12, 2013, 02:20:00 odpoledne »
Plenty,já používám klasické kárované(byly i za totality)utěrky-mají řidší strukturu.Ženy je dostávaly k MDŽ. :) :)A krásně protékají.Nebo také bílou bavlnu-plátýnko..Ne moc hustou.Ale ty utěrky jsou super.
Jinak u nás plachetka je plátno,různé struktury.Nejhustší a také nejdražší je pak damašek.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #92 kdy: Duben 12, 2013, 02:35:56 odpoledne »
Ormien z akého materiálu používaš "plachetku"  ?
Velké kapesníky po dědovi, když stačí hrubý filtr - babiččiny damaškové ubrousky, když je třeba jemný filtr - filtry na kávu, když je třeba nejjemnější filtr (rychle se ucpávají). Jaksi se mi nechce kupovat ty drahé "sýrařské" plachetky - asi jsem žgrd:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #93 kdy: Duben 12, 2013, 03:29:55 odpoledne »
Retti, nevím, jestli jsi zkoušela tu ricottu, ale tudy pro mě tedy cesta nevede. Celý týden přemýšlím o tom, co se tak asi v té syrovátce ještě může srazit - odpověď zní: NIC - jen to mléko, které do toho přidáš. A to se dá využít lépe.
Udělala jsem ricottu ze 2 l syrovátky a půl litru mlíka, zaplácala s tím jeden kávový filtr - výsledkem jsou 2 polévkové lžíce jemně zrnitého sýra chuti nakyselé, česky řečeno nic moc. Skoro bych řekla, že na tohle je i té syrovátky škoda...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2694
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #94 kdy: Duben 12, 2013, 03:46:42 odpoledne »
Ahoj Ormien...nezkoušela, mám teď jiné starosti...
Mléko budu mít až v neděli...tak uvidím...

Ale chystám se na korbáčiky...snad nemusí být syřidlo vyloženě na parenicu...našla jsem recept, kde syřidlo není přesně definováno...


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #95 kdy: Duben 12, 2013, 04:19:00 odpoledne »
Žiju v přesvědčení, že sýřidlo je jen jedno - je to enzym, buď z telecích žaludků nebo mikrobiologického původu. Sýry se liší podle toho, jakou kulturou jsou naočkované, čili jací bacouši zpracují to, co sýřidlo z mlíka udělá, totiž sraženou mléčnou bílkovinu. Co bacouch, to jiné složení produktu.
Tak potom poreferuj - já už musela zachraňovat sýr před kocourem, který se hlavou opřel o pytlík se sýrem, aby mohl předními tlapkami vlézt do mísy pod ním a vylízat z ní syrovátku... Těžký život experimentátora v polních podmínkách...

PS. Je to blbost, ale kromě koček se do syrovátky taky báječně chytají octové mušky, skoro stejně dobře jako do piva...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2200
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #96 kdy: Duben 12, 2013, 04:42:32 odpoledne »
Na cedenie mlieka po dojení sa používala ľanová plachetka z posteľnej plachty nikdy nepoužívanej na posteľ.
Dá sa použiť aj bavlnená detská plienka (starodávne... ktovie či sa ešte vyrábajú)  samozrejme tiež nepoužité  :)

Na zberanie syra sa u nás doma  používala tiež ľanová plachetka alebo neskoršie bavlnená plienka alebo osuška.  Dnes to bude z dostupnosťou týchto materiálov asi horšie.  Manželka robí vaječný syr do lekárskej gázy ako náhrady plachetky ....
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #97 kdy: Duben 12, 2013, 04:54:22 odpoledne »
Nevím,proč se tu pořád píše o experimentování a nevyzkouší se osvědčené.Sýry a jogurty.
Už jsem to celkem 2x inzerovala.
http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.132.receptar/2.138.peceny-syr/

štika

  • Host
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #98 kdy: Duben 12, 2013, 05:03:30 odpoledne »
Recept a výroba "korbáčiků":
http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/recepty-na-korbaciky-a22
Jsou zde popsané i siřidla,chlorid vápenatý a kultury.
A vůbec je tam toho moc i když ve slovenštině. Super stránka.
Hlavně člověk zjistí,že toho sýru je více než zbylé syrovátky.
K tomu ještě motání korbáčiků.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10437795967-toulava-kamera-vychutnava-slovensko/212563231180012-banskobystricky-kraj-a-zilinsky-kraj/obsah/222154-korbaciky/

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2694
Re:Mléko + mléčné výrobky
« Odpověď #99 kdy: Duben 12, 2013, 05:13:58 odpoledne »
Prolítla jsem to a uložila na pozorné přečtení...díky, opravdu bezva stránka...to video tady dávala už Ormien, to mě právě nalákalo...

Jinak slovenštinu miluju...jsem napůl Slovenka a nemám problém se "přepnout" a mluvit slovensky  :)