Jestliže se nezbytně potřebuje jiné mléko než mateřské, pak je pro lidi v každém věku kozí mléko to nejrozumnější a nejprospěšnější.
Mléko by se nemělo nikdy ohřát více než na 43 °C, protože při 54 °C se většina enzymů zničí. Ze stejného důvodu bychom nikdy neměli pít mléko pasterizované. Nejlepší je ho vypít hned po nadojení, jestliže je to možné, než vychládne.
Koza je snad nejčistotnější domácí zvíře. Její vyměšovací orgány jsou skoro dokonalé. Přitom je přátelské povahy, téměř laskavá. Její mléko má daleko vyšší vibraci než mléko kravské a zcela určitě vyšší než mléko matky, která kouří, pije colu a je, slušně řečeno, vznětlivé povahy, má více dětí, které vládnou její domácností a svým rodičům.
Důvod, proč se dnes již tak často nepoužívá kozí mléko, je čistě ekonomický. Kráva dává daleko větší množství mléka než koza. Zásobení masy lidí ve městech dělá použití kozího mléka nemožným. Na statcích by se potřebovalo například daleko více rukou k podojení 500 koz, aby se dosáhlo množství mléka, které dodává 100 krav.
Kozy jsou nejen nejčistotnější zvířata, ale prakticky neonemocní tuberkulózou ani jinými nemocemi, které napadají krávy. Kvalita kozího mléka převyšuje daleko kvalitu mléka kravského. Je od přírody homogenní, obsahuje více dusíku, kvalitnější bílkovinu, velké množství niacinu a thiaminu, téměř více než všechny ostatní potraviny.
O kozím mléce víme, že je dobré pro děti s průjmem pro svůj vysoký obsah niacinu.
Thiamin je jedna důležitá součást vitaminu B komplexu a účastní se na všech životních procesech od porodu až do hrobu. Kozí mléko obsahuje hojnost tohoto vitaminu.