Autor Téma: Sůl  (Přečteno 2078 krát)

Offline specialista

  • ***
  • Příspěvků: 74
Re: Sůl
« Odpověď #50 kdy: Červenec 17, 2015, 10:51:14 odpoledne »
aj ja sa snazim robit si vecsie zasoby soli aby som mal v sklade(do 100 kil)nie na osobu ale na svoj(svokryn)dom,nesolim vela,ale sol sa pride,a pri dnesnej cene su lacnejsie asi iba zapalky ;Dale kazdy podla svojho uvazenia

Offline lučobník

  • ***
  • Příspěvků: 18
  • Starý prepper a survivalista
Re: Sůl
« Odpověď #51 kdy: Únor 25, 2016, 02:32:24 odpoledne »
V PA sklade 1,2t nejodidovanej,čistej soli, balenej po 25kg v hrubostenných,zavarených vreciach...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1935
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Sůl
« Odpověď #52 kdy: Únor 25, 2016, 07:11:57 odpoledne »
Tak sůl se hodí na mnoho věcí.....konzervant zeleniny, masa, uzenin....ale v krajní nouzi třeba i na výrobu improvizovaných  trhavin, že...jen ji musíte elektrochemicky zoxidovat. Galvanici ji také používají....No a pokud jde o skladování, můj osvědčený tip je plastový stohovatelný kanystr.....stačí i tenkostěnný (tmavé na skladování olejů s bílým průhledítkem jsou fajn na věci citlivé na světlo). Ty soudky se mi moc neosvědčily....je to dost těžké pro manipulaci v jedné osobě a choďte si s tím třeba v paneláku po schodišti....a je to kulaté, takže využití prostoru je cca 70%. 5-10l kanystr se dá pořídit okolo 25-35 kč, je stohovatelný, je hranatý, má perfektně padnoucí držadlo-dá se to v pohodě přenášet v jednom i na delší vzdálenost. A pokud do toho uskladníte třeba mouku, nafoukáte to CO2, na závit dáte bílou teflonovou instalatérskou pásku, zavřete normovaným uzávěrem a ten oblepíte i s hrdlem kanystru na fest elektrikářskou páskou, máte dle mého dokonalý obal....nerezatí to,nerachotí to- když to položíte,dají se flexibilně využít i menší prostory (kufr auta, batoh, nosič na kole), při normální manipulaci nerozbitné, je to vodotěsné  8). To mám vyzkoušeno...měl jsem takto upravený kanystr ve sklepě na chatě a při záplavě se asi na týden ocitl cca 0,5 m pod vodou. Po vyčerpání sklepa a ostříkání hadicíí s pitnou vodou jsem kanystr utřel dosucha, otevřel a světe div se mouka se volně sypala ani nenavlhla....A hlavně při rotaci zásob otevřete jen 5kg a zbytek je pořád pořádně uzavřený pod inertní atmosférou. Také se ty zásoby lépe rezdělují než 1 30-50-70kg sud. Ty sudy se hodí do skladů dnes- rovná pohlada, manipulační technika, více lidí....ale pro ukrytí, rozdělení zásob  nebo nutný rychlý převoz při nějakém prů...eru to vidím jako problém.

Offline vjpm

  • ***
  • Příspěvků: 81
Re: Sůl
« Odpověď #53 kdy: Červenec 01, 2016, 03:50:03 dopoledne »
Tak sůl se hodí na mnoho věcí.....konzervant zeleniny, masa, uzenin....ale v krajní nouzi třeba i na výrobu improvizovaných  trhavin, že...jen ji musíte elektrochemicky zoxidovat. Galvanici ji také používají....No a pokud jde o skladování, můj osvědčený tip je plastový stohovatelný kanystr.....stačí i tenkostěnný (tmavé na skladování olejů s bílým průhledítkem jsou fajn na věci citlivé na světlo). Ty soudky se mi moc neosvědčily....je to dost těžké pro manipulaci v jedné osobě a choďte si s tím třeba v paneláku po schodišti....a je to kulaté, takže využití prostoru je cca 70%. 5-10l kanystr se dá pořídit okolo 25-35 kč, je stohovatelný, je hranatý, má perfektně padnoucí držadlo-dá se to v pohodě přenášet v jednom i na delší vzdálenost. A pokud do toho uskladníte třeba mouku, nafoukáte to CO2, na závit dáte bílou teflonovou instalatérskou pásku, zavřete normovaným uzávěrem a ten oblepíte i s hrdlem kanystru na fest elektrikářskou páskou, máte dle mého dokonalý obal....nerezatí to,nerachotí to- když to položíte,dají se flexibilně využít i menší prostory (kufr auta, batoh, nosič na kole), při normální manipulaci nerozbitné, je to vodotěsné  8). To mám vyzkoušeno...měl jsem takto upravený kanystr ve sklepě na chatě a při záplavě se asi na týden ocitl cca 0,5 m pod vodou. Po vyčerpání sklepa a ostříkání hadicíí s pitnou vodou jsem kanystr utřel dosucha, otevřel a světe div se mouka se volně sypala ani nenavlhla....A hlavně při rotaci zásob otevřete jen 5kg a zbytek je pořád pořádně uzavřený pod inertní atmosférou. Také se ty zásoby lépe rezdělují než 1 30-50-70kg sud. Ty sudy se hodí do skladů dnes- rovná pohlada, manipulační technika, více lidí....ale pro ukrytí, rozdělení zásob  nebo nutný rychlý převoz při nějakém prů...eru to vidím jako problém.

Jak jde nafoukat CO2? Do kanystru. Dik

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9370
  • I' ll be back!
Re: Sůl
« Odpověď #54 kdy: Červenec 01, 2016, 06:58:41 dopoledne »
Hasící přístroj CO2. V něm je technický CO2, tedy, důkladně vysušený.

Necháš ho proudit pomaličku, přes ventil na dávkování kyslíku nemocným, nebo také projít přes nějaký vlnovec z mědi, nebo hliníku, asi by se mohl osvědčit výparník ze staré lednice, tak, aby se při větším odběru stačil ohřívat a aby práce odsejpala.. Napustíš ho do sklenice / sudu / kontejneru. Je těžší než vzduch, neuteče, naopak, postupně pomalým plněním ti vytlačí vzduch z plněné nádoby.

Musíš myslet na to, že v té tlakové lahvi je zkapalněný, odpařuje se a to, co z něj vychází, má teplotu -76°C. Proto je potřeba, aby ucházel pomalu, tak aby se stačil ohřívat.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1788
Re: Sůl
« Odpověď #55 kdy: Červenec 01, 2016, 07:35:33 dopoledne »
Jak jde nafoukat CO2? Do kanystru. Dik   

Oxid uhličitý (dříve kysličník uhličitý), CO2 je běžně k mání, v potravinářský kvalitě, anebo v technický kvalitě.
Potravinářskej CO2 je pro výrobu sodovky a ostatních sycenejch nápojů.
Technickej CO2 je v hasících přístrojích, alebo pro pro sváření v ochr. atmosfeře.
Oba se dodávají v tlakoé lahvi.
NEMUSÍTE MI TO VĚŘIT, ALE TECHNICKEJ PLYN JE DALEKO ČISTŠÍ   ;)
Neobsahuje žádnou vlhkost !

-  -  - 
Sám jsem používal šestikilovej hasičák na tlakování piva.  Hadice hasičáku, ukončená proudnicí, má na konci závit G 3/8", na kterej pasujou běžné vodovodní fitinky. Na lahvi je závit G 3/4".
Já jsem reduhční ventil nepoužíval, i když vím, že to bylo proti všem předpisům  ;) ale při citlivý práci s kohoutem na lahvi jsem neměl nikdy problém.
ALE VARUJI KAŽDÉKO !! JE DOST VELKÝ NEBEZPEČÍ !!  PLYN POD TLAKEM MŮŽE ZPŮSOBIT OŠKLIVÝ MRAZOVÝ POPÉLENINY !! O NEBEZPEČÍ ROZTRŽENÍ ARMATURY NEBO NÁDOBY NEMLUVĚ !!
TAK OPRAVDU, POUŽÍVEJTE REDUKČNÍ VENTIL  !!

Plyn  koupíte v poravinářskejch velkoobchodech. 
Plyn  v technický kvalitě v prodejnách se svářecí technikou.

Redukční ventil se opatří taky v prodejně se svářecí technikou.
Bacha (to se týká všech armatur na plyny) KAŽDEJ PLYN MÁ JINÝ ZÁVITY ! je to úproto, aby nemohlo dojít z záměně. Proto redukčák z autogenu nebo na kyslík NEJDE POUŽÍT  ;)

= = =

Akorát netuším, proč je tohle v diskuzi  "Sůl"  :D

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9370
  • I' ll be back!
Re: Sůl
« Odpověď #56 kdy: Červenec 01, 2016, 02:54:45 odpoledne »
Věřím ti minimálně já a ostatním vysvětlím proč je technický CO2 extra vysušený.

Je to o zdroji toho plynu. Potravinářský CO2 se jímá v nádržích kde se kvasí pivo nebo víno, proto je v něm hodně vlhkosti. Na tlačení piva to nevadí.

Zato v hasičáku je ten CO2 5 až 6 let, pokud by byl vlhký, tak by ta lahev nevydržela předepsaných 40 let. Tedy, po 5-ti letech se dělá tlaková zkouška. Tlaková nádoba starší 40-ti let se vyřazuje.

Technický se vyrábí nějak jinak a ještě se vysouší. Vím, že firmy, co opravují hasičáky mají kompresory a CO2 vyčerpají vysuší a znovu použijí. Stejně postupují u prášku, také ho vysají z tlakové lahve, vysuší a znovu použijí.

A co pohledává CO2 v soli, inu i sůl je možno ukládat do ochranné atmosféry. Nevím sice proč by neměl stačit pouhý silikagel na odstranění vlhkosti, ale proč ne CO2?

Kulomet je jistota a i Ctihodný don Vito Corleone s oblibou říkával: "mačkej spoušť, dokud neuvidíš mozek"
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1788
Re: Sůl
« Odpověď #57 kdy: Červenec 01, 2016, 03:54:43 odpoledne »
Pravdu díž !
Ono ale nende jenom vo hasičáky. Pokud by se vlhkej plyn dostal při sváření do oblouku, byl by svár z pěnovýho železa, a asi by neudrřel ani sám sebe  ;D

Ještě chci dodat maličkost : Jak nafunět CO2 třeba do mouky nebo soli, a nemuset zametat barák s celým okolí ?
Jednoduše !
Napustíš plyn do čistýho hrnce, nebo do kýble.
Ten potom doslova "přeleješ" do nádoby s moukou  "hold"

Bacha, ten hrnec asi bude dost studenej. A zbytečně neotálej  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline acaila

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 274
Re: Sůl
« Odpověď #58 kdy: Červenec 24, 2016, 10:49:31 odpoledne »
Taky udržuju kilovky - ty plastové pytlíky jsem i omýval vodou, takže nevidím důvod to někam přesypávat.
Kvůli kompaktnosti je mám ještě v umělohmotné bedně.

Co se týká skladovatelnosti a CO2. ... četl jsem (nemám vyzkoušené a vzhledem k problémům s moukou - viz jiné vlákno, to pořeším do konce prázdnin), že mouka jako taková pohlcuje kyslík, čili to stačí jen hermeticky uzavřít a mouka by měla vydržet roky, aniž by ztratila na nutriční hodnotě (běžně na vzduchu je i zrní během tří let poměrně k ničemu). Prepeři v ami to řeší myralovými pytli a pohlčovačema kyslíku.
1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3. -- 573PH3N H4WK1NG

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 760
Re: Sůl
« Odpověď #59 kdy: Únor 19, 2017, 07:10:41 odpoledne »
Chtěl bych koupit tuhle sůl:
http://www.znackova-krmiva.cz/lizy-sul-cukr/sul-jemna-hruba/strana1/sul-solivarska-jemna-s-jodem-paleta-40x25kg-1000kg-odber-c.budejovice-nezasilame-code800165/
Cena solidní, nevýhodou je odběr v Č. Budějovicích a také se musí vzít celá paleta. Ale pokud to má někdo kde uskladnit, tak to může být docela dobré platidlo.
Jde mi však o to, jestli ji brát s jódem, nebo bez, je to stejná cena. Řekl bych, že v době bez ryb bude jód dobrý, ale jestli ten KJ nemá vliv na trvanlivost, u čisté by asi byla neomezená. Jak se na to díváte?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4467
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sůl
« Odpověď #60 kdy: Únor 19, 2017, 08:50:38 odpoledne »
Cena stejná, jako v lídlu, máš to ta v kilovkách.S jodem nebo bez jodu, to je šumák, v lídlovým balení po létech ztvrdne, ake roztlučeš to pohodlně bez  námahy.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1788
Re: Sůl
« Odpověď #61 kdy: Únor 19, 2017, 09:11:35 odpoledne »
Penny prodává sůl v igelitu, po1kg.
Ta neztvrdne.
Cena podle akce, podobná jako jinde   ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

fiasko

  • Host
Re: Sůl
« Odpověď #62 kdy: Březen 09, 2017, 06:10:18 odpoledne »
Kuchyňská sůl je jed... Nejlepší je himalajská - dá se koupit v akci za dobrou cenu, případně ne tak ideální mořská sůl.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3314
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Sůl
« Odpověď #63 kdy: Březen 09, 2017, 06:24:41 odpoledne »

Každá jedlá sůl, ať už je to "levná kuchyňská" či himalájská či mořská obsahuje převážně NaCl (97 - 99 procent). Tedy "škodlivost" je v podstatě stejná. Pokud někdo trpí nějakou nemocí, kdy je třeba omezit sůl, pak musí omezit každou - obyčejnou i himalájskou. Rozdíl je v tom, zda jsou do dané soli přidané např. protispékavé látky, či zda už obsahuje (jako např. ta himalájská) pár minerálů navíc, z každé oblasti je sůl trochu jiná, ale ten základ NaCl, což je vlastně právě ta čistá sůl, je všude stejný.  :)

fiasko

  • Host
Re: Sůl
« Odpověď #64 kdy: Březen 09, 2017, 06:32:47 odpoledne »
Hmmm... A člověk vážící 300 kilo nehýbající se a žeroucí pizzu a zmrzlinu je stejný jako sportovec. Taky člověk.

Nechci jíst jedy, toxické látky - proto nejím kuchyňskou sůl.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4467
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Sůl
« Odpověď #65 kdy: Březen 09, 2017, 09:29:31 odpoledne »
jasně, každej máme svoji cestu. někdo nemá rád sůl, já ji zase mám rád, protože dozlatova upečený kuřátko, nebo bůček  není k jídlu bez soli...Bez soli ani nenaložím kvašenou zeleninu, ani zelí, a nesolené klobásky by byly utrpení, stačí se podívat na pohádku SŮL NAD ZLATO,
Možná je zdravé žít bez soli, ale smutné, takže raději zemřu veselý a spokojený dříve, než smutná a nespokojený mnohem později.

fiasko

  • Host
Re: Sůl
« Odpověď #66 kdy: Březen 09, 2017, 09:41:33 odpoledne »
Maso nejím, ale mám rád posolený chleba a když ne chleba, tak posolené racio... Sůl nad zlato, to je snad jasné!

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 274
Re: Sůl
« Odpověď #67 kdy: Březen 10, 2017, 08:38:55 dopoledne »
Potřebuji někde koupit sůl obyčejnou bez jódu, pouze sůl. Cca minimálně 30 kg, nemáte někdo tip kde rozumně koupit? Ideálně aby to ještě zaslaly.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re: Sůl
« Odpověď #68 kdy: Březen 10, 2017, 12:29:26 odpoledne »
http://www.nacl.cz/

Zkus to tady, zkušenost s nima dobá.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 274
Re: Sůl
« Odpověď #69 kdy: Březen 10, 2017, 12:47:06 odpoledne »
Děkuju všem za tipy. Uvidím, poptal jsem, pak tady dám ceny z poptávky aby jste měly přehled.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline chlast

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2629
Re: Sůl
« Odpověď #70 kdy: Březen 10, 2017, 03:35:26 odpoledne »
a čo kamenná sol pre zvieratá?

fiasko

  • Host
Re: Sůl
« Odpověď #71 kdy: Březen 10, 2017, 05:45:35 odpoledne »
a čo kamenná sol pre zvieratá?

té je pro lidi škoda :-)