Autor Téma: Ačokča  (Přečteno 2356 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Ačokča
« kdy: Únor 10, 2013, 11:29:21 odpoledne »
Zkoušeli jste někdo pěstovat ačokču? http://cs.wikipedia.org/wiki/A%C4%8Dok%C4%8Da

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Ačokča
« Odpověď #1 kdy: Únor 10, 2013, 11:51:00 odpoledne »
1) roste to i u nás?

2) jak to chutná a jak se to jí?

3) je to zdravé?

4) a co dalšího o tom víš? Já to vidím poprvé v životě..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline radluko

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re:Ačokča
« Odpověď #2 kdy: Únor 11, 2013, 04:06:27 odpoledne »
Pěstoval jsem je, rostlo to dobře. Plody jsem zavařil stejně jako okurky. Chuťově to na okurky nemá, ale dá se. Čerstvé je to opravdu nic moc. Další rok jsem už nesázel, nevidím v tom smysl.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Ačokča
« Odpověď #3 kdy: Únor 11, 2013, 04:11:47 odpoledne »
Souhlas s Radlukem. Roste to jak vzteklý (liána), plody jsou ale chuťově spíš nevýrazné, a to jen když jsou malé, takže to znamená prakticky obden lézt po stěně a hledat ty mrňavé potvory. Když povyrostou, je to už jen tuhá slupka se semínky. Dávala jsem je do salátů, ale měly tam funkci spíš výplňovou než chuťovou. A na to mi stačí cukety aj. zdejší rostliny.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Ačokča
« Odpověď #4 kdy: Říjen 09, 2014, 01:42:28 odpoledne »
Ačokču jsem vyzkoušel letos poprvé a jsem s ní spokojen. Určitě ji budu pěstovat i v dalších letech. Jde o liánu z čeledi tykvovitých, jejíž šlahouny dosahují 4-5 metrů, opěrná konstrukce je nutná. Pokud za plody někdo nechce lézt do výšky, může ji nechat pnout třeba po plotu, pak má plody přímo před očima. Ty naše začaly plodit cca v polovině září (Tišnovsko - 300 m n. m.), kdy už okurky jsou dávno pryč. Je možné, že v příznivějším roce, než ten letošní by to bylo trochu dříve.

Plody jsme sklízeli ve velikosti 7-14 cm. Semena je nutno vyloupnout vždy, i ta světlá z malých plodů, neboť jsou příliš tvrdá. Po vyloupnutí zbude plod se stěnami tlustými asi jako když se "vykuchá " paprika. Konzistenci považuji za lepší než mají okurky, asi jako už zmíněná paprika.

Chuť je věc subjektivní, manželce i mě chutná více než okurky. Okurková osvěžující chuť i vůně. Ani náznak hořkosti.
Do salátů je skvělá, neboť se nezmění po chvíli v nakyslou břečku, tak, jak to vidíme u okurkových "salátů". Svoji konzistenci si v salátu uchovává.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re:Ačokča
« Odpověď #5 kdy: Říjen 09, 2014, 05:45:25 odpoledne »
Po letech trápení se mi tento rok povedla ačokča.podotíkám že bzdlím ve 720m a hýčkal jsem tu rostlinu. Výsledek ale nic moc.
Tento rok pěkný ale již ji pěstovat nebudu......malí výnos a velká péče.to už radši budu pěstovat hroznové víno.
kdo chce kam, pomožme mu tam

CyPro

  • Host
Re: Ačokča
« Odpověď #6 kdy: Říjen 18, 2019, 09:14:37 odpoledne »
Po několika letech jsme letos dali ačokču.
Zklamání. Plodit začala v září a než přišla hlavní dávka úrody, přišel mrazík a bylo po nich.

Asi je to loterie. Teplotní průběh roku 2014, z kterého pochází můj minulý vstup si nepamatuji.
Jinak konstrukce, po které se má ačokča pnout musí být z něčeho tenkého. Provázky, dráty. Letos jsem rostlinám nabídl svislé lišty na konstrukci, tak 1,5 x 2 cm (doufaje, že budou dostatečně tenké) ale moc se nechytaly. Ačokča není ovíjivá jako fazole a úponky tlustší materiál zvládají s obtížemi. Drátěný plot vyhověl.
Viděl bych to jako rostlinu do míst, kde je potřeba něco zakrýt. Na to je opravdu dobrá. Pokud se něco sklidí, je to bonus.

SoňaR

  • Host
Re: Ačokča
« Odpověď #7 kdy: Říjen 18, 2019, 09:21:56 odpoledne »
A to se sází hned na jaře, nebo až později?

CyPro

  • Host
Re: Ačokča
« Odpověď #8 kdy: Říjen 18, 2019, 09:52:44 odpoledne »
Je to tykvovitá rostlina. Předpěstovávám v kelímcích od velkých jogurtů. Po 3 ks do jednoho. Vysévám ve stejnou dobu jako dyně, tj. cca v půlce dubna.  Do země pochopitelně po zmrzlých.

Semena lze snadno získat ze zralých plodů. Zralá semena jsou černá, na plodu zralost moc poznat není.

SoňaR

  • Host
Re: Ačokča
« Odpověď #9 kdy: Říjen 18, 2019, 09:55:59 odpoledne »
Hm, tak to u nás nebudu ani zkoušet, nejspíš by z toho taky nic nebylo. Díky za info.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Ačokča
« Odpověď #10 kdy: Říjen 19, 2019, 08:50:48 dopoledne »
Dotaz na znalé...Dala by se z ačokči udělat popínavá stěna kryjící třeba stěnu domu, kdyby se ji nabídla třeba síť z provázků? Mám na zahradě přerostlý břečťan a šplhá už po zdi až na stčechu, takže jej musím každoročně sestříhat. Tohle asi v důchodu dělat nebudu, takže hledám sezonní alternativů.

CyPro

  • Host
Re: Ačokča
« Odpověď #11 kdy: Říjen 20, 2019, 08:57:57 odpoledne »
Záleží na tom, jak je ta stěna vysoká. Mám odzkoušeno, že do cca 5 m vyšplhá. Rozvětvuje se dost bohatě, takže s pokrytím plochy by neměl být problém.  Síť z provázků je pro vedení vhodná,
ale,
co bys tím získal za výhodu oproti břečtanu? Mráz ačokču zničí a její zbytky bys stejně musel sundávat. Odtrhnout ji od sítě nejde (množství úponků). Takže lezení po stěně by Tě stejně neminulo.

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Ačokča
« Odpověď #12 kdy: Únor 09, 2020, 09:24:45 odpoledne »
Chut je asi velmi individualni zalezitost, ale ja ji uz nekolik let pestuji jako vdecnou, bezudrzbovou popinavku.
Jak bylo receno, mlade plody jakkoliv zasyrova anebo nalozit jako okurky. Chut je paprikookurkova. Jakmile je pri zkusu citit pevnejsi seminka, tak rozpulit, palcem vydlabnout vnitrek a zeleny obal nakrajet najemno jako porek a pouzit pod dusene maso. Klidne i do woku, jenom cibulku, acokcu, koreni a kousky masa. Mnam.
A to lze praktikovat az do polosucheho stadia s cernymi seminky, nez prijdou mraziky a rostlina zvadne.

Pestovani je jednoduche, nekdy v breznu ci dubnu do kelimku 1-2 seminka a kdyz to jde dat to ven. K pude kam to vysazuji davam kravsky hnuj promichany se zeminou. Bohuzel muzu jenom granulovany z baubau, kravu nemam a neznam nikoho v okoli kdoby mel.
Protoze je to popinavka, tak pridat neco pro radost a lezeni rostlinky. Nevhodna je bambusova ci plastova tyc - po hladkem povrchu rostlina zklouzne. Nejlepsi je roksorova tyc, ta ma na povrchu strukturu na ktere to dobre drzi. Podle moznosti 2 metrova ci vyssi, at si vetsina lidi nevypichne oko pri sklizni... Idealni je v naklonene poloze, prip.svazek ve tvaru teepee. Ale i kdyz rostlina nedrzi a skonci na zemi, nevadi to. Aspon puda moc neproschne, rostlina to prezije jenom pro sber je potreba se prohrabovat ve spouste biomasy. Da se pouzit i kari sit.

2-4 rostliny staci pro beznou spotrebu rodiny.

Zalivat asi spis trochu vic, ale rostlinka mi suchem jeste neuhynula. Spis jarni mraziky zpomali rust anebo muzou rostlinky znicit. Jestli si vzpomenete muzete v prubehu roku prihnojit ci zalit koprivovou jichou, ale pro mne je to bezudrzbova rostlina.

Je perfektni i jestli chcete napr. pokryt kubikovou nadrz na vodu, ta ma mrize po kterych rostlina splha a vy vyuzijete jinak asi nevyuzitelny kousek pudy. Ale chce to vyuzit jihovychodni roh nadrze, zapadni strana se moc neprohreje a rust je pomaly a problematicky.

Pro alergiky pro jistotu varovani - je zajimave ze v okoli kvetu Acokci letaji i vosy. Jeste jsem sice  nikdy zihadlo nedostal, ale tohoto ukazu jsem si vsimnul.

No a nekdy na konci sezony si z nejakeho prezraleho plodu schovate vlastni seminka a mate pro dalsi rok vystarano.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Ačokča
« Odpověď #13 kdy: Únor 09, 2020, 10:20:03 odpoledne »
Já to asi zkusim.  U nas by to mohlo jít.  Na to naloženi uplně stejny nalev jako na okurky?

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Ačokča
« Odpověď #14 kdy: Únor 09, 2020, 11:20:02 odpoledne »
Jj, uplne stejne jako okurky. Lze udelat i smes okurka/acokca, okurka/acokca/rajce, proste podle chuti. Nalozene jsou stavnatejsi nez okurky, teda podle meho pocitu.
Pestovat na slunci anebo polostinu a nedesit se kdyz okamzite nenasadi plody, dat rostline cas. Az se rozbehne, zjistite ze nechapete jak bylo mozne prehlednout tohle a tohle a tohle... Na konci sezony plodi, aspon u mne, jako splasena.