Autor Téma: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica  (Přečteno 3673 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4511
Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« kdy: Květen 13, 2012, 08:36:29 odpoledne »
Je to vytrvalá bylina, která vyhání z větevnatého, která je porostlá štětinkami a žahavými chlupy. Žahavé
chlupy jsou velmi křehké, neboť blány buňek jsou zkřemenělé, a proto se snadno ulamují. Hrot se
při dotyku zabodne do kůže, špička se ulomí a  část obsahu buňky žahavého chlupu vnikne do rány. Je to látka příbuzná hadímu jedu a působí bolestivý zánět kůže. Kopřiva dvoudomá kvete od června do konce září. Roste ve vlhkých lesích na půdách bohatých dusíkem, dále u příbytků lidských, v plotech a v příkopech nebo na rumištích, kam zatéká močůvka nebo výkaly zvířat.

Sušené a rozdrcené kopřivy jí dobytek.Mladými kopřivami se z jara krmí housata. Mladé kopřivy možno vařit jako špenát a připravovat z nich dosti chutnou a cennou zeleninu, neboť obsahují značné množství solí železa. Rovněž v lidovém lékařství je kopřiva ceněna jako léčivo  čistící krev (odvar) a zevně použita podporuje prý vzrůst vlasů. Bolestivá místa těla, ochořelá reumatismem, doporučuje se šlehat čerstvými kopřivami. Kopřivami možno také dobře čistit skleněné a měděné nádobí a jiné předměty. Lýková vlákna s povrchové  části lodyhy kopřivy jsou velmi pevná a dlouhá a možno jich proto použít jako suroviny pro textilní průmysl. Již ve středověku spřádali tato vlákna a tkali z nich t. zv. kopřivové plátno. V době první světové války sloužila kopřiva za náhražkovou textilní surovinu.Pěstování kopřivy je velmi nákladné, protože je to rostlina velmi náročná na dusíkatá i jiná hnojiva.

čerpáno z ATLAS ROSTLIN  od Dr. Albert Pilát

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #1 kdy: Červen 05, 2012, 09:57:48 odpoledne »
Zdravím.
Tak již dva dny mám před sebou nůši plnou kopřiv a krájím a krájím a krájím. A fermentuji a fermentuji a fermentuji. A budu sušit a sušit a sušit. A na čaj se těším a těším a těším.
A když budete hodní a hodní a hodní tak sem dám i recept. Teď ale ne mám moc a moc a moc práce.
miki.

Anonym

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #2 kdy: Červen 17, 2012, 10:20:10 dopoledne »
Dělám si z listů čaj. Doporučuji.
Ještě jsem si vzpomněla, že jsem si dělala z toho provaz. Jen si musíte vzít rukavice.:)

-------------------
http://fenix.savana.cz

Citace
Popis

Trvalka, dvoudomá, někdy jednodomá. Má dlouhý plazivý oddenek. Lodyha je až 150 cm vysoká, čtyřhranná. Listy mají vstřícné postavení a jsou široce vejčité až kopinaté, s hrubě pilovitým okrajem. Samčí květenství je přímé, se zelenavými květy, samičí je delší klasovitě uspořádané s rovněž zelenavými květy. Plody jsou nažky.
Jedlé části (využití)

mladé výhonky, vrcholky starších rostlin před rozkvětem
Doba sběru

březen až duben nebo nově rašící výhonky po kosení na podzim

citace z Miroslav Mayer: Babicciny bylinky pro leceni i vareni

Citace
Uplatnuje se pri tvorbe a cisteni krve,pri lecbe ledvinovych chorob,pri bolestech, ekzemech.Snizuje hladinu cukru v krvi,najde uplatnani pri chorobach slinivky brisni,pri zahleneni zaludku,pri oslabeni jater,pri dychcich obtizich,pri poruchach zazivani vcetne vredu,je ucinna pri chudekrevnosti,vodnatilnosti.

Dělám z kopřiv omeletu. doporučuji
Místo hub do smaženice dáte kopřivy. Je to skvělé.
Dělám si kopřivové nudle.

Přidáme do hrubé mouky nasekané spařené kopřivy,sůl a olej. Udělám těsto a pomoc strojku uděláme nudle.
Podobne sa dá nahradiť špenát koprivou v špenátových haluškách.
My doma děláme kopřivové placky. Recept je stejný jako u květákových placek, ale misto květáku dáváme kopřivy. ;D  Můžu jen doporučit a ušetříte.
Prošlehání kůže zlepšuje prokrvení.
Odvodnit tělo před půstem pomocí kopřv je taky dobré.
Používalo se i při vaření piva,aby nezkyslo.
Nesmíme zapomenout na krmení drubeže.
Co použití jako vlákna tenká jako pavučina.
Kořínky pomáhaji proti prostatě.
Pozor.Jsou dva druhy kopřiv. Dvoudomá a žahavka.
Čaj z hrubě rozdrceného kořene se používá jako kloktadlo.
Víte,že kopřivy obsahují i bílkoviny.
Kromě bílkovin obsahují lipidy,stopové prvky,mineralní latky,vitamíny,seratonin,histamin,rutin,kvercetin.

----
Odkazy o kopřivách:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kop%C5%99iva_dvoudom%C3%A1
Studie v EN
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/01/WC500100760.pdf

petka

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #3 kdy: Srpen 04, 2012, 08:28:13 odpoledne »
Citace
Léčivé účinky:

    čaj připravený z kopřiv se dá použít na léčbu: dny, revmatismu, úpravu menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka
    kopřivy jsou vynikající k léčbě ekzémů
    každodenní pití odvaru zlepšuje krevní oběh a zdravý růst vlasů
    kloktadlem si zase pomůžete od aftů a bolesti v krku
    čerstvé mladé listy se mohou použít při napařování obličeje nebo přidat do zkrášlující a pročisťující koupele (zvlášť vhodné jsou na mastný typ pleti)
    kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály
    díku antiseptickému působení se kopřiva používá jako pomocný lék při zánětech dýchacích a močových cest
    k léčbě chudokrevnosti
    při trávicích obtížích
    jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky
http://bylinky.zdrave.cz/na-ruzne-bolesti-pomuze-kopriva/


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 31, 2012, 11:02:48 odpoledne »
Zdravím.
Tak již dva dny mám před sebou nůši plnou kopřiv a krájím a krájím a krájím. A fermentuji a fermentuji a fermentuji. A budu sušit a sušit a sušit. A na čaj se těším a těším a těším.
A když budete hodní a hodní a hodní tak sem dám i recept. Teď ale ne mám moc a moc a moc práce.
miki.
Miki, dostaneš se prosím někdy k tomu slíbenému receptu? Kopřivový čaj miluju, ale když kopřivy jen tak usuším a z toho udělám čaj, není to nic moc, takže někde dělám nějakou chybu...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #5 kdy: Leden 01, 2013, 07:22:16 odpoledne »
Zdravím,
Tak dobře je již čas na splnění slibu.

Kopřivový čaj alá Miki.
Recept :
Natrhané kopřivy se rozdělí na listy a měkké vršky. Tvrdé hlavní stonky dáme stranou nevyhazovat.
- listy poválíme válečkem na nudle ve vrstvě tak 3-4 cm přehodím a znova poválím to až jsou takové jakoby narušené, polámané. Potom je nakrájím na nudličky a napěchuji (stačí stlačit rukou) do 3l sklenice. Měké vršky stonků rovnou nakrájím a dám na vrch sklenice. Zavřu víčkem a nechám v teple tak 20-30 st C. Tady se již musí sledovat teplota, nejlépe zavařovací teploměr do jedné sklenice a sledovat nesmí se dostat nad 40 st. C. Když začínají tmavnout, černat, (jde to rychleji ve větší teplotě). Tak za den dva vyndáme pročechráme a dáme nazpět,  zase utlačit rukou. Že je hotovo poznáme tak, že jsou již všechny listy a stonky takové tmavé  do hněda.
Vyndáme a na plechu ve slabé vrstvě usušíme na sluníčku a nebo v troubě (termostat do 40 max 45 st. C.) nebo v sušičce. Během sušení občas prohrábnout.
Rozmělníme, (rukou, válečkem, trdlem)  a přesejem od hrubších částí. Ty dáme stranou.
Odložené tvrdé, silné stonky nakrájíme. Já protože jsem jich měl náruč tak jsem je řezal na řezačce na píci (hospodářská řezačka) nastavené na nejmenší délku řezané části, u té mé to šlo pouze na 1 cm délky. Dáme dohromady s těmi fermentovanými a přesátými částmi z listů a nandáme zase do flašek, Tady ta fermentace neprobíhá tak rychle, ty stonky jsou dost tuhé a neobsahují dost škrobových látek jako listy. Po fermentaci, hnědá barva, dáme sušit. Buď je používáme tak jak jsou a povaříme, /listy nevaříme/ nebo je možné je namixovat na prášek.
Nebo je nezpracováváme vůbec a hodíme do kompostu hned po otrhání listů a vrchních částí. Jak je ctěná libost každého. Já od toho také asi upustím příští rok, je to hrozná práce.
No a drcené fermentované lístky používám spařené a oslazené medem jako čaj. Dvě velké vrchovaté lžíce do 0,5 l vody + jedna velká lžíce medu. Min. 15 minut louhovat.

Výborný jako doplněk na jaře když je nedostatek vitamínů, prvků a biogeních látek. Přátelé já jsem původně používal nefermentovanou drogu ale když jsem svého času fermentoval tabákové listy tak mě napadlo to vyzkoušet i s kopřivou.
Zdá se, že je to chuťově lepší ale pracnější varianta.
Zjistil jsem, že se dá přirovnat k černému čaji, i když to nikdy voňavý černý  čaj nebude, ale není tam cítit taková ta syrovina z listů. Nikomu to nevnucuji udělajte si na to svůj názor a nikoho do toho nenutím.
Pro fajnové nosánky a pusinky to asi nebude to pravé ale opakuji tatínkovo přísloví.
Většinou to co je zdravé nejni dobré a co je dobré nejni zdravé
Přeji mnoho zdravých jarních měsíců s "kopřivovým čajem alá Miki".
Miki.

štika

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #6 kdy: Leden 01, 2013, 08:15:48 odpoledne »
Já si dělám zjara 2x po 14-ti dnech kopřivovou kůru-pití čaje(také nemiluji).Pro zdravého člověka to prý stačí na celý rok(tak proto to vydržím),pro nemocného přidat ještě jednou 14 dní. U nemocných se mohou při pití na chvíli zhoršit příznaky nemoci.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #7 kdy: Leden 01, 2013, 09:00:54 odpoledne »
Zdravím,
Tak dobře je již čas na splnění slibu.
Kopřivový čaj alá Miki.
...
Díky, vyzkouším. Jen tak sušené kopřivy mi totiž páchnou trochu po rybách způsobem, který nemusím - jinak mám kopřivový čaj fakt ráda...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #8 kdy: Leden 01, 2013, 10:29:53 odpoledne »
Zdravím,
Štika ...závidím...začínám pátrat kde sehnat 1 ks.
Ormien... stejné pocity... schválně zkus nebudeš litovat je o 100% lepší
než bez fermentace, dokonce jsem přesvědčen, že jsou tam v přirozené fomě rozložené léčivé látky více než v sušeném. Ale to je pouze dojem vycházející z toho, že fermentace je vlastně kvašení přítomnými kvasinkami na listech, zrovna tak jako je třeba divoké kvašení vinných hroznů.
Miki.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #9 kdy: Leden 01, 2013, 11:05:43 odpoledne »
...dokonce jsem přesvědčen, že jsou tam v přirozené fomě rozložené léčivé látky více než v sušeném. Ale to je pouze dojem vycházející z toho, že fermentace je vlastně kvašení přítomnými kvasinkami na listech, zrovna tak jako je třeba divoké kvašení vinných hroznů.
Miki.
Není to dojem - fermentací se nabourají celulózové obaly buněk a zpřístupní se jejich obsah. A protože kopřiva je pokročilý výrobce celulózy (viz její jemná vlákna, jen pokročilí používají vláknitě strukturovanou celulózu ke zpevnění stonku, ostatní jí jenom vyztužují buněčné membrány = dřevnatění), je i celulózový obal jejích buněk kvalitní a spařením suché byliny nenarušitelný.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1042
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #10 kdy: Leden 01, 2013, 11:30:29 odpoledne »
Zdravím.
Za vysvětlení a potvrzení mé doměnky díky.

Tak už zase k tématu v tom mém návodu rozumíte všemu a i slovním obratům tam použitým jooo ? I jejich významu ? Čtete pozorně ?
Schválně jsem tam zasunul něco co nejni až tak obvyklé a čekal jsem, že se někdo ozve. CO ŽE TO JE ? ? je to správně ?
Ti kteří vědí, nepište. Prosím.
Je to prostě taková moje malá "sonda do hlubin študákovi duše" a jak jsme zvídaví. No a to je vše.
Někdy si takhle dělám testíky, to když jsem v dobrém rozmaru.
Miki.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #11 kdy: Leden 02, 2013, 08:13:17 odpoledne »
U nás doma se vžilo takové pravidlo, že jarní únava trvá do prvního kopřivového špenátu. Děláme ho s bramborovým knedlíkem a pečenou kachnou - a fakt to pomáhá. Ale musí být opravdu z mladých jarních kopřiv.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 863
  • člověk
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #12 kdy: Leden 03, 2013, 01:23:59 odpoledne »
Kopřiva,

je velmi vděčná a široce působící rostlina. Její použití doporučuji nastudovat v literatuře, například "Herbář léčivých rostlin od Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha, nakladatelství Eminent " (vůbec VELMI doporučuji tento unikátní soubor knih vlastnit a používat. Podle zasvěcených je to vrchol české bylinkářské, POPULARNĚ použitelé, školy)

Pro přímou konzumaci doporučuji sběr do Konce května (do květu rostliny). Při sběru se vyhýbejte stinným místům a místům, kde se kopřivám nadstandartně daří...(kontaminovaná půda)
Předmětem sběru jsou listy, protože jich je celkem dost, tak stonky neřešte, je s nimi pro jídlo zbytečně moc práce. Obecně se stonky hodí i jako přírodní vlákna, (vzpomeňte a pohádku o havraních bratrech) nebo krmivo pro dobytek, etc (tady sbírejte celý rok)


Nejsnadnější úprava je obrat listy, spařit, rozmixovat a dále pracovat jako se špenátem. (velmi chutný)
Skladování, pokud půjde elektřina= polotovar zamrazit. S jinými způsoby nemám větší zkušenosti.


Anonym

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #13 kdy: Červen 20, 2013, 12:35:12 odpoledne »
z knihy Maria Treben: Zdraví z boží lékárny









sofie

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #14 kdy: Září 01, 2013, 03:34:10 odpoledne »
Kopřivy jsou bohaté na vitamíny A, C, D, železo, draslík, mangan a vápník. Oni jsou také vysoký obsah bílkovin a při vaření jsou velmi mírné, ochutnávka podobná špenátu, ale o něco drsnější. Namáčení, vaření, chlazení, sušení nebo vadnutí neutralizuje žahavé chloupky. Čím starší, tím je vláknitější.

Po celém světě bylikopřivy používané  staletí k léčbě nosních a dýchacích problémů, jako je kašel, rýma, astma, černý kašel a v některých případech tuberkulózy. Kořeny se používají, stejně jako sušené listy. Zdá lyofilizované listy jsou nejlepší.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #15 kdy: Říjen 02, 2014, 10:28:47 dopoledne »
Kopřiva je výživový fenomen, rozhodně je třeba rozlišovat užití dnes a v době nedostatku.
ADnes si vyhůlédneme optimální fenofázi a do určitého datumu sklidíme a sežneme. Další sklizeň mladých rostlin rozvrhneme tak, aby se na vrcholkách neoběvily zárodky květů, pak opět sežneme. Tímto způsobem si udržíme plantáž plodnou na 5 až 7 sklizní při vhodném stanovišti. O kopřivě a obsahu látek je zbytečno psát, myslím že každý ví, že to je jedna z mála rostlin, na kterých se dá přežít.Kalorickou hodnotu si naši dávnější předkové zvyšovali sádlem z červeného bezu.
Po roce intenzivního sežínání by měl následovat půlrok regenerace a je třeba zbytky ze sklizně sypat do kopřivoviště.
Je to krajně pracné a zdlouhavé, ovšem času bude dosti.
V době nedostatku se budou kopřivy sklízet v jakékoli fázi růstu, až do mrazů.
Sušené kopřivy byly, jsou a budou dobré nejen pro lidi, ale i pro zvířata. V celých pugétech jsem je věšel na trámy na půdě.
Pak se odrhly a dávaly do míchanice veškerému zvířectvu, i do karbenátků, polévek, a veškerých zapékanin.

Azazel

  • Host
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #16 kdy: Listopad 21, 2014, 03:53:44 odpoledne »
Zkoušeli jste to?
http://wwwold.ekovesnicky.cz/clanek.php?sekce=REMESLA&id=zpracovani_koprivy

Citace
Postup zpracování kopřiv na vlákna
Podle knihy: ing. dr. Václav Vilikovský: Zemědělské technologie, Praha 1928, publikace Ministerstva zemědělství republiky Československé
O autorovi v knize uvedeno: profesor vysoké školy zemědělského a lesního inženýrství v Praze
Během první světové války, kvůli nedostatku jiných textilních surovin, začaly se u nás (resp. tehdy ještě v Rakousku-Uhersku) zpracovávat na textilní vlákna ve velkém kopřivy. Zajímalo mě, jakým postupem se vlákno z kopřiv vlastně dá získat. V knize 'Zemědělské technologie' jsem tento postup našel, ale není to nic tak jednoduchého, jako u lnu. Pro získání vláken z kopřiv je potřeba poměrně dost chemie.

Po posečení se nechají kopřivy 2—3 dny na poli ležeti; za několik hodin ztrácejí palčivost, takže neobtěžují při práci. Uvadlé kopřivy se širokými hřebeny zbaví postranních větví a listů, načež se v obyčejném kotli vaří s 8% louhu sodného, čímž se docílí, že se dá lýko snadno odloupnouti kartáčovými válci od stonku.

Lýko se dále zpracuje dvojím vyvářením s louhem v autoklave. Mezi prvým vyvářením pod tlakem 15 atmosfér, které trvá 5 minut, a druhým vařením pod tlakem 10 atmosfér, jež trvá 3 minuty, promývá se důkladně — a rovněž za tlaku — čistou vodou. Tím se vlákna zbaví lepidla a ojednotí.

Po vyváření se opět opláchnou čistou vodou, načež se položí na l,5-2 hodiny do roztoku siřičitanu vápenatého a pak na několik hodin do zředěného louhu sodného. Nebo se vlákna hned bílí vložením (na 0,5 hodiny) do slabého roztoku manganistanu draselného a potom do siřičitanu. Zbělena vlákna se vyperou a usuší.

Takto se ze 4000 kg sušených kopřiv, zbavených listů a větví, nejméně získá 1600 kg lýka, resp. 525 kg (t. j. přes 13%) čistého, vybíleného, vlákna. Jinde se udává, že ze 100 kg zelených stonků se získá 46 kg sušených, 32 kg potěraných nebo 20 kg upotřebitel­ných vláken.

Kopřivová vlákna jsou hedvábného lesku, velmi jemná a pevná; lýkové buňky jsou 25-30 mm dlouhé, jemnosti 50 mikrometrů, o zakulacených nebo sešikmených koncích.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4511
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #17 kdy: Květen 01, 2015, 06:29:42 dopoledne »
Začal jsem sušit kopřivu. Je už pěkně vysoká a mladá, tak se vyplatí ji udělat větší zásoby.


Offline spartan

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 244
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #18 kdy: Květen 01, 2015, 06:54:00 dopoledne »
Aj mi Sa na ňu chystame. Ideme skúsiť
zálievku na hnojenie a do smothie pridávať ...
Pripravuj sa na najhoršie,očakávaj najlepšie.

Offline avie

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #19 kdy: Květen 01, 2015, 08:12:44 dopoledne »
Je dobrá i jako čaj,obklady,pleť.vodu,vlasy. ;)

Offline leroy

  • ***
  • Příspěvků: 31
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #20 kdy: Květen 01, 2015, 08:19:20 dopoledne »
Citace z knihy Dagmara Lanská: Pokrmy z planých rostlin

Citace
Sbíráme jen nejmladší rostliny, před květem, později - od května - jen vrcholky mladých rostlin a vrcholové listy.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2438
    • Blog Prepper.cz
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #21 kdy: Duben 27, 2015, 06:40:18 odpoledne »
Pomáhá při senné rýmě i klasickém nachlazení, vhodná je jako špenát a do nádivek. Obsahuje hodně železa.
Čistí krev.
Jako krmivo pro drůbež se používá také hojně, smíchaná s bramborami.
Využití má i její kořen. Dělají se z něj nějaké tinktury na obklady...

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #22 kdy: Duben 27, 2015, 10:34:14 odpoledne »
Ze stonků lze uplést slušně pevný provaz - svého času jsem na to narazila kdesi na YouTube. Moment, kouknu... Pod heslem "stinging nettle cordage" je tam videí hned několik.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4511
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #23 kdy: Listopad 13, 2015, 03:49:39 odpoledne »
Sklidil jsem semena kopřiv a možná budu mit i na 100m2 záhonků.  Je neuvěřitelný, že kopřivi jsou stále zelené. Jídlo, který je snad dostupný 9 měsíců v nejvyšší a čerstvý kvalitě.:)

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 858
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #24 kdy: Listopad 13, 2015, 05:15:39 odpoledne »
mam nekolik sklenic nasušené kopřivi, zajímavý je ale i její kořen. Když příklad plejet zahradu a je tam spostu kořenů. Tak je dejte bokem, zasřihejte aby to byl jenom kořen, pak pořádně umíte a povařte v hrnci..  umijte si s tím pak vlasy a je to neskuteční elixír na vlasy.....
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline El Carlos

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #25 kdy: Červenec 21, 2017, 09:34:43 odpoledne »
Zkusil jsem kopřivy prohnat lyofilizátorem a jedna bolestivá zkušenost - pálí i po úplném vysušení.
https://www.youtube.com/watch?v=zGLyTE1RvKU
Na videu jsem to vydržel, ale jak je tam mačkám, tak to sakra nebylo příjemné  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1802
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #26 kdy: Červenec 22, 2017, 06:30:34 odpoledne »
Zkusil jsem kopřivy prohnat lyofilizátorem . . . . .
Já kopřivy vázal do svazků, a pověsil ve stodole ne drát.
V zimě jsem svazek shodil na mlat, pošlapal, a slepice se na něj vrhly. Tvářily se při tom hodně spokojeně  ;)
Jestli pálily nevím. Čerstvý jsem dělal v rukavicích, a na suchý jsem nesahal :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #27 kdy: Červenec 22, 2017, 07:17:05 odpoledne »
done carlosi, nemáš tam jeden lyofilizátor na prodej?

Offline El Carlos

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #28 kdy: Červenec 29, 2017, 06:47:11 odpoledne »
V zimě jsem svazek shodil na mlat, pošlapal, a slepice se na něj vrhly. Tvářily se při tom hodně spokojeně  ;)
Jestli pálily nevím.

No co vím, tak kozy se tím ládují za čerstva a taky nevypadají, že by jim to vadilo :-D Někdo mi ale říkal, že klasicky sušené nepálí nebo jenom neznatelně.

done carlosi, nemáš tam jeden lyofilizátor na prodej?

Jo, jeden by tam měl být skladem  8) https://www.lyotrade.cz/cenik-lyofilizatoru-potravin
Nicméně je to určené spíš pro živnostníky / malé firmy, které chtějí lyofilizované produkty prodávat. Nejsem si jistý, jestli si někdo koupí mašinu na sušení potravin namísto 2. auta do rodiny  :D

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3872
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #29 kdy: Červenec 29, 2017, 07:12:27 odpoledne »
Je to tak, vařením i běžným sušením se "kopřivový jed" obsažený v žahavých chloupcích ničí.

Pro běžnou spotřebu se ale stejně užívají kopřivy přinejmenším spařené... nebo někdo konzumujete syrové? Šťávu z čerstvých kopřiv nepočítám  :)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9362
  • I' ll be back!
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #30 kdy: Červenec 29, 2017, 10:51:29 odpoledne »

done carlosi, nemáš tam jeden lyofilizátor na prodej?

Jo, jeden by tam měl být skladem  8) https://www.lyotrade.cz/cenik-lyofilizatoru-potravin
Nicméně je to určené spíš pro živnostníky / malé firmy, které chtějí lyofilizované produkty prodávat. Nejsem si jistý, jestli si někdo koupí mašinu na sušení potravin namísto 2. auta do rodiny  :D

To ještě neznáš Votroubka. Ten doma ve sklepě chová Vetřelce, protože jeho panímáma z nich souká vlákno na ponožky..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #31 kdy: Červenec 29, 2017, 10:52:48 odpoledne »
no, je to ranec, ale i veliká inspirace....je to úžasná možnost konzervace a ukládání potravin , bylin a konkretně já bych to měl na štávu z červené řepy..
Ke kopřivě.....lyofylizovaná kopřiva, nadrcená a zavakuovaná je superpotravina s neuvěřitelnou hodnotou.
Ale k tomu, co mne zajímá, a to je maso....co takhle lyofylizovat maso, kus flákoty, nebo i mleté maso, važené maso, samozřejmě libové, to by mohla být cesta k dlouhodobému a šetrnému uskladnění či uložení potravin......a taky šetrnost k rostlinným produktům bez snížení léčivých účinků......

Offline El Carlos

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #32 kdy: Červenec 29, 2017, 11:12:09 odpoledne »
Pro jedince to ranec je, ale my považujeme za úspěch, že jsme se dostali do řádů statisíců. Ve druhé firmě zastupujeme výrobce z USA a Nového Zélandu a tam je podobná kapacita za 2 - 4,5 mega a ještě bez DPH.

Ta kopřiva mě docela překvapuje. Já to použil jako placebo, abych nemusel shánět kilogramy čerstvých bylinek  :P

Jestli by o to byl zájem, můžeme založit samostatný topic. Bavím se lyofilizováním všeho možného už pár let a ten náš prototyp používám k plnění vlastní spíže, takže nemám problém se podělit o zkušenosti  :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #33 kdy: Červenec 30, 2017, 07:53:37 dopoledne »
určitě kopřivu nepodcenit, má nutriční hodnotu jako maso i zelenina dohromady....ten samostatný chlívek by se hodil, mám tisíce otázek, a budu jistojistě první z fora, kdo si ten lyofylizátor koupí, již dnes bych ho měl vytížený.Totiž, bylinky klasickým zpracováním hodně tratí, a když to potom pomeleš na pudr, má to velikou plochu a ten oučinek se diametrálně liší od těch známách čajíčků a výluhů......je to jinej level.Tak napiš něco k tomu masu, a kolik ten přístroj baští elektřiny za den.Nebo jestli to lze definovat za odebraný kilogram hmoty.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3872
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #34 kdy: Březen 13, 2018, 03:52:03 odpoledne »
Tak když se blíží to jaro, tak by to chtělo nějaký jarní recept na restart organismu...

Kopřivové smoothie jablečné (základní recept)

1 hrst čerstvých mladých listů kopřivy dvoudomé
1 sklenice jablečného moštu (nebo sklenice vody / studeného zeleného čaje a na kousky nakrájené jablko)
šťáva z půlky citrónu
vše důkladně rozmixovat na hustý nápoj

Je možné přidávat (obměňovat) jiné ovoce (pomeranč, mango...), zeleninu (mrkev, okurku...), divoké byliny (listy pampelišky, bršlice, řeřichy...), med a samozřejmě semínka (slunečnice, chia...)... dle chuti a preferencí každého soudruha  ;)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #35 kdy: Březen 13, 2018, 04:54:51 odpoledne »
Janča varuje proti syrové kopřivě kvůli křemičitanům zatěžující ledviny, ale přý stačí spařit, nebo uvařit, já je podusím na másle a klofnu do nich pár vajíček, jako lečo, nebo z nich dělám nádivku do štrůdlu se sýrem a slaninou, a nebo rovnou špenátek se smetanou a se šulánky....Nejúčinnější je odvar či nálev z mladých kopřiv, až do prvního května, tehdy končí kopřiva jako lék a začíná potravina....Rozmixovat jsem zkoušel jednou a ten chutový zážitek byl.....no, takovej divnej....Ale spařený s česnekem....nic proti.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3872
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #36 kdy: Březen 13, 2018, 05:27:23 odpoledne »
Na konzumování  syrových kopřiv se  názory různí. Ale jak říkáš - stačí spařit, pokud by někdo nechtěl syrové.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3872
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #37 kdy: Březen 16, 2018, 09:45:17 dopoledne »
Tak jsem trochu pátrala kvůli těm křemičitanům a zjistila jsem, že kopřiva neobsahuje křemičitany, ale kyselinu křemičitou, která má velmi pozitivní vliv na zdraví. Jednak zlepšuje činnost ledvin a pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla a jednak je významným zdrojem křemíku, který je důležitý pro zdravé vazivové tkáně atd. ... nejlepší asi, když sem dám citát z jednoho z mnoha článků, které se tím zabývají:

"Kyselina křemičitá a její funkce
Jak jsme si již pověděli výše, kyselina křemičitá je nezbytná pro síťování kolagenových vláken. Mezi její, neméně záslužné vlastnosti řadíme:

zvýšení zatížitelnosti šlach, vazů a chrupavek
posílení vlasů a nehtů
udržení pružných cév
zlepšení léčení kostí a ran
transport vápníku do kostí, celkové posílení kostry
prevence rakovinných onemocnění"


Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/vazivova-tkan-a-kyselina-kremicita-aneb-jak-se-citit-opet-fit-i.htm#ixzz59tpGj600

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #38 kdy: Březen 16, 2018, 02:18:08 odpoledne »
určitě jo, sám jsem zuřivým propagátorem kopřiv a jejich užitečnosti....Ovšem samozřejmě nikoli v syrovém stavu...Spařené, vařené, dušené, sušené, odvar, výluh, tinktura nebo kopřivová mouka, a to se pokoušel kámoš o mléčné kvašení....Já jdu letos tvořit syrup, ovšem s březovým cukrem, tak uvidíme....Kopřiva je jedna z mála rostlin, která nahradí maso.....Teda nutričně, chutově stále vítězí pečínka.
Chtěl bych zkusit i štávu z kopřiv, po zmražení a  rozmražení se prý jedná o učiněný elixír mládí, enem nemám ten pravej odštavnovač a vůbec se v těch přístrojích nemůžu vyznat.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3872
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #39 kdy: Březen 16, 2018, 03:24:04 odpoledne »
No oni jsou ty odšťavňovače, které zvládnou i bylinky, docela drahé. Pokud to budeš kupovat, tak určitě vybírej mezi šnekovými, které mají v popisu, že zvládnou listovou zeleninu a bylinky, rozhodně neber odstředivé odšťavňovače, i kdyby tam psali, že bylinky zvládnou.

Je to dobrej nápad, určitě vyzkouším, co bude na kopřivy říkat můj ruční mlejnkový odšťavňovač  :) ... a mrknu do popisu toho elektrického, jestli by měl zvládat listovou zeleninu, a taky to vyzkouším.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4734
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica
« Odpověď #40 kdy: Březen 16, 2018, 08:43:35 odpoledne »
No, jak budeš znát nějakej vhodnej a kvalitní přístroj, tak to napiš, anžto tohle je fakt mimo moje obzory....