Autor Téma: Rodina  (Přečteno 1275 krát)

Gary

  • Host
Rodina
« kdy: Únor 07, 2013, 08:47:13 odpoledne »
Představte si tuto situaci.
Jsme v PA světě máme (alespoň základní) znalosti jak se o sebe postarat, máme připravené jisté zásoby,nástroje vybrali jsme si i lokaci ve které si chceme rozvinout "tábor" nebo "osadu"  a dost možná máme i nějakou skupinu lidí se kterou jsme předem domluveni věříme si a každý z nás ovládá něco co je pro skupinu nějak užitečné. ALE nastává problém co s rodinou. Né nemusíte se bát nehodlám ji nechat na pospas osudu.. Ale znáte myšlení lidí. "zůstaneme doma ono se to uklidní" "nikam nejdeme tady je to bezpečnější" atd atd.. Jak je přesvědčíte že právě vy máte pravdu ? Jak je donutíte nezůstávat v domě ve městě a raději se přesunout někam na "venkov" ? Případně co uděláte ? Já si tuhle otázku kladu už pár dní a jedno je mi jasné. Své blízké rozhodně nechci opustit.. Ale budu mít jinou možnost ?

Nevěděl jsem do jaké kategorie toto téma zařadit a nakonec jsem vybral toto.

Doufám že se zde alespoň někdo zapojí a pomůže mi najít alespoň nějaké řešení.

štika

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #1 kdy: Únor 07, 2013, 09:04:13 odpoledne »
Pokud si tuto otázku kladete jen pár dní,jste teprve na začátku.Někteří nad tím přemýšlejí i pár let.

Gary

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #2 kdy: Únor 07, 2013, 09:10:06 odpoledne »
Pokud si tuto otázku kladete jen pár dní,jste teprve na začátku.Někteří nad tím přemýšlejí i pár let.

Takže je to vlastně problém který bude každý z nás řešit a je jen na něm jak se sním popere..

Nějaké návrhy jak na to rodinu připravit předem ? Vím že je lepší začít zvolna ale pokaždé když s něčím takovým příjdu tak "jsou to jen mé fantazie" a nebo "naprosto nepravděpodobné věci" kterými se nemá cenu zabívat ..

štika

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #3 kdy: Únor 07, 2013, 09:15:56 odpoledne »
Mám dvě dospělé děti.Dcera je jako já,syn si myslí,že je to blbost.Přesvědčovat dospělé nemá cenu.To jsem za těch pár let poznala.Oni někteří mohou s vámí souhlasit nebo spíše neprotestovat ale stejně se k vám nepřidají.

štika

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #4 kdy: Únor 07, 2013, 09:20:34 odpoledne »
Gary,jest-li to máš správně napsáno,je ti teprve 16 let.Proto můj obdiv,že se zajímáš o budoucnost své rodiny.Budeš to mít těžké.

Gary

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #5 kdy: Únor 07, 2013, 09:50:27 odpoledne »
Věk skutečně zprávně napsaný mám jelikož mě věci okolo PA baví a chci se o sebe umět postarat tak je pro mne samozdřejmostí pokusit se zajistit i svoji rodinu protože pokud se na vás nemůže spolehnout ani vaše rodina tak kdo ? Díky i za to málo ikdyž se to možná nezdá pomohlo mi to abych vyhnal podobné úvahy z hlavy a věnoval se rozdělané práci. Proto děkuji za příspěvěk i za vyjádření obdivu za něco co považuji za samozdřejmost (i když .. v dnešní době už si člověk nemůže být jist ničím a co je pro jednoho samozdřejmostí je pro druhého něco nepředstavitelného..)

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Rodina
« Odpověď #6 kdy: Únor 07, 2013, 10:14:09 odpoledne »
Otázku, co s rodinou, si klade opravdu každý. Protože však má každý jiné podmínky a požadavky, těžko konkretizovat... V jiné situace bude rodič dospělých dětí, v jiné situaci bude rodič malých dětí a v jiné situaci bude mladý člověk, i když to na časové ose bude ten samý jedinec. Záleží také na tom, jaký je pro tebe význam slova "rodina" (jen tvé děti, nebo tví rodičové a sourozenci, nebo jen tvá  milá ?) jaký máš obecně vztah mezi rodinnými příslušníky a také, jaké je Tvé postavení v tvé rodině... (jako otec a respektovaný manžel budeš mít více odpovědnosti i vlivu než jako dítě) Tohle všechno je jedinečné a zároveň prudce se měnící...

Tedy, odpověď na tvou otázku je "hledání cesty". Myslím, že je třeba začít sám u sebe, začít si tvořit nějaký názor, nějaké zásady, a vytýčit si nějaký směr... Stanovit si priority a (rozumné) cíle. Pak po té cestě zkoušet jít a splnit první mety. Tím by jsi měl získat argumety k podpoře svého názoru, nejen před rodinou. Tvými cíly mohou být i dovednosti (vaření, řemeslo, vzdělání...) a skrz ně můžeš získat respektované postavení. I když jsi mladší než ostatní členové rodiny. Když nic víc, sám získáš sebevědomí a otevřese ti obzor plný otázek... A správně si v tom moři vybrat, na které budeš hledat odpověď, může být tvé životní bingo.

nemohu tedy odpovedět na tvou otázku lépe... Sám odpověď hledám.

snad jen....,

Žij, dívej se, uč se a jdi ostatním příkladem....

Miro69

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #7 kdy: Únor 08, 2013, 08:30:58 dopoledne »
Prepperstvo je svojim spôsobom viera a viera sa nedá nikomu vnútiť. Každý ju musí hľadať sám za seba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Rodina
« Odpověď #8 kdy: Únor 08, 2013, 10:03:33 dopoledne »
Určitě netlač na pilu a dej jim čas.. Osobní příklad dělá hodně, buď připravený tak dobře, jak to se svými skromnými možnostmi dokážeš. Třeba tím, že budeš něco užitečného umět a budeš zaháčkován v partě podobně smýšlejících. Pak někdy vezmi s sebou tátu, třeba "na ryby" nebo něco jiného co ho baví a zajímá a pokud to aspoň trochu chytne jeho, máš vyhráno.. Parta ti s takovou náborovou prezentací prepperství ráda pomůže.

I já mám členy rodiny, za které musím většinu věcí vyřešit sám, o které se budu muset postarat, respektive, počítat s nimi ve svých plánech, a kteří mne mají za pošuka. Naštěstí žena je na mé straně.. To je situace pro každého Preppera naprosto standardní, patří to k našemu "řemeslu".
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline stepan-hawk

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Rodina
« Odpověď #9 kdy: Únor 10, 2013, 08:23:04 odpoledne »
Tak dneska při tom jak v telce dávali záběry z USA kde byla ta sněhová bouře, tak jsme před ženou nadhodil, že kdo ví jestli yb jsme tohle dokázali přežít my, protože za chvíli by neprojelo zásobování do marketů a pak by mohl spadnout proud a jsme v loji. A manželka se drbala na hlavě a konstatovala, že něco by asi bylo lepší doma mít. ;-)
Takže první úspěch. Nebo spíše náznak úspěchu.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

jezevec

  • Host
Re:Rodina
« Odpověď #10 kdy: Únor 21, 2013, 07:55:47 dopoledne »
Vždyť se to dá vyřešit.

konec

  • Host
Re: Rodina
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 11, 2020, 06:54:04 odpoledne »
Pokud máš ženu, tak tu musíš opustit a najít si jinou ženu, které se to dá vysvětlit. Rodiče nebo sourozence, kteří "na takové nesmysly" nevěří musíš umět opustit, musíš je umět nechat zemřít, protože oni zemřít chtějí.

Malým dětem se to dá vysvětlit nejlépe. Dospělí lidé si však budou vždy myslet, že jsou chytřejší, než ty. Každý dospělý člověk si myslí, že všichni kolem něj (třebaže také dospělý) jsou blbci a on je ten nejchytřejší. Takže dospělého člověka nepřesvědčíš nikdy. Nezáleží na argumentech, ty stejně neposlouchá.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Rodina
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 11, 2020, 07:22:09 odpoledne »
Jo, zbožnujem tie hrdinské typy preprov, čo v prípade prúseru sú rozhodnutý zbaliť švestky a všetkých blízkych nechať umret.  ;D
To bude skvelý genofond do nových začiatkov sveta "po"...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Rodina
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 11, 2020, 09:42:29 odpoledne »
Já myslím, že Konec to myslel jinak, než jak to vyznělo z jeho příspěvku. Tady nejde o zbabělé sbalení švestek a opuštění blízkých v extrémní, život ohrožující situaci, která může nastat, kdy buď přesvědčím ostatní dospělé členy rodiny o jediném možném způsobu záchrany a přežijeme všichni, nebo je nepřesvědčím a zahyneme všichni. Pak ještě zbývá možnost, že s těmi co nepřesvědčím se rozloučím a zachráním  jenom sebe a ty co se přesvědčit nechají. Což v době "míru" u pc vypadá krutě a zbaběle.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Rodina
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 11, 2020, 10:35:21 odpoledne »
Ano, už vidím, ako niekto, kto sa hrozne teší na apokalypsu, lebo konečne zažije romantiku lúči naposledy s rodinou "ja sem vám to říkal... ale no nic, najdu si novou"  ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

konec

  • Host
Re: Rodina
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 12, 2020, 10:28:44 dopoledne »
Jo, zbožnujem tie hrdinské typy preprov, čo v prípade prúseru sú rozhodnutý zbaliť švestky a všetkých blízkych nechať umret.  ;D
To bude skvelý genofond do nových začiatkov sveta "po"...

Dobrá, abych byl více hodný a více lidumil, tak sbalím při útěku nějaké cizí děti. Ale pro dospělé jsi jen blázen. Za prvé nebudu zachraňovat ty, kteří mě blokují mou vlastí přípravu na apokalypsu. Za druhé oni zachránit ani nechtějí. Oni chtějí zemřít a chtějí, abych zemřel také. Dagu, nemůžeš hodnotit něco, co jsi nepoznal.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Re: Rodina
« Odpověď #16 kdy: Leden 28, 2021, 12:45:59 odpoledne »
Tak abychom se netrefovali jen do Konce, zkusím k tomu napsat něco, co bude mít hlavu a patu…no, když vidím, jak začínám, ale to hlavu a patu mít nebude, ale budiž.

Nejprve trocha filozofie na začátek. Sklenice mlže být z poloviny plná nebo z poloviny prázdná. Pro někoho skoro plná a jiného skoro prázdná. A stále je v ní přesně ta polovina objemu.

Tak jde říct doma: Miláčku, já nakoupím ty zásoby na 50 let a zbraně a začneme trénovat, aby až přijdou ty bandy hladových pobudů jsme ty konzervy ubránili. A nebo to jde podat takhle: Miláčku, je mi líto, že každý den stojíš u plotny a nebo že si tam musím stoupnout já. Uděláme si dobré zavařené skleničky hotovek a uděláme ty úplně boží marmelády jak umíš po babičce. Ušetříme tím spoustu času každý den a v tom ušetřeném čase se ty můžeš přes léto opalovat u bazénu (copak jí musím troubit, že to je vlastně 20 kubíkový rezervoár na užitkovou vodu) a já si s holkou budu hrát na trapery a budeme střílet.

V obou případech je výsledek ten, že se nakoupí / udělá do spíže halda žrádla a nakoupí se nějaké zbraně a střelivo.
A jak přesvědčit, že má člověk zvednout kotvy? No přece nijak. Zařídím to od začátku tak, že moje bydlení je skutečně můj hrad. Že za „normální“ nouzové situace nikam nemusím utíkat. Že moje rodina bude sakra dobře vědět, že tady a právě tady je to bezpečné zázemí, kde je teplo, co jíst a je tady v rámci možností bezpečno. A pokud už se někam bude muset jít, tak to bude takový průser, že to budou vědět všichni bez výjimky.

Ale přesto…člověk potřebuje, pokud by někam měl jít, nějaké vybavení. A je snad něco lepšího, než v létě jezdit pod stan a nebo stanovat na zahradě? No a to přece chce vybavení. Asi spíš neprojde, když řeknu: Miláčku, kdyby přišla ta apokalypsa, tek jsem se rozhodl, že koupím za X tisíc vybavení. Ale když to podám tak, že: miláčku, chtělo by to trochu dobrodrůžo, hotely jsou stejně zavřený, pojedeme někam pod stan. Vybavení nás bude stát plus mínus stejně jako týden v hotelu a můžeme jet víckrát a už od druhého týdne dovolené šetříme. A bude to lepší, než sedět doma a po Čechách je tak krásně.

A pokud by to nevyšlo…já nevím, já sem asi ze starý školy. Moc starý. Když by se mnou nechtěli jít se zachránit? Moje role jako manžela a otce je být ochránce. Kdybych prostě odešel sám a nechal je napospas osudu, nemohl bych se podívat do zrcadla. Já jsem přece ten, kdo je má chránit. A oni jsou smysl mého života. Přežít a ztratit smysl života, ztratit svoji čest a sebeúctu, to pak nemá moc cenu žít, protože to je to nejcennější, co jaksi chlap může mít. Pak bych si nemohl vážit sám sebe.

A ještě jeden detail, to k těm šmejdům atd… někdo chytrý kdysi řekl (nevím kdo to byl) udělej to nejlepší s tím co máš tam, kde jsi právě teď. Čekat na apokalypsu, že to jako pak bude lepší je hovadina.

Nelíbí se ti dnešní zřízení? Můžeš jít a rozbít výlohu. Můžeš být na demonstraci a rozbít těch výloh mraky. Taky si nic nepomůžeš a budeš chuligán. Můžeš podepisovat petice a taky nejspíš nic nezmůžeš. Můžeš ale jít do politiky a nebo pokud na to nemáš tam poslat někoho, kdo na to má. A měnit nebo se pokusit to změnit zevnitř. A to má smysl a může to mít úspěch. Sednout s rukama do klína a čekat až zahřmí je ta nejhorší možnost. Ono totiž zahřmít nemusí a nebo úplně jinak, než si člověk představuje. A i takový zastupitel obce už něco dokáže změnit, když je se správnými ideály. A pokud by to dotáhnul do parlamentu, tak se ty možnosti umocňují.

Tím vším jsem chtěl říct jedno. Já nechci být ten pasivní a nikdy jím snad nebudu (pokud tělo a mozek dovolí). Chci si aktivně užívat života a příprava na SHTF není smyslem mého žití. Chci plný spokojený život a že se jaksi mimochodem připravím na to, že se to může posrat? No tak HALELUJA! To je přece super. Ale já nechci pouze kličkovat mezi možnostmi. Chci si je i aktivně vytvářet. Chci být pánem svého osudu a zároveň pokud to odhadnu, tak nelézt do slepých uliček, ze kterých se blbě couvá.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #17 kdy: Leden 28, 2021, 07:19:20 odpoledne »
Jo, super.  <3

Občas si treba aj uvedomiť, že strach zo smrti by nám nemal brániť tešiť sa zo života. Žijeme len práve teraz. Nie včera, nie zajtra.  @-->
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #18 kdy: Leden 28, 2021, 08:18:29 odpoledne »
Jeden, čo koluje po sockách...  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #19 kdy: Leden 28, 2021, 08:49:56 odpoledne »
Já jsem s přítelkyní, kdysi taky takto začínal.
Dříve jsem jezdil sám na výlety, jen se spacákem a plachtou, nějaké jídlo, flaša a stačilo mi to.

Pak jsme začali jezdit dva a tak jsem si nakoupil postupně výbavu na kempování (stan, atd.), postupem času jsem začal zvelebovat možnosti a dopadlo to přestavbou auta na soběstačnou jednotku (box na spaní do kufru, vlastní PB vařič, soláry, atd.). 

Jako pořád byly řeči okolo toho, kolik všeho máme atd. , ale to jsem vyřešil tím, že přítelkyně hodně čte beletrii a poslední dobou dobou začalo vycházet spousta Apokalyptických knih a postupně jsem jí je začal podsouvat a nyní to má vše načtené (dokonce i Cílka, Bártu a další).Občas se zastydím, že čte něco co jsem ještě nestihl. V tomto množství knih je spousta různých příběhů a záplete, takže stačí vychytat, co kdo čte a někdy zkusit nahodit téma: "Teď jsem dočetl tuto knihu, celkem se mi to líbilo" a nenápadně ji podsunout. Pak se zeptat na názor na knihu a člověk hned ví jak je daný, třeba i člen rodiny přístupný nějaké apokalypse.

Navíc dnešní doba Kovidová, tomu pěkně nahrává, na začátku, všichni vykupovaly supermárkety, šily roušky a nikdo nic nevěděl. Já jsem vše pochopitelně měl v zásobách a to rodina koukala, když jsem jim ráno zavolal, že se odpoledne stavím a co potřebují, že dovezu (rukavice, roušky, respirátory, dezinfekci, jídlo) a kolik toho potřebují. Tchýně mi předtím "vyčítala" (se smála), že mám víc věcí než Statní hmotné rezervy a jak se to hodilo.
Když jsem k nim přijel, vysvětlil jsem jim co mají dělat, jak se mají chovat (očekával jsem že Kovid bude daleko horší, než horší chřipka), jak se co používá, sundavá atd. Jelikož byly vystrašení ze zpráv v TV a internetu, tak bylo na nich vidět, jak všechny informace hltají, doteď se pořád chovají, jak jsem jim říkal (rukavice, roušky, rozestupy, minimálně vylézat, atd.).   

Pokud jde o rodinu a jak začít s prepperstvím v ní, teď je ta nejlepší doba!

Prepperství se dá dělat v rodině i na tajňáka, ale jediné pozitivum v tom vidím, že pak v případě ohrožení si můžete vybrat koho vezmete sebou.             
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #20 kdy: Leden 28, 2021, 08:58:14 odpoledne »


...repperství se dá dělat v rodině i na tajňáka, ale jediné pozitivum v tom vidím, že pak v případě ohrožení si můžete vybrat koho vezmete sebou.             

A druhé pozitivum je pri rozvode.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #21 kdy: Leden 28, 2021, 09:06:22 odpoledne »
Jak píšeš Dagu :-) , ale trochu to ještě rozvedu, v rodině si musíte uvědomit, kdo o vašich přípravách ví a jak bylo psáno jinde: Děcka to všechno vykecají. Jinak né vždy máte rodinu uzavřenou a občas k Vám chodí návštěvy, kamarádi, vzdálení příbuzní atd. Je proto nutné nad tím popřemýšlet, jestli takovýto lidi by o tom měli vědět. (viz na fóru momentálně máme krásný příklad). 
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Re: Re: Rodina
« Odpověď #22 kdy: Leden 29, 2021, 09:40:53 dopoledne »
Ono s tou tajností a netajností příprav je to složité. Asi málokdo má takové příjmy, aby mohl dělat plnotučné přípravy a neříct to manželce a ta to nepoznala na rodinné kase (nebo obráceně, když se připravuje manželka).
Ale jak už jsem nadhodil, čistě prepperské věci lze schovat pod pláštík normálních nebo dokonce život zpříjemňujících šateček…
Bazén je vlastně nádrž na vodu. Domácí zavařeniny jsou přece o tolik zdravější a chutnější, než ty kupované amarouny. Zavařené hotovky nebo alespoň základy jídel ušetří tolik času. Zahrádka a vlastní zelenina a ovoce je přece vždycky čerstvé a po ruce, chutnější než ze supermarketu a určitě bez chemie. Co je navíc, dá se do těch výše zmiňovaných skleniček. Proč toho děláme tolik, no přece víš jakou měli minule Pražáci radost až učurávali, když dostali rybízovou zavařeninu. Copak se ti chce pokaždý, když dostaneš chuť na palačinky, letět do krámu koupit mouku? Vezmeme toho teď víc, když je to v akci. Pamatuješ, jak jsme ji posledně koupili za půlku toho, co je teď normálně? Místo máme, tohle se nezkazí. Pamatuješ na tu loňskou domácí bezovku? Ta byla, to ne jako tenhle sirup. Hele mají v akci cukr, tak ho vezmeme a jakmile nakvete bez, tak z něj uděláme tu bezovku. Víš jak známejm tuhle nešla elektrika a vytekla jim lednice a mrazák? Jsme na konci drátů, tohle se může stát kdykoli. Koupím ten agregát a máme po starostech, prostě tohle se nám pak nestane. Navíc, když něco dělám jinde než na dvoře, tak se mi ta centrála strašně moc hodí…
Prostě se to dá zabalit do něčeho, co s prepperstvím nijak nesouvisí. A téma děti…jako že to vykecají? No, když se o tom nemluví jako o o něčem divném, tajném a pomalu zakázaném, ale jako něčem úplně přirozeném a vyrůstají v tom odmalička, tak ani nemají potřebu to nějak ventilovat. Jde o to, aby nebyly „sociálně mimo skupinu“. Pokud se někoho dotknu, omlouvám se, ale pokud je třeba matka eko bio veganská agresivní aktivistka, co dětem nedovolí telefon, tablet, počítač, moderní oblečení nebo cokoli z toho, co je v mladé generaci úplně normální, tak je na průser zaděláno. Pokud je otec cosi podobného, nutí děti do skoro vojenského výcviku a podobně, je to úplně stejný problém. Pokud děti mají podmínky jako jejich vrstevníci, jen jaksi něco navíc, tak o normálních věcech se moc nedebatuje. Zajímavé jsou zvláštnosti a výstřelky…a pokud je příprava v klidu a jako normální součást života, myslím si, že nemají potřebu to někde ventilovat.