Autor Téma: Metody likvidace pařezů  (Přečteno 2896 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Metody likvidace pařezů
« kdy: Únor 03, 2013, 09:23:28 odpoledne »
Máte někdo nějaké zkušenost s přípravkem Pařezník? Na zahradě mi zbývají desítky pařezů, vždycky čekám, až vyhnijí. Samozřejmě bych se do nich mohla pustit nějakou kyselinou, travexem apod., ale zas až tak mě neobtěžují, abych musela sahat po těžkotonážní chemii. Bezpochyby existují i jiné metody, jak pařezy využít a zlikvidovat.

Jednou variantou je nasadit do nich nějakou houbu, ale moje pařezy vždycky mohutně obrážejí, takže zalíváním naočkovaného podhoubí ještě podporuju tento nežádoucí jev. Nemluvě o tom, že na chatě nelze přes týden zalívat, neb tam nikdo není...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Metody likvidace pařezů
« Odpověď #1 kdy: Únor 03, 2013, 09:38:07 odpoledne »
Zkusil bych přeci jen ty houby.. Zavlažovat pomocí PET lahve naražené na roubík. Taková ta 5-ti litrová flaška ve které jsme kupovali kojeneckou vodu a které syslíme pro případ městského PA by pár dní vystačit mohla. 2-3x do roka sadařskými nůžkami oštípat těch pár výhonků snad nebude problém.

Přimlouvám se za mykologické využití pařezů, byl by to hřích je vykopávat, pokud ti nepřekáží..

Navíc, jsem přesvědčen, že Miki už má určitě dávno nejen vymyšlený, ale i v praxi vyzkoušený nějaký geniálně jednoduchý způsob zavlažování myko-pařezu..

Že mám pravdu, Miki?!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Metody likvidace pařezů
« Odpověď #2 kdy: Únor 04, 2013, 02:55:32 dopoledne »
Zdravím,
no já vám výsledky budu moct říct až v letošním létě (2013) já jsem jeden strom to byla jabloň ufiknul v loni (2012) asi v červnu nebo červenci. Ta jabloň sice obrazila do zimy pár vlků (prutů) ale stejně dostala dávku hlívy (sadby) a vzhledem k tomu, že má zdravé kořeny tak jsem nezalíval. Taky proč, to dřevo dle návodu musíš zalévat proto aby nevyschlo, to nemá hlíva ráda (a i jiné houby).
Dámy a pánové to platí pro dřevo, které je uříznuté a mrtvé. To neplatí pro dřevo, které si potřebnou vodu samo obstará v půdě kořeny. Proto ten pařez od jabloně byl vysoký 1,30 m uřezal jsem pouze větve, no přeci se nebudu starat o kmen a zalévat, když to můžu mět bez práce. Dále bych se mohl připravit o úrodu hlívy kdybych ten kmen nezvládl. Ono se to někdy stane, stačí aby došlo při řezání a uskladnění k infekci jinou houbou a již se perou, která to dřevo sežere dřív, někdy to hlíva prohraje. Potom máte na zahradě špalek, který sice úspěšně trouchniví ale hlíva nikde. Proto jsem v loňském roce ty řezné rány zamazal štěpařským voskem, trochu naředěným lihem aby se dal nanášet štětcem. No a letos půjde dolů ten ořech, taky až do větví nechaný kmen. Možná, že i ty tlusté větve ufiknu trochu výše nad rozdvojením. A všechny řezy zamažu zase tím voskem. Bude to jistější. Z jabloně by měla být na podzim 2013 již úroda. Tak napíši.

Ormien : Letos je již pozdě, na očkování je nejlepší tak těch 20 st. C. V létě vezmi do své sličné (zajisté) ručky akumulátorovou vrtačku, nebo zaangažuj nějakého "nevolníka", který ti bude vláčet po zahradě prodlužovací kabel. Nasaď vrták co největšího průměru (u těch krumplů z Hypersuper magořiny se dá dát tak asi průměr 10 mm).
Milé pařezy navrtej šikmo (ale můžeš i kolmo) do dřeva co ti dá vrták, většinou jsou dlouhé tak 10-15 cm (pozor ať se ti nekousne, dřevo je syrové a tak se vrták dusí, je potřeba ho během vrtání dvakrát třikrát vytáhnout) do díry nasyp sadbu (zrnitou) sice jdou použít i ty kolíčky (také se to prodává jako sadba) ale zrnitá je lepší můžeš udělat více dir a tak to jde rychleji (to prorůstání hlívou). Kolíček nerozdělíš, zrna se dají rozdrobit. Zrna jsou i levnější až o 1/3.

Takže jsme vyvrtali naseli a teď co s těma dírama. Prodávají se takové tyčky na svlakování dřevovláknitejch desek (jsou dubové nebo bukové). Ti co neumějí dělat pořádně truhlařinu je používají na spojování bez tzv. cinku.

Potom, ti co se bojí řezat nožem, navrtají díry, které jsou menšího průměru než ta koupená tyčka (jinej vrták). Tyčku natlučou do vyvrtané díry a pilkou (ruční) ji uříznou u kmene (spíše pařezu). No a vrchní část pařezu bych přetřel tím štěpařským voskem (naředěným).

Ti co jsou šikovnější a nebojí se nože tak vezmou nůžky na větve (na prořezávání stromů) a ušmiknou někde větévku, která má větší průměr než jsou díry v pařezu 
tu větev na konci trochu nožem zašpičatí a růčo fůčo vrazí do díry v pařezu. Zaříznout pilkou tak 1 cm nad rovinou pařezu kladívkem doboucháme do roviny a zavoskujem. Ty špunty by měly těsnit a být tak max. 3 cm dlouhé. Nesmí dojít k rozdrcení sadby kolíkem.
U těch větví ne aby jsi sebrala nějakou v lese, která spadla ze stromu někdy za krále klacka. Ta bude dozajista infikovaná souborem hub nepřátelských hlívě ....budou se prát ! ? ! Bezpodmínečně zdravá a čerstvá větvička.

Teď si sedneš na verandě u chaty otevřeš si lahvinku vína a budeš vychutnávat pocit z dobře vykonané práce.
Přeji úspěch a hodně úrody.


Nakonec rada : Můžeš si  ze sadby nechat malou část, hrst, 2-3 lžíce ve sklenici, na ni nasypeš namočenou ve vodě (2 dny) krátce uvařenou (je to sterilizace, nesmí se rozvařit), vychladlou a oschlou pšenici (nesmí z ní kapat voda), zazátkuj (stačí igelit) a dej na teplo (10-15-20 st. C, vyšší teplota rychlejší prorůstání). Do měsíce by měla být prorostlá sadbou (20 st. C) jako v té co si koupila.

No někdy se mě to nepodařilo protože jsem pohoďák a lajdák. Byl jsem neopatrný a nedodržoval ty podmínky sterility. Ale proč se mordovat, když to většinou vyjde, a když ne tak jde o ho***.
Třeba taková křížová kontaminace je prevít. Ale to ti jako doktorovi nemusím vysvětlovat že... ale neboj z deseti sklenic byla špatná tak jedna dvě.
Tak a to je v kostce jak to dělám já.
Miki

P.S.
SALADIN...PROSÍM... NEPOUŽÍVEJ ČERVENOU BARVU NA TVRZENÍ NEBO OTÁZKY O MÉ OSOBĚ ! ! !

Nejsem geniální, pouze se snažím používat  zdravého selského rozumu a to i do detailu problému. A když je možnost tak to nejdříve i vyzkouším.
V životě a i dnes jsem nadělal takovejch kravin, že mě je z toho blivno.
Mohu-li prosit tak to smaž nebo alespoň změň barvu.
Na mě to přímo křičí. Prosím. ;)
Miki.
 

Miro69

  • Host
Re:Metody likvidace pařezů
« Odpověď #3 kdy: Únor 04, 2013, 11:10:40 dopoledne »
Nie som si istý, ale podľa mňa hliva napadá iba odumretý strom.