Šnek - vynikající - spařit, vyndat z ulity, odstranit střeva, pak dále upravovat. Nejlépe pomlít - je tuhý.
Ježek - stáhnout, upect - z kůže se dělaly na Valašsku speciální rukavice pro "mrskáče" na Velikonoce - dodnes k vidění,
Králík - normální maso - stejné jako od domácího, trochu více červené
Křeček, sysel - to samé chutí podobné zaječímu
Hrdlička je jako holub, stejně sojka, z malých ptáků počínaje sojkou - vrabci, špačci, kos, sýkorky vlaštovky a drozdi - je nejlépe uvařit polévku. Vyjímka je drozd cvrčala a drozd kvíčala - ti se také pečou. Vrána a havran se musí stáhnout - aby polévka nebyla hořká.
Psa, jezevce a lišku znám jen z vyprávění - liška smrdí psinou víc jak pes. navíc se musí dobře provařit - kvůli cizopasníkům - pečení na ohni nestačí.
Rak - uvařit a vycucat maso z klepet a noh - něco je i v ocásku.