Autor Téma: Domácí sádlo  (Přečteno 6409 krát)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4476
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #50 kdy: Červen 30, 2015, 01:38:15 dopoledne »
Ono masť a krupón sa odovzdávali, lebo to bola základná surovina na výrobu obuvi a remenov, hlavne pre armádu. To bol nedostatkový artikel vždy. / V každom vojnovom filme vyzúvali mrtvých.../

Neviem, kde sme urobili chybu, ale zo zimnej zabíjačky nám ostalo asi 10kg masti z chrbtovej slaniny-teda tej najlepšej, skladovanej v 4l sklenených pohároch v pivnici, a všetka už dosť páchne. Uvažujem ju do budúcna buď sterilizovať, alebo mraziť. To mrazenie mi ale príde mrhanie energiou.

Predtým sme mali svine mäsové bez tuku, a ten vždy chýbal. Teraz sme zobrali preto svinku velikú a mastnú, ale som z toho sklamaný, lebo v masti sa vždy uchovávalo aj zaliate pečené mäso, a vydržalo tam aj rok....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6324
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #51 kdy: Červen 30, 2015, 10:16:01 dopoledne »
Tak podle váhy má sklenice se sádlem 840g. Tak čistá váha je 534g. Bohužel jsem nezvážil všechno.
Sádlo pěkně vodní a na spodku nejsou drobečky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6324
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #52 kdy: Červenec 02, 2015, 01:57:42 odpoledne »
Domácí sádlo je super. Zkoušel jsem sníst 2 sklenice a povedlo se. P:-/

V kauflandu jsem objevil hřbetní sádlo za 29,90 Kč. Nekoupil jsem ho.


Nakoupil jsem plstní sádlo za 33,50Kč(1,396kg) a hřbetní 36 Kč(1,090kg).


Tak můžu experimentovat. ;)

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #53 kdy: Červenec 02, 2015, 03:21:44 odpoledne »
Zabijačky si doma pamatuji od 80 let. Dřív jsem byla moc malá. Ze začátku k nám jezdil řezník, později ho nahradil táta. Dneska už prasata nevykrmujeme, ale přivezeme je už mrtvá a vykrvená. Vzhledem tomu, že jsme tři rodiny, tak jednou ročně zpracujeme za víkend 3 prasata. 14 dní se pak na maso nemůžu podívat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6324
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #54 kdy: Červenec 03, 2015, 01:00:13 odpoledne »
Plstní sádlo:
Na začátku : 1242g.

sklenice 1- 879g
sklenice 2- 853g

celkem 1732g

prázdné celkem - 652g

Tak sádlo 1080g. Někam zmizelo 162g.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #55 kdy: Červenec 03, 2015, 01:08:49 odpoledne »
Voda vodička, vypařila se.....

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1087
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #56 kdy: Červenec 03, 2015, 01:16:45 odpoledne »
Přesně tak, ve všedch tkáních v tělech živočichů je voda. V některých více a v jiných (jako třeba tuková tkaň) zase o trochu míň...ale je tam.

Například u člověka se uvádí, že by tento podíl měl být kousek nad 50%. A dále, co litr vody, to kilo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6324
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #57 kdy: Červenec 03, 2015, 08:02:57 odpoledne »
Voda je prevít. U hřbetního to je ještě horší.

původní váha  neupravéného 1,09kg

přesnídávky: 307+270+305+312+309=1503g
Váha skleničky je cca 136g= 680g

Tak sádlo se škvarkami má 0,823kg. I s plynem to dělá 40Kč. Musím zjístit cenu jestli se my vyplatí škvařit sádlo.


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2734
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #58 kdy: Červenec 03, 2015, 08:09:30 odpoledne »
vyplatí...jelikož domácí je domácí... !::

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1491
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #59 kdy: Červenec 04, 2015, 06:28:14 dopoledne »
vyplatí...jelikož domácí je domácí... !::

a este keby bolo s domaceho prasiatka tak uplne super
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 6324
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #60 kdy: Červenec 08, 2015, 09:28:27 dopoledne »
Udělal jsem si menší průzkum v Kauflandu. Sádlo stojí 55Kč/kg. Koupil jsem sádlo za 33Kč/kg. Zůstalo jen 0,8kg. Cena za plyn odhaduji 7 kč. Tak cca 0,8kg stojí 40 Kč. Tak 1kg sádla se škvarkami mi vychází 50 Kč. To je levnější než kupovaný.








Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #61 kdy: Únor 04, 2016, 02:48:51 odpoledne »
Dneska (teda 4. února 2016) jsem z Kauflandu zase přivezl 5 kg sádla.
Dneska se prodává za 29,90 Kč/kg. 
Jsou to 2,5 kg balíky  ;)
Jeden je nakrájenej,  a úž se hřeje v troubě  :P

Jó, ta cena platí do příští středy  ::)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #62 kdy: Únor 04, 2016, 04:31:11 odpoledne »
Udělal jsem si menší průzkum v Kauflandu. Sádlo stojí 55Kč/kg. Koupil jsem sádlo za 33Kč/kg. Zůstalo jen 0,8kg. Cena za plyn odhaduji 7 kč. Tak cca 0,8kg stojí 40 Kč. Tak 1kg sádla se škvarkami mi vychází 50 Kč. To je levnější než kupovaný. 
Já topím v kamnech - na teplo.
Sádlo dám v litiňáku s troškou vody do trouby, a zapálím si fajfku. 
Jenom po chvíli kontroluju, občas promíchám. Tak škvařím zadarmo, práce = jenom trochu, na pokrájení.
Škvarky nevymačkávám, ale pomelu i se zbytkem sádla  :P

Jóó, ten "úbytek", to je odpařená voda. Někdy trochu víc, jindy míň.
Nejsem detailista, já to nepřevažuju  ;)  Hlavně, že to má fajnovej šmak  :P
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline SoňaR

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4542
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #63 kdy: Únor 04, 2016, 05:12:47 odpoledne »
Poctivě škvařené sádlo je nejlepší, tomu nemůže to z obchoďáku (vařené ve vodě) konkurovat  :) .

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #64 kdy: Únor 04, 2016, 05:14:15 odpoledne »
. . . .  Neviem, kde sme urobili chybu, ale zo zimnej zabíjačky nám ostalo asi 10kg masti z chrbtovej slaniny-teda tej najlepšej, skladovanej v 4l sklenených pohároch v pivnici, a všetka už dosť páchne  . . . . . 

Zápach je způsobenej nějakou plísní, nebo hnilobou. 
Nemáš ve sklepě (v pivnici) nějakou plíseň ? (Spóry plísně volně poletují vzduchem, a sednou si tam, kde je nechceš !
Můžou to způsobit blízko uložené brambory nebo kořenová zelenina.

Poháry byly sice vymyté, ale možná v nich zůstala nějaká kapička vody. Stačí jedna kapka, anebo i orosená sklenice ! Ta voda může udělat neplechu !

Jak byly poháry uzavřené ? Víčka i sklenice umývám hned po vyprázdnění, a ukládám v suchu (na půdě) v krabicích čisté ! Pochopitelně je pečlivě myju i před použitím. Víčka taky očichám, jestli nemají nějakej cizí pach !

Plíseň a podobný neplechy jsou pěkný svinstvo, zažerou se do laku víčka, a už se jich nezbavíš  :-\

Já dávám sádlo do sklenic 0,720 litru. Nejběžnější zavařovačky !
Na každou sklenici zatahnu ještě zatepla pod víčko potravinářskou folii. Víčka překontroluj, v horký vodě dobře umyj, a nech vyscnout !
Malá sklenice je lepší na manipulaci, a pokud se něco pokazí, je toho alespoň málo.

Právě mám sádlo v troubě, až dám do sklenic přidám fotku  ;) -- když nezapomenu  ::)

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1827
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #65 kdy: Únor 04, 2016, 07:04:47 odpoledne »
Tak, sádlíčko je nalitý  :P
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D