Autor Téma: Domácí sádlo  (Přečteno 8830 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #50 kdy: Červen 30, 2015, 10:16:01 dopoledne »
Tak podle váhy má sklenice se sádlem 840g. Tak čistá váha je 534g. Bohužel jsem nezvážil všechno.
Sádlo pěkně vodní a na spodku nejsou drobečky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #51 kdy: Červenec 02, 2015, 01:57:42 odpoledne »
Domácí sádlo je super. Zkoušel jsem sníst 2 sklenice a povedlo se. P:-/

V kauflandu jsem objevil hřbetní sádlo za 29,90 Kč. Nekoupil jsem ho.


Nakoupil jsem plstní sádlo za 33,50Kč(1,396kg) a hřbetní 36 Kč(1,090kg).


Tak můžu experimentovat. ;)

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #52 kdy: Červenec 02, 2015, 03:21:44 odpoledne »
Zabijačky si doma pamatuji od 80 let. Dřív jsem byla moc malá. Ze začátku k nám jezdil řezník, později ho nahradil táta. Dneska už prasata nevykrmujeme, ale přivezeme je už mrtvá a vykrvená. Vzhledem tomu, že jsme tři rodiny, tak jednou ročně zpracujeme za víkend 3 prasata. 14 dní se pak na maso nemůžu podívat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #53 kdy: Červenec 03, 2015, 01:00:13 odpoledne »
Plstní sádlo:
Na začátku : 1242g.

sklenice 1- 879g
sklenice 2- 853g

celkem 1732g

prázdné celkem - 652g

Tak sádlo 1080g. Někam zmizelo 162g.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #54 kdy: Červenec 03, 2015, 01:08:49 odpoledne »
Voda vodička, vypařila se.....

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #55 kdy: Červenec 03, 2015, 01:16:45 odpoledne »
Přesně tak, ve všedch tkáních v tělech živočichů je voda. V některých více a v jiných (jako třeba tuková tkaň) zase o trochu míň...ale je tam.

Například u člověka se uvádí, že by tento podíl měl být kousek nad 50%. A dále, co litr vody, to kilo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #56 kdy: Červenec 03, 2015, 08:02:57 odpoledne »
Voda je prevít. U hřbetního to je ještě horší.

původní váha  neupravéného 1,09kg

přesnídávky: 307+270+305+312+309=1503g
Váha skleničky je cca 136g= 680g

Tak sádlo se škvarkami má 0,823kg. I s plynem to dělá 40Kč. Musím zjístit cenu jestli se my vyplatí škvařit sádlo.


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #57 kdy: Červenec 03, 2015, 08:09:30 odpoledne »
vyplatí...jelikož domácí je domácí... !::

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #58 kdy: Červenec 04, 2015, 06:28:14 dopoledne »
vyplatí...jelikož domácí je domácí... !::

a este keby bolo s domaceho prasiatka tak uplne super
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #59 kdy: Červenec 08, 2015, 09:28:27 dopoledne »
Udělal jsem si menší průzkum v Kauflandu. Sádlo stojí 55Kč/kg. Koupil jsem sádlo za 33Kč/kg. Zůstalo jen 0,8kg. Cena za plyn odhaduji 7 kč. Tak cca 0,8kg stojí 40 Kč. Tak 1kg sádla se škvarkami mi vychází 50 Kč. To je levnější než kupovaný.








Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #60 kdy: Únor 04, 2016, 02:48:51 odpoledne »
Dneska (teda 4. února 2016) jsem z Kauflandu zase přivezl 5 kg sádla.
Dneska se prodává za 29,90 Kč/kg. 
Jsou to 2,5 kg balíky  ;)
Jeden je nakrájenej,  a úž se hřeje v troubě  :P

Jó, ta cena platí do příští středy  ::)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #61 kdy: Únor 04, 2016, 04:31:11 odpoledne »
Udělal jsem si menší průzkum v Kauflandu. Sádlo stojí 55Kč/kg. Koupil jsem sádlo za 33Kč/kg. Zůstalo jen 0,8kg. Cena za plyn odhaduji 7 kč. Tak cca 0,8kg stojí 40 Kč. Tak 1kg sádla se škvarkami mi vychází 50 Kč. To je levnější než kupovaný. 
Já topím v kamnech - na teplo.
Sádlo dám v litiňáku s troškou vody do trouby, a zapálím si fajfku. 
Jenom po chvíli kontroluju, občas promíchám. Tak škvařím zadarmo, práce = jenom trochu, na pokrájení.
Škvarky nevymačkávám, ale pomelu i se zbytkem sádla  :P

Jóó, ten "úbytek", to je odpařená voda. Někdy trochu víc, jindy míň.
Nejsem detailista, já to nepřevažuju  ;)  Hlavně, že to má fajnovej šmak  :P
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #62 kdy: Únor 04, 2016, 05:12:47 odpoledne »
Poctivě škvařené sádlo je nejlepší, tomu nemůže to z obchoďáku (vařené ve vodě) konkurovat  :) .

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #63 kdy: Únor 04, 2016, 05:14:15 odpoledne »
. . . .  Neviem, kde sme urobili chybu, ale zo zimnej zabíjačky nám ostalo asi 10kg masti z chrbtovej slaniny-teda tej najlepšej, skladovanej v 4l sklenených pohároch v pivnici, a všetka už dosť páchne  . . . . . 

Zápach je způsobenej nějakou plísní, nebo hnilobou. 
Nemáš ve sklepě (v pivnici) nějakou plíseň ? (Spóry plísně volně poletují vzduchem, a sednou si tam, kde je nechceš !
Můžou to způsobit blízko uložené brambory nebo kořenová zelenina.

Poháry byly sice vymyté, ale možná v nich zůstala nějaká kapička vody. Stačí jedna kapka, anebo i orosená sklenice ! Ta voda může udělat neplechu !

Jak byly poháry uzavřené ? Víčka i sklenice umývám hned po vyprázdnění, a ukládám v suchu (na půdě) v krabicích čisté ! Pochopitelně je pečlivě myju i před použitím. Víčka taky očichám, jestli nemají nějakej cizí pach !

Plíseň a podobný neplechy jsou pěkný svinstvo, zažerou se do laku víčka, a už se jich nezbavíš  :-\

Já dávám sádlo do sklenic 0,720 litru. Nejběžnější zavařovačky !
Na každou sklenici zatahnu ještě zatepla pod víčko potravinářskou folii. Víčka překontroluj, v horký vodě dobře umyj, a nech vyscnout !
Malá sklenice je lepší na manipulaci, a pokud se něco pokazí, je toho alespoň málo.

Právě mám sádlo v troubě, až dám do sklenic přidám fotku  ;) -- když nezapomenu  ::)

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #64 kdy: Únor 04, 2016, 07:04:47 odpoledne »
Tak, sádlíčko je nalitý  :P
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Domácí sádlo - drůbeží
« Odpověď #65 kdy: Leden 05, 2020, 01:45:08 odpoledne »
Drůbeží sádlo a škvarky

Toto sádlo připravovali a používali zejména Židé. Příprava je téměř stejná, jako u vepřového sádla - vezme se tuk z husy, kuřete či slepice (kůže a ostatní sádlo), přidá se plátek cibule a pomalu se škvaří v silnostěnném hrnci. Hotové sádlo (jakékoliv) se pozná podle toho, že už tolik nepění. Sádlo se přecedí do kameninového hrnce nebo do sklenice, zbylé škvarky se jí samotné, nebo se přidávají do různých pokrmů, nebo se uchovávají zalité sádlem.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: Domácí sádlo
« Odpověď #66 kdy: Leden 05, 2020, 04:06:18 odpoledne »
Teraz som vyškvaril asi 50 litrov masti. /sádlo sa u nás nazýva vnútorný a črevný tuk, a má kratšiu dobu trvanlivosti/
Takže na dáky ten piatočok mám vystaráno. Po predošlých skúsenostiach dávam masť do suchých pohárov ešte horúce, dám viečko. Takto je masť hermeticky uzavretá podtlakom a vydrží v tme a chlade aj desiatky rokov. Teda nevydrží, bo sa minie, ale hypoteticky???  8) ;D

Keď čistím hydinu, tak si odkladám tuk, kože a pečienku a robím z toho najlepšiu paštétu na svete.  :bee:
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.