Autor Téma: Domácí sádlo  (Přečteno 8827 krát)

štika

  • Host
Domácí sádlo
« kdy: Leden 30, 2013, 07:25:51 odpoledne »
Raději změním téma.Jak vy škvaříte sádlo?
Dejte typ na škvarkovou pomazánku.Zapomněla jsem se maminky poptat a už je pozdě.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #1 kdy: Leden 30, 2013, 07:39:24 odpoledne »
Babička smažila rozkrájené na cca centimetr tlusté šály. A pak za tepla slévala a pak teprve krájela na škvarky. A škvarkovou pomazzánku dělala cca 4/5 škvarků, zbytek sádlo dodané lžící v tuhém stavu, větší špetka soli, na špičku nože pepře, rozmíchat zastudena a poté nechat rozležet do druhého dne. Ale je to třicet let tak za správnost receptu neručím. Bylo mi dost málo a ani mě to extra nezajímalo.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #2 kdy: Leden 30, 2013, 07:42:11 odpoledne »
Přesněji než: http://dolcevita.blog.cz/1201/jak-se-skvari-sadlo to snad ani nelze popsat. A babča do vody pod škvařícím se sádlem přidávala jakousi bylinku - musím zas provést křížový výslech svého staršího sourozence, jestli z ní vyrazím něco použitelného...
Škvarkovou pomazánku babička dělala na základě husté jíšky - rozvařila hustou jíšku a do ní zamíchala větší množství pomletých škvarků. A přidávala pomletého, co zrovna (z)bylo - zbytek jater, kořenovou zeleninu, kedluben, dýni, brambory, dle potřeby povařila nebo taky ne a dle potřeby rozmixovala nebo taky ne... Experimentátor jsem bezpochyby po babičce... Taková ta škvarková pomazánka, co se skládá jen z pomletých škvarků, u nás prakticky nebejvala. Babička tvrdila, že nejsme stroje, abychom potřebovali mazat tukem...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #3 kdy: Leden 30, 2013, 07:47:15 odpoledne »
Aha,jen jsem nevěděla,že do škvarkové pomazánky mám dát sůl.Myslela jsem si,že si ostatní posolí.Tak to tam hned šupnu.
Jinak maminka škvařila sádlo v pekáči v troubě.Pak sádlo odebírala a furt dokola(vždy tak po 20 min.),než zůstaly škvarky.
Dnes tu při tom byla kamarádka a hleděla.Ta to dělá na sporáku v hrnci a furt musí hlídat a míchat.
Takže má každý jinou metodu.Někteří prý přidávají mléko ale já nevím,jaký to má smysl.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #4 kdy: Leden 30, 2013, 07:50:47 odpoledne »
trouba je určitě lepší. A babička to vlastně taky slévala postupně. Do kameninového hrnce.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

štika

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #5 kdy: Leden 30, 2013, 07:50:59 odpoledne »
Já se tím tukem občas(jednou ročně(ráda namažu).
Dnešním dvoum pacientům(večerním)jsem škvarky se žitným chlebem nabídla(ale jen těm,co mohli jíst).A jak jim chutnalo.
Asi jsem zvláštní zubařka.Nestojí je to moc a ještě se nají. :) ;) :D ;D

štika

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #6 kdy: Leden 30, 2013, 07:52:04 odpoledne »
trouba je určitě lepší. A babička to vlastně taky slévala postupně. Do kameninového hrnce.
Ano,do takového sádelňáku.Však až přijedete,máte nachystáno.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #7 kdy: Leden 31, 2013, 12:25:15 dopoledne »
Zdravím.
Škvaření sádla :
Syrové sádlo, nejlepší je tzv. hřbetní (dá se i plsní, střevní ne, to je již horší kvality a smrdí), se nakrájí na kostky tak 3-4 cm. Dáme do hrnce podlijeme trochou vody (na 5 kg sádla tak malá naběračka). Zahříváme až se sádlo napaří a voda postupně vyvaří potom dáme kolečka cibule tak dvě tři. Vyškavařené sádlo postupně odebíráme naběračkou a lejeme do sádelňáku (kameninový hrnec).
Ne aby vás popadla "lenivá" a vy jste rezignovali na průběžné odebírání vyškvařeného sádla a míchání, bude mět nádech přepálení. Když je tak třetina již v sadelňáku tak se silně sníží příkon hořáku aby sádlo jen tak mírně bublalo. Kontrolujeme také barvu cibulových koleček, jakmile jsou zlatohnědé tak se vyndají a dají nová. Maminka je dávala do sádelňáku společně se sádlem, musíme michat aby se nepřípálily škvarky na dně. Když končíme a škvarky již jsou v úrovni hladiny sádla, tak tam nalejeme zběračku mléka (0,5 dl). Pozor silně to pění raději na dvakrát třikrát. Spálenina od sádla je dost hrozná, většinou to je II. a nebo III. stupeň. No a potom je vybereme, dost osolíme (asi jako maso) a na sítu naběračkou vymačkáme. Jsou dost nacucané a tak jim to prospěje. Nám taky.
Zhrnutí :
-Voda se dává v začátku pro napaření a pro první smažení, než je dostatek tuku,  aby se to nepřipálilo.
-Cibule se dává během celého smažení pro vůni a chuť sádla.
-Mléko způsobí svým odpařením a osmažením obsažené bílkoviny v mléce překrásnou načervenalou barvu škvarečků.
-lisování v závěru je proto, že i čerstvé škvarky obsahují dost sádla-nebudem aspoň tak tlustý.

Škvarková pomazánka :
Tak ta se dělala moc málo i když se po ni vždy jen zaprášilo. Škvarky se totiž většinou "sežraly" dost rychle, takže nezbylo.
Solené škvarky (0,5 kg-odhad, nikdy jsem to nevážil) namelem (mlýnek na maso, deska díry pr. 3-5 mm) dáme do hrnce přidáme trošínku vody a ohřejem. Škvarky ba se měli podusit a napařit, přidáme pepř, trochu kmínu (drcený) a lžíci hořčice. Pro lepší mazání na chleba se může přidat pár lžic vyškvařeného sádla.
Tak a to je základ. Je to již hóóódně jedlé.
Varianty :
-Nedáváme vodu a škvarky nerozdusíme, jsou potom křupavější a chroupou.
-Nedáváme hořčicí a dáme mletou pálivou papriku, krásně to zčervená a je to pikantní. To mám rád, já bych dal přímo chilli omáčku, lžičku.
-Nakrájíme velmi jemně dvě cibule (pr. 5 cm) a zamícháme do kterékoliv varianty.
- utřeme (bez soli) 1-2 paličky česneku a přidáme do základu, nedáváme pálivou papriku, shořela by nám huba, ani hořčici (nejni to dobré). Je to zdravé a silně ostré ale na tancovačku nechoďte ;) ;)
-Do 2 dl mléka zakvedláme dvě lžíce hl. mouky a uvaříme hustší kaši, při dováření a nebo i na začátku dáme čtvrt-půl kostky masoxu, rozvařit. Přidáme do základu, je to nastavení do všech přísad. Jde to vyrobit (kaše) i z jíšky na sádle a zalitím mlékem. Prostě je toho víc, když nejsou peníze.
Tak děvčata honem k plotně a vaříme ! !DOBROU CHUŤ
Miki
   

CyPro

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #8 kdy: Leden 31, 2013, 04:19:51 dopoledne »
Mí rodiče dělali sádlo stejně, jako Miki.
S drobnými rozdíly:
- bez cibule, jen čistý syrový špek,
- zahřívání s trochou vody pomalu od začátku,
- neodebírali vyškvařený materiál průběžně, vždy se vyškvařila celá dávka naráz.

Sádlo nemělo nikdy nádech připálení. Vonělo zkrátka sádlem. Ale vždy se dělalo malé množství, tak 3-4 litry, v bytě na plynovém sporáku. Na lisování jsme měli speciální ruční lis. Škvarky pak byly "dietní", připomínaly papír, což mělo výhodu v tom, že se vešly pohodlně mezi namazané chleby.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #9 kdy: Leden 31, 2013, 07:28:32 dopoledne »
Podobně jako Miki - včetně mléka, to je tam hlavné kvůli barvě a vůni. Nedávám cibuli a většinou - když se začíná bílkovina ze škvarků připalovat, tak dokud je ještě hnědá (do zlatova) přeliju sádlo do čistého hrnce - pak už se tolik nepřipaluje. Abych ten hrnec nemusel umývat - uvařím v něm polévku :). Odebírám průběžně sádlo, to které beru jako první se také první konzumuje - vydrží nejméně (má nejvíc vody). Na závěr škvarky lisuji v cedníku naběračkou. Pomazánku dělám jen někdy, většinou se škvarky sní dříve než se začne pomazánka dělat.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #10 kdy: Leden 31, 2013, 08:35:31 dopoledne »
Prasačie sadlo nakrájame na kocky 1cm x 1cm   +/- nejaký ten milimeter, dôležité je aby boli podobné veľkosti. Dá sa aj pomlieť na mäsovom mlynčeku na najväčších dierach aké sú k dispozícii. (18mm)  Pomleté sadlo vydá viac masti ale škvarky sú totálne vyškvarené a vhodné tak pre psa.  Klasické vyškvarené kocky používame na škvarkové pagáče a psom na prilepšenie počas mrazov. Nie je dobré jesť ich veľa je to predsa len prepražené.

Nakrájané alebo pomleté sadlo škvarím najlepšie vo vysokom  smaltovanom hrnci s neporušeným smaltom. Skúšal som aj nerez ale masť vyškvarená na smalte je lepšej chuti. Doma máme čisto hrnce na zabíjačkové práce, niektoré ešte po babke a prababke z I. ČSR.   Škvarím len čisté sadlo bez vody, cibule či iných prídavkov. Voda spôsobuje akurát tak prskanie a to je u škvarenej masti nebezpečné. Sadlo opatrne zohrievam a stále miešam, kým nepustí aspoň 1 cm masti a zvýšim ohrev a stále sa premiešava aby sa neprichytilo na dno nádoby.  Na miešanie nepoužívať kovové miešadlo ale dlhú a širokú drevenú lopatku (najlepšia je buková).  Miešame a škvaríme kým nezhnednú kúsky sadla do škoricova a začnú počas praženia vydávať taký šuštivý zvuk. Odstavíme ohrev a opatrne scedíme do smaltovanej, drevenej, kameninovej alebo sklenenej nádoby. Keď dávame horúcu masť do sklenených a kameninových nádob tieto musia byť ohriate, vysušené, najlepšie keď ich máme od minulého dňa v teple. Naliatie do studených obalov môže skončiť ich roztrhnutím.   Masť necháme pri izbovej teplote vychladnúť a skladujeme v chlade, bez prístupu svetla a v suchom prostredí.

Bezpečnosť pri práci:  dobré je mať okuliare (dioptrické alebo ochranné) dlhé rukávy a nohavice, na ruky plátené rukavice.  Pozor na obarenie vyškvarenou masťou ! Je to horšie ako vriacou vodou !

Sadlo z husí alebo kačiek pokrájame na kocky okolo 0,5 x 0,5 cm, tiež sadlo z jazveca ale to odporúčam škvariť von

Sadlo z hovädzieho dobytka a jelenie sadlo škvaríme ako prasačie. Výsledná masť sa ale nezvykla u nás jesť. Používala sa na technické účely v domácnosti a gazdovstve.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #11 kdy: Leden 31, 2013, 12:17:45 odpoledne »
Zdravím,
Plenty : s tím opařením opravdu je to nebezpečné a sklo to je přímo horor.
Pamatuji jak brácha se jednou angažoval při rozlévání sádla a vzal si sklenici,
(potom vyprávěl, že si chtěl udělat sám pro sebe pomazánku) Mohlo mu být tak 16-17. Sklenice praskla a polila ho na stehně. Přesto že měl tepláky tak se muselo do nemocnice. Doktor prohlásil, že měl ještě štěstí, že to bývá i horší,  podlitý puchýř po celé boční straně stehna v délce tak 25 cm a šířky 10. Dodnes tam má trochu jinou barvu kůže. Doktor říkal, že vařící mastné látky, sádlo a oleje jsou podstatně nebezpečnější než třeba voda. OPRAVDU SI DEJTE POZOR.

Tak a teď mě poreferuj co myslíš s tím sádlem z jezevce. To se vůbec přes ten smrad někde používá, a když tak kde ? ? ?
A co s tím sádlem z hovězího, skopového a jeleního ? ?  To je přeci lůj nebo ne, u nás z toho dělala maminka lojové svíčky pro případ nouze. Taky pěkně při hoření kouřily a smrděly.
Taky říkala, že když by bylo nejhůř při nějaké katastrofě (válka byla ještě v čerstvé paměti), že se dají i sníst. (ale bez knotu  ??? :o )
Většinou když ho bylo dost tak se dávalo praseti a nebo se dělali koule se semínky pro sýkorky na zimu, to byla většinou naše (klučičí) práce.
Miki.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #12 kdy: Leden 31, 2013, 01:05:04 odpoledne »
Sadlo- masť z jazveca má veľké liečivé účinky. U nás rusínov sa používa tradične od nepamäti.
Čistá studená masť sa natiera na hruď a chrbát pri zlom vyklašliavaní, zápaloch priedušiek, pľúc... astmu... Dá sa aj piť v pálenke ale je to otrasný hnus (čo fakt pomáha).  V poldeci  pálenky sa rozpustí čajová lyžička, dať na špičku noža škorice a pomaly vypiť aby ostalo na mandliach. Používa sa aj do hriatej pálenky.
Manželka pridáva do niektorých svojich mastí  s propolisom a voskom aj po lyžičke jazvečej masti na jedno balenie. Zjemní to konzistenciu a masť sa ľahšie vstrebáva.
Nie som poľovník ale jazvečiu masť si kupujem a ešte viac vymieňam za produkty farmy.  Najviac smrdí praženie, ono je to predsa len psovitá šelma. 

Loj sa používal na výrobu kolomaže, výrobu pochodní, mastenie kožených postrojov, v zmesi loj-včelí vosk 1:1 na topánky, lojové sviečky... a ako píšeš sýkorkám na prilepšenie.
Plenty

Pod pojmom sadlo sa u nás rozumie nevyškvarené sadlo . Vyškvarený produkt je po slovensky masť  alebo východniari a rusíni to volajú  šmalec :)  Po slovensky časť sadla z ktorej sa vyškvarila masť povie oškvarky. A znovu východniari s rusínmi používajú synonymum " škvarky"

Z rozprávania starých rodičov si pamätám, že v starých dobách sa robilo aj tak, že hrubé črevo prasaťa sa umylo z oboch strán, prevrátilo sa a postupne sa liala horúca masť  ako keď sa plnia klobásy. Niekto to aj delil na kúsky ako jaternice, prípadne sa dali škvarky do čreva a to sa zalialo masťou. Dalo sa to aj zaúdiť ale niekto to nechával len tak vychladnúť a skladoval to v komore zavesené s klobásami do jari.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #13 kdy: Leden 31, 2013, 04:49:41 odpoledne »
Některá doplnění - jezevec není psovitá ale lasicovitá šelma ( stejně jako tchoř a nebo skunk  :D ) sádlo z jezevce se opravdu ještě i dnes používá, stejně jako psí. jelení lůj se používal na ošetřování obuvi - někdy se do něj přidávaly saze a nebo dřevný dehet a také jako ochrana pokožky - ale to nesmí být z jelena střeleného v říji - smrdí tzv "prkem" , horké sádlo má podstatně vyšší teplotu než vroucí voda. také proto je tak nebezpečné

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #14 kdy: Únor 02, 2013, 05:01:43 dopoledne »
Zdravím,
plenty gloch díky.
Miki.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #15 kdy: Únor 03, 2013, 01:29:09 odpoledne »
Gloch vďaka za opravu a správne zatriedenie jazveca do príslušnej kategórie.
Aj mi bolo divné prečo to škvarenie jazvečej masti smrdí ako tchor :D
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #16 kdy: Únor 03, 2013, 03:10:39 odpoledne »
Když jsem byl malý, tak mi máma dávala psí sádlo na průdušky, mazala mne tím nebo mi to přidávala do slepičího vývaru. V nedalekém lomu pracovali chlapi co dokázali sežrat prakticky cokoliv, co jim hajný přinesl, od nich to psí sádlo dostávala, chodili do naší hospody na pivo.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

visla

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #17 kdy: Červenec 20, 2013, 09:28:07 odpoledne »
1 kg hřbetního sádla nakrájíme a dáme do hrnce. Nesmí tam být žádné maso. Budeme potřebovat vodu na podlití na začátku.  Trvá to asi 2 hodiny než je sádlo a škvarky hotové.

Doporučuji s chlebem a solí.

exteride

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #18 kdy: Červenec 23, 2013, 05:26:27 dopoledne »
Domácí sádlo je úplně jiné než to kupované. Domácí sádlo není ztužené.

Ina

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #19 kdy: Červenec 23, 2013, 05:39:31 dopoledne »
Z plstního sádla vyškvaříte jenom velmi nekvalitní sádlo, které časem žlukne.

Jantar

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #20 kdy: Červenec 25, 2013, 08:05:12 odpoledne »
Kupujte jenom hřbetní sádlo.

rudy

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #21 kdy: Srpen 22, 2013, 09:31:17 odpoledne »
Nemůžu dopustit na škvarkovou pomazánku.

mark

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #22 kdy: Srpen 28, 2013, 08:12:17 odpoledne »
Je ho dobré mít u uzavřené nádobě, aby nechytalo pachy z okolí.

Leon

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #23 kdy: Říjen 08, 2013, 08:58:56 odpoledne »
Kolik stojí kilo hřbetní sádlo?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #24 kdy: Říjen 10, 2013, 09:37:02 odpoledne »
Tak mam za sebou delani domaciho sadla. ;)

Leon

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #25 kdy: Říjen 10, 2013, 09:38:42 odpoledne »
Dá se nějak využít plsné sádlo?

Gepard

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #26 kdy: Říjen 10, 2013, 09:41:28 odpoledne »
Dá se nějak využít plsné sádlo?
Kupuješ ho v supermarketech, který se zpracovává chemicky. Poznáš po ochutnání domácího rozdíl. ;)

Torzo

  • Host
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #27 kdy: Říjen 10, 2013, 10:12:24 odpoledne »
Tak mam za sebou delani domaciho sadla. ;)
Kolik kil?

Offline Stan

  • ***
  • Příspěvků: 146
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #28 kdy: Březen 02, 2014, 06:14:06 odpoledne »
Jen si dovolím malou technickou poznámku.
Sádlo masožravců, zejména kunovitých šelem lze v medicíně ocenit především pro jeho relativně nízký bod tání. Mast na takovém základě se velmi snadno vstřebává. Příkladem budiž např. norčí tuk. Ten je drahou součástí pleťových krémů v moderní kosmetice a taje už při 37°C, což je tělesná teplota.
A ještě jedna  ad lůj. Má babička pekla skvělé domácí buchty. Nebyly zadělávané sádlem, nejím vepřové maso a bezpečně poznám vůni i příchuť byť trošky "prasátka". Máma mi nedávno vysvětlila, že těsto Babi dělala s hovězím lojem!  Inu máme dnes asi dost předsudků. ;)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #29 kdy: Březen 29, 2015, 10:31:25 odpoledne »
Dá se nějak využít plsné sádlo?
Dá.
Na zabíjačkách se zpracuje do jelit, nebo do zabíjačkového guláše.
Pokud ho máš doma a vyškvaříš, zpracuješ ho do vaření, nejlépe tak do měsíce.

Eventuelně se dá zpracovat na mýdlo, ale to jsem zatím neskoušel.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #30 kdy: Duben 01, 2015, 10:01:09 odpoledne »
Na škvaření sádla (řemenového, teda podkožní) mi nejvíc vadí to, že se musí celou dobu míchat pádlem.
Protože jsem člověk línej, vymyslel jsem zpracovámí bez míchání :
3 - 4 kg sádla nakrájenýho na kostičky, (velikost asi jako polovina krabičky zápalek) podleje se to asi 3/4 až 1 dcl vody. Vrazí se do trouby. ALE NA MŘÍŽKU ! JINAK SE TO PŘIPALUJE !!
Míchne se tak po každý půl hodině.  Když je dost sádla, nabězačkou se může oebírat.

Zbylý škvarky se můžou buďto vymačkat, a skrmit drůbeži,  nebo se v mlejnku na maso pomelou. Na skladování šup do sklenice, a do chladna.
Osolí se, a je to fajn pomazánka, já mám mletý škvarečky rád pod vajíčka  :P
Je možné přidat trochu hořčice, jamně nakrájenou cibulku a třeba nakrájenou zavař. okurku.
Ta pomazánka je potom ale k rychlý spotřebě. 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #31 kdy: Duben 02, 2015, 06:39:34 odpoledne »
My ku kotline ku škvarkom vždy postavíme najufrflanejšiu babu, a máme aspon klud.

Škvarky sú delikatesa. Škoda hydine.
 Ja škvarky pomeliem spolu s pečienkou, vareným zemiakom, pár varených kožiek, /môže byť aj kus mäsa/primiešam surové vajíčka, sol, mleté čierne korenie. Natlačím do pohárkov, sterilizujem a výborná domáca pečenová paštéta.  ;)

Samozrejme oškvarkové pagáče sú tiež výborné. http://varecha.pravda.sk/recepty/listkujuce-oskvarkove-pagace-fotorecept/55700-recept.html
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #32 kdy: Duben 02, 2015, 07:29:51 odpoledne »
Do škvarkový pomazánky dávat brambory (zemiaky) ? To jsem nikdy neslyšel. Ale nakonec  --  proč né.
(Kolik jich dáváš ? Jsem zvědavej :-)  )


Dneska na TV Prima dělal škvarkovku jeden soutěžící v pořadu "Prostřeno".
Mimochodem, našla se jedna, co ani neochutnala  ;D 
Inu, kdo škvarky nejí, tak opravdu skrmit kámoškama   ;D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #33 kdy: Duben 03, 2015, 12:11:12 dopoledne »
Oškvarková pomazánka je jedno, a domáca pečenová paštéta druhé.
Robím niečo podobné, ako v tomto recepte. Len tú papriku nedávam. Množstvá dávam tak podla chuti. Niekedy pridám aj nasekané vlašské orechy, alebo sušené brusnice. Mám rád, keď je pokaždé trošku iná... ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #34 kdy: Duben 03, 2015, 09:04:05 dopoledne »
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #35 kdy: Červen 29, 2015, 01:37:19 odpoledne »
Tak zas začínám s domácím sádlem, abych zkusil experiment s játry.. Zatím z hřbetního. Cena 33 Kč/kg. Koupeno 1,3kg. Ve čtvrtek mám objednaný plsní.


Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #36 kdy: Červen 29, 2015, 01:46:40 odpoledne »
Tak jsem nevěděla, co je to plsní sádlo. Teď už vím, a také vím, že ho škvařit nebudu. Jedině podkožní.

Rozeznáváme dva druhy vepřového sádla: podkožní a vnitřní.

"podkožní", neboli "řemenové" (se používá také na výrobu uzené slanina) a
"vnitřní", neboli "plsní". Plsní nebo také střevní vepřové sádlo se získává vyškvařením tukových hmot, přirostlých na střevech vepře; nemá tak dobrou kvalitu. Je z něho méně škvarků a nejde dlouho skladovat, jako sádlo podkožní. Nikdy proto nemícháme sádlo vnitřní plstní s podkožním. Plsní nebo také střevní vepřové sádlo se získává vyškvařením tukových hmot, přirostlých na střevech vepře. Za méněcenné se také pokládá sádlo tmavě zbarvené (spálené) nebo sádlo z vepřů krmených na př. rybí moučkou, jatečními odpadky a pod. Toto sádlo mívá nepříjemnou až odpornou příchuť po rybině nebo po zmíněných odpadcích.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #37 kdy: Červen 29, 2015, 02:01:50 odpoledne »
Teda pokud já vím, tak vnitřní sádlo se používá jenom do jelit, teda do "kroupáků", při zabíjačce.

Na naložení jater nebojiného bych ho ale asi nepoužíval.


Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #38 kdy: Červen 29, 2015, 02:40:25 odpoledne »
Tady je to samý experiment. Zajímalo by mne jak je to v USA, jestli vedou třeba statistiky kolik prepperů dostane ročně otravu botulotoxinem  ;D Oni tam mají rádi to domácí zavařování konzerv na 100°C ....  ;D

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #39 kdy: Červen 29, 2015, 02:40:46 odpoledne »
Sádlo se používalo masově zejména za druhé světové války při velkém nedostatku másla a bylo německými okupanty nařízeno z každého vepříka po domácí zabíjačce odevzdávat dva rozměrné hřbetní sádelnaté krupony. To byla povinnost každého řezníka krupon odebrat, zpracovat a sádlo odevzdat.

To bych chtěla vidět, jak si uhlídali každého pašíka. :D :D :D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #40 kdy: Červen 29, 2015, 03:04:46 odpoledne »
Často zůstavaji kousky masa. Dá se použít třeba do segedinského guláše. Někdo to jí jako slaniny, ale je potřeba nakrájet na jemně, aby byla pěkně křupavá.







Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #41 kdy: Červen 29, 2015, 03:09:33 odpoledne »
Nu, vnitřní sádlo nebylo populární proto, že nešlo vyudit, ani prosolit na slaninu.Používalo se však v pekárenství a cukrářství, na výrobbu jíšek. To se jednou za čas vzal pořádnej hrnec a do něj se dalo 5 kilo vnitřního vyškvařeného sádla, a udělala se jíška z patřičného množství mouky. Moje babička měla tři hrnce.v jednom sádlo, v druhém světlou jíšku a v třetím tmavou jíšku. Pak už se jen chodilo do komůrky s žejdlíkem, nebo lžící pro trochu osolené jíšky. V chladnu vydržela od prasete do prasete.
Jinak jsem kolikrát sádla smíchal a ničehož nic jsem nepozoroval.
Sádlo uzavřené v plechovicích a uložené v chladnu vydrží mnoho let.
Nedávno jsem otevřel plechovku z roku 93 a senzoricky bez závad, dokonce jsem použil na topinky a bez pohromy.
Než se přešlo na zdravé a skvělé margariny, bylo sádlo zcela zásadní potravinou.Máslo bylo drahé, stálo vždy jako med.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #42 kdy: Červen 29, 2015, 03:18:30 odpoledne »
Štiko, nechci kecat, protože si to nepamatuju přesně, ale dědda vyprávěl, že to nebyl pouze výmysl němců, ale že to s těmi krupony zůstalo i za soudruhů. Nevím, neamatuju zda to bylo nebo nebylo, děda si totiž pašíka vždycky zabíjel sám, nikde nic nehlásil a sousedi byli stejného ražení. Je teda ale pravda, že si vybavuju zabíjačky až od osmdesátých let...tak nevím, jak to s tím kruponem bylo předtím...nechci kecat.

Jinak, my škvaříme sádlo ve velkém smaltvaném hrnci (kostičky něco méně než 2x2 cm), teď teda už na plynu, od oka podleju vodou a škvařím a míchám a škvařím a míchám. Sádlo neodebírám, prostě vyškvařím celou várku najednou. Dávám do něj při škvaření jen trochu soli. Míchám velkou, opravdu velkou vařečkou. Neodebírám proto, že podle mojí babičky když se sádlo dostatečně neproškvaří, tak pak nevydrží tak dlouho. A je pravda, že teď vydrží několik měsíců úplně bez problémů, jen v chladnějším špajzu. Teda, pokud se nesežere.

Jinak, sádlo je prevít, nejdřív se zdá, že se nebude a nebude dělat, pak najednou se začně krásně škvařit a tak krásně bublá ... a najednou, během pár minut je ze syrového hotové a když se to prošvihne, zase otázka pár minut, je to všechno v  ::! a škvarky i sádlo je spálený. Já ho vyndávám, když mají škvarky světle zlatavou barvu a tak zvláštně šustí ... přirovnal bych to si k průklepovímu papíru, to je asi tomu zvuku nejblíž. Vyndat, přes cedník slít sádlo a škvarky vymačkat. A pozor, když to vystřínke, nebo nedej bože vyšplouchne, bolí to jako sviňa a pořádná spálenina je na světě. Dost nebezpečný a je lepší to při zabíjačce nechat raději na druhý den nebo při zabíjačce nepít, jak komu libo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #43 kdy: Červen 29, 2015, 03:32:02 odpoledne »
Tak hotovo.
 Jak psal .vancura, tak to vypadalo, že se nic neděje, ale pak najednou se to spustilo a bylo hotovo.

Zvážil jsem sklenice a prázdná na sádlo měla 306g a na škvarky měla 325g. Tak pak to zvážím až vychladne. Měl jsem zvážit i to maso. Tak příště. Je otázka jestli se hmotnost sádla sníží.:)








Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #44 kdy: Červen 29, 2015, 04:09:24 odpoledne »
Já mám sádlo ještě z loňska, už aby se spotřebovalo a mohla jsem znovu škvařit.
Já škvarky nevymačkávám a nejraději je mám ještě horké až teplé, posolené s chlebem.
Ježkovy oči, já mám na ně chuť.
Pokaždé si říkám, že udělám škvarkovou pomazánku, ale rodinka mě je doslova sežere ještě teplé. :D :D :D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #45 kdy: Červen 29, 2015, 05:22:25 odpoledne »
Odvádění kruponu přežívalo ještě koncem sedmdesátejch let.
Krupon si bral řezník, jako součást svý odměny.
(Teda na kolínsku, kde jsem tenkrát bydlel.)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #46 kdy: Červen 29, 2015, 06:41:16 odpoledne »
Fakt dělání sádla ve smaltovém hrnci je lepší sádlo? Nebo to má i jiný důvod?

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #47 kdy: Červen 29, 2015, 07:17:42 odpoledne »
ja vytapam mast v zabijackovej kotline uplne na konci zabijačky.krajam cca 5X5cm kusky podlejem vodou a miešam.ked zacne sadlo puštat tak ho trochu osolim.cca pol hodinu pred predpokladanym koncom vytapania pridavam vnutorny tuk a cca 5 minut pred koncom ked zacnu oškvarky pri miesani šuštať pridam dva deci mlieka.mast zacne penit a oškvarky ziskaju jemnejsiu chut.mast aj napriek pridanemu vnutornemu tuku vydrzi celi rok az do dalsej zabijačky v tmavej špajzi aj pri sucastnej teplote okolo 18 stupnov
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #48 kdy: Červen 29, 2015, 07:37:52 odpoledne »
No, děda šel do kriminálu za černou zabíjačku v roce 1962.Jako důchodce. I tehdy se musel odevzdávat krupon a hřbetní špek.
Ale bohajeho, takové čerstvé, ještě teplé škvarky a k tomu čerstvý chleba.....Kristova noho, to bych si dal.
Já jedl jednou u kámoše pečenou vepřovou kůži, podlitou pivem, já málem omdlel, jak to bylo dobrý.
A dobré škvarky taky neumí každej....A pečený prasečí ocásky.To bylo dáávno.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re:Domácí sádlo
« Odpověď #49 kdy: Červen 30, 2015, 01:38:15 dopoledne »
Ono masť a krupón sa odovzdávali, lebo to bola základná surovina na výrobu obuvi a remenov, hlavne pre armádu. To bol nedostatkový artikel vždy. / V každom vojnovom filme vyzúvali mrtvých.../

Neviem, kde sme urobili chybu, ale zo zimnej zabíjačky nám ostalo asi 10kg masti z chrbtovej slaniny-teda tej najlepšej, skladovanej v 4l sklenených pohároch v pivnici, a všetka už dosť páchne. Uvažujem ju do budúcna buď sterilizovať, alebo mraziť. To mrazenie mi ale príde mrhanie energiou.

Predtým sme mali svine mäsové bez tuku, a ten vždy chýbal. Teraz sme zobrali preto svinku velikú a mastnú, ale som z toho sklamaný, lebo v masti sa vždy uchovávalo aj zaliate pečené mäso, a vydržalo tam aj rok....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.