Zdravím.
Škvaření sádla :
Syrové sádlo, nejlepší je tzv. hřbetní (dá se i plsní, střevní ne, to je již horší kvality a smrdí), se nakrájí na kostky tak 3-4 cm. Dáme do hrnce podlijeme trochou vody (na 5 kg sádla tak malá naběračka). Zahříváme až se sádlo napaří a voda postupně vyvaří potom dáme kolečka cibule tak dvě tři. Vyškavařené sádlo postupně odebíráme naběračkou a lejeme do sádelňáku (kameninový hrnec).
Ne aby vás popadla "lenivá" a vy jste rezignovali na průběžné odebírání vyškvařeného sádla a míchání, bude mět nádech přepálení. Když je tak třetina již v sadelňáku tak se silně sníží příkon hořáku aby sádlo jen tak mírně bublalo. Kontrolujeme také barvu cibulových koleček, jakmile jsou zlatohnědé tak se vyndají a dají nová. Maminka je dávala do sádelňáku společně se sádlem, musíme michat aby se nepřípálily škvarky na dně. Když končíme a škvarky již jsou v úrovni hladiny sádla, tak tam nalejeme zběračku mléka (0,5 dl). Pozor silně to pění raději na dvakrát třikrát. Spálenina od sádla je dost hrozná, většinou to je II. a nebo III. stupeň. No a potom je vybereme, dost osolíme (asi jako maso) a na sítu naběračkou vymačkáme. Jsou dost nacucané a tak jim to prospěje. Nám taky.
Zhrnutí :
-Voda se dává v začátku pro napaření a pro první smažení, než je dostatek tuku, aby se to nepřipálilo.
-Cibule se dává během celého smažení pro vůni a chuť sádla.
-Mléko způsobí svým odpařením a osmažením obsažené bílkoviny v mléce překrásnou načervenalou barvu škvarečků.
-lisování v závěru je proto, že i čerstvé škvarky obsahují dost sádla-nebudem aspoň tak tlustý.
Škvarková pomazánka :
Tak ta se dělala moc málo i když se po ni vždy jen zaprášilo. Škvarky se totiž většinou "sežraly" dost rychle, takže nezbylo.
Solené škvarky (0,5 kg-odhad, nikdy jsem to nevážil) namelem (mlýnek na maso, deska díry pr. 3-5 mm) dáme do hrnce přidáme trošínku vody a ohřejem. Škvarky ba se měli podusit a napařit, přidáme pepř, trochu kmínu (drcený) a lžíci hořčice. Pro lepší mazání na chleba se může přidat pár lžic vyškvařeného sádla.
Tak a to je základ. Je to již hóóódně jedlé.
Varianty :
-Nedáváme vodu a škvarky nerozdusíme, jsou potom křupavější a chroupou.
-Nedáváme hořčicí a dáme mletou pálivou papriku, krásně to zčervená a je to pikantní. To mám rád, já bych dal přímo chilli omáčku, lžičku.
-Nakrájíme velmi jemně dvě cibule (pr. 5 cm) a zamícháme do kterékoliv varianty.
- utřeme (bez soli) 1-2 paličky česneku a přidáme do základu, nedáváme pálivou papriku, shořela by nám huba, ani hořčici (nejni to dobré). Je to zdravé a silně ostré ale na tancovačku nechoďte
-Do 2 dl mléka zakvedláme dvě lžíce hl. mouky a uvaříme hustší kaši, při dováření a nebo i na začátku dáme čtvrt-půl kostky masoxu, rozvařit. Přidáme do základu, je to nastavení do všech přísad. Jde to vyrobit (kaše) i z jíšky na sádle a zalitím mlékem. Prostě je toho víc, když nejsou peníze.
Tak děvčata honem k plotně a vaříme ! !DOBROU CHUŤ
Miki