Autor Téma: Ryby,ryby,ryby  (Přečteno 4788 krát)

alwarez

  • Host
Ryby,ryby,ryby
« kdy: Leden 30, 2013, 12:05:12 odpoledne »
Pro priklad kapr se vytira asi 2x rocne a pokazde je to asi 800 000 pulcu ryby jsou nekonecna zasoba potravy.....cina ma kade co vedou donekonecna vsechny mozne druhy ryb tak se o potravu nebojte .....kapr je tady povazova za spatnou rybu .....

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #1 kdy: Leden 30, 2013, 12:25:55 odpoledne »
Zemekoule rybami ma schopnost nekolikrat nakrmit populaci .....

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #2 kdy: Leden 30, 2013, 12:46:59 odpoledne »
Ty ryby ale musíš něčim krmit. Jinak pulci pochází od žab a ryby maj potěry :)

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #3 kdy: Leden 30, 2013, 01:10:04 odpoledne »

je mi to jasne mne se jedna o vychovani co nejvice ryb v co nejkratsim case .......

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #4 kdy: Leden 30, 2013, 01:46:19 odpoledne »
Zdravím,
Opět se pohybujeme v oblacích Alvarez ty jsi fantasta . V době kdy je v mořích stále menší počet rybí populace a ty co ještě jsou tak mají podměrečné míry. Jako třeba tuňáka dnes nevylovíš většího než 100 kg a byly ještě nedávno doby kdy takové čudly házeli zpátky do moře a na lodi byly pouze ty 300 Kg a více. Nemají ani čas aby dorostly do reprodukční velikosti. Tresky na severu jsou dnes jako dříve přerostlé makrely a ty makrely dnes nekoupíš taky v původní velikosti já pamatuji když mě bylo tak 15 let (to je před 50 lety), že velká makrela v mém mládí měla běžně 30-35 cm a vážila 3/4 kila, dnes musíš větší vybírat a stejně má max. 20-25 cm atd. atd. Kdyby se nezakázal lov verlryb tak jsou dnes v mořích vyhubený. Devastace se velmi zvýšila po zavedení tzv. vlečných sítí kdy se loví všechno a teprve na lodi se ryby třídí, až 40% jde jako MRTVÝ odpad znovu do moře to je panečku efektivita a likvidace života v moři ? ? Drancování a zase drancování, peníze na prvním místě. A ty chceš říkat, že moře uživí několika násobek lidí na planetě ? ? ? A na tu devastaci stačilo posledních 50 let ? ?
.....Opravdu....posaďte se  radši na zem.  :( :(
Miki.

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #5 kdy: Leden 30, 2013, 02:17:47 odpoledne »
Nesmysl kdyz jdete po odlivu u more vzdy tam najdete desitky uvaznutych ryb neverte  tem komunictickym kecum na pobrezi je dost ryb na uziveni se jednotlivce po kazdem odlivu tady na plazich zustane desetitisice ryb tedy posledni hurikan zabil vice jak 10 000 ontater co je jich na 5 milionu,,,,,

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #6 kdy: Leden 30, 2013, 04:35:08 odpoledne »
Pozor musime brat oceany a ne ty obklopene moricka jako kolem stredozemniho more je vse vyzrano ......

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #7 kdy: Leden 30, 2013, 04:44:40 odpoledne »
Zdravím,
Já ale nepsal, že v moři již nejsou ryby. Psal na to, že jsi uváděl, že moře uživí několikanásobek lidí na planetě. Což mě dělá, pokud budu při zemi, tak třeba trojnásobek by byl těch 21 miliard.
Jste se zbláznili žejo ? ?  ;D ;D
Miki.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #8 kdy: Leden 30, 2013, 04:52:51 odpoledne »
Nesmysl kdyz jdete po odlivu u more vzdy tam najdete desitky uvaznutych ryb neverte  tem komunictickym kecum na pobrezi je dost ryb na uziveni se jednotlivce po kazdem odlivu tady na plazich zustane desetitisice ryb tedy posledni hurikan zabil vice jak 10 000 ontater co je jich na 5 milionu,,,,,
Já netušila, že ondatra je ryba. U nás je ondatra hlodavec...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #9 kdy: Leden 30, 2013, 04:57:41 odpoledne »
Nevedomujete si silu planety ta muze uzivit temer 100 miliard lidi nikdo nebude verit.......vsechny ty pogromy jsou zpusobeny valkou......

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #10 kdy: Leden 30, 2013, 05:00:42 odpoledne »
Jasne ondatra je hlodavec :P

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #11 kdy: Leden 30, 2013, 05:01:13 odpoledne »
Zdravím,
Alwarez ode dneška jsem tě zařadil mezi fantasty..... 100 miliard, že jóóó..... ? ?
HA HA HA.
Miki.

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #12 kdy: Leden 30, 2013, 05:25:40 odpoledne »
Nikdo mi neveri,ze ze vzduchu je mozne dostat vodu ,a existuji pristroje ze i na pousti je mozne dostat vodu .......nechaji se nechat jist i kobylky atd

Offline Centurion

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 188
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #13 kdy: Leden 30, 2013, 05:40:47 odpoledne »
On je rozdíl mezi nakrmit a uživit. Nakrmit znamená jednorázově. Uživit znamená dloudobě. Ryby dneska možná nakrmí 100 miliard lidí ale zejtra už nebude co lovit.

Toooom

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #14 kdy: Leden 30, 2013, 05:45:31 odpoledne »
Zpátky k těm rybám...Slyšeli jste někdo o chovu sumečka amerického? Je to nenáročná ryba, které stačí žrádlo, čistá teplejší voda a trocha toho prostoru..dorůstá asi 50cm a podle všeho je chuťově podobný našemu sumci (to je dobře)..

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #15 kdy: Leden 30, 2013, 06:00:11 odpoledne »
To bude asi cat-fish asi ?

Toooom

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #16 kdy: Leden 30, 2013, 06:07:15 odpoledne »
To bude asi cat-fish asi ?

Jo, přesně tak, v US se hodně jí smažená v těstíčku, tak jako prakticky cokoliv...ale sumčí maso je dobré. Naši rybáři tohohle menšího sumečka nemají rádi, protože je to, podobně jako kapr "plevelná" ryba, která zabírá místo cennějším kouskům, hlavně jim bere potravu

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #17 kdy: Leden 30, 2013, 06:27:30 odpoledne »
Ryba asi 50 cm dlouha a dobra,nevim so rybari melou,,.....rychle doroste do te delky......

Toooom

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #18 kdy: Leden 30, 2013, 07:09:02 odpoledne »
u nás dorůstá pomaleji a míň, většinou do 30cm, v chovu se samozřejmě dá dosáhnout správných rozměrů...rybáři je nemají rádi, protože ve větším počtu můžou úplně zdecimovat původní druhy...

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #19 kdy: Leden 30, 2013, 07:31:57 odpoledne »
Nezapomente,ze tady 40 lety dub neobejmete a ve stredni americe strom roste 8x rychleji zde jsou 2 urody.....

štika

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #20 kdy: Leden 30, 2013, 07:32:55 odpoledne »
A to se kvůli tomu máme odstěhovat do Ameriky?
Už s tím opravdu neotravuj,já ti přeji,ať se daří.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #21 kdy: Leden 30, 2013, 07:43:36 odpoledne »
alwarez mi občas připomíná rusy a jejich "u nas balšoje". http://www.youtube.com/watch?v=Wd0GDJxrlDM od třetí minuty.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #22 kdy: Leden 31, 2013, 12:05:57 dopoledne »
Rapotačky o 100 miliardách a podobne - k tomu sa radšej nevyjadrím.  :)

Každopádne, chov rýb je bezpochyby veľmi užitočný koníček (nielen) na PA dobu.
Ryby je výživná, zdravá (všetky tie nenasýtené kyseliny a pod), nenáročná potrava.
Vlastný rybníček = stála zásobáreň čerstvého mäsa k požitiu alebo na výmenu.

P.S.: moja chata so zahradou je hneď pri rybníku (nie náhodou)  ;)


Edit: Ešte doplním. Nespornou výhodou je najmä prísun rybieho mäsa v zime, keď je všetko zamrznuté a napríklad za divinou treba chodiť ďaleko a hlavne namáhavo. Zásoby mäsa z mrazákov sa môžu minúť, lebo bude napr. veľmi dlhá zima. Alebo nebude, lebo škodcovia či choroby môžu vykántriť domáce zvieratsvo. Na diere v ľade rybu chytíte ihneď, bez nutnosti nejakého mrznutia niekde na posede niekoľko hodín a vláčenia prípadnej koristi po cestách - necestách. Je to podľa mňa výborná záložná zásobáreň.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #23 kdy: Leden 31, 2013, 05:26:27 odpoledne »
Zdravím,
Ta díra v ledu mě taky nedávala spát. Všude okolo to nezamrzá a jeden jediný rybník je skoro v centru města a tam se díra nedá udělat. Teda dá ale s udicí bych asi špatně dopadl. Tak jsem jednou dojel na "písáky" kam se jezdíme koupat je to v okolí tak do 10 km. Nemaje vrták přines jsem si sekeru. To jsem si dal, nevíte co se stane když udeříte do ledu sekerou na dlouhém topůrku ? ? Plný obličej třísek z ledu a moc to nešlo. Nakonec se zadařilo. Tak asi 30x30 cm díra.
No dal jsem si cigáro, protože jsem předpokládal, že ty rány vyplašily všechny ryby až po okraj vesmíru. Po nahození jsem čekal tak 15 min. a byla tam čudla 20 cm dlouhá (ráci jsem nepoznal). Šla do vody nazpět, do hodiny jsem to zvládl ještě dvakrát. Už jsem to chtěl zabalit a potom přišla taková krásná rybička. Kapřík tak 2,5 až 3 kilka, tak jsem to sbalil a šel k autu. Večer byla na másle s brambůrkem. Mamka je má moc ráda (ona ty kostičky kouše) na rozdíl ode mě (nesnáším drobné kostičky).
To raději hladovím. Ale na druhou stranu ty čudly dokážu zpracovat na zavináče. tam se ty kostičky změkčí a to já můžu. A zase mamka nesnáší kyselé tak, že jsou pro mě.
Můžu potvrdit, že ryby pod ledem berou obzvláště dobře. Rybáři říkají, že je to proto, že poznají kde je víc kyslíku a to u té díry platí. No a když tam připlují tak je tam i něco na zub. ;)  Áchich ouvej, ono to je na háčku  :o :o .
V létě to zdaleka nešlo tak jako na ledě, a to na písáku pytlačím pravidelně (při koupání). Tedy ono to nejni pytlačení tam se ještě dobývá písek a tak to nejni rybářský revír.
Jinde bych si to nedovolil.
Miki.

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #24 kdy: Leden 31, 2013, 10:31:19 odpoledne »
Presne tak, Miki, je to kvôli kyslíku.
Keď je jazero zamrznuté, voda je málo okysličená, a ryby sa nemôžu ísť na hladin u "nadýchnuť" (nesmiať sa, ono to nie je nádych, ale také primiešanie vzduchu do nasávanej vody).
Preto sa na diere v ľade veľmi rýchlo objavia.

Ja by som bral aj malé ryby, keď už nie na zavináče, tak urobiť polievku, silný vývar + ikry = naozaj výdatná strava.
Aj malé rybky, ktoré by možno nezasítili ani jedného, dokážu vo forme vývaru zasítiť viacero osôb, len to treba naozaj nechať vyvariť až do štádia, keď z hrnca vyberieš prakticky len holú kostru.

Takže keď to zhrnieme: Za hodinu, ktorú Miki strávil pri diere by mal 1 krásneho 2,5 kg kapríka + 3 20 cm plevy.
To je dosť na celý deň pre 2 dospelých a dve deti.

Na tému sladkovodný rybolov chystám článoček na budúci mesiac, tam to rozpíšem.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #25 kdy: Únor 02, 2013, 03:20:42 dopoledne »
Zdravím,
Jseš rybář alebo čo ? pěkně napsanej článek a již se těším na návody.
Já když tak přepíši nějaké své recepty na zavináče (kyslé ryby, píšu to správně ?)
Miki.

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #26 kdy: Únor 07, 2013, 03:34:49 odpoledne »
Na Islandu uhynylo asi 10milionu ryb Hering co vas asi nezajima, nebot cechacek je apatheticky tvor kdyz jsem videl more tak kazdy odliv byla tam nejaka uvizla ted je jich vice......more obsahuje desitky miliard ryb.......

alwarez

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #27 kdy: Únor 07, 2013, 04:06:20 odpoledne »
http://photos.msn.com/slideshow/photo/must-see-february-2013/23c5gsw5

 uhyn ryb ryb na Islandu asi temer 10 milionu.....

Toooom

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #28 kdy: Únor 07, 2013, 04:53:43 odpoledne »
Na Islandu uhynylo asi 10milionu ryb Hering co vas asi nezajima, nebot cechacek je apatheticky tvor kdyz jsem videl more tak kazdy odliv byla tam nejaka uvizla ted je jich vice......more obsahuje desitky miliard ryb.......

Ne že by nás to nezajímalo, ale je to trošku z ruky, nějaké to moře...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #29 kdy: Červen 28, 2015, 06:10:31 dopoledne »
Zkoušeli jste jíst syrového kapra? Takový syrový losos je dobrý, ale nenapadlo mně vyzkoušet jíst třeba takového syrového kapra.  Jedl jsem ho jen na vánoce a to byl pěkně obalený.:)



Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #30 kdy: Červen 30, 2015, 08:49:44 dopoledne »
Zkoušeli jste jíst syrového kapra? Takový syrový losos je dobrý, ale nenapadlo mně vyzkoušet jíst třeba takového syrového kapra.  Jedl jsem ho jen na vánoce a to byl pěkně obalený.:)




Sahawe, co jsem koukla na net tak ve sladkovodních rybách může být např. škulovec široký - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kulovec_%C5%A1irok%C3%BD - tasemnice jako hrom.
Oficiálně se prý u nás nevyskytuje, ale alternatvci se s ním setkávají, viz. tady - http://www.alternativni-medicina.eu/paraziti-5.html
Plus ryba může být zanešená nějakou breberkou z rybníků atd. Myslím že rybu pouze tepelně zpracovanou @-->

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #31 kdy: Červen 30, 2015, 11:14:28 dopoledne »
Jako alternativec mám ve vážnosti slanečky, které vydrží v soli neuvěřitelně dlouho a jsou cenné rybím rukem přesně tak, jak to měli v oblibě naši předkové.
Vozím si je jak jen jedu do polska a nebo moji známí vědí..Z polska slanečky a jantarový písek do kořalky.V gdyni i gdansku dělají slanečky do plechových sudů i do dřevěných.Všelijaké velikosti, do 200l.
Slaneček je velice dobře skladovatelný po velice dlouhou dobu. Klidně 10 let. Tedy pro bídné doby zcela dokonalý.
Kapra syrového bych nejedl, i kdyby do mne nožem řezali, páč těch cizopasníků je veliká řada.....

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #32 kdy: Červen 30, 2015, 11:19:29 dopoledne »
Kolik v Polsku stojí 1 kg slanečků ????

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #33 kdy: Červen 30, 2015, 12:50:54 odpoledne »
Záleží kde a kolik a v jakém obalu. Třebas volně vážené v gdyni 60kč kilo. Když vezmeš 50 kilo v plechovým barelu, vyloženým plastem, tak 50, a dřevěný dubový souDek 50 kilo po 65 kaček kilo. V pohraničí u našich hranic 80 kaček vo
lně vážený.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #34 kdy: Červen 30, 2015, 12:51:53 odpoledne »
 Slanečci, o je nápad ! Pamatuji v plechu jen pečenáče, kdysi..
 Votroubku taky mě zajímá cena v Polsku @-->
 U nás jsem zatím našla toto - http://rajdelikates.cz/2492-sled-v-plechu-950g-1300g

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #35 kdy: Červen 30, 2015, 01:06:13 odpoledne »
To jsem právě-tu webovku -našla a proto se ptala na cenu. No, je to tam drařší.
Jen nevím, jak je to s tím kyblíkem.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #36 kdy: Červen 30, 2015, 02:30:24 odpoledne »

Taky netuším, jak to posílaji :D -http://rajdelikates.cz/speciality/ryby-kaviar/2494-slanecek-malosol-1kg

chpslst

  • Host
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #37 kdy: Červen 30, 2015, 03:13:15 odpoledne »
toto by mohlo rozšíriť strategické zásoby...
čo tak spoločný nákup? kto tam jazdí?  v lete sme pozvaní ku štike a plánujeme deti zavesiť starým rodičom a prísť sami autom...
ak tie rybičky vydržia desať a viac rokov, tak "pár " kíl by sme vzali.
v kilovkách je to asi najideálnejšie...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #38 kdy: Červen 30, 2015, 03:36:17 odpoledne »
Já bych to asi nevěděl, nebýt mé lásky k historii, Poláci mají největší hrad na světě, malbork.Teda i gněv, kwidžin, a kopce jiných, navíc v piaskách pronajmout obrněný transportér...Takže tam jezdím obrok, příští rok tutově, letos nestíhám.Možná v zimě.....
Potíž je v tom, že ryby jdou přes tři až čtyři ruce, takže u nás stojí stopa
de kilo a tam v přístavu 30. Bohužel, kvalitu nikdo neřeší, a tak se k nám dostávají všelijaké odpadní kousky po deseti dekách, přitom by měl mít nevykuchaný slaneček půl kila a výš, kupoval jsem nekuchané, kilové, velké jako makrela.už jsem o tom meditoval a oni to dělají do nálevu, který je nasycený roztok soli při běžné teplotě 15 stupnů.Vlastně se dříve žádná ryba neměla šanci přepravit jinak, než jako slaneček.
Než ji dovezli od moře kupci, trvalo to týden a to už každá ryby začne smrdět. Já jsem v přístavu za 6 hodin.

Offline baracnik

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #39 kdy: Červen 30, 2015, 03:39:56 odpoledne »
Ahoj, tak já jsem služby z ráje delikates využil, koupil jsem mražené i chlazené ryby a posílaj to v polystyrenové krabici kurýrem a druhý den jsem je měl a vše bylo OK. Chlazené bylo ještě chlazené a mražené ještě lehce zamražené tak jsem si pochutnal na Hejkovi, makrele i slanečku a k tomu jsem si nechal poslat i malý kaviár na košt a byl super. Teda jen lososový http://rajdelikates.cz/speciality/ryby-kaviar/kaviar-kraby-raci/2812-lososovy-kaviar-keta, ten jeseterový až tak na vánoce když zaberu prémie a něco našetřím, přeci jen je to rarita co jinde nemaj. Tak vřele doporučuji, už jsem objednal 3x a vždy bylo vše v pořádku doručené, nic nerozbili a vše bylo vynikající!  :pa:

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #40 kdy: Červen 30, 2015, 05:12:55 odpoledne »
Ahoj, tak já jsem služby z ráje delikates využil, koupil jsem mražené i chlazené ryby a posílaj to v polystyrenové krabici kurýrem a druhý den jsem je měl a vše bylo OK. Chlazené bylo ještě chlazené a mražené ještě lehce zamražené tak jsem si pochutnal na Hejkovi, makrele i slanečku a k tomu jsem si nechal poslat i malý kaviár na košt a byl super. Teda jen lososový http://rajdelikates.cz/speciality/ryby-kaviar/kaviar-kraby-raci/2812-lososovy-kaviar-keta, ten jeseterový až tak na vánoce když zaberu prémie a něco našetřím, přeci jen je to rarita co jinde nemaj. Tak vřele doporučuji, už jsem objednal 3x a vždy bylo vše v pořádku doručené, nic nerozbili a vše bylo vynikající!  :pa:

Baracniku díky za reference  @-->. Od Plzně jsem daleko, do nákupu bych šla radši na podzim, v zimě...
Jeseterový kaviár - nic ve zlém :rose:! - radši bych investovala do filtru na vodu nebo vybavení lékárny nebo spousty jiných věcí, které bych mohla v případě nouze používat  ;D.... Vítej na preppers.cz  :bee:

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #41 kdy: Červen 30, 2015, 05:28:23 odpoledne »
Já bych to asi nevěděl, nebýt mé lásky k historii, Poláci mají největší hrad na světě, malbork.Teda i gněv, kwidžin, a kopce jiných, navíc v piaskách pronajmout obrněný transportér...Takže tam jezdím obrok, příští rok tutově, letos nestíhám.Možná v zimě.....
Potíž je v tom, že ryby jdou přes tři až čtyři ruce, takže u nás stojí stopa
de kilo a tam v přístavu 30. Bohužel, kvalitu nikdo neřeší, a tak se k nám dostávají všelijaké odpadní kousky po deseti dekách, přitom by měl mít nevykuchaný slaneček půl kila a výš, kupoval jsem nekuchané, kilové, velké jako makrela.už jsem o tom meditoval a oni to dělají do nálevu, který je nasycený roztok soli při běžné teplotě 15 stupnů.Vlastně se dříve žádná ryba neměla šanci přepravit jinak, než jako slaneček.
Než ji dovezli od moře kupci, trvalo to týden a to už každá ryby začne smrdět. Já jsem v přístavu za 6 hodin.

Prima, akorát nevím co je ..."de kilo a tam v přístavu 30..." :D.  Pak mu ji zabalil a usek  ;D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #42 kdy: Červen 30, 2015, 08:40:20 odpoledne »
Zajímavá zpráva o tom, že ne všechno, co je označené jako tuňák, je ve skutečnosti tuňák - v řadě případů je to Lepidocybium flavobrunneum, která způsobuje nezanedbatelné zažívací potíže... A jestliže se podvádí při importu do Států, u nás to nebude o nic radostnější...
http://livingtraditionally.com/59-tuna-americans-eat-tuna/
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #43 kdy: Červen 30, 2015, 10:57:55 odpoledne »
Já vím, píšu děsně. Takže, u nás, tedy v česku stojí sleď, tedy herinek, vulgo slaneček 150 korun českých, za maličké, deseti dekové, tekdy 100 gramové kusance...
Naproti tomu, v přístavu, jmenovitě Gdaňsku, na severu Polska, tedy Polské Lidové Republiky  stojí kilogram, stejný kilogram jako u nás, celých 30 korun českých, které místní rybář přijme výměnou za svůj úlovek na trhu.
Sice se jedná o stejný kilogram, avšak kvalita je z jiného konce vesmíru, protože se nejedná o odpad, jako v Česku, nýbrž o půl, třičtvrtě kilové, i kilové sledě, tedy o váze 500 gramů, 750 gramů a 1000 gramů, tedy metrický kilogram vážící ryby s krásně jiskrnými očima a pevnou konstitucí.
českým slanečkům mohou konkurovat snad ručně lovené šproty.Tak jsou velké.
Jináč všem doporučuju výlet do Krynice, osada Piaski, jsou tam toulavé divoké žebravé prasata, která čekají, až jim v místní unimobuňce koupíte rohlíky. Udělají cokoli, abyste jim dali sousto.
Nebo v Gdaňsku mořské akvárium.Nebo si najmout rybářskou loď  a okukovat dalekohledem hranice skandinávie....Je to dobrý relax.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #44 kdy: Červenec 01, 2015, 07:37:29 dopoledne »
Já vím, píšu děsně. Takže, u nás, tedy v česku stojí sleď, tedy herinek, vulgo slaneček 150 korun českých, za maličké, deseti dekové, tekdy 100 gramové kusance...
Naproti tomu, v přístavu, jmenovitě Gdaňsku, na severu Polska, tedy Polské Lidové Republiky  stojí kilogram, stejný kilogram jako u nás, celých 30 korun českých, které místní rybář přijme výměnou za svůj úlovek na trhu.
Sice se jedná o stejný kilogram, avšak kvalita je z jiného konce vesmíru, protože se nejedná o odpad, jako v Česku, nýbrž o půl, třičtvrtě kilové, i kilové sledě, tedy o váze 500 gramů, 750 gramů a 1000 gramů, tedy metrický kilogram vážící ryby s krásně jiskrnými očima a pevnou konstitucí.
českým slanečkům mohou konkurovat snad ručně lovené šproty.Tak jsou velké.
Jináč všem doporučuju výlet do Krynice, osada Piaski, jsou tam toulavé divoké žebravé prasata, která čekají, až jim v místní unimobuňce koupíte rohlíky. Udělají cokoli, abyste jim dali sousto.
Nebo v Gdaňsku mořské akvárium.Nebo si najmout rybářskou loď  a okukovat dalekohledem hranice skandinávie....Je to dobrý relax.

 ;D "hold"

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #45 kdy: Červenec 02, 2015, 12:01:15 dopoledne »
Tak Votrubku, teraz už si ma normálne nasral, tak ty máš čas popri svojom hospodárstve chodiť ešte na výlety?  :)
Ja pri mojom prťavom statočku neviem čo skôr, a na ryby nemám čas ani ísť. Som rád, ked ulovím k vianociam aspoň jedného kapra.
Ale keď to tak prerátavam, čo dám za rybársky lístok /cca150eur/ tak za to mám v polskom prístave 150 kg morských rýb a slanečkov, čo nezožerem s rodinou ani za tri roky..... P:-/
Takže dobrý typ, a a už len vycestovať...ak by si niekto chcel urobiť výlet za rybami, tak by som vedel zobrať manželke na víkend služobné auto, a ísť na výlet a nákupy... ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #46 kdy: Srpen 26, 2015, 10:46:07 dopoledne »
Daji se sladkovodní ryby naložit do soli? Je to pak chutné a jak dlouho vydrží?

Jaké ryby jsou nejlepší na chov v rybnikách a nádržích velké 1ha?
Asi se nemuseli extra krmit.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #47 kdy: Říjen 21, 2015, 12:50:37 dopoledne »
Zdravím.
Bohužel nemohu sloužit s rybami pouze v soli podle mých pokusů by to maso  bylo moc
tvrdé (sůl z ryb vytáhne vodu),snad dlouhodobé naložení způsobí, že potom změknou.Nevím.
Já si myslím, že ty moje teprve sladkokyselý lák změkčí a navíc ochutí.
Co se týká chovu tak to budeš muset pohledat u rybářů.

Ale můžu tě potěšit naložil jsem na zkoušku (v r. 2014) sladkovodní ryby.
Kapr, Amur, Tolstolobik, a kýbl plevelných rybek (čudly cca 10 cm.) Nakládal jsem je
jako zavináče a pro zkoušku jsem jich pár kousků i naložil do sklenic a steriloval.

Letos jsem je na skupině otvíral (rok staré konzervy) a celkový dojem je tento :

Kapr:
jen se rozpadá (až moc) příště více zasolit před naložením do octa aby bylo maso tužší.
Nebo nižší teplotu při sterilizaci. (Musím napsat do receptu). Chuťově si nezadají se zavináčem. 
Kosti (páteř) i ty hrudní žebra jsou měkké a dají se jíst. Ostatní kostičky jsou rozpuštěné.
U filetů kosti nenajdeš.

Amur:
Maso je tužší než u kapra i když se také rozpadá. Ale také bych raději příště použil větší
množství soli. Kosti jsou neznatelné. Byl to ovšem filet stočený kolem kyselého zelí tak
tam nebyla páteř. Mnoooo ta chuť je taková jiná než u kapra, (asi to kys. zelí),
ale co je z ryb, bez kostí a nebo sladkokyselého to já můžu.
Když tam nejsou kosti...... tak Mňam

Tolstolobik
Tak přátelé to sem raději ani nenapíši .....byl bych za vola a právem.

Plevel (čudly do 10 cm) od známého rybáře:
Po vykuchání, oškrabání šupin a ustřižení  ploutví šli do soli. Nezapomeňte, že musíte hlavu
odříznout a pokud ji necháte musíte vydloubnout oči a vyříznout žábry. 
(dal jsem ji více proto, že jsem se bál, že jsou mladé a rozpadnou se). Po octové koupeli
jsem jim břicho nacpal kys. zelím s cibulí a šli do sklenic. Nálev a postup viz recept.
Všechny kosti včetně páteře se buď rozpustily a nebo zůstaly v měkkém konzumovatelném
stavu v rybím tělíčku (páteř, hlava).
Takže, po roce ležení jsem v ruce držel čudlu se zelím a cibulí v břiše (v tom jejím) a
přikusoval jsem k tomu chléb.
Musím uznat, že takové labužo jsem dlouho neměl. Troška by řekl : "nebe v hubě".

Ryby na sladkokyselo.
[
b]Solení rybího masa [/b]
Velké ryby očistíme od šupin, ploutví a hlavy, vykucháme, kdo chce tak nafiletuje.
Malé rybky očistíme od šupin, ostřihneme ploutve a odřízneme hlavu.
Pokud se hlava nechává tak se vydloubnou oči a vyříznou žábry. V obou případech se
ryba vykuchá.
Rybí maso  nasolíme, aby se díky soli zbavilo vody a maso se zpevnilo.
Nasolíme víc, než při kuchyňské úpravě, cca 3x.
V chladničce necháme nasolené ryby 3-4 dny proležet.
Musíme zajistit aby byly ponořené když tak zalít osolenou vodou.

Nenasolené ryby zalité lákem by se nám působením kyseliny octové v láku rozpadly
na kaši pokud ne tak při sterilizaci určitě.

Proprání nasolených ryb
Po odležení, vložíme celé rybky nebo porce do studené vody a důkladně propereme.
Vodu vyměníme 3x po 2 hod.

Naložení ryb do octového láku
V solí zpevněném masu se musí rozložit doměkka všechny jemné kosti, které tam ještě zůstaly.
To udělá jedině ocet,
Rybí maso zalijeme octovým nálevem.
Nálev připravíme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 litru vody. Já dávám 1 l octa a 1 l vody.
necháme v chladu ryby macerovat asi 3-4 dny.

Vyprání kyselosti a úprava ryb.
V receptech se teď vnitřkem nařízne, uchopí páteř a vytrhne se celá z trupu. Já to nedělám
a nechávám ji v plevelných rybkách, u filetů si rozhodněte sami.
S páteří odstraníme i ocasní ploutev.
Naložíme do čisté vody a vyměníme 3x po 2 hod.

Nakládání marinovaných ryb
Rybí filety a malé rybky vrstvíme do sklenic a prokládáme nakrájenou cibulí, kořenovou
zeleninou a kořením. Cibulí nešetříme.
Rybky se naplní v břišní dutině směsí kyselého zelí a cibule.
Do filetů balím též směs cibule a kyselého zelí.
Zalijeme "nálevem na zalití".

Zeleninu můžeme použít i sterilovanou v sladkokyselém nálevu
(např. Moravanku, okurky, čalamádu aj.), nebo si v "nálevu na zalití" sami uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Ten nálev samozřejmě použijeme na zalití ryb

nálev na zalití z receptu-může se také použít ale z Pikanty je lepší

2 l vody,
1/2 l octa,
15 dkg cukru, (7 vrchovatých polévkových lžic),
18 ks cukerínu,
6 dkg soli (3 vrchovaté polévkové lžíce),
10 ks nového koření,
1 bobkový list,
Vaříme 10 minut, necháme vychladnout.
Toliko recept

Můj nálev na zalití (zavináče a rybí plevel) z Pikanty.
2 l vody,
0,5 l octa,
1x balíček "Pikanty" (můžeme použít i Deko ale obsahuje kyselinu benzoovou a to já tedy nééééé),
10 dkg cukru.
Uvaříme vychladíme.
Ryby se zeleninou nandám do sklenic uzavřu Twist-Off a dám sterilovat na 75-80 st. C doba 15 min.
Konzumace je možná u sterilovaných ryb okamžitě po sterilizaci a u volně ložených v chladničce nebo sklepě tak od 14 dnů až po měsíc.
Zde pozor při nechycení víčka, nesterilujeme znovu, pokud to uděláme tak se nám ryby rozvaří na kaši.
To stane také pokud nemáme poměry octa a vody v pořádku silnější roztok nám též ryby rozvaří.
Miki

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #48 kdy: Listopad 16, 2015, 04:41:31 odpoledne »

Nasolíme víc, než při kuchyňské úpravě, cca 3x.
V chladničce necháme nasolené ryby 3-4 dny proležet.
Musíme zajistit aby byly ponořené když tak zalít osolenou vodou.


Chapu to spravne, ze obvykle ty ryby tim nasolenim pusti tolik vody/stavy, ze jsou ponorene a dolevat se musi jen nekdy? Kolika procentni je cca ten slany nalev? Diky
Praktikující cynik

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re: Ryby,ryby,ryby
« Odpověď #49 kdy: Listopad 19, 2015, 12:57:10 odpoledne »
Zdravím.
Nasolením víc než normálně se rozumí nasolení tzv. jako třeba na řízky a trochu přidat asi tak
jednou, dvakrát, ale i třikrát více  "to snad máte ve voku" ne ? Slanou vodou se rozumí roztok
cca 3-3,5% soli.
Je to bohužel druh od druhu, některý pustí dost vody aby se nemuselo dolévat a některý se dolévá.

(ale znám recepty, které nasolují tak, že rybu v soli přímo obalí ale tam je doba nasolení v řádu hodin).

Nasolení je potřeba pro následnou manipulací s rybou, sůl "vypotí" z rybího masa vodu a to tím
ztuhne....vhodné pro následující uzení a třeba pro výrobu kyselých ryb (tam je to přímo nutnost)
jinak se ryby změní na kaši i s kostmi.
Miki