Autor Téma: Chatičky  (Přečteno 1930 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Chatičky
« kdy: Leden 29, 2013, 10:09:53 dopoledne »
Jak velké chatičky by byli dobré na zahradce? 10m2, 8m2, 20m2 .....

řezník

  • Host
Re:Chatičky
« Odpověď #1 kdy: Leden 29, 2013, 10:21:48 dopoledne »
Mně by se líbila s 18 m2.  ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Chatičky
« Odpověď #2 kdy: Leden 29, 2013, 12:17:43 odpoledne »
Záleží na tom, k čemu by měly sloužit. Na skladování nářadí stačí 2 m2, pro 1 osobu stačí jako kuchyňka a na přespání 4 m2, k delšímu pobytu 6 m2, pro 2 krátkodobě 4 m2, déledobě 8 m2 atd.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Chatičky
« Odpověď #3 kdy: Leden 29, 2013, 12:36:54 odpoledne »
Ormien: to máš z nějaké překládané studie? :-)

Taky trochu záleží jak velkej bude pozemek. Ale ten asi bude velikej dostatečně.

A pokud se plánuje budoucí výstavba na pozemku, tak by bylo lepší tuhle chatku udělat tak aby vydržela a mohla být později používána jako dílna / sklad nářadí až bude lepší ubytování.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Chatičky
« Odpověď #4 kdy: Leden 29, 2013, 01:09:58 odpoledne »
Ne, to mám z praxe - velikost postele, velikost pracovního stolu, velikost propanbutanového vařiče apod. Z vlastní zkušenosti vím, že člověk zas tak moc místa nepotřebuje, když o věcech přemejšlí (ukládací prostory nad hlavou, pod postelí, pod stolem, sklápěcí postel, sklápěcí stůl, sklápěcí stolek zevnitř na dveřích atd.). Když jsem kdysi pracovala v laboratoři, chodili pro mě z celého špitálu, když se potřebovali omezit na menší prostor, protože říkali, že v mých rukou neplatí zákon zachování prostoru...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

zahradkar233

  • Host
Re:Chatičky
« Odpověď #5 kdy: Březen 17, 2013, 08:49:00 odpoledne »
Zdravím vás. Zkuste se podívat na zboží od firmy Limes, která nabízí kvalitní výrobky za super ceny a hlavně mají vážně široký sortiment!

Offline Jozeff

  • ***
  • Příspěvků: 144
Re: Chatičky
« Odpověď #6 kdy: Únor 26, 2016, 11:38:50 dopoledne »
Mám jednu takú víziu, stratégiu, len neviem, či by bola životaschopná a nieje v nej veľa chýb. Preto by som potreboval poradiť od skúsenejších. Teraz potrebujem aby deti ešte trochu odrástli a boli sebestačnejšie. (asi 2-3 roky možno aj menej) A do tej doby potrebujem dokončiť na dome podkrovie. Je tam budúci samostatný byt so samostatným vchodom.
A čo ďalej... Som na invalidnom dochodku. Pracujem pomaly a na čiastočný uvazok, ale času mám dosť...
Rozmýšlali ste niekedy čo bude so všetkými tými ľudmi, keď nedajbože bude rozumnejšie opustiť mesto? Ale tí  ludia sú tiež priatelia a známi (ktorých mám rád)... kam sa podejú... dokonca aj moju rodinu a samotného ma moze postihnút nepredvídaná udalosť alebo proste jednoducho zmena systému? Vieme ,že ocitnúť sa pod mostom je veľmi ľahké a ide to veľmi rychle... Bolo by dobré vytvoriť nárazníkový systém proti takýmto udalostiam, ktorý by bol použiteľný aj na iné účely aj v prípade ,že sa dúfam nič také nenastane
Odpoveďou je vybudovať samostatné malé lacné a budovy pre bývanie nižšieho štandardu. Chatičky o veľkosti 12-25 m2 v poľnohospodárskej krajine. Pre známych v najhoršom bývanie a stravu za prácu.( alebo aj nízku mzdu) Predstavil by som si to tak, že by som najskor na pozemku postavil jurtu ( stan) ako zázemie pre neskoršie práce. Prvá chatička by mala byť pre seba. Základ z KB blokov, drevená rámová konštrukcia, strecha postavené ako prvé, následne výplň stien adobe technikou- nepálená hlinená tehla. Materiál získaný priamo z pozemku. Táto technika hlinenných tehál bola v minulosti v danej oblasti hojne rozšírená. Výplne 2 okienka dvere, drevená podlaha. Žiadny prípoj na elektrinu, len lokálne kúrenie na tuhé palivá,  sociálne zariadenie spoločné mimo budovy. Takúto chatku postaviť najskůr jednu a ak sa osvedčí tak viacero ( bude záujem) Podľa peňazí a času. Týmto sposobom preto, že  do toho chcem investovať relativne malé množstvo peňazí a teda dosť volného času.
Ak by sa nič nestalo a svet by pokračoval tak ako je, tak využitie by bolo rekreačné. Vdanej oblasti sa začal budovať obrovský celoročný akvapark s predpokladanou velkou návštevnostou. (predpokládaná investícia 340 milionov eur) Zaujímalo by ma, či by aj o bývanie prakticky formou kempu so spoločným sociálnym zariadením v hlinených domčekoch nižšieho štandardu bol záujem ?( za adekvátne nižšiu cenu) Konkurovať plánovaným 3 až 5 hviezdičkovým hotelom podobne klasickému kempu v blízkosti areálu nemožem a ani nechcem. Ak by to bolo koncipované ako hlinená dedinka formou temer skanzenu na prespanie relativne daleko od rušného areálu.Poskytujúce tieň a úlavu od spalujúceho slnka na okraji lesa...  Aj tak vačšinu dňa ludia sú v areáli akvaparku a potom sa idú len vyspať. Snáď by si aj takéto spartanské podmienky našli svojho záujemcu. Využitie hlavne v lete. Konkurencia vlastne cenou a prostredím (ostatní nemajú blízkost vzrastlého lesa) i keď asi kilometer od areálu.
V prípade zhoršujúcej sa ekonomickej situácie budú ludia chcieť tiež na dovolenku a budú hladieť na cenu..
Lepšie niečo spraviť ako len ležať a ľutovať sa...

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chatičky
« Odpověď #7 kdy: Únor 27, 2016, 11:38:59 odpoledne »
Také se Sahawem uvažujeme o nějakých hobitích norách.

Já jsem zase přemýšlel o sendvičové konstrukci sádrokarton, beton, sádrokarton, polystyren či minerální vata a zvenčí dřevěné fošny / hranoly jako kamufláž - aby to navenek vypadalo jako srub ze dřeva a aby tam nikdo nečekal betonový monolit (jaké to překvapení pro sebevědomé majitele SA58).

Příčky uvnitř ze sádrokartonu, Ytongu či kamenů / cihel z bouraček / nepálených cihel. Betonový skelet a případné vnitřní stěny by akumulovaly teplo, izolaci by zajistilo dřevo a polystyren po obvodu. Musely by se vychytat tepelné mosty, ale fungovalo by to.

Je ale nutné oddělit vaření od bydlení. Obýval jsem 18m2 garsonku, kde byla sprcha, záchod, kuchyňský kout a kancelář, a řeknu na rovinu, nebylo to dobré. Maximálně si na kamnech uvařit kafe / čaj..

Jídlo a vaření by měly být ve venkovní kuchyni pod střechou v létě, a v zimě v nějaké "obecní hospodě"

Sociálky bych také řešil hromadně u "obecní hospody" pro ouřady a individuálně kompostovacími toaletami pro dospělé a nočníčky pro malé děti. Společná sociálka je náročná na vysoké hygienické standardy, ale to by lidé pochopili, že to jinak nejde. Když to jde u sauny / parní lázně či veřejného bazénu, musí to jít i u rekreační PA osady.

Takováto "chaloupka na kuří nožce" se dá pro návštěvy nebo dovolenou, letní víkendový pobyt, jako startovací bydlení pro stavebníka rodinného domku, později jako trucovna nebo domeček pro děti, apartmán pro hosty.. Určitě by se ta chajda měla postavit tak, aby se dala rozšířit o sociální zázemí, nebo propojit se skleníkem, kterým by šlo i v zimě komfortně projít do hlavní budovy na toaletu či do koupelny, jídelny. Zkrátka typová chatička jako základ areálu..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chatičky
« Odpověď #8 kdy: Únor 27, 2016, 11:53:35 odpoledne »
Pokud by se to sociální zázemí pojmulo jako sauna / parní lázeň, bylo by to schroupnutelné. Se svou ruskou bývalkou jsme pravidelně každou sobotu chodili do sauny. Bylo to naše oblíbené "Daváj, pašli v báňu"..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Chatičky
« Odpověď #9 kdy: Červenec 16, 2016, 10:45:35 dopoledne »
Právě před rokem jsem si pořídil plechovou boudičku.
Potřebuji a používám ji na uskladnění dřevěnejch briket.
Cena velmi lidová, montáž ve dvou lidech asi 3 hodiny, potřebovali jsme jenom jeden akušroubovák, a jedny kombinačky.
Bouda je plechová, slabý materiál. Po roce je vnitřek dobře suchej.
Ta moje bouda, 2 x 1,1 m,  přišla PPLkou v krabici, asi 170 x 70 x 15 cm.
Kovová základna v krabici asi 25 x 10 x 150 cm.

Pokud bych potřeboval nouzový ubytování, tak po příjezdu na stanoviště v poledne, mohou dva lidi již ten den přespat v suchu.
Dovedu si představit obezdívku z nepálenejch cihel, do plechu proseknout otvor pro kouřovod.
Bude asi potřeba zasadit (vyrobit) okno, zateplit nebo upravit dveře (jsou tam šoupačky) a zateplit střechu, ale to jsou práce který je možné udělat během několika málo dní dodatečně.
Boudy je možné kombinovat, anebo libovolně spojovat, podle potřeby.

http://www.hobbytec.cz/zahradni-domky/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=Hobbytec.cz+-+Zahradni+domky%2bchatky%2bsruby&utm_content=Zahradni+bouda+na+naradi&utm_term=zahradni+bouda+na+naradi


Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D