Autor Téma: Šunka  (Přečteno 1186 krát)

nabul

  • Host
Šunka
« kdy: Leden 11, 2013, 01:33:08 odpoledne »
Pochlubte se jak děláte šunku.

Dnes budou na Malé Farmě dělat medovou šunku.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10306517828-mala-farma/4804-recepty/?recept=1358

Offline SoňaR

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4542
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Šunka
« Odpověď #1 kdy: Leden 13, 2016, 01:06:02 odpoledne »
Já dělám jen vařenou, čili základní recept:

vepřová kýta (část na kostky, část rozsekaná na jemno, funguje to jako pojidlo),
chce to ručně dlouho hňácat, aby se to začalo slepovat... jo a jelikož mám hrůzu
z botulotoxinu, tak tam dávám Pragandu.
Nacpu do šunkovaru, vařím, chladím, krájím  :)

Základní recept se dá samozřejmě různě měnit či doplňovat (krůtí maso, kuřecí,
přidat med, bylinky, koření....)

Pokud by se do toho chtěl někdo pustit, doporučuju šunkovar od Tescomy, je tam i hromádka receptů  :)

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 314
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Šunka
« Odpověď #2 kdy: Leden 28, 2016, 12:45:16 dopoledne »
Dělali jste někdo sirovou šunku?Prý se to suší v soli.Mám strach s Butulinu.Nějaké zkušenosti?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Šunka
« Odpověď #3 kdy: Leden 28, 2016, 07:06:08 dopoledne »
Ano, umím to, i penccetu a další, sušené a fermentované. Bez soli  to nejde a botulotoxinu netřeba se bát. Všechno chce svoje.
V itálii nic jinýho nedělají. Chce to prvotřídní suroviny, vědomosti a prostory k tomu určené.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4476
Re: Šunka
« Odpověď #4 kdy: Leden 28, 2016, 09:56:32 dopoledne »
Naštudovať niečo o botulotoxíne nie je na škodu. Hlavne vzniká tam, kde nie je prístup vzduchu.

Praganda-rýchlosoľ-dusík nie je moc najzdravší. Ale bez toho šunka inak chutí, a má hnedú farbu.
Brácho teraz fičí na domácej šunke a pri pokusoch zistil, že stačí len 1/4 predpísanej rýchlosoli a zvyšok normálnej. A výsledok je stejný.

Sušená solená šunka sa dá. Ale riziko je dosť velké, hlavne ak sa robí aj s kosťou. Tiež je k tomu potreba čerstvé a domáce mäso. 
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 314
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Šunka
« Odpověď #5 kdy: Leden 28, 2016, 07:39:34 odpoledne »
Jo jak to dáš do dusičnanu draselného tak to všechno svinstvo pobije ,ale není to dobré. Chtěl bych to vyzkoušet jen sůl a sušit.

Offline SoňaR

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4542
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Šunka
« Odpověď #6 kdy: Leden 28, 2016, 07:47:24 odpoledne »
Tak ono i dostatek obyčejné soli všechno zabije, v dostatečně slaném prostředí ty bakterie prostě nepřežijou. Ale to chce fakt znát a dodržovat to dávkování i postupy, teploty... atd. A to já si určitě netroufnu - zkoušet sušit šunku někde ... ve stodole? na půdě?...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Šunka
« Odpověď #7 kdy: Leden 28, 2016, 08:01:23 odpoledne »
To určitě ne, na to je opravdu potřeba echt prostředí bez much,teplota do 7 grádů. rychlosůl je hodně silný svinstvo, to já ne.
Budu sušit jehněčí maso, je to pecka, jen sůl a bylinky, hodně dobré, trvanlivé, přenosné.Dokonce jsme zkoušeli udělat instant dobrotu. To se vezme sušené maso, pomele se v silným mixeru i se sušenou zeleninou na hrubší substrát a zavakuuje do igelitovýho preservativu. pak, až je třeba, zalije se vařící vodou. Pro horolezce naprosto nepřekonatelné.Váží to velice málo a to maso dává sílu.

Offline SoňaR

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4542
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Šunka
« Odpověď #8 kdy: Leden 28, 2016, 08:05:14 odpoledne »
právě... a takové prostředí asi moc lidí k dispozici nemá...

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4476
Re: Šunka
« Odpověď #9 kdy: Leden 28, 2016, 08:25:22 odpoledne »
U nás nie je najvhodejšie podnebie, len na samostané sušenie mäsa. Vlhkosť vzduchu a pod.
Preto sa mäso dávalo sušiť do komína. A to ti vám je potom dobrota :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5221
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Šunka
« Odpověď #10 kdy: Leden 28, 2016, 09:41:33 odpoledne »
Maso se sušilo odjakživa,na kamnech byly nástavce a nebo zavěšené nad ohněm.
nesušily se kusy, ale plátky tlusté max 1cm. vydrželo roky, zabalené v pergamenovém papíře. Je to technika dáááávno zapomenutá, páč ji nahradily uzeniny. Jsou lepší, levnější, rychlejší a chutnější. Maso usušíte na koleně.
Vše názory určuje nedostatek informací a osobních zkušeností.
Nemám nic proti uzeninám, naopak, klobáska má být součástí každého oltáře i ikony.

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 314
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Šunka
« Odpověď #11 kdy: Leden 28, 2016, 11:18:05 odpoledne »
Vroubek "hold"
Prosimtě v květnu porážíme jehňata pošli mi nějaký návod.Co máš odzkoušeno.Kamarád ze Srbska mi jednou dovezl jehněčí kýtu s tymiánem.No bašta