V posledních dnech hýbe internetem informace o tom, že vláda v tichosti schválila němčinu jako druhý úřední jazyk. Po sociálních sítích už to koluje několik dní, leckdo už se k tomu vyjádřil… především Jan Cemper a jeho Manipulátoři, postupně vyšly najevo různé podrobnosti a z původně neuvěřitelné zprávy na úrovni hoaxu se postupně stala realita, kterou objevitel této informace, Robin Čumpelík, vlastně jen orámoval velmi tvrdými a naléhavými slovy.
Já jsem se v uplynulých dnech snažil zjistit co nejvíc. A nebudu vám lhát, snažil jsem se najít argumenty proti této zprávě, protože pokud by to byla pravda, tak je to po Rakušanově migračním paktu další kletba na Českou republiku, která bude mít obdobný dopad. A tak jsem se snažil najít informace o tom, že Robin přehání, že jsme to špatně pochopili a v podstatě jde jen o diplomatické krasořečnění bez reálného dopadu.
Ale ne, ona je to realita. Žádné špatné pochopení, žádné krasořečnění, žádné velké oči.
Vězte tedy, že vláda v osmi (sudetských) okresech postavila němčinu na roveň češtiny a zavázala se, že v těchto okresech zajistí dvojjazyčnou výuku ve všech mateřských, základních i středních školách s nejméně padesáti procenty hodin v němčině. Zavádí se automaticky. Nabídka má být k dispozici, i když nejsou k dispozici žáci, kteří by o takové vyučování stáli.
Němčina se stává chartou chráněným jazykem. Ve sdělovacích prostředcích má mít německé vysílání svůj prostor, soudní jednání mohou probíhat v němčině… Ale kurňa nebudu to opisovat všechno. Můžete si to přečíst u Vlka na Kose a nebo poslechnout přímo u Robina Čumpelíka na Inovaci republiky. Případně se podívejte na Manipulátory.cz, kde to zpracovává sám faktčeker Jeník Cemper a místo aby tam řekl, že dezoláti zase dezinformují, tak se k tomu vlastně drze přiznává.
Hele, nemá smysl, abych tady vyjadřoval rozhořčení, ventiloval emoce a lamentoval na plíživé prolamování Benešových dekretů. Nemá smysl, abych hromoval kvůli salámové metodě při ořezávání naší suverenity. A stejně tak nemá smysl, abych si stěžoval na nezájem spoluobčanů, které ani tohle nezvedne ze židle, protože už se z ní zvedli tolikrát, že jsou prostě unavení.
Já vás prostě jen upozorním, že to celé vznikalo dlouho. Začalo to ratifikací listiny Charty v roce 2006. Všechny jazyky u nás dostaly určitý stupeň ochrany a dlouho to tak zůstalo. Ovšem v roce 2012 a 2015 už docházelo k prvním pokusům, němčinu zvýhodnit. V roce 2019 pak byla zřízena odborná pracovní skupina, která to dotvořila a v roce 2021 doporučila to, co pak bylo schváleno.
Vláda návrh schválila v prosinci 2022. V roce 2023 to schválila poslanecká sněmovna i senát.
Jediná strana, která stoprocentně nehlasovala pro tuto jazykovou úpravu byla SPD. V senátu byla proti jen Daniela Kovářová. Všechny ostatní strany se na tom v nějaké míře podílely… A ausgerechnet včera jsem dostal otevřený dopis od jisté paní Dítětové, kde mi vyčítá, že jsem ANO začal dávat do jednoho pytle s Pětikolkou. Obranná dohoda s USA, výslovné potvrzení závazku za stíhačky F-35, povýšení němčiny na úroveň češtiny, krajské koalice s ODS i STAN… sorry jako, odmítám před tím zavírat oči.
Víc nebudu říkat nic. Nebudu křičet o vlastizradě, nebudu spekulovat, co přesně na nás naše vláda i kus naší opozice připravili. Ale po ovoci poznáme je. Činy jsou důležitější než slova a činy politiků jsou hlasování. Chápu předvolební i povolební řečičky. Chápu, že se dělá „strategická komunikace.“ Chápu, že se mnohdy říkají různé věci pro různé skupiny voličů a že to působí dvojace. Dokážu pochopit, že někdy politik komunikačně popírá sám sebe. A dvojnásobně chápu, že když řeknete novinářům deset vět, spolehlivě vyberou tu nejblbější a udělají z ní titulek.
Ale hlasování… to už je trochu jiné kafe. Tam máte čas si to promyslet. Tam si k tomu můžete vyžádat podklady, rozklíčovat si to a dát si s tím práci. A každý hlasuje sám za sebe. Kdyby to tak nebylo, tak nepotřebujeme dvě stě poslanců, ale prostě by stačil jen procentuální klíč pro šéfy stran.
Za rok budou volby a Blyštivý Péťa má pravdu, že to budou klíčové volby. Až se budete rozhodovat, komu to hodit, nezapomeňte na toto hlasování.