Autor Téma: Obilie a jeho spracovavanie  (Přečteno 313 krát)

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
Obilie a jeho spracovavanie
« kdy: Říjen 28, 2024, 04:53:20 dopoledne »
Chystam sa spojazdnit žarnov a hladam nejake obrazky ako v reale vyzerali rozne diely. Konkretne tyč ktorou sa otačalo horne koleso, resp. Uchytenie/ ram v ktorom bola tato tyčka osadena.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
Re: Obilie a jeho spracovavanie
« Odpověď #1 kdy: Listopad 07, 2024, 04:36:19 odpoledne »
Kupil som pár kíl biopšenice od gazdu. Kamoš čo mi ju sprostredkoval ňou kŕmi sliepky.
Podla info sa jedna o nestriekanu krmnu variantu s mensim obsahom lepku. Kamoš spomínal že je hodne znečistená. Tak som si dal prácu a cez dva druhy sít oddelil vacsie a mensie necistoty. Drobne zrnká tráv (48g) zdzobú naše zebričky a kvety bodliaka isli do pece...
Na fotke je vidiet kolko coho bolo v danom mnozstve psenice. Nakoniec to az taka hrôza nebola ako ma upozorňoval známy. Na to že žiadne postreky, paráda...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #2 kdy: Listopad 07, 2024, 05:42:43 odpoledne »
Na čistenie obilia sa použival rajtar. Ale neviem, či sa to oplatí kvôli pár zrnkám.

Napr. https://stroje.bazos.sk/inzerat/170500611/rajtar.php
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #3 kdy: Listopad 07, 2024, 06:09:08 odpoledne »
No a aha co som nasiel. Presne takto to robim aj ja. Ako nevedomky sa vraciam ku koreňom. Od Smoleníc pochádza moja mamka. :) uz len taká šatka mi chýba...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #4 kdy: Listopad 07, 2024, 07:17:38 odpoledne »
To, čo je na fotografii ako rajtár, je fukar- slúžil na vyfúkanie pliev zo zrna z obyčajnej mláťačky alebo cepovania, a hrubé vysitovanie kamienkov, korienkov, drievok, a pod. Neskôr bol zabudovaný v modernejších mláťačkach ( tzv. vejačky).
Rajtár bol už zložitejší stroj, ktorý pomocou vibračných sít, rotačných sít a vzduchu rozdeľoval vyfúkané zrno na kamienky, ťažké zrno, ľahké zrno, zlomky zrna a zbytkov pliev a stebiel.
Toto všetko som ešte zažil reálne v činnosti.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline bludicka

« Odpověď #5 kdy: Listopad 07, 2024, 10:07:50 odpoledne »
Aj ja. Este pred 2mi rokmi zavadzal v humne. A pokriveny zle zrasteny prstennik na pravej ruke mi ho doteraz pripomina ;D. Akurat sa to u nas volalo /vejak/. Rajtar zastupilo par riecic a kto mal viac zasiate,pozical si z druzstva mlatacku.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #6 kdy: Listopad 07, 2024, 10:23:51 odpoledne »
My sme sa v skupine poskladali na čističku a lúpačku v jednej mašinke, perfekcionistický a dobre spravený výrobok českej firmy, dvaja alebo traja členovia sa to naučili ovládať. Za tri roky sa mašinka zaplatila a teraz slúži ako zdroj privyrobenia si pre obsluhu a podiel ide do "Komunitnej banky". Čistička zvládne aj lúpanie špaldy a pohánky.  Vznikla ako neregistrovaná kôpka nesúrodých súčiastok z ktorej je veľmi užitočný stroj-linka. Prečo neregistrovaná?  Nuž prepperi tieto stroje sú evidované úradmi. Keby niečo tak sa zaplombujú ako mlyny a ich príslušenstvo v rokoch po druhej svetovej a čistiť či mlieť len s úradným povolením a pod úradným dohľadom. Samozrejme sa z tejto činnosti vezme príslušná časť štátu... V Čechách a na Morave sa plombovanie mlynov zaviedlo krátko po vzniku protektorátu. Kto mal na čom pomlieť obilie a úrady o tom nevedeli tak mal určitú výhodu (pokiaľ ho niekto nenabonzoval).
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #7 kdy: Listopad 08, 2024, 04:55:12 dopoledne »
Hod foto...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #8 kdy: Listopad 08, 2024, 08:58:18 dopoledne »
U nás v kraji stodôl bol rajtár skoro v každej. Akurát na mletie tu bolo hrozne vela mlynov. A boli tu rozšírené aj geple /konský motor/ ktoré vystriedali stabiláky. A tak bolo čím poháňať kamenné /zvyčajne bol vnútri betón/ šrotovníky na plochý remeň.

Elektrifikácia tu prebehla v 50 rokoch, a tak stabiláky vymenili elektromotory.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

• Moderátor
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.