Autor Téma: Obilie a jeho spracovavanie  (Přečteno 1778 krát)

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
Obilie a jeho spracovavanie
« kdy: Říjen 28, 2024, 04:53:20 dopoledne »
Chystam sa spojazdnit žarnov a hladam nejake obrazky ako v reale vyzerali rozne diely. Konkretne tyč ktorou sa otačalo horne koleso, resp. Uchytenie/ ram v ktorom bola tato tyčka osadena.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
Re: Obilie a jeho spracovavanie
« Odpověď #1 kdy: Listopad 07, 2024, 04:36:19 odpoledne »
Kupil som pár kíl biopšenice od gazdu. Kamoš čo mi ju sprostredkoval ňou kŕmi sliepky.
Podla info sa jedna o nestriekanu krmnu variantu s mensim obsahom lepku. Kamoš spomínal že je hodne znečistená. Tak som si dal prácu a cez dva druhy sít oddelil vacsie a mensie necistoty. Drobne zrnká tráv (48g) zdzobú naše zebričky a kvety bodliaka isli do pece...
Na fotke je vidiet kolko coho bolo v danom mnozstve psenice. Nakoniec to az taka hrôza nebola ako ma upozorňoval známy. Na to že žiadne postreky, paráda...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #2 kdy: Listopad 07, 2024, 05:42:43 odpoledne »
Na čistenie obilia sa použival rajtar. Ale neviem, či sa to oplatí kvôli pár zrnkám.

Napr. https://stroje.bazos.sk/inzerat/170500611/rajtar.php
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #3 kdy: Listopad 07, 2024, 06:09:08 odpoledne »
No a aha co som nasiel. Presne takto to robim aj ja. Ako nevedomky sa vraciam ku koreňom. Od Smoleníc pochádza moja mamka. :) uz len taká šatka mi chýba...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #4 kdy: Listopad 07, 2024, 07:17:38 odpoledne »
To, čo je na fotografii ako rajtár, je fukar- slúžil na vyfúkanie pliev zo zrna z obyčajnej mláťačky alebo cepovania, a hrubé vysitovanie kamienkov, korienkov, drievok, a pod. Neskôr bol zabudovaný v modernejších mláťačkach ( tzv. vejačky).
Rajtár bol už zložitejší stroj, ktorý pomocou vibračných sít, rotačných sít a vzduchu rozdeľoval vyfúkané zrno na kamienky, ťažké zrno, ľahké zrno, zlomky zrna a zbytkov pliev a stebiel.
Toto všetko som ešte zažil reálne v činnosti.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline bludicka

« Odpověď #5 kdy: Listopad 07, 2024, 10:07:50 odpoledne »
Aj ja. Este pred 2mi rokmi zavadzal v humne. A pokriveny zle zrasteny prstennik na pravej ruke mi ho doteraz pripomina ;D. Akurat sa to u nas volalo /vejak/. Rajtar zastupilo par riecic a kto mal viac zasiate,pozical si z druzstva mlatacku.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #6 kdy: Listopad 07, 2024, 10:23:51 odpoledne »
My sme sa v skupine poskladali na čističku a lúpačku v jednej mašinke, perfekcionistický a dobre spravený výrobok českej firmy, dvaja alebo traja členovia sa to naučili ovládať. Za tri roky sa mašinka zaplatila a teraz slúži ako zdroj privyrobenia si pre obsluhu a podiel ide do "Komunitnej banky". Čistička zvládne aj lúpanie špaldy a pohánky.  Vznikla ako neregistrovaná kôpka nesúrodých súčiastok z ktorej je veľmi užitočný stroj-linka. Prečo neregistrovaná?  Nuž prepperi tieto stroje sú evidované úradmi. Keby niečo tak sa zaplombujú ako mlyny a ich príslušenstvo v rokoch po druhej svetovej a čistiť či mlieť len s úradným povolením a pod úradným dohľadom. Samozrejme sa z tejto činnosti vezme príslušná časť štátu... V Čechách a na Morave sa plombovanie mlynov zaviedlo krátko po vzniku protektorátu. Kto mal na čom pomlieť obilie a úrady o tom nevedeli tak mal určitú výhodu (pokiaľ ho niekto nenabonzoval).
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #7 kdy: Listopad 08, 2024, 04:55:12 dopoledne »
Hod foto...

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #8 kdy: Listopad 08, 2024, 08:58:18 dopoledne »
U nás v kraji stodôl bol rajtár skoro v každej. Akurát na mletie tu bolo hrozne vela mlynov. A boli tu rozšírené aj geple /konský motor/ ktoré vystriedali stabiláky. A tak bolo čím poháňať kamenné /zvyčajne bol vnútri betón/ šrotovníky na plochý remeň.

Elektrifikácia tu prebehla v 50 rokoch, a tak stabiláky vymenili elektromotory.

Offline plenty

• Moderátor
V každej chvíli, ktoréhokoľvek dňa sa môže stať niečo, na čo nie sme pripravení...

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 19, 2025, 11:35:43 dopoledne »
Tak som dnes domlel prvé 50kg vrece pšenice v novom systéme výroby chleba (obilný mlynček a hnetenie ETA Gratus, vibračné sitko, rúra a remoska). Keďže sa mi nechcelo zakaždým mletím čistiť mlynček, tak meliem minimálne 1x týždenne, a nečistím :). Na prevoz pšenice do paneláku mi žena ušila také pekné 25 kg spratné vrecia.
Keďže som robil na chalupe novú fasádu, tak mi ostalo 22 pevných plastových vedier z omietky. Tie využijem (s vloženým vreckom) na uskladnenie pšenice. Je to pomerne tesné. stohovateľné, ľahko sa to prenáša- 25 kg by malo vojsť. Tým sa mi uvoľnia plechové súdky (60l) na uskladnenie parafínu.
Máte niekto skúsenosti s mletím raže?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 19, 2025, 11:59:32 dopoledne »
Ja teda meliem len na kladívkovom šrotovníku a ten zvládne všetko. Mlel som po vyčistení aj slad na varenie piva. To bolo treba nahrubo.
Aký rozdiel v mletí vidíš v tom, čo melieš za zrno?

Ja sa teraz múke snažím vyhýbať. A v dákej postapo dobe budem využívať a jesť naklíčené zrní.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 19, 2025, 01:29:41 odpoledne »
Kdesi som započul, že s ražou je nejaký problém- kúpim a vyskúšam.
Naklíčenie som skúšal, nejako mi to neberie, a je problém udržať hygienu. Zato voňavý čerstvý chlebík natretý s vlastnou bravčovou (s 30% masti) konzervou poteší aj mimo PA ;) .

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 19, 2025, 02:40:49 odpoledne »
U nás sa tieto bioobilniny hodne pestujú a máme tu viac predajcov. Kde nakupuješ ty? Máš miestnych dodávatelov?

Akutol si tu melie svoju múku. Tolkých harantov lahšie odchovat na múke....  ;D

Pozeral som na to mletie raže, a nič extra som nenašiel.

Citace
Vyhľadáva sa
Mletie raže je technologický proces, ktorého hlavným cieľom je premena zrna na múku a otruby
. V porovnaní s pšenicou má mletie raže určité špecifiká, najmä z dôvodu odlišného zloženia zrna (absencia krupíc).
Fázy mletia raže
Proces mletia, či už priemyselný alebo domáci, zvyčajne zahŕňa nasledujúce fázy:

- Príjem a čistenie obilia: Zrno sa najskôr dôkladne vyčistí, aby sa odstránili nečistoty ako prach, kamienky alebo iné cudzie častice. Následne prechádza mechanickým procesom odierania povrchu.
   - Kondicionovanie (vlhčenie): Pred mletím sa zrno upravuje na optimálnu vlhkosť. Raž by sa mala tiež skladovať najmenej šesť mesiacov po zbere pred mletím, aby sa dosiahli lepšie výsledky.
   Samotné mletie:
       - Priemyselné mletie: Prebieha na valcových mlecích stolicách, kde sa zrná postupne rozomieľajú medzi rotujúcimi valcami s diferencovanou rýchlosťou a povrchom.
       - Domáce mletie: Na mletie raže sa používajú domáce elektrické alebo ručné mlynčeky, často s kamennými mlecími kameňmi. Zrno sa zvyčajne melie na jeden alebo viacero priechodov (najmä ak sa melie na jemno), pričom je dôležité kontrolovať, aby sa múka neprehrievala.
    Triedenie (vyosievanie): Rozomletý materiál sa preosieva cez sitá (siftery), aby sa oddelila múka od hrubších častíc (otrúb). Pri raži je tento proces jednoduchší ako pri pšenici, pretože sa nevytvárajú krupice.

Špecifiká raže

- Absencia krupíc: Hlavný rozdiel oproti mletiu pšenice je, že pri raži sa nezískavajú krupice, ale priamo múka a otruby.
    Využitie: Ražná múka má šedohnedú farbu a zemitú, mierne orieškovú chuť. Využíva sa hlavne na pečenie chleba a kváskovanie.

Pre dosiahnutie čerstvej a výživnej múky sa odporúča mlieť raž tesne pred použitím.

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 19, 2025, 03:44:10 odpoledne »
Mne vozí bratranec každý rok 100kg výberovky od svojho švagra- skladujem 4 roky (+ menšie dlhodobejšie experimenty), čo nespotrebujem rozdám susedom za vajcia, polievkové sliepky a zajace. Takto mám stále na sklade nad 400 kg a stále čerstvé osivo.
Zemiaky na PA sadbu (45kg) kupujem v Poľsku a nechávam v pivnici na chalupe- na neskorú jar preberieme, niečo zjeme, zbytok do kompostu.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 19, 2025, 05:15:52 odpoledne »
Na klíčenie je vela stránok, aj zlepšovákov. Už sme to tu vela krát spomínali.
Počase som prišiel na to, že to je najlacnejšia a najzdravšia príprava zásob a potravín na obdobie nedostatku. Teda PA.

Dnes nakličujem len zvieratám cez zimu. Klíčky sa dajú ale aj mixovať-mlieť, variť v polievke, variť kaše a hlavne jesť aj bez varenia. To múku ani cestoviny fakt nedáš.  ;D

A vraj /asi prehnané/ naklíčením získajú 100 až 500 krát viac potrebných živín, vitamínov ako aj enzýmov na lepšie trávenie.
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,4344.msg153852.html#msg153852

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,13721.msg183428.html#msg183428

Offline bludicka

« Odpověď #16 kdy: Prosinec 19, 2025, 07:15:17 odpoledne »
Tiez to takto semtam praktizujem. Srat sa s mletim obilia, aby som z neho urobil muku ktoru nasledne znehodnotim pecenim..... :-\.
Ale aj ja meliem na kladivkovom srotovniku (mam aj keramicky treci mlyncek, ale kto by sa s tym sral). Na nom zomeliem aj hrach co davam do polievky namiesto cukety co dava lucobnik....a ked to takto zomlete a uvarene aj s otrubami mohli zrat prasata ktore su ovela mensie svine ako ludia :D.....
Samozrejme, na tu kasu sa blbe natiera smalec s cibulou :D, ale myslim si, ze sa varenim znici menej dobrych zivin ako sa znici pecenim.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 19, 2025, 07:29:08 odpoledne »
Kašu nevylepšíš lepšie, ako osmahnutou cibulkou na masti. K tomu volské oko a horsa do práce...

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 19, 2025, 08:16:30 odpoledne »
Ja som kupil na temu vločkovač a s tym som velmi spokojny. Musel som vsak vystredit/ zmenšiť mininalny rozchod valcov...
Muku moc v poslednom čase nemeliem. Decka su mäsove typy + cicavce...

Offline bludicka

« Odpověď #19 kdy: Prosinec 19, 2025, 08:27:13 odpoledne »
Kašu nevylepšíš lepšie, ako osmahnutou cibulkou na masti. K tomu volské oko a horsa do práce...
To je pravda ;). Ale zober si do tazby este aj kotlik a panvicu ;).

Offline bludicka

« Odpověď #20 kdy: Prosinec 19, 2025, 08:36:42 odpoledne »
Ja som kupil na temu vločkovač a s tym som velmi spokojny. Musel som vsak vystredit/ zmenšiť mininalny rozchod valcov...
Muku moc v poslednom čase nemeliem. Decka su mäsove typy + cicavce...
To dostat hotove? Daj link. Som to chcel vyrabat, ale ak by to bolo solidne vyrobene u cinana....
V pa dobe sa to moze hodit ;), ked nebude stava do srotovnika, ani daky otrok, co by krutil mlyncek ;)

Offline lučobník

• Praktikující prepper
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 19, 2025, 09:25:02 odpoledne »
A to zas na akom racio webe písali, že sa múka znehodnotí pečením? Múka je surový škrob, ktorý sa pečením premieňa na zmes nižších  lepšie stráviteľných škrobov (dextríny). Zlepšuje to chuť a stúpa "výkrmný" výťažok.
Keď ste tu spomenuli obilninové kaše, tak v Poľsku je to dávna tradícia, a v obchodoch je toho široká ponuka vo varných vreckách (bulgur, jačmenné, proso, pohánka- polené, drvené, pražené+ zmesi so strukovinami, zeleninou, semienkami), a za ľudovú cenu.

Offline bludicka

« Odpověď #22 kdy: Prosinec 19, 2025, 09:48:34 odpoledne »
Netusim co je racioweb, ale myslim si, ze vysokou teplotou sa vecsinou znicia dolezite ziviny v potrave.
Stary pan Doktor ktoreho nazory som velmi uznaval mi dakedy davno vravel, ze my co mame krv 0 by sme vobec nemali zrat pecene obilninove vyrobky. Vraj nato nemame dobre usporiadanu traviacu sustavu a ked uz obilniny, tak varene.

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 20, 2025, 06:09:14 dopoledne »
Treba zrno nechat chvilu namocene, potom odkvapkat na sitku a take vlhke pučiť. Inak sa drví...
Nasledne nechat dosušit ak chces vločky skladovat. Podla mna však je lepsie skladovat zrne a navlockovat si len tolko co pouzijem. Je to rychle. Kedysi som od fotra dostal taky stoliček na frezu a po rokoch nasiel uplatnenie. Pučič som na neho napevno uchytil a parada. Akurad sa pod neho zmesti miska. Len som este zmenšil ten nasypnik. Zbytocne objemna paskuda pre dve hrste obylia...
Inak tu mas recenziu:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,17268.msg269112.html#new

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 20, 2025, 07:48:42 dopoledne »
Jo, vločkovač používajú hlavne domáci pivovarníci. Lepšie sa pivo po sladovaní filtruje a aj výsledné dielo je čirejšie.
 Super na tom bolo, že z 25kg jačmeňa sa získa 100litrov piva, cca 30 kg krmiva pre zvieratá a liter kvalitných kvasníc s békomplexom.  ;)