Autor Téma: epidemie  (Přečteno 253451 krát)

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #3850 kdy: Březen 05, 2021, 09:59:21 dopoledne »
V pátek Hamáček brečel jak jsou opatření neúčinná a hned chtěl prodlužovat. Prorokoval zároveň desetitisíce nakažených (ve skutečnosti jenom lidí s pozitivními testy). Nějak mu to nevyšlo ale nepředpokládám že by se něco uvolnilo. Naopak budou chtít utahovat šrouby.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3851 kdy: Březen 05, 2021, 10:28:22 dopoledne »
Podle vývoje epidemie se očekává, že následujících 10 dní bude každý den přicházet do nemocnic 600-700 nových covid pacientů. V celém česku je aktuálně 159 volných JIP lůžek.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3852 kdy: Březen 05, 2021, 10:31:10 dopoledne »
V pátek Hamáček brečel jak jsou opatření neúčinná a hned chtěl prodlužovat. Prorokoval zároveň desetitisíce nakažených (ve skutečnosti jenom lidí s pozitivními testy). Nějak mu to nevyšlo ale nepředpokládám že by se něco uvolnilo. Naopak budou chtít utahovat šrouby.

Na základě dat bylo predikováno 20 tisíc nově nakažených za den. Jsme na 15 už několik dní za sebou (a epidemie ještě nekončí). To zas není tak závratný rozdíl.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #3853 kdy: Březen 05, 2021, 10:41:14 dopoledne »
Počkej si na testování fabrik  ;D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3854 kdy: Březen 05, 2021, 11:12:45 dopoledne »
Proč já?  :D Epidemii považuju za problém už od prvních případů v Číně a její stav a vývoj (u nás i ve světě) bedlivě sleduju.  :) Těch 20 tisíc jsem tento týden taky očekávala.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #3855 kdy: Březen 05, 2021, 11:14:43 dopoledne »
SonaR: tak to se pomalu psychicky priprav na to ze za tyden zacnou cisla vyskakovat na nasobek dnesnich hodnot. Tipuju ze tech 30 tisic to da.
Záchyt, který se dál nemá šanci rozšířit je dobrý. Odhalené případy už dále nepřispějí k šíření. Proto se to dělá, aby se problém vyřešil...

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3856 kdy: Březen 05, 2021, 11:20:08 dopoledne »
Bacha na casovej posun.... pokud maji nejake ty videohodiny.

To je pravda. Video přednášky a videocvičení ve tři ráno a potom celý místní den volno.
I teď v Praze stejně ponocují dlouho do noci , tak to nebude velká změna.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3857 kdy: Březen 05, 2021, 11:27:43 dopoledne »
Proto se to dělá, aby se problém vyřešil...

Lockdownem se žádný problém nevyřeší, jen se to odsune a roztáhne v čase.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #3858 kdy: Březen 05, 2021, 11:40:04 dopoledne »
Vzhledem k tomu, že se konečně začíná vice očkovat a také se blíží květen, se de fakto jedná i o řešení. To testování ve firmách, dává současnému lockdownu alespoň nějaký smysl. Druhou možností by bylo zavřít fabriky a to považuji za mnohem horší variantu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3859 kdy: Březen 05, 2021, 12:00:12 odpoledne »
SonaR: tak to se pomalu psychicky priprav na to ze za tyden zacnou cisla vyskakovat na nasobek dnesnich hodnot. Tipuju ze tech 30 tisic to da.
Záchyt, který se dál nemá šanci rozšířit je dobrý. Odhalené případy už dále nepřispějí k šíření. Proto se to dělá, aby se problém vyřešil...

Ja chapu proc se to dela. Jen to nekteri kdo sleduji chlavne jednotliva cisla ponesou tezce.

Ale to nemyslíš mě, že ne? Protože kdybys o mě hlásal, že "sleduji hlavně jednotlivá čísla", tak to bys mě asi urazil  ;D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #3860 kdy: Březen 05, 2021, 12:01:18 odpoledne »
Nevím, jestli to spíš nepatří do vlákna o přípravě na Covid.

Posílám děti do USA. Do školy stejně chodí jen přes počítač a kdyby byla nějaká zkouška povinně osobní, složí ji v září. A i s případnou karanténou stále ušetří týdny normálního života. S touhle vládou a vládními epidemiology je to o ničem, bude totálně zavřeno ještě minimálně dva tři měsíce.

Tak nevím jak velké a samostatné máš děti a uznávám, že situace v ČR není dobrá a opravdu ještě minimálně 2-3 měsíce nebude.....Ale vzpomínám si na majitele jedné firmy, kterému odjela loni zjara dcera na studia do Španělska....pak přišla vlna covidu a on se ji horko těžko přes ambasádu a přátele snažil dostat domů - dostala se do karantény, školy a koleje ve Španělsku se uzavřely, letecká přeprava rovněž. Stálo to nemálo úsilí, peněz i času...Když vezmu situaci v USA a celosvětově, nepřipadá mi v tuto chvíli rozdělovat rodinu jako nejlepší řešení. Objevují se nové mutace a není vyloučeno, že se objeví varianta, proti které současné vakcíny nic nezmohou....Pak bude ve výhodě vakcina BioNTech/Pfizer a Moderna,ale i tak to bude trvat řádově měsíce, nežli se vakcina m-RNA přizpůsobí, vyrobí a distribuje....Argentinská varianta je prý už v Mexiku....Navíc pokud jsou už děti odrostlé mohou tu třeba vpřípadě potřeby pomoci v péči o příbuzné....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #3861 kdy: Březen 05, 2021, 12:25:33 odpoledne »
No nemusí to být nutně tak zlé....snažím se na věc dívat optimisticky a ovládnout hněv nad zbytečnými chybami....Očkování se sice pomalu, ale přeci jen rozbíhá do čísel, které začínají dávat smysl. Taď je třeba uklidnit lidi a klidně převzít odpovědnost za vedlejší účinky vakcín....to musí udělat stát. Pak je možné alespoň z 90% neočkovat lidi nad 60 let...při účinnosti vakcin 90-95% tuto skupinu ochráníme z více než 81%,což už je nadějné a pak je nutné doočkovat alespoň na stejnou úroveň zdravotníky. A tohle je třeba udělat co nejrychleji ber kde ber, nežli to opět zmutuje a vakcíny přestanou fungovat...pak jsou z nich jen vyhozené miliardy. Současně by se mohlo zlepšit počasí, bude se více větrat, bude více sluníčka, lidé mohou pobývat více na zahradách a v přírodě...mohla by se zlepšit psychika lidí a s tím i disciplína. Kdyby se k tomu přidala i masmédia a místo strašení začala dělat konečně smysluplnou vyváženou infornační službu, začal bych věřit na malý zázrak....a zdravotníci by se konečně vyspali, aniž by si předtím museli dát po 12-14h šichtě láhev vína....na zklidnění a zaponenutí aktuálních zážitků z covidárny.   

Trochu s pousmáním jsem zaznamenal, že se nám tu jedna kardioložka pokouší s malým týmem vyvinout českou vakcinu Karel za cca 250 mil. Kč.....kdo alespoň tuší, kolik miliard dolarů stál vývoj vakcin v USA, Británii a Rusku, kde tobylo nejlevnější musí si položit otázku,zda tato snaha není jen naprostým plýtváním peněz.Pokud to nechci řešit "obejitím" patentů a následně riskovat mezinárodní arbitráž s nejsilnějším světovým korporátem....je to v současnosti v našich podmínkách hodně diskutabilní. Asi by bylo smysluplnější lépe vybavit hygienické stanice, posílit infrastrukturu a zahrnout je do IZS.....zřídit a vybavit krajské distribuční sklady a zlepšit distribuci testů, vakcin a léků vpřípadě pandemií....budou to určitě lépe a univerzálněji využité peníze, nežli nejistý vývoj vakcíny, která se může díky novým a novým mutacím záhy ukázat neúčinná.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #3862 kdy: Březen 05, 2021, 12:28:15 odpoledne »
Souhlasím s MaunaKeou, bratranec měl loni také dobrodružnou cestu z Jordánska i s rodinou a musel to řešit s konsulární pomocí, aby dostal místo v letadle. Dnes se s žádnou konsulární pomocí počítat nedá. Kdo cestuje, je to jen na jeho riziko.

Také bych si raději pohlídal, že děti po příletu nešoupnou na 14 dní do státní karantény. Může se to lišit stát od státu.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #3864 kdy: Březen 05, 2021, 01:59:38 odpoledne »
Taky si nejsem příliš jistá tím rozdělováním rodiny.

Ale pokud už jsou děti velké, umí dobře anglicky a už mají v americe přátele a zázemí(prarodiče, tety) tak odklidit je může být rozumné řešení.

Jenom by to chtělo nějaké plány pro případ dlouhého odloučení a vyřešit pojištění.

Teď na všech aerolinkách naskakují povinné testy a všemožné formuláře, na to taky pozor. Na cestovatelských stránkách si lidi stěžovali, že je nepustili do letadla kvůli chybějícímu papírku/QR kódu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3865 kdy: Březen 05, 2021, 02:04:16 odpoledne »
Epidemie kolem nás:

Maďarsko kvůli zhoršené pandemické situaci od pondělka na dva týdny uzavře většinu obchodů a služeb. Tamní vláda ve čtvrtek rovněž oznámila, že uzavře školky a základní školy až do 7. dubna. Země se podle předsedy vlády Viktora Orbána potýká s nástupem třetí vlny koronavirové nákazy....

Země podle maďarských vládních představitelů stojí na prahu třetí vlny pandemie. Tamní očkovací program ji nedokázal zbrzdit, přestože se po místním schválení ruské vakcíny Sputnik V a čínské Sinopharm výrazně zrychlil, přibližuje situaci Obrovský.

Maďarský premiér Orbán navíc varoval před nárůstem počtu hospitalizovaných. „Případy nakažených v Maďarsku rostou podobně jako v Česku.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3278866-madarsko-narazilo-na-treti-vlnu-zeme-zavre-vetsinu-obchodu-a-sluzeb-deti-se-budou-ucit

Německem se rychle šíří britská varianta koronaviru, která činí přes čtyřicet procent případů. „Před čtyřmi týdny to bylo šest, před dvěma dvacet a v posledním týdnu více než čtyřicet procent zkoumaných vzorků,“ řekl.

V zemi je také delší dobu potvrzen výskyt jihoafrické varianty. „Její podíl činí jedno procento,“ uvedl Wieler.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3278824-pandemie-ve-svete-italie-otevre-sjezdovky-nemeckem-se-rychle-siri-britska-mutace

Lockdown jsme měli jen na papíře, na ventilaci se už každý nedostane, říká šéf lékařských odborů na Slovensku.... Nemocnice jsou zahlcené a rychle přibývá také obětí, v polovině února se Slovensko dostalo dokonce na vrchol celosvětového srovnání v přibývání počtu zemřelých v souvislosti s nákazou covidem-19.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3866 kdy: Březen 05, 2021, 02:17:25 odpoledne »
Česko aktivovalo zahraniční pomoc a požádalo o umístění desítek pacientů do Německa, Švýcarska a Polska.

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji vyhlásily stav hromadného postižení obyvatel, není zde žádné volné lůžko pro infekční pacienty. Již dříve vyhlásily stejný stav Pardubický a Karlovarský kraj a 9 nemocnic Středočeského kraje.

Karlovarský kraj žádá o pomoc 80 ambulatních sester a 35 lékařů. Ambulantní lékaři i sestry se hlásí dobrovolně na výpomoc v nemocnicích, přihlásili se jich už stovky  "hold" .

V Pardubickém kraji se do pomoci zapojily sestry z rehab. ústavu z Brandýsa  "hold" , kraj postupně kontaktuje ambulantní zdravotníky.

Moravskoslezský kraj potřebuje víc než 160 zdravotníků. Z ambulantních zdravotníků povolá 44 ambulantních lékařů a cca 120 sester.


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3867 kdy: Březen 05, 2021, 02:49:11 odpoledne »
Vláda schválila pracovní povinnost studentů v nemocnicích, týká se posledních dvou ročníků stř. zdrav. škol, části mediků a některých studentů nelékařských oborů.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3868 kdy: Březen 05, 2021, 03:25:11 odpoledne »
Druhá fáze testování - povinné testování se bude vztahovat i na veřejnou správu, nebo třeba i na DPP či OSVČ, kteří se budou pracovně pohybovat v prostorách nějakého zaměstnavatele.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #3869 kdy: Březen 05, 2021, 04:40:55 odpoledne »
To se nedá nesdílet - dle Volného letadlo DHL nad Brnem šírilo britskou mutaci  :D

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poslanec-volny-koronavirus-biologicka-zbran.A210305_120306_domaci_vank

EDIT: Ale jo, jeho elektorát to má takto rád...

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #3870 kdy: Březen 05, 2021, 04:45:19 odpoledne »
No, řekl bych že se potřebuje pouze zviditelnit před jeho cílovou skupinou... Skupina Přízemních Divadelníků?
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3871 kdy: Březen 05, 2021, 05:14:26 odpoledne »
 ;D ;D ;D bóže můj to nemá chybu! ... uměle vytvořený virus roznášený letadlem, tak určitě...úplně vidím tu tajnou laboratoř, která každý den chrlí desítky nových mutací a "nějak" je pomocí letadel distribuuje po celém světě (podplatili pilota a ten si na dopravák přimontoval rozprašovač?  ??? ).... škoda, že tento nápad není úplně originální (chemtrail) ::)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #3872 kdy: Březen 05, 2021, 05:53:11 odpoledne »
Tak máme zmobilizované poslední rezervy lidí a teď je to na lidech....pokud se podaří kontakty omezit je snad ještě šance zabránit kolapsu zdravotnictví. A ty lidi si potřebují odpočnout a přes léto se zotavit. My jsme byrokracií prolezlí skrz naskrz...takže home office dává pro kancelářské krysy smysl....jednak odpadnou hromady testů a kontaktů,hruhák uleví se i dopravě, laboratořím.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3873 kdy: Březen 05, 2021, 06:56:27 odpoledne »
Jsou zvyklí a problémy zvládají.

Poprvé sami letěli ve čtyřech letech a jen po přistání se letuška hrozně bála, že vypili moc koly, protože si celý let objednávali jednu za druhou.

Budou se tam mít dobře. Tam, kam letí, zrušili veškerá opatření a je tam normální život. Tady by se z toho jednom zbláznili.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3874 kdy: Březen 05, 2021, 07:18:30 odpoledne »
Další utahování šroubů:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/blatny-rozvolnime-pri-3000-hospitalizovanych-ale-muzeme-i-zprisnovat-40353051#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=bziWvcTKESa-202103051214&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Vládní řešení epidemie začíná být čím dál víc absurdní
https://www.echo24.cz/a/SGqST/vyhled-podle-blatneho-situace-se-bud-zlepsi-nebo-zustane-stejna-nebo-se-zhorsi

"Ministr Blatný se na pravidelné páteční tiskové konferenci vyjádřil k budoucímu možnému vývoji koronavirové epidemie v Česku a případné změně některých opatření po 21. březnu ... Buď se ta situace zlepší – k čemuž je maximum předpokladů, včetně rozbíhajícího se očkování. Nebo zůstane stejná, nebo se bude horšit. V nejméně pravděpodobném případě, že by se horšila, bude potřeba nastolit další opatření."

Kde jsou ty modely, které přesně odpovídají vývoji situace, jak o nich mluví prof. Dušek? A podle kterých přijímají opatření.

"Chvíle, kdy můžeme uvažovat o zásadních změnách, je ta, kdy bude v nemocnicích hospitalizovaných 3000 lidí s koronavirem."

Z toho mi vychází, že pro zlepšení by bylo dobré, kdyby už konečně došlo ke kolapsu zdravotnictví, přestali se koviďáci přijímat do nemocnic a lidé umírali doma a na ulicích. Tím klesne počet koviďáků v nemocnicích a opatření se uvolní.

Nebo by to vyřešilo, kdyby přišla nová mutace s vysokou smrtností, tedy že by každý koviďák s těžkým průběhem do několika hodin zemřel. V nemocnicích by bylo na živu minimum koviďáků. V tom případě by se také opatření mohla uvolnit.

Nejstrašnější na tom je to, že když nemám pravomoc propouštět koviďáky z nemocnice, nemohu situaci nijak ovlivnit k lepšímu  :D

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3875 kdy: Březen 05, 2021, 08:52:10 odpoledne »

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3876 kdy: Březen 05, 2021, 08:58:57 odpoledne »
Historie?

Kusturica - Emma Smetana
https://youtu.be/ZYkKsS8MVjs

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3877 kdy: Březen 05, 2021, 09:07:54 odpoledne »

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3878 kdy: Březen 05, 2021, 09:13:56 odpoledne »
Velice podobně

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3879 kdy: Březen 05, 2021, 09:18:43 odpoledne »
No tak jak přesně?

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #3880 kdy: Březen 05, 2021, 09:30:25 odpoledne »
Já myslím že vůbec. A link s panem Volným patří taky jinam. Konspirační teorie.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3881 kdy: Březen 05, 2021, 09:46:53 odpoledne »
Vše ukáže čas.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #3882 kdy: Březen 05, 2021, 09:50:49 odpoledne »
Nesouhlasím s napadením Iráku. Ale dodržujme aspoň trošku to určení vláken.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3883 kdy: Březen 05, 2021, 09:55:07 odpoledne »
Ale to napadení Iráku bylo podloženo na 1000 % ověřenýmí fakty z nejdůvěryhodnějších zdrojů.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3884 kdy: Březen 05, 2021, 09:57:30 odpoledne »
Jenže to nesouvisí ani s panem Volným, ani s chemtrailem a ani s epidemií. Jestli tu chceš otevřít debatu o napadení Iráku, tak si k tomu najdi vhodné vlákno, určitě tu nějaké bude.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3885 kdy: Březen 05, 2021, 10:01:53 odpoledne »
No nazdar.... Tady v Evropě jsou prý také dvě mutace, které děsí vědce tím, že by se jednou mohly potkat a "zkřížit".

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3886 kdy: Březen 05, 2021, 10:03:09 odpoledne »
SoňaR a ostatní dva - pokud máte nějaké zdroje na vyvrácení chemtrailsu, nebo tvrzení Volného, tak je sem dejte. Smějící se smejlík je dost málo.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #3887 kdy: Březen 05, 2021, 10:36:17 odpoledne »
Jenže to nesouvisí ani s panem Volným, ani s chemtrailem a ani s epidemií. Jestli tu chceš otevřít debatu o napadení Iráku, tak si k tomu najdi vhodné vlákno, určitě tu nějaké bude.
Ale souvisí, protože ty na 1000 % ověřená fakta z nejdůvěryhodnějších zdrojů se následně ukázaly být po určitých, nevratných událostech jako nepravdivé.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #3888 kdy: Březen 05, 2021, 11:16:29 odpoledne »
pamelnik:
https://manipulatori.cz/hoax-fotografie-aeronetu-ktera-ukazuje-udajne-praskovani-chemtrails/ stačí?


*edit... pardon, nového vlákna jsem si nevšimnul... pokud tu bude úklid tak prosím smáznout, děkuji
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #3889 kdy: Březen 05, 2021, 11:52:19 odpoledne »
Má tady někdo představu jak se můžou "spojit" dva různé viry? Mě to přijde jako blbost, vzhledem k tomu jak se vir množí. Ale je pravda že nemám v tomto dostatečné vzdělání.


Edit. Různé jako různé mutace. Nikoli dva úplně jiné viry...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

aladin38

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3890 kdy: Březen 06, 2021, 08:58:52 dopoledne »
Chci se zeptat, bere z Vás někdo v úvahu, že z toho viru v livem mutace, může být pěkný zabiják ?
Nechci šířit žádné poplašné zprávy.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3891 kdy: Březen 06, 2021, 09:04:49 dopoledne »
Má tady někdo představu jak se můžou "spojit" dva různé viry? Mě to přijde jako blbost, vzhledem k tomu jak se vir množí. Ale je pravda že nemám v tomto dostatečné vzdělání.


Edit. Různé jako různé mutace. Nikoli dva úplně jiné viry...

Já jsem o tom dřív slyšela v souvislosti s chřipkovými viry. Děje se to, když se u jednoho hostitele v jedné bunce setkají dva "různé" viry. Přetlumočit bych si to netroufla, tak jsem dohledala:

Buňku také mohou napadnout různé kmeny virů (kmen = stejný virus s částečně odlišnou genetickou informací). Zde by stála za zmínku koinfekce dvěma různými kmeny chřipky. Jelikož chřipka má svou genetickou informaci rozdělenou do 8 nespojených částí, při koinfekci může teoreticky vzniknout 28, tedy 256, genotypů (254 nových a 2 původní), tomuto procesu se říká reassortment (česky přeskupení).

Problém nastane, když se takto „zkříží“ např. ptačí a lidské chřipky. Pokud lidský virus získá nové varianty proteinů z ptačího viru, nastane tzv. antigenní shift (posun), který může způsobit epidemie až pandemie (Španělská chřipka 1918, Asijská chřipka 1957, Hong Kongská chřipka 1968, Ruská chřipka 1977 a poslední nastal v roce 2009).

https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/2736

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3892 kdy: Březen 06, 2021, 09:10:20 dopoledne »
Chci se zeptat, bere z Vás někdo v úvahu, že z toho viru v livem mutace, může být pěkný zabiják ?
Nechci šířit žádné poplašné zprávy.

No právě, toho se i vědci bojí a to tak, že to raději jenom naznačují. A prý už se světem takové mutace pohybují, které kdyby se setkaly a zkřížily, tak to bude hukot.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #3893 kdy: Březen 06, 2021, 11:07:57 dopoledne »
https://m.youtube.com/watch?v=b8y9FtG0rh0
Tady je k reassortmentu hezké video, na příkladu prasečí chřipky.

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #3894 kdy: Březen 06, 2021, 11:32:21 dopoledne »
Dobytek Hamáčku chce chytat turisty na horách. Lidi co jdou na čerstvý vzduch. Tohle už nemá obdoby.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3895 kdy: Březen 06, 2021, 12:31:52 odpoledne »
Dobytek Hamáčku chce chytat turisty na horách. Lidi co jdou na čerstvý vzduch. Tohle už nemá obdoby.

Zdroj by nebyl?

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #3896 kdy: Březen 06, 2021, 12:35:43 odpoledne »
Proběhlo to na seznamu v tom rychlém přehledu a jinak to sdílí i Volný na svém profilu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/policie-se-o-vikendu-zameri-na-turisticky-atraktivni-mista-145796

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3897 kdy: Březen 06, 2021, 12:53:04 odpoledne »
Díky.

Mno jo, no... jsou holt nastavena nějaká pravidla, tak by měla platit pro všechny - pro politiky i pro běžné lidi. Na zmíněných místech (a dalších podobných) to v posledních měsících vypadalo spíš jako na Václaváku. Když jsme si zajeli do Trhovky sáňkovat, tak šel jeden nepřetržitý proud lidí ke kopci a druhý proud lidí od kopce, na zmíněném kopci bylo tolik lidí, že to bylo o hubu tam cokoliv provozovat. My se tam naštěstí vyznáme, tak jsme to vzali na jiný kopec  :)

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #3898 kdy: Březen 06, 2021, 12:59:44 odpoledne »
Tak mají otevřít sportovní centra ve městech a byl by klídek ;) Já naštěstí turistické atrakce nevyhledávám, jezdím se zrelaxovat do míst, kam nepáchne ani noha protože tam nevede cyklostezka a nejsou tam žádné atrakce. Tahle lákadla pro davy jsou trest boží.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #3899 kdy: Březen 06, 2021, 01:03:38 odpoledne »
Právě. Lidi neznají svoji zem, takže pak hromadně táhnou na "turisticky zajímavé lokality" ... a pak jich tam jsou davy. Věřím tomu, že kdyby se trochu "rozprostřeli" , tak by možná i ta možnost vycestovat do přírody platila dál.