Autor Téma: epidemie  (Přečteno 255639 krát)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2550 kdy: Září 17, 2020, 10:24:53 odpoledne »
Ty prognózy jsou různé, ale vše se točí kolem toho že nepočítají s mutací. Pokud nastane mutace, kdy bude virus stále slabší máme šanci na bezproblémový průběh celé nákazy a kolektivní promoření.

Pokud ale nastane druhá varianta, kterou nikdo nechce a to bude, že virus zmutuje do původního stavu a nebo horšího a bude smrtnost veliká, tak nás už nikdo kecama nespasí.

Největší strach mám, až bude běžná chřipka oslabovat imunitu a snižovat odolnost člověka a k tomu se přidá kovid, tak jsem zvědav na jejich čísla. To vše nám ale ukáže budoucnost. Zatím bych se nejvíce věnoval prevenci nákaze a životosprávě, hodně ovoce a vitamínů a tak.

V to že najdou pořádnou vakcínu je dobré doufat, ale s její výrobou a distribucí jim to stejně zabere minimálně rok a to nechci ani vědět kolik si za to řeknou, pochybuji že nám to AB pošle jako roušky poštou, jako nějaký další předvolební dárek.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Niccolka

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: epidemie
« Odpověď #2551 kdy: Září 18, 2020, 06:56:23 dopoledne »
Groof: Vir mutuje neustále....Stále jsou tu s námi zastoupeny všechny jeho varianty a stále vznikají nové...ty hodné, téměř bezpříznakové a ty zlé, které mají vysokou virulenci a lidé s nimi mají těžké průběhy, umírají. Jediné co se mění je jejich zastoupení v populaci. Tzn. kolik kterých variant (mutací) se šíří a jak moc, jak se jim daří. A to můžeme velice dobře ovlivnit protiepidemiologickými opatřeními. Ve chvíli, kdy jsou přísná, tj. distanc, přísná karanténa, vychytávání a přísná izolace pozitivních jedinců, jedinců i s malými příznaky, karanténa kontaktů nakažených....pak ty "zlé" se šíří hůř. V té chvíli jsou v populaci zasoupeny ty "hodné", které na v nás žijí a celkem nám nic nedělají. Ve chvíli, kdy opatření nejsou, nebo na ně lidé prdí, chodí i s teplotou do práce, pokašlávají v metru, kontakty jdou do karantény za týden apod. mají velkou šanci i ty "zlé mutace" v populaci viru nabývat na síle. Je to princip přírodního výběru, ten bohužel neošálíme. To my a naše chování ovlivňuje, kterou mutaci tady budeme mít. Nejde o nějakou náhodu, kdy vir zrovna zmutoval a my máme tu smůlu, že je vysoce virulentní...

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2552 kdy: Září 18, 2020, 11:16:22 dopoledne »

Největší strach mám, až bude běžná chřipka oslabovat imunitu a snižovat odolnost člověka a k tomu se přidá kovid, tak jsem zvědav na jejich čísla.

Já bych se chřipky tolik nebála, on si Covid vystačí sám  ;) A čísla zas tak vysoká nebudou, bo nikdo nebude stíhat testovat.

Virolog Plevka v rozhovoru pro Deník N uvedl o chřipce zajímavé inormace:
Hodně se mluví o tom, že na podzim bude souběh chřipky a koronaviru. Průběh sezonní epidemie chřipky na severní polokouli se dá předpokládat podle toho, v jaké intenzitě proběhla předtím v létě na jižní polokouli. Letos v zemích jako například Austrálie, Jihoafrická republika nebo Argentina vůbec nebyla.
Bylo to způsobeno opatřeními proti koronaviru. Je tedy pravděpodobné, že přijatá epidemiologická opatření proti koronaviru chřipku úplně zastaví i v zimě na severní polokouli. Nicméně očkování proti chřipce je pořád dobrý nápad, zejména pro starší spoluobčany.
Covid-19 se šíří lépe než chřipka, protože je na něj citlivá většina populace, na chřipku obvykle jen asi třicet procent. Každý rok tu sice jsou různé kmeny a varianty chřipky, ale část populace je proti nim rezistentní, protože už nějakou podobnou variantu chřipky prodělala. Díky opatřením kvůli koronaviru, jako jsou roušky, umývání rukou a sociální odstup, chřipka velmi pravděpodobně nebude takový problém a podaří se ji zastavit.

Deník N, placená sekce
https://denikn.cz/441913/ministerstvo-nas-strasi-a-uklidnuje-zaroven-chytra-karantena-selhala-rika-virolog-plevka/?ref=tit1

A ještě zajímavý článek ze včerejška, situace v Izraeli a její srovnání s ČR:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-koronavirus-covid-19-zide-cesko-rozhovor-epidemiolog-gabriel-chodick-tel_2009170600_eku
(Ve zkratce: U nás to může být s obsazeností nemocnic o dost horší, protože máme mnohem větší průměrný věk.)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2553 kdy: Září 21, 2020, 12:00:02 dopoledne »
Až 40 procent lidí, kteří prodělali covid-19, má i čtvrt roku po uzdravení poškozené plíce. Vyplývá to ze studie lékařů Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Vypracovat si ji nechalo ministerstvo, které pro vyléčené zvažuje zavedení preventivních prohlídek.
Do pilotní studie se zapojilo 79 lidí z Královéhradeckého kraje. Většina z nich měla velmi mírný průběh onemocnění. K podobným výsledkům dospěli i autoři některých zahraničních studií.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3188460-cast-lidi-vylecenych-z-covidu-19-ma-i-po-nekolika-mesicich-poskozene-plice-ukazuje

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2554 kdy: Září 21, 2020, 01:04:02 odpoledne »
To je jen výsledek toho že si lidi nechtěj nechat nic diktovat a k tomu maj nulovou osobní zodpovědnost a taky nulovou představivost. Půlka řve že je stát omezuje, druhá půlka řve že to stát nedělá.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2555 kdy: Září 21, 2020, 02:31:21 odpoledne »
Tak k těm dlouhodobým následkům dnes vyšel i článek na IDnesu, tentokrát z Itálie:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/italie-bergamo-koronavirus-nasledky-zdravi-nemocnice-potize.A200918_153629_zahranicni_jhr

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2556 kdy: Září 21, 2020, 05:58:24 odpoledne »
Organizace Hlídač státu zveřejnila celkové i aktuální počty lůžek a jejich využití:

https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic

Čísla tam najdete souhrně za celou ČR i po krajích.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2557 kdy: Září 22, 2020, 01:28:04 odpoledne »
Už jsem dřív dával odkaz na americké studie o získání přirozené imunity na COVID po prodělání nemoci i pouhého nakažení bez příznaků.

A zde je článek o obdobném výzkumu z Fakultní nemocnice Plzeň, podle mě asi první česká studie
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-je-promorena-prvni-linie-a-vydrzi-protilatky-odpovida-unikatni-studie-120090

Vychází to stejně jako zahraniční studie, tedy (cituji z článku):
"Předběžné závěry jsou nicméně optimistické - u doposud zkoumaných vyléčených pacientů se prokázala přítomnost protilátek proti koronaviru v téměř 100 procentech případů i šest měsíců od vzniku infekce.
...
Dosavadní výsledky podle něj například ukazují, že se protilátky tvoří i u pacientů bez příznaků nemoci."

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2558 kdy: Září 23, 2020, 11:21:58 dopoledne »
Na Seznamu jsou hned dva nové zajímavé články.

Jak se Covid dosud podílel na počtu celkových úmrtí podle zemí:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/smrtici-potencial-covidu-v-datech-v-rade-statu-predcil-vsechny-nemoci-120918#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=zz4faN5zEY6-202009230903&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

A více informací k vitamínu D v souvislosti s nákazou Covidem (pozor, u nás v uhle dobu přestává stačit přísun z pobytu na slunci):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pacienti-s-covidem-maji-malo-vitaminu-d-virus-ho-muze-spotrebovat-120123

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2559 kdy: Září 25, 2020, 03:28:38 odpoledne »
Vědci už tuší, proč má u někoho covid tak těžký průběh. Může za to mutace ohrožující více muže
Přibližně 3,5 procenta pacientů s těžkým průběhem covidu-19, které vědci zkoumali, mělo prokazatelně mutaci v genech, jež jsou zapojené do obrany proti virům. A nejméně 10 procent nemocných s těžkým průběhem si zase v těle vytváří autoprotilátky, které útočí na imunitní systém, a ne na samotný virus. Podle autora studií, profesora Jeana-Laurenta Casanovy, to může vysvětlovat řadu zatím špatně pochopitelných případů zdravých lidí, kteří po onemocnění covidem skončili na jednotkách intenzivní péče.
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3191922-vedci-uz-tusi-proc-ma-u-nekoho-covid-tak-tezky-prubeh-muze-za-mutace-ohrozujici-vice

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2560 kdy: Září 25, 2020, 03:46:28 odpoledne »
Koupit si včas nové boty a oblečení "na příští rok" může znít jako zvláštní rada - ale realita bude s velkou pravděpodobností taková, že tak "běžné a samozřejmé věci", budou na jaře klidně za dvojnásobek.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2561 kdy: Září 28, 2020, 07:28:13 odpoledne »
Na Slovensku od října dost přitvrzují, zakazují (až na výjimky - svatba, pohřeb..., kde může být do 30ti lidí) veškeré hromadné akce.
Nemají zas tak velké přírůstky nakažených (ani v přepočtu na počet obyvatel), ale podíl pozitivních testů jim stoupl ke 13% (což mi máme +- taky).
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/slovensko-zakaze-od-rijna-vetsinu-hromadnych-akci-40337636#dop_ab_variant=1&dop_req_id=esLWQR0gjFz-202009281717&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
podrobněji zde https://dennikn.sk/2058220/minuta-po-minute-nove-opatrenia/?ref=tit1

U nás se všechno nechává až po volbách  P:-/

A ještě jeden zajímavý souhrnný článek o situaci u nás a výhledu do budoucna:
https://neovlivni.cz/exministryne-a-lekarka-nezvladli-jsme-to/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=427121&dop_req_id=ggWSjtqGRES-202009280914&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2562 kdy: Září 29, 2020, 11:03:51 dopoledne »
Koronavirus, se kterým podle statistik zemřel už více než milion lidí, má nejvíc obětí od španělské chřipky před 100 lety. Je tak nejsmrtelnějším virem 21. století. čt24


Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2563 kdy: Září 29, 2020, 11:18:26 dopoledne »
Na OSLU včera vyšel podle všeho zajímavý a dlouhý (jak jinak, na OSLU, že) článek o situaci u nás. Nevypadá to na optimistické čtení. Se spoustou odkazů, zdroj a grafů. Přiznám se, že jsem zatím jen prolétla začátek, je to na dýl, ale sdílím odkaz hned, ať si to můžete pročíst za čerstva.
https://www.osel.cz/11383-chripeckari-dosahli-sveho-cesko-se-nekontrolovane-promoruje.html

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2564 kdy: Září 30, 2020, 10:41:56 dopoledne »
Dnes by měla vláda opět rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii čínského viru.
A v médiích jsem zahlédl články, kde snad někdo říká, že samotné vyhlášení nouzového stavu vlastně není žádný problém.

Vyhlášení nouzového stavu je velký problém.

Podle trestního zákoníku je spáchání trestného činu v době nouzového stavu automatická přitěžující okolnost, která se vztahuje na všechny zločiny a přečiny (§ 42 písm. j) trestního zákoníku). To znamená, že když v době nouzového stavu spácháte čin, který se posuzuje podle trestného práva, například způsobíte autonehodu, chytnou vás s drogou, automaticky dostanete vyšší trest.
Vyhlášení nouzového stavu je také výjimka, kdy se na pro nákupy související s daným ohrožením (tam se dá výkladem napasovat téměř cokoliv) nedělají veřejná výběrová řízení (§ 29 písm. c) zákona o zadávání veřejných zakázek).
A určitě toho existuje mnohem víc.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2565 kdy: Říjen 02, 2020, 10:12:14 dopoledne »
Tomuhle neuvěříte!

Dnes mi v 8:54 ráno přišla výzva z Ministerstva zdravotnictví, abych se přihlásil do výběrového řízení na Evaluaci projektu, jehož cílem je připravit, otestovat a následně celoplošně zavést jednotný národní dobrovolnický program u PZS (PZS = poskytovatel zdravotní péče – zdravotnické zařízení) s využitím zahraničních zkušeností a tak prokázat, že řízené zapojení dobrovolníků do nemocniční péče, sjednocení a profesionalizace programu dobrovolnictví povede ke snížení nákladovosti a zvýšení efektivity a kvality péče.

Přeložím do srozumitelné řeči:
Ministerstvo zdravotnictví právě teď začalo hledat někoho, kdo vymyslí právní postup, aby mohli začít v nemocnicích pracovat dobrovolníci.

Ten náš stát je opravdu neuvěřitelný. Po půl roce trvání epidemie si někdo vzpomněl, že by potřebovali vymyslet, jak dostat do nemocnic lidi, kteří by pomohli s epidemií.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2567 kdy: Říjen 04, 2020, 10:32:43 odpoledne »
Z článku dole:
Velmi podobná čísla uvádějí i další výzkumy: podle současného stavu poznání nemoci to vypadá, že reálně virus šíří jen asi 10 až 20 procent nakažených a spousta ostatních ke zhoršování situace vlastně vůbec nepřispívá. Že je to velmi pravděpodobné, naznačuje i chování ostatních smrtících koronavirů –⁠ jak SARS, tak i MERS se šířily převážně při incidentech, kde se vždy nakazilo velké množství lidí najednou.

Tyto vlastnosti dělají nový koronavirus a jeho dopady mnohem méně předvídatelnými, než je třeba u chřipka, která se šíří mnohem méně často skrze superšiřitele. Může to také vysvětlovat „selhání“ některých států v přípravě na druhou vlnu. Stačí jen několik míst, kde dojde k podobným superpřenosům, a covid-19 se pak zastavuje už mnohem hůř než třeba chřipka.
zdroj:https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3197343-klicovy-parametr-pandemie-covidu-19-rozptylove-cislo-je-mnohem-dulezitejsi-nez

Celý článek zajímavý.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2568 kdy: Říjen 06, 2020, 06:44:02 odpoledne »

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2569 kdy: Říjen 06, 2020, 07:32:54 odpoledne »
Výzva z první linie dne 5. října 2020

My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili.

Od jarních měsíců bojujeme o zdraví a životy lidí, kteří se nakazili onemocněním COVID-19. Pečovali jsme souhrnem o stovky pacientů s těžkým průběhem. Je to práce namáhavá psychicky i fyzicky. Když se pak unavení dostaneme domů a sledujeme mediální výstupy mnohých odborníků, nevěříme vlastním očím. Debaty, zda se umírá „na COVID nebo s COVIDem“, jestli je virus prostředkem vlády k omezování osobní svobody, zda je opravdu nutné si ve vnitřních prostorách nasadit roušky... Sledujeme, že nálada v týlu je diametrálně odlišná od situace na frontě. To se od jara hodně změnilo. A přitom nepřítel se po jarním taktickém ústupu, ke kterému ho donutil razantní přístup vlády a odpovědné chování většiny společnosti, vrátil s větší silou než předtím.

 Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10-20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina. Ano, mladí a zdraví překonají COVID většinou bez potíží. Avšak lidí, u nichž může skončit fatálně, je v naší populaci opravdu hodně, včetně mnohých z vás a vašich blízkých.

 Na jaře jsme od vás poslouchali potlesk a dostávali do nemocnic občerstvení. Děkujeme za to, cítili jsme vaši podporu v zádech. Teď od vás ale očekáváme a žádáme o hodně víc. Pokud chceme tuhle válku vyhrát, potřebujeme pomoc každého z vás.

 
Proto žádáme:

Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem:

Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc.

Vládu a státní orgány ČR:

Spolupracujte s nejlepšími českými epidemiology a ekonomy, ne s marketingovými poradci.

Vysvětlujte veřejnosti konsistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden. Konejte a mluvte tak, aby vám veřejnost mohla důvěřovat.

Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru, abychom jej mohli podat všem pacientům, kteří z jeho podání budou mít prospěch.

Všechny občany:

Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít. Přemýšlejte nad svým konáním, jak minimalizovat riziko přenosu nákazy do rizikové populace - může se to týkat i vás a vašich blízkých.

 

Nadále budeme bojovat o zdraví i životy každého z vás. Bez vaší pomoci to ale nedokážeme.

Vaši zdravotníci z první linie

Za autory výzvy:

MUDr. Hynek Bartoš, vedoucí lékař JIP, Infekční oddělení, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

MUDr. Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP, Klinika infekčního lékařství, Fakultní nemocnice Ostrava

MUDr. Aleš Chrdle, primář, Infekční oddělení, Nemocnice České Budějovice, a.s.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2571 kdy: Říjen 07, 2020, 11:19:12 dopoledne »
Hospitalizovaných rychle přibývá
Lidí aktuálně trpících covidem-19 je 40 440. Více než polovina nakažených se již z nemoci vyléčila. U většiny nemocných má lehký průběh, v nemocnicích je nyní zhruba 3,8 procenta z aktuálně nemocných.

Hospitalizovaných ale v poslední době rychle přibývá. Podle posledních údajů ministerstva k pondělku vzrostl počet lidí s covidem-19 v nemocnicích jen od minulého pondělí o dvě třetiny na 1387.

Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu, a to o tři čtvrtiny na 326. V úterý také přibylo dalších 13 úmrtí lidí nakažených koronavirem na celkových 794.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/koronavirus/3200769-pocet-potvrzenych-pripadu-dosahl-v-utery-4457-hospitalizovanych-rychle

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2572 kdy: Říjen 08, 2020, 11:25:20 dopoledne »
"Pro dospělé je lůžek na JIPkách k dispozici celkem čtyři a půl tisíce, v přepočtu na obyvatele víc než v Německu. Pacienti s covidem-19 zabírají necelou desetinu intenzivních lůžek v České republice. Podrobné údaje, které mají Seznam Zprávy k dispozici, potvrzují úterní výroky ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že nemocnice zatím mají dostatek míst.
"https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tady-je-klicove-cislo-epidemie-kolik-luzek-jeste-zbyva-pro-nejtezsi-pacienty-123303#dop_ab_variant=0&dop_req_id=JFZQi5RzcMm-202010080920&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2573 kdy: Říjen 08, 2020, 12:39:16 odpoledne »
"Pro dospělé je lůžek na JIPkách k dispozici celkem čtyři a půl tisíce, v přepočtu na obyvatele víc než v Německu. Pacienti s covidem-19 zabírají necelou desetinu intenzivních lůžek v České republice. Podrobné údaje, které mají Seznam Zprávy k dispozici, potvrzují úterní výroky ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že nemocnice zatím mají dostatek míst.
"https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tady-je-klicove-cislo-epidemie-kolik-luzek-jeste-zbyva-pro-nejtezsi-pacienty-123303#dop_ab_variant=0&dop_req_id=JFZQi5RzcMm-202010080920&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Možná je to jen můj dojem a klidně ho ignorujte. Ale přijde mi, že tato zpráva je trochu takové "vrtěti psem". Sice uvádí celkový počet lůžek a poměr obsazenosti lidmi s covidem, ale neuvádí celkovou obsazenost ostatními diagnózami, která jistě nebude 0 %. Takto to vypadá, jako by kapacita byla prakticky celá volná, že to tak není je vidět z dění v nemocnicích, které již omezují ostatní obory. Také pokud se podíváme na data poskytovaná webem

https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic

tak v JIP/ARO máme volných 23 % kapacity. Kdyz srovname treba plzeňský kraj, tak to vypadá, jako by bylo až 79 % kapacity volné, přitom je volných 25 %.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2574 kdy: Říjen 08, 2020, 01:09:34 odpoledne »
UncleFido - jo, věřím. Já to sem dal jako ilustraci toho, jak mainstream píše každej den něco jinyho. Jednou je lůžek málo, podruhy hodně, fakt to vůbec nebrat v potaz.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2575 kdy: Říjen 08, 2020, 03:15:42 odpoledne »
Dnes v časopise Echo vyšel výborný rozhovor s MUDr. Jaroslavem Svobodou o covidu, kde vysvětluje spoustu důležitých věcí. Stojí to za přečtení.

"PŘEDNÍ ČESKÝ IMUNOLOG A INTERNISTA JAROSLAV SVOBODA VYSVĚTLUJE, PROČ BY MĚL STÁT OCHRÁNIT OHROŽENÉ A ZBYTEK NECHAT BEZ RESTRIKCÍ"

Na serveru Echo24 zveřejnili ukázku z tohoto článku
https://www.echo24.cz/a/SjsKB/covid-ohrozuje-jen-ty-kdo-uz-jsou-vazne-nemocni

Snad časem zveřejní celý článek. Kdyby si to někdo chtěl přečíst hned, napište mi sz a článek vám případně půjčím.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2576 kdy: Říjen 08, 2020, 03:18:05 odpoledne »
Vvity - viděl bych to pozitivně. Nestane se nic horšího, než že společnost zkolabuje a budeme moct převést naši přípravu do praxe!

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2577 kdy: Říjen 08, 2020, 06:46:35 odpoledne »
Jaroslav Svoboda dobrej! Tohle je přesně, co nechápu - jak může vláda dělat jednostranný rozhodnutí. Měla by ustanovit komisi, kde budou odborníci obou nazorovych táborů a mezi nimi by měla by proběhnout diskuse, na základě který by byly přijatý opatření. To, co se děje dnes, je pro mě silně neduveryhodný.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2578 kdy: Říjen 08, 2020, 07:01:14 odpoledne »
Jo, jenže komise a pracovní skupiny jsou a diskuze s různými tábory probíhá a že se vláda nakonec na hoďku sejde a vydá opatření tak to už je jen výsledek těch diskuzí. A vždycky to bude vypadat jako jednostrané, protože vyhlásí to všechno nakonec jen vláda, nikdo jiný nemůže. Stačí sledovat zprávy, však tam ty lidi z jiných táborů taky zpovídaj po různých jednáních. I spousta dalších do toho kecá a je jim přáno sluchu. Třeba povolení individuální váýuky uměleckých škol je taky výsledek takových diskuzí.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2579 kdy: Říjen 08, 2020, 07:10:11 odpoledne »
Ok, můžeš dát, Lucino, odkaz na nějaký zmiňovaný diskuse obou nazorovych táborů, ze kterých pak vyplyne rozhodnutí na vládní úrovni?

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2580 kdy: Říjen 08, 2020, 07:28:44 odpoledne »
Fakt myslíš, že všechny ty diskuze probíhají v televizi nebo na internetu? Jeden z výsledků sem ti uvedla. Výsledek diskuze mezi zástupci uměleckých škol a "vládními" týmy, díky tomu dnes Prymula povolil individuální výuku která byla zatím zakázaná se zavřením uměleckých škol.Vmédiích to nenajdeš. Když budeš sledovat zprávy tak tam ale můžeš slyšet rozhovory s jinými důležitějšími, se kterými taky probíhali diskuze a kteří získali zájem televize, aby se jich zeptala o čem to bylo a co si o tom myslej.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2581 kdy: Říjen 08, 2020, 07:44:49 odpoledne »
No, ty diskuse by ale právě v televizi a na internetu probíhat měly. Pak by bylo všechno transparentní a člověk by nemohl mít pocit, že s ním někdo vyjebava. Poslanci jsou tady pro lidi, jsou to jejich volení zástupci, lidem placení. To nejmenší, co od nich očekávám, je zdůvodnění takhle podstatných kroků, které momentálně činí. Vyjádření typu "pokud Češi nebudou poslušní, přitvrdíme v opatřeních" mi přijdou hodně za hranou

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2582 kdy: Říjen 08, 2020, 08:20:01 odpoledne »
Namátkou, třeba tohle vyjádření Prymuly. Když vláda potřebovala, přišla s tvrzením, že následky opatření proti covidu mají "zpoždění" cca 14 dní, po kterých se projeví. Nicméně, v tomto článku Prymula hází část zodpovědnosti za současný stav na petici lékařů, kterou prý zblbli lidi. Že se petice objevila na netu 30.9. a dnes je 8.10., tudíž je to následek rozhodnutí zhruba týden před peticí - a to v případě, že by si lidi tu petici v jeden den přečetli a hned se podle toho začali chovat - to očividně ignoruje. Kdybych si dal práci, podobných nesrovnalostí najdu mraky. Vláda jede to, co se jí momentálně hodí a spoléhá na hloupost lidí, kteří si nejsou schopni hlídat souvislosti. Vůbec nemá žádný brzdy.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/situace-se-castecne-vymkla-kontrole-priznal-prymula-40338696#dop_ab_variant=429101&dop_req_id=dCLUd3NFyPX-202010081757&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2583 kdy: Říjen 09, 2020, 06:43:02 dopoledne »
No, ty diskuse by ale právě v televizi a na internetu probíhat měly. Pak by bylo všechno transparentní a člověk by nemohl mít pocit, že s ním někdo vyjebava. Poslanci jsou tady pro lidi, jsou to jejich volení zástupci, lidem placení. To nejmenší, co od nich očekávám, je zdůvodnění takhle podstatných kroků, které momentálně činí. Vyjádření typu "pokud Češi nebudou poslušní, přitvrdíme v opatřeních" mi přijdou hodně za hranou

Máš pravdu že by bylo lepší, kdyby to zveřejňovali víc, ale na druhou stranu je toho tolik že by pak nestihli jiný věci a ani ta televize nemá tolik vysílacího času. Oni se o tom fakt zmiňujou akorát to zapadne pod hromadou ostatních zpráv. Jasný že když se Prymula v odpolednim rozhovoru zmíní, že o tom a tom jednali se zástupci XY a s opozičními stranami a tohle z toho vzešlo, tak z toho většinou nikdo nic neví, protože do dalších zpráv už to vystřihnou a dozvíme se jen, co Prymula vymyslel a možná ještě názor jednoho opozičního politika a Pepy ze Lhoty.


aladin38

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2585 kdy: Říjen 10, 2020, 04:55:05 dopoledne »
Tak týden možná 14. dní a máme tu karanténu.

aladin38

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2586 kdy: Říjen 10, 2020, 10:01:32 odpoledne »
Asi máš pravdu bude to dřív. To abych si připravil auto a zimní pneu bůchví, co bude.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2587 kdy: Říjen 10, 2020, 10:15:17 odpoledne »
A pro jistotu i dostatek palivového dřeva - kdyby náhodou i zima byla normální, tak jako bylo letošní léto. Obnovení hustého leteckého provozu zase už není na dohled, tak možná i ta zima letos bude

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2588 kdy: Říjen 11, 2020, 07:53:06 dopoledne »
Otevřený dopis belgických lékařů a zdravotníků všem belgickým médiím a úřadům

My, belgičtí lékaři a zdravotníci, vyjadřujeme vážné znepokojení nad vývojem situace v posledních měsících v souvislosti s nákazou viru SARS-CoV-2. Obracíme se na politiky, aby byli informováni nezávisle a kriticky při rozhodování o přijímání opatření. Žádáme otevřenou debatu se zastoupením všech odborníků bez cenzury. Po počáteční panice kolem covid-19 ukazují nyní objektivní fakta úplně jiný obraz. Neexistuje žádné medicínské ospravedlnění pro mimořádná opatření. Současné řešení krize se stalo naprosto nepřiměřeným a způsobuje více škody než užitku. Vyzýváme k ukončení všech opatření a žádáme okamžité obnovení naší normální demokratické správy, právních struktur a našich občanských svobod.
http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37880

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2589 kdy: Říjen 11, 2020, 12:50:29 odpoledne »
Jasné, víc než milion mrtvých a pořád to roste, nejhorší infekční onemocnění od dob španělské chřipky a to se virus porád mění, ale neexistuje medicínské ospravedlnění. Tak buď si někdo vymyslel celý ten pamflet a nebo se ti belgický zdravotníci už definitivně zbláznili. Asi následek onemocnění covidem, když to napadá i nervový systém, ale to vlastně taky o nic nejde. Ani trvalé následky některé známé a některé dosud jenn tušené a neprozkoumané chování viru nic neznamenaj. Ani neznámá imunizace nic neznamená. Vlastně je všechno v pohodě, sundejme roušky u kterých se prokázala účinnost a pojďme se bavit  ;D ;D ;D

Bych jen doplnila, že to skeptikům a konspirativcům zatím moc nevychází. Setkala jsem se i s bláboly, že to je všecko humbuk kvůli volbám a po volbách čísla nakažených začnou zázračně klesat. No a nic, dokonce to stoupá. Asi se vládě ta vymyšlená strategie nějak vymkla, co?

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #2590 kdy: Říjen 11, 2020, 01:16:29 odpoledne »
Normane, je to marné.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2591 kdy: Říjen 11, 2020, 01:30:38 odpoledne »
"Covid-19 od jara nezměnil své chování, přesto se důslednějším testováním postupně zpřesňují údaje, co od něho může každý Čech očekávat.
Dušek a jeho lidé došli jako první v Česku na základě všech dostupných dat k přehlednému klinickému obrazu. Nemoc proběhne ve třech čtvrtinách případů bez příznaků, čtyři procenta nakažených ovšem skončí v nemocnici, v průměru tam musí desátý den po vypuknutí nemoci. Ti s lehčím průběhem se obvykle vrátí domů za sedm dnů. U čtvrtiny hospitalizovaných, tedy jednoho procenta nakažených, však má nemoc vážný průběh. Po intenzivní léčbě bývají obvykle propuštěni za 13 dnů. Podíl zemřelých je podle závěrů Duškovy studie méně než čtyři promile nakažených. Pokud někdy vychází vyšší podíl, pak to znamená, že hygienici nestíhají testovat lehčí případy."
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/statistik-dusek-popsal-cim-v-rijnu-hrozi-koronavirus-123410#dop_ab_variant=0&dop_req_id=ueD4qsfzKGa-202010090516&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Tady ředitel ministerského ústavu ÚZIS Ladislav Dušek tvrdí, že covid 19 od jara nezměnil své chování, ale možná máš lepší zdroje informací, Lucino. Podíl zemřelých méně než čtyři promile. Skutecnej zabiják, tenhle virus. Pro srovnání, smrtnost španělské chřipky byla 3-10% (někde se udává až 20%). Je klidně možný, že ten kdo se zbláznil nejsou belgičtí zdravotníci!

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2592 kdy: Říjen 11, 2020, 01:31:27 odpoledne »
To byl můj poslední příspěvek na téma Covid-19!

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2593 kdy: Říjen 11, 2020, 02:06:44 odpoledne »
Normana, počítáš to špatně.
Úmrtnost na nemoci se nepočítá vzorcem počet současně nemocných/mrtví,
ale z ukončených případů- kolik lidí se uzdravilo a kolik zemřelo.

V současné době vychází celková úmrtnost na 4 %, s odchylkami v rámci jednotlivých států: záleží na kvalitě lékařské péče, intenzitě testování i bezpříznakových lidí (Proto má třeba Jižní Korea nižší úmrtnost- testovali všechny co jim přišli pod ruku a tak odhalili hodně bezpříznakových), zahlcení nemocnic, falšování dat (zdravíme Rusko, Čínu a Írán), demografické struktuře, zdravotnímu stavu obyvatel, atd.

V rámci studia dost pracuji se statistikou a matematickými analýzami, takže o číslech něco málo vím.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2594 kdy: Říjen 11, 2020, 02:40:10 odpoledne »
Já nepočítám vůbec nic, jen sdílím. A podle mě ani jedno číslo, které jsem zmiňoval, není "úmrtnost", ale "smrtnost", (případně "podíl zemřelých", což je podle mě totéž). Chápu, že termín "úmrtnost" je něco jiného.

Offline spartan

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 255
Re: epidemie
« Odpověď #2595 kdy: Říjen 11, 2020, 03:16:40 odpoledne »
https://youtu.be/_uLsj4UnQi8

Zajmave video k téme
Pripravuj sa na najhoršie,očakávaj najlepšie.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2596 kdy: Říjen 11, 2020, 05:48:00 odpoledne »
Poslední diskuze mi připomněla článek, který vyšel v týdeníku Echo 2. června 2020. Někde ve veřejné knihovně to určitě najdete.

V článku popisovali, jak se vytváří statistika mrtvých na covid v nejpostiženějších zemích.

Vzpomínám si, že u Belgie psali, že na začátku epidemie úřady zakázaly provádění pitev. Tedy se nedalo zjistit, na co lidé skutečně umírají. V Belgii do evidence mrtvých na covid automaticky zařazovali každého, kdo zemřel na udušení a byl pozitivní na covid. Jenže v článku psali, že je to problém, protože na udušení vlastně zemře každý onkologický pacient, protože lidi s rakovinu nezabije rakovina, ale v konečném důsledku zemřou na selhání plic v důsledku všech možných obtíží vyvolaných rakovinou.

Potom si vzpomínám na část o Velké Británii. Tam platí pravidlo, že příčina smrti se stanovuje v "úmrtním listu" (nebo podobném dokumentu), který musí podepsat dva lékaři. Jenže v době epidemie toto zrušili a příčinu smrti mohl podepsat jen jeden zdravotník a do evidence mrtvých na covid zařazovali každého, kdo vykazoval podobné znaky jako onemocnění na covid.

A například v USA je do statistiky mrtvých na covid zařazený i ten negroid (oficiální antropologický termín), kterého zaklekl policista a kvůli kterému vypukl ten bordel a rabování různě po světě.

Závěr článku zněl, že chybovost těchto statistik bude asi podobně vysoká jako u nás. Podle zjištění UZIS má naše statistika úmrtí na covid chybovost 60 %, to znamená, že 60 % lidí zařazených do statistiky, že zemřeli na covid, ve skutečnosti zemřelo na něco jiného. Kdyby si nad každým mrtvým s pozitivním testem hodili mincí, byla by statistika přesnější, chybovost jen 50 %.

Offline Norman

  • ***
  • Příspěvků: 193
Re: epidemie
« Odpověď #2597 kdy: Říjen 11, 2020, 07:26:19 odpoledne »
Mě fascinuje, že i v dnešní době, s technickými možnostmi jaké máme k dispozici, tak může bejt něco tak nečitelnýho jako okolnosti covidu. A jak můžou existovat odborníci s tak diametrálně odlišným pohledem. A v neposlední řadě, jak to dokázalo rozdělit společnost.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2598 kdy: Říjen 11, 2020, 09:17:25 odpoledne »
Jenže v článku psali, že je to problém, protože na udušení vlastně zemře každý onkologický pacient, protože lidi s rakovinu nezabije rakovina, ale v konečném důsledku zemřou na selhání plic v důsledku všech možných obtíží vyvolaných rakovinou.

U rakoviny v terminálním stádiu jsou běžné opravdu velké bolesti. Většinou tedy člověk umírá s postupně se zvyšujícími dávkami morfia. Morfium ve velkých dávkách způsobuje útlum dechové činnosti a tím snížení okysličení krve - ve výsledku dojde k zástavě srdce. Lidé se silným srdcem po nějakou dobu zvládnou i opravdu vysoké dávky kontinuálně infuzí. Je to vlastně forma legální eutanázie - pokud však pacient nechce, morfin dostávat nemusí a opravdu si užije až do konce. Málokdo to však vydrží...často se nasazení morfia snaží oddalovat lidé s lékařským vzděláním, protože ví, co to znamená.

Mohu vás ujistit, že v české praxi se takoví pacienti opravdu do covid statistik nezapočítávají. Pokud by byl důvod na covid testovat a výsledek byl pozitivní, pak by se takový případ započítal. Jenže v 99 % případů ten důvod není.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2599 kdy: Říjen 12, 2020, 07:53:54 odpoledne »
Začíná to být hukot:
Počet úmrtí s covidem-19 v ČR překročil 1000. Od ranních údajů stoupl o 58 na 1045. V pátek zemřelo 51 lidí. Úmrtí za říjen už je víc než za celé září. (MZ ČR)

30 mrtvých denně už je skoro pravidlo, a až dnes se ukázalo, že v pátek jich vlastně bylo 51. Zpětně se čísla mrtvých upravují už nějakou dobu, takže nárůsty nevypadaly tak děsivě. Při jinak průměrných 300 úmrtí za den je to už nezanedbatelný nárůst.